» »

Potovanje v Mehiko potencialno nevarno?

Potovanje v Mehiko potencialno nevarno?

Fiki12 ::

Oj!

Septembra načrtujem enomesečno potovanje po Mehiki. Na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve se zelo potrudijo človeka odvrnit od obiska države... Ima kdo kake osebne izkušnje? Dejansko obstaja relevantno tveganje srečanja z nepridipravi? Glede na to, da ne bo šlo izključno za bivakanje po turističnih centrih, česa se je treba izogibat, kaj je treba pazit?

Hvala, lp

msjr ::

Tole pa so dokaj relevantne informacije http://travel.state.gov/travel/cis_pa_t...

(sicer pa vidim, da je mzz večalmanj povzel ta report)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: msjr ()

z00s ::

He hei.

Veliko se potoval, moje izkušnje pa kažejo, da ministrstva ponavadi nimajo najbolj prav, sploh pa ne pri nas.

Mehika je ravno toliko nevarna kot ostale države južne in srednje Amerike. Moraš pač paziti: ne nositi najdražjega in največjega fotoaparata okoli vratu vsem na očeh, ne imeti dragih sončnih očal in ure, obleči se po balkansko, ne preplašeno gledati zmedeno in prestrašeno levo in desno (ker se vidi, kdo se boji in kdo ne), denar razparceliraj oz. imej malo gotovine (uporabljaj bankomate), ne hodit sredi noči med sumljive "gangsterje" in na neosvetljene kraje ipd...

Za zelo turistične kraje pa velja - tam je pač večja gostota žeparjev in podobnih kraljev, tako da čuvaj osebne stvari (npr. ne polni gsma na javnem wcju ipd..), pa bo vse ok.

Če te pa že kdo napade, pa ne bodi korajžen ampak daj tistih 15€ iz denarnice pa je to to...

Če greš pa npr. v kakšno vukojebino za več dni, pa morda nekomu sporoči, kam si šel:)

Vedno pa velja, da večji ko izgledaš klošar, manj bo nevarnosti;)

Vse bo v redu, pa srečno;)

lp,z00s

MIHAc27 ::

Ko sva šla z mojo v Mehiko sva imela vodiča več ali manj skoz. Zaskrbljen je bil samo 1x, ko so v nekem mestu kjer smo prespali
stavkali (mislim da učitelji). Ko sva šla sama ven, sva se samo izognila tistim ulicam, kjer so stavkali in je bilo cool.

Ampak midva sva hodila več ali manj po turistični trasi. Je po moje z00s kar fino povedal.. bolj kot se boš zlil z okolico, manj boš opazen.

5er--> ::

Zlil z okolico ja... na 100 metrov se vidi, da si gringo. =P
Če greš kam sredi noči, oz. ven iz/na letališča/e (kjer se itq ve, da imaš "vse" s sabo) obvezno uporabi "taxi seguro"... (oz. ga pokliči po telefonu) je sicer nekaj dražji, ampak je manjša
verjetnost, da se ti kaj zgodi... =)

St235 ::

Varnostno mehika ni nič bolj nevarna od ostalih držav srednje in južne amerike. Ampak to bore malo pove nekomu, ki tam še ni bil. Opozorilo je za ljudi, ki drugega kot evrope niso videli kar na mestu, ker se hitro lahko znajdeš v neljubi situaciji. Bolj kot greš z ustaljenih turističnih tras bolj rizično je. Da bi rekel, da sem se ravno bal za življenje ne morem reč, sem pa v treh mesecih po južni ameriki 4x ostal brez gotovine v denarnici. Brez kakih posebnih ceremonij.

Pač potuj čim bolj light brez omembe vrednih predmetov in je to to. Večinoma jih zanima samo gotovina in kaka draga elektronika. Dokler se držiš hotelov in z američani obljudenih lokacij pa so seveda najbolj problematični žeparji. Vedno imej potni list ločen od denarnice in nujno dve tri fotokopije, če ostaneš brez njega. Je dosti lažje prit v ambasado.

Drugače pa si ne domišljat da se boš zlil z okolico. Največ kar lahko narediš je da si pač tipičen turist.

Fiki12 ::

Najlepša hvala za odgovore. Sicer sem dal čez kar nekaj Azije, kjer se je med drugim moj taksist ob neki priložnosti sredi ogromnega mesta odločil bežat pred policijo in to ravno na dan, ko sem po neumnem pustil potni list v hotelu, a se nikoli, tudi v najrazličnejših diskačih, nisem počutil niti najmanj telesno ogroženega. Tudi nasplošno sem, včasih morda celo preveč, samozavesten in miren v najrazličnejših situacijah, a mi tale Mehika res zgleda malo opasna - zasede na avtocestah, mafijski obračuni, te narko vojne itd.

Lakotnik29, mi lahko malo podrobneje razložiš, kako so izgledale te tvoje situacije? Je šlo za žeparje ali dobesedno roparje in kaj je takega, da se človek ne odloči zavzeti stališča "ne bote vi mene jebal" kot bi to prav verjetno blo recimo v Sloveniji?

Hvala, lp

martincek1 ::

Američani so imeli tudi par let nazaj napisano, da naj se Slovenije izogibajo v velikem loku :)

ABX ::

Iz varnostnega vidika je Mexico je precej v kurcu kar se tiče varnosti.
File:Global Peace Index 2011.png @ Wikipedia

Ampak kot ponavadi pri večjih državah je vse odvisno kam greš.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Damiani ::

z00s ti je dal kr nekaj pametnih nasvetov. Jest mam ponavadi v sumljivih deželah še tanko torbico, ki jo pripneš okrog pasa in spraviš pod hlače. Se sploh ne vidi da jo imaš. V njem imam bančno kartico, gotovino, potni list,.... V denarnici pa gotovino za en dan (za hrano, pijačo, manši nakup in mogoče za morebitno podkupnino) + mogoče osebno.
Glede moje odprave sem vedno v ponošenih hlačah, majci in starem ruzaku. No sej tak se tud po Sloveniji potikam. V taki odpravi sem spal na pločniku, vlaku (ne kupe), na klopci v parku,...(pa to v deželi, ki je po GPIju na slabšem kot Mehika).

Je kolega 1,5 leta nazaj v Mehiki, potoval večinoma po vaseh, pa ni imel nobenih problemov. No, razen dobre zastrupitve s hrano, ki je jedel kr vso po spisku. 10 dni je komaj preživel. Tako da pazi malo na hrano, ker nisi odporen na mehiške bacile.

Če ne iščeš pizdarij, je večja verjetnost da jih ne najdeš.

Looooooka ::

Razen ce se ne znajdes direkt v obracunu med mafijo in policijo.
Tega v Sloveniji ni.
Tko, da drzava dejansko je bolj nevarna od kar nekaj drzav v tistem delu sveta...ce si eden izmed unih, ki res radi po svoje bluzijo okoli.
Za "turiste" majo pa tko al tko all inclusive turisticna mesta, kjer se lahko lepo soncis in zapravljas svoj denar. Okol mesta pa vojska.
Podobna fora kot razni Sharm el Sheiki...zjutraj se soncis popoldne pa v hotelu ob kosilu poslusas novico, kako je 2 km stran eksplodirala bomba. Potem gres pac spet nazaj na plazo...
Vse je relativno.
Ampak ce primerjas take drzave z naso je pa to pac zelo nevarna drzava. Ne glede na vse pozitivne izkusnje.

de199 ::

pa pazi, da neboš komu kak "paket" nazaj prinesel :)

St235 ::

Fiki12 je izjavil:

Najlepša hvala za odgovore. Sicer sem dal čez kar nekaj Azije, kjer se je med drugim moj taksist ob neki priložnosti sredi ogromnega mesta odločil bežat pred policijo in to ravno na dan, ko sem po neumnem pustil potni list v hotelu, a se nikoli, tudi v najrazličnejših diskačih, nisem počutil niti najmanj telesno ogroženega. Tudi nasplošno sem, včasih morda celo preveč, samozavesten in miren v najrazličnejših situacijah, a mi tale Mehika res zgleda malo opasna - zasede na avtocestah, mafijski obračuni, te narko vojne itd.

Lakotnik29, mi lahko malo podrobneje razložiš, kako so izgledale te tvoje situacije? Je šlo za žeparje ali dobesedno roparje in kaj je takega, da se človek ne odloči zavzeti stališča "ne bote vi mene jebal" kot bi to prav verjetno blo recimo v Sloveniji?

Hvala, lp

Konkretno je bilo tako:
San Paulo - Sprehod skozi mesto, gužva itd, kar naenkrat si brez denarnice.
Venezuela - na nočnem vlaku. Vstopijo v kabino 3 tipi. Eden se usede zraven in pokaže pištolo pod rekelcom. Eden gre skozi nahrbtnik, eden skozi žepe na jakni. Vzame denarnico, pobere gotovino in grejo.
Kolumbija - nočni kljub, grem nazaj proti hotelu. Te obstopijo štirje tipi. Dva te primeta za rame, tretji ti potegne denarnico iz žepa. Pobere denar in to je to.

V takih situacijah ne zavzemaš popolnoma nobenega stališča ampak mirno počakaš in to je to. Jaz sem to pač vzel kot davek na turizem. Si bil vsakič ob 20-30 dolarjev in to je to. Nikoli pa nisem nosil več gotovine s sabo. Potni list in mastercard sem imel ločeno v toku pod pazduho. Kot sme že rekel. Nikoli nisem imel občutka, da bi bil dejansko življensko ogrožen. Za njih je to pač business, verjamem pa da jim ne bi bil problem kako kost zlomit, če bi kaj ustvarjal.

Zavzemat neko stališče mene ne boste jebal je IMO nekaj najbolj neumnega kar lahko narediš v takšni situaciji v takšni državi.

Je pa treba upoštevat, da sem potoval sam in se niti približno nisem držal nekih turističnih resortov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

izbrisiracun ::

Najbrž je res pametno imeti tistih 20-30 dolarjev v lažje dostopni denarnici in zraven mogoče še kakšno neuporabno bančno kartico, da vse lepo izpade kot edina denarnica.

blue ::

Vprašanje za tiste, ki ste putovali v južni ameriki.
Kako dobro je vaše znanje španščine/portugalščine?

Okapi ::

Ola. Una cerveza por favor. Muchas gracias. De nada.

Evo, to je vse, kar moraš nujno znati:-)

Če res zagusti, pa rečeš še no habla espanol.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Hayabusa ::

Portugalščino imaš "samo" v Braziliji, povsod drugje hablajo svojo španščino.

Na kakšnih Nizozemskih Antilih/Martiniku/Guadeloupe-u se najde še nizozemščina ali francoščina.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hayabusa ()

gendale ::

St235 je izjavil:

Zavzemat neko stališče mene ne boste jebal je IMO nekaj najbolj neumnega kar lahko narediš v takšni situaciji v takšni državi.

Je pa treba upoštevat, da sem potoval sam in se niti približno nisem držal nekih turističnih resortov.

jap, če si tak tip človeka, ki ne more pustit da ga oropajo brez da bi se poskušal branit, raje ne hodi po takih lokacijah

(pod pogojem da nisi chuck norris)
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najem avtomobila (in ostalo v UK)

Oddelek: Na cesti
275110 (3969) estons
»

Polog gotovine problem (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7716852 (14868) zavajon
»

Argentina

91942 (1465) Tody
»

Kirgizistan-je tam varno živeti? (strani: 1 2 )

506411 (4975) Pumpi

Več podobnih tem