» »

Pretečen rok uporabe na izdelkih

Pretečen rok uporabe na izdelkih

Temo vidijo: vsi
1
2
»

Halfdead987 ::

Nikoli ne jem hrane z pretečenim rokom. Sploh pa nikoli ne bi take iz 2011...

urosz ::

Tilen je izjavil:

Zakaj to počneš? Shranjevanje v zamrzovalniku stane več kot nova sveža štruca.


shranjevanje v zamrzovalniku me stane praktično 0EUR. verjemi mi ;)

edit: pa tudi ne zdi se mi primerno, da pojem 100g kruha, ostale pol kg pa vržem vstran.. zato zamrznem ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Brane22 ::

V bsitvu je zamrzovanje kruha vsaj zame doka elegantno.

Lahko kupim kruh na zalogo in ga potem porabljam po par šnit na dan.

Komu se da vsak drugi dan v štacuno.

bajsibajsi ::

Dve leti cez rok se tudi meni zdi predolgo. :)

BigWhale ::

urosz je izjavil:

Tilen je izjavil:

Zakaj to počneš? Shranjevanje v zamrzovalniku stane več kot nova sveža štruca.

shranjevanje v zamrzovalniku me stane praktično 0EUR. verjemi mi ;)


Ce tebe zamrzovanje kruha ne stane nic, se ne pomeni, da je zastonj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

RejZoR ::

A zamrzovalnik pa poganjajo magični piksiji?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

šernk ::

Tilen je izjavil:

Zakaj to počneš? Shranjevanje v zamrzovalniku stane več kot nova sveža štruca.


vžig avta + 2,5km do trgovine + 1€ štruca kruha: 0,8€ za bencin + 1€ za kruh je 1,8€. Dvomim da štruca kruha porabi toliko elektrike da se zamrzne. Sicer pa mi smo redno prakticirali zamrzovanje kruha, tako ali tako čez zimo tečeta 2 zamrzovalni omari, čez poletje pa ena, ker je drugače preveč robe za vse spravit v eno, čez zimo in če je prišel kdo nenapovedano na obisk, si dobil kruh 25km stran ob 17 uri.

sedaj so odprli pekarno 2km stran, ki je odprta tudi ob nedeljah, tako da je v zamrzovalniku le še kak košček kruha, ker sveže pečen je le boljši, čeprav še vedno dvomim da je ugodno it samo po kruh 2km stran :)
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

fosil ::

Zamrzovalna itak laufa, če je noter še par kosov kruha ni neke razlike.

A dejansko obstajajo ljudje, ki vsak dan hodijo v trgovino po svež kruh?
Glede na to, da se kruh ponavadi je za zajtrk, to pomeni da moraš že pred zajtrkom in službo v trgovino?
A res to kdo prakticira?
Tako je!

urosz ::

itak da se ne porabi 1,80€ za zamrznitev kruha. celo pa recimo, če se uporablja tisti majhen zamrzovalni prostor ki je vgrajen zgoraj v hladilniku. tisto itak deluje cel čas vzporedno s hladilnikom in če jaz dam 5 kosov kruha not ne bo bistvene razlike. glavno da se je spet našel en taki ki temo zasmeti z troll-om.

pa tudi če bi se porabilo 2€ za zamrznitev kruha, je to vseeno boljše (in cenejše, ja!) kot pa da grem 5x po kruh. ker po Tilen-ovi logiki, da bi vsakič namesto zamrznitve kruha raje vrgel stran in šel drugič po novo štruco, moram v bistvu 5x it po štruco, tako da so stroški 5€ in ne 1€. pa še stran metanje kruha je popolnoma ne-etično.

f*k ej, eni res delate znanost iz vsake teme z nekimi (večino se izkaže da zgrešenimi) izračuni in predvidevanji.

opeter ::

Mesar je izjavil:

A mleko jeste tudi preko roka? Recimo 1 leto po tem ko je rok potekel? Z žlico?

On the second thought... vilice in nož znajo biti bolj primerne.


Seveda. Samo ta pravo kislo mleko ne moreš napraviti iz modernih "mlečnih napitkov", kateri imajo oznako 1,5% ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kitewing ::

Zakaj ne jem pretečenih izdelkov?
- ker noben izdelek ni vreden moje slabosti in morebitnega izpiranja želodca
- ker se tudi v skrinji ne ustavi množenje bakteri in razpadanja živila, ampak se samo upočasni

Okapi ::

Praktično vso pokvarjeno hrano lahko prepoznaš kot pokvarjeno - po vonju, videzu in v skrajnem primeru okusu. Kako bi se pa znašel v svetu brez etiket na hrani?

O.

kitewing ::

Okapi je izjavil:

Praktično vso pokvarjeno hrano lahko prepoznaš kot pokvarjeno - po vonju, videzu in v skrajnem primeru okusu. Kako bi se pa znašel v svetu brez etiket na hrani?

O.

Čisto vedno ne. Nap pri shranjevanju golaža. Najprej ga moraš ohladiti preden ga daš v skrinjo in se bakterije lahko že precej namnožijo, ko je v zmrznjenem stanju se bakterije počasi množijo, ko pa se spet odtaljuje se začno spet pospešeno razmnoževati. Organoleptične lastnosti se ne spremenijo bistveno, da bi lahko vedel da je z njim kaj narobe, bakteri je pa lahko že toliko, da se lahko zastrupiš z njim.

RejZoR ::

šernk je izjavil:

Tilen je izjavil:

Zakaj to počneš? Shranjevanje v zamrzovalniku stane več kot nova sveža štruca.


vžig avta + 2,5km do trgovine + 1€ štruca kruha: 0,8€ za bencin + 1€ za kruh je 1,8€. Dvomim da štruca kruha porabi toliko elektrike da se zamrzne. Sicer pa mi smo redno prakticirali zamrzovanje kruha, tako ali tako čez zimo tečeta 2 zamrzovalni omari, čez poletje pa ena, ker je drugače preveč robe za vse spravit v eno, čez zimo in če je prišel kdo nenapovedano na obisk, si dobil kruh 25km stran ob 17 uri.

sedaj so odprli pekarno 2km stran, ki je odprta tudi ob nedeljah, tako da je v zamrzovalniku le še kak košček kruha, ker sveže pečen je le boljši, čeprav še vedno dvomim da je ugodno it samo po kruh 2km stran :)


Če se voziš skoe 3 kilometre daleč samo zarad kruha si pa tud bebec. Dandanes, ko so trgovine na vsakem vogalu, sem ziher, da se lahko v trgovini ustaviš spotoma, ko greš iz službe oz iz drugih opravkov. Al folk res ne zna nič planirat za 2 uri naprej?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Okapi ::

bakteri je pa lahko že toliko, da se lahko zastrupiš z njim.
In? Salmonelo lahko dobiš tudi s popolnoma svežim jajcem, pred pol ure izleženim, izvrstnega okusa. Če je hrana videti OK, je enaka verjetnost, da je z njo dejansko kaj narobe, če je rok pretekel ali če ni. In mimogrede, pri -15 stopinjah v zmrzovalniku se bakterije niti malo ne množijo.

O.

šernk ::

Če se voziš skoe 3 kilometre daleč samo zarad kruha si pa tud bebec. Dandanes, ko so trgovine na vsakem vogalu, sem ziher, da se lahko v trgovini ustaviš spotoma, ko greš iz službe oz iz drugih opravkov. Al folk res ne zna nič planirat za 2 uri naprej?


seveda da se ustavi ko si na poti večinoma. Ampak moraš vedet tudi da v pekarni ne režejo kruha, torej samo cele kose, nekateri bi ga torej mogli še vedno metat stran, razen če misliš stalno žemljice jest?

so pa izjeme, sedaj se za izjeme ko pač ne moreš predvidit za naprej, največkrat skoči do pekarne 2km stran, 1 leto nazaj je bilo za izjeme potrebno it 25km stran, da si dobil kruh na soboto ob 18.uri. Torej je logično, da se je takrat imelo zalogo kruha v skrinji.

pa še 100 razlogov ti lahko naštejem da se hrani kruh v zamrzovalniku. Pač nimamo vsi dunajske pekarne za vogalom, ki je odprta 24/7.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

2loud4u ::

No, mi smo že cel sladoled pojedli, pa je po treh dneh še vedno vse v redu. :)
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

korenje3 ::

2loud4u je izjavil:

Ste že kdaj jedli stvari s pretečenim rokom uporabe? Če ste, se vam zdi to v redu ali škodljivo?

Sam namreč velikokrat dobim pretečen sladoled, ker imamo veze v lj mlekarnah... In včasih je pretečen kakšen mesec, včasih nekaj dni, pravkar pa jem sladoled, ki je uporaben do 08. 2011 :D

Okus je popolnoma normalen, ne vem pa, v kakšnem stanju je sladoled dejansko. Če bo po nekaj urah še vse v redu, potem je očitno še užiten.

Kakšno je vaše mnenje o tem? A kdaj jeste take stvari?

LP


če boš imel drisko, povej. Temperatura ima velik vpliv na rok uporabnosti. Recimo -20°C podaljša rok uporabe za 3x kot če je snov ohlajena na -12°C.
Vsekakor se pozna na okusu, sploh na mlečnih izdelkih. Pri sladoledu še posebej. Sem jedel posran sladoled enkrat in je dejansko okus zelo drugačen.

Edino zanesljivo je jesti konzervirano hrano, ki ima pretečen rok uporabe. Pri konzerviranih rečeh snov ne more oksidirat - fermentirat, ker ni kisika.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Halfdead987 ::

Sem jedel posran sladoled enkrat in je dejansko okus zelo drugačen.

Mmmm,priokus čokolade.

opeter ::

Kakšen je "posran" sladoled?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

s51as ::

verjetno postan :)

veliko lažje bi bilo jesti hrano s pretečenim rokom, če bi človek vedel, da je bila hrana pravilno skladiščena. Zamrznjeni izdelki naprimer so fuč, če so bili odmrznjeni in ponovno zamrznjeni. Če embalaža spusti, je isto konec veselja...
It's just me myself and I

Halfdead987 ::

Well,kakorkoli obrneš,sladoled, ki mu je rok potekel 2011 ni vreden, da bi zaradi njega fasal diarejo,bruhanje ter kake želodčne težave.

The Player ::

ah, zamrznjeni izdelki so problematični poleti, ko temperatura hitro raste in ker izdelki ne pridejo pravočasno tja kot bi moral, za primer ničhudo sluteče mleko se hitro skisa, pa čeprav izgleda sveže.

Glede skrinje ne vem zakaj komplicirate, mnogo ljudi to prakticira pa se še nobenmu ni nič zgodil. Zgoraj omenjene zadevšne se lahko zgodijo, če odtajano živilo ponovno zamrzne, pol pa je veselje.

Pa skrinjo se zlo splača imet, če imaš svoj vrt, kjer pridelaš hrano in jo lahko spraviš za ozimnico, pa če maš veze pr kmetih, lahko spravš celga prasca not, pa maš zalogo za celo leto,...drgač če nimaš skrinje je pa še zmerm un predel za zamrzovanje v hladilniku, ker vsak dan hodit v trgovino po kruh nima smisla, pol pa pride praznik, pa ugotoviš, da nimaš nč za jest, trgovine pa zaprte :D

glede sladoleda je problem, ko se začnejo nabirat kristali.

Tudi sam pojem kako zadevo izven roka pa se mi še nič ni zgodil, pa tut novodobna hrana ima toliko enih dodatkov pa antioksidantov pa druge kemije, tko, da je hrana še dolgo užitna po roku uporabe. Se mi je pa že zgodilo, da je čist OK hrana mi povzročila preglavice, ampak to je spet vprašanje zakaj je do tega prišlo, ker če ne shranjuješ hrane tako kot bi moral, se tut lahko pokvari pred rokom.

aja pa pr jogurtu je trik, da če je napihnjen je 100% zanč, če ni, pol pa navali narode :D

drgač pa izraz "best before" vse pove. Do tega datuma jamčimo da je stvar 100% OK, pol pa na lastno odgovornost ;)

korenje3 ::

Halfdead987 je izjavil:

Well,kakorkoli obrneš,sladoled, ki mu je rok potekel 2011 ni vreden, da bi zaradi njega fasal diarejo,bruhanje ter kake želodčne težave.


slovenija je žal polna revežev, ki so pripravljeni jesti tudi to.

The Player: mleko se pelje v aktivno hlajenih cisternah.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

The Player ::

korenje3 je izjavil:


The Player: mleko se pelje v aktivno hlajenih cisternah.


ma ja to je res, ampak lih polet se najbol rado zgodi, da fašem skisan mlek, že fabrško pakiran in to samo poleti. Je to zgolj slučaj, al pa tuki neki hudo ne štima.

fosil ::

Poleti se to dogaja tudi pri drugih stvareh, ne samo pri mleku.
Hladna veriga očitno ne deluje popolnoma.
Po moje je problem pri razkladanju v trgovini.
Tako je!

pegasus ::

Konzumiram vse kar še diši kot užitno, neodvisno od roka. Me pa zanima, kdo danes še dela trajne konzerve razne hrane ... nekaj, kar bi nakupil v večjih količinah za worst case scenario. Vem da so se v časih juge dobile konzerve, katerih vsebina je bila okusna še po 30 letih, danes pa največ kar najdem uradno preživi 5 let.

urosz ::

jaz bi rekel, da so te današnje konzerve v praksi bolj trajne, ampak zaradi birokracije tam gor mora pisat pač 5 let.

shadeX ::

hmm začuden sem nad nekaterimi odzivi na dejanje @urosz-ja, ker je omenil da doma shranjuje kruh v zmrzovalnik. To praktično delamo tudi mi ampak v določenih primerih: Nikoli ne kupimo po 3 štruce kruha v trgovini in nato damo zamrzniti doma. To je brezveze ker imamo vsak dan pot mimo trgovine in je boljša varianta da se vsak dan ustavimo v trgovini in imamo svež kruh kot pa da enkrat kupimo za 5 dni vneaprej in potem zamrznemo. To je brezveze za nas.

Zamrznit damo če recimo doma spečemo kruh. In ker ne spečemo samo 1 hlebca ker se to ne splača (delo, peč ...) ampak jih naredimo vsaj 3,4. Se pravi enega pustimo za tekoči dan (ali pa dva - še za naslednji) in nato dva hlebca pa damo zamrzniti za tretji in četrti dan.

Čudim se ker je tudi nekdo omenil da zamrzovanje kruha stane. Od kje pa to? LOL. Zamrzovalnik itak laufa 24/7 in bo vedno porabil enako elektrike. Ali dam 2 štruci zamrzniti ali ne. Tako da je zamrznitev hlebcev za 2 dni vnaprej zastonj (plačal bom ravno toliko elektrike, ali jih dam zamrzniti ali ne)

Sam kakšne mate eni..:))

Okapi ::

No ja, poraba seveda ni vedno enaka. Ko daš notri 2 kili kruha pri sobni temperaturi, mora zmrzovalnik nekaj časa delati bolj, kot bi sicer. Koliko centov to nanese, bi moral pa kdo drug izračunati - sigurno pa stane manj kot porabiš, če greš z avtom v trgovino po kruh, ali če moraš četrt kile kruha vreči stran, ker se posuši/splesni.

O.

2loud4u ::

@shadex

"Čudim se ker je tudi nekdo omenil da zamrzovanje kruha stane. Od kje pa to? LOL. Zamrzovalnik itak laufa 24/7 in bo vedno porabil enako elektrike. Ali dam 2 štruci zamrzniti ali ne. Tako da je zamrznitev hlebcev za 2 dni vnaprej zastonj (plačal bom ravno toliko elektrike, ali jih dam zamrzniti ali ne)"

Kakor je rekel Okapi. Hladilnik mora sobno temperaturo kruha odvesti, za kar pa je potrebna dodatna moč, ki sicer ni nekaj ogromnega, razlika pa vsekakor je.

@halfdead987

"Well,kakorkoli obrneš,sladoled, ki mu je rok potekel 2011 ni vreden, da bi zaradi njega fasal diarejo,bruhanje ter kake želodčne težave."

Glede na to, kako okusen je bil, se je splačalo probati. Tako in tako sem že kdaj prej poskusil več kot leto pretečen sladoled in vedno je bil okus dober in vse se je končalo brez posledic, tako da je bila velika verjetnost, da bo tako tudi zadnjič, ko sem ga jedel. Zdaj slišim tudi od drugih, da se baje pretečen sladoled samo predela in je spet v novi embalaži z novim datumom, tako da je sladoled očitno kar obstojen.
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

Looooooka ::

Ce vmes ni bilo odmrznjeno je velka moznost, da ne bos umrl.
Je pa recimo precej grozen trenutek, ko zves, da si pojedel piscanca, ki je bil zmrznjen ze 1-2 leti.
Zivcnost pri pricakovanju trebusnih bolecin, driske in bruhanja...nepopisno dozivetje. Ceprav na koncu ni bilo nobenih problemov :)
Aja drugace pa heh...ko enkrat pogledas tiste "prepperje" iz Amerike ugotovis, da zna met hrana precej daljsi rok trajanja kot bi si mislil povprecen mescan, ki je vajen imeti vse v okolici enega kilometra, staro manj kot par dni ce ne celo sveze, pa ceprav je to zrezek morskega psa iz Juzne Afrike.

Okapi ::

Kot rečeno - brez posledic so jedli meso mamutov, zmrznjeno 10.000+ let (in to v naravi, ne v skoraj sterilnih pogojih zamrzovalnika). Če zadeva ni gnila ali plesniva, kar lahko vidiš in zavohaš, je načeloma OK. Salmonelo pa lahko dobiš tudi s povsem svežo hrano, ali pa gliste ali trakuljo. Če poskrbiš za dobro toplotno obdelavo (beri: meso temeljito prepečeš in ne ješ krvavih zrezkov), si lahko bolj ali manj brez skrbi.

O.

Okapi ::

Pa ko smo že ravno pri plesnivih zadevah - ko sem bil na Kitajskem, smo jedli "stoletna" jajca. Ki morda niso bila ravno 100 let stara, so bila pa videt na moč navgravžna in pokvarjena, pa jih imajo za hudo specialiteto.



Ali pa plesnivi siri. Francoski so znani, tule pa je norveški gamalost. Na pogled in po vonju je videti kot bi mu že pred 10 leti potekel rok trajanja:D

SplitCookie ::

Tako in tako sem že kdaj prej poskusil več kot leto pretečen sladoled in vedno je bil okus dober in vse se je končalo brez posledic, tako da je bila velika verjetnost, da bo tako tudi zadnjič, ko sem ga jedel.

No, enkrat ga boš zagotovo jedel zadnjič;)

Problem pakiranja je predvsem prepuščanje kisika skozi stene posode in s tem povezani biološki procesi. Ni toliko nevarno jesti kakor preprosto - neumno.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Zgodovina sprememb…

2loud4u ::

SplitCookie je izjavil:

Tako in tako sem že kdaj prej poskusil več kot leto pretečen sladoled in vedno je bil okus dober in vse se je končalo brez posledic, tako da je bila velika verjetnost, da bo tako tudi zadnjič, ko sem ga jedel.

No, enkrat ga boš zagotovo jedel zadnjič;)

Problem pakiranja je predvsem prepuščanje kisika skozi stene posode in s tem povezani biološki procesi. Ni toliko nevarno jesti kakor preprosto - neumno.



Seveda ga bom enkrat zadnjič jedel in to bo preden umrem. ;)
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

RejZoR ::

Okapi, v čem je sploh fora teh stoletnih jajc razen tega da smrdijo, so ogabnega izgleda in imajo baje ogaben okus. Kako je lahko nekaj takega specialiteta? Recimo določene plesni na sirih zastopim, Brie in Camember imata poseben značilen okus zaradi tega, nista pa ne pretirano smrdljiva niti ogabna, še celo izgled ni napačen. Drugo pa je sir, ki si ga dal ti in ki je že po izgledu tak kot bi vrgel sir za hladilnik in ga tam pustil 2 meseca. Temu primerno sklepam, da je tud smrdljiv...

Nazadnje sem gledal Ashens kanal na Youtube kjer je poizkušal te "specialitete" iz azijskih koncev. In ni bil glih navdušen...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

The Player ::

RejZoR je izjavil:

Okapi, v čem je sploh fora teh stoletnih jajc



pa ja, sj skandinavska kulinarika ma tut take jedi k maš fermentirane al pa plesnive ribe, pa je to cela specialiteta pri njih.

razlog? Pač vsaka kultura ima stoletne navade in logično jim je to pol všeč. Mi umiramo za potico pa dunajske šnicle, ostali narodi imajo pa ostale jedi, ki nam mogoče niso v redu, ampak njim je pač zakon. Skratka, vsako tele ma svoje veselje :D

drgač pa izgled tudi vara, imaš totalno nagravžne jedi, ki smrdijo, so groznega izgleda, so pa po poročanju ljudi, ki so jed probal prav dobre. ;)

Ganon ::

Tilen je izjavil:

Zakaj to počneš? Shranjevanje v zamrzovalniku stane več kot nova sveža štruca.


Verjetno nima zamrzovalnika samo za tisto štruco kruha.

RejZoR ::

The Player je izjavil:

RejZoR je izjavil:

Okapi, v čem je sploh fora teh stoletnih jajc



pa ja, sj skandinavska kulinarika ma tut take jedi k maš fermentirane al pa plesnive ribe, pa je to cela specialiteta pri njih.

razlog? Pač vsaka kultura ima stoletne navade in logično jim je to pol všeč. Mi umiramo za potico pa dunajske šnicle, ostali narodi imajo pa ostale jedi, ki nam mogoče niso v redu, ampak njim je pač zakon. Skratka, vsako tele ma svoje veselje :D

drgač pa izgled tudi vara, imaš totalno nagravžne jedi, ki smrdijo, so groznega izgleda, so pa po poročanju ljudi, ki so jed probal prav dobre. ;)


Vem, ampak surely obstaja nek mejnik, ko za nekaj vsak reče om nom nom, tole je ful dobro in te jedi kjer ne veš če je sploh varno pojest kaj takega...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Okapi ::

Drugo pa je sir, ki si ga dal ti in ki je že po izgledu tak kot bi vrgel sir za hladilnik in ga tam pustil 2 meseca. Temu primerno sklepam, da je tud smrdljiv...
Pa ta je v resnici še v redu, v primerjavi z nekaterimi plesnivimi francoskimi siri. Ali pa s gnilim in črvivim (dobesedno) sardinskim casu marzu.
Casu marzu @ Wikipedia



Vem, ampak surely obstaja nek mejnik, ko za nekaj vsak reče om nom nom, tole je ful dobro in te jedi kjer ne veš če je sploh varno pojest kaj takega...
Ljudje smo pač ene čudne živali in nekateri uživajo v zelo nenavadnih stvareh. Mejnik je verjetno tam, ko postane hrana dejansko strupena, s takojšnjim učinkom. Pa še pri strupenosti je odvisno od učinka - halucinogene strupe recimo jemo namenoma.

O.

SplitCookie ::

Fermentirane ribe so baje top shit:D
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

andromedar ::

The Player je izjavil:



drgač pa izgled tudi vara, imaš totalno nagravžne jedi, ki smrdijo, so groznega izgleda, so pa po poročanju ljudi, ki so jed probal prav dobre.


Ena taka zadeva je Durian . V Saigonu so se mize okoli naše spraznile, ko sem si naročil durianov sladoled. Pa kelnar je najprej poklical enga, ki mi ga je najprej prinesel poizkusit, da ga ne bi brezveze naročal. Svež, zelo zrel sadež na ulici vohaš na destine metrov daleč. Okus je super.

Kaj več o tem, bi pa verjetno znal Zee povedat :-)
Eh?

civic_ ::

Načeloma ti ne more škodit. Po pretečenem roku uporabe pri zamrznjenih živilih predvsem trpi okus. Proizvajalec določi rok uporabe glede na analize, senzorične in kemijske. Rok se lahko tudi podaljša. Odgovarja seveda proizvajalec. Mikrobi pri -18 ne rastejo. Encimski procesi in oksidacija pa še vedno tečejo. Zato postane zelenjava, ribe oreščki v zamrzovalniku žarka-počasneje ampak postane. Takojšnjih posledic uživanja takšne hrane ne bo. Moraš pa se zavedati, da se hrana pri dolgotrajnem skladiščenju oksidira-najprej se oksidirajo najbolj "zdrave" maščobe - omega 3, sledijo omega 6...nazadnje so nasičene. Zato je lahko prekomerno uživanje omega 3 škodljivo-poveča se oksidativen stres. Oksidira se tudi holesterol in se kot tak 40x bolj učinkovito nalaga v stene krvnih žil.

Glede kupovanja hrane pred iztekom roka...zakaj pa ne. Še posebej se splača kupiti meso, saj je primerno dozorjeno, mehko, okusno in aromatično.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kuharija,... oziroma kaj jeste? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13319400 (17104) Unknown_001
»

postarana hrana (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6714526 (12287) imagodei
»

Uvožena hrana po trgovinah (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28471257 (65331) ...:TOMI:...
»

odmrznjeno meso nazaj zamrzniti?

Oddelek: Loža
368258 (6831) Furbo
»

Rok trajanja...

Oddelek: Loža
388579 (7360) Saladin

Več podobnih tem