» »

Windows 8 prihaja v štirih inačicah

1 2
3
»

VelikiTun ::

Saj staro okolje z namizjem zaenkrat ostaja in profi aplikacije bodo delovale v njem. Žal pa preklapljanje v Metro in nazaj pomeni še nekaj dodatno izgubljenega časa in manjšo produktivnost.

darkolord ::

na telefonu (in televiziji) imaš premalo prostora da bi prikazal vse
Današnje ločljivosti zaslonov na telefonih že lep čas omogočajo prikaz ogromnega števila informacij. Lej:
 clutter

clutter



In na desktopih se dogaja enako, prostora imaš toliko, da si ga lahko privoščiš izjemno nasmetit, pa še vedno lahko "bp" delaš. Evo, zdej mam 50 odprtih tabov v browserju, od tega jih 49 ne rabim več. Just because I can.

Pa še mal heca:
 Android Windscreen?

Android Windscreen?

Icematxyz ::

VelikiTun je izjavil:

Saj staro okolje z namizjem zaenkrat ostaja in profi aplikacije bodo delovale v njem. Žal pa preklapljanje v Metro in nazaj pomeni še nekaj dodatno izgubljenega časa in manjšo produktivnost.


Kolikor je meni znano Windows 8 ne deluje več tako. Torej "uradno preklapljanje" znano iz "Developer Preview" je bilo odstranjeno v "Consumer Preview". Windows 8 = Metro.

cleanac ::

Icematxyz je izjavil:

VelikiTun je izjavil:

Saj staro okolje z namizjem zaenkrat ostaja in profi aplikacije bodo delovale v njem. Žal pa preklapljanje v Metro in nazaj pomeni še nekaj dodatno izgubljenega časa in manjšo produktivnost.


Kolikor je meni znano Windows 8 ne deluje več tako. Torej "uradno preklapljanje" znano iz "Developer Preview" je bilo odstranjeno v "Consumer Preview". Windows 8 = Metro.


Staro okolje ostaja (Consumer Preview/beta). Preklop Metro/Desktop je tipka Win - enako kot za start meni. Alt+Tab so na seznamu vse aplikacije, torej Metro+Desktop.

Lonsarg ::

Kaj je bilo odstranjeno, tako v Developer kot Consumer Preview je desktop dostopen kot aplikacija. Meni je ideja "desktopa" kot aplikacije, znotraj katerega tečejo vse aplikacije za delo čisto fajn, magar če tako ostane še desetletje. Za delo greš v to aplikacijo, drugače si pa v Metro, to v bistvu počnem jaz že skoraj, skoraj zaradi tega ker ima Consumerše buge in aplikacije skoraj da ne bostajajo.
V bistvu lahko pri Microsoftu to idejo še razširijo in omogočijo poganjanje več instanc "desktop aplikacije" vsaka z svojo zbirko aplikacij. Recimo ena ločeno instanca desktop aplikacije, ki je v bistvu virtualna mašine enga od firme vhd-ja.

Glavna sprememba so dodani hot cornerji za miško. Z miško iti na vogal JE najhitrejša možna interakcija z miško, meni je všeč da je sam koncept interakcije zgrajen na takem dejstvu. Iti z miško zgoraj levo, da preklopiš na prejšno aplikacijo je najhitrejši možen način preklopa na prejšno aplikacijo z miško. Enako narediti z uporabo Win 7 taskbara je počasnejše.
je pa v Consumer preklapanje na kako drugo aplikacijo, ki ni zadnja počasnejše, na switcherju morajo še kaj narediti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Cold1 ::

Današnje ločljivosti zaslonov na telefonih že lep čas omogočajo prikaz ogromnega števila informacij.


Tistole sračje gnezdo je neuporabno in to dobro veš.:D

Sicer pa slaba organiziranost podatkov v Androidu ne pove ničesar o Okenskem namizju.

cleanac ::

Cold1 je izjavil:

Verjetno sodiš med tiste uporabnike (če slučajno uporabljaš Win), ki najprej nastavijo Win95 look in potem še Patchajo vse novosti, ki jih "motijo" in potem pišejo po forumih kako ni nič novega, ampak samo šminka.


:)):)):)):D8-)

Na pravega si naslovil tole pripombo; eden redkih sem, ki takoj pograbi novost, če jo prepozna kot koristno.

Tako sem bil med prvimi, ki so se navduševali nad XP-ji, med vsesplošnim godrnjanjem; Ribbon se mi je priljubil ko sem ga prvič uporabil (ampak hej, všeč mi je bil že v predogledih) in od Oken 7 se nisem želel več ločiti, potem ko sem kak dan uporabljal RC.

Start meni je zelo praktična zadeva, vsaj bila je dokler ni izšel metro, po drugi strani pa je že od recimo XP/Vista obdobja samo okrasek (razen search funkcije)

Ne bluzi, če se ti ne da pospraviti bližnjic v ustrezne kategorije, in imaš temu primerno v meniju Start sračje gnezdo, kjer ne najdeš nič, je to tvoj problem.

Sam imam le tega prav lepo pospravljenega in točno vem kje je kaj, vtipkavanje iskalnih terminov bi bilo zame mnogo počasnejše od uporabe iskanja.

T.i. "začetni zaslon" je v primerjavi z menijem Start okorna in zame nefunkcionalna rešitev, za večino uporabnikov pa bo bolj kot ne zoprna motnja (da izostanka hitrih seznamov niti ne omenjam).


Glej če si ti zlagaš bližnjice v kategorije pa nevem kakšne like je to znak tvoje "zakrnelosti". Že v Win7 je na start meniju bil uporaben samo search, vse ostalo je nadomestil "Pin to taskbar". Win8 je pa dodal Metro, ki zamenja start meni (seveda je primarna uporaba namenjena za tablice, ampak se dobro obnese tudi na desktop PC-ju - meni osebno bolj všeč kot start meni - recimo, za tiste aplikacije, ki se ne uporabljajo vsaj 1x tedensko in ostali junk). Metro pa ima še na desktop pc-jih še eno zelo večjo vlogo, ki je morda ne poznaš. To je razširiti windows market na desktop platformo in s tem omogočiti developerjem lažje trženje aplikacij, ter userjem večji izbor le teh. Posledica so cenejše aplikacije za uporabnika, ter relativno lahki zaslužek za developerja saj je aplikacijo dosti lažje tržit (do zdaj so ta način poznale samo mobilne platforme - ne vem kako je na mac-u). Bom nehal, ker sem se že zgubil v lastnih besedah.

Cold1 ::

------------------------------------

Iti z miško zgoraj levo, da preklopiš na prejšno aplikacijo je najhitrejši možen način preklopa na prejšno aplikacijo z miško.


Ja, če so aplikacije polnozaslonske (in če se po njih pomikaš linearno in/ali jih je odprtih zelo malo), kar ni smisel namizja; Metro je osnovan na telefonski uporabniški izkušnji, ki z namizjem nima kake velike zveze.

-------------------------------------

Preklop Metro/Desktop je tipka Win - enako kot za start meni.

In zakaj bi kdo želel preklopiti iz namizja, na namiznem sistemu ?

Isto vprašanje se poraja tudi za tablice, samo obrnjeno je: zakaj bi kdo želel preklopiti na staro, neprilagojeno, namizje, na tablici?

darkolord ::

na namiznem sistemu
namizni = stacionarni

cleanac ::

Ker je metro neke vrste replacement za start meni (na desktop pc-jih) oz. je v metro načinu funkcija search in ker je Windows store poln Metro aplikacij, ki jih bomo uporabniki lahko uporabljali na desktop računalnikih. To je recimo primerljivo tako, da bi lahko brez workaroundov na linuxu laufal Android aplikacije (če to dejansko gre, ne vem, nisem preveliki poznavalec linuxa).

Desktop namizja ne bo na ARM tablicah, za ostale pa nevem povedati.

Cold1 ::

Desktop namizja ne bo na ARM tablicah, za ostale pa nevem povedati.

Seveda bo, kje pa misliš da bo tekla Pisarna, Raziskovalec idr.

--------------------------------------------


Glej če si ti zlagaš bližnjice v kategorije pa nevem kakšne like je to znak tvoje "zakrnelosti".

Zlagam? Iste bližnjice imam že zadnje pol desetletja, meni Start preprosto uvozim iz pretekle/druge namestitve Oken (enako kot aplikacije), zgolj občasno dodam kako novo.

In bodimo pošteni, Okna se namešča na PC zgolj enkrat, ideja, da so tu prisotna nekakšna ponavljajoča se vzdrževalna dejanja, ki da naj bi jih uporabniki opravljali kot kak Sizif, kaže tvoje neznanje.


Že v Win7 je na start meniju bil uporaben samo search, vse ostalo je nadomestil "Pin to taskbar".

Pač ne znaš uporabljati menija Start (ali pa si eden tistih, ki ne zmore dobro obvladovati miške in ima težave z meniji na splošno), tvoje posebne potrebe nimajo kaj iskati na Okenskem namizju.


...seveda je primarna uporaba namenjena za tablice, ampak se dobro obnese tudi na desktop PC-ju

Ne posplošuj svojih preferenc na vse nas.


To je razširiti windows market na desktop platformo

Razširiti? Okensko tržišče obstaja že dve desetletji, tri če šteješ še MS-DOS, telefonsko je tisto, ki je anemično; bog ne daj, da se ta anemičnost razširi še na namizje.


...in s tem omogočiti developerjem lažje trženje aplikacij, ter userjem večji izbor le teh.

Saj se zavedaš, da spletne trgovine za Okna že obstajajo, mar ne; problem ni v njih, problem je v odsotnosti Okenskega repozitorija, ki bi omogočal preprost dostop do malodane neskončne množice obstoječih aplikacij za Okna.

In tega problema se MS ni niti dotaknil.


Posledica so cenejše aplikacije za uporabnika...

Ne, to je posledica manjše uporabnosti mobilnih aplikacij, nihče ne bo plačeval cen za namizno programje, pri tako omejenem vmesniku in uporabnosti, kot jo imajo programi na mobilnikih.


...ter relativno lahki zaslužek za developerja saj je aplikacijo dosti lažje tržit...

Ne bluzi, večina mobilnih aplikacij je zastonj, tudi na iOS-u (na Androidu pa je piratstvo itak povsem običajen pojav, menda celu v Googlovi, uradni, trgovini).

cleanac ::

Start meni je out in to je dejstvo. 20 let ima, zadnji, čas da izgine.

Ne da ga ne zman uporabljat, ampak sem šel naprej kot je to "zahteval" trg.

Moja napaka...za mene se dobro obnese tudi na desktopu, je pa res namenjena za tablični vmesnik.

Okensko tržišče kot Windows store (prej sem zamenjal z besedo market) se bo odprlo hkrati z windows 8 oz. je na voljo v beta različici. Nisem mislil raznih online shopov za software, ampak integriran "market" v sam operacijski sistem.

Ne moreš ocenjevati uporabnost aplikacije glede na platformo, veliko aplikacij je bolj uporabnih na touch platformi kot pa desktop. Cena ni nizka zato, ker bi bile crap ali neuporabne. Res je nekaj kriva sama platforma, ampak po drugi strani pa moraš predvsem upoštevali zelo veliko dosegljivost kupcev z manjšimi stroški oglaševanja, ugodni publish aplikacije in seveda že sama narava aplikacij, ki so dejansko v osnovi manj obsežne. Seveda obstajajo izjeme kot vedno.

Seveda je večinoma aplikacij zatonj, ampak se vprašaj koliko teh aplikacij si zasluži naslov aplikacija. In, če so zastonj še ne pomeni, da ne prinašajo dobička, večina zastonjskih prinaša cekine preko oglasov, obstajajo pa ponavadi v tem primeru tudi vzporedne plačljive verzije, ki ne težijo z oglasi.

Icematxyz ::

@cleanac & @Azgard

Bolj sem mislil na možnost izklopa Metro v registru. Res pa je, da ob dodatni razlagi s tega vidika Windows 8 še ima klasično namizje da.

Lonsarg ::

Cold1 je izjavil:


Glej če si ti zlagaš bližnjice v kategorije pa nevem kakšne like je to znak tvoje "zakrnelosti".

Zlagam? Iste bližnjice imam že zadnje pol desetletja, meni Start preprosto uvozim iz pretekle/druge namestitve Oken (enako kot aplikacije), zgolj občasno dodam kako novo.

Že v Win7 je na start meniju bil uporaben samo search, vse ostalo je nadomestil "Pin to taskbar".

Pač ne znaš uporabljati menija Start (ali pa si eden tistih, ki ne zmore dobro obvladovati miške in ima težave z meniji na splošno), tvoje posebne potrebe nimajo kaj iskati na Okenskem namizju.


Dejstvo je, da si TI Cold1 in ne on v manjšini glede start menija, start meni pač nima kaj iskati na sodobnem OSu, Microsoft pač reže legacy zadeve, ki imajo edino funkcijo, da ustrezajo navadam starih uporabnikov, ki se nočejo na spremembe navadit. Z Windows 8 se je Microsoft pač odločil da se na navade ne bo zanašal ampak začel znova.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

darksamurai ::

Trg ni microsoft, trg so potrošniki in podjetja, ki kupujejo od microsofta. Če potrošnikom ne bo všeč metro, bo win8 postal nova vista. Še apple ne more vsega vsiljevat, microsoft pa sploh ne. Drugače pa ravno legacy podpora daje windowsu svojo prednost na tržišču. Podjetja in 90% potrošnikov sistem menjajo z nakupom novega računalnika, ki pa se zgodi na 3+ leta. Če bo potrebno novo učenje in privajanje, poleg tega pa še nove aplikacije, bo Win izgubil vso prednost pred linux in mac osx sistemoma.

poweroff ::

darksamurai je izjavil:

Če bo potrebno novo učenje in privajanje, poleg tega pa še nove aplikacije, bo Win izgubil vso prednost pred linux in mac osx sistemoma.

Traparija je vztrajati na tem, da hočeš imeti isto aplikacijo. Pomembna je ista funkcionalnost.
sudo poweroff

Cold1 ::

Start meni je out in to je dejstvo. 20 let ima, zadnji, čas da izgine.

A ja? Hmm... Okna so stara 27 let (meni start pa zgolj 17) je sedaj zadnji čas, da izginejo?

No MS-DOS ima pa 30 let, torej tudi dosovski programi ne smejo več delovati? Pa tudi konzole ne sme več biti, in bog ne daj, da bi delovala kaka skripta, mar ne? In ko smo že ravno pri tem, tudi 32 bitna Okna so starejša od menija Start, torej po tvoji logiki, tudi velika večina Okenskih - 32 bitnih - pogramov ne sme več delovati?

Si ti kakšne sorte fanatik, ali se ti zgolj pozna, da si na svet privekal šele včeraj?


Okensko tržišče kot Windows store (prej sem zamenjal z besedo market) se bo odprlo hkrati z windows 8...

Okensko tržišče deluje že 30 let.


Nisem mislil raznih online shopov za software, ampak integriran "market" v sam operacijski sistem.

"Integrirane trgovine" so na voljo že vsaj pol desetletja.


Cena ni nizka zato, ker bi bile crap ali neuporabne.

Ti prav pojma nimaš, mar ne.


Res je nekaj kriva sama platforma...

Aha, kriva je kar v celoti. Mobilne platforme nimajo na voljo orodij za delo (beri: miška, tipkovnica, velik zaslon), ki so potrebne pri resnem delu; če na njih kaj delaš je to ali multimedija ali pa zelo lahkokategorno urejanje, temu primerno so cene nizke.


In, če so zastonj še ne pomeni, da ne prinašajo dobička...

Ja in? Poanta je v tem, da na namizju nikomur ne pride na misel, da bi dajal pisarniški paket zastonj (ne govorim o raznih alternativnih organizacijah, ampak o podjetjih, ki prodajajo prog. opremo), MS-ova pisarna pa je na voljo zastonj tako na telefonih z WP7 sedaj, kot tudi na prihajajočih Arm tablicah.


------------------------------------

Dejstvo je, da si TI Cold1 in ne on v manjšini glede start menija...

Pa ja, dokaži tole trditev, če jo moreš.


Z Windows 8 se je Microsoft pač odločil da se na navade ne bo zanašal ampak začel znova.

Ne, odločili so se, da bodo na namizju agresivno reklamirali Metro, v upanju, da rešijo telefonsko in tablično platformo - to je noro tvegan manever, pri katerem se zanašajo da bo Metro dobro sprejet.

Če ne bo, in trenutno ni (sodeč po Ars Technici in uspehu WP7 na tržišču), pa ni problem v ponovitvi Viste, problem je v tem da bo Apple postal "novi Microsoft" na tablični/mobilni platformi, ki zna za seboj povleči tudi Applove namizne računalnike.

MS pa se poleg tega boji, da bodo v prihodnosti PC-ji izginili (kar je malo verjetno) in da bodo sami, ker praktično nimajo deleža na tablicah in telefonih, izrinjeni iz trga; od tod njihove radikalne poteze.

(In prosim, če so Okna z Visto pridobila dodatno konzolo - Power Shell - vmesnik, ki izhaja iz 70. let prejšnjega stoletja, mi ne nakladajte o zastarelosti menija Start).

------------------------------------


Traparija je vztrajati na tem, da hočeš imeti isto aplikacijo. Pomembna je ista funkcionalnost.

To je oksimoron Matthai, isto funkcionalnost ti lahko zagotovi zgolj ista aplikacija.
Ok, ok, želel si zapisati "enako" ne pa "isto", saj vem.

Je pa res, da tudi MS, ki prisega na ohranjanje funkcionalnosti, ni sposoben ohraniti povsem enakega delovanja, kljub vsemu trudu in stroškom - glej recimo prehod med XP SP1 in SP2.

panteist ::

S prihodom Win8 bi lahko naredili preprost prehod na KDE4.8...izgled je zelo podoben, se ni treba nič privajati. :-)

cleanac ::

Točno tako, če nebi bilo ljudi kot si ti bi MS in ostali lahko prešli v celoti na 64 bitno tehnologijo. V 10 letih bi se je rešili, sedaj pa bo za to potrebno 25 let. DOS-ovski programi pa ne bi smeli delovati že lep čas in tudi več ne delujejo (potrebuješ dosbox, ki pa ni del windowsov).

20 let ni bil mišljen točni podatek, ampak podatek "od oka" in ja še enkrat, start meni mora izginit.

Prosim, če mi malo bolj pojasniš glede "integrirane trgovine" saj je to za mene novo. hvala.

poweroff ::

Cold1 je izjavil:

Traparija je vztrajati na tem, da hočeš imeti isto aplikacijo. Pomembna je ista funkcionalnost.

To je oksimoron Matthai, isto funkcionalnost ti lahko zagotovi zgolj ista aplikacija.
Ok, ok, želel si zapisati "enako" ne pa "isto", saj vem.

Ne.

Funkcionalnost je recimo prikaz JPG datoteke. To isto funkcionalnost zna narediti več različnih programov.

Cold1 je izjavil:

Je pa res, da tudi MS, ki prisega na ohranjanje funkcionalnosti, ni sposoben ohraniti povsem enakega delovanja, kljub vsemu trudu in stroškom - glej recimo prehod med XP SP1 in SP2.

A ga dajejo Linux bolezni? :))
sudo poweroff

darksamurai ::

poweroff je izjavil:


Traparija je vztrajati na tem, da hočeš imeti isto aplikacijo. Pomembna je ista funkcionalnost.


Za domačega uporabnika imaš delno prav. Problem so ljudje, ki se nočejo na novo učiti oz. se jim zdi izguba časa. Pri tem pa še sploh nisem omenil starejših ljudi. Ljudje ne bodo kupovali novega programa, če jim stari zadostuje, ker za čisto vse zadeve pa ne dobiš dovolj dobrih odportokodnih programov in bodo zaradi tega raje uporabljali stari program. Vsi ti problemi in še veliko drugih pa nastopijo v podjetjih.

Točno tako, če nebi bilo ljudi kot si ti bi MS in ostali lahko prešli v celoti na 64 bitno tehnologijo. V 10 letih bi se je rešili, sedaj pa bo za to potrebno 25 let.

Če si pirat, si lahko glasen in pišeš takšne zadeve. Redko kdo (podjetja pa sploh NE) bo kupil nov program v 64bit, ker je kaoo bolj ql. Office programi niso v 64bit nič boljši. Pa ravno pri 64bit verziji MS office (2010) so se pojavljali problemi, ki jih na 32bit ni bilo? Veš kaj so rekli na MS tech supportu? Odgovor: naložite si 32bit. :))

Cold1 ::

Funkcionalnost je recimo prikaz JPG datoteke. To isto funkcionalnost zna narediti več različnih programov.

Ne. Ista funkcionalnost je prikaz datoteke _in ponujanje istega vmesnika ter funkcij_, če tega ni, bo del (morda večina) uporabnikov na slabšem.

-----------------------------------------------------


Za domačega uporabnika [ima Matthai] delno prav.

Ne, nima; domači uporabniki ne služijo denarja z lastnim računalnikom, nobenega razloga ni, da bi se privajali na nove, boljše (beri: "boljše"), vmesnike.
Motivacijo imajo kvečjemu poslovni uporabniki, če jim novosti res prinesejo opazne prihranke in/ali druge izboljšave.

Problem so ljudje, ki se nočejo na novo učiti oz. se jim zdi izguba časa.

Ne, problem so ljudje, ki mislijo, da bi se uporabniki morali nenehno učiti novih trikov za opravljanje enih in istih opravil.

-----------------------------------------------------


Točno tako, če nebi bilo ljudi kot si ti bi MS in ostali lahko prešli v celoti na 64 bitno tehnologijo.

Pa sploh veš v čem je poanta 64 bitnih programov, sploh veš v čem se razlikujejo od 32 bitnih?

V 10 letih bi se je rešili, sedaj pa bo za to potrebno 25 let.

Po vsej verjetnosti 50 do 100 let (morda pa celo dlje, glej primer biblije ali ameriške ustave); vse napisane kode, ki je še vedno (in še dolgo bo) v uporabi, ne bo popravljal nihče - ni realnega interesa, še manj financ.

...še enkrat, start meni mora izginit.

Po mojem je bolje če izgineš ti, iz množice uporabnikov Oken, to je.


Prosim, če mi malo bolj pojasniš glede "integrirane trgovine" saj je to za mene novo.

Steam je tak primer (pa še kup drugih), prvi repozitoriji za Okna pa so bili menda na voljo že v času Oken 95, pa se niso prijeli.

cleanac ::

Pa kaj si vsekan. Steam ni del Winsow ampak moraš namestit client-a, da lahko kupuješ. Ta Windows store bo integriran v windowse, tako kot ima xbox svoj matketplace, kot ga ima windows phone. Si mi dokazal, da je dialog s teboj nesmiseln.

Lonsarg ::

Sam to bom reku, si res predstavljate uporabo vmesnika podobnega Windows 7 čez 20 let? Resno a si? No sej verjamam da kdo res si to predstavlja, ampak tak ko to dejansko verjame, je pač....

poweroff ::

Ja, samo jaz si ne morem kaj, da se ne bi spomnil na norčevanje in vpitje, ko je Ubuntu prenovil uporabniški vmesnik.

Ali pa sedaj, ko se uvaja HUD...
sudo poweroff

darkolord ::

da se ne bi spomnil na norčevanje in vpitje, ko je Ubuntu prenovil uporabniški vmesnik.
Jah, niso vse prenove uspešne.

VelikiTun ::

Lonsarg je izjavil:

Sam to bom reku, si res predstavljate uporabo vmesnika podobnega Windows 7 čez 20 let? Resno a si? No sej verjamam da kdo res si to predstavlja, ampak tak ko to dejansko verjame, je pač....
Na napravah s podobnim načinom vnosa kot sedaj je trenutni vmesnik čisto OK.
O vmesniku čez 20 let pa bomo razmišljali, ko se bodo tudi input naprave korenito spremenile. Pa ne le naprave, tudi način dela.

poweroff ::

Kar hočem reči je tole: uporabniki s(m)o nagnjeni k nespremembam. Je pa pomembno, da se delajo raziskave uporabniških vmesnikov in da se dogajajo spremembe.

Ko je to začel Ubuntu ste se nekateri delali norca. No, sedaj boste morda sprejeli dejstvo, da je tako početje potrebno.
sudo poweroff

darkolord ::

Je pa pomembno, da se delajo raziskave uporabniških vmesnikov in da se dogajajo spremembe.
To smo že dolgo trdili. Problem je bil, da nekateri niso opravljali nikakršnih raziskav, ampak so na vrat na nos začeli delati spremembe.

poweroff ::

No ja, dejstvo je, da je še največ raziskav na tem področju naredil Apple. In to že pred desetletji.
sudo poweroff

Mavrik ::

Tole pa skoraj gotovo ne bo držalo. Imaš kako podporo, ki dokazuje to "dejstvo"?
The truth is rarely pure and never simple.

Cold1 ::

Sicer zdajle nimam linka, ampak kolikor sem bral je Apple menda že v 80. letih ugotovil da je recimo uporaba miške pri delu z programi hitrejša od tipkovnice - to je, povsem so razveljavili mit o konzoli, ki je veljala za najbolj optimalni vmesnik (GUI-ji pa naj bi bili primerni zgolj za novince).

Koliko raziskav je opravil Apple scer ne vem, je pa jasno, da so izpilili in konkretno nadgradili Xeroxovo vizijo, in s tem efektivno ustvarili osebni računalnik kot ga poznamo še danes.

-----------------------------------------------

Je pa pomembno, da se delajo raziskave uporabniških vmesnikov in da se dogajajo spremembe.


Da se dogajajo spremembe na bolje; ne pa spremembe zaradi pomembnosti dogajanja sprememb.;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cold1 ()

Lonsarg ::

Evolucija deluje tako, da vsi naredijo spremembe, tisti ki dobre obstanejo, ostali propadejo:) če pa sploh ne narediš spremembe pa prav tako propadeš, se pravi si primoran tvegat. Microsoft v svoji zgodovini še ni tako tvegal kot bo zdaj z Windows 8.

darkolord ::

Ah bejž no.

poweroff ::

Mavrik je izjavil:

Tole pa skoraj gotovo ne bo držalo. Imaš kako podporo, ki dokazuje to "dejstvo"?

http://theoligarch.com/microsoft_vs_app...
http://applemuseum.bott.org/sections/gu...

Sicer pa verjetno googlat znaš sam? ;)
sudo poweroff

Mavrik ::

Tale članek po drugi strani riše precej drugačno sliko in ne poskuša vse zasluge za razvoj zriniti samo Applu - igralcev in inovatorjev na tem področju je bilo skozi zgodovino res veliko in tam obstaja dokaj dolgo obdobje, kjer je Apple capljal za drugimi (kasnejše verzije MacOS Classic), zato je pripisovanje toliko zaslug njim... zmotno.
The truth is rarely pure and never simple.

Limit-sky ::

Seveda ti bo uspelo prilimati tudi neodvisen link, da se sami prepričamo o tvojih trditvah.
My name is mufti. Jype mufti.
And I am extremist.

poweroff ::

Seveda ni Apple imel vseh zaslug. Tega niti nisem trdil. Trdil pa sem, da se je z GUI študijami začel ukvarjati že pred leti.
sudo poweroff

noraguta ::

kolkr sem jaz zasledil je w8 prva platforma za tablice kjer bosta lahko dva okna side by side.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Lonsarg ::

Sam manjka še opcija, da sta dejansko razdeljena na pol, če je zadosti širine.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 8 RTM nared (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
8821714 (17132) Sc0ut
»

Windows 8 že pobegnil na splet

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
359770 (7229) Looooooka
»

Potrjeno: Windows 8 prihaja v začetku avgusta (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
16144171 (37783) bluefish
»

Prava nadgradnja na Windows 8 le s Sedmice (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
13636310 (32153) lopov

Več podobnih tem