» »

odmrznjeno meso nazaj zamrzniti?

odmrznjeno meso nazaj zamrzniti?

pro stickman ::

ponesreči sem zamrznil 3kg mesa pa bi ga moral prej narezati za zrezke in se sprašujem če ga je varno nazaj zamrzniti in potem uporabiti?
When you want to succeed as bad as you
want to breath then you will be sucessful - Eric Thomas

genesiss ::

Ne.

jest10 ::

Lahko

Fizikalko ::

Ne vidim razloga, zakaj ne. To, da se tega ne sme delat, bolj kake mamce govorijo, seveda brez argumentov itd.

šernk ::

Zreži še zamrzjenega. Še lepši zrezki bodo :)
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

RejZoR ::

Fizikalko je izjavil:

Ne vidim razloga, zakaj ne. To, da se tega ne sme delat, bolj kake mamce govorijo, seveda brez argumentov itd.


Upam da ne delaš v kakšni restavraciji kot kuhar... če pa že, pa prosim povej kje delaš, da vem kam ne smem it...

Ko neki odmrzneš pri tem zaradi kristalov ledu nastane precej vlage, kar je idealno za bakterije. Ko zadevo anzaj zmrzneš jih spet pošlješ v hibernacijo v večjem številu. Pri tretjem odmrzovanju se jih bo nabralo še več. Just don't do it...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Mipe ::

genesiss ::

Piše tudi na strani Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana. Poišči tam.

Hayabusa ::

Jutri naredi piknik in porabi...

Okapi ::

Ko neki odmrzneš pri tem zaradi kristalov ledu nastane precej vlage, kar je idealno za bakterije.
Eno je, če je meso odmrznjeno cel dan ali še več in potem znova zamrznjeno, nekaj zelo drugega pa, če ga na pol odmrzneš za 10 minut, narežeš in vržeš nazaj v zmrzovalnik.

O.

RejZoR ::

V 10 minutah se ti ne bo nič odmrznilo...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

T0RN4D0 ::

Rekel je odmrzneš za 10 minut, ne v 10 minutah.

Sicer pa narežeš še napol zamrznjene pa je. Še lažje se reže.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Brane22 ::

V bistvu je verjetno veliko bolje, če se odmrzuje v hladilniku.

Prvič, energije ne vržeš stran, saj bo tako hladilo hladilnik in bo ta manj porabil za vzdrževanje temperature.

Drugič, temperatura odtajanja bo bistveno nižja in slabi efekti bistveno manjši.

Tretjič, verjetno boš lažje ujel tisto točko ko bo še napol zamrznjeno, toliko da se ga bo dalo lepše rezati in da bo škoda še toliko manjša.

Četrtič, lažje, prej in z manj energije ga boš ponovno zamrznil.

Okapi ::

Drugače pa, kot zanimivost - takole na Japonskem režejo zmrznjene tune.;)



O.

shadeX ::

Mah..

Eni preveč komplicirajo. Jaz ne vidim razloga zakaj nebi uspel že odmrznjeno meso, še enkrat zamrzniti. Ok pustmo če je bilo naprimer odmrznjeno cel dan, ampak da bi ga odmrznil za 10 min, jaz v tem ne vidim problema.

Recimo isto piše na vrečkah od pomfrija ki ga kupiš v trgovini. Recimo kupim 1kg ( manj ne dobiš ), in če si delam na hitro kakšno kosilo ga porabim polovico ( celega nebi pojedel ) zato seveda ostalo dam zamrzniti nazaj.

Se pravi tisti pomfri naredi pot iz zamrzovalnika v trgovini, do mojega doma. Nato je še vedno na sobni temperaturi preden se olje segreje in v tem času (od nakupa, do stika z oljem) traja vsaj cca 20min. V tem času je pa krompir že skoraj odmrznjen. Seveda kar nisem vrgel v olje dam v zamrzovalnik in porabim naslednjič. Na vrečki od pomfrija pa piše: Ne zamrzovati ponovno (oz. nekaj podobnega). Ja in kaj si bom zaradi tega naredil celo vrečko? Yeah right. Isto velja za recimo kakšen pohan zrezek ki ga kupim trgovini..itd. Še vedno sem tukaj živ in zdrav.

In še nekaj. Lahko nastane kolikor bakterij hoče, ampak ko gre enkrat tisto v OLJE na 200 stopinj in je tam vsaj 15-20min, garantirano ne preživi nobena bakterija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

Mipe ::

Zato pa nastanejo karcinogeni. Dober tek.

nurse013 ::

Okapi je izjavil:

Ko neki odmrzneš pri tem zaradi kristalov ledu nastane precej vlage, kar je idealno za bakterije.
Eno je, če je meso odmrznjeno cel dan ali še več in potem znova zamrznjeno, nekaj zelo drugega pa, če ga na pol odmrzneš za 10 minut, narežeš in vržeš nazaj v zmrzovalnik.

O.

tole se mi zdi vredu nasvet (oz.komment)
:)
you gotta be kidding me...

Phantomeye ::

shadeX je izjavil:

Mah..

Eni preveč komplicirajo. Jaz ne vidim razloga zakaj nebi uspel že odmrznjeno meso, še enkrat zamrzniti. Ok pustmo če je bilo naprimer odmrznjeno cel dan, ampak da bi ga odmrznil za 10 min, jaz v tem ne vidim problema.

Recimo isto piše na vrečkah od pomfrija ki ga kupiš v trgovini. Recimo kupim 1kg ( manj ne dobiš ), in če si delam na hitro kakšno kosilo ga porabim polovico ( celega nebi pojedel ) zato seveda ostalo dam zamrzniti nazaj.

Se pravi tisti pomfri naredi pot iz zamrzovalnika v trgovini, do mojega doma. Nato je še vedno na sobni temperaturi preden se olje segreje in v tem času (od nakupa, do stika z oljem) traja vsaj cca 20min. V tem času je pa krompir že skoraj odmrznjen. Seveda kar nisem vrgel v olje dam v zamrzovalnik in porabim naslednjič. Na vrečki od pomfrija pa piše: Ne zamrzovati ponovno (oz. nekaj podobnega). Ja in kaj si bom zaradi tega naredil celo vrečko? Yeah right. Isto velja za recimo kakšen pohan zrezek ki ga kupim trgovini..itd. Še vedno sem tukaj živ in zdrav.

In še nekaj. Lahko nastane kolikor bakterij hoče, ampak ko gre enkrat tisto v OLJE na 200 stopinj in je tam vsaj 15-20min, garantirano ne preživi nobena bakterija.


http://www.foodsafety.gov/keep/charts/f...

MrBrdo ::

shadeX a to pa nisi pomislil da pomfrija nebi vzel iz zmrzovalnika dokler ni olje že segreto? :) ne razumem zakaj bi moral met pomfri 20 min zunaj...
MrBrdo

shadeX ::

MrBrdo je izjavil:

shadeX a to pa nisi pomislil da pomfrija nebi vzel iz zmrzovalnika dokler ni olje že segreto? :) ne razumem zakaj bi moral met pomfri 20 min zunaj...


Govorim če si grem naprimer kupit pomfri preden si naredim kosilo.
1. Kupim pomfri
2. Pridem domov
3. Dam gor olje
4. Počakam da se olje segreje
5. Vržem pomfri noter

Med 1. in 5. točko traja vsaj 20min ( preden pridem iz trgovine, pa domov, pa olje ..itd ). Dobro lahko bi ga dal v zamrovalnik kadar pridem domov ampak spet, lahko bi se že toliko odtajal da naredi tiste kristale.

Sej ne da kaj pametujem tukaj, ampak dejstvo je da sem še vedno živ in popolnoma zdrav. Tako da nekaj kar je na kratki rok sigurno ni da bi bilo narobe. Je pa res lahko kaj, za kar jaz nevem. Povejte vi :)

nurse013 ::

Hm, mogoce kakšna hladilna torba ?
,,Sej ne da kaj pametujem tukaj, ampak dejstvo je da sem še vedno živ in popolnoma zdrav,,

Me veseli
:)
you gotta be kidding me...

Glugy ::

Jaz mislm da če je 10 min odtajano meso potem ni problem še enkrat zamrznt. Če je pa nevem eno uro zuni je pa že drgač ane. V restavracijah se sploh ne bi smel it tega ponovnega zamrzovanja ker pač pol se lahk tm sam zgovarjajo pa hitr zlažejo da so mel zuni manj časa kot so v resnic mel.

jest10 ::

Heh, eni se sekirajo za 1 uro odtajano in nazaj zamrznjeno meso. Tiste nekaj dni, ko se zrezki mehčajo odmerznjeni pri mesarju jih pa nič ne motijo. Hej, kaj šele konkretni steaki, ki jih starajo po 4+ tedne;)

Edini hec je, da se pri večkratnem zamrzovanju izgublja voda in spreminja tekstura mesa(to pride tudi prav za mehčanje kakšnih trdih zrezkov), tako da pretiravat s tem res ni treba.

kr1ženska ::

Veljano naj bi pravilo, če meso zmrzuješ počasi, ga odtali hitro in
Če meso zmurzuješ hitro ga odtali počasi.

Če meso zmrzuješ hitro se naredijo veliki kristalčki ki bi ob hitri odtalitvi poškodovali celično membrano in voda ter druge snovi bi odtekla ven. Meso je za to bolj brez okusa.
Do not take life too seriously. You will never get out of it alive.
Elbert Hubbard

Zgodovina sprememb…

jest10 ::

Če meso zmrzuješ hitro se naredijo veliki kristalčki

Ravno obratno. Hitro zamrzovanje-mali kristali

Magic1 ::

Bom probal, ko bom sladoled delal. Enga bom dal v zmrzovalnik enega pa v zmrzovalni del v hladilniku(-5°C).

Drugače je najbolj odvisno, kako rokuješ s mesom. Sploh starano mora bit do zadnjega cikla v sterilnem okolju in dokler je sterilno lahko ti odmrzuješ kokarkrat te je volja. Res pa je da že pri meserju v trgovini okolje vse prej kot sterilno.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

sammy73 ::

Jaz ga staram v olju.

Magic1 ::

Starat doma dolgo časa je riskantno, ker ne veš kakšno meso si v štartu dobil. Res pa v olju nima dostopa do zraka.
Magic

sammy73 ::

Jaz že v štartu dobim dobro meso, tako da s tem nimam problemov. Bi pa imel pomisleke pri dvakratnem odtajevanju, ampak verjetno bolj zaradi ljudskega izročila, naj se tega ne počne.

BaToCarx ::

Brane22 je izjavil:

V bistvu je verjetno veliko bolje, če se odmrzuje v hladilniku.

Prvič, energije ne vržeš stran, saj bo tako hladilo hladilnik in bo ta manj porabil za vzdrževanje temperature.

Drugič, temperatura odtajanja bo bistveno nižja in slabi efekti bistveno manjši.

Tretjič, verjetno boš lažje ujel tisto točko ko bo še napol zamrznjeno, toliko da se ga bo dalo lepše rezati in da bo škoda še toliko manjša.

Četrtič, lažje, prej in z manj energije ga boš ponovno zamrznil.


Najboljši odgovor v temi.

Tudi staranje v olju "mariniranje" se izvaja po navadi doma v hladilniku pri ~5 C.

Za tiste malo bolj gor ki pravijo, da ker je v olju pač nima dostopa da zraka in "problem solved", se motite, anaerobni organizmi prov lepo večajo svoje številke. Tipična predstavnica :).

Pa uni ki pravi "še sem tu", ja in z temi navadami, ko boš oče, boš hitro videl koliko so otroci bolj občutljivi. ;D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

Double_J ::

shadex, pomfri se mora najprej odmrzniti preden ga daš v pečico, če želiš dober okus seveda.
Dve šivanki...

RejZoR ::

A? Vsa fora pomfrija (prepripravljenega) je v tem, da ga kar se da hitro spraviš iz zmrznjene faze v ocvrto/pečeno. Probaj ocvret odtajanega in zmrznjenega. In dost podobne izkušnje imam s pečenjem v konvekciji. Dokler je deep freezed iz trgovine se lepo dela. Če se ti vmes odtaja in ga spet zamrzneš pa se ne peče več tko lepo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Double_J ::

Pa ne da ga spet zmrzneš. Samo preden ga daš v pečico ga pustiš 30minut zunaj, da se odtaja. Potem ga daš peči in okus je veliko boljši.
Dve šivanki...

RejZoR ::

Govoril sem o dveh različnih situacijah. Odtajan se ne speče tko lepo kot če vržeš zmrznjenega direktno v olje. Ali konvekcijo.

Če pa ga odtajaš in še enkrat zmrzneš pa je sploh mimo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

civic_ ::

Če odmrzuješ tako kot večina potem kar verjemi, da se nikakor ne sme ponovno zamrzovati. Torej preko noči na sobni temperaturi;((. Nemarno se namnožijo bakterije, kar se potem ko to ponoviš dvakrat pozna...nastajajo termostabilni toksini...
V bistvu je vse približno v redu dokler si v območju 8-60 stopinj. Boljše 3-65 stopinj. Gotovo je bolje 5x odmrznit v hladilniku in nazaj zamrznit kot enkrat na pultu.

Sprejemljivo odmrzovanje je v hladilniku. Če z noč se ne stopi do konca ampak dovolj, da lahko narežeš. Lahko pa odmrzneš tudi v mikrovalovni kar zelo dolgo traja če pa ne uporabiš programa, ki samo periodično pošilja mikrovalove pa skuha meso. Če boš naredil prav bo vse OK. Seveda se pri vsakem zamrzovanju struktura mesa slabša in izloča se tekočina...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: civic_ ()

Redorange ::

Zamrzneš lahko samo enkrat!!!

Kot kuhar po poklicu, raje ne bom več bral teme,
lp.

Furbo ::

shadeX je izjavil:

Govorim če si grem naprimer kupit pomfri preden si naredim kosilo.
1. Kupim pomfri
2. Pridem domov
3. Dam gor olje
4. Počakam da se olje segreje
5. Vržem pomfri noter

Med 1. in 5. točko traja vsaj 20min ( preden pridem iz trgovine, pa domov, pa olje ..itd ). Dobro lahko bi ga dal v zamrovalnik kadar pridem domov ampak spet, lahko bi se že toliko odtajal da naredi tiste kristale.


Kakšna oslarija.

1. Kupiš pomfri
2. Ko prideš domov ga vržeš v skrinjo ASAP.
3. Kadar cvrem pomfri stresem v fritezo željeno količino.
4. Ostanek vrnem takoj v skrinjo.

Na ta način kupujem jaz po 5+ kg pomfrija naenkrat in za dlje časa..
Tvoj način se mi zdi pa precej butast..

Razsvetli nas.. kako gre pri tebi nakup sladoleda?
Lp,f


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uležavanje mesa

Oddelek: Loža
4423608 (4857) matkeg
»

Kuharija,... oziroma kaj jeste? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13311410 (9114) Unknown_001
»

Kaj je za kosilo

Oddelek: Loža
497769 (4913) m0LN4r
»

ponovno zamrzovanje predhodno že zamrznjenih živil

Oddelek: Znanost in tehnologija
265238 (4846) BigWhale

Več podobnih tem