» »

Fotoaparat dober nakup?

Fotoaparat dober nakup?

«
1
2

turist1 ::

rad bi kupil fotoaparat pa razmišljam katerega bi kupil, za 80€ že dobiš visoko resolucijo kompaktnih fotoaparatov. potem so pa tu še tisti dražji z lečami okoli 300€ slr. Je bolje kupiti recimo rabljenega primer nikon D100 (140€) ali novega nikon coolpix L810 za 188€? Cena obeh "približno" enaka..

oz. na kaj moram biti pozoren pri nakupu rabljenega fotoaparata.. sploh slr modelov.... pri rabljenih nikoli ne veš kaj dobiš, sploh pa po določenem št. slik se pozna na fotoaparatu, sklepam...
za nasvete bom hvaležen...

bluefish ::

Najprej je dobro sploh vedeti, kaj boš slikal in koliko časa ter pozneje tudi denarja si v to pripravljen vložiti. Od tu pa naprej.

turist1 ::

za različne priložnosti. kako prireditev za domači arhiv, Trenutno bi rad slikal različne predmete v hiši, ki bodo na objavljeni na spletni strani, slike naj bi bile "lepe", ravno zato sem podvomil da bi fotoaparat za 80e bil ok.... budzet je recimo 150€... mogoče max 200€ je pa res skrajni max... (nič "posebnega" ker nisem nek strokovnjak, kot si verjetno že opazil, rad bi pa da se "opazi" da je slika vsaj malo kvalitetna...

jnovak ::

D100 vs. L810 zna biti kar velika razlika.

- Koliko se spoznaš na fotografiranje oz. si pripravljen vložiti, da se naučiš?
- Kaj pa sploh dobiš za tistih 140 €? Samo ohišje, ali tudi kak objektiv?

Prvo kot prvo: ne kupuj igrač za 100 € & kot drugo: čeprav boš vedno kot prvi podatek zasledil koliko megapixlov ima fotoaparat ... zadeva res ni pomembna.
Why?
a. Mobiteli imajo že po 10 in več MP, pa to še ne pomeni, da lahko konkurirajo s kvaliteto fotografije z navadnimi fotkami.
b. Zato ker je že 2 MP dovolj za kvalitetno print fotografijo 15x10 cm. Vse kar je v rangu 10 MP je več kot dovolj.

Bolj pomembne so sledeče 3 zadevice:
1. Slikovni senzor (v tem rangu boš dobil 1/2,3-in ... razlika pa bo, ker imajo nekateri aparati CMOS dugi pa CCD senzor)
2. Goriščna razdalja (kako velik vidni kot boš zajel s fotoaparatom)
3. Zaslonka (težko na kratno razložiti; recimo, da boš pri aparatu videl oznako "F/3,3-5,9" - prva številka "3,3" pove koliko časa je zaslonka odprta, ko čisto nič ne zoomiraš, druga "5,9" pa ko je zoom do max ... simply said: čim manjša naj bo še posebej prva številka, da aparat v čim hitrejšem času zajame kar največ svetlobo ... posledično to pomeni boljša kvaliteta fotografij tudi pri slabši svetlobi)

Seveda ne pozabi na stabilizacijo slike!
Potem pa koliko ti pomenijo ostale zadeve: velikost & teža, video snemanje, itd.

Poleg že omenjenega NIKON COOLPIX L810 si poglej še NIKON COOLPIX L610, OLYMPUS SP-620UZ, OLYMPUS SP-720UZ ...

WWW - search for reviews ;)

Lahko pa obiščeš še kako specializirano foto trgovino in tam povprašaš za nasvet.

turist1 ::

@jnovak: Hvala za to natančno razlago. mi je bolj jasno.

a npr. NIKON COOLPIX L810 (ni slr fotoaparat, ampak kompaktni, torej ni ista kvaliteta slike kot npr NIKON D100??

ker so novi slr fotoaparati predragi, sem gledal rabljene:
nikon d3000 (ohišje)=150€
to pomeni da moram še kaj dokupit, ker je zgolj ohišje?
nikon f60 zraven objektiv NIKKOR AF 35-80.=150€

potem sta pa tu še 2, ki sta dražja:
pentax 170€
in
Olympus E - 400 z dodatnim objektivom 14-42mm, dodatnim akumulatorjem, cena 210€...

SO pa vsi ti slr fotoaparati "digitalni", torej upam nimajo še tistih starih "filmov"... vem mogoče malo neumno vprašanje, a pač tako izgledajo, tudi nekateri kompaktni tako izgledajo...
velikost in teža mi niso važni. Je pa super če lahko tudi snema, ni pa pogoj... tudi ostale ki si jih naštel niso slr, je pametneje kupiti enega od teh ki si jih ti naštel, al raje enega od zgoraj mojih naštetih rabljenih?

¸zrcalno refleksni je isto kot slr z gripom?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: turist1 ()

jnovak ::

SLR = single-lens reflex = zrcalno-refleksno
DSLR = Digital single-lens reflex cameras

Glavna razlika med SLR in DSLR je v tem, da pri prvem uporabljaš foto-film, pri DSLR pa spominske kartice.

DSLR-ji večinoma zahtevajo več znanja fotografa. Oz. z drugimi besedami: če nimaš pojma, potem boš z odličnim DSLR-jem delal slabše fotke kot z 10x cenejšim fotoaparatom.
Pri (D)SLR-jih je bistvo v tem, da fotograf sam poskrbi za nastavitve pred fotografiranjem, medtem ko pri mainstream zadevah ponavadi v poštev pridejo "Auto" nastavitve. Ni nujno, da na DSLR-ju sam vse štimaš ... ampak, če tega ne uporabljaš, potem tudi razmisli, če se splača več denarja vlagati v fotoaparat.
Če se boš odločil za DSLR, ti vsekakor svetujem, da si malo več prebereš in naučiš ali pa obiščeš tečaj fotografiranja.

Ja, poleg ohijša boš potreboval tudi objektiv =)

Nimam izkušenj z nakupom rabljene fotografske opreme, tako da ti težko svetujem.

turist1 ::

aha foto film? to je torej še stari način :/

ker rad bi preko kartic, da lahko sam prenesem sliko na PC in pošljem razvijat preko maila itd..

razmišljal sem o temu, je kolikor vidim najcenejši DSLR:
http://www.mimovrste.com/artikel/173042...

tole pa ni DSLR?
http://www.mimovrste.com/artikel/173042...

oz. mi lahko ti predlagaš najcenejši dslr fotoaparat? Se opravičujem če preveč zahtevam, a sem res begineer in bo to bolj kot hobi s "kvalitetnimi" slikami... (bom si prebral še o DSLR a bi rad čimprej opravil nakup, )..

Gwanaroth ::

Kej tazga vzami: http://www.bolha.com/digitalni-zrcalno-...

Ni sicer nek biser, ampak pokosi vse kompakte na celi črti.

Zakaj DSLR: vsi entry modeli imajo funkcijo "Auto", torej če si popolni laik, nastaviš na Auto in še vedno boš imel lepe slike - pravilna ekspozicija, iso itd. Druga prednost: če te bo začelo zanimati kaj več v zvezi s fotografijo, imaš prav tako mašino, ki dopušča popolnoma vse, kar dopuščajo "veliki" - nastavljanje zaslonke, časa, iso, barvna tonaliteta, ipd ipd..

Pa še nasvet: če boš kupoval rabljen DSLR, vzami s sabo nekoga, ki se spozna na to in ve kaj pogledati pred nakupom. Poleg zunanje, kozmetične obrabljenosti je vsekakor treba preverit še mrtve piksle na senzorju, število proženj, zapacanost senzorja, stanje objektiva, af motorčka ipd.. Da se ne boš ustrašil, to ni noben bavbav ampak 10 minut "dela" za nekoga, ki ve kaj gledati.
Lights often keep secret hypnosis..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gwanaroth ()

bluefish ::

turist1 je izjavil:

Trenutno bi rad slikal različne predmete v hiši, ki bodo na objavljeni na spletni strani, slike naj bi bile "lepe", ravno zato sem podvomil da bi fotoaparat za 80e bil ok....
Za slikanje predmetov v notranjih prostorih bo potrebno razmisliti o hitrem objektivu (nizka vrednost zaslonke), po možnosti tudi o dodatni bliskavici (odvisno od svetlobnih razmer).

In ja, point DSLR-ja je, da se delo s fotografijo ne konča po pritisku na gumb. Dobro je, če nekaj časa vložiš v obdelavo.
Nasploh se mnogim začetnikom zdijo fotke s kompakta precej bolj žive. Finta je v tem, da imajo ti aparati neke prednastavitve, ki nabijejo kontrast, saturacijo,... Pri DSLR, sploh pri RAW formatu, pa teh efektov ni oz. so privzeto precej subtilni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

turist1 ::

Gwanaroth, hvala. Si mogoče zasledil še kak oglas, po možnosti cenejši, ki bi bil "primeren"? (ta je vidim na kartice, digitalni)se bom dogovoril s kakim kolegom, ki se spozna za ogled.

bluefish, po potrebi bi se poigral s Photoshopom, nisem expert nekaj osnv poznam. zaenkrat bi rad le en poceni fotoaparat. predlagaš kak konkreten fotoapart z hitrim objektivom?
HVALA obema

bluefish ::

V tem cenovnem okviru ti drugega kot rabljena oprema ne preostane. Aparat pač tisti, ki ga lahko dobiš in je relativno dobro ohranjen ter z malo proženji.
Objektiv pa za začetek kak 50/1.8, ki je poceni, hkrati pa glede na ceno omogoča relativno kvalitetne fotke.

turist1 ::

ja saj verjetno bo kar rabljen. 240€ za rabljenega se mi zdi veliko, za 280 se dobi nov OLYMPUS E-PM1 priložen objektiv EZ-M1442 II R
:
http://www.pricaraj.si/index.php?page=s...

kako pa vem da ima malo proženj? sem gledal na bolhi je nekaj aparatov za 200€... verjetno pa lahko slikam brez dodatnega objektiva?...

Super Sonic ::

Rečeš če lahko naredijo s fotoaparatom fotko in ti jo pošljejo po mailu. Dolpotegneš nek "shutter count software" in ugotoviš.

Če ciljaš na nikona, http://support.nikonusa.com/app/answers...

Gre zato koliko proženj posamezni model lahko naredi. Še "lestvica" pozameznih fotoaparatov pri Nikonu:


Pomoje se ti bolj splača vzet kakšen fotoaparat iz "costumer" dela razpredelnice.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

freesty ::

Prodam ti Nikona d60+18-55mm objektiv za 190€. Oboje brez prask in ocuvano kot se za fotoaparat spodobi.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

bluefish ::

turist1 je izjavil:

verjetno pa lahko slikam brez dodatnega objektiva?...
Seveda, za začetno spoznavanje je osnovni objektiv dovolj.

turist1 ::

hm ne vem, ali je to poceni oz. bi mi moral kak kolega še svetovati in z mano opraviti pregled aparata...
saj pravim na bolhi je precej oglasov v rangu 200€ a kaj ko ne vem kateri model je boljši od drugega?...lahko pa tudi preko ZS kak nasvet pride :)

@ supersonic, hvala bom zaprosil za slike in še po nakupu opravil isti preizkus, za avtentičnost slik in karakteristik :)

Super Sonic ::

Zraven ti bo jasno pisalo tudi kdaj je bila slika posneta, ne samo število posnetkov. Pa tudi, večina ljudi, ki prodaja te zadeve, niti slučajno ne doseže nekih 50000 posnetkov. Ljudje si kupujejo opremo, potem pa večinoma ugotovijo, da to ni za njih ali pa gredo (pre)hitro naprej.

D60 + tisti objektiv se mi zdi primerno za to kar si omenil, da bi rad slikal. Glede na ceno, jasno.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

turist1 ::

Super Sonic ::

Določeni se prodajajo brez objektiva, torej malo mešaš jabolka in hruške. Predlagam ožji izbor - dva aparata maks. Oba naj bosta z objektivi ali brez. Načeloma imata Nikon in Canon večjo izbiro objektivov - če boš kdaj rabil za naprej.

KO boš izbral, pojdi na snapsort.com in delaj primerjave: http://snapsort.com/compare/Canon_EOS_4...

Sicer so pa spodnje fotografije večinoma narejene z Nikonom D50, ki je slabši od tistega kar ti tule nekdo ponuja za 190€.

Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

s1m0n ::

Med naštetimi nudi največ Pentax K10D a je ta z netipičnim objektivom ter s 47k posnetki kar je kar veliko!
Imam približno enako star DSLR kot ta K10D a ima pičlih 20k posnetkov pa ga uporabljam skoraj vsak dan :)


Drugače pa vzami Canon 450D, ki ti ga je zgoraj že nekdo predlagal! Ne bo ti žal! Link

sid911 ::

Še en glas za tega 450D. Ko pa ga (katerega koli DSLR) kupiš, pa nameni nekaj časa za učenje rokovanja s takim aparatom (knjige, splet,...). Poznam namreč nekaj ljudi, ki se jim DSLR zdi "kul", dokler jim svojega 1000D ne pomolim v roke, naj slikajo z njim.

Kar naenkrat jim ni jasno, zakaj ni slike na zaslonu (tudi live view je treba vklopiti), točke ostrenja so jim španska vas, aparat jim je prevelik, pretežak (1000D pa je eden najlažjih DSLR, še posebej s kit objektivom), iščejo gumb za zoom ipd.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

turist1 ::

@supersonic... khm... za tiste slike moraš biti že profesionalec. + tiste so še obdelane s photoshopom. bi raje videl normalne slike before photoshop :D

nekako se ogrevam za tega ima objektiv in vse kar potrebujes za slikat:
http://www.bolha.com/digitalni-zrcalno-...

hvala tud ostalim bom si prebral še kaj absolutno. canon 450d je že "predrag" ...imam omejen budžet...bom razmislil katerega...

sid911 ::

Če ti cena tega sonyja ustreza, aparat pa je kot v opisu oglasa ga kar kupi.

Potem pa začni šparat za teleobjektiv, svetlobno močan fiksni objektiv, ultra širokokotni objektiv, bliskavico, stativ,.... (malo za šalo malo zares :D )
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

freesty ::

Ko boš kupil dslr moraš poštudirati fajn katero znamko body boš vzel, ker če boš čez čas nadgradil body ti objektivi na drugo znamko ne bodo pasali.

Priporocam, da se raje drzis Nikona ali pa Canona, saj je za ta 2 najvec rabljene opreme.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Super Sonic ::

Priporocam, da se raje drzis Nikona ali pa Canona, saj je za ta 2 najvec rabljene opreme.

Tako je. Sicer je odvisno, ampak načeloma je tako, da dodatne robe za Canone in Nikone mrgoli.

@supersonic... khm... za tiste slike moraš biti že profesionalec. + tiste so še obdelane s photoshopom. bi raje videl normalne slike before photoshop

Če ne misliš furat post produkcije in se ukvarjat s PSom ter obremenjevat z RAW formati, mogoče DSLR sploh ni zate. Si premišljeval o(Sony) R1 ali (Sony) F828? In tiste fotke sem naredil jaz, pa nisem "profesionalec". Mogoče dokaz več, da se da s to robo (Canon 350D, Nikon D60) naredit čist lične fotke.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

kitewing ::

Super Sonic je izjavil:

Priporocam, da se raje drzis Nikona ali pa Canona, saj je za ta 2 najvec rabljene opreme.

Tako je. Sicer je odvisno, ampak načeloma je tako, da dodatne robe za Canone in Nikone mrgoli.

@supersonic... khm... za tiste slike moraš biti že profesionalec. + tiste so še obdelane s photoshopom. bi raje videl normalne slike before photoshop

Če ne misliš furat post produkcije in se ukvarjat s PSom ter obremenjevat z RAW formati, mogoče DSLR sploh ni zate. Si premišljeval o(Sony) R1 ali (Sony) F828? In tiste fotke sem naredil jaz, pa nisem "profesionalec". Mogoče dokaz več, da se da s to robo (Canon 350D, Nikon D60) naredit čist lične fotke.


Sony F828? Sem ga imel in sem v idealnih razmerah naredil odlične fotke, ampak v slabih svetlobnih razmerah je bil pa totalen k. Šum je že pri iso400, iso800 je pa že totalno neuporaben. Sedaj imam Sony alpha SLT 65, ki pa je odličen na foto in video področju. Z ustreznimi objektivi se da res z užitkom delat. Počasen DSLR je pravtako neuporaben kot kompakt.

Za kompakte imam rek: Digitalna fotografija zamujenih trenutkov.

Super Sonic ::

Sony F828? Sem ga imel in sem v idealnih razmerah naredil odlične fotke, ampak v slabih svetlobnih razmerah je bil pa totalen k.

Pri teh stvareh je vendarle treba bit mal resen. Uporabnik išče fotoaparat najraje pod 200€, torej, rabljena generacija DSRL aparatov od 2005-2008. Razumljivo je SLT 65 bistveno boljši od F828, ampak to je naprava, ki je tu skoraj 8 let kasneje. Tko da jasno - se z vsem strinjam, ampak ni pa v kontekstu ta primerjava.

F828 nisem nikoli imel, sem pa z njim delal neke fotke. Imel sem pa F727 svoje čase, princip delovanja je podoben. To sta dobra zoom aparata, ki ju tema seveda pobere. R1 je bil v tem pogledu že nekaj boljši in so ga takrat zaradi tišine delovanja (DSRL je glasovno problematičen če nekdo šutira med snemanjem) uporabljali marsikateri profesionalni fotograf v studiju.

Vprašanje je, kaj mu bo nek DSRL z omejenim objektivom, če ga prednosti tega sistema v bistvu sploh ne zanimajo.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

turist1 ::

@ supersonic, za moje pojme so tiste slike delo profesionalca.
me pa zanima je kakšna možnost da bi videl slike normalne ki si jih posnel s fotoaparatom? da vidim koliko je dela z ps? in kateri model fotoaparata itd...?
kot sem omenil, rad bi fotoaparat, ki se bo sam "čistil" ipd. da nimam dodatnih stroškov... ne vem če je to sploh možno... še enkrat hvala vsem.

kitewing ::

Kupi nek ohranjen kompakt nap. Canon sx1 is je bil precej dober, ti novejši so slabši. Seveda mora biti ohranjen/malo rabljen.

eno_ime ::

kitewing je izjavil:

Kupi nek ohranjen kompakt nap. Canon sx1 is je bil precej dober, ti novejši so slabši. Seveda mora biti ohranjen/malo rabljen.

Zakaj mora biti malo rabljen?
Kako to ugotovis? Kdaj lahko reces, da je malo rabljen?
Koliko bi moral priti en malo rabljen Canon SX1?

M-XXXX ::

Preveriš koliko slik je bilo posnetih z njim.

eno_ime ::

M-XXXX je izjavil:

Preveriš koliko slik je bilo posnetih z njim.

A lahko malo vec?

Super Sonic ::

me pa zanima je kakšna možnost da bi videl slike normalne ki si jih posnel s fotoaparatom?

Ja, to bi bilo težko, ker nimam vsega na dosegu roke, večina fotk je starih že kar nekaj časa.

Lahko ti dam takšno premerjavo, ki jo imam na dosegu roke:

v


Obdelana fotografija je obdelana na pol, ampak si dobil point.

Kako to ugotovis? Kdaj lahko reces, da je malo rabljen?

Preveriš življensko dobo fotoaparat po posnetkih (potegneš dol primeren software za to, da ugotoviš koliko posnetkov je bilo narejenih). Ostalo je gamble, nekaj ti pove tudi sam lastnik aparata, ko ga srečaš. Že v tej temi se ponavljamo, tako ali drugače pa je bilo vse povedano v različnih temah že vsaj 100x.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

kitewing ::

Kako pa preveriš po posnetkih? Verjetno laik ne opazi odklon kvalitete?

Gwanaroth ::

Ne gledaš odklona kvalitete ampak število proženj (shutter count) z npr. generičnim Exif Tool-om.
Lights often keep secret hypnosis..

floyd1 ::

Je pa veliko odvisno tudi od načina uporabe, kar pa je žal težje kontrolirati. Kot je že nekdo v sorodni temi tukaj povedal - glede shutterja (in zaslonke v objektivu) je celo boljše, da je fotoaparat konstantno bil v (vsaj minimalni) uporabi. Če je nekdo stvar kupil in ga po 2 tednih "nažigavanja" nehal uporabljati za leto (ali dve), bo "shutter count" zelo majhen, je pa večja možnost, da ga bo hitreje pobralo, ko spet začneš šklocat.

Super Sonic ::

Verjetno laik ne opazi odklon kvalitete?

Kakšen odklon kvalitete? Pri rabljenjem DSLR je velika verjetnost, da boš moral očistiti senzor (nekje 40-50€ strošek), to je pa tudi vse. Sicer se "shutter count software" ukuca v google in išče. Imaš celo programe, ki delajo štetje glede na znamko aparata.

Sicer pa kot je floyd1 povedal.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

s1m0n ::

Prav tako lahko osebi rečeš, da ti posreduje fotografijo, ki jo napravi sedaj. In lahko na spletnih straneh, programih pri večini preveriš število narejenih proženj. Pa najbolje se po izgledu, obrabi aparata vidi kako se je z njim delalo! Npr. pri mojem ni niti ene praskice pa je star 5 let, zgleda kot nov! Pač odvisno od posameznika kako je ravnal s aparatom.

kitewing ::

Pri DSLRjih zaklop zdrži med 100.000-150.000 proženj. Eni znamo to hitro dosečt. (Še dobro, da moj nima zaklopa)

s1m0n ::

So tudi rekorderji čez 500.000 ali celo milijon proženj :) Pač odvisno od posameznega aparata.

V realnem svetu za nekoga, ki aparat uporablja za hobi to ne bo problem. Težko da bo sploh prišel na 100.000+

turist1 ::

hvala za nasvete sem se skoraj odločil, pa bi rad preveril z vami, zoožal sem na 3 ponudbe:
ker bi slikal predmete od blizu, bi rad da je kvaliteten fotoaparat.....

1.OLYMPUS E-PM1 kit priložen objektiv EZ-M1442 II R (285€)- je extremno drago za moj žep, pa mu nisem naklonjen :|
http://www.pricaraj.si/index.php?page=s...

2. sosed ponuja
body canon eos 450D za 190€, doda še eno novo baterijo, polnilec. kar pomeni da za kvalitetne slike moram še dokupiti objektiv in spominsko kartico?

3.prijatelj prijatelja:nikon d3000 objektiv 18-55 vr,210€

ali:
nikon d60 + objektiv 18-55, polnilec in kartica 2gb 210€.

sosed pravi da lahko dobi tudi kak objektiv, če ga bom potreboval.. cen še ne ve, rabljeni:

18-55.
18-70,
28mm f/2.8
(ne vem kateri objektiv je boljši?)

koliko bom moral še odšteti za "normalen" objektiv, tak ki bi bil kompatibilen? mi lahko predlagate 2 oz. 3 objektiva ker ne vem kateri se bodo lahko namontirali in kateri je boljši, da ne bi kupil slabšega po višji ceni?

ŠE ENKRAT NAJLEPŠA HVALA ZA VSE NASVETE, vem da je težko razloiti človeku ki ni expert na vašem področju. SUPER STE!

sid911 ::

Če imaš možnost, da ti kdo kakšen DSLR posodi za kak dan ali dva, potem malo še počakaj z nakupom in ga preiskusi. Kot so ti že drugi povedali, ni nujno, da bo DSLR zate najboljša izbira (tudi zato, ker je lahko vreča brez dna).

Glede objektivov pa: glede na omejenost financ kaj drugega kot 18-55 ali 50 1.8 skorajda ne pride v poštev.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

turist1 ::

ja od posojanja bo bolj težka... sicer pa npr 18-55. 18-70, 28mm f2/8, gredo tako po vrsti glede na kvaliteto oz. ceno?

od teh štirih k sem jih napisal, keterega bi mi proporočali glede na ceno in namen uporabe? (za slikanje od blizu potrebujem objektiv?) koliko me stanejo rabljeni objektivi (realna cena)?

freesty ::

Dam ti js nikona d60+18-55mm objektiv+8gb kartica za 190e. Na njem ni ene same praske. Ohranjen je kot se spodobi. Ima pa nekje 20000 prozenj.

Drugace ti mm so goriscne razdalje. Torej majn je bolj siroki kot je. Vec je bol ti pribliza objekt.

Tisti 35mm je pa fixen ne mores nic zumirat.

Objektiv pa rabis v vsakem primeru. Brez objektiva ne mores nic.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: freesty ()

s1m0n ::

Za začetek je boljše kak bolj širok ampak, če ti denar ne dopušča ti bo 18-55 zadoščal! Boš pa tako čez čas kupil kak večji zoom.

turist1 ::

kateri 35mm??
35 ni nikjer omenjen.

opcije so:
18-55.
18-70,
28mm f/2.8

aha torej 18-55 je "najcenejši" oz. osnovni, malo boljši je 28mm, najboljši je pa 18-70??


sicer pa zdržali naj bi okoli 50.000 proženj, tvoj ki ga ponujaš jih ima 20.000, to mislim da ni veliko?

sid911 ::

18-55. 18-70, 28mm f2/8 Za kateri aparat sploh?

Pa oprosti, ampak zdi se mi, da siliš v DSLR svet z glavo skozi zid. Ne bi si rajši za začetek kupil kakšnega malo bolj naprednega kompakta (tja do 150€)? Če ugotoviš, da te DSLR še vedno mika, ga pa prodaš in kupiš pač kar ti ustreza. Seveda po tem, ko boš stvari že bolje razumel.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

turist1 ::

za napisane aparate:
body canon eos 450D
nikon d3000
nikon d60

kateri od teh objektivov je najboljši?:
18-55. 18-70, 28mm f2/8
hvala za nasvete..

sid911 ::

Ok, o objektivih v orehovi lupini. Vsaka firma ima svoj bajonet (zadevo, kamor objektiv natakneš). Pri Canonu je to EF bajonet. Objektivov s temi bajoneti lahko uporabljaš samo na Canonu. Se pravi, če kupiš 450D lahko nanj natakneš le Canonove objektive ter objektive drugih proizvajalcev (Tamron, Sigma) z EF bajonetom. (Ne bom zdaj še o EF in EF-S)

Pri teh objektivih, ki jih omenjaš pa mešaš jabolka, hruške in lubenice. 18-55 imata tako Canon kot Nikon. Gre za t.i. kit objektiv, in ti pokrije večino potreb. 18-70 ima le Nikon. 28 2.8 je pa fiksni objektiv z zaslonko 2.8, kar pomeni, da z njim ne moreš "zoomirati". Najboljšega izmed teh torej le stežka izberemo.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sid911 ()

s1m0n ::

Jaz bi mu priporočal Nikon D3000, je za začetek dober saj ima tudi "Guide" funkcijo in lep opis / prikaz zaslonke...
Pač za spoznat DSLR svet je super stvarca! Npr tegale: Nikon D3000 Res, da je slabši od Canon 450D a njemu to pade izven budgeta, saj ga lahko za takšno celo dobiš le brez objektiva.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov D-SLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8825146 (13411) BigWhale
»

Kateri DSLR fotoaparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
689324 (3001) errhec
»

Kateri fotoaparat? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8727018 (18626) bela120
»

Digitalni fotoaparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
7612191 (11463) Invictus
»

Nakup fotoaparata kaj izbrati

Oddelek: Kaj kupiti
101574 (1295) lisjak

Več podobnih tem