» »

Napitnine - komu, koliko, za kaj, zakaj

Napitnine - komu, koliko, za kaj, zakaj

1
2
3 4

Gaius ::

Pred kakšnimi 10 leti smo bli v Tuniziji in smo tistemu, ki nam je v hotelu prinesel kovčke do sobe dali 50 tunizijskih dinarjev napitnine. Za vedno mi bo ostal v spominu njegov pogled, ko je videl teh 50 dinarjev. Naslednjih 7 dni nas je častil kot bogove. Nevem koliko je imel revež plače, ampak teh 50 dinarjev mu je predstavljalo zelo veliko. Pa smo mu potem vmes ker je bil tako prijazen do nas še nekajkrat pustili po 20 dinarjev.

Sam drugače ne puščam napitnine po barih ali restavracijah. Res redko kdaj.
Sem pa pustil v Ljubljani že večkrat kakšnim brezdomcem par evrov, enemu sem enkrat dal 15 eur, ker me je prepričeval da nujno rabi za it v lekarno po zdravila za trebuh. Pa sem rekel, da se mu usmilim in mu dam, tudi če se slučajno laže.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gaius ()

kingsix ::

Pustim napitnine tam 10-15%, če sem res zadovoljen s postrežbo,ne glede na lokacijo....doma ali tujina. Če nisem ne pustim 0%.
Malce mi grejo na živce le lokali kjer ti strežejo npr. trije različni natakarji...komu pustit? A dajo potem napitnino v skupen lonec ali bo pač ta en, ki je prinesel le račun vse pobasal.
Nazadnje je bilo tako, da bi je račun prinesel en čist drug, kot tisti, ki je cel čas stregel in delo res dobro opravljal. Znesek je bil malce večji in je bilo napitnine tam za 25€ - potem sem onega iskal, da mu dam. hah.

FTad ::

Gaius je izjavil:

Pred kakšnimi 10 leti smo bli v Tuniziji in smo tistemu, ki nam je v hotelu prinesel kovčke do sobe dali 50 tunizijskih dinarjev napitnine. Za vedno mi bo ostal v spominu njegov pogled, ko je videl teh 50 dinarjev. Naslednjih 7 dni nas je častil kot bogove. Nevem koliko je imel revež plače, ampak teh 50 dinarjev mu je predstavljalo zelo veliko. Pa smo mu potem vmes ker je bil tako prijazen do nas še nekajkrat pustili po 20 dinarjev.Me spomni na tole :)

tikitoki ::

xmetallic je izjavil:

jype je izjavil:

Scaramouche> Zanimivo je da nekdo v Sloveniji kjer bi nekdo resnično rabil napitnino in lahko dostojno živel je ne dobi, medtem pa v Ameriki imajo že tako veliko plačo pa so nujne!

Zanimivo je, da če si natakar v ZDA zlomi nogo, mora nekje najt deset jurjev, da pokrije izpad dohodka, zdravstvene storitve in prevoz v bolnišnico.


Natakar v USA, če je na dobri lokaciji zasluži lahko tudi po 1000$ na dan (če je bil dober, dan seveda, in odnos natakarja) samo iz napitnin. Nimajo pa povsod v naprej določene plače kot npr. v Sloveniji 500EUR na mesec. Oziroma če že imajo je to nek drobiž.

Natakar lahko zavrne postrežbo, če se te spomni, da si mu včeraj dal nič oz. 1$ napitnine. Vsaj v klubu ki ga poznam je tako, da vodstvo dovoli natakarjem, da zavrnejo take, ki se ne znajo obnašat oz. ne dajejo napitnine.


Me prav zanima koliko natakarjev dela v nebesih, kjer recejo, da je bil slab dan, ce ni blo 1000 USD napitnine.

krneki0001 ::

Gaius je izjavil:

Pred kakšnimi 10 leti smo bli v Tuniziji in smo tistemu, ki nam je v hotelu prinesel kovčke do sobe dali 50 tunizijskih dinarjev napitnine. Za vedno mi bo ostal v spominu njegov pogled, ko je videl teh 50 dinarjev. Naslednjih 7 dni nas je častil kot bogove. Nevem koliko je imel revež plače, ampak teh 50 dinarjev mu je predstavljalo zelo veliko. Pa smo mu potem vmes ker je bil tako prijazen do nas še nekajkrat pustili po 20 dinarjev.


Plače so od 180 do nekje 360 tunizijskih dinarjev. Zelo verjetno je zaslužil skoraj tretjino plače.
Ponavadi si dal na all inclusive natakarju 10 dinarjev in ti je cel teden nosil alko prednostno (ni ti bilo treba stat v vrsti pred šankom).

Unknown_001 ::

Mal za fun :)
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

gruntfürmich ::

eni se prav trudijo da bi izpadli neotesani bebci. ampak verjetno ne izpadejo bebci velikokrat, ker ubožčki niti nimajo priložnosti zato...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

dice7 ::

Okapi je izjavil:

Ponekod v ZDA je "napitnina" tudi obvezna - na jedilnem listu to piše kot "mandatory gratuities"
Drzi, ampak ta se zaracuna po podstavki, tako da prihodek natakarji ni odvisen od tega s katero nogo je stranka zjutral vstala. Nagrada oz napitnina za kvalitetno opravljena storitev je lahko zelo variabilna glede na stranko in to je tukaj sporno

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dice7 ()

Pinturicchio ::

Zakaj bi že moral dati napitnino? A delavec za trakom tudi dobi napitnino?

Vanich ::

You don't tip the FBI man. (sure you do) 8-)

tikitoki ::

Pinturicchio je izjavil:

Zakaj bi že moral dati napitnino? A delavec za trakom tudi dobi napitnino?


Ja, ce je zelo pride lahko dobi nagrado od sefa. But how likely is that:)?

njyngs ::

Pri kosilih vedno dajem napitnino. Pri "pijačah" pa je vse odvisno od osnovne cene. Če mi za en obični čaj in eno kratko kavo zaračunaš 4 eur, potem niti ne sanjaj o napitnini.

MIHAc27 ::

Sem že bil v krajih, kjer se napitnina pričakuje (Mehika, Grčija..) ampak ja... kot turist seveda nimaš občutka, koliko točno dat. Po Mehiki sem ponavadi dal kak dolar ali dva (nekako 10% zneska) Po Grčiji je kar nekaj restavracij kar samih na računu dodalo še znesek napitnine. To mi je bilo tudi v redu (postrežba povsod dobra). Hudo mi je bilo edin v eni pizzeriji. Sem študiral a pustim ene 2€ ali ne, pa na koncu nisem čeprav je bila postrežba super. Naju je žal z ženo že zelo basal denar, in zadnji dan si nisva mogla kupit niti sendviča več. Imel sem ene 1000 tolarjev, ampak teh niti na letališču niso hotli povohat :( Evrov pa še nismo imeli.

Tko da... kot večina menim, da bi napitnina morala biti za res nek presežek postrežbe/storitve. Za neko običajno postrežbo/storitev, pa naj bo znesek na računu pač tak, da tudi natakar dobi svojo plačo. Če ne morejo, pa naj natakarja ukinejo. Saj samopostrežne restavracije tudi obstajajo.

hipertija ::

Kolegica, ki prodaja te sexes in ostale XY pijače vem, da je zaslužila za eno lepo študentsko plačo na noč, ker so ji pač devali po 5-10EUR potrebni smrkavci in ostala prepotentna starejša golazen... koza za enkrat cela, volk pa še kr lačen :)

Osebno ne dajem napitnin, če grem v nek zakoten lokal, potem je pijača res cenejša, je pa natakarica pač že iz štarta:
- jezna, ker ji skoz težijo lokalni pijančeki in se ji za tiste 3,5EUR na uro ne da ukvarjati še z nami, razumljivo
- se ukvarja samo z lokalnimi fanti, ker jo pač pecajo cel čas in ji je svetovno, druge stranke je ne zanimajo...

Če pa grem v nek lokal na nivoju, je pijača oz. hrana že v osnovi razmeroma draga in malo pogledam na ceno.

Kadar gre za odstopanja, da je v gostilni prijazna natakarica, ki se nasmeji, prinese pijačo, poklepeta s tabo, pa vedno pustim kaj drobiža, če ostane - ne vem kako je drugje, mislim da pri nas napitnina ni ravno, da bi od nje služil/živel, ampak dokaz, da je stranka pokazala, da je bila zadovoljna.

PRIMER: pred mesecem sem bil na 50 letnici, kjer je na enem kmečkem turizmu stregla majhna deklica, ne vem 10 let... verjetno hčerka/vnukinja lastnice, je pa delala ko vlka. Mala je delala konkretno in sem ji od navdušenja, kako je pomagala in bila celo noč pokonci, dal 5 ali 10EUR, se ne spomnim.

Kar se tiče tujine, nimam toliko izkušenj, prigoda mogoče iz Madžarske, ob Blatnem jezeru smo vedno pustili kakšen forint tamkajšnjim natakarjem. Nekoč smo šli v eno izmed gostiln ob jezeru, pa je bil res v redu natakar, tako da smo celi teden potem hodili k njemu, mu pustili kakšen forint, na koncu se je že naučil par slovenskih besed, vedno obvezno prinesel kakšen šilec njihovega žganja več, v glavnem car, to je to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hipertija ()

  ::

Meni so napitnine enako sranje kot barantanje. Napisana cena naj bo končna in pika. Na srečo ni pri nas še ni tako kot v USA kjer folk nosi kalkulatorje da preračuna koliko napitnine mora dati. Kolega ki je bil v USA je rekel da tam je na prvi pogled vse poceni, sploh pijače v barih. Na koncu plačaš poceni pijačo + davek ki ni napisan poleg in še napitnino tako, da tista pijača postane kar naekrat precej dražja :)

Sem proti napitninam

GupeM ::

Napitnino v Sloveniji pustim 10-20 centov. Če kava stane 1,10€, v denarnici imam pa kovanca za 1€ in 20 centov, dam to in rečem v redu je. Več nikoli ne puščam. V restavracijah, pa običajno plačujem s kartico, kjer napitnine tako ali tako ne moreš dati, razen če bi jo natakarju dal v gotovini.

V Ameriki je zgodba drugačna. Tam ti ponekod kar zaračunajo "mandatory gratuity", ki je bil ponavadi 18% od zneska.

Ponekod na računu dobiš izpisana 2 ali 3 primere napitnine. 18% = xx.xx$, 20% = yy.yy$, 25% = zz.zz$. Potem se sam odločiš, koliko boš dal.

Veliko restavracij uporablja tudi iPade, kjer imaš na izbiro, koliko napitnine boš dal. Ponavadi so tri predizbrane in ena custom. Če ti katera od predizbranih ustreza, samo klikneš nanjo, lahko pa izbereš "custom" in vpišeš poljuben znesek. Lahko tudi 0. Nekateri ti nič ne napišejo, samo daš poljuben znesek.

Zgornja izjava s kalkulatorji pa je malo za lase privlečena. Nobenega nisem videl s kalkulatorjem. Jaz sem vedno dajal okrog 20%, saj je najlažje pomnožiti znesek z računa z 2 in nato deliti z 10. Če za to rabiš kalkulator, ... Tudi davki so vedno pod 10% oz. tam nekje. Zato tudi zneskov z menija ni problem na pamet povečati za vrednost davka. Če vidiš, da neka jed stane 18$, veš da je to v resnici nekje 20$ z davkom oz. še malo manj.

D3m ::

"mandatory gratuity"?!

Mater kakšen nateg.
|HP ProBook|R5 3500U|

Unknown_001 ::

  je izjavil:


Sem proti napitninam...


... kot obveznim.

I mean. I dont want to soud like a cheap F*. Znam bit radodaren, če menim da si nekdo res zasluži ampak v veliki večini primerov si ne zaslužijo iz razloga ki sem ga navedel že prej. Ne nameravam prenašat tečnob. Da pa še pričakuje napitnino me pa nikoli več ne vidi v svoji izmeni ali nasploh.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

NikolormousB ::

D3m je izjavil:

"mandatory gratuity"?!

Mater kakšen nateg.


Zakaj? Pri nas ti ravno tako zaračunajo storitev, samo, da ni posebne postavke, je pač cena hrane in pijače toliko višja.

FTad ::

GupeM je izjavil:

Zgornja izjava s kalkulatorji pa je malo za lase privlečena. Nobenega nisem videl s kalkulatorjem. Jaz sem vedno dajal okrog 20%, saj je najlažje pomnožiti znesek z računa z 2 in nato deliti z 10. Če za to rabiš kalkulator, ... Tudi davki so vedno pod 10% oz. tam nekje. Zato tudi zneskov z menija ni problem na pamet povečati za vrednost davka. Če vidiš, da neka jed stane 18$, veš da je to v resnici nekje 20$ z davkom oz. še malo manj.


To je zato, ker imajo vsi kalkulatorje na mobiju ;)

kalorijagr ::

Napitnina je nemoralna do delavca. Celo natakrji v ZDA so protestirali proti njej, ko so še imeli sindikat. Poznam tri Američane, ki so bili natakarji in seveda napitnina je nujna, ker je dobil na uro dva dolarja. Kar je manj kot dva evra. Nikjer ne dajem napitnin v Evropi, razen če je res nekaj posebnega. Če pa ima branža slabo minimalno plačilo pa se naj delavci organizirajo v učinkovit sindikat, jaz jih z napitninami ne morem reševati.

NikolormousB ::

Da pa še pričakuje napitnino me pa nikoli več ne vidi v svoji izmeni ali nasploh.


To naj bi bil point napitnin. Pri nas je kelnarju vseeno, če te še kdaj vidi ali nikoli. Celo raje ima, da te ni več. Če natakar živi od napitnin, se pa verjetno precej bolj potrudi.

Nisem se poglabljal v raziskave, ampak vem, da je posrtežba v USA ene 163 nivojev nad tipično evropsko. Verjetno delček prispevajo tudi napitnine.

Unknown_001 ::

Mimgrede...Psihologija človeštva at it's best 8-)
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

D3m ::

NikolormousB je izjavil:

D3m je izjavil:

"mandatory gratuity"?!

Mater kakšen nateg.


Zakaj? Pri nas ti ravno tako zaračunajo storitev, samo, da ni posebne postavke, je pač cena hrane in pijače toliko višja.


Ker ni na ceniku.
|HP ProBook|R5 3500U|

Unknown_001 ::

NikolormousB je izjavil:

Da pa še pričakuje napitnino me pa nikoli več ne vidi v svoji izmeni ali nasploh.


To naj bi bil point napitnin. Pri nas je kelnarju vseeno, če te še kdaj vidi ali nikoli. Celo raje ima, da te ni več. Če natakar živi od napitnin, se pa verjetno precej bolj potrudi.

Nisem se poglabljal v raziskave, ampak vem, da je posrtežba v USA ene 163 nivojev nad tipično evropsko. Verjetno delček prispevajo tudi napitnine.


Vidiš ampak to je tudi problem. Ker se nekateri ljudje ne zavedajo da od svojega dela dobivajo plačo. Če je to nek študent ki dela kak mesec jasno da ga boli kurac če te še kdaj vidi. Če pa gre za dolgoročno zaposlenega natakarja si pa s takim odnosom sam sebi v skledo pljuva. Manj kot je strank, bolj je njegov obstoj v strežbi ogrožen, ker ga potem nihče več ne rabi.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

D3m ::

V bistvu je tiping voda na mlin delodajalcu.
|HP ProBook|R5 3500U|

NikolormousB ::

Ker ni na ceniku.


Seveda je. Če je mandatory, ti lepo piše na ceniku. Ponavadi piše koliko se pričakuje tudi, če ni obvezna.

D3m ::

Mandatory tipping (also known as a mandatory gratuity or an autograt) is a tip which is added automatically to the customer's bill, without the customer determining the amount or being asked.

Ni na ceniku.
|HP ProBook|R5 3500U|

Okapi ::

NikolormousB je izjavil:

Da pa še pričakuje napitnino me pa nikoli več ne vidi v svoji izmeni ali nasploh.


To naj bi bil point napitnin. Pri nas je kelnarju vseeno, če te še kdaj vidi ali nikoli. Celo raje ima, da te ni več. Če natakar živi od napitnin, se pa verjetno precej bolj potrudi.

Nisem se poglabljal v raziskave, ampak vem, da je posrtežba v USA ene 163 nivojev nad tipično evropsko. Verjetno delček prispevajo tudi napitnine.

Točno tako. Če ima natakar fiksno plačo, najraje vidi, da je lokal prazen. Potem moraš pa pri nas marsikje takorekoč prosit, da ti prinese pijačo. Da bi sam od sebe prišel, ko vidi, da imam prazen kozarec, in vprašal, a bom še kaj popil, se pa pri nas praktično ne zgodi.

NikolormousB ::

Mandatory tipping (also known as a mandatory gratuity or an autograt) is a tip which is added automatically to the customer's bill, without the customer determining the amount or being asked.

Ni na ceniku.


Kako si iz tega uspel zaključiti, da zneska ni na ceniku?

Okapi ::

D3m je izjavil:

Mandatory tipping (also known as a mandatory gratuity or an autograt) is a tip which is added automatically to the customer's bill, without the customer determining the amount or being asked.

Ni na ceniku.

Ni na ceniku, v smislu, da bi bilo vračunano v vsako posamezno ceno. Je pa vedno nekje napisano, da je napitnina obvezna (na ceniku, jedilnem listu, nad šankom ...).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

imagodei ::

Napitnine v ZDA se seveda daje, ker natakar ni sam kriv, da je žrtev izkoriščevalskega sistema. Sicer za natakarje v beznicah to pomeni precej manj prihodka kot za natakarje v elitnih restavracijah, kjer lahko na noč odnese domov tudi po 100 in več USD čistega.

Je pa treba povedat, da je to, da v ZDA oblasti dopuščajo takšno sranje, res podlo. Lastnik restavracije služi bajne denarje, svoje natakarje pa plačuje pod vsako mejo dostojnosti oziroma se zanaša na to, da bodo gostje poleg že tako relativno visokih cen hrane in pijače zalagali še za plačo natakarjev. Čudi me, da tudi v drugih poklicih nimajo tako... Recimo Helpdesk v podjetju - ti ne dela PC, pokličeš na Helpdesk in ko pride tehnik odpravit napako, mu pač daš še "trink gelt". Podjetje bi dejansko fajn prišparalo.
- Hoc est qui sumus -

GupeM ::

Okapi je izjavil:

NikolormousB je izjavil:

Da pa še pričakuje napitnino me pa nikoli več ne vidi v svoji izmeni ali nasploh.


To naj bi bil point napitnin. Pri nas je kelnarju vseeno, če te še kdaj vidi ali nikoli. Celo raje ima, da te ni več. Če natakar živi od napitnin, se pa verjetno precej bolj potrudi.

Nisem se poglabljal v raziskave, ampak vem, da je posrtežba v USA ene 163 nivojev nad tipično evropsko. Verjetno delček prispevajo tudi napitnine.

Točno tako. Če ima natakar fiksno plačo, najraje vidi, da je lokal prazen. Potem moraš pa pri nas marsikje takorekoč prosit, da ti prinese pijačo. Da bi sam od sebe prišel, ko vidi, da imam prazen kozarec, in vprašal, a bom še kaj popil, se pa pri nas praktično ne zgodi.

Ponekod v Sloveniji imajo to "prepovedano". Sestra je delala kot natakarica in ji je šef rekel, da nikoli ne sme spraševati, če bojo še kaj spili. Velikokrat folk reče: "Ne, saj gremo," nato vstanejo in grejo. Če pa tam še 5 ali 10 minut sedijo brez pijače, pa se velikokrat kdo zmisli, da bi pa še enega spili. Seveda pa je morala pogosto hoditi mimo, da so imeli šanso naročiti ko je bila v bližini. Ne, da morajo vstati od mize pa jo 3 ure iskati da bi naročili. Tako nihče ne bo naročal.

Ravno to je meni šlo na živce v USA. Med jedjo te trikrat pridejo vprašat, če je vse v redu. Če ti zmanjka pijače te sprašujejo če boš še... Dobil sem občutek, kot da moram nekaj naročiti, ali pa naj vstanem in grem ven. V Sloveniji je kultura drugačna in če boš še, pokličeš natakarja in mu poveš da boš še. Če pa ob praznem kozarcu sediš tam še pol ure ali še dlje, potem pa res bolje da te naženejo ven. Sploh, če je lokal poln.

Edit: typo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GupeM ()

kuall ::

GupeM je izjavil:


Ravno to je meni šlo na živce v USA. Med jedjo te trikrat pridejo vprašat, če je vse v redu. Če ti zmanjka pijače te sprašujejo če boš še... Dobil sem občutek, kot da moram nekaj naročiti, ali pa naj vstanem in grem ven. V Sloveniji je kultura drugačna in če boš še, pokličeš natakarja in mu poveš da boš še. Če pa ob praznem kozarcu sediš tam še pol ure ali še dlje, potem pa res bolje da te naženejo ven. Sploh, če je lokal poln.

Noben nikogar nikjer ne naganja ven. Američani so pač bolj prijazni in manj zategnjeni kot Slovenci in tega, ko jih natakarica vpraša, če bodo še kaj spili ne razumejo kot "naroči kaj ali pa spizdi" kot bi Slovenci, ampak razumejo kot neko prijazno gesto, da nekdo skrbi zanje. Malo pa tudi to seveda, da probajo dobit čimveč denarja od njih.

Mene ima dajat napitnino samo seksi ženskam. Z užitkom jim dam. :)

imagodei ::

Mimogrede, a ni napitnina v Sloveniji obdavčena?
- Hoc est qui sumus -

Okapi ::

GupeM je izjavil:

Ponekod v Sloveniji imajo to "prepovedano". Sestra je delala kot natakarica in ji je šef rekel, da nikoli ne sme spraševati, če bojo še kaj spili. Velikokrat folk reče: "Ne, saj gremo," nato vstanejo in grejo. Če pa tam še 5 ali 10 minut sedijo brez pijače, pa se velikokrat kdo zmisli, da bi pa še enega spili.
No, ta šef prav dosti pojma o tem, kako se služi v gostilni, očitno nima. Prav gotovo bo več gostov še kaj naročilo, kot zaradi vprašanja kar šlo. Poleg tega je itak bolje, da gredo, in naredijo prostor za nove goste, kot da sedijo, ne da bi še kaj naročili.

Na Češkem ti v pivnici prinesejo nov pir takoj, ko vidijo, da si prejšnjega popil, ne da bi te sploh kdo kaj vprašal.

D3m ::

Okapi je izjavil:

GupeM je izjavil:

Ponekod v Sloveniji imajo to "prepovedano". Sestra je delala kot natakarica in ji je šef rekel, da nikoli ne sme spraševati, če bojo še kaj spili. Velikokrat folk reče: "Ne, saj gremo," nato vstanejo in grejo. Če pa tam še 5 ali 10 minut sedijo brez pijače, pa se velikokrat kdo zmisli, da bi pa še enega spili.
No, ta šef prav dosti pojma o tem, kako se služi v gostilni, očitno nima. Prav gotovo bo več gostov še kaj naročilo, kot zaradi vprašanja kar šlo. Poleg tega je itak bolje, da gredo, in naredijo prostor za nove goste, kot da sedijo, ne da bi še kaj naročili.

Na Češkem ti v pivnici prinesejo nov pir takoj, ko vidijo, da si prejšnjega popil, ne da bi te sploh kdo kaj vprašal.


Na Slovaškem in Češkem nisem bil deležen tega.
|HP ProBook|R5 3500U|

Okapi ::

Že nisi šel v prave pivnice.

NikolormousB ::

imagodei je izjavil:

Napitnine v ZDA se seveda daje, ker natakar ni sam kriv, da je žrtev izkoriščevalskega sistema. Sicer za natakarje v beznicah to pomeni precej manj prihodka kot za natakarje v elitnih restavracijah, kjer lahko na noč odnese domov tudi po 100 in več USD čistega.

Je pa treba povedat, da je to, da v ZDA oblasti dopuščajo takšno sranje, res podlo. Lastnik restavracije služi bajne denarje, svoje natakarje pa plačuje pod vsako mejo dostojnosti oziroma se zanaša na to, da bodo gostje poleg že tako relativno visokih cen hrane in pijače zalagali še za plačo natakarjev. Čudi me, da tudi v drugih poklicih nimajo tako... Recimo Helpdesk v podjetju - ti ne dela PC, pokličeš na Helpdesk in ko pride tehnik odpravit napako, mu pač daš še "trink gelt". Podjetje bi dejansko fajn prišparalo.


V veliko poklicih je tako. Samo, da se dodatek ne imenuje napitnina ampak stimulacija, provizija ali kaj podobnega.

Sestra je delala kot natakarica in ji je šef rekel, da nikoli ne sme spraševati, če bojo še kaj spili.


Tale šef očitno nima pojma kaj dela.

D3m ::

Okapi je izjavil:

Že nisi šel v prave pivnice.


Očitno.
|HP ProBook|R5 3500U|

GupeM ::

Okapi je izjavil:

GupeM je izjavil:

Ponekod v Sloveniji imajo to "prepovedano". Sestra je delala kot natakarica in ji je šef rekel, da nikoli ne sme spraševati, če bojo še kaj spili. Velikokrat folk reče: "Ne, saj gremo," nato vstanejo in grejo. Če pa tam še 5 ali 10 minut sedijo brez pijače, pa se velikokrat kdo zmisli, da bi pa še enega spili.
No, ta šef prav dosti pojma o tem, kako se služi v gostilni, očitno nima. Prav gotovo bo več gostov še kaj naročilo, kot zaradi vprašanja kar šlo. Poleg tega je itak bolje, da gredo, in naredijo prostor za nove goste, kot da sedijo, ne da bi še kaj naročili.

Na Češkem ti v pivnici prinesejo nov pir takoj, ko vidijo, da si prejšnjega popil, ne da bi te sploh kdo kaj vprašal.

Haha. Tipu zadeva laufa, da mu 98% barov v Sloveniji lahko zavida, on pa očitno nima pojma. Zgleda da res ne. Za povrhu pa bar ni niti na turističnem koncu, niti v centru večjega mesta. Je v centru "mesta" s ~3500 prebivalci. Za vikende je vse polno, pa ima ogromen vrt. Poleti pa tudi med delavniki popoldne ne životari. Slabše je pozimi, ker znotraj nima veliko prostora.

Na Češkem tudi jaz nisem doživel česa podobnega. Bolje, da mi ne prinesejo novega, če ga nisem naročil. Lahko ga prinesejo, ampak če ga ne bom pil, ga ne bom plačal.

scipascapa ::

Tunizijci imajo baje manj kot 50€ plače.

dice7 ::

Okapi je izjavil:

Točno tako. Če ima natakar fiksno plačo, najraje vidi, da je lokal prazen. Potem moraš pa pri nas marsikje takorekoč prosit, da ti prinese pijačo. Da bi sam od sebe prišel, ko vidi, da imam prazen kozarec, in vprašal, a bom še kaj popil, se pa pri nas praktično ne zgodi.
Meni se pa zdi da ni ravno natakarju v interesu, da mu dejodajalec propada, tako kot delavcu za traku ni v interesu, da se firmini pralni stroji ne prodajajo

D3m ::

Smem vprašati, kaj ima delavec za trakom veze s prodajo?
|HP ProBook|R5 3500U|

dice7 ::

D3m je izjavil:

Smem vprašati, kaj ima delavec za trakom veze s prodajo?
Kaj ima pa natakar veze s kvaliteto hrane?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dice7 ()

D3m ::

Da si papiga vem.

Če nočeš odgovoriti pa tudi prav.
|HP ProBook|R5 3500U|

NikolormousB ::

D3m je izjavil:

Smem vprašati, kaj ima delavec za trakom veze s prodajo?


Njegovo delo neposredno vpliva na prodajne številke. Če delavec za trakom dela površno, kvaliteta pade, stranke so manj zadovoljne, prodaja pade.

D3m ::

Ni res.

Podjetje je odgovorno ne delavec.
|HP ProBook|R5 3500U|

dice7 ::

D3m je izjavil:

Ni res.

Podjetje je odgovorno ne delavec.
Za vecjo transparentnost bi moral vsakkdo ob dajanju napitnine izpolniti vprasalnik, kjer se razjasni ali je bil razlog te hrana/pijaca, ali samo postrezba. Da dobi podjetje 'kar mu pripada'

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dice7 ()

D3m ::

Lahko, kar začneš doma.
|HP ProBook|R5 3500U|
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študentje in njihove napitnine v gostinstvu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10511536 (7924) tryhard
»

"Bencin kelnarji" se vračajo, napitnine? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10815610 (12715) c3p0

Več podobnih tem