» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
174 / 359
»»

BigWhale ::

Edina slabost mocnejsega razsmernika je to, da je drazji/vecji/glasnejsi/... Drugih slabosti pa ni, ce imas vse pravilno skonfigurirano.

In ce razlika v ceni ni prevelika, potem si dober se za prihodnost, ce bos kadarkoli vecal stevilo panelov.

Bostjan_321 ::

Trenutna situacija je itak vzami 17kw, ali pa čakaj.

stara mama ::

BigWhale je izjavil:

Edina slabost mocnejsega razsmernika je to, da je drazji/vecji/glasnejsi/... Drugih slabosti pa ni, ce imas vse pravilno skonfigurirano.

Še to ni nujno :)
Več je primerov, ko bi rad kdo upgrejdal, kot pa downgradeal.

TheBlueOne je izjavil:

Kaj potem kidate sneg iz streh?

Sj pravim, odvisno od situacije. V našem primeru je streha tako velika, da so paneli samo na zgornji polovici strehe (spodnja polovica je še fraj)

Zgodovina sprememb…

feryz ::

Kolikor je meni znano, večja hladilna rebra pomenijo več odvajanja toplote in manj hrupa ventilatorja.
Lahko se seveda tudi motim.

l0g1t3ch ::

Telexdell samo nabija, kot ponavadi.

GizmoX ::

ytodf je izjavil:

kako grejo 'izgube' glede na obrnjenost pve, če ni senc in snega ipd, nagib pa ostaja enak...
izgube na vsake 45o proč od juga ali pa pridobitve k jugu?
nekako po stop(i)njah, 0o, 45o, 90o, 135o, 180o, 225o, 270o, 315o?
verjetno bi bilo boljše po 22,5o?
KLIK na orodje, pa preizkušaj. Klik na zemljevid, 1kWp, Building integrated mounting position, pa spreminjaj Slope ter Azimuth ... gledaš pa podatek spodaj levo - Yearly PV energy production.
Je teoretično orodje, ampak recimo, da za normalne pogoje dobiš normalne podatke.

Za Ljubljano je za vsak nameščen 0,9 kWp nekaj takega:
 x kWh

x kWh

udirač => uni. dipl. inž. rač.

roCkY ::

Daniel je izjavil:

13 kW grelcev v pralnem avtomatu, ki so vklopljeni približno 20 minut, mogoče 30 minut na dan 2x po 15 minut recimo.

Kaj pa, če bi vodo predgrel s kakšno toplotno črpalko+bojler... in bi bili ti grelci morda vklopljeni le še nekaj minut. Ali pa z zmanjšano močjo.??

Naštudiraj nekaj za zmeren strošek, da ostaneš na tah varovlkah. V "25 letih" jim boš zmetal ogromno, če greš na večje vaovalke...

Mi imamo nekaj hlajenja. Poleti je odbijalo glavne varovalke. So nas matrali, da je treba večje... Rabi pa se zadeva niti vsako leto 2-3 tedne na polno v vročini. Rešili smo tako, da smo odklopili po eno grelno špiralo na uparjalcih. Pač tali 3-4 minute dlje... Cifer pa ne vem nobenih več ker je oddaljeno cca. 15 let...

TheBlueOne ::

stara mama je izjavil:

Sj pravim, odvisno od situacije. V našem primeru je streha tako velika, da so paneli samo na zgornji polovici strehe (spodnja polovica je še fraj)

Mi imamo ze kar dolgo celotno streho pod ca. 30-80 cm snega. :) V takem primeru se potem streho nakako kida ali so taka obdobja pac odsteta iz racunice? Drugace si ne predstavljam, da bi sneg imel kam zdrseti.

Je pa stranica na soncni strani dolga 11m in bi verjetno lahko nosila dve vrsti pred snegobrani. Bi moral pogledati tocno kje so montirani.

Ali se strehe sploh da kaj dosti cistit?

BigWhale je izjavil:

Elektrarna ti proizvaja teh 10kW samo sredi dneva, ko je sonce najvisje. Ce imas panelov za 20kW imas pa na razsmerniku izhod 10kW dalj casa. V prvem primeru je graf proizvodnje klasicen gauss, v drugem je pa odrezan vrh, ker prej dosezes maximum.
Nekaj podobnega temu - prvi odrezan, drugi klasičen:
 22 kWp panelov, 17k razsmernik

22 kWp panelov, 17k razsmernik

Paneli so na neoptimalnih strehah s sencami. Po efektu so realno nekje 19 kWp.

sbawe64 ::

TheBlueOne

Če lahko airbus a380 razledenijo pred vzletom, potem se da tudi streho očistiti.
Kakšen teren imaš okoli objekta ? Višina strehe ? Dvokapnica ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

sbawe64 je izjavil:

TheBlueOne

Če lahko airbus a380 razledenijo pred vzletom, potem se da tudi streho očistiti.
Kakšen teren imaš okoli objekta ? Višina strehe ? Dvokapnica ?

Tisti del, kjer bi bili paneli je fino dostopen. Streha se zacne recimo nekje med 2.5m in 3m visine. Hisa je iz ene strani vkopana, tam je dejansko izhod na vrt. Slednje pa je tudi problem, ker se pod taisto streho gibljejo ljudje. Streha je dvokapna.

Mi je pa jasno, da je vse mozno ampak ne vem kako. A380 je verjetno narejen, da ne drzi snega, med tem je nasa streha narejena, da ga zadrzuje.

Daniel ::

roCkY je izjavil:

Daniel je izjavil:

13 kW grelcev v pralnem avtomatu, ki so vklopljeni približno 20 minut, mogoče 30 minut na dan 2x po 15 minut recimo.

Kaj pa, če bi vodo predgrel s kakšno toplotno črpalko+bojler... in bi bili ti grelci morda vklopljeni le še nekaj minut. Ali pa z zmanjšano močjo.??

Naštudiraj nekaj za zmeren strošek, da ostaneš na tah varovlkah. V "25 letih" jim boš zmetal ogromno, če greš na večje vaovalke...

Mi imamo nekaj hlajenja. Poleti je odbijalo glavne varovalke. So nas matrali, da je treba večje... Rabi pa se zadeva niti vsako leto 2-3 tedne na polno v vročini. Rešili smo tako, da smo odklopili po eno grelno špiralo na uparjalcih. Pač tali 3-4 minute dlje... Cifer pa ne vem nobenih več ker je oddaljeno cca. 15 let...

Ne bi bilo nekaj dosti efekta, ker najprej segreje vodo na 80 stopinj in potem ko pere grelci delajo cel čas, da jo obrdžijo nad 60 stopinj, da je pranje bolj efektivno. Torej morajo v vsakem primeru grelci delati.

Sem pa danes še malo pogledal podatke na števcu, ko je delalo pranje, hladilnik, nakaj luči, skrinje in ena ploščo na štedilniku, razen vodovod se ni vklopil in sem imel po fazah 27,54 25,44 in 30,08. Kar krepko čez mejo dobrega okusa.

Paneli so gladki in bo zdrsnilo dol. Ampak tega nočeš, če imaš tm vhod in se gibljejo ljudje.

l0g1t3ch je izjavil:

Paneli so gladki in bo zdrsnilo dol. Ampak tega nočeš, če imaš tm vhod in se gibljejo ljudje.

Ce je tako, potem so solarne elektrarne primerne za zelo malo ljudi, ce je predpostavka, da se na soncni strani nihce ne giblje okoli hise.

TheBlueOne je izjavil:

Mi imamo ze kar dolgo celotno streho pod ca. 30-80 cm snega. :) V takem primeru se potem streho nakako kida ali so taka obdobja pac odsteta iz racunice?
Če čez palec rečeva, da v zimskih mesecih pridelaš 10x manj elektrike, kot v poletnih mesecih - se ti splača čistit streho zaradi tega? Vsak naj si izračuna sam. :)
Npr. 10 kWp, celo leto s kidanjem 11.000 kWh, celo leto brez kidanja 10.000 kWh. Če je 1 kWh = 10 centov, s kidanjem strehe celo zimo zaslužiš 100 evrov ...

Če imaš spodaj ljudi, pa na streho daš linijski snegolov, pa pozimi malo manj elektrike proizvedeš ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GizmoX ()

To sem pravzaprav bolj karikiral, ker se mi nikakor ne da kidati cele strehe. :D

Problem je primarno, da je nevarno zaradi snega. Sekundarno pa pokvari ROI, ki ga prodajajo. Ampak ne verjamem, da izgubim samo 10%, ker mi imamo konstantno na strehi vsaj 30cm ze najmanj mesec in pol, ce ne dva. Kakor kaze bo bolj -25%.

Sem gledal, da ROI ca. 11 let, ce racunas prodajalsko optimisticno. Se pa bojim, da je bolj 20 let, ce upostevas te izgube in okvare izven garancije. Kar me spomne na garancijo! Koliko je praviloma garancije za te sisteme? Glede na to, da prodajajo ROI 11 let si mislim, da vsaj 10?

TheBlueOne je izjavil:

l0g1t3ch je izjavil:

Ce je tako, potem so solarne elektrarne primerne za zelo malo ljudi, ce je predpostavka, da se na soncni strani nihce ne giblje okoli hise.

Postaviš snegolove in je.

Ne komplicirat.
Zimska proizvodnja, je nizka tudi če imaš dobro osončenje, ker je pač dan kratek in moč sonca nižja. Tako da če 2 meseca nič ne proizvajaš zaradi snega se ti pod črto ne bo kaj prida poznalo.
V LJ kotlini SE ne dela zaradi megle pozimi, tebi pa ne bo zaradi snega.

panja003 ::

Kaj pa montaža grelnega kabla vzporedno s snegobranom. Ko je na strehi sneg, grelni kabel vklopiš in stali sneg iz strehe.
Nekaj taksnega npr. https://www.trgovinastern.si/grelni-kab...

l0g1t3ch je izjavil:

Postaviš snegolove in je.

Ne komplicirat.
Zimska proizvodnja, je nizka tudi če imaš dobro osončenje, ker je pač dan kratek in moč sonca nižja. Tako da če 2 meseca nič ne proizvajaš zaradi snega se ti pod črto ne bo kaj prida poznalo.
V LJ kotlini SE ne dela zaradi megle pozimi, tebi pa ne bo zaradi snega.

Snegolovi so po strehi, zato pa sneg ostaja na strehi. Je pa kar vazna zimska proizvodnja, ker drugace moram kupiti kar drag agregat v primeru izpada elektrike. Smo na kar "idilicni" legi ... :)

Je pa verjetno res kar se tice ekonomske racunice.

panja003 je izjavil:

Kaj pa montaža grelnega kabla vzporedno s snegobranom. Ko je na strehi sneg, grelni kabel vklopiš in stali sneg iz strehe.
Nekaj taksnega npr. https://www.trgovinastern.si/grelni-kab...

To mi ne deluje enostavno. Ne bi razmetaval cele strehe, bo ROI 30 let. :)

Koliko je praviloma garancije za te elektrarne?

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

Garancija največkrat kot jo daje proizvajalec (razsmernik, paneli), s tem da po letu ali dveh "splošne" garancije monterja sam plačaš poseg (torej delo, kilometrino, ...).
Se vseeno splača imet zavarovano.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

MadMax je izjavil:

Garancija največkrat kot jo daje proizvajalec (razsmernik, paneli), s tem da po letu ali dveh "splošne" garancije monterja sam plačaš poseg (torej delo, kilometrino, ...).
Se vseeno splača imet zavarovano.

Potem pa debelo bulshitajo ROI okoli deset let. Koliko je zavarovanje? Ali je to pokrito pri zavarovanju za hiso?

Ni v hiši, je pa cca 60eur/leto, +/- vpliv agenta.
Toča, požar, kune, strojelom...

Omenjaš agregat: imaš otočno SE?
Ker ob izpadu elektrike tele samooskrbne ugasnejo in jih tačas lahko samo gledaš.

Invictus ::

Glede na to da SE montirajo in "projetirajo" obrtniki, ki so komaj naredili OŠ, kako misliš, da je ROI sploh lahko pravilno izračunan?!?!?!
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

ROI si najlažje izračuna vsak sam, ker ima edini vse podatke o trenutni porabi.
Ostali gredo preko palca, ampak večinoma je nekje 10÷11 let, glede na trenutno stanje.
Koliko se bo pa elektrika dražila, toliko bo ROI krajši.
Pocenitev SE je pa špekulacija, zaenkrat ne kaže da bi šlo kaj drastično dol. Minimum je bil nekje lani spomladi.

MadMax je izjavil:

Ni v hiši, je pa cca 60eur/leto, +/- vpliv agenta.
Toča, požar, kune, strojelom...

Omenjaš agregat: imaš otočno SE?
Ker ob izpadu elektrike tele samooskrbne ugasnejo in jih tačas lahko samo gledaš.

Kaj je otocna SE? Nimam se soncne elektrarne, ta teden menda dobim na hiso prodajalca.

Imam pa elektriko razbito na male in velike porabnike. Je posebej omarica za luci, roloje, hladilnike in nekaj vticnic. TC lahko nadomesti pec na trda goriva, je pa problem topla voda. To bi bila komoditeta, ki bi jo na pipi v primeru izpada izgubili.

Zgodovina sprememb…

fikus_ ::

Daniel je izjavil:

roCkY je izjavil:

Daniel je izjavil:

Ne bi bilo nekaj dosti efekta, ker najprej segreje vodo na 80 stopinj in potem ko pere grelci delajo cel čas, da jo obrdžijo nad 60 stopinj, da je pranje bolj efektivno. Torej morajo v vsakem primeru grelci delati.

Sem pa danes še malo pogledal podatke na števcu, ko je delalo pranje, hladilnik, nakaj luči, skrinje in ena ploščo na štedilniku, razen vodovod se ni vklopil in sem imel po fazah 27,54 25,44 in 30,08. Kar krepko čez mejo dobrega okusa.

Kaj če si pa omisliš zalogovnik tople vode, ki ga segrevaš dalj časa, pred grelci. Z grelci pa kasneje samo po potrebi dogrevaš vodo in ni potrebe po takšni trenutni el. moči, lahko zmanjšaš moč grelcev oz. kakšnega odklopiš.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

mn ::

> Kaj je otocna SE? Nimam se soncne elektrarne, ta teden menda dobim na hiso prodajalca.

Otočna SE je SE, ki lahko dela kadar ni elektrike v omrežju. Večina SE je namreč narejena tako, da ko zmanjka elektrike v omrežju, se tudi elektrarna izklopi. Če želiš elektriko tudi takrat ko javno omrežje pade dol, je bistveno dražje.

Aston_11 ::

mn je izjavil:

> Kaj je otocna SE? Nimam se soncne elektrarne, ta teden menda dobim na hiso prodajalca.

Otočna SE je SE, ki lahko dela kadar ni elektrike v omrežju. Večina SE je namreč narejena tako, da ko zmanjka elektrike v omrežju, se tudi elektrarna izklopi. Če želiš elektriko tudi takrat ko javno omrežje pade dol, je bistveno dražje.

Se da kaj diy "preurediti"- ker do določene točke štrom najbrž še vedno pride, če je kaj sonca zunaj ?

Oberyn ::

mn je izjavil:

Zakaj je bistveno dražje? Birokratski ali tehnični razlogi? Če tehnični, kaj toliko podraži?

miro2x ::

Za otočno delovanje elektrarne je potrebna baterija. Ta pa stane.

Baterije lahko dobim poceni. 17kWh menda 2500€. Tudi ce ne bi, je trenutno kjer zivim nanje 50% subvencija, tako da baterijo se se najmanjsi problem.

Utk ::

In kaj si boš s 17 kwh baterijo? Meni bo danes elektrarna naredila 45 kwh.

Pac za izpad elektrike je misljena. Luci, hladilnik, kaksen laptop, roloji itn. Vecje porabnike lahko nadomestim drugace.

Kolkrat pa ni elektrike, da se ti to splača? Proti nekemu generatorju.

Utk je izjavil:

Vprasanje, ker zaenkrat se ni bilo izpada. Ce pa bi bil, posebej zaradi snega pa se lahko malo vlece. Agregat pravtako ni poceni, moras servisirati, potem imeti vedno gorivo itn. Baterija se mi je zdela elegantana, ce ze planiramo solarno. Menda tudi nekoliko izboljsa ROI, ker das manj v omrezje.

telexdell ::

TheBlueOne je izjavil:

Pac za izpad elektrike je misljena. Luci, hladilnik, kaksen laptop, roloji itn. Vecje porabnike lahko nadomestim drugace.

Če ni neke havarije potem elktrika izpade za kratek čas. Za zadnjih 20 let ne pomnim, da bi kdaj bil 1. uro brez nje. V tem času pa se hrana v hladilniku še ne pokvari. Laptopu zdrži baterija še kakšno uro več, roloji lahko počakajo, hiša se še ne ohladi... za luč pa smo si v tistem času prižgali svečo in se vsi štirje zbrali okoli nje. Neprecenljivo!

TheBlueOne je izjavil:

Utk je izjavil:

Vprasanje, ker zaenkrat se ni bilo izpada. Ce pa bi bil, posebej zaradi snega pa se lahko malo vlece. Agregat pravtako ni poceni, moras servisirati, potem imeti vedno gorivo itn. Baterija se mi je zdela elegantana, ce ze planiramo solarno. Menda tudi nekoliko izboljsa ROI, ker das manj v omrezje.

Pa- saj zaenkrat te nič ne stane, če vso elektriko daš v omrežje in potem vso elektriko dobiš iz omrežja. Če pa bo enkrat to treba plačati in če bo npr. ob 9. zjutraj elektrika dražja kot ob 12. uri... pol se bo pa baterija splačala. Seveda- če pa imaš viške denarnih sredstev, te stvar zanima...za hobi noben strošek ni previsok.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

Vem vem, ampak pri nas se zna zgoditi, da sneg naredi sranje in si lahko brez elektrike vec dni. Sicer od kdar mi zivimo tam tega se ni bilo, ampak je bilo kdaj v preteklosti.

Ce bi bil paranoik bi vzel agregat. To z elektrarno + baterijo se mi je zdela prakticna resitev. Drugace ne vem tocno kaksen je sistem z oddajanjem kjer zivim. V nekih pribliznih izracunih je bilo kvazi bolj ugodno z baterijo. Zakaj bom izvedel ko pride podjetje.

Mene trenutno bolj muci kako je s snegom in kako je realen ROI. Sem namrec iz bolj industrijskih vod in me tezko prepricajo, da bo nekaj, kar ima recimo dve leti garancije sigurno delalo dvajset let, ker potem bi lahko b.p. dali deset let garancije, da se vsaj pokrije in bi s tem zagotovili kar pridigajo.

Aston_11 ::

telexdell je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Če ni neke havarije potem elktrika izpade za kratek čas. Za zadnjih 20 let ne pomnim, da bi kdaj bil 1. uro brez nje. V tem času pa se hrana v hladilniku še ne pokvari. Laptopu zdrži baterija še kakšno uro več, roloji lahko počakajo, hiša se še ne ohladi... za luč pa smo si v tistem času prižgali svečo in se vsi štirje zbrali okoli nje. Neprecenljivo!

TheBlueOne je izjavil:

Utk je izjavil:

Pa- saj zaenkrat te nič ne stane, če vso elektriko daš v omrežje in potem vso elektriko dobiš iz omrežja. Če pa bo enkrat to treba plačati in če bo npr. ob 9. zjutraj elektrika dražja kot ob 12. uri... pol se bo pa baterija splačala. Seveda- če pa imaš viške denarnih sredstev, te stvar zanima...za hobi noben strošek ni previsok.

Mi smo bili 8 dni v zadnjih 10 letih (žled). Tri dni prej sem nekomu trobil, kdaj je nazadnje ostal dlje časa brez elektrike.
Tako da je pri hiši agregat. Še nevžgan. Morda bo delal, če ga bom rabil. Nova ideja, na katero takrat nisem pomislil, da bi kar preko inverterja vlekel direkt iz alternatorja/akumulatorja avtomobila (150A menda zmore pri 12 V). Agregat na 4 kolesih, pa še manj porabi na uro. Za gnat obtočno črpalko (ogrevanje) + kakšna žarnica bi glede na moč inverterja /(max 300 W) bilo, za potopno črpalko (možnost zalitja) pa najbrž ne.

Bostjan_321 ::

BISOL ali LONGi Solar

Zgodovina sprememb…

ampak pri nas se zna zgoditi, da sneg naredi sranje in si lahko brez elektrike vec dni.

No, ampak zakaj nimaš te baterije že zdaj? Sej ne rabiš elektrarne za baterijo.

me tezko prepricajo, da bo nekaj, kar ima recimo dve leti garancije sigurno delalo dvajset let, ker potem bi lahko b.p. dali deset let garancije, da se vsaj pokrije in bi s tem zagotovili kar pridigajo.

Na panele je 30 let garancije, na inverter 12 (+8 za doplačilo), na ostalo tudi tam okoli 10, čeprav ostalo ni nek denar.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Tako butasto stvar če mi lahko kdo razloži, ker nisem niti štromar niti znalec glede teh elektrarn. Recimo da imaš samooskrbno SE, nisi povezan v javno omrežje in imaš neko baterijo npr. za 1 teden porabe (powerwall ali od avta?). To so moje fantazije za prihodnost, če ne bo prihodnost odpovedana. Vem, da to finančno ni smiselno, samo vprašam. Zdaj pa poleti sonce sije, baterija je polna, kaj se zgodi z viškom elektrike? Saj paneli menda stalno proizvajajo, kam daš to energijo?

Utk je izjavil:

ampak pri nas se zna zgoditi, da sneg naredi sranje in si lahko brez elektrike vec dni.

No, ampak zakaj nimaš te baterije že zdaj? Sej ne rabiš elektrarne za baterijo.

me tezko prepricajo, da bo nekaj, kar ima recimo dve leti garancije sigurno delalo dvajset let, ker potem bi lahko b.p. dali deset let garancije, da se vsaj pokrije in bi s tem zagotovili kar pridigajo.

Na panele je 30 let garancije, na inverter 12 (+8 za doplačilo), na ostalo tudi tam okoli 10, čeprav ostalo ni nek denar.

O lepo glede garancije. To je cisto kaj drugega kot sem si predstavljal. Pozitivno presenecenje!

Baterije se nimamo, ker se nimamo cisto nic. Sem pa ravno na tocki, ko mi pridejo prodajati elektratno, ker so trenutno kjer zivim visoke subvencije. Potem bi pac se kaj pokombiniral v to. Trenutno se malo izobrazujem kako je s temi detajli, ki me mucijo. Da sem malo pripravljen, ko pride mojster.

Okapi ::

TheBlueOne je izjavil:

Utk je izjavil:

Tak akumulator bi ti zdržal mogoče en dan. Problem je, ker v takih primerih (zima, sneg...) sončne celice v glavnem nič ne dajo od sebe, torej bi si ob redukciji z njimi ne mogel dosti pomagati.

Agregat, in to je to. Vzdrževanje je, da ga enkrat na leto za četrt ure poženeš.

mn ::

TheBlueOne je izjavil:

Vem vem, ampak pri nas se zna zgoditi, da sneg naredi sranje in si lahko brez elektrike vec dni. Sicer od kdar mi zivimo tam tega se ni bilo, ampak je bilo kdaj v preteklosti.

Ce bi bil paranoik bi vzel agregat. To z elektrarno + baterijo se mi je zdela prakticna resitev. Drugace ne vem tocno kaksen je sistem z oddajanjem kjer zivim. V nekih pribliznih izracunih je bilo kvazi bolj ugodno z baterijo. Zakaj bom izvedel ko pride podjetje.

Mene trenutno bolj muci kako je s snegom in kako je realen ROI. Sem namrec iz bolj industrijskih vod in me tezko prepricajo, da bo nekaj, kar ima recimo dve leti garancije sigurno delalo dvajset let, ker potem bi lahko b.p. dali deset let garancije, da se vsaj pokrije in bi s tem zagotovili kar pridigajo.

Če se ne motim, imaš hišo v Avstriji ne?

Malce pazi glede naših nasvetov glede finančne vzdržnosti, ker ti svetujemo glede na pogoje, ki so tu v Sloveniji. Zato ti nekdo zgoraj dopoveduje, da je baterija brez veze, ker koristiš omrežje kot baterijo. Pri nas, z trenutnimi pravili to drži, kaj pa za Avstrijo?

telexdell ::

Oberyn je izjavil:

Tako butasto stvar če mi lahko kdo razloži, ker nisem niti štromar niti znalec glede teh elektrarn. Recimo da imaš samooskrbno SE, nisi povezan v javno omrežje in imaš neko baterijo npr. za 1 teden porabe (powerwall ali od avta?). To so moje fantazije za prihodnost, če ne bo prihodnost odpovedana. Vem, da to finančno ni smiselno, samo vprašam. Zdaj pa poleti sonce sije, baterija je polna, kaj se zgodi z viškom elektrike? Saj paneli menda stalno proizvajajo, kam daš to energijo?

Ko imaš baterijo polno in nimaš druge porabe pač izključiš razsmernik in polnjenje baterije. Ker bo tokokrog prekinjen tok ne bo tekel. Paneli pa bodo pod napetostjo. Pač podobno kot sedaj izklopiš stikalo luč ugasne, napetost je pa še vedno v instalaciji.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Utk je izjavil:

Meni bo danes elektrarna naredila 45 kwh.

Se pravi, sredi zime, samo 3 tedne stran od najkrajšega dneva ti na sončen dan proizvede 45 kwh. Koliko bi proizvedla, če bi bila cel dan težka oblačnost?

Nič. Ampak pravim, da 17 kwh baterija je premajhna za karkoli. Še en dan nimaš kam spravit.

mertseger ::

Utk je izjavil:

Nič. Ampak pravim, da 17 kwh baterija je premajhna za karkoli. Še en dan nimaš kam spravit.

Kupiš avto z 75 kWh, ga furaš 10 let, potem pa bateijo ven in v garažo, avto pa v reciklažo. Če si ta prafi forumaš boš to pa že po 5 letih naredil :)).

Ta pravi forumaš v primeru izpada elektrike dvigne kolo avtomobila, prišravfa kardan na kolo, vmes reduktor, na koncu kardanski generator, pa seveda mu ne uide prevezava na hišno napeljavo. Win-win-win-win-win :))

TheBlueOne: poštna številka? Sicer se lahko igraš na https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/e... pa vidiš po mesecih, koliko NE BI proizvedel z zasneženo streho npr. december, januar, februar. Čeprav, če si v krajih s pol metra snega na strehi, je verjetno tudi osončenost manjša, kar se bo poznalo tudi na proizvodnji SE ...

Utk je izjavil:

Prekleto, sem mislil, da na oblačen dan vsaj nekaj proizvede. Saj svetlobe nekaj vseeno je.

Baterija za 1 teden je zgleda trenutno misija nemogoče. To je malo grenko, ko se vsepovsod postavljajo neke gigafabrike baterij in napoveduje prepoved nafte na vsakem koraku. 100 kwh je dovolj za en teden v primerno zgrajeni bajti, v obliki nafte je to malo večja kanta madona, baterija za domačo uporabo pa neki nemogočega. Namesto baterije potem pač agregat, ampak to potem pokvari ono električno idejo.

Me zanima, če se bo to pozneje kaj popravilo, ko bodo na trgu milijoni rabljenih električnih avtov in njihovih baterij.
««
174 / 359
»»