» »

Pravopis

Pravopis

Quantum ::

Zanima me, kako bi se lahko naučil kakovostnega pravopisa. Ali obstajajo posebne tehnike? Ali je branje knjig dovolj?

Hvala!

McHusch ::

Preberi ga. Slovenski pravopis iz leta 2001.

fireice ::

Evo link: http://bos.zrc-sazu.si/sp2001.html

Spodaj imas pdf verzijo.

Quantum ::

Najlepša hvala. fireice

donfilipo ::

Sem prepričan da jo želim obuditi!8-)

Meni se sicer ne bo zgodilo, da bi trdil, da ker se vesolje ohlaja ne more biti klimatskega segrevanja:)), kar je pri nas manjša duhovitost, ki ima v variantah posledice ne samo sofizme okoli klime, ...ampak veliko bolj recimo tudi izginutje 37 miljard kapitala v tujino8-O, ...ampak ok, to JE danes postalo moderno. Zlaganost, sofizem, klanjanje eliti in profitu, ..pa makar je popoln idiotizem.

Kar pa se tepe, preganja in zasmehuje, pa je pravopis recimo. Poleg slabe veščine tipkanja.
In to gre na koncu na živce meni samemu bolj kot ostalim, pa je tako še bolj moteče.
Oživljam, da malo začnem (hvaležen resnično na smrt za link!) malo glodati, to kar se spomnim je nelogično in polno izjem. Ampak morda pa tudi ni čisto tako, morda sem enostavno v življenju premalo skušal pravilno pisati in seveda za poizkuse nisem prejel niti centa, ali vsaj pesniške rože8-), pa potem preskočijo momenti, kjer se je recimo Mazzini učil besno pravopisa, jaz pa sem gledal, kje bi se dalo sestaviti bombo. S tem da je bil on panker, jaz pa hipuzl;((

In vnaprej hvaležen za pomoč tistih poučenih. Pri vejici (obvladani:) se bodo delile kolajne 'sodobne anarhične armade'. Recimo 'red dveh bomb na parlament', če bo nekdo obvladal veščino pravilnega postavljanja vejic:)

In ja, upam da dobimo še par linkov na staro šolsko vedo 'slovo'...načeloma je to en od predmetov, ki bi pa dejansko lahko bil na internetu, če se že gremo slovenski narod!!!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: donfilipo ()

Nisem še utegnil prebrati linkani pravopis pa zato da naberem par naučnika s tega področja, eno tako na videz smešno vprašanje pa vendar ima temelje v lingvistiki.

Janšata so zlobneži v KPK spravili z oblasti da bi..... (to seveda ni prav:)

Pravilno je seveda Janšo...

in zdaj čemu bi eventuelno služilo Janšata?

mar ni tako, da če rečemo Janšata v eni besedi določimo spol (moški) medtem ko v pravilni obliki ne...dodati moramo ime?

Da malo obudimo zanimive hece jezika8-) Če bi jih nekdo znal zbrati skup in bi imel malo več smisla za humor kot Toporišič, bi nemara zadeva celo postala zabavna?

Zgodovina sprememb…

T-h-o-r ::

ko smo že pri pravopisu

nisem še utegnil prebrati linkanega pravopisa
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Drži. Od kod pride pogosta napaka bo pa treba pogledati:)

imam občutek, da bo rodilnik čez 50 let neka arhaična stvar, kateri se bodo takratni slovenci smejali

in seveda ko malce preglodam linkani pravopis (ni zanikano?...pa je tožilnik) bom za hec tudi postavil par spisov z eno sklanjatvijo in dvema sklonoma, ki bo smešna a vseeno razumljiva. Malo za misliti. Bilo pa bi dobro če bi še kdo in pokazal na cake.

veper ::

Sklanjanje je stvar slovnice, ne pravopisa. Pravopis ti pove samo, kako zapisati besedilo, ne pa, kako ga pravilno ustvariti.

Oblike tipa Janša, *Janšata (še pogostejše so napake tipa Darko, *Darkota) so nastale po analogiji (eden od dveh najpogostejših mehanizmov spreminjanja jezika) na pravilne oblike jagnje, jagnjeta -> kjer je podaljšava s -t- v stranskih sklonih ter dvojini in množini etimološko/zgodovinsko upravičena (izhajajo iz stare ide. sklanjatve -nt-).

Zanikani rodilnik je baltoslovanska posebnost, zgodovinsko izpričan v vseh bltslv. jezikih, vendar ga od slovanskih ohranjata izključno še poljščina in slovenščina.
Po vsej verjetnosti izhaja iz parcialnega rodilnika (t. i. delilnika). Ni npr. isto (ok, danes morda je, zgodovinsko gledano pa ni), če rečem sledeča dva stavka:
Pijem vodo.
Pijem vode.

Prvi pomeni, da pijem neko določeno vodo (npr. tisto v kozarcu tamle), drugi pa, da sem od vode (ki je je po svetu zaenkrat še dosti) izpil pač nek mali del (zato parcialni rodilnik).
Če zdaj ta dva stavka zanikam, dobim
Ne pijem vodo.
Ne pijem vode.

Spet, dva različna pomena... izvorno, vendar se domneva, da prva oblika že v baltoslovanski stopnji ni več bila pravilna in jo je druga izrinila v obeh pomenih. V večini slovanskih jezikov se je v zadnjih 400 letih (dobrih 2500 let kasneje) ponovno izoblikovala in nadomestila prvotno-drugotno drugo obliko :D
Razlogov za tak razvoj je več, vendar bi razlaga zahtevala bistveno več predznanja, kolikor sem ga vam pripravljen trenutno pro bono tule tipkariti :P

uf, carsko veper, škoda ker si lenčina in se ne želiš še malo bolj razpisati :D

Razlogov za tak razvoj je več, vendar bi razlaga zahtevala bistveno več predznanja, kolikor sem ga vam pripravljen trenutno pro bono tule tipkariti

Ja jebaj ga on bi tu da mu ovaj plaćamo. Ga gleda onaj moj daleki i dugi....mandi:))

Vseeno ni edini in morda se bo pa našel kdo, ki bo pokazal da je pravi Slovenec z znanjem, drugim lažnim kapitalističnim pa pošljemo Črnogorce. Z vprašanjem: 'je-li? kako da nisi uplatio članarinu za KP:))

Še resno. Javno znanje in forum po defaultu ni profitno...ne se pa dejansko preveč zanašat, da bodo Slovenci vekomaj VELIKE denarje dali profesorjem slovenščine, ker je to nek univerzalni zakon. NI! Samo jezik pa tudi ne bo kar tako hitro propadel.

Zgodovina sprememb…

Čisto hitro se namreč pokaže, da je znanje slovenščine, ki z leti še precej zakrni (po za silo obvladanem šolskem pravopisu in slovnici v šoli, ker te pač posiljujejo:), za posameznika, če je še drago, NEPROFTABILNO in da se veliko bolj splača glodati malo ali veliko bolj angleško! Direkt!

Vseeno niso vsi kapitalisti:) Evo kaj sem našel na netu in zastonj:

https://docs.google.com/file/d/0B8kPJ9R...

Cela lična bukla za džabe.
Avtorici čast in oblast:)

Aja, Kaj pa fali malo slovnice. Da vsaj malo ponovimo zakaj ni nekaj prav napisano?
8-)

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Dobra navodila ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

veper ::

Ah, ne, nisem mislil, da mi morate plačati :)) Čeprav se branil res ne bi, no... hehe.
Na temo zanikanega baltoslovanskega rodilnika je en kolega diplomiral. Težko vam zazipam 4 leta študija+eno diplomo v nek koherenten forumski post, tbh. Hotel sem samo nakazati, da zgoraj podana razlaga ni tipa "meni se pa zdi", ampak da ima solidno podlago.
Mimogrede, denarja za primerjalno jezikoslovje (nisem slovenist, sem pa slavist) ne le da ni veliko, ampak vsako leto manj, in že kakih 15 let poskušajo ta študijski program ukiniti, češ da nima ekonomskega smisla. Dobro jutro, da ga nima. Saj tega nikoli nismo trdili :|

Eto vidiš. Morda če je dobra diplomska link nanjo...potem pa zbrskamo še ostale. Nekatere diplomske o pomenu bureka za slovence:), ali nekaj takega, imajo vendarle tudi povezavo do pomembnih socioloških linkov. Tudi mednarodnih8-)

Tu bo problem, naveden cel kup literature, ki je dostopna samo v univerzitetni knjižnici, ...ampak vseeno običajno diplomske so podane tako, da mora biti vsem tudi laikom jasno o čem se govori? Pa tudi zapiske bi lahko nek ali par modelov lepo strnil v format dms (da malo studiramo:) ali kak podoben in jih postavil na net, profesor, ki ga bodo ukinili, pa bo s tem nemara pridobil na pomenu, ne pa izgubil.

Una: 'moj črni konj' in podobne jasne izvedbe, če ni nekega pravega navdušenja nad slovenskim jezikom (podobnega kot v dobi nastajanja in prvih pesnikov in piscev) nenadoma postanejo angleške in potem nekdo ugotovi: 'kaj pa če nismo za nacijo dovolj veliki', ker nismo čisto pohlevni in bi bilo stapljanje z nečim bolj talijanskim recimo fino:))...in potem smo že na istem kot davno v zgodovini. Ne samo revni, ...ampak celo na prepadu da izgubimo nacionalno identiteto.

Na srečo sem prepričan, (tako tudi kaže zgodovina), da takrat pa slovenci ponorijo in zrijejo in pobijejo vse kar je tujčevskega in simpatira z marjanci ali germani in talijani v jarke, jame in gozdove, ...ampak dobro če hudiča ne sprevidimo, se bo točno to spet zgodilo.

Zgodovina sprememb…

Ali je tako, da če želiš videti diplomsko slavista ali slovničarja8-), moraš v NUK in pokazati skrit framazonski znak?

E potem smo pa resno ogroženi in ves denar za ohranitev kulture, je potem vržen skozi okno:))

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kotiček za slovenščino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10013476 (8814) Meizu
»

ednina, dvojina, množina, petnina? (strani: 1 2 )

5823382 (13187) Smrekar1
»

Poenostavitev SI jezika (strani: 1 2 3 )

14728575 (24141) Okapi
»

Knjižna slovenščina (strani: 1 2 3 )

11512610 (11018) koyotee
»

slovnično vprašanje - s/z (strani: 1 2 )

6529777 (28612) Mercier

Več podobnih tem