» »

Windows 8 je tu

Windows 8 je tu

Novi meni Start, s katerim se bo potrebno sprijazniti

vir: Ars Technica

Microsoft Surface

vir: Ars Technica
Ars Technica - Microsoft je včeraj predstavil svoj najnovejši operacijski sistem za domače in poslovne uporabnike, težko pričakovani Windows 8. Predstavitev - verjetno najpomembnejšo do sedaj - je odprl Steve Synofsky, vodja Microsoftovega oddelka za izdelke Windows in Windows Live, v uvodu pa je povedal, da je minilo že skoraj točno 3 leta od izida Windows 7 (ja, tako hitro leti čas) ter razkril še, da so do sedaj prodali že 670 milijonov licenc operacijskega sistema Windows 7 - po njihovih podatkih je to najhitrejša prodaja operacijskega sistema v zgodovini. Kako se bo odrezal Windows 8 bomo seveda videli v prihajajočih mesecih in letih, a zagotovo je eno, prihaja že danes (nakup in prenos je mogoč že od polnoči naprej, tudi v Sloveniji) in je na voljo v treh glavnih različicah. Namiznim uporabnikom bosta namenjeni običajna (poznana tudi kot vanilla) različica Windows 8 ter Windows 8 PRO, obenem namenjena tudi podjetjem, katerim je namenjen še Windows 8 Enterprise, na voljo zgolj v volumskem licenciranju. Na tablične računalnike bo že kot prednameščen na voljo Windows 8 RT, ki, kot velika večina bralcev verjetno že ve, prinaša podporo za arhitekturo ARM v namizno vejo operacijskega sistema Windows.

Na voljo ni le programska oprema, temveč tudi obilica naprav vseh glavnih strojnih partnerjev, Asusa, Della, HP-ja, Samsunga, Sony, Lenova, itd. Na voljo bodo (ultra)prenosniki, tablični računalniki, križanci (Asusov Transformer Book, Dellov XPS 12, kateremu se zaslon zavrti v okvirju - zaprt torej tipkovnico pokrije s sprednjo oz. zadnjo stranjo zaslona) ter t.i. All-in-One sistemi, kjer je vsa strojna oprema z zaslonom vred v enem ohišju.

Windows 8 bo jasno prednaložen na novih napravah, a so pri Microsoftu seveda pomislili tudi na lastnike starejših računalnikov (s hitrostnimi izboljšavami in zaradi izboljšanega upravljanja z energijo ter manjšo porabo pomnilnika) in starejših operacijskih sistemov, katerim so ponudili nadgradnje na Windows 8. Z Windows 7 bo nadgradnja potekala gladko (prenesle se bodo nastavitve, uporabniške datoteke in nameščeni programi) in je možna tako na Windows 8 kot na Windows 8 PRO (s 7 PRO zgolj na 8 PRO). Z Viste bo nadgradnja nekoliko manj gladka, poleg zahteve po nameščenem 1. servisnem paketu ne bo mogoče prenesti popolnoma celotnega uporabniškega okolja, zgolj nastavitve in uporabniške datoteke (slike, glasba, itd.). Z Windows XP, ki mora imeti nameščen 3. servisni paket, bo mogoče prenesti zgolj uporabniške datoteke. Microsoft aktivno ponuja dva paketa vsake izdaje Windows 8, takšno z in takšno brez namestitvenega ploščka DVD. Tiste brez so nekoliko cenejše, namestitev pa vseeno ni težka - sliko ploščka je namreč mogoče prenesti z Microsoftovih strežnikov, to pa lahko uporabniki zapečejo na svoj DVD oz. pripravijo namestitveni ključek USB, ki je za namestitev v vsakem primeru hitrejša rešitev.


Obenem z Windows 8 so dodobra predstavili še svoj novi tablični računalnik, Surface RT. Gre za 10,6-palčno tablico, v kateri teče nVidiin štirijedrni procesor Tegra 3 ter 2 GB delovnega pomnilnika z 32 oz. 64 GB pomnilnika za hrambo datotek. Zaslon je, kot je za mobilne naprave z LCD-ji običajno, tipa IPS z ločljivostjo 1366 x 786 pik. Pri strojni opremi so se potrudili, saj je tablica tanka in lahka, v magnezijevo ohišje pa so poleg standardnih zadev vgradili tudi namizno stojalo, MIMO antene za brezžično povezljivost in dodatni digitalizator za pisalo, na voljo pa so na dotik in pritisk občutljve tipkovnice (v več barvah), ki služijo tudi kot ovitek za zaščito tablice; žal pa ni možnosti GPS sprejemnika in WWAN (3G) povezljivosti. Skupaj z Windows 8 bo po polnoči Microsoft zagnal še trgovino z aplikacijami, ki bo sicer na začetku seveda še bolj prazna - v svetu iPada po številu aplikacij za tablice težko konkurira že Googlov Android, Microsoftu pa bo tako s popolnoma svežo platformo, vsaj na začetku, še težje. Kljub temu so se pohvalili, da je aplikacij trenutno več, kot jih je bilo pri katerikoli konkurenčni trgovini ob odprtju, trg za razvijalce pa naj bi hitro bil daleč največji doslej.

Poleg strojne opreme je ena izmed glavnih prednosti Surface RT sicer odlična podpora za pisarniški paket Office v obliki prednaloženega Office 2013 RT, ki je na tabličnih napravah daleč najbolj zaokrožen pregledovalnik in urejevalnik Microsoftovih pisarniških datotek. Še najbližje pride Googlov Docs, a Microsoftovi izdaji jasno ne more konkurirati, ko pride do dela z Microsoftovimi datotekami. Osnovna izdaja tablice z 32GB prostora brez močno oglaševane tipkovnice (ki je za resnejšo uporabo paketa Office skoraj ključnega pomena) stane 499 ameriških dolarjev (kar je enako, kot stane 16GB manjša konkurenčna tablica). Paket s tipkovnico je 100 dolarjev dražji, medtem ko se za 699 dolarjev se dobi komplet s 64 GB prostora. Ob takšnih cenah bo konkurenca Surfacu nedvomno močno dihala za vrat.



Pri Ars Technici so pripravili zbirko vseh njihovih prispevkov, povezanih z Windows 8, od testov prvih naprav z novim operacijskim sistemom, prek podrobnega ogleda sistema samega do vodičev za namestitev oz. nadgradnjo s starejših Microsoftovih izdelkov. Branje je priporočeno.

270 komentarjev

««
«
1 / 6
»»

RejZoR ::

Ne štekam čist, kje lahko kupim na netu (uradna MS stran) Win8, ki ni neka bedasta upgrade verzija ampak polnopravna samostojna verzija. Ne rabim ploščka, ker itaq nalagam iz USB-ja, bi pa prišla prav za kakšen evro nižja cena.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

D3m ::

Ampak je pa dobra pohitritev za HDD.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Aston_11 ::

Meni je všeč - je bolj razigrano vse skupaj in manj dolgočasno.

D3m ::

Bom verjetno probal. Da vidim, kako pa kaj.
|HP EliteBook|R5 6650U|

morbo ::

Aston_11 je izjavil:

Meni je všeč - je bolj razigrano vse skupaj in manj dolgočasno.

Malo razmečeš stvari naokoli, da niso tam kjer jih uporabnik pričakuje, pa je takoj delo bolj razigrano in nedolgočasno :)

PrimozR ::

RejZoR je izjavil:

Ne štekam čist, kje lahko kupim na netu (uradna MS stran) Win8, ki ni neka bedasta upgrade verzija ampak polnopravna samostojna verzija. Ne rabim ploščka, ker itaq nalagam iz USB-ja, bi pa prišla prav za kakšen evro nižja cena.

Upgrade je polnopraven, le cenejsi je. Vse je OK.

RejZoR ::

Pa je zadeva lahko kot samostojni install na prazen disk?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Phantomeye ::

Men je pa kr všečen windows 8. ko sem imel še cusstomer preview, nisem bil ravno navdušen in zadovoljen. Ampak zdej pa čisto drugače gledam. Mi je kar všeč. Edino par pripomb mam, ampak nič kritičnega

sajmon ::

@Rejzor: glede na tale zapis sklepam, da gre nadgradnja tudi kot samostojna instalacija na formatiran disk, win8 si pa posnameš v iso file.

GregiB ::

Je že kateri "upravičenec" dobil kodo za upgrade (Win8 Pro za 15€?) Jaz sem svojo promocijsko kodo naše na Windowsupgradeoffer strani pod mojem naročilu, maila pa še nisem dobil...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

dronyx ::

Aston_11 je izjavil:

Meni je všeč - je bolj razigrano vse skupaj in manj dolgočasno.

Ja, s tistimi kvadratki v Metroju se lahko igraš igro štiri v vrsto. :D

Kaj je Windows 8 tebe treba bilo...se pa jaz sprašujem.

s1m0n ::

@hcet, ti ve tem videu ga verjetno niti en dan niso uporabljali, če niti iskanja ne vedo uporabljat :) Ali pa so slepi, da jim vse najde kaj iščejo :)

Ter zakaj se tako jamra glede starega starta ? Win8 uporabljam kak mesec pa ga niti malo ne pogrešam. Prideš do vsakega programa hitreje!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: s1m0n ()

RejZoR ::

sajmon je izjavil:

@Rejzor: glede na tale zapis sklepam, da gre nadgradnja tudi kot samostojna instalacija na formatiran disk, win8 si pa posnameš v iso file.


Sam jezst bi rad kupil zadevo kot kupec iz nule, ki recimo nima obstoječe licence, ki bi se jo dalo nadgraditi. Pač kot bi kupil retail Okna ampak da bi to storil preko neta in dobil samo download.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

damjanll ::

Skip.

Mogoce bodo z windows 9 prisli nazaj k zdravi pameti...

s1m0n ::

@Lion29, odsvetujem nadgradnjo! Kolega je tudi mislil, da bo nadgradnja dovolj. Res, da je potekala bolj gladko kot katera koli do zdaj a so nastali problemi s počasnostjo zagona, gonilniki za grafično, AV sistemom itd... Tako, da je bolje sveža namestitev Win 8.

frudi ::

RejZoR je izjavil:

Pa je zadeva lahko kot samostojni install na prazen disk?

Upgrade koda, ki jo dobiš pri nakupu preko Win8 Upgrade Assistant, menda ne omogoča aktivacije pri sveži inštalaciji (inštaliraš lahko z njo, ne moreš pa aktivirati). Ampak da se s preprostim registry hackom prepričati Windows 8, da so bili inštalirani iz prejšnje verzije Windows, ne iz dvd/usb medija: v registru pod HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Setup/OOBE spremeni vrednost "MediaBootInstall" iz 1 v 0. Po tem bi aktivacija naj delovala.

Sicer pa je tako, nakup se opravi kar direktno preko Windows 8 Upgrade Assistant, ki nato downloada Windows 8 (~2 GB prenosa). Cena pri nas je točno 29.99€ oz. 14.99€ s posebno ponudbo za pred kratkim kupljene računalnike (v nobenem primeru ni dodatnih stroškov, na katere opozarja FAQ na MS strani, da so ponekod možni). Po koncu prenosa imaš možnost izbire takojšnje inštalacije, kasnejše inštalacije z namizja ali priprave inštalacijskega medija (USB ali ISO). Če izbereš karkoli, razen takojšnje inštalacije, lahko kasneje ta del ponoviš poljubnokrat (jaz sem naredil najprej ISO za backup in nato še USB, s katerega ravnokar inštaliram). Ustvarjen DVD/ISO se lahko uporabi tudi za svežo inštalacijo, le za aktivacijo v tem primeru uporabiš zgoraj naveden registry hack.

Če kdo zajebe in po nakupu prekine prenos, lahko prenese inštalacijske datoteke naknadno tako, da v po nakupu prejetem emailu klikne na 'order your personal backup DVD now' in vnese podatke svojega naročila.

Toliko zaenkrat, moram zdaj resetirat; mogoče napišem še kaj, ko se inštalacija konča...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Kenpachi ::

Nope.
Zaraki Kenpachi.

nsignific ::

Na main mašino zagotovo ne gre. Sem pa poskušal na starejših PCjih (4-5 let) in se obnese mnogo, mnogo bolje kot prejšnji windowsi.

energetik ::

damjanll je izjavil:

Skip.

Mogoce bodo z windows 9 prisli nazaj k zdravi pameti...
Tudi jaz. Itak v nobenem primeru ne bi šel kupovat novih Win, ker mi Win7 odlično delujejo in lahko v njih delam vse kar rabim.
Če ne vrnejo do leta 2020 nazaj start menija oziroma "Metroja" prilagodijo desktop uporabnikom (brez raznih touch fint), grem pa itak na Linux.
Win7 bom imel pa na eni mašini brez internet povezave za odšpilat kakšno igro.

carota ::

@frudi: katero verzijo si imel prej, retail ali OEM/DSP? Morda veš kako je z upgrede iz OEM/DSP in če bi "nadgradil" drugi računalnik in iz prvega izbrisal?

OttoParts ::

Neumno vprašanje, ampak - Stari Win7 bodo še v prodaji (dokler ne prodajo zalog) ali jih morajo umaknit?

Lion29 ::

s1mon: ja itak bom nalozil na novo, ravno zato pavim, da si moram vzeti cas, da si na novo pol nastavim okolje...

misljeno je bilo kot nadgradnja sistema (menjava)
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

deadbeef ::

omg kakšen junk od Microsofta, ta metro zgleda grd nepregleden!

mtosev ::

ok meni še nekaj ni jasno: katera windows 8 non upgrade licenca ti omogoča,da jo preneseš na drugi komp?pri windows 7,če si kupil fpp/retail izdelek si lahko preneso licenco drugam kaj pa zaj
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

s1m0n ::

Kdaj se lahko pričakujejo tablice za Win Pro ? Torej non RT!
Surface je baje kar solidno skup narejen a mi je osebno tudi s Pro verzijo (i5, 4GB, SSD) bolj ne uporaben s 10,6".

darkolord ::

Kdaj se lahko pričakujejo tablice za Win Pro ? Torej non RT!
Mislim da so modeli nekaterih proizvajalcev že zunaj.

Surface Pro pa pride baje čez 3 mesece.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

s1m0n ::

@darklord, katere ?

darkolord ::

@s1m0n: Asus VivoTab, Acer Iconia, Lenovo Thinkpad Tablet 2, ...

Ja no, žal (oz. na veliko srečo) večina ljudi uporablja PC da kaj z njim naredi, ne za igranje in občudovanje njegove hitrosti in dizajna.
Potem je kakšen P200 ravno pravšnji zate! Vse kar je novejše služi samo občudovanju hitrosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

s1m0n ::

Hm, osebno še vedno zgleda Surface Pro boljša izbira od teh treh. (Bo pa potrebno počakat na kakšne teste vseh teh Win8 Pro tablic)

VivoTab ima Atom procesor in 64GB placa, Lenovo le do 2GB rama in 64GB placa, Acerja pa nikoli več ne pogledam pa če tudi naredijo napravo iz materiala za vesoljsko plovilo :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: s1m0n ()

Spc ::

Neuporabno za desktop in notebook.
Za tablice in telefone pa še gre nekak.

In 1366 x 786 je najslabša resolucija od kar obstaja pc, ko bilo vsaj 1400x1050.
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

frudi ::

carota je izjavil:

@frudi: katero verzijo si imel prej, retail ali OEM/DSP? Morda veš kako je z upgrede iz OEM/DSP in če bi "nadgradil" drugi računalnik in iz prvega izbrisal?

Kolikor razumem, lahko nadgradiš katerokoli verzijo, retail ali OEM (razen Starter Edition). Lahko tudi kupiš upgrade na eni mašini, narediš inštalacijski medij in z njim nadgradiš drugo mašino (ali pa narediš svežo inštalacijo in uporabiš prej opisan popravek v registru). Menda se da nadgraditi celo nekatere travniške verzije Win7...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: frudi ()

kokpa ::

Kdo ve če lahko upgradam iz windows xp home verzija, čeprau ga nimam nikjer naloženega, sem ga pa kupil takrat za 38.000sit :O

darkolord ::

In 1366 x 786 je najslabša resolucija od kar obstaja pc, ko bilo vsaj 1400x1050.
1400x1050 je 4:3

Gladi ::

kokpa je izjavil:

Kdo ve če lahko upgradam iz windows xp home verzija, čeprau ga nimam nikjer naloženega, sem ga pa kupil takrat za 38.000sit :O

Ja nalož ga pa bo šlo.

V MSDNAA ju pa dons 8-ka ni navoljo, jebemtiš:(

Truga ::

4:3 je boljse kot 16:9 any time. :P

frudi ::

kokpa je izjavil:

Kdo ve če lahko upgradam iz windows xp home verzija, čeprau ga nimam nikjer naloženega, sem ga pa kupil takrat za 38.000sit :O

Sem opisal prejle, kako namesto nadgradnje aktivirati svežo inštalacijo, tako da ne rabiš predhodno inštalirati še XP Home.
Če pa imaš slučajno sedaj inštalirano kaj novejšega (Visto ali Win7) vendar travniško verzijo, bi pa rad za nadgradnjo uporabil stare licenčne XP Home... ja, tudi to se menda da, nadgradnja kot kaže sploh ne preverja veljavnosti licence prejšnje verzije.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

francek1 ::

Sistem, ki zagotovo ne bo videl nobenega mojega računalnika....
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Jaffa ::

Sam imam trenutno nameščene WinXP na VM in imam v regionalnih nastavitvah nastavljeno na US in lahko zadevo kupim (vpisal sem tudi podake in SLO naslov) za 29,99€ (14,99€ je medij), ko pa sem hotel preko tega Upgrade Asistenta na Windows 7 x64, kjer imam nastaljeno na SLO, pa napiše, da v tej državi/regiji ni navoljo za prenos. V XP ponudi 2GB datoteko, ki je najbrž za 32 bitni sistem (ker ne piše nič zraven). Sem zdaj poskusil še tu spremeniti na US in mi prav tako ponudi "le" 2GB datoteko ... Sicer sem potem nekje prebral, da če želiš x64 namestiti na x86, moraš izbrati opcijo DVDja ... Torej sploh ni možno presneti x64 verzije?
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

gnilojabolko ::

Zakaj pa vas vecina pravi da je zanic? Naj kdo podkrepi z dejstvi...
Jaz imam zdaj ze en teden namesceno na prenosnik in z mojega stalisca lahko recem da je v enih receh zelo dober, spet v drugih pa katastrofalen. Pomojem bi si Microsoft moral vzeti vec casa in "poslihtat" operacijski kot je treba. Zadeva ima velike tezave s prehodom iz spanja, pa da ne govorim o stopnji uporabe trdega diska itn... Prevec bugov da bi bil preimeren za uporabo.
Sicer instaliral sem ga iz firbca in ker z novim Visual Studiom lahko delas s fluid gridom..... ampak po delovanju bo fluid grid kar ostal v oblakih zame :|

cekr ::

Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

LuGi ::

Meni je odličen in sem se že navadil 8-), live tiles ftw

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuGi ()

frudi ::

Jaffa je izjavil:

Sam imam trenutno nameščene WinXP na VM in imam v regionalnih nastavitvah nastavljeno na US in lahko zadevo kupim (vpisal sem tudi podake in SLO naslov) za 29,99€ (14,99€ je medij), ko pa sem hotel preko tega Upgrade Asistenta na Windows 7 x64, kjer imam nastaljeno na SLO, pa napiše, da v tej državi/regiji ni navoljo za prenos. V XP ponudi 2GB datoteko, ki je najbrž za 32 bitni sistem (ker ne piše nič zraven). Sem zdaj poskusil še tu spremeniti na US in mi prav tako ponudi "le" 2GB datoteko ... Sicer sem potem nekje prebral, da če želiš x64 namestiti na x86, moraš izbrati opcijo DVDja ... Torej sploh ni možno presneti x64 verzije?

Hm, čudno da ti javlja, da ni na voljo za prenos pri nas. Jaz sem zadevo brez problema kupil okrog 8h zjutraj, uporabljam pa (oz. sem) pravtako Win7 x64 s SLO regionalnimi nastavitvami in tudi vse podatke pri nakupu sem vnesel slovenske (naslov, kreditna kartica).

Da pa tiste verzije, ki si jo prenesel v XP VM ne moreš namestiti na fizični mašini, je pa logično, ker je prva res x86, slednja pa x64. Lahko bi jo namestil direktno iz USB/DVD medija, pač svežo inštalacijo namesto nadgradnje, ampak verjetno niti ni smiselno inštalirati x86 verzije na fizično mašino.
Lahko pa poskusiš od nekje prenesti retail/RTM ISO za x64 verzijo in narediš nadgradnjo z njo; ključ, ki si ga prejel ob nakupu, bi moral delovati tudi s to verzijo.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: frudi ()

Spc ::

darkolord je izjavil:

In 1366 x 786 je najslabša resolucija od kar obstaja pc, ko bilo vsaj 1400x1050.
1400x1050 je 4:3

Ja in ?
 

RockyS ::

Kaj pa IE 10 za Win 7 ?

mtosev ::

coming soon
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Matic1 ::

NA enem izmed mašin imam travniške, pa bi rad legaliziral. Drugje bom pustil original 7. Lahko kako upgradam? Oziroma magari ponucam licenco iz druge mašine, ki je npr win 7 Home edition?

kokpa ::

imam naložen windows 8 realese preview trenutno, zdaj sem poskusu s tem windows upgrade, pa ne piše cene v evrih ampak v dolarjih zraven(29.99 ali pa 14,99) za windows pro, kaj lahko zdaj kar vpišem moj naslov in mi ga oni pošlejo za to ceno domov?

Jaffa ::

frudi je izjavil:

Jaffa je izjavil:

Sam imam trenutno nameščene WinXP na VM in imam v regionalnih nastavitvah nastavljeno na US in lahko zadevo kupim (vpisal sem tudi podake in SLO naslov) za 29,99€ (14,99€ je medij), ko pa sem hotel preko tega Upgrade Asistenta na Windows 7 x64, kjer imam nastaljeno na SLO, pa napiše, da v tej državi/regiji ni navoljo za prenos. V XP ponudi 2GB datoteko, ki je najbrž za 32 bitni sistem (ker ne piše nič zraven). Sem zdaj poskusil še tu spremeniti na US in mi prav tako ponudi "le" 2GB datoteko ... Sicer sem potem nekje prebral, da če želiš x64 namestiti na x86, moraš izbrati opcijo DVDja ... Torej sploh ni možno presneti x64 verzije?

Hm, čudno da ti javlja, da ni na voljo za prenos pri nas. Jaz sem zadevo brez problema kupil okrog 8h zjutraj, uporabljam pa (oz. sem) pravtako Win7 x64 s SLO regionalnimi nastavitvami in tudi vse podatke pri nakupu sem vnesel slovenske (naslov, kreditna kartica).

Da pa tiste verzije, ki si jo prenesel v XP VM ne moreš namestiti na fizični mašini, je pa logično, ker je prva res x86, slednja pa x64. Lahko bi jo namestil direktno iz USB/DVD medija, pač svežo inštalacijo namesto nadgradnje, ampak verjetno niti ni smiselno inštalirati x86 verzije na fizično mašino.
Lahko pa poskusiš od nekje prenesti retail/RTM ISO za x64 verzijo in narediš nadgradnjo z njo; ključ, ki si ga prejel ob nakupu, bi moral delovati tudi s to verzijo.


Jaz sem na xp samo poskusil, ce gre kupiti, ker se je govorilo, da bo cena 40E, zdaj pa je bila 30E...Kako velika pa je bila x64 datoteka?
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

frudi ::

Matic1 je izjavil:

NA enem izmed mašin imam travniške, pa bi rad legaliziral. Drugje bom pustil original 7. Lahko kako upgradam? Oziroma magari ponucam licenco iz druge mašine, ki je npr win 7 Home edition?

Lahko zaženeš Upgrade Assistant na mašini z licenčnimi Win7, kupiš nadgradnjo, narediš inštalacijski medij in z njim nato nadgradiš travniško verzijo. Ali pa magari zaženi Upgrade Assistant kar direktno na travniški, menda deluje.

kokpa je izjavil:

imam naložen windows 8 realese preview trenutno, zdaj sem poskusu s tem windows upgrade, pa ne piše cene v evrih ampak v dolarjih zraven(29.99 ali pa 14,99) za windows pro, kaj lahko zdaj kar vpišem moj naslov in mi ga oni pošlejo za to ceno domov?

Kako je z nadgradnjo release preview verzije ne vem, ampak na dom ti ne bo Microsoft poslal ničesar, razen če za doplačilo eksplicitno naročiš tudi fizični medij. Nadgradnja se prenese kar preko neta, imaš pa na koncu poleg takojšnje inštalacije tudi možnost shraniti inštalacijski ISO in/ali USB.

Jaffa je izjavil:



Jaz sem na xp samo poskusil, ce gre kupiti, ker se je govorilo, da bo cena 40E, zdaj pa je bila 30E...Kako velika pa je bila x64 datoteka?

Nisem ravno 100% sedaj, ampak mislim, da je za velikost prenosa pisalo 2 GB; po prenosu datoteke na disku zasedejo ~2.8 GB.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Za otvoritev konference Build obilica novosti

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
3013366 (11106) boolsheat
»

Windows 8.1 je prispel (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
27080958 (65345) phone8
»

Mnenja o Oknih 8 (strani: 1 2 3 424 25 26 27 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1304196353 (133345) Markl
»

Prava nadgradnja na Windows 8 le s Sedmice (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
13636389 (32232) lopov
»

Windows 8 prihaja v štirih inačicah (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
13937867 (32441) Lonsarg

Več podobnih tem