» »

Kolikšna bo zemeljsko leto čez nekaj miljard let?

Kolikšna bo zemeljsko leto čez nekaj miljard let?

shock ::

V bistvu tako razmišljam. Sonce oddaja energijo in če oddaja energijo pol je se njegova masa vedno manjša. Zemlja pa bo imela vedno isto vrtilno količino (več al manj) in potem zaradi tega se bo oddaljila od sonca po nekakšni spirali in posledica tega je daljše obdobje, katero bo zemlja porabla da zavrti enkrat okol sonca. Kaj pravite vi a prav razmišljam al ne?
  • spremenil: shock ()

Thomas ::

Razmišljaš sicer prav, ampak zvezda kot Sonce, zgubi samo eno promilo mase skozi sevanje.

Večino šele takrat, ko se tako napihne da se "Zemlje" uparijo v njej.

Ta efekt je torej zanemarljiv.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

(sic) ::

Evo zdaj se bom pa še jaz delal pametnega;

Sonce sčasoma (po par milijonih, milijardah let) izhlapi in ko je bo še čisto malo se bo razpošila in potem bo nastala največja gravitacija - ki bo za sabo potegnila celo svetlobo in potem BUM! Spet rojstvo novega osončja...

Thomas ::

No sir! Sonce je premajhno, da bi eksplodiralo kot supernova.

Sonce teče zadnji krog.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

keber ::

V bistvu bo v svojem zadnjem stadiju rdeče orjakinje izmetalo vse zunanje plasti v planetarno meglico, ki bo obkrožala belo pritlikavko, nekoč Sonce. V planetarni meglici sicer ne bo dovolj materiala za novo zvezdo oz. planetarni sistem, vendar to ne bo šlo v nič. V nekaj stomilijonih ali nekaj milijardah let se bo iz atomov, ki boo ostali v tej planetarni meglici rodilo novo Sonce.

Tako, če kdo verjame v reinkarnacijo... 0:)

Thomas ::

Hja, to je nekoliko račun brez krčmarja. To je tako kot bi rekel, da bodo lažji ogljikovodiki ušli iz ležišč nafte, težji se bodo pa nekako strdili v take naftne skale, v milijonih let.

Človek ima druge načrte. Nafto pokuriti.

Tako tudi Sonce ne bo šlo svojo "naravno pot", pač pa bomo poslali samoreplikativne (nano?) stroje nadenj, da ga razgradijo in ugasnejo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aspirinix ::

Thomas, ha? Ka z nanosondami bluziš? Pa nanosonde, ki bi jih človek lahko izdelal, bi morale pogasiti središče sonca, kjer je pa (zaenkrat vsaj) T=15 milijonov °C. Tališče vseh zlitin in kovin je dosti nižje. Nano=tekoče.

Ena zadeva je bila : "ali nekaj milijardah let se bo iz atomov, ki boo ostali v tej planetarni meglici rodilo novo Sonce"

Zvezde se lahko rojevajo le iz lahkih plinov, ker se v težkih ne more vžgati jedrski ogenj. Zato, ker bo velik del izvržene snovi v planetarni meglici težka jedra bo najverjetneje meglica kar lepo izpuhtela, medtem ko bo Sonce v sredini počivalo v obliki bele pritlikavke. Pa še nekaj: v sredini nimaš telesa, ki bi ustavilo širjenje plinov v planetarni meglici, ker bo Sonce po eksploziji premajhno saj bo odvrglo okoli 80% svoje takratne mase.

Snov pa nikoli ne gre v nič. Če drugo ne, bo vsaj nekaj sedanjih jeder mogoče nekoč pristalo v kakaem ali3nu nekje v Andromedi ali pa kje drugje.

Thomas ::

> Thomas, ha? Ka z nanosondami bluziš? Pa nanosonde, ki bi jih človek lahko izdelal, bi morale pogasiti središče sonca, kjer je pa (zaenkrat vsaj) T=15 milijonov °C. Tališče vseh zlitin in kovin je dosti nižje. Nano=tekoče.

Kako nanosonde razmontirajo Sonce, te zanima?

Naprimer:

Podobno kot celice se jih organizira nekaj milijard v nekakšno folijo. Na osojni strani črno, na prisojni svetlo. Tako so lahko zadosti mrzle, ko jadrajo nizko nad Soncem in zajemajo vroči plin, ki ga tovorijo proč, kjer ohlajen čaka v orbiti. Počasi manjšajo Sončevo maso in zvezda zlagoma ugasne. Ves čas uporabljajo gravitacijo in sevanje Sonca.

Doable?

Podrobnosti so seveda lahko tudi drugačne - ampak fizikalno je vse bp!


8-)




Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

keber ::

Aspirinix -> Snov pa nikoli ne gre v nič. Če drugo ne, bo vsaj nekaj sedanjih jeder mogoče nekoč pristalo v kakaem ali3nu nekje v Andromedi ali pa kje drugje

No saj to sem tudi mislil. Nisem dobesedno misli, da bo iz planetarne meglice nastalo Sonce, vsekakor pa bi lahko kakšen planet. Zvezde nastajajo pravzaprav iz oblakov vodikovega plina, ki so razmeteni po Galaksiji. Težji elementi pa nato tvorijo ostala telesa; medzvezdni prah -> planeti, rjave pritlikavke, kometi, delno tudi "prave" zvezde

keber ::

Thomas:

Zakaj bi pa morali Sonce ugasniti in razgraditi? Kakšno korist pa bi imeli od tega? Kaj ni dovolj snovi v preostalem vesolju? Seveda človeštvo koristi ne bo imelo, ker bo do takrat že davno med izginulimi vrstami; po nasilni ali naravni poti.

Če pa bi človeštvo (ali neko njihovo potomstvo-vrsta) čisto SLUČAJNO preživelo (v kar jaz sploh ne verjamem)

- tvoj famozni Protokol je pri tem izvzet, čeprav tudi njegove življenske dobe ne bi ocenil na nevemkoliko dolgo, veliko pa vsekakor ne -

se mi zdi, da bi bilo bolj smiselno najti neko primerno zvezdo v bližini (teh je kar nekaj - napaka - takrat jih bo verjetno kar nekaj), pa si tam sestavimo svoj planet, snovi se bo menda že našlo dovolj, pa še izvedba bo bolj preprosta in hitrejša. Vedi, da bo življenje na Zemlji neznosno že čez kake pol milijarde let, Sonce pa bo z glavne veje (H-R diagrama) skrenilo šele čez kake 4-7 milijarde let.

Thomas ::

No me veseli, da ni temeljnih ugovorov proti možnosti razgradnje Sonca, kakršno sem opisal.

Da bomo pa šli raje "nekam drugam" - je pa podobno razmišljanju človeka, ki se je zatekel pred dežjem pod neko drevo. Kaj bom pa potem, ko bo začelo pronicati skozi vejevje? Eh, šel bom pod drugo drevo! Slejkoprej bo pronicalo skozi vse krošnje!

Razgraditi je treba vse zvezde tega Vesolja iz dveh razlov:

- ker so totalna potrata energije. Jih bomo raje cuzali počasi.

- ker iz nekontrolirane materije lahko vznikne (konkurenčna) evolucija

Protokol bo držal, dokler bo fizikalno mogoče. Če ne, bo pa en drug Protokol naredil isto. Nimamo nobene izbire.

Življenje na Zemlji pa nima niti 300 milijonov let več. Smo bili enkrat skoraj na run away topli gredi, ko so se oceani segreli na 80 stopinj. Če bi se na 100 - game over, Venera na Zemlji. Tako da pamet v roke - narava je totalno indiferentna.

Pa ne bit preveč konzervativen - keber.

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aspirinix ::

Thomas, kje boš dobil par tisoč ton nanosond, da bodo lahko Sonce razgrajevale hitreje kot že samo oddaja maso?
Mislim, da Sonce na dan izgubi za okoli 10^4 ton mase. Te nanosonde bi morale kar konkretno delati, da bi lahko pospešile razgradnjo.
Mogoče bi bila boljša rešitev bombardiranje sonca z neko (še neznano snovjo, ki jo bodo po moje sigurno našli. Če ne prej, ko bo uspela hladna fuzija, da bodo imeli varnostni mehanizem.). Na Soncu bi se naredila (vsaj malo) skorja, ki bi jo Sonce nato samo odpihnilo. Ali pa kak drug način lokalnega hlajenja.

Doable?
Doable, ugovorov na nanosonde nimam. Samo dodtne probleme iščem.

Thomas ::

Sej ravno v tem je štos, da nanosonde so lahko samoreplikativni artilekti. Pošlješ jih za eno čajno žličko na Merkur, pa jih imaš v parih dneh za cel planet. Potem jim pa "z Zemlje" uploadaš po radiu program, ki naj ga sledijo.

Površina Sonca je več kot bilijon kvadratnih kilometrov. Zaplemba samo ene tone na vsak hektar na dan, bi bil deset milijardokrat večji masni tok - od zdajšnjega.

Razmontiranje Sonca bi bilo končano lahko zelo hitro, na kozmični skali gledano.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

P_Nut ::

Thomas : dej nehej bluzit ; kakšne nanosonde? hahahahha! no tole si pa v temo brcnu. Zakaj bi ga hotele razgrajevat?
:))

Thomas ::

Na - mal pobarvej tole!




:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tito ::

:\ Thomas, Thomas...

V glavnm, sonce bo umrlo ko bo umrlo, pred tem pa bomo izumrli zemljani... 1. Zaradi onesnaževanja, 2. zaradi nestrpnosti, 3. zaradi Thomasov:D ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tito ()

Thomas ::

Kaj je tito, kaj se usajaš?

:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

skorc_norc ::

Ah Tito pomoje, da ne bomo izumrli zaradi onesnaževanja ali nestrpnosti. Če onesnaževanje držali na meji, da nas ne bo močno ogrozilo npr. naslednjih 50 let bomo preživeli in vse atome tistih smeti aktivno porabili in itegrirali :D

Zadnji čas, da se stvari začno premikati proti kakšni teh. singularnosti, drugače se bomo res zadušili z lastnimi smetmi.

Tito ::

NE! Evropa se morda res začenja zanimati za ekologijo, saj ji je potegnil, v kaj tonimo! A potem so tukaj ZDA, ki nočejo podpisati kiotskega sporazuma in revne države, ki si ekologije ne morejo privoščit! Predvsem pa se multinacionalke in korporacije požvižgajo na ekologijo!

Res pa je da nebomo uničili planeta ampak bo on nas! Poplave, viharji zmrzali toplotni valji... Narava se je obrnila proti nam in samo vprašanje časa je kdaj se bo ekonomski sistem porušil...

Potem pa gorjačo v roke in lovit jamske medvede!

Thomas ::

Od kod se bodo pa vzeli jamski medvedi?

Jih bo dalo onesnaževanje?

Ti spadaš sem kot jest v pevski zbor. Spel se nekam Tito.

:|

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tito ::

Ti spadaš sem kot jest v pevski zbor. Spel se nekam Tito.


;((


Zdej nevem kaj si nej pod tem predstavljam? A ti morda v kakšen zbor hodš?

Jamski medvedi... pojejo pa pojejo...

Kam vse ti nos utikaš thomas pa ti noben nič ne reče. Pa bi si vsak zaželel da bi te ne poslušal... Samo meni sčasoma postaja prav zanimivo... Na vsak način pa se nikoli nebom strinjal s tabo, ker pač tako je življenje in treba se je sprijaznit...


Zdej pa se opravičujem zaradi tega spema vsem vedežem ki so to temo prišli preberat, ničhudega sluteče, potem jih pa Thomas zastruplja z svojim oskoosmerjenim izražanjem, ki temelji nan jegovi samovšečnosti in njegovi koristoljubnosti! Prefinjeno se sporeka na spletu z vsemi svobodomislnimi. V samem bistvu pa se skriva skrajni blefer, ki pa mi gre delo zelo dobro od rok! Na vsako stvar si ustvari stališče, ki je vedno proameriško in karseda konzervativno.

Ko se nekaj časa prepiraš z takim osebkom se ti pošteno vzdigne krvni tlak, vendar po šenkrat tolikšni muki počasi začneš v tem uživat in tako postanejo Thomasovi pousti najzanimivejše branje... (hja še vedno mam pa rajš ljubavne romančke>:D , pa hopla>:D )

Skratka Befiraj, dokler ti je volja! Še najbolše je, ko začneš politične stresat iz rokava...

Le tako naprej, za domovino s Thomasom naprej!:\


Mimogrede, tudi sam sem bil v peuskem zborčku, pa bi lahko kakšno skup zapela? Če si za mi pošlji mail!

Bova kakšno dobro zapela, pa pa bodo vsi neporavnani računi izpuhteli v kozji rog!

skorc_norc ::

No, no Thomas sam če ma človk drugačn mnenje ke ti ni treba, da ga v pevski zbor pošiljaš:\
Sploh se pa tudi jaz ne strinjam s tvojimi političnimi, kar se pa znanosti tiče (tam kjer razumem za kaj se gre) se pa v bistvu strinjam s tabo. Ampak tako neargumentirano pa ni treba človeka v pevski zbor pošilat. Sej ni nč neumnega napisu samo ne sklada se s tvojim mišljenjem.

ps. Onesnaževanje je resen problem, aroganca Amerike do njega pa še večji.

Thomas ::

Tukaj smo imeli eno resno znanstveno debato, ki se je zanimivo začela in nadaljevala.

Dokler ni P_Nut začel s svojo yado, Tito pa s svojo.

Tkole, se na forumu dela škoda.

:|
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tito ::

OK!

Sonce bo še nekaj let sialo, potem se bo večino vodika porabilo in sence bo začelo ugašati, pojedlo bo vse planete... Sledi hja nevem lahko se veča in veča in veča, dokler se nekaj ne zgodi. Naš sonce je sicer premajhen da bi naredil supernovo lahko pa da tudi naredi manšo novo! Potem se rodi nov osončje...

Glavno je to, da vse ima svoj začetek in svoj konec in vedno za koncem pride nov začetek...

Odin ::

Zanimivo kako dosti ljudi napoveduje kaj bo čez milijon/milijardo let in med njimi je tudi zelo dosti znanstvenikov in podobnih glavc.

Se mi zdi, kot da med njimi vlada nek dogovor, da morajo "učinek tehnologije zanemarit":))

Je pa vsaj Stephan Hawking opozoril, kako CPU, znanstveni članki... eksponentno naraščajo.

Ta eksponentnost pa je že dovolj velik razlog, da čez milijon let sonce ne bo več, razen če človeštvo prej ne guzne:'(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Odin ()

Thomas ::

Ja, ta molčeči dogovor, da se tehnologija zanemarja - je.

No pa naj jo (za tale post) zanemarim še jest.

Potem "tukaj" NE BO nobenega novega sonca več! Ker nova (kar Sonce bo) ne izpluje dovolj mase, da bi iz tega mogel nastati nov sončni sistem.

Pač pa večino mase ostane beli pritlikavki, katere svetloba počasi pojema.

Potem se spremeni v nevtronsko zvezdo.

In potem tudi v črno luknjo via kvantne fluktuacije.

Ki jih Hawkingova radiacija počasi spremeni pretežno v dolge radijske valove.

Zadnjo sekundo je bel blesk, ki odnese zadnjih milijon ton mase.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

P_Nut ::

Thomas ne seri, ampak nanosonde? :\

Nočem začet prepira ( mogoče sm ga že ), ampak izražam svoje mnenje.

Ljudje ne bomo vplivali na Sonce, v to sm prepričan in čez 4,5 miljarde let se bo napihnilo in nato se spremenilo pritlikavko. sonce se ne bo spremenilo v črno lunkjo, ker nima dovolj velike mase. Najbrz bo nato nastala planetarna meglica, kot je že nekdo povedal.

perci ::

Pogovarjajte se kot ljudje. Vsi - brez izjeme - drugače bom prisiljen zakleniti temo.

snow ::

P_nut mas kaksen argument proti temu da bodo nanosonde razgradile sonce in potem celo vesolje? Poleg tistega: jaz mislim.

Izrabili bomo Zemljo, Luno, Mars...

P_Nut ::

snow : proti? najprej nanasonde ne bodo nikol ( no ja ; nikol ne reč nikol ) naredli. Zakva bi jih? Energijo lahko dobijo drugje ne pa z nekimi fantazijskimi nanosondami. Tut močno dvomim da bodo šle po celem vesolju pa razgrajevale. Poleg tega se luno ne da izrabit ke si reku. Človeška rasa itak ne bo trajala še 4 miljone let, če pa bo pa zihr ne bojo šli razgrajevat sonca. mislm :\

Thomas ::

> močno dvomim

> mislm

Ja pol pa ni kej!

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

snow ::

-> najprej nanasonde ne bodo nikol ( no ja ; nikol ne reč nikol ) naredli. Zakva bi jih?

Ja, zakaj nebi se vedno bili se vedno lovci in nabiralniki. Pa ziveli v jamah. Z nanosondami lahko naredis vse. Dobesedno.

-> Energijo lahko dobijo drugje ne pa z nekimi fantazijskimi nanosondami.

Npr. tako da pojem kos kruha in grem gonit kolo z elektricnim dinamom?

-> Tut močno dvomim da bodo šle po celem vesolju pa razgrajevale.

Zakaj pa nebi sle?

-> Poleg tega se lune ne da izrabit ke si reku.

8-O

-> Človeška rasa itak ne bo trajala še 4 miljone let, če pa bo pa zihr ne bojo šli razgrajevat sonca. mislm

Zadnja beseda je res najboljša :)

P_Nut ::

s tistim "mislm" na koncu stavka sem mislu rečt kao "mislm halo? kva je narobe s tabo". To ob to. :D No dejte zej mir :)

Thomas ::

P_Nut!

Hja ... ne vem, če je z nami, ki razlagamo takele zadeve, kaj narobe.

Če je, nam narediš največjo uslugo s tem, da poveš ZAKAJ in KJE se motimo.

Mau pošimfat pa rečt - peace brother! - je pa bolj znak tvoje "nemoči", kot naše "norosti".

Z odličnim spoštovanjem,

- Thomas



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kepler najdu planet podoben zemlji! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16529951 (23611) Jst
»

Odkrit prvi skalnati eksoplanet (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
21415431 (11279) Thomas
»

Zemlja se nahaja na strelni liniji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
13214642 (9495) Thomas
»

Francija se pripravlja na izstrelitev satelita COROT (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
15413298 (11121) Thomas
»

Vesolje še ne bo umrlo v Big Ripu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
212633 (2633) Thomas

Več podobnih tem