» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
404 / 404
»
»»

iloveboobz ::

Najprej točno povej, kaj je tvoj ciljni namen? Kaj bi rad dosegel z tem inverterjem, kaj že maš...
smoki

joez7 ::

Mam že SE 10kWpik (SE10K-SI0TEBEN4). NetMetering. Inmeter za omejitev oddajne moči.
Rad bi še imel powershawing.
Pa po možnosti tudi backup - zamik je lahko tudi več minut (samo za 1f, max 2kW- svoja veja).
Ne rabim UPS za celo hišo. Najraje vidim, če ob izpadu omrežja, pade tudi men vse ven.
Iščem pač cenovno ugodno rešitev.
Nekako se nagibam k razsmerniku + polnilcu aku (LiFePo 48V). Razsmernik mora obratovati v zeroExport.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Cheap varjanta bo čisto ločena zadeva z DIY baterijo (kupiš škatlo z BMS in celice) pa recimo en takšen inverter

https://anenji.com/products/6200w-48v-h...

Sam zadeva ni gridtie, tko da bo treba prevezat porabnike čez njega.

Dajat še en gridtie inverter zram obstoječga solaredge-a je kr dobr recept za tezave. Tko maš pa čist ločen sistem.

Če bi hotu to nardi efektivno, bi menjak obstoječ inverter za hibridnega, k bi znal delat tut peakshaving. Sam k si poročen z solaredge in netmetering pogodbo, si pač pečen v tem smislu.

Na konc dneva boš pa ugotovil, da je najbolj ekonomično pustit cel sistem na mir in nič dodajat. Oz. eventuelno dodat še kake panele zram, ker maš potem pozim večji izplet in posledično manj obremenjuješ omrezje cez dan.

Zgolj in samo zarad peak shave-a dodajat neke sistem zram je pa ekonomska budaleština.
smoki

Zgodovina sprememb…

Hvala. SolarEdge ma v svojih manualih preigrane variante več razsmernikov vzporedno SE10k + RWS ali RWB - sam pol si omejen z njihovimi bat. Kako je v praksi?? Ena izmed variant je menjava SE10k za RWS + BYD LVS (sam je drago)
V praksi sem si ogledal (in mam ponudbo) sistem z SE17K + Deye 15kW + Deye 16kWh.
Vse skupaj vezano kot UPS sistem.
SE na gen. Deye - notranja inštalacija na back. Deye izhod. Grid na grid Deye.
Pa mi ni nekako potegnilo - SE se greje, ko je sonce, Deye se greje 24h.
Po zagotovilu monterja, majo to preizkušeno izvedbo. Cel objekt je 24h na UPSu.
Mogoče bi pri men prišla v poštev varianta - Deye priklopljen na grid (zeroExport)+ SE na grid + porabniki na grid. Na back. pa samo nujna stvar.
No potem je potrebno še prepričat Deya - da večino časa spi>:D.
Bom se zgleda še kar nekaj časa izobraževal:8).
Bo zgleda še mal za počakat - videt dobro delujočo izvedbo in jo pokopirat.

Je pa nekako računica - samogradnja brez subvencije, nekoliko manj kot na ključ z subvencijo.

samo za peakshaving ni nobene računice; tako DIY kot na kjuč. Sploh če se sistem blokov še kaj spremeni in nebojo več tako eksesne cene najdrazjih blokov.

Na tvojem mestu bi dodal raje kak panel (magari sam) da povečaš letni izplen in je to to. Maš več letne rezerve pa še "peakshavalo" ti bo čez dan več, ker boš imel več razpolozljive solarne moči in boš posledično rabu manj iz omrezja. Nočni bloki so pa itk pocen skozi vso leto.
smoki

Zgodovina sprememb…

socialec ::

Mogoče gre tudi za hobi, ker pod domnevnih 7-15€/mo za moč mesečno z DDV se bo težko prišlo, pa že to je verjetno relativno neopazen strošek glede na ostalo. Nekateri sosedi plačajo kar vnaprej letni dobropis, da jim ni niti potrebno spremljati položnic, mogoče še kakšen cashback na ovinek cuknejo.

Če rabiš hobi, si na lopi/vikendu/garazi zmontiraj offgrid elektrarno, pa maš nekaj za igračkat se. Sistem na kjuč pa pustiš pr mir.
smoki

socialec ::

Meni je načeloma precej vseeno, kako si ljudje mesarijo račun/glavo, sam bi verjetno veliko vzel prej rešitev smiselnih kapacitet na ključ, ker si ne zaupam glede montaže SE.

Včasih se splača mal pomozgat in it v samogradnjo. Če ne druzga, da zabiješ čas in se nekaj novega naučiš. Ni pa faj kaj falit. Je včasih zlata vredno, da lahko sam vzdržuješ.
Osnovo itak mam, sedaj je še samo piljenje fines.

eriCartman ::

sedaj pa morda netmetraši ne bodo/bomo delali škode poleti (ko se bo obrnilo)

link
««
404 / 404
»
»»