» »

Google se je poravnal s FTC

Google se je poravnal s FTC

Slo-Tech - Google je dosegel pomembno pravno zmago, saj je sklenil dogovor z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), s čimer se je izognil tožbam in sankcijam zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja. S tem se zaključuje 19-mesečna preiskava. Google se je zavezal, da bodo uvedli nekatere spremembe, a gre za manjše, malodane kozmetične popravke. V principu ostajajo Googlove storitve enake. Google je že izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo, ki po njegovem mnenju kaže, da so Googlove storitve v dobrobit javnosti.

Izstopata dve spremembi. Lastniki strani, ki so nezadovoljni z Googlovo obravnavo, se lahko odločijo za izstop iz Google Searcha, s čimer ta odstrani vse ali nekatere vsebine iz svojih iskalnih rezultatov. To pride v poštev predvsem za upravljavce strani z novicami, ki so se pogosto pritoževali, da Google neupravičeno pobira smetano, ko prikazuje in agregira njihova besedila. FTC pa je soglasno odločil, da Google pri izpisu iskalnih rezultatov ni dajal prednosti lastnim izdelkom in storitvam. Druga pomembna novost je manj omejitev pri oglaševalskem omrežju AdWords. Sedaj bo mogoče ključne besede izvažati, s čimer bo lažje uskladiti oglaševanje prek AdWords tudi z ostalimi platformami.

Preiskava pa se je dotikala tudi patentov, ki pokrivajo standardne tehnologije (standard-essential patents). Google je moral obljubiti, da bo dovolil uporabo teh patentov oziroma jih bo licenciral pod razumnimi (FRAND) pogoji. Gre zlasti za patente, ki so jih pridobili s prevzemom Motorole.

Kaj to pomeni za uporabnike? Skoraj nič. Rezultati iskanja bodo ostali večidel enaki. Google bo omogočil FRAND-licenciranje Motorolinih patentov, kar pomeni manj patentnih tožb. Drugih sprememb ne bo. Googlovi kritiki so dosegli precej pirovo zmago, saj je FTC v bistvu dal vedeti, da sta Googlovo poslovanje in politika sprejemljiva in v korist družbe.

Sedaj čakamo še na EU, ki tudi preiskuje Google. Zgodovina nas uči, da je EU običajno trši oreh kakor FTC, in tako bo tudi tokrat.

2 komentarja

vorantz ::

z FTC, mr president

slowie ::

z "eftece".
...
ali pa s "ftc".
...
8-O
Slowie
"... So let's give our children a chance, okay?" [Douglas Adams]


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brez izhoda: Google sledi vsem uporabnikom (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
16046579 (33979) r3dkv1c4
»

Pobeglo FTC-jevo poročilo o Googlovih nepravilnostih

Oddelek: Novice / Tožbe
56082 (4339) antonija
»

Microsoft ovadil Google pred Evropsko komisijo zavoljo Androida

Oddelek: Novice / Android
3410531 (8759) Bistri007
»

EU v pogajanjih z Googlom zmanjkuje potrpljenja

Oddelek: Novice / Tožbe
4113104 (11466) Icematxyz
»

Evropska komisija Google svari pred uradnim procesom zaradi zlorabe monopolnega polož

Oddelek: Novice / Tožbe
64939 (4553) Manu

Več podobnih tem