» »

Rok trajanja...

Rok trajanja...

STASI ::

Bom skušal opisati dogajanje v eni izmed Merkatorjevih trgovin pred dobrim tednom:

Stojim v vrsti za salamo. Seveda sem zelo izbirčen glede kaj bo romalo v moj želodec in pogledam kaj mi ponujajo in ceno le tega. V oči mi pade salama ki je na pogled kot novoletna čestitka tudi ime ima tako Božična salama. Pogledam ceno. Cenaj je znižana najprej za 50% nato pa še 50%. Si rečem gotovo ima rok trajanja še nekaj dni. Pogledam če kje kaj piše in glej ga zlomka rok je potekel in to ne za en dan ampak 6 dni. Opozorim gospo na drugi strani da prodajajo stvari, ki imajo potečen rok. Ona me le čukasto pogleda in umakne listek s ceno in rokom trajanja ter se skuša izgovoriti da je to neka druga salam in da so pozabili odstraniti listek. Vendar ji rečem da je niso in da je to salam, ki nam jo ponujajo. Vpraša kolegico katera je to salama in on odgovori da je salama božična. Ker sem imel premalo časa za kako debato sem šel.
No vseno sem se še istega dne vrnil v trgovino in, "firbec" kakršen sem, sem šelpogledati na delikateso kako če so salamo umaknili. Glej ga zlomka. Še vedno tam na najbolj vidnem mestu. Od takrat ko sem bil tam so jo prodali več kot polovico("na uč" jo je bilo tam dobra dva kilograma narezanega), vendar listka ni bilo. Rekel jim pa nisem nič.
Naslednji dan sem si pa zaželel kokosa, ki sem ga prejšni dan kupil v isti trgovini. Kokos sem razbil in začuda se je na kokosu notri zaredila plesen (ali je bila le ta žlahtna ne vem nisem izvedl testa). Stvar sem šel reklamirati. Ker se mi ni dalo preverjati če salamo še ponujajo sem opravil stvar kar pri prodajalki odgovorni za reklamacije. Ko sem ji omenil že opisan dogodek se je začudila kako je to možno? Vendar je vzela podatke katera salama je bila in "sporočila naprej".


No to je bil kratki oris dogajanja. Zdaj me pa zanima ali sem prav ravnal ali pa bi moral obvestiti kake "organe"? Kaj če se je kdo od tistih, ki so kupili dobro kilo te salmame, zastrupil? Kako je s temi stvarmi v naših trgovinah? Sem že slišal da v Najboljšem sosedu stvari z njihovo znamko, če je stvari potekel rok, le prepakirajo.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž
  • spremenilo: STASI ()

BigWhale ::

Zastrupil zaradi salame, ki ji je rok trajanja potekel pred enim tednom? Ah lepo te prosim no. ;> Mogoce bi imel tezave kdo, ki je alergicen na konzervanse :P

Ni pa prav, da take stvari prodajajo, to je res ja.

STASI ::

Zastrupil zaradi salame, ki ji je rok trajanja potekel pred enim tednom? Ah lepo te prosim no. ;> Mogoce bi imel tezave kdo, ki je alergicen na konzervanse :P


BW: Vprašanje je hipotetično, torej kaj če se slučajno nekdo?
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Super Sonic ::

"BW: Vprašanje je hipotetično, torej kaj če se slučajno nekdo?"

Jah v 99,9% ne bi bilo nič. Kolkrat ma kdo prebavne motnje glih zarad podobnih stvari, pa ni nič. Te stvari so izredno težko dokazljive in trgovine to vedo. Kaj se vse prodaja, pa se ne bi smelo...

Razen, če naletjo na Morona. V tem primeru pa po izkušnjah sodeč (pa še to je v veliki meri odvisno od poslovodje), trgovina hitro najde kompromis s potrošnikom. V njegovo korist seveda.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Soniux ::

Res, velikokrat sm ze vidu skor zeleno mortadelo in presusen prsut... poli salame in podobno pa so po moje strup tudi pred potekom roka trajanja.
Hipoteticno: bi me sigurno nagnali domov z besedami "ne si izmisljevat mulc..."

Jackal ::

Mah... sem danes nabavil v oderuškem merkatorju na Grbičevi v Lj. ene Mentos bonbone, pa sem šele doma videl, da piše na njih: Uporabno do 12. 2005. Zgleda to postaja stalna praksa. Samo se ne bom sekiral zaradi enih bonbonov... s salamo je pa čisto drugače.

Gwanaroth ::

Ce/ko se bo meni to zgodilo, jih bom prijavil inspekciji.. Zagotovo!
Lights often keep secret hypnosis..

OldSkul ::

To je seveda odgovornost poslovodij, ki so v mnogih primerih totalni nesposobneži, saj so nastavljeni dostikrat tudi preko vez. Seveda, to ni prav, da se prodajajo zadeve preko roka.

Tody ::

Tukaj gre pomoje po sistemu ako prodže prodže,... bolje da se otepam nekaj strank ki bo prišlo morit kakor pa da mi šef teži zakaj je moja trgovina ta mesec vrgla stran 1000 kg hrane.

Vikking ::

Jaz sem kupil vakuumsko zapakiran sir, in je bil znotraj plesniv.

Poklical sem proizvajalca, kjer so hoteli vedeti mesto kjer sem ga kupil, se opravičili, ter da me bo čakalo nadomestilo v tisti trgovini v kateri sem le-ta izdelek kupil. Po parih dneh me pokličejo iz trgovine, ter prijazno sporočijo da se naj oglasim. V trgovini me je čakal cel paket izdelkov proizvajalca: siri, čokoladna mleka, jogurti. Seveda opravičilo proizvajalca ter trgovine.

ali3n ::

Podobno prigodo kot Viking sem imel jaz v diskontu Lj mlekarn (Slovenčeva, Lj; trije litri skisanga mleka); z dodatkom da sem se zahvalil za ponujene izdelke in jih 3/4 odklonil (kako naj pojem paleto jogurta v enem tednu?); je bla pa lepa gesta z njihove strani;

Kar se Merkatorja tiče- od cimra mama je prodajalka v eni od trgovin - vse kar je dan pred rokom umaknejo s polic -> vrnejo proizvajalcu... tako da mislim, da je dogodek v prvem postu izjema.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ali3n ()

aljazh ::

V Intersparu pred nekaj meseci naletel na Pecjakove zamrznjene palačinke, ki jim je rok trajanja pretekel že pred enim letom. 8-O Kje so jih našli, ne vem. Morda pa so imeli pri Pečjaku narobe nastavljeno letnico na stroju za tiskanje roka uporabe 8-)

BigWhale ::

Jaz jem pecjakove zmrznjenosti, ki jim je rok trajanja potekel kaki dve leti nazaj... ;> Mislim, sem jih (po)jedel. :))

Jackal ::

Dokler ni gor kakšnih alien life formov in ko odpreš škatlo se ne zadere da je ugasni luč, je še vse za pojest. :P

Spc ::

Kolko jaz opažam ima mercator vse izdelke zelo blizu roka tako, da to sploh ni čudno.
Moji starši tudi kupujejo v mercatorju in vsak izdelek ima max. še samo kakšen teden do konca uporabe zato pa imajo verjetno tako poceni zadeve.
:|

cnZz ::

sam ljteja velik bol ce ma majhn rok trajanja ker ce ma velik pomen de je en kup ene kemije notr pa te scene da to hrano drzi par let. pa naprimer tisti napitki actimel.... sama kemija tud za redbull sm slisou ce ga velik pijes da ti ze malo skodje ka ma ene cudne hormone notr. pa naprimer ko ti kupis en izdelek pa ma rok recmo en tedn pa ti par dni prej "crkne" pa reces tega nkol vec pa lih toj najbl zdrav ka nima nobenih kemičnih stvari notr
kar se pa tega tice da je plesniv v trgovinah....jao bi se pa mogl mal bl merkat
AMD X2 64 5000+@2800 | ASUS M2N-SLI Deluxe |
OCZ XTC Cooler 2gb DDR2 800mhz | ASUS EAX1950Pro 256mb |

Nejc Pintar ::

Sem že nekajkrat fasal plesniv toast v razl. trgovinah (TUŠ, Mercator, Spar, ...), pa so ga vedno BP zamenjal.
Lahko je biti prvi, če si edini!

BigWhale ::

No, rok trajanja sam po sebi ni tako zelo problematicen. Kaksna plesen pa je hitro skodljiva.

nevone ::

V Merkatorjevi trgovini, kjer ponavadi kupujemo živila, ker je najbližja trgovina, imajo tudi izdelke ki jim je skoraj ali pa jim je že pretekel rok trajanja. Ponujajo jih po posebno ugodni ceni s 50% popustom. Meni se to zdi čist uredu. Samo bi morali nekje označiti da je to roba s pretečenim rokom. Sej tisti roki trajanja so itak naštimani tko, da če je izdelek v osnovi kvaliteten, potem je izdelek užiten še kar nekaj časa po izteku. Seveda odvisno od izdelka, ampak izdelki s konzervansi so prav gotovo še dolgo po preteku roka uporabni. Jest večkrat kaj kupim iz tiste pretečene ponudbe, pa še nikoli ni bilo nobenega problema. Cena je pa v takem primeru res ugodna, in res ne vem zakaj bi bili tako pikolovski. Pač trgovina naj te izdelke primerno označi in garantira da so še užitni in nimaš kej jamrat. Dobiš čist uredu robo po ugodni ceni.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

madmitch ::

Vsako prodajo živila preko pretečenega roka bi bilo potrebno prijaviti inšpekciji brez opozorila trgovine. Traja le pol minute po telefonu.

Pred časom je neka manjša trgovina na tak način prodajala mlečne izdelke in pakirano piščančje meso!!!! Originalna etiketa je bila prelepljena na način, da se je skril datum. Ko sem enkrat prinesel domov popolnoma skisano mleko in piščanca, ki je že skoraj ponovno shodil, sem se pritožil v trgovini (skrajno vljudno, vsak se lahko zmoti, sem si mislil). Reakcija poslovodkinje je bila, kot da sem kradel. Najprej sem si mislil svoje a ko sem naslednjič opazil isto prakso, sem iz trgovine poklical policijo in počakal ob hladilniku, da ne bi robe umaknili. Jaooo, kakšno dretje se je začelo. Ob prihodu dveh policistk so se tri prodajalke drle name in me zmirjale z izrazi, ki jih nekaj nisem niti poznal. Kako so zadevo uredili, ne vem, so pa naslednji teden zamenjali pol posadke in kaj takega se ni več ponovilo.

Pri hrani se ni za igrati. Kakšna driska res ne more prav dosti čkoditi, koristi pa tudi ne.
Mislim, da pasivnost ni na mestu, je prenevarno.


In ja, sedaj tudi v tej trgovini skoraj pretečene izdelke prodajajo z velikim popustom in jasno označeno, za kakšno blago gre, kar se mi zdi čisto vredu.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()

STASI ::

in res ne vem zakaj bi bili tako pikolovski

Poznam ljudi, ki so res pikolovski, a to zaradi tega ker so jedli hrano (ne vem kaj), ki je imela potečen rok trajanja, seveda tega niso videli, in so se zastrupili.
madmitch: morda imašš telefonsko inšpektorata, ki je pristojen za to?
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

madmitch ::

Dežurni inšpektor za Lj. 01/ 420-4810, za ostale pa Tržni inšpektorat RS
In na šlamparije ter barabije, ki vplivajo na zdravje, so kar pasji in odzivni.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

STASI ::

Telefonska je ž
e shranjena v mojem mobilnem telefonu. >:D
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Korenchek ::

A se samo meni zdi, ali ima mercator slabo zelenjavo in sadje?
Ne grem dostikrat v mercator, ker ga ni v bližini. Parkrat sem pa šel po banane, pa ni bilo svežih, same obtolčene. Od nekaterih sem že tudi slišal, da ne kupujejo zelenjave v mercatorju. Kako je pa drugje?
For those about to rock - we salute you!

Zgodovina sprememb…

nevone ::

>Poznam ljudi, ki so res pikolovski, a to zaradi tega ker so jedli hrano (ne vem kaj), ki je imela potečen rok trajanja, seveda tega niso videli, in so se zastrupili.

Jah sej je prov da si pikolovski do neke mere. Jest sem samo hotela povdariti, da ni vsak izdelek s pretečenim rokom trajanja neužiten. Se pa strinjam, da ni prav, da so na policah izdelki s pretečenim rokom, razen če je to dovolj jasno označeno. Pa tudi zagotovilo trgovine, da je tak izdelek še užiten bi bilo na mestu. Ker je ogromno izdelkov, ki so po pretečenem roku še kar nekej časa užitni in to ve tudi proizvajalec, ki trgovini lahko svetuje glede tega.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

MadMax ::

nevone,
strinjam se, da ni vsak izdelek s pretečenim rokom neužiten. Eden lepših primerov za to je recimo čokolada.

Pa tudi zagotovilo trgovine, da je tak izdelek še užiten bi bilo na mestu. Ker je ogromno izdelkov, ki so po pretečenem roku še kar nekej časa užitni in to ve tudi proizvajalec, ki trgovini lahko svetuje glede tega.
Trgovina mi ne more zagotovit nič. Ker ne more nosit nobene odgovornosti ob takem zagotovilu.
Proizvajalec pa bi, če bi bilo res kar pišeš, enostavno dvignil mejo uporabnosti bolj proti dejansko verjetnemu času neuporabnosti.

V bistvu gre za enostavno pravilo, "če je zakon, je zakon za vse".
Tako kot v CPP.
Mi lahko ti zagotoviš, da se lahko po tvoji ulici, sicer ravni, pregledni in skorajda neposeljeni, kjer je omejitev 40km/h, peljem 60?
Kaj bo, če pri taki hitrosti zbijem otroka, pa čeprav bo on kriv?
In če me dobijo policaji na radar, misliš da bojo upoštevali "saj mi je nevone dovolila da se peljem 60" ?

V podani primerjavi otroka lahko primerjam z nekom, ki ima pač občutljiv želodec ali pa je na meji alergije na neko snov, uradni rok uporabe pa mu zagotavlja, da bo hrano prenesel brez problema.
(nimajo vsi tako odpornega želodca kot midva)

Policaj pa je v tem primeru inšpektor, ki je dolžan brezpogojno ukrepat, ne glede na kvazizagotovila trgovine, da je hrana še uporabna.

Zato je treba živila s pretečenim rokom uporabe brezpogojno umaknit iz prodaje.
Saj smo lahko tako "dobri", da na zadevo najprej opozorimo prodajalke in poslovodjo.
A če se ne premaknejo-klic na policijo, inšpektorat.
Nekateri pač ne podpiramo pretiranega polnjenja žepov trgovcev na račun lastne varnosti.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

nevone ::

Ja se strinjam, da če je zakon, da se pretečena roba ne sme prodajat, da naj to tudi velja. Za vse.

Sem tudi delno zavajala folk s trditvijo, da v tisti trgovini prodajajo robo s pretečenim rokom. U bistvu je tista roba s 50% popustom en ali dva dni pred iztekom roka.

Sej se strinjam, da je tole moje izvajanje s pretečenim rokom en tak manjši švindel. Če je rok trajanja v resnici daljši, kot si zapišejo na izdelek, naj bo potem uradno daljši, ne pa neka ugibanja do kdaj pa bi še lahko bil.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

AngelOfDeath ::

V trgovinah je par tisoč izdelkov in se včasih zgodi da je keri že izven rok-a vseh pa stalno ne vidiš...

Ponavadi se teden dni pred rokom da blago v akcijo s pripisom da je blago blizu končnega roka uporabe.
edit: Slovnica

stromar ::

Tisti roki uporabe so bolj tako. Kakšne konzerve so tudi 5 let po roku čisto normalno prebavljive

Isto velja za jogurte, mleka in podobne zadeve, čisto odvisno od temperature hranjenja. Lahko so čisto užitni še teden ali več po roku, nekateri pa so zanič že teden prej.

Za salamo in podobne zadeve velja enako, lahko je še eno leto po roku normalno užitna

Se mi ne zdi preveč pametno komplicirat zaradi par dni, npr. pojesti platoja jogurtov zadnji dan pred rokom :D

Lp

madmitch ::

Stromar, saj imaš čisto prav a kdo smo mi, da bomo znali pravilno oceniti a je še zdravo nekaj jest ali ne. Roki so postavljeni tako nizko, da do takrat je pri predpisani hrambi živilo sigurno neoporečno, po tem roku pa najverjetneje. Sploh pa o tem nimajo kaj razmišljati trgovke. Rok so postavili veliko bolj pametni ljudje, kot je večina njih, torej... Naj se ga držijo, kot pijanec plota pa mirna bosna.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Saladin ::

Kaj bi raje vzel:
Hrenovke z mesecem dni pred iztekom roka in polno ceno ali hrenovke z iztekom roka čez 2 dni in polovično ceno?
Eni malo pretiravajo - hrana ne postane isti dan, ko izteče rok, strupena. Če teden dni (recimo) zdrži brez problema.
Potem pa zažne spreminjat barvo in duh. Vsak teleban ti bo rekel, da je zadeva že postana, ampak lahko bi jo vrgel v enolončnico, dobro prekuhal in bi še bilo užitno brez posledic (o okusu ne bom). Šele kasneje boš opazil gnilobo in plesni, ki pa lahko že resno škodujejo zdravju. Tega ti itak nihče ne bo jedel, če pa dobiš tako hrano direkt v trgovini, potem je panika in reklamacije dobrodošla.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

BigWhale ::

> Če je rok trajanja v resnici daljši, kot si zapišejo na
> izdelek, naj bo potem uradno daljši, ne pa neka ugibanja do
> kdaj pa bi še lahko bil.

Nevone,

Rok je ponavadi daljsi zgolj zaradi 'zlate rezerve'. Proizvajalcu se bolj splaca napisati nekaj dni manj, kot pa da tvega s tem, da kaka stvar v resnici crkne in postane 'skodljiva'.

Poleg tega treba racunati se na slampaste gospodinje, ki recimo vzamejo stvar iz hladilnika, jo pustijo zunaj pol dneva in kasneje sele pripravijo hrano, ki potem cepi na stedilniku se drugo polovico dneva in zvecer vse skupaj pogrejejo in potem pojedo.


Saladin,

Koliko casa po izteku roka za uporabo zdrzi hrana je pa ugibanje. And your guess is as good as mine. Teden dni? Kaj pa? Narezana salama, ki se spremeni v temnorjavo trdoto, ker izgubi ze precej vode? Ali pa mogoce sveze mleko? Ki se tudi skisa ne tako kot bi se moralo? Ali pa prepecenec? Ki je dober, ce je shranjen na suhem mestu se kako leto po pretecenem roku trajanja?

:)

Saladin ::

Koliko casa po izteku roka za uporabo zdrzi hrana je pa ugibanje. And your guess is as good as mine. Teden dni? Kaj pa? Narezana salama, ki se spremeni v temnorjavo trdoto, ker izgubi ze precej vode? Ali pa mogoce sveze mleko? Ki se tudi skisa ne tako kot bi se moralo? Ali pa prepecenec? Ki je dober, ce je shranjen na suhem mestu se kako leto po pretecenem roku trajanja?


Zato pa je bil tisti "recimo" zraven.
Point je, da lahko na oko, z vonjem in najkasneje z okusom prepoznaš, če in koliko je kaj pokvarjeno. Zato ni treba takoj paniko delat, če je nečemu rok (skoraj) potekel, pa se še vedno prodaja in uporablja. Če zadeva ni več užitna ob prodaji, pa je že druga stvar.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

SkIDiver ::

Tista zlata rezerva je ponavadi mesec dni. Odvisno od izdelka. Pri mlečnih izdelkih je tam teden dni, največ 14 dni.
Vsaj tako so povedal v šoli.

STASI ::

Pri mlečni izdelkih sem opazil da so stvari včasih pokvarjene še pred iztekom roka trajanja. Sem kupil mleko ki je bilo že pokvarjeno.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

perci ::

Sveže mleko drži še en do max dva dni po izteku roka. Če ga imaš v hladilniku, seveda - potem skisa.

Saladin ::

Mleko (razen trajnega) je občutljiva roba - tako kot mleto meso in podobno.
Pri mleku se tudi ne boš zastrupil. Vse se lahko poje, od kislega mleka, sirotke do sira.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

BigWhale ::

Saladin, precej odvisno, ce splesni zna biti nevarno. Ni nujno, lahko pa. Plesni so drugacne kot bakterije. :)

perci,

Pri svezem mleku je ze to vazno a si ga nesel po vrocem soncu domov iz trgovine in kolikokrat si ga dal ven pa not iz hladilnika. :)

Saladin ::

Saladin, precej odvisno, ce splesni zna biti nevarno.

Če kdo namenoma pusti mleko tako dolgo, da splesni in ga potem še ponuca, potrebuje več sort zdravstvene oskrbe ;)

Jedel sem že skisane klobase, prastar kruh, teden dni staro hrano in pijačo,....
Pa ni bilo nič. Najbolj trpi okus in je na posamezniku da si postavi razmerje med polnim želodcem in slabi priokusom v ustih.

Če boš pa nekaj gnilega in plesnivega jedel, pa ni odgovoren nihče drug kot ti sam.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

postarana hrana (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6713525 (11286) imagodei
»

Slovenski jogurt v Hoferju cenejši kot v Mercatorju (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28256218 (40986) cholt45
»

Kupil pretečeno živilo.

Oddelek: Loža
293404 (2460) imagodei
»

Hrane dovolj? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
576560 (5385) innerspace

Več podobnih tem