» »

Bakreni kotliček

Bakreni kotliček

Martin Krpan ::

Razmišljam o nakupu malega (5-6 L) bakrenega kotlička za kuhanje , pa me zanima če ima kdo kakšne izkušnje z njim ?
Kolega bi mi ga prinesel iz Bosne.
Uporabljal bi ga na kampiranju , litoželezni se mi zdi pretežak za vlačit okrog.
Kako se kaj kuha v njem , zdravje hrane ,zeleni volk , razlika od litoželeznih...
Priporočate kaj drugega ?

vostok_1 ::

Glede zdravja je litoželezni boljši. Z bakrenim boš običajno še zadostil tvoj RDA po bakru. Hitr se poškoduje.




PS. Tisočletja že kuhajo v bakru...pa nekako smo še tle. ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

dzinks63 ::

Kuhanje v popolnoma bakrenih posodah se ne priporoča, sploh kislih jedi, ni pa ravno katastrofa, le ta naj bo z notranje strani oblečena z nerjavečim jeklom, kositrom ali keramiko. Ko je hrana kuhana, jo je potrebno takoj preložiti v posodo za serviranje ali shranjevanje, saj v bakreni zaradi možnosti prehajanja kovin v hrano ne sme stati in da hitro reagira z živili, ter pri tem v hrano sprošča kovinske ione. Takšna posoda lahko tudi pokvari okus in barvo vaše jedi.
Nekaj iz starejše teme: Golaž iz bakrenega kotlička

korenje3 ::

v švici še vedno delajo sir v bakrenih kotlih.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

RejZoR ::

Baker je sestavni del prehrane in sploh ni bil nikoli problematičen. Problematične so bile aluminijaste posode...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

pegasus ::

Že stari rimljani so vedeli, da mora vojak naključno vodo na terenu piti zgolj iz prešvicane bakrene čelade, če noče dobiti driske in biti tak ves čas sposoben za boj.

STU-III ::

Martin Krpan je izjavil:

Razmišljam o nakupu malega (5-6 L) bakrenega kotlička za kuhanje , pa me zanima če ima kdo kakšne izkušnje z njim ?
Kolega bi mi ga prinesel iz Bosne.
Uporabljal bi ga na kampiranju , litoželezni se mi zdi pretežak za vlačit okrog.
Kako se kaj kuha v njem , zdravje hrane ,zeleni volk , razlika od litoželeznih...
Priporočate kaj drugega ?



Baker je strupen.

@rejzor

Prav tako aluminij, ja.
Line secured.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: STU-III ()

STU-III ::

PS: kot pri marsikakšni podobni stvari to ne pomeni takojšnjih posledic ampak se posledice pojavijo v daljšem obdobju (letih), tako da ne bodite tako prepričani v "ah sej sem še živ, ni problema"... (Samo nasvet) ;)
Line secured.

Kamran ::

Zdravo,

A se pri bakrenih teh zadevah pojavlja "zeleni volk" ali sem falil ? :|

zee ::

Prav tako aluminij, ja.


Aluminij je povsem neproblematicen, kar se strupenosti tice, in ne povzroca Alzheiemerjeve bolezni.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

STU-III ::

@Kamran

Ja, pri rjavenju bakra se pojavlja zeleni volk (bakrov karbonat CuCO3), ki nikakor ni užiten ;)

@zee

The prevailing belief around the world is that aluminum is linked to degenerative brain diseases such as Alzheimer's and Parkinson's.

Aluminum: Bad for Your Brain

According to Washington DC's Department of the Planet Earth, United States and Canadian regulatory agencies are interested in aluminum as a potential risk factor in elderly cognitive impairment. It makes sense, research shows aluminum can produce toxic, oxidative stress in the brain and a brain autopsy study of elderly persons found them to have aluminum levels 20+ times higher than a middle-aged group...
Line secured.

RejZoR ::

Poleg tega v organizmu z aluminijem tekmuje kalcij (pri absorbciji), kar lahko privede do poslabšane mineralizacije skeleta. Pa sam po seb mogoče ne bi bil tolk problem kot če v njem kuhaš, kjer se s kislinami zelenjave in visokimi temperaturami lahko obnaša povsem drugače kot če bi lizal kos aluminija. Sploh če v takem loncu kuhaš vsak dan, leta in leta...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

francek1 ::

Vzami jeklen emajliran kotel. Če pa že vztrajaš na bakrenemu, pa naj bo znotraj pokositren tako kot džezve.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

STU-III ::

Kaj takega recimo:



Čeprav ne vem, če ni tale samo galvaniziran z bakrom...
Line secured.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: STU-III ()

STU-III ::

Ampak neko težo kar ima. Drugače pa ja, kot je že francek1 povedal, najbolje jeklen kotel - ni tako drag in še lažji je od bakrenega.
Line secured.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: STU-III ()

Martin Krpan ::

Mogoče kdo ve kje v SLO nabaviti tak majhen jeklen kotliček ?
Ker drugače bom verjetno nabavil bakrenega.
Saj če bom 3x letno kuhal v njem me verjetno ne bo pobralo :D.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

katero ponev? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20963828 (1167) Shkorc
»

Kakšno posodo, teflon, emajl, litoželezna, jeklena, ... ?

Oddelek: Loža
4612170 (9671) lonewolf_
»

Teflon škodljiv? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9026917 (24074) ...:TOMI:...
»

Stik dveh kovin

Oddelek: Loža
121761 (1000) Napajalc
»

Kje kupiti litoželezen/bakren kotliček?

Oddelek: Loža
155335 (4989) M-XXXX

Več podobnih tem