» »

Nov D-SLR

Nov D-SLR

«
1
2

Pipi Castro ::

No bliža se prvo sv.obhajilo moje sestre in doma sva se z očetom odločila, da nabaviva nov fotoaparat. Moj oče ima sicer nekaj izkušenj z navadnimi SLR fotoaparati, vendar ne z dslr tako da bi za pomoč prosil vas glede nakupa. Gledal sem že skozi teme na forumu in se odločil za ožji izbor.
- Nikon D3000
- Canon EOH 1000D
- Sony alpha A330L
Zraven bi kupil dva objektiva, en 18-55mm in enega 55-200mm oz. 55-250mm.
Za Nikon D3000 sem si že nagledal dva:
-AF-S DX VR NIKKOR 18-55MM F/3.5-5.6 in
-AF-S VR DX 55-200MM F/4-5.6
Potem pa še flash, ki bo najverjetneje SIGMA EF-530 DG ST FLASH (150€), eno spominsko kartico 8GB (29€) in torbo za fotoaparat (28€).
Fotoaparat z dvema objektivoma + 207€ dodatki. Budget je 900€, najraje še manj.

LP, Pipi

BALAST ::

1. Ali imaš voljo nosit s seboj 2kg torbico s fotoaparatom, objektivom in ostalim priborom?
2. Ali kdaj razvijaš slike v večjem formatu od A4 ?
3. Ali sta prepričana da bi DSLR pomagal pri lepši fotografiji?

Če samo na eno vprašanje odgovoriš na NE, se ti ne splača it v nakup. Raje poglej za dobrega kompakta za polovico ali pa tretjino vajinega proračuna. Canon, Panasonic, Nikon, zadnje čase tudi Samsung delajo dobre mega-zoom kompakte. Tale zadnji Samsung pri nas še ni na policah, ampak se ga splača pogledat, ko pride v trgovine zaradi 15x zoom, AMOLED in GPS pozicioniranje.

s1m0n ::

Če boš že izbiral med temi tremi definitivno Nikon D3000 ter kit in 55-200mm!
Za flash pa ti raje priporočam Metz 48 AF-1. Sigmin je slabe izdelave ter ne nudi toliko kot Metz.
Glede kartice pa je bolje 2x4GB kot 1x8GB ker nikoli ne veš kdaj ti bo kartica odpovedala in ne boš imel zamenjave.

Drugače pa tudi premisli kaj ti je povedal BALAST, ker vedno se ne splača it v DSLR ker misliš, da boš delal boljše slike in, da
bodo drugi mislili, da če imaš dober fotoaparat, da narediš dobro fotko.

jureus ::

Če hočeš dobro sliko rabiš zrcalno-refleksivnega, razlika v slikah med DSLR in navadnim je kot dan pa noč! Morš pa seveda tud kaj vedet o uporabi in sami sliki.
Priporočam ti nikona D3000 od teh ali pa če kje v akciji dobiš D90! Drugač pa tudi sony A550.

Tukaj ima včasih kakšno dobro akcijo al pa rableno zadevo!
http://www.classiccamera.at/

Matek ::

Na www.cameranu.nl dobiš Nikona D3000 z obema objektivoma, ki ju omenjaš, za 535 EUR + poštnina.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

BALAST ::

Kot dan in noč nikakor, to imaš napačne predpostavke. Kompakti so se bolj razvili in so postali vsestransko bolj uporabni kot vstopni-začetni DSLRji.

Res je bil včasih, na oko rečeno 5 let nazaj, kompakt z vsaj 5x zoom pol cenejši od vstopnega DSLR, ter slike je delal bolj zrnate od vreče koruznega zdroba.8-) Ampak danes se je to spremenilo in so 15x Zoom objektiv, ter tehnologija, ki so vgrajeni v kompaktu postali zelo dovršeni. Saj je tržni delež še vedno 4x večji in je hud konkurenčni boj, kot pri vstopnih DSLR. Cene so pod 400EUR, podobno zmogljivi DSLR z dodatno opremo, ki omogoča to kar zna modrni kompakt pa pridejo najmanj 1200EUR, kar je 3x več.

Trg se je zelo razmahnil in tudi kvaliteta slike je začela dohajat vstopne DSLRje. Zato danes prvo priporočam kompakta, ki bo večkrat uporabljan, zaradi svoje enostavnosti in neopaznega prenašanja, kot pa DSLR, ki bo vsaj v začetnem segmentu, kjer so cenejši, služil samo za slikanje. Medtem ko bo pol cenejši kompakt mnogokrat lažji in bolj priročen, ter znal še snemati video ali celo prikazat GPS pozicijo kraja slikanja...

Podobno zmogljiv DSLR se giblje od 1000EUR naprej, brez objektivov! :|

En hiter preračun::O

Tako da prihraniš denar pa če kupiš vsake 4 leta nov kompakt (cca400EUR) = 800EUR /8let
Ali preračunano namesto enega DSLR (600EUR)na 8let in objektive na 4leta (350EUR) = 1300EUR /8let
Pa še dodatno opremo si moraš kupit, kar povprečno prinese še 400EUR

Kompakt z osnovno opremo (torbica, spominska kartica, dodatna baterija):400EUR

Vstopni DSLRz kit objektivoma 18-50 + 70-300 =600EUR
potem si razočaran nad kit objektovoma in kupiš enega da ne prenašaš 2 nepotrebna, 18-270mm kar je 15x zoom =400EUR
Malce večjo torbico za vsaj 2 objektiva in body =50EUR
Najman 2 UV filtra in en Polarizacijski =50EUR
Dodatno baterijo 50EUR
Stojalo: 50EUR
Vzdrževanje na vsake 2leti: 30EUR

Na koncu si se skeširal okoli: 1200EUR + 30EUR na 2letno vzdrževanje.


Malce je za razmislit, kaj in kako slikaš. Če si pravi fotograf, ne greš ven brez fotoaparata, kar pomeni da moraš imeti s seboj poleg kar rabiš za izlet, še najmanj 2kg torbico, kjer imaš objektive za razne priložnosti, ali pa 300g lahek kompakt za vse priložnosti.

Sploh če DSLR nima stabilizatorja slike , kot nikon D3000 in moraš kupovat posebne leče, ki niso poceni je kompakt boljša izbira.

Rabljeno ne priporočam, ker je preveč težav in fint, kako te nategnejo, še posebej za neizkušene uporabnike DSLR fotoaparatov.

Sam sem prišel iz kompakta z 3xZoom na kompakta z 12xZoom, ter sedaj sem na DSLR Sony Alpha 350 z tremi objektivi.
Pa še vedno veliko slikam z kompaktom, ker DSLR je bolj primeren samo za lepo vreme, pa še na razne prireditve ti prepovejo nošnjo DSLRja, če se nisi prej prijavil kot fotograf in mogoče plačal kakšno akontacijo. Tega z kompaktom ne boš doživel in lahko ujel vsak trenutek na koncertu ali šprotnem dogodku. To da rabiš biti blizu odra je pomembo tako za DSLR, kot kompakte. Ob zunanji sliki ali sončnem vremenu se pa DSLR in kompakt popolnoma izenačita.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BALAST ()

s51as ::

Za 900 EUR se ti morda splača pogledat na bolhi ali kakem drugem portalu z malimi oglasi.
Kupiš lahko body nekaj v stilu Canon 30D (tudi 20D) ali Nikon D200 mogoče? (če je predrag pa D90, 80.. na nikone se ne spoznam), objektiv po želji priporočam pa ti da gledaš svetlobno vrednost F2.8 kar ti zna zelo pomagat pri slikanju obhajila v cerkvi, tudi če zraven uporabljaš bliskoaico. Dober objektiv ti bo pomagal bolj kot še tako dober body. Teleobjektiv lahko še vedno kupiš kasneje kaj kvalitetnega v tem budgetu pa ne boš dobil ampak tudi z 18-50, in nekaj miljoni pikslov boš lahko delal zelo kvalitetne izreze.
Bliskovico rabljeno je kar težko dobit, ampak se da, odvisno koliko imaš časa...

Aparati ki si jih dal v ožji izbor so seveda boljši od sodobnih kompatkov, imajo večje senzorje (v mm ne v Mpkslih), boljše objektive in verjetno tudi boljše tehnične podatke. Gre pa v vseh primerih za vstopne SRLje, ki niso "bog ve kaj". Pogrešal boš hitrost ostrenja v slabih svetlobnih pogojih (zaprti prostori), pogrešal boš tudi nekaj teže v roki, ki je zelo pomembna za stabilno slikanje, velikost ohišja, da ti lepo sedi v roki in da je konec koncev užitek slikati...

Kakorkoli se bosta z očetom odločila vama želim veliko užitkov ob fotkanju :)
It's just me myself and I

RedDrake ::

Ok, se moram malo javiti, sicer je OT, ampak dajmo vseeno.

Gremo po vrsti!

Najman 2 UV filtra in en Polarizacijski =50EUR
Dodatno baterijo 50EUR
Stojalo: 50EUR
Vzdrževanje na vsake 2leti: 30EUR

Seveda! zakaj tocno se ta oprema pristeje k DSLR-ju, h kompaktu pa ne?
A kompakt bo pa lepo modro nebo naredil kar brez PL filtra, al' kako?

Poleg tega, ne vidim razloga zakaj bi objektive menjal na 4 leta?
Osebno imam v lasti kar precej objektivov ki so le kakih par let mlajsi od mene (pa se ze blizam tretjemu krizu). Sicer si to s KM objektivi lahko privoscim, ker pac vse pase tudi na nove Sony-e, ampak tudi pri drugih znamkah ni smiselno menjati objektive kot gate. Ponavadi se menja ohisja, ce ze kaj.

Potem smo pa pri tem, kaj bi nekdo rad pocel.
Se strinjam, za preprosto "panorama" fotografijo je kompakt ponavadi dovolj.
Kaj pa ce bi rad fotknil se kaj kar se premika? MNOGO tezje s kompaktom in posledicno pocasnim fokusom. Rocni zoom je tudi nekajkrat bolj natancen in nima fiksnih korakov, kot imajo (cenejsi) kompakti.
Potem za slikanje v notranjosti imajo kompakti dostikrat precej slabse bliskavice od najbolj osnovnih DSLR-jev (Da ne omenjam da bliskavica za 150EUR na najbolj cheap DSLR-ju dela prave cudeze v primerjavi s tisto na kompaktu).

Poleg tega mi se povsem nikjer niso zatezili za kaksno placilo ali akreditacijo, pa s seboj ponavadi tovorim dve ohisji (a700 in a900) in zbirko raznih objektivov (poln nahrbtnik Lowepro SlingShot 300 v glavnem).

Bi pa nekaj pridodal se dejanski temi.
Ne kupuj Sony-a! V tem razredu zal niso konkurencni Canon-u ali Nikon-u.
Pa sem lastnik dveh Sony-ev, a kvaliteta JPEG slik direktno iz aparata pri nizjih serijah (a2XX, a3XX, a5XX) ZELO razocara. Verjamem pa da kot amater nimas ravno casa posamezno obdelovati vsakega RAW-a, ki bi ga rad obdrzal.
Verjetno bi bilo najbolje kupiti Nikon D3000 (ima vecji zaslon kot Canon) dvojni kit (kot si ze sam ugotovil), ki se ga dobi za cca 600 EUR.
D3000 dvojni kit

Pa za bliskavico bi priporocal Metz-a, ki ga je nekdo ze zgoraj omenil, v nizjem razredu so imho boljsi od Sigme. In vse skupaj verjetno se vedno pade v 900 EUR.

LP,
B'

kos1 ::

cudi me,da nimas v ozjem izboru zelo user friendly aparate znamke Pentax

s1m0n ::

Nimam nič proti Pentaxu (si ga sam lastim).
Ampak je vseeno cenovno ugodnejše vzet Canon, Nikon saj je veliko več rabljenih objektivov in opreme!

Pri Pentaxu pa je to bolj tako, objektivi so dragi, razen kak cenejši Tamron, malo je rabljene opreme, malo specifičnih dodatkov za to firmo!
Drugače pa ponujajo kar fajn DSLR npr.: model K-x, ki za ceno nudi vse, od stabilizacije v bodyu do prijaznosti in preprostosti uporabe.

snela ::

Glede na to, da mate v familiji neke fotografske izkusnje priporocam kombinacijo Nikon D80/D90 + Nikkor 18-200VR (novo ali rabljeno) in mogoce v prihodnosti SB600 bliskavico pa ce bo se kako "obhajilo" se Nikkor 10-24 za notranjost.

Cena objektiva bo cez par let se vedno dobra, nadgradnje ne bodo delale nobenih problemov. Ce bos kupil kompakta in bos hotel kej izboljsat, si lahko ze zdej zracunas da bos z nakupom boljsega kompaktnega ali DSLR v prihodnosti, prisparal ce bi danes kupil dober DSLR.

Pa s takim DSLR-jem je potem uzitek slikat, ker mas sirok razpon moznosti za kreativnost: mm, ISO, nizek cas pri VR dela cuda.

Ne vem pa kaj ima Canon v tem rangu, za to so fantje na slo-foto.
LP

kos1 ::

s1m0n je izjavil:

Pri Pentaxu pa je to bolj tako, objektivi so dragi, .

odvisno kje se kupuje
BTW: Nisem pa se srecal lastnika Canona, ki se mu ne bi kaj pokvarilo

s1m0n ::

No ja to je tudi res odvisno kje se kupuje :)
Samo pač Pentax ni to kar bi lahko bil, premalo je poznan in cenjen!

M-XXXX ::

BTW: Nisem pa se srecal lastnika Canona, ki se mu ne bi kaj pokvarilo

No, ravno eden se je vmešal v to temo :)

vaiosony ::

Da ne odpiram nove teme.... Sem lastnik a200 in iščem telezoom objektiv.Torej odločam se med 18-200mm Tamron in 18-200mm Sigma. Tamrona bi lahko dobil za 130EUR ali se splača?

s1m0n ::

Glede kvalitete slike in ostrine je Sigma malo boljša, drugače pa tudi z Tamronom ne boš falil!

kos1 ::

s1m0n je izjavil:


premalo je poznan in cenjen!

to je enako kot kje se kupuje. odvisno kje vprasas....
enkrat vprasaj enega japonca, ce bos imel kje sanso..al pa tudi lahko jap.studenta pri nas

BigWhale ::

Pentax ima prednost, ker ima stabilizacijo slike v bodiju, ne potrebujes kupovati tako dragih objektivov.

Griffith ::

snela je izjavil:

Glede na to, da mate v familiji neke fotografske izkusnje priporocam kombinacijo Nikon D80/D90 + Nikkor 18-200VR (novo ali rabljeno) in mogoce v prihodnosti SB600 bliskavico pa ce bo se kako "obhajilo" se Nikkor 10-24 za notranjost.

Pa s takim DSLR-jem je potem uzitek slikat, ker mas sirok razpon moznosti za kreativnost: mm, ISO, nizek cas pri VR dela cuda.

Ne vem pa kaj ima Canon v tem rangu, za to so fantje na slo-foto.


Jaz bi isto priporočal. Le objektiv bi raje vzel original nikkor 18-105 s stabilizatorjem, ker med 105 in 200mm ni neke bistvene razlike, tamron 18-200 pa stabilizatorja nima.
Od Canona v tem rangu pa vzameš EOS 450D, EOS 500D ali zadnji model 550D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Griffith ()

Griffith ::

Sem videl da do 900e keša. Ja za jurjaje tole D90 + 18-105VR http://www.mixi.tv/katalog/product.php?...
ali pa z D5000 18-105VR Kit pod 900e http://www.mixi.tv/katalog/product.php?...
oz. vidim, da hočeš točno tole D5000 18-55VR/55-200VR Kit http://www.mixi.tv/katalog/product.php?...
Ja, je pa vse brez bliskavice, to je pa res.
Od Canona pa EOS 450D DVOJNI KIT (EF-S 18-55 IS + EF-S 55-250 IS) http://www.mixi.tv/katalog/product.php?...
Pol naprej je pa že vse dražje.

kos1 ::

BigWhale je izjavil:

Pentax ima prednost, ker ima stabilizacijo slike v bodiju, ne potrebujes kupovati tako dragih objektivov.

vecina itak to spregleda:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kos1 ()

s1m0n ::

No recimo Pentax K-x + 18-55 + 55-200 + bliskavica Metz 48 AF-1 = ca. 930EUR
In to ti je zelo dobra kombinacija za začet, stabilizacija je v bodyu tako, da imaš stabilizacijo pri vseh objektivih tudi starih m42.

klemenSLO ::

Pa je stabilzator v bodiju enako dobr kot tisti, ki so v objektivih?
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Zgodovina sprememb…

s1m0n ::

No ja kako gledaš mislim, da je bolje če se leče premikajo kot pa senzor ampak kakšne velike razlike ni!
+ pri stabilizaciji v objektivu moraš imeti vsak objektiv z stabilizacijo ti pa niso prav poceni.
+ pri stabilizaciji v objektivu vidiš delovanje skozi okularja in zaslon, če fotoaparat podpira Live view, pri
stabilizaciji kot jo ima Pentax ali Sony pa le na zaslonu, v okularju stabilizacije ne opaziš.
Ampak mene je stabilizacija v Pentaxu prepričala, da dobro deluje :) (Star Pentax K100D).

snela ::

Ne vzemat vec kot en objektiv, ker drugega ne bos uporabljal.

18-105 je tudi ok, vseeno raje 18-200 VRI ali VRII, ce je le mozno.

kupi rabljeno robo 20.000 do 30.000 posnetkov, brezveze novo kupovat. samo dobro jo preveri. vzem kakega kolega, ki mal pozna zadeve s sabo.

http://www.bolha.com/oglas384033677/new...
LP

gt55gre ::

Sony dslr so cenovno ugodni i n kvalitetni , Sony je kupil minolto, tako ,da ima sony že ogromno podlago.

kos1 ::

klemenSLO je izjavil:

Pa je stabilzator v bodiju enako dobr kot tisti, ki so v objektivih?

profitiras do dve zaslonki. ce ti se to ni dovolj, potem ti tudi nobeden kaj vem, Hasselblad ne bo pomagal.
stabilizator v bodiju stabilizira vse objektive, ki jih das gor...
ce te pa denar zuli, pac kupujes stabilizatorje z objektivi pri konkurenci:)
je pa to tudi ena izmed resitev

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kos1 ()

Pipi Castro ::

No kupili smo Nikon D90 z objektivom 18-105 VR + torba + 2x 2GB SDHC za 830EUR v BigBangu. Zdaj še samo potrebujem kak dan, da se navadim nanj, potem pa akcija :)

Okapi ::

Če hočeš dobro sliko rabiš zrcalno-refleksivnega, razlika v slikah med DSLR in navadnim je kot dan pa noč!
Zdaj si pa preberi tale članek in boš videl, kakšno bedarijo si povedal.
http://www.luminous-landscape.com/revie...

Možakar je primerjal Canon G10 in profi Hasselblad H2 z digitalnim zadkom Phase One 45+ (500 dolarjev proti 40.000 dolarjev!). Ugotovitev?
... in medium sized prints it's been almost impossible for experienced photographers who I've shown these comparison prints to to tell the difference.


O.

marko20 ::

@Okapi

on je govoril o DSLR-jih ne o medium formatu...

just kidding :D

vse je odvisno kaj slikas in v kaksnih pogojih...

za amaterje je P&S celo boljsa kamera v mnogih pogledih

s51as ::

@OKapi
Nihče ne trdi, da se ne da naredit z obema enake fotografije. Ampak z zrcalno refleksnim imaš veliko prednosti in lahko narediš BOLJE! Noben kopakt nima goriščnice 18 mm kaj šele manj, kar ima vsak standarden objektiv za SRL, noben komplakt nima zaslonke odprte na manj kot 3.5 (kaj šele v tele območju) kar pri SRLju ni nobena redkost, noben kompakt nima prednje leče premera 5 cm ali več, kar ima vsak objektiv za SRL, velikost čipa za zajemanje fotografij je pri SRLju neprimerno večja in vse to ti omogoča delat veliko več kot pa kompakt. Se pa absolutno strinjam, da z obema isto naredit (moraš SRL prilagodit kompaktu).

Pa tudi ne strinjam se s tistim ko pravijo, da je včasih kompakt za začetnike boljši od SRLja. Na SRLju isto lahko daš na auto pa prtiskaš (in pri tem še vedno izkoriščaš vse zgoraj naštete prednosti + hitrost ostrenja in proženja). Edina prednost kompakta pred SRLjem je da ga lahko daš v žep, medtem ko za SRL rabiš ogromn žep :)

Lep pozdrav.
It's just me myself and I

Okapi ::

Noben kopakt nima goriščnice 18 mm
Na boljše kompakte lahko priviješ širokokotno predlečo in dobiš 18mm širokokotnik. Poleg tega moraš tistih 18mm pri zumih za zrcalno-refleksne množiti z 1,6 ali 2, da dobiš pravo vrednost (razen na full frame modelih).

noben komplakt nima zaslonke odprte na manj kot 3.5
Veliko jih ima 2.8, nekateri tudi še bolj.

velikost čipa za zajemanje fotografij je pri SRLju neprimerno večja in vse to ti omogoča delat veliko več kot pa kompakt.
Seveda ima prednosti, ampak jaz sem odgovarjal na trditev, da je razlika v kakovosti slik med kompakti in zrcalno-refleksnimi kot dan in noč.

O.

matej_jack ::

Razlika med kompaktom in DSR vsekakor ni kot dan in noč, morda v nekaterih primerih: slikanje v temi, hitro ostrenje,...
Sam imam Canon S5 IS, ki ima F2.7-3.5, 36 - 432mm v 35mm ekvivalentu. Podoben objektiv za DSLR bi stal celo premoženje. Edino kar me moti pri kompaktu je hitrost/natančnost zumiranja in (ročnega) ostrenja in globinska ostrina pri nižjih goriščnicah. Včasih pogrešam tudi široki kot, pa morda vgrajena bliskavica ni ravno biser, ampak se vsekakor da potrpet. Vsekakor se da z njim posneti super fotografije in pri dobri svetlobi bo redko kdo opazil razliko med fotko, posneto s kompaktom ali tisto z DSLR (izvzamimo ekstremne objektive in poznavalce).

BigWhale ::

36-432mm za DSLRja se najbrz sploh ne da dobit.

lurker ::

Vsekakor se da z njim posneti super fotografije in pri dobri svetlobi bo redko kdo opazil razliko med fotko, posneto s kompaktom ali tisto z DSLR (izvzamimo ekstremne objektive in poznavalce).

To je tako kot da bi rekel, da pri rdeči luči ni velike razlike med ferrarijem in cliotom.

Pa nič ne mislim poveličevat D-SLRje, ampak če bi telefoni zmogli vse kar zmorejo D-SLRji, nihče ne bi tovoril te ultra drage glaževine s seboj.

36-432mm za DSLRja se najbrz sploh ne da dobit.

če je 50-500 dovolj blizu temu, potem se da dobit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lurker ()

BigWhale ::

lurker je izjavil:

Vsekakor se da z njim posneti super fotografije in pri dobri svetlobi bo redko kdo opazil razliko med fotko, posneto s kompaktom ali tisto z DSLR (izvzamimo ekstremne objektive in poznavalce).

To je tako kot da bi rekel, da pri rdeči luči ni velike razlike med ferrarijem in cliotom.


Ne, to je tako kot ce bi rekel, da je sredi Ljubljane ob pol petih popoldan prav vseen a imas ferarija al cliota. :)

matej_jack ::

lurker je izjavil:

Vsekakor se da z njim posneti super fotografije in pri dobri svetlobi bo redko kdo opazil razliko med fotko, posneto s kompaktom ali tisto z DSLR (izvzamimo ekstremne objektive in poznavalce).

To je tako kot da bi rekel, da pri rdeči luči ni velike razlike med ferrarijem in cliotom.
Pa nič ne mislim poveličevat D-SLRje, ampak če bi telefoni zmogli vse kar zmorejo D-SLRji, nihče ne bi tovoril te ultra drage glaževine s seboj.

Mah, meni je DSLR zakon, predstavlja poseben užitek med fotografiranjem, kar večina kompaktov, ne more :) - je pa to seveda subjektivno mnenje.
Ferrari in Clio pa sta, tako kot kompakt in DSLR, za večino povprečnih uporabnikov precej enaka: z obema se lahko peljemo 50-130, oba nas pripeljeta od točke A do B, oba lahko opravimo za običajna opravila, gremo v trgovino po mleko.

Veliko ljudi kupi DSLR, ker je pač super kul (čeprav bi bil malo boljši kompakt vrh glave), tako kot bi veliko ljudi kupilo Ferrari, ker nekaj pomeni, če te vidijo v njem, čeprav ga ne bi izkoristili oz. sploh ne vejo, kaj lahko tak avto ponudi. Tisti, ki jih moč motorja veseli in uživajo v "drznejši" vožnji, ter od avta pričakujejo nekaj več, kot zmore Clio, bodo pa kupili Ferrari/DSLR (in Cliota/kompakta za v trgovino).

snela ::

Bravo za Nikon D90 :D

Drugace DSLR omogoca vec kreativnosti. To da primes focus in ga sam prestasvis, casi, barve,...

Fizicno ni mozno, da bi CCD v kompaktu delal boljso sliko od DSLR-ja.
LP

matej_jack ::

snela je izjavil:

Bravo za Nikon D90 :D
Drugace DSLR omogoca vec kreativnosti. To da primes focus in ga sam prestasvis, casi, barve,...
Fizicno ni mozno, da bi CCD v kompaktu delal boljso sliko od DSLR-ja.

Se strinjam, s tem da DSLR še ne pomeni avtomatsko WOW slik. Primer :D

snela ::

True - neznanje je problem ne glede na kamero ;)
LP

telexdell ::

Sem 6 let fotografiral z Olympus UZ770 kompaktom (dokler ni izpustil duše), kateri je imel 10x optični zoom in možnost ročnih nastavitev časov, zaslonke, ostrenja...Sedaj sem lastnik vstopnega D-SLR Pentax k-x s Sigmo 18-200. Glavne razlike med obema aparatoma so predvsem v:
-Čas od vklopa aparata do možnosti fotografiranja je max 1s napram do 5s (če je bil kompakt slučajno v sleep modu še dlje)- le koliko zanimivih prizorov sem zamudil?
- hitrost ostrenja je pri D-SLR neprimerno hitrejša (bi rekel 3..10x)- manjše število neostrih slik
- globinska ostrina- lahko naredim portret "iz roke", kateremu sem se prej približal le z dolgotrajno obdelavo v Gimp-u (zabrisano ozadje in ospredje...)
-Čas med dvema zaporednima posnetkoma je neprimerno krajši, tako lahko npr. fotografiram otroka, ko se odrine, je v zraku in ko pade v vodu pri skoku. Pri kompaktu pa sem po več poskusih le redko ujel, da je bil otrok v gibanju in cel na sliki.
Seveda pa so tudi slabosti, kar se kaže v velikosti in teži aparata (predvsem za sprehode) in vzdržljivosti baterij.
V lepem sončnem vremenu in statičnih motivih v kvaliteti slik ni omembe vrednih razlik , kar z gibanjem in rastjo oblačnosti ali mraka hitro raste v prid D-SLR.
Sam si težko predstavljam, da bi se vrnil izključno na kompakta. Tako ob sprehodih za statične fotografije v lepem vremenu uporabljam kar mobilnik. Fotografije so čisto OK za pregledovanje na računalniku ali TV.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Okapi ::

Pozabil si omeniti, da za primerjavo uporabljaš 6+ let star model kompaktnega fotoaparata. Vzemi v roke kakšnega novega, boš močno presenečen. OK, kar se globinske ostrine tiče, se kaj dosti pri malih tipalih ne da narediti, drugače pa so sedaj mali fotoaparati neprimerno hitrejši in zmogljivejši kot pred šestimi leti.

O.

BigWhale ::

Slabost DSLRja je baterija?! Uhmmm. Jaz z Nikonom D80 naredim med 600-800 posnetki z eno baterijo. Pa konstantno uporabljam zoom.

Okapi ::

Dejansko je akumulator prej slabost malih fotoaparatov. Ker imajo pač tako majhne akumulatorčke. Po drugi strani pa imaš še enega ali dva rezervna v žepu in je problem rešen.

O.

telexdell ::

BigWhale je izjavil:

Slabost DSLRja je baterija?! Uhmmm. Jaz z Nikonom D80 naredim med 600-800 posnetki z eno baterijo. Pa konstantno uporabljam zoom.

Pentax uporablja klasične AA baterije. Litijeve baterije so mi zdržale preko 1000 posnetkov, polnilne NiHm (3M- ne najbolj nove) pa le okrog 150. Sedaj bom poskusil z Eneloop katere bi naj omogočale 500+ posnetkov. Tako da... pisal sem o mojih izkušnjah in ne na splošno zato, ja trenutno imam problem z baterijami.

@Okapi: ja seveda, v svojem življenju sem v rokah držal le 6 let star model kampakta, kateri mimogrede še dandanes prekosi mnogo novejših.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

s1m0n ::

No jaz na mojem Pentaxu dosežem ca 300-400 slik z Ansmann baterijami kar mi zadošča saj jih hitro zamenjaš pa še cenejše so od Litijevih.

Griffith ::

Okapi je izjavil:

Pozabil si omeniti, da za primerjavo uporabljaš 6+ let star model kompaktnega fotoaparata. Vzemi v roke kakšnega novega, boš močno presenečen. OK, kar se globinske ostrine tiče, se kaj dosti pri malih tipalih ne da narediti, drugače pa so sedaj mali fotoaparati neprimerno hitrejši in zmogljivejši kot pred šestimi leti.

O.


Stari, dej mi naved en model k je tok hud. Bom mal načekiru na netu d videm kaj je zdej kaj na tržišču.

Okapi ::

Poglej recimo Canon G11, Panasonic TZ10, Sony HX5 ...

O.

Griffith ::

Aja, ah, to sem pa že vidu, sem mislu da je zdej res kšna nova huda zadeva zuni.

Okapi ::

Nova huda reč je Sony NEX5, ampak ta v bistvu ni kompakt, ampak ima izmenljive objektive.



O.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri DSLR fotoaparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
689326 (3003) errhec
»

Kateri fotoaparat? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8727018 (18626) bela120
»

Fotoaparat dober nakup? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6624400 (18452) schurda
»

zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14023719 (18570) schurda
»

Digitalni fotoaparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
7612192 (11464) Invictus

Več podobnih tem