Forum » Loža » Pohlep slovenskih gostilničarjev
Pohlep slovenskih gostilničarjev
Temo vidijo: vsi
shadeX ::
Spljuval je stranke, jih označil za razvajene, nevzgojene in nekulturne. Kot da bi mogli vsi najprej k njemu, ga pozdravit, objet in prosit za dovoljenje za vstop v gostilno in mesto za mizo.
Tudi jaz sem dobil tak občutek. Kot da mu je težko da ima stranke v svoji restavraciji. Ampak zgleda da možaka to sploh ne gane, ker živi od naključnega prometa (naključni italjani, drugi tujci, naključni slovenci ki pridejo na obalo ..), tako da njemu dol visi za tisti račun ki kroži po spletu in za njegove besede.
tudi to smo že naročili: 2 pici, ena brez gob na drugi le polovica gob, "natakar" (kar lastnik picerije) prinesel obe brez gob in se spomnil, da smo naročili na eno pico polovico gob. Rekli smo, da je vse OK in naj pusti. Pico je pobral in čez 5 min je prinesel novo.
pa na petek zvečer če rezerviraš mizo in zamudiš 15min rezervacijo, boš čakal na mizo, ker je tvoja rezervacija šla že naprej, brez rezervacije pa sploh mize ne boš dobil. pa ti ne računajo vode, ne postrežbe in če kaj zajebejo popravijo čeprav jim rečeš, da ni potrebe.
Katera je ta restavracija?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: shadeX ()
šernk ::
@shadex: žogica v Solkanu.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
infidel ::
Ja, saj ne rečem da je računanje takšnih stvari pametna strategija za privabljanje strank. Sigurno ni. Ampak ni pa spet nekaj tako zelo spornega.
Kar se tiče intervjuja si je pa tip še enkrat naredil reklamo, še toliko slabšo kot s tem računom ki kroži po spletu. Spljuval je stranke, jih označil za razvajene, nevzgojene in nekulturne. Kot da bi mogli vsi najprej k njemu, ga pozdravit, objet in prosit za dovoljenje za vstop v gostilno in mesto za mizo.
Ja, celotna zadeva spominja na Seinfielda. Se spomnite Soup Nazija? Evo.
Brias ::
zlato pravilo gostinstva ...
ce ti kava ne pokrije najemnine in plac vseh zaposlenih, menjaj lokacijo ...
ce ti kava ne pokrije najemnine in plac vseh zaposlenih, menjaj lokacijo ...
Venum ::
Problem teh "podjetnih" gostilnicarjev je da vsi hocejo zasluzit na kratek rok, do dolgega jim pa pogled ne seze. Bom dal primer iz racunalniske branze. Recimo za primerjavo funtech in mlacom. Funtech se trudi na dolgi rok s tem da majo malo nizje cene, so prijazni in ne komplicirajo z garancijo (stranke se se itak 100x vrnejo, ker vidijo da so zlo solidna in postena firma), medtem ko so pri mlacomu osorni, jebe se jim za stranke sam da jim prodajo robo ce pa pride do kakega vracila ga pac zavrnejo in recejo da je bil kriv uporabnik al neki in stranka s tako izkusnjo se ziher ne bo spet vrnala. Pac na kratek rok se jim kr splaca, ampak ko berem sam tu na st kolko uporabnikov je zatrdilo da nikol nebojo kupli cesa pri njih bi se jim pa na daljsi rok se 100x bolj, cesar pa nazalost ne vidijo (me cudi da se sploh posljujejo). Pac isto je z gostinci in taki ki zaracunavajo za vsako malenkost bojo slej ko prej propadli, ker pac nimajo prave podjetniske miselnosti in hocejo cimvec zasluzit v cimkrajsem roku medtem pa izgubljajo stranke.
shadeX ::
@shadex: žogica v Solkanu.
Aja. Ne sej tista restavracija je kar vredu. Včasih sem hodu tja na pico, ampak mi niso bile preveč dobre. Testo je bilo zelo zelo tenko kar pa se ni skladalo s količino materiala na pici.
Pol smo šli še enkrat in je punca dobila nek čuden zrezek , ki je imel zelo čuden okus. Od takrat jaz nisem šel več, ampak je šla pa punca z družino in sedaj pravi da kuhajo zelo boljše kot prej. In je šla v zadnje vsaj ene 3X 4X in pravi da sedaj se spet splača it. Je pa odnos bil vedno korekten ja.
Sicer restavracija mora biti odlična če majo skoz nabito z italijani :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: shadeX ()
Venum ::
Ajaa nism pokapiru njegovega posta. Misli da obstaja sam ena moznost in sicer da sm zaposlen pri funtechu, lol. Tako je, sem stranka in sem imel opravka z obema (pri funtechu sicer z garancijo, pri mlacomu pa z navadno vrnitvijo izdelka v x dneh). Pac ze v prodaji vidis da so neki neprofesionalni zadrtezi, ko sem pa hotel vrnit njihov izdelek, kar po zakonu lahko storim so pa zaceli komplicirat da ce sm kupu je to to, ni nobene vrnitve.. Zaleglo je sele ko sm omenu ta zakon in inspekcijo, takrat je pa steklo kar hitro.. Pri funtechu pa ni blo nobenga problema z garancijo, ki so mi jo priznali brez problema.
Se opravicujem ker sm speljal temo v to smer, ampak ker nimam nekih izkusenj v gostinstvu sm dal raje primer racunalniske branze.
Se opravicujem ker sm speljal temo v to smer, ampak ker nimam nekih izkusenj v gostinstvu sm dal raje primer racunalniske branze.
BigWhale ::
Problem teh "podjetnih" gostilnicarjev je da vsi hocejo zasluzit na kratek rok, do dolgega jim pa pogled ne seze. Bom dal primer iz racunalniske branze. Recimo za primerjavo funtech in mlacom. Funtech se trudi na dolgi rok...
Pa to ves, da je Mlacom ena izmed redkih racunalniskih firm, ki se ukvarja s prodajo na drobno in je prezivela vse od zacetka devetdesetih let prejsnjega stoletja? Saj ne, da jih zagovarjam, samo, vmes je prislo ze polno trgovin, ki so bile bolj prijazne, bolj ustrezljive in tako naprej, pa so ze zdavnaj crknile. :)
šernk ::
@shadex: žogica v Solkanu.
Aja. Ne sej tista restavracija je kar vredu. Včasih sem hodu tja na pico, ampak mi niso bile preveč dobre. Testo je bilo zelo zelo tenko kar pa se ni skladalo s količino materiala na pici.
Pol smo šli še enkrat in je punca dobila nek čuden zrezek , ki je imel zelo čuden okus. Od takrat jaz nisem šel več, ampak je šla pa punca z družino in sedaj pravi da kuhajo zelo boljše kot prej. In je šla v zadnje vsaj ene 3X 4X in pravi da sedaj se spet splača it. Je pa odnos bil vedno korekten ja.
Sicer restavracija mora biti odlična če majo skoz nabito z italijani :D
jah za pice moraš imeti pač tak okus, nekaterim so tam dobre, drugim drugje. Kar vem glede pic niso kaj dosti spreminjali zadnjih 10 let (čeprav jem samo eno in edino ves ta čas - solkanska obvoznica, za druge pač ne morem trdit), glede druge hrane pa res nimam pojma, ker je vedno pica na vrsti
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
Venum ::
Problem teh "podjetnih" gostilnicarjev je da vsi hocejo zasluzit na kratek rok, do dolgega jim pa pogled ne seze. Bom dal primer iz racunalniske branze. Recimo za primerjavo funtech in mlacom. Funtech se trudi na dolgi rok...
Pa to ves, da je Mlacom ena izmed redkih racunalniskih firm, ki se ukvarja s prodajo na drobno in je prezivela vse od zacetka devetdesetih let prejsnjega stoletja? Saj ne, da jih zagovarjam, samo, vmes je prislo ze polno trgovin, ki so bile bolj prijazne, bolj ustrezljive in tako naprej, pa so ze zdavnaj crknile. :)
Neki v tej smeri vem da je blo ja.. Sam je pa ful zanimivo da so se kr na sceni.. Nevem od cesa, ce majo pomoje dosti manjsi promet kot bi ga lahko meli.. Sam sej to mi nic ne pomaga, ce kupim neki pri njih pa da mi kaj crkne in zabluzijo pri garanciji.. Ne dela se tak.. Imo pa mislim da majo neke skrite posle za to firmo :D
koyotee ::
Zakaj ne bi bilo legalno? a pol so vsi članski popusti in podobne fore nelegalne?
no dragi lakotnik29 vsevedni, samo zate:
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
St235 ::
Pa si sploh prebral kaj piše?
Zgolj to, da diskriminacija načeloma ni dovoljena. In pa, da se takšna zadeva presoja na konkretnem primeru.
Nič pa ni govora o temu, ali lahko določenim skupinam (recimo članom, prebivalcem občine in podobno) nudiš ugodnejše pogoje storitve.
Treba najprej razumet koncept dikriminacije preden pametuješ tja v tri dni.
Tudi zadnji stavek predzadnjega odstavka to jasno pove.
Ker po tvoji logiki bi naprimer bilo nedopustno podeljevat štipendijo na podlagi tega kako daleč živiš, enako bi morali bit prepovedani članski popusti, da o temu da prasci v ljubljanske vrtce sprejemajo samo otroke občanov sploh ne govorimo. Pa zadnjič, sem za salamo naj plačal, ker sem imel pika kartico. itd. itd.
Zgolj to, da diskriminacija načeloma ni dovoljena. In pa, da se takšna zadeva presoja na konkretnem primeru.
Nič pa ni govora o temu, ali lahko določenim skupinam (recimo članom, prebivalcem občine in podobno) nudiš ugodnejše pogoje storitve.
Treba najprej razumet koncept dikriminacije preden pametuješ tja v tri dni.
Tudi zadnji stavek predzadnjega odstavka to jasno pove.
Ker po tvoji logiki bi naprimer bilo nedopustno podeljevat štipendijo na podlagi tega kako daleč živiš, enako bi morali bit prepovedani članski popusti, da o temu da prasci v ljubljanske vrtce sprejemajo samo otroke občanov sploh ne govorimo. Pa zadnjič, sem za salamo naj plačal, ker sem imel pika kartico. itd. itd.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
Malajlo ::
V Rimu sem dvakrat pil kofe na ("enem od znamenitih") trgu za isto ceno kot karabinjerji za šankom (za 0.8 EUR, "bojsi! kje vi loleki cappuccino za tri eure pijete?!?!?"). V tretje mi je teta prijazno (in počasi, "tujcu" pač) razložila, da je kofe, ki ga naročim v lokalu, cenejši kot kofe ki ga spijem zunaj. Cigaret gor ali dol. Zunaj je 2.5 EUR več. Pa tudi če si šalco ven nesem. (zunaj je bilo vse prazno in na pol postavljeno - ampak hej!, pošteno)
Saj sem bil že iz vaje, da je na luftu v Italiji dražje (ker klinci škrti poleti ne laufajo klim), ampak je bilo pošteno. Sem dal dva € za danes in včeraj in s karabinjerji spil the Kofe. Pač, severno od Karavank kofe v žepu prinesem, kje šele da jim plačam.
Ampak 2€ za krožnik... Saj sem našel na fakturah ob Obali pred leti že postavko "pogrinjek", ampak to je bilo ravno za šnito kruha (ki ni bila še enkrat virtualno obračunana). Pa še oštarije so imele cene sprejemljive in hrano več kot dobro. Ampak to čudno navado sem pripisoval nujnosti zaradi škrtih gostov iz Italije.
(sicer pa hvala za ideje, zdele za praznike res mulce odpeljem nekam na Kras ali/in zaledje, z mami se pa še malo poguštirava )
Saj sem bil že iz vaje, da je na luftu v Italiji dražje (ker klinci škrti poleti ne laufajo klim), ampak je bilo pošteno. Sem dal dva € za danes in včeraj in s karabinjerji spil the Kofe. Pač, severno od Karavank kofe v žepu prinesem, kje šele da jim plačam.
Ampak 2€ za krožnik... Saj sem našel na fakturah ob Obali pred leti že postavko "pogrinjek", ampak to je bilo ravno za šnito kruha (ki ni bila še enkrat virtualno obračunana). Pa še oštarije so imele cene sprejemljive in hrano več kot dobro. Ampak to čudno navado sem pripisoval nujnosti zaradi škrtih gostov iz Italije.
(sicer pa hvala za ideje, zdele za praznike res mulce odpeljem nekam na Kras ali/in zaledje, z mami se pa še malo poguštirava )
GregiB ::
Danes zanimiv "pripetljaj" v Pizzeriji Koper v Celju... Z Ženo in sinom (ki ne je gob) smo šli na večerjo... Žena naroči lignje na žaru, sin klasično pizzo (šunka, sir gobica) brez gobic, jaz pa neko drugo pizzo in rečem, da naj mi sinove gobice vrže nanjo... Pa natakar odgovori, da to ne gre, ker imajo "takšna pravila"...?!?... Torej lahko za isto ceno zavrneš nekaj, ne moreš pa tega (kar itaq plačaš) zahtevati na drugem izdelku?!? Ni mi bilo do kreganja, a zadeva je totalno abotna in gostu totalno neprijazna... Ta malenkost mi je pravzaprav uničila večer...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
Brias ::
Danes zanimiv "pripetljaj" v Pizzeriji Koper v Celju... Z Ženo in sinom (ki ne je gob) smo šli na večerjo... Žena naroči lignje na žaru, sin klasično pizzo (šunka, sir gobica) brez gobic, jaz pa neko drugo pizzo in rečem, da naj mi sinove gobice vrže nanjo... Pa natakar odgovori, da to ne gre, ker imajo "takšna pravila"...?!?... Torej lahko za isto ceno zavrneš nekaj, ne moreš pa tega (kar itaq plačaš) zahtevati na drugem izdelku?!? Ni mi bilo do kreganja, a zadeva je totalno abotna in gostu totalno neprijazna... Ta malenkost mi je pravzaprav uničila večer...
jaz, ko mi pri podobnih situacijah recejeno ne .... recem samo ... daj knjigo pritozb in racun za pijaco in gremo ... se je ze zgodilo, da je potem natakar hotel prisluhniti ... ampak no way ...
gostilno na ban listo ... veliko jih je ...
blackbfm ::
Torej lahko za isto ceno zavrneš nekaj, ne moreš pa tega (kar itaq plačaš) zahtevati na drugem izdelku?!?
Zdej si pa predstavlji da bi si vsak izmišljeval kako naj picopek premenja sestavine z različnih pic..to je čist razumljivo da ti ne bo šel delat pice "po meri" zastonj. Seveda pa, če je lokal prazen, bi ti lahko šel na roko...mogoče si imel pa zatežen pristop ali pa on slab dan
GregiB ::
Zdej si pa predstavlji da bi si vsak izmišljeval kako naj picopek premenja sestavine z različnih pic..to je čist razumljivo da ti ne bo šel delat pice "po meri" zastonj. Seveda pa, če je lokal prazen, bi ti lahko šel na roko...mogoče si imel pa zatežen pristop ali pa on slab dan
Zadevo si zelo enostavno predstavljam, ker deluje v vseh ostalih Pizzerijah na celjskem... Pa enkrat se vsedi ob sosednjo mizo kakšnih najstnic, pa boš videl, kaj je "izmišljevanje"... Pristop je bil pa sproščen, enak, kot pri vseh drugih...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
imagodei ::
No, čeprav je od začetka teme že slabo leto, še mojih 5 centov...
Za začetek se mi zdi pomembno, da lokal, ki deluje v slovenskem okolju, spoštuje tradicijo in navade slovenskega okolja. Pri nas ni v navadi, da bi zaračunavali pogrinjke, dodatne pribore, postrežnino, ipd. Če na to naletimo v neki gostilni, ni čudno da smo negativno presenečeni in razburjeni. Ker tak način zaračunavanja storitev lomi z lokalnimi navadami, je prav, da je na vidnem in vpadljivem mestu to označeno. Prav tako se mi ne zdi primerno, da pogrinjke zaračunava vsaka "menza" in/ali picerija. V našem okolju bi to pričakoval v kakšni bolj fenci restavraciji.
Če pa se že zaračunava postrežnina (pa kakor koli je že poimenovana), pa naj se zaračunava po pameti. 2 EUR v fensi restavraciji morda ni veliko, v neki X "menzi" oz. piceriji pa je.
Svojevrsten problem prenekaterih slovenskih restavracij in picerij pa je tudi količina, ki jo bašejo na krožnik. Zadnja leta kar tekmujejo v tem, kakšne bodo količine. S tem sicer opravičujejo višje cene kot jih ima konkurenca, ampak količine so pa mnogokrat že rahlo "neapetitlih". Folk pušča hrano na krožniku ali pa se nažre kot prašič, gostinci se pa ne pustijo motit. Namesto da bi zmanjšali porcije, mogoče spustili ceno jedi za 10%, rajši stavijo na požrešnost ljudi in reklamo od ust do ust v stilu: "Ej stari, pejte jest v gostilno Pri Požeruhu. Mi smo bili zadnjič tam, res imajo mal navite cene, ampak, stari, porcije so pa take, da komaj od mize na koncu vstaneš."
Namesto da bi picerija zmanjšala velikosti pic ali (boh ne daj) uvedla tri velikosti in prilagodila cene, so se zdaj našli gostinci, ki rajši pridigajo gostom, kako morajo naročat - ene velike za dve osebi se menda ne spodobi, tako kot se ne spodobi enega zrezka na dva krožnika dajat. Če se dva gosta znajdeta in naročita cenejšo varianto (1 veliko pico namesto dveh malih), jih je treba takoj izobrazit, da se to ne počne in jima zaračunat še dodatni krožnik.
Mislim, veliko pico računaš po npr. 8 EUR, malo pa po 7 EUR in se čudiš, da gosta ne naročita vsak svoje male? Zakaj pa male pice ne zaračunaš po 4 EUR ali po 4,5 EUR? Če večina gostov naroča 1 pico za dve osebi, je očitno nekaj narobe s tvojimi porcijami, ane. S porcijami in/ali cenami porcij.
Jah, ok - saj ne da je zaračunavanje dodatnega krožnika prepovedano, če je jasno zapisano v jedilniku. Je pa res, da v tako gostilno/picerijo ni treba nikomur hodit.
Za začetek se mi zdi pomembno, da lokal, ki deluje v slovenskem okolju, spoštuje tradicijo in navade slovenskega okolja. Pri nas ni v navadi, da bi zaračunavali pogrinjke, dodatne pribore, postrežnino, ipd. Če na to naletimo v neki gostilni, ni čudno da smo negativno presenečeni in razburjeni. Ker tak način zaračunavanja storitev lomi z lokalnimi navadami, je prav, da je na vidnem in vpadljivem mestu to označeno. Prav tako se mi ne zdi primerno, da pogrinjke zaračunava vsaka "menza" in/ali picerija. V našem okolju bi to pričakoval v kakšni bolj fenci restavraciji.
Če pa se že zaračunava postrežnina (pa kakor koli je že poimenovana), pa naj se zaračunava po pameti. 2 EUR v fensi restavraciji morda ni veliko, v neki X "menzi" oz. piceriji pa je.
Svojevrsten problem prenekaterih slovenskih restavracij in picerij pa je tudi količina, ki jo bašejo na krožnik. Zadnja leta kar tekmujejo v tem, kakšne bodo količine. S tem sicer opravičujejo višje cene kot jih ima konkurenca, ampak količine so pa mnogokrat že rahlo "neapetitlih". Folk pušča hrano na krožniku ali pa se nažre kot prašič, gostinci se pa ne pustijo motit. Namesto da bi zmanjšali porcije, mogoče spustili ceno jedi za 10%, rajši stavijo na požrešnost ljudi in reklamo od ust do ust v stilu: "Ej stari, pejte jest v gostilno Pri Požeruhu. Mi smo bili zadnjič tam, res imajo mal navite cene, ampak, stari, porcije so pa take, da komaj od mize na koncu vstaneš."
Namesto da bi picerija zmanjšala velikosti pic ali (boh ne daj) uvedla tri velikosti in prilagodila cene, so se zdaj našli gostinci, ki rajši pridigajo gostom, kako morajo naročat - ene velike za dve osebi se menda ne spodobi, tako kot se ne spodobi enega zrezka na dva krožnika dajat. Če se dva gosta znajdeta in naročita cenejšo varianto (1 veliko pico namesto dveh malih), jih je treba takoj izobrazit, da se to ne počne in jima zaračunat še dodatni krožnik.
Mislim, veliko pico računaš po npr. 8 EUR, malo pa po 7 EUR in se čudiš, da gosta ne naročita vsak svoje male? Zakaj pa male pice ne zaračunaš po 4 EUR ali po 4,5 EUR? Če večina gostov naroča 1 pico za dve osebi, je očitno nekaj narobe s tvojimi porcijami, ane. S porcijami in/ali cenami porcij.
Jah, ok - saj ne da je zaračunavanje dodatnega krožnika prepovedano, če je jasno zapisano v jedilniku. Je pa res, da v tako gostilno/picerijo ni treba nikomur hodit.
- Hoc est qui sumus -
D3m ::
Logično.
Naredi preizkus. Pojdi na trg prodajati pokovko. Mala pokovko računaj 3 EUR veliko pa 7 EUR.
Večina ali vsi bojo kupili samo malo (teorija) pokovko, ker imajo samo dve izbiri.
No potlej pa dodaj vmes srednjo pokovko in jo računaj cca. 6 - 6,5 eur.
Kaj misliš bojo vzeli?
Naredi preizkus. Pojdi na trg prodajati pokovko. Mala pokovko računaj 3 EUR veliko pa 7 EUR.
Večina ali vsi bojo kupili samo malo (teorija) pokovko, ker imajo samo dve izbiri.
No potlej pa dodaj vmes srednjo pokovko in jo računaj cca. 6 - 6,5 eur.
Kaj misliš bojo vzeli?
|HP EliteBook|R5 6650U|
Tody ::
Vprašanje je bolj ali se res pozna tistih par cm pri pizzi toliko pri stroških? Torej gostincu je vrjetno vseeno ali naredi malo ali veliko pizzo, vrjetno pri materijalu prišpara par centov, torej se njemu bolj splača delat samo eno vrsto pizze. Ker pa smo ljudje čudni in imamo vsak svoje omejitve 8 eur ne bi dal za pizzo 7 pa bi dal. Torej je prodal zdaj vsaj dvema različnima tipoma strankam pizzo. Če ti gre kaj na kurac pač poskusiš da ti to ne gre. Če je to 2 eur za krožnik je to to. V Sloveniji nimamo tako zahtevnega folka, da jih taka malenkost preveč motila, če pač 3 iz tega posta ne bodo več šli v to gostilno bodo pa drugi trije, sploh če je ob kaki bolj prometni povezavi.
first_line ::
Folk navadite se, da ko ste v eni gostilni zadovoljni s postrežbo in hrano, pustite vsaj 20% napitnine. Če imaš 8€ za pico, jih imaš tudi 10!
Biti natakar je iz mojega vidika izjemno zajebana služba, predvsem zato ker bi vsi radi zastonj jedli in samo iščejo nekaj da te lahko popljuvajo in izjavijo: ne bom plačal!
Meni v kakšni gostilni ni všeč hrana, drugi jo hvalijo na veliko. A je gostilna kriva da mi nekaj ne paše?
Sedaj jem v par gostilnah (parkrat na mesec), kjer me poznajo in vejo da sem tam zato ker mi je dobra hrana in ne z namenom se truditi dobiti zastonj malco. Sem bil zadnjič z eno šajtrgo, ki ji je skoraj čeljust odpadla ko je videla da sva dobila hrano praktično takoj, natakar ji je malo na dušo popihal in meni pomižiknil... ni da ni. In to samo za tistih 20% več denarja, kar na koncu leta znese zanemarljivo malo. Če nimaš teh 20% nimaš kaj zunaj jest, kupi si kečap pa špagete.
Biti natakar je iz mojega vidika izjemno zajebana služba, predvsem zato ker bi vsi radi zastonj jedli in samo iščejo nekaj da te lahko popljuvajo in izjavijo: ne bom plačal!
Meni v kakšni gostilni ni všeč hrana, drugi jo hvalijo na veliko. A je gostilna kriva da mi nekaj ne paše?
Sedaj jem v par gostilnah (parkrat na mesec), kjer me poznajo in vejo da sem tam zato ker mi je dobra hrana in ne z namenom se truditi dobiti zastonj malco. Sem bil zadnjič z eno šajtrgo, ki ji je skoraj čeljust odpadla ko je videla da sva dobila hrano praktično takoj, natakar ji je malo na dušo popihal in meni pomižiknil... ni da ni. In to samo za tistih 20% več denarja, kar na koncu leta znese zanemarljivo malo. Če nimaš teh 20% nimaš kaj zunaj jest, kupi si kečap pa špagete.
ales85 ::
Samo še tega se manjka, da "dobimo" obvezne napitnine, če smo zadovoljni. V ZDA ta sistem zagovarjajo zato, ker je v mnogih zveznih državah minimalna plača za dela, ki se financirajo tudi iz napitnin, nižja kot sicer.
Torej zbudi se, pri nas si plačan za delo natakarja in če si nekdo misli, da si bil res dober ti pač da napitnino, da bi si jo avtomatsko "zaslužil", ker imaš takšne porcije, ki so mimogrede normalne, je pa absurd.
Torej zbudi se, pri nas si plačan za delo natakarja in če si nekdo misli, da si bil res dober ti pač da napitnino, da bi si jo avtomatsko "zaslužil", ker imaš takšne porcije, ki so mimogrede normalne, je pa absurd.
Gregor P ::
... sem delal kot natakar (in bil seveda V CELOTI plačan za to delo) tudi pod razno ne bi gosta gnjavil s kakšnimi dodatnimi napitninami (ne glede na to koliko dodatnega zaslužka so mi prinesle)! VSE GOSTE SE OBRAVNAVA ENAKO!!!
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
[D]emon ::
first_line je izjavil:
pustite vsaj 20% napitnine
Go the fuck back to 'Murica. Storitev je vracunana v ceno, ki jo placam. Ce pa zaposleni s svojo placo ne zmore prezivet, naj se pa krega z delodajalcem.
pri nas si plačan za delo natakarja in če si nekdo misli, da si bil res dober ti pač da napitnino, da bi si jo avtomatsko "zaslužil", ker imaš takšne porcije, ki so mimogrede normalne, je pa absurd.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: [D]emon ()
Furbo ::
first_line je izjavil:
Folk navadite se, da ko ste v eni gostilni zadovoljni s postrežbo in hrano, pustite vsaj 20% napitnine. Če imaš 8€ za pico, jih imaš tudi 10!
Biti natakar je iz mojega vidika izjemno zajebana služba, predvsem zato ker bi vsi radi zastonj jedli in samo iščejo nekaj da te lahko popljuvajo in izjavijo: ne bom plačal!
A kdo v Sloveniji sploh to prakticira? Še nisem slišal da bi kdo rekel da kaj ni bilo v redu in da noče plačati, sploh če je zmazal cel krožnik.
Kolikor jaz opažam, smo slovenci blazno nezahtevni v gostilnah in folk hvali čisto navadne ocvrte piške, kot da so mana z neba, medtem ko jaz doma naredim 3x boljšo.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
first_line ::
Sem bil v gostilni, ko je ena gospa po 1/2 pice začela jokat da je zanič in je ne bo plačala. Ko so ji ugodili, se je takoj še zraven en penzioner spomnil, da je njegova tudi zanič (je že celo zmazal).
Smo pač na balkanu, folk ima € za pocen alko pa fine avte, da bi kaj dodal pri odlični postrežbi pa seveda ne diši. Bi raje kak cent manj.
Smo pač na balkanu, folk ima € za pocen alko pa fine avte, da bi kaj dodal pri odlični postrežbi pa seveda ne diši. Bi raje kak cent manj.
Tody ::
Jaz z veseljem pustim kak euro ali dva če je storitev na nivoju ampak se zadnje čase morem kr nazaj držat da komu ne rečem kej preveč :D
Gregor P ::
... a na zgodbice smo prišli? Prav ... sem zadnjič videl natakarja neke nove restavracije v prestolnici, ki se je vpričo gostov neprimerno vedel do svojih sodelavcev, klel vse povprek, kako da so vsi krivi, pa delajo vse narobe ... tudi pod razno ni pomislil, da morda ni najbolje za restavracijo (ter posledično njega osebno), da če ima kakršnekoli težave, naj jih rešuje za zaprtimi vrati, ne pred gosti
... povedano drugače, vedno več je neprofesionalnih natakarjev, ki sploh ne znajo pravilno opravljati svojega poklica v zadovoljstvo gostov (ter samega sebe, sodelavcev in lastnika) ...
... povedano drugače, vedno več je neprofesionalnih natakarjev, ki sploh ne znajo pravilno opravljati svojega poklica v zadovoljstvo gostov (ter samega sebe, sodelavcev in lastnika) ...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
borisk ::
... povedano drugače, vedno več je neprofesionalnih natakarjev, ki sploh ne znajo pravilno opravljati svojega poklica v zadovoljstvo gostov (ter samega sebe, sodelavcev in lastnika) ...
misliš študentov? sam na nekaj placov sploh ne hodim ker menjujejo natakarce-študentke kot gate, kuhno majo drgač vredu
Malcolm_Y ::
1. Nisem pristaš izmišljevanja gostov (mal tega, pa mal onga, pa brez tistega,... pismu, če nimajo pice po tvojem okusu na meniju, pa pejd drugam!) ampak tole, da bi pa gobice vrgu namest na eno na drugo pico, se mi zdi pa mal brez veze, ne glede na "politiko podjetja". Pa sicer dostikrat jem v Kopru in sem čist zadovoljen.
2. Napitnino dam, če je končna cifra mal pod okroglo, recimo 19,25 EUR, al pa če se reees dobro najem ali je reeees ful fajni natakar, ki mu ni težko prinesi to, ono ali kaj tretjega. Nikakor pa se ne čutim dolžan pustiti napitnino. Najboljš, da še na banki dam teti za šalterjem 10 evrov, ker mi je fajn polog nardila? Al pa na bencinski, ko grem po čike, mu pustim še 20 centov, ker je tak hitro dal čike na pult.
2. Napitnino dam, če je končna cifra mal pod okroglo, recimo 19,25 EUR, al pa če se reees dobro najem ali je reeees ful fajni natakar, ki mu ni težko prinesi to, ono ali kaj tretjega. Nikakor pa se ne čutim dolžan pustiti napitnino. Najboljš, da še na banki dam teti za šalterjem 10 evrov, ker mi je fajn polog nardila? Al pa na bencinski, ko grem po čike, mu pustim še 20 centov, ker je tak hitro dal čike na pult.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Malcolm_Y ()
first_line ::
Če ti nekje ne paše, tja ne hodiš.
Samo slovencelji bi tudi v štali sedeli, če bo le kak cent ceneje kot pa v nobel restavraciji.
Samo slovencelji bi tudi v štali sedeli, če bo le kak cent ceneje kot pa v nobel restavraciji.
šernk ::
Nisem pristaš izmišljevanja gostov (mal tega, pa mal onga, pa brez tistega,... pismu, če nimajo pice po tvojem okusu na meniju, pa pejd drugam!)
hja no...jaz v redkokateri piceriji uspem dobit pico po mojem okusu. Pa zakaj bi menjal dobro picerijo samo zaradi tega? Gobe tako ali tako plačam pa ali jih dobim na pici ali ne, naj raje uvedejo gobe kot dodatek, pa bomo videli če vam bo všeč! Dobre picerije, ki dajo kaj na ime bodo tudi na drugo pico vrgle dve gobici več, če jih eden ne bo vzel. Vse je pač odvisno od lastnika picerije. Če špara bo šparal dokler ne zapre vse skupaj.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
gruntfürmich ::
Svojevrsten problem prenekaterih slovenskih restavracij in picerij pa je tudi količina, ki jo bašejo na krožnik. Zadnja leta kar tekmujejo v tem, kakšne bodo količine. S tem sicer opravičujejo višje cene kot jih ima konkurenca, ampak količine so pa mnogokrat že rahlo "neapetitlih". Folk pušča hrano na krožniku ali pa se nažre kot prašič, gostinci se pa ne pustijo motit. Namesto da bi zmanjšali porcije, mogoče spustili ceno jedi za 10%, rajši stavijo na požrešnost ljudi in reklamo od ust do ust v stilu: Ej stari, pejte jest v gostilno Pri Požeruhu. Mi smo bili zadnjič tam, res imajo mal navite cene, ampak, stari, porcije so pa take, da komaj od mize na koncu vstaneš.
s takimi forami je večina že nehala pred 5-10 leti; namreč ogrooomne porcije.
zato me je še toliko bolj presenetilo, ko smo pred bohinjem zavili v restavracijo, kakšne ogromne porcije so imeli. pice štrlijo čez krožnik, otroška je takšna kot drugje normalna ali velika...
ampak kvaliteta obupna! praktično čisto vse je bilo zanič: od pice, raviolov, lignjev... vse! še kremna rezina čudna. porcije pa za dva...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
shadeX ::
Lol. Eni majo probleme s tem ker dobijo v restavraciji preveč hrane na krožnik, jaz pa grem ponavadi še lačen domov, razen če mi partnerka odstopi 2 kosa svoje pice :D
Gregor P ::
... vedno se lahko zavije za domov; ampak sam sem s prenažiranjem zaključil nekje v najstniškem obdobju, malo večje porcije so bile še v času intenzivnih treningov ... tako da če se da, vedno naročim porcijo, ki jo dejansko lahko pojem; in to je običajno manjša porcija ... razen v kakšnem Tokiu, tam pa je treba vse naročiti najmanj x2
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Mellons ::
Kaj pa gostilna Roxly v centru Ljubljane, slišim da ljudje kar hodijo tam. Je res tako dobra?
Gregor P ::
Kaj a hrana tam? Ali tako "dobra" ker se ljudje, študenti itd. pač zbirajo tam (če sploh se)?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
[D]emon ::
Roxly je, tako kot vecina lokalov v centru, over-hyped.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.
[D]emon ::
Jap, eden od varnostnikov je, medtem ko ni bil v sluzbi, enega od gostov konkretno premlatil. Sicer je od tega ze par let, vendar ti to vseeno da vedeti, da je plac navadna luknja, ki se fura na over-hype.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.
Gregor P ::
... se mi je zdelo, da ne misli na hrano.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
fosil ::
Ena odlična satira na račun slovenskih gostiln in strežbe
Kdo nam je vse to serviral?
Kdo nam je vse to serviral?
Tako je!
Pithlit ::
Kolikor jaz opažam, smo slovenci blazno nezahtevni v gostilnah in folk hvali čisto navadne ocvrte piške, kot da so mana z neba, medtem ko jaz doma naredim 3x boljšo.
Slovenci smo, v povprečju, izjemno slabi gostje. Sploh v malenkost bolj nobel restavracijah. Slabši so le še Izraelci (ne vsi, seveda).
Za une piške nam je pa popolnoma vseeno. Dokler je na pol zastonj je vse v najlepšem redu.
Life is as complicated as we make it...
[D]emon ::
Ampak statisticno povprecje je kuzla. Osebno se nikoli nisem pritozeval nad hrano v gostilnah/restavracijah; po drugi strani pa sem, ce se mi je tako zdelo, brez problema odrinil se kak evro za napitnino tistemu, ki me je stregel. Se mi pa "obvezna" 20% napitnina kot je omenjena zgoraj zdi navadna bedarija, in pri nas bi izpadla kvecjemu kot dajanje potuhe slabo usposobljenim zaposlenim.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.
GregiB ::
Da se zastopimo... pizze v omenjeni gostilni so zelo dobre... a mislim, da ta "pravila" ne sodijo v naše okolje. Če bi gobice naročil kot dodatek in zanje plačal toliko, kot za cel kozarec gob v trgovini, zadeva sploh ne bi bila problematična... Gre zgolj za pristop do gosta... ali je filozofija gostinca, da si bo s takšnimi "make money fast" pristopi zagotovil polno gostilno, ali ne.. Verjamem, da je na lokaciji, kjer je omenjena pizzerija največ vreden gost... ii se vrača...
Kar pa se napitnin tiče, smo slovenci vpeti med severnjaško ne-dajem-napitnin kulturo in južnjaško kulturo limanja bankovcev sred čela... Osebno (skoraj) vedno v gostilni zaokrožim do eura navzgor... to se mi zdi v našem okolju več, kot dovolj...
Btw, žena je z lignji dobila tudi tri majhne popečene kruhke. Enega je pojedel sin, pa se natakar ni vrgel na mizo in rekel, da mu po pravilih ne pripada...?!
Kar pa se napitnin tiče, smo slovenci vpeti med severnjaško ne-dajem-napitnin kulturo in južnjaško kulturo limanja bankovcev sred čela... Osebno (skoraj) vedno v gostilni zaokrožim do eura navzgor... to se mi zdi v našem okolju več, kot dovolj...
Btw, žena je z lignji dobila tudi tri majhne popečene kruhke. Enega je pojedel sin, pa se natakar ni vrgel na mizo in rekel, da mu po pravilih ne pripada...?!
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
BigWhale ::
Zdej si pa predstavlji da bi si vsak izmišljeval kako naj picopek premenja sestavine z različnih pic..to je čist razumljivo da ti ne bo šel delat pice "po meri" zastonj. Seveda pa, če je lokal prazen, bi ti lahko šel na roko...mogoče si imel pa zatežen pristop ali pa on slab dan
A dej no. Sej peka pizz ni rocket science no. Tistih pet sestavin, ki si jih clovek zmisli lahko pek namece gor na pizzo, po tem, ko jih prebere iz listka.
Razumem, ce je pol pismen, bo imel tezave in mu je lazje, ce se natakar zadere 'eno krasko', kot pa da mora prebra 'sir, pelati, prsut, oliva'.
V enih restavracijah pridejo gosti in pol narocijo, en dunajski zrezek, en steak na zaru, za prilogo pa krompir, pa solato z rukolo, drug ma sam grsko solato, en ma testenine z gobami. Tle po mojem delajo sam uni kuharji k majo vsaj dva faxa, da si tole zapomnijo...
Da extra racunajo 'pizzo po meri', je na koncu cist navadno nategovanje ...
first_line je izjavil:
Folk navadite se, da ko ste v eni gostilni zadovoljni s postrežbo in hrano, pustite vsaj 20% napitnine.
Napitnino se da, ce je bila spodobna postrezba. Ce se je osebje potrudilo. Precejkrat je tko, da se v 'menza' tip restavracijah nikomur nic ne da in v taksnih primerih od mene nihce ne dobi napitine. Tudi za to, ker mi je natakar uspel prinest na mizo tisto kar je trenutno na dnevni ponudbi, si ne zasluzi neke extra nagrade. Se mi je zgodilo, da so mi ze zaracunali 'menjavo priloge' ... :>
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Študentje in njihove napitnine v gostinstvu (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 17159 (13547) | tryhard |
» | Napitnine - komu, koliko, za kaj, zakaj (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 25682 (19595) | perci |
» | Poslovna idejca-mnenje (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 29776 (22939) | Utk |
» | velikosti pice in cena (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22222 (20438) | korenje3 |
» | Triple nateg? (Gostišče Štorman) (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8648 (6405) | Avenger |