»

Tudi ZDA v konkurenčno tožbo zoper Google

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo oz. generalni tožilec William Barr in še enajsterica zveznih držav so danes vložili tožbo zoper Googlovo matično podjetje Alphabet in sicer zaradi zlorabe tržnega položaja pri oviranju konkurentov. Zadeva, gre za enega največjih konkurenčnih sporov v ameriški zgodovini, se nanaša na domnevne zlorabe pri spletnem iskanju in oglaševanju.

Vložitev tožbe so v Washingtonski administraciji napovedovali že dobro leto dni, gre pa za enega tistih redkih trenutkov v ameriški politiki, ko se prekrijejo interesi tako republikancev kot demokratov. Tožbo tako že ves čas glasno podpira senatorka in nekdanja predsedniška kandidatka Elisabeth Warren, enajst zveznih držav, ki so se vložitvi pridružile, pa povezuje to, da imajo republikanske vodje državnih tožilstev.

Kljub temu, da si Googlovo poslovanje zagotovo zasluži inventuro svoje matične države, pa sama tožba nekoliko diši po predvolilnem političnem dejanju. Vložitev tik pred volitvami bo namreč vzradostila...

0 komentarjev

Googlove sanje o pametnem Torontu so potonile

soseska Quayside

Slo-Tech - Iz Googlove podružnice Sidewalk Labs so sporočili, da se odrekajo projektu "pametne" mestne četrti v Torontu, ki je bil bržkone najbolj razvpit poskus načrtovanja digitaliziranega urbanega področja.

Pred petimi leti so v Googlu ustanovili sestrsko firmo Sidewalk Labs, skozi katero so se lotili napredne rabe tehnologije v urbanih središčih - po domače rečeno, pametnih mest. Za prvi veliki projekt so si izbrali obmorsko območje Quayside v Torontu, kjer so želeli na slabih petih hektarih površin zgraditi pilotsko pametno četrt, pri čemer bi sami vložili petdeset milijonov ameriških dolarjev. To bi pomenilo med drugim ogrevane pločnike in samovozeč transport, robotski odvoz smeti skozi podzemne jaške ter stavbe iz lesa, predvsem pa močno informacijsko gnano delovanje, podprto z množico senzorjev. Ker bi imel velikan s tem dostop do gromozanske količine osebnih podatkov, vključivši denimo popolno beleženje posameznikovega gibanja po javnih območjih, je to precej razburilo tako lokalno...

7 komentarjev

Googlu se bržkone obeta še ena, nova in višja evropska globa

Slo-Tech - Dober teden je minil od rekordne kazni, ki jo je EU izrekla Googlu, pa se govori že o naslednji zaušnici, ki naj bi jo EU prisolila Googlu. Počasi se zaključuje preiskava Googlovih domnevno nepoštenih poslovnih praks glede Androida. Komisija, ki je lanskega aprila Google uradno obtožila, da na področju mobilnih operacijskih sistemov zlorablja prevladujoč tržni položaj, naj bi namreč še letos končala preiskavo in izrekla globo. Glede na ogromno razširjenost Androida naj bi bila ta še višja od 2,4 milijarde evrov, kolikor je Google stalo neupravičeno favoriziranje svojih storitev pri iskanju.

Komisija je na podlagi pritožb FairSearcha (blokiranje reklam), Disconnecta (zasebnost), Aptoida (portugalska spletna tržnica) in Yandexa...

23 komentarjev

Google Contributor za splet brez reklam

Google - Google je začel preizkušati nov način financiranja vsebin na internetu, ki predstavlja alternativo oglasom. Ti so dandanes že tako moteči, da mnogo ljudi prisega na AdBlock in podobne vtičnike, ki jih blokirajo. A hkrati so reklame edini vir financiranja večine brezplačnih strani. Zato si je Google izmislil Contributor, ki to vrzel odpravlja.

Mnogokrat namreč slišimo očitke, da bi bili ljudje za kakovostno vsebino pripravljeni odščipniti kakšen evro mesečno, a da večina vsebine ni dovolj kakovostne in da večina strani te možnosti sploh ne podpira. Zato je Google iznašel Contributor, ki dela točno to. Uporabniki imajo možnost mesečno plačati določen znesek Googlu, v zameno pa bodo lahko gledali sodelujoče spletne strani brez oglasov.

Projekt je...

25 komentarjev

Kaj vse je Google obljubil EU

... po novem.

vir: Europa.eu
Slo-Tech - Evropska komisija je pretekli teden sporočila, da so zadovoljni z Googlovimi obljubami v postopku zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Včeraj je svojo plat zgodbe predstavil še Google, ki je objavil 93 strani dolg dokument, v katerem so se obvezali marsikaj. V njem je tudi precej zaslonskih posnetkov, kako bodo rezultati Googlovega iskanja videti po uveljavitvi sprememb.

Google se je za to potezo odločil, ker je odločitev Komisije dvignila precej prahu. Odločila se je namreč, da bo Googlov predlog posredovala le pritožnikom v postopku, ne pa vsem 125 zainteresiranim strankam, kot bi bil postopek v preizkusu celotnega trga (full-market test). Na Google se je potem vsul plaz...

8 komentarjev

EU zadovoljna z Googlovimi spremembami

Danes ...

vir: Europa.eu
Europa.eu - Sredi preteklega meseca je Google iz Bruslja dobil resen opomin, da Evropska komisija ni zadovoljna z Googlovimi zavezami v boju zoper zlorabo prevladujočega položaja na trgu. Predlog, ki ga je posredoval lanskega aprila, ni bil zadovoljujoč, nič boljši ni bil oktobrski, potem pa je Komisiji začelo zmanjkovati potrpljenja. Nove spremembe pa so zadostne, pravijo v Komisiji.

Google se mora namreč braniti očitkov, da imajo njegove lastne storitve pri prikazu rezultatov iskanja prednost pred konkurenčnimi. Google se je zato zavezal, da bo v iskalnih rezultatih poleg zadetkov, ki kažejo na Googlove lastne storitve (recimo Google Shopping ali Google Maps), pokazal še tri konkurenčne storitve,...

11 komentarjev

FTC iskalnikom: Jasno označujte oglase

The New York Times - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je Googlu, Bingu, Yahooju, AOL-u, Ask.com, Blekku, DuckDuckGoju in sedemnajstim manjšim specializiranim iskalnikom poslala pismo, naj jasneje označujejo oglase in druge sponzorirane vsebine. Leta 2002 je FTC objavil smernice, kako je treba označiti plačane zadetke, oglase in druge sponzorirane vsebine, da se bodo razlikovali od "organskih" zadetkov. FTC ugotavlja, da so se v zadnjih letih iskalniki razvadili in da je to razlikovanje postalo težje, zato jih opozarjajo na potrebne spremembe.

FTC pri tem navaja rezultate lanske raziskave, ki je pokazala, da kar polovico uporabnikov iskalnikov ne loči...

3 komentarji

FTC začenja novo preiskavo Googla

Slo-Tech - Manj kot pol leta po zaključku zadnje preiskave zoper Google v ZDA se začenja nova. Zvezna komisija za trgovino (FTC) po neuradnih, a zelo zanesljivih informacijah začenja preiskavo domnevnih kršitev protimonopolne zakondaje, ki naj bi jih Google zakrivil s svojim oglaševalskim imperijem, pišejo New York Times, Forbes, Wall Street Journal in Bloomberg.

Preiskava je še v začetni fazi, zato sploh ni nujno, da bo dobila kakršenkoli epilog. Toda FTC načeloma ne začenja preiskav zoper velikane, kot je Google, brez utemeljenega suma. Tako je bilo tudi januarja, ko jo je Google sicer odnesel le z zelo blagimi ukrepi. To pot je jabolko spora oglaševalska platforma, ki jo je zgradil in kupil.

Google si je...

6 komentarjev

Poravnava Googla z EU: spremembe v iskanju, brez globe

The New York Times - Google se je sporazumel z EU glede očitkov, ki je Evropska komisija predstavila v preiskavi, ki se je začela leta 2010. EU je namreč Googlu očitala, da pri prikazovanju zadetkov pri iskanju svoje storitve prikazuje više, kakor bi si to zaslužile, medtem ko je konkurenca odrinjena niže. Google in EU sta se sporazumela, kako zaplet rešiti brez glob.

Googlu ne bo treba spremeniti iskalnega algoritma, je ključna točka v dogovoru. Bodo pa morali jasno označiti zadetke, ki kažejo na lastne storitve (recimo Google Plus Local ali Google News), ne glede na njihov rang. To bo veljalo za storitve, kjer Google ne služi (recimo vreme). Kjer ima Google plačljive oglase, bo moral poleg tega prikazal še vsaj tri konkurenčne strani. Recimo pri iskanju v posebnih...

0 komentarjev

Google gre v dostavo

Google - Google je resda začel svojo pot z iskanjem spletnih strani, a so do danes paleto izdelkov in storitev, ki jih ponujajo, neverjetno razširili. Google danes najdemo pri iskanju strani, pri oglaševanju na internetu, brskalnikih, prenosnih računalnikih, telefonih, družabnih omrežjih, elektronskih naslovih in zemljevidih, hkrati pa se podjetje loteva tudi nekaterih ambicioznih projektov, kot so Google Glasses, avtomobili brez voznika, ponujanje internetne povezave in televizije. Sedaj pa - Google bi rad konkuriral kar lokalnim kurirskim službam oziroma pošti.

Za zdaj sicer le na območju San Francisca (Bay Area). Google namreč začenja storitev Google Shopping Express, v okviru katere šest mesecev ponuja brezplačno dostavo izdelkov iz trgovin. Trenutno sodelujejo z devetimi prodajalci,...

32 komentarjev

Google se je poravnal s FTC

Slo-Tech - Google je dosegel pomembno pravno zmago, saj je sklenil dogovor z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), s čimer se je izognil tožbam in sankcijam zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja. S tem se zaključuje 19-mesečna preiskava. Google se je zavezal, da bodo uvedli nekatere spremembe, a gre za manjše, malodane kozmetične popravke. V principu ostajajo Googlove storitve enake. Google je že izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo, ki po njegovem mnenju kaže, da so Googlove storitve v dobrobit javnosti.

Izstopata dve spremembi. Lastniki strani, ki so nezadovoljni z Googlovo obravnavo, se lahko odločijo za izstop iz Google Searcha, s čimer ta

2 komentarja

EU v pogajanjih z Googlom zmanjkuje potrpljenja

The New York Times - Evropska komisija je maja letos opozorila Google, da bo proti njemu sprožila pravni postopek zaradi zlorabe prevladujočega položaja, če ne bodo urno ukrepali. Na podlagi izsledkov leta 2010 začete preiskave je namreč Komisija ugotovila, da Google z vertikalno integracijo iskalniških storitev svoje specializirane storitve postavlja v boljši položaj od konkurence (zlasti gre za iskanje po novicah, restavracijah, zemljevidih itd., kjer Google lastne vsebine prikazuje privilegirano v primerjavi s konkurenčnimi). Dodatne pomisleke je imela Komisija v povezavi s kopiranjem vsebin z drugih strani, prikazovanjem oglasov po partnerskih straneh (search advertisements) in težavo z omejitvami, ki jih Google postavlja na prenosljivost vsebin (search advertisements campaigns) z...

41 komentarjev

Google bo plačal 22,5 milijona dolarjev zaradi nedovoljenega sledenja s piškotki v Safariju

Googlova (sedaj že izginula) navodila za uporabnike brskalnika Safari

The New York Times - Google bo z ameriško Komisijo za zvezno trgovino (FTC) sklenil poravnavo zaradi zlorabe piškotkov in kršitev zasebnosti v brskalniku Safari, v sklopu katere bo Google plačal 22,5 milijonov dolarjev globe. To je največja globa, ki jo je zaradi kršitev v povezavi z zasebnostjo kdaj izrekel FTC. V Evropi so sicer globe precej večje, saj lahko dosežejo tudi milijardne vsote (namreč do 10 odstotkov letnega prometa).

Spomnimo, da se je na Google februarja usul plaz kritik, ko so ugotovili, da so namenoma obšli nastavitve brskalnika Safari. Slednji namreč blokira piškotke domen, s katerimi uporabnik ne interagira, kar ni bilo Googlu po godu. Njegov gumb +1 na straneh namreč ni aktiven, dokler ga uporabnik ne klikne, zato v principu Google ne more postavljati...

9 komentarjev

Google v EU sprožil postopek proti Nokii in Microsoftu

PC Magazine - Google je pri Evropski komisiji sprožil postopek zoper Nokio in Microsoft, ker naj bi podjetji zlorabljali patentno zakonodajo, so sporočili iz Mountain Viewa. Problem so seveda patenti, ki pokrivajo tehnologije v Androidu, za katere mora Google plačevati licenčnine. Googlov predstavnik za stike z javnostjo je zato dejal, da Microsoft in Nokia sodelujeta in ustanavljate patentne trole (odvisna podjetja), ki višajo ceno izdelkov. Oba trditve zavračata.

Microsoft je Googlovo potezo označil za dejanje iz obupa. Dejali so še, da Google sam predstavlja grožnjo, saj ima obsežno bazo patentov,...

9 komentarjev

Evropska komisija Google svari pred uradnim procesom zaradi zlorabe monopolnega položaja

Slo-Tech - Evropska komisija je novembra 2010 na podlagi pritožb več konkurenčnih (specializiranih) ponudnikov iskanja začela preiskavo Googla, v kateri preiskujejo sum zlorabe prevladujočega položaja na iskalniškem trgu, saj v nekaterih državah EU obvladuje več kot 90 odstotkov trga. Google je ves čas preiskave zgledno sodeloval s Komisijo, zato mu je ta sedaj ponudila priložnost, da se izogne pravnemu postopku, je včeraj povedal podpredsednik Evropske komisije Joaquín Almunia. Poudaril je, da so kritične štiri točke, ki jih mora Google nujno odpraviti v roku nekaj tednov, sicer bodo začeli formalni postopek zoper podjetje, ki ga lahko v najslabšem primeru stane 10 odstotkov letnega prometa oziroma do tri milijarde evrov.

Prvi očitek leti na druge Googlove vertikalne...

6 komentarjev

Proti vodilnim v Googlu vložena tožba zaradi domnevnega oškodovanja premoženja

Sergey Brin, Eric Schmidt, Larry Page

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Pretekli teden smo poročali, da je Google dosegel poravnavo z ameriškim pravosodnim ministrstvom. Da se bodo izognili tožbi zaradi oglaševanja nelegalnih spletnih lekarn v ZDA, bodo plačali pol milijarde dolarjev globe in v prihodnosti poskrbeli za strožji nadzor na oglasi, ki jih prikazujejo. Dogovor se zdi dober, saj pol milijarde dolarjev za Google navsezadnje ni tako veliko denarja, hkrati pa so se izognili sodnemu postopku. Google tudi ni priznal kaznivega ravnanja, ampak zgolj napako. A skupina Googlovih delničarjev se s tem ne strinja in meni, da so odgovorni s to potezo oškodovali premoženje podjetja, zato so vložili tožbo proti njim.

Na...

0 komentarjev