» »

Pretečen rok uporabe na izdelkih

Pretečen rok uporabe na izdelkih

Temo vidijo: vsi
«
1
2

2loud4u ::

Ste že kdaj jedli stvari s pretečenim rokom uporabe? Če ste, se vam zdi to v redu ali škodljivo?

Sam namreč velikokrat dobim pretečen sladoled, ker imamo veze v lj mlekarnah... In včasih je pretečen kakšen mesec, včasih nekaj dni, pravkar pa jem sladoled, ki je uporaben do 08. 2011 :D

Okus je popolnoma normalen, ne vem pa, v kakšnem stanju je sladoled dejansko. Če bo po nekaj urah še vse v redu, potem je očitno še užiten.

Kakšno je vaše mnenje o tem? A kdaj jeste take stvari?

LP
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

mailer ::

Določene stvari niso tako pomebne, do kdaj jih uporabiš. Zdravila pa so ena tistih, ki jih po preteku uporabe ne smeš zaužit. Na tvojem mestu tako starega sladoleda nebi jedel.

forest_guy ::

Načeloma se mi zdi, da je veliko rokov uporabe določenih z "rezervo", da se slučajno nebi pokvarili in bi prišlo do tožb, ker bi to nekdo zaužil. Zato (če le ni rok uporabe pretečen za daljše obdobje - odvisno od tipa živila) mislim, da s tem ne sme bit težav, tudi sam večkrat jem takšne izdelke :)

5er--> ::

shadeX ::

@OP

Sem delal v tovarni kjer so izdelovali sladoled. Tudi po 1 leto ali več po koncu roka, so sladoled lepo prepakirali. In sicer ga zavili v novo embalažo z novim datumom (podaljšanje roka za cca leto, ali več).

Recimo enkrat je kupec zavrnil sladoled stracciatella, ker naj bi bila peskasta. Tisti sladoled se je zunaj na 40 stopinj topil in nato je šel nazaj v proizvodnjo. Ven je prišel kot "nov". In mi vse to jemo pa smo še vedno kul.

šernk ::

Čokolade, sladoled pa še kaj smo že jedli precej čez rok uporabe. Kot da se zadeva pokvari točno na datum, ki je odtisnjen gor. vakumsko pakirane stvari ravno tako. Kaj če na šnopsu piše: rok uporabe do:xx se tudi naslednji dan pokvari, glede nato da pravijo da se 10 let izboljšuje potem se pa ne slabša več?

pač določene stvari se pokvarijo s časom, določene pa se ne. Cedeviti je potekel rok trajanja že davno, pa odprto imam že več kot pol leta pa kaj?
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Mesar ::

A mleko jeste tudi preko roka? Recimo 1 leto po tem ko je rok potekel? Z žlico?

On the second thought... vilice in nož znajo biti bolj primerne.
Your turn to burn!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mesar ()

black ice ::

shadeX je izjavil:

@OP

Sem delal v tovarni kjer so izdelovali sladoled. Tudi po 1 leto ali več po koncu roka, so sladoled lepo prepakirali. In sicer ga zavili v novo embalažo z novim datumom (podaljšanje roka za cca leto, ali več).

Recimo enkrat je kupec zavrnil sladoled stracciatella, ker naj bi bila peskasta. Tisti sladoled se je zunaj na 40 stopinj topil in nato je šel nazaj v proizvodnjo. Ven je prišel kot "nov". In mi vse to jemo pa smo še vedno kul.

Če bi videl mesno proizvodnjo... tam je še veselja. :D

shadeX ::

Poznam tudi mesno proizvodnjo, ker poznam enega ki dela tam. Povedal mi je da tam ni nič drugače kot pri sladoledni proizvodnji.

Al to, ali pa gre v smeti. Sedaj pa povejte kaj se bolj splača za firmo..

klemenSLO ::

Primer testenih: določene 'čiste' testenine imajo lahko neomejen! rok trajanja, ob pogoju da se hranijo na suhem in v zaprtem prostoru...
nekaj je vidik biološke oporečnosti po preteku roka, nekaj pa samo okus/izgled....
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Goran's Blog ::

Če je normalno na oko, če lepo diši ter če ima uredi okus nima veze rok uporabe!

Kaboom ::

sem gledal en kratek nemski dokumentarec o roku uporabe, mogoce samo prispevek na Galileo Pro7
datum rok uporabe je datum do katerega proizvajalec jamci 100% kakovost: okusa, barve, gostote, ipd itn... odvisno o cem se pogovarjamo. sama uzitnost izdelka je spet odvisna od izdelka npr. sveza jajca vs. testenine

tako so naprimer snemali "degustacijo" dveh marmelad. ena je bila nova, slabse kvalitete. druga pa pet let po roku uporabe malo boljse kvalitete - potem ko so mimoidoci rekli, da jim je tista s potecenim rokom boljsa so jim pa razkrili njeno starost. pred tem so seveda v laboratoriju preverli kozarec, da ne bi slucajno komu unicli preostanek dneva :)


meni rok uporabe na dolocenih izdelkih ni pomemben, po kvaliteti sami se odlocam... na jogurtu hitro opazim, ce je preko roka, mogoce tri, stiri dni se brez pomislekov... par dni nazaj sem enega 14 dni preko roka pojedel, pa sem se vedno tukaj ;)
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

2loud4u ::

No, jaz sem po skoraj dveh urah še vedno v redu. Sladoled je bil zaprt in vedno hranjen pri pravih temperaturah. Okus je bil pa kljub dve leti pretečenemu roku še vedno odličen.

Sladoled je Maxim btw...
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

DeeJay ::

Salmonela baje prime nekje v šestih urah po zaužitju :)

5er--> ::

Če je bil sladoled "zaprt in vedno hranjen pri pravih temperaturah", ni panike za salmonelo.

...:TOMI:... ::

Jaz v bistvu sploh ne gledam na datum, pogledam, če ni plesni in ne smrdi, to je to.
Tomi

2loud4u ::

DeeJay je izjavil:

Salmonela baje prime nekje v šestih urah po zaužitju :)



Jah, bom pa počakal do 20:35, pa bomo videli, če bo kaj :) Dugače smo pa že večkrat jedli po kakšno leto pretečen sladoled.

PS: Pa ni bilo nič do sedaj.
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 2loud4u ()

Sriple Tix ::

Malo pred novim letom sem spil navadni 0,2 litrski MU tekoči jogurt mesec in pol po datumu roka uporabe. Pač je ostal zadaj v hladilniku in med "novejšimi" jogurti niti opazil nisem, da se tam valja že nekje od oktobra. Nobenih posledic, nič drugačen okus, datum sem opazil šele tik preden sem embalažo odvrgel v smeti.

Okapi ::

Če bi videl mesno proizvodnjo.
Pred leti so v živalskem vrtu dobili par ton argentinske govedine iz državnih rezerv, s kakšnim letom pretečenim rokom. Globoko zmrznjenjo, seveda. In so jo kar precej pojedli tam zaposleni, ne samo zveri.;)

Mimogrede - povsem užitno (preverjeno) je recimo 10.000 let staro meso v Sibiriji najdenih zmrznjenih mamutov.

O.

BigWhale ::

Pri zmrznjenih zivilih tako ali tako ni nobenega problema. Okapi se je itak v vojski najedel starih zadev. ;> Se meni so v slovenski vojski na kroznik vrgli maslo, ki je bilo zmrznjeno po pretecenem roku uporabe, ki je bil nekaj let nazaj.

Vse je odvisno od zivila, ki ga imas pred seboj in od nacina hranjenja. Mleko, ki je stalo zunaj tri dni, ni vec dobro za kakav je pa dobro za na zlico recimo. :)

RejZoR ::

So živila, ki imajo rok trajanja izključno zato, da se proizvajalec zaščiti za primere, ko živila niso pravilno skladiščena (kar pogosto niso). Drugače pa večina stvari mirno zdržijo kreeeepko čez rok. Oz imajo praktično vsa če so pravilno hranjena še precej rezerve. Sem že jedel jogurte kakšen dan ali dva čez rok, vseeno mal preveriš če ima hecen okus oz vonj ampak običajno ni problem. Pač če spregledaš datume v hladilniku... Čokolado sem jedel eno leto čez rok. Je pa res da je bila navadna mlečna. Če bi bila z lešniki pa je vprašanje. Lahko da bi bila isto ok, lahko pa bi lešniki postali žarki. Ampak taka loterija je vedno s stvarmi, ki vsebujejo maščobe al pa večje količine beljakovin...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

_commandos_ ::

BigWhale je izjavil:

Pri zmrznjenih zivilih tako ali tako ni nobenega problema. Okapi se je itak v vojski najedel starih zadev. ;> Se meni so v slovenski vojski na kroznik vrgli maslo, ki je bilo zmrznjeno po pretecenem roku uporabe, ki je bil nekaj let nazaj.

Vse je odvisno od zivila, ki ga imas pred seboj in od nacina hranjenja. Mleko, ki je stalo zunaj tri dni, ni vec dobro za kakav je pa dobro za na zlico recimo. :)


js sem dobil v jla leta 87 konzervo sardin ki ji je rok potekelleta 1972

shadeX ::

si jo dobil? to še ne pomeni da si jo pojedel. si jo?

RejZoR ::

Ne, rajši je počakal do leta 2013, da bo še mal dozorela...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

urosz ::

ja ali jo je pojedel ali pa je bil lačen. zbirat meni-ja si v jla glih ni mogel :D

šernk ::

Eni si pač ne predstavljalo kako je bilo včasih in mislijo, da si lahko vrgel v smeti in šel v bližnjo trgovino kupit novo zadevo.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

RejZoR ::

Jah dobr, sam ti časi so že dolgo mimo... ne moreš se na to vlečt še nadaljnih 200 let...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

šernk ::

Glej tudi sam danes ne vem zakaj bi zadevo s pretečenim rokom uporabe, ki je še dobra vrgel stran? A pogledate za vsak izdelek rok uporabe? Jaz gledam samo pri jogurtih, kateri se občasno res pokvarijo že dober teden dni po preteku roka uporabe.

nekatere stvari se pač enostavno ne morejo pokvarit in sladoled mislim, da spada med takšne, če je stalno zamrzjen, no mogoče bi po 10ih letih bil zanič.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Yohan del Sud ::

Večkrat sem vihal nos nad živilom, ki je bilo neužitno, ko mu še ni pretekel rok uporabe, kot nad živilom, ki mu je pretekel rok uporabe. Seveda po drugi strani, pojem tisočkratnik živil z nepretečenim rokom uporabe glede na pretečenega. :D Še migam. :D Brez sramu priznam, da v štacunah na štantih z blagom tik pred iztekom rad kaj kupim, ampak spet seveda, če mi točno tisto zapaše in nameravam takoj konzumirat. Poznam precej folka, ki to potem zamrzne. Če že hoče šparat na ta način, bi bilo bolje, da se znebi skrinje.
www.strancar.com

_commandos_ ::

shadeX je izjavil:

si jo dobil? to še ne pomeni da si jo pojedel. si jo?

ja to je bila ena izmed bolj okusnih konzerv v vojski.

Ajrina ::

Jaz sploh ne gledam na rok uporabe. Se bolj zanašam na vonj in okus. Še nikoli ni bilo posledic.
Mi je pa bila smešna bivša cimra, ki je večkrat kupila zapakirane žemlje in podobno, kjer je na embalaži bil odtisnjen rok uporabe, ki je običajno kak dan ali dva. Velikokrat ji ni uspelo pojesti vsega do tega datuma. Ko je rok potekel, je vse zavrgla. Ali pa dala meni :) Isto je verjetno počela tudi z ostalimi živili. Kakšno tratenje denarja, če mene kdo vpraša..
Prav tako sem enkrat delala v čokoladnici. Tam so izdelke pred potečenim rokom pobrali iz trgovine in pretopili v nove. Toliko, da veste, da ne veste, kaj jeste :)

Utk ::

Vidva, iz čokoladnice in mlekarne, ki prepakirajo stare stvari...ne se potem čudit, da vse slovensko propada, in je vsako uvoženo tuje sranje boljše od domačega, da ne govorimo cenejše, čeprav na televiziji seveda trdijo čisto nekaj drugega. Zato se jaz, in vse več drugih, lepo poserjemo na slovensko kvaliteto. Vsako poljsko sranje je boljše, da ne govorimo hrvaško ali italijansko. Dvomim, da star sladoled vozijo nazaj na Hrvaško.

RejZoR ::

@Ajrina
Eni pač nimajo nobenega feelinga za te stvari. Tisti rok trajanja na žemljah je mišljen za hranjenje na sobni temperaturi (v trgovinah kruha nimajo v hladilnikih). Če jih imaš 1 dan na sobni in naprej v hladilniku bojo držale precej dlje.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

SaXsIm ::

@Utk - ker v tujini pa ne počnejo tega ;)
SaXsIm

Utk ::

Dvomim, da vozijo iz cele Evrope italijanski sladoled nazaj v Italijo, ga prepakirajo in spet razpeljejo po celi Evropi. To si lahko privoščijo samo lokalna kmetavzarsko vodena podjetja v postopku ponesrečenega menedžerskega odkupa, ki imajo lokalni monopol, in ki bojo šla kmalu k vragu, zaposleni pa na zavod.

Utk ::

Pa tudi če delajo to, še zmeraj je tuje ponavadi boljše in cenejše, če je domače tudi sicer enako zanič, res ni več nobenega razloga, da bi kupil domače.

Okapi ::

Dvomim, da vozijo iz cele Evrope italijanski sladoled nazaj v Italijo, ga prepakirajo
Saj tudi pri nas ne vračajo iz trgovin.8-O To se počne z robo, ki ostane v skladišču proizvajalca, ker pač ni uspel vsega prodati.

O.

boss-tech ::

Saj tudi za med napišemo rok uporabe 2 leti, čeprav sploh ni problema tudi naprej...

Sem pa tudi sam delal v mesni industriji in videl kako to rihtajo

Sriple Tix ::

Glede medu. Pred nekaj minutami sem gledal Bear Gryllsa, ki je omenil, da je bil 2000 let star med v piramidah potrebno zgolj pogreti in spet je bil povsem uporaben za prehrano :).


Za vsak primer ... to je trdil BG, ne jaz.

Okapi ::

Jaz si hrano solim s par sto milijonov let staro soljo.;)

O.

Sriple Tix ::

Nič organskega v njej se ne more pokvariti, zato kakšen milijonček let gor ali dol ne naredi pretirane razlike :D.

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

Sriple Tix je izjavil:

Glede medu. Pred nekaj minutami sem gledal Bear Gryllsa, ki je omenil, da je bil 2000 let star med v piramidah potrebno zgolj pogreti in spet je bil povsem uporaben za prehrano :).

Za vsak primer ... to je trdil BG, ne jaz.


Med je hidrofiličen in ob vezavi z vodo nastane neke vrste antiseptik. Na taki površini pa bakterije ne uspevajo najbolje in zato lahko drži toliko časa.

Okapi je izjavil:

Jaz si hrano solim s par sto milijonov let staro soljo.;)

O.


Sol je izjemno neprijazna snov in zaradi tega se nanjo ne nabirajo bakterije. Ker jo uporabljamo tudi kot konzervans, to pojasni marsikaj...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Ajrina ::

RejZoR je izjavil:

@Ajrina
Eni pač nimajo nobenega feelinga za te stvari. Tisti rok trajanja na žemljah je mišljen za hranjenje na sobni temperaturi (v trgovinah kruha nimajo v hladilnikih). Če jih imaš 1 dan na sobni in naprej v hladilniku bojo držale precej dlje.


Za info. Kruha ravno ni piporočeno hraniti v hladilniku. Kvasovkam temperatura ni všeč in posledično prej postane trd, sredica se prej postara. Najbolj priporočeno ga je hraniti na sobni temperaturi v posodi, ki jo večkrat na dan odpreš (zmanjšanje zatohlosti). Posodo moramo tudi redno čistiti.

5er--> ::

Zakaj bi hotel, da je kvasovkam (beri: glivam), pri kruhu, ki je "za pojest", karkoli všeč? =P

fosil ::

Zato, ker če so slabe volje naredijo trd kruh, to pa potem tebi ni všeč :P
Tako je!

5er--> ::

Zakaj bi bile glive odgovorne za "trdost" kruha (po tem, ko je že pečen)? Če so "slabe volje" (nimajo pogojev za rast), ne delajo nič. Če so dobre volje, naredijo to:
 Plesen na/v kruhu

Plesen na/v kruhu

RejZoR ::

Ajrina je izjavil:

RejZoR je izjavil:

@Ajrina
Eni pač nimajo nobenega feelinga za te stvari. Tisti rok trajanja na žemljah je mišljen za hranjenje na sobni temperaturi (v trgovinah kruha nimajo v hladilnikih). Če jih imaš 1 dan na sobni in naprej v hladilniku bojo držale precej dlje.


Za info. Kruha ravno ni piporočeno hraniti v hladilniku. Kvasovkam temperatura ni všeč in posledično prej postane trd, sredica se prej postara. Najbolj priporočeno ga je hraniti na sobni temperaturi v posodi, ki jo večkrat na dan odpreš (zmanjšanje zatohlosti). Posodo moramo tudi redno čistiti.


Kvasovke so v kruhu samo zato da vzhaja pred peko. Ko se enkrat speče so šle tiste kvasovke rakom žvižgat. itaq pa so svoje že opravile.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

fosil ::

Karkoli obračaš, če je kruh v hladilniku, prej rata trd.
Tako je!

urosz ::

kako pa je s kruhom če ga daš v zamrzovalnik? jaz to stalno prakticiram. cela štruca mi je preveč, zato jo narežem na manjše kose in dam v zamrzovalnik in ob priliki odtalim ter pojem. kar se tiče roka uporabe je to ok, ali?

Tilen ::

Zakaj to počneš? Shranjevanje v zamrzovalniku stane več kot nova sveža štruca.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kuharija,... oziroma kaj jeste? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13319400 (17104) Unknown_001
»

postarana hrana (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6714522 (12283) imagodei
»

Uvožena hrana po trgovinah (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28471162 (65236) ...:TOMI:...
»

odmrznjeno meso nazaj zamrzniti?

Oddelek: Loža
368258 (6831) Furbo
»

Rok trajanja...

Oddelek: Loža
388579 (7360) Saladin

Več podobnih tem