» »

Poskusna Slovenija

Poskusna Slovenija

vir ::

Razlišljam.......Slovenija bi bila lahko zaradi svoje majhnosti in skromnosti primerna kot poskusni zajec za Evropski experiment prihodnosti. Z relativno majhnim vložkom nekaj miliard bi lahko poskusija nekaj čisto novega in se gotovo kaj koristnega naučila kako bi bilo treba pristopit k reševanju evropske krize.
Ali pa sem mogoče danes premalo spal. Utrinek pač

Invictus ::

Premalo si spal ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Karaya 52 ::

Slovenija je (bila) eksperiment, frankensteinski sockapitalizem, kjer ima pri glavnih receh skoraj najvecjo vlogo degenerirana "civilna druzba" aka politicno incestoidni sindikati, za katere se danes ne vemo, koga in v kaksnem stevilu zastopajo.

Drugi postulat sockapitalizma, drzavni korporativizem, cimvec gopodarstva v drzavni lasti, managersko elito pa zbrati okoli plitike (F21).

Tretji postulat, kopiraj samo kar ti pase in zivel bos dobro. Prepisovanje svedskih in avstrijskih cukrov (pleasure), ignoriranje vseh sitnic (pain), kot je visja delovna doba, fleksibilen trg dela etc.

Cetrti postulat, druzba postaja bogatejsa s premescanjem denarja iz enega v drugi zep. Nadaljevanje razrednega boja preko degenerirane "civilne druzbe", spodbujanje kulture zavisti.

Peti postulat, novinarska in visokosolska sfera aka javna monokultura, s svojim delom zgornje postulate ohranja pri zivljenju.

Mogoce je cas, da nehamo eksperimentirati.

Looooooka ::

Nov eksperiment:
Kaj ce bi vlada poskusila dvignit prihodke s tem, da priskrbi sluzbe, ki celo kaj ustvarjajo....in bi seveda to miselnost nekako cez kaksne programe, razsirila po celi verigi...od velikih drzavnih podjetij do srednjih, od majhnih privatnikov do se manjsih samozaposlenih.
Kaj ce bi bli prva drzava, ki bi nehala sanjat in spekulirat o tem, kako bo z nekimi obrestmi zasluzila na delnicah nekoga drugega brez da bi dejansko karkoli ustvarila.
Al pa ce bi probal na zavarovanje gledat kot smo na to gledal vcasih. Sparanje v primeru nezgode...in ne metanje denarja nekomu, ki bo s spekulacijami poskusal ta denar potrojiti.
MATR to bi bil tak hudicevo zanimiv eksperiment.
Ce bi se nam zdel prevec dolgocasen bi mogoce poskusali za nekaj casa nehat ropat sklade in metat denar stran namesto, da bi z njim celo izvedli nacrt na podlagi katerega smo celo dobili sredstva.
Ce bi nam blo reees hudicevo dolgcas in bi se nas res prijel nek Indiana Jones feeling bi lahko celo poskusali za svoje storitve racunati neke fer marze. Mogoce bi ta fer odnos pomagal nasim partnerskim firmam in bi se po enem ciklu ta odnos celo obrestoval.

Karaya 52 ::

Nekateri pravijo, da je v Slovencih malo Indijca. Da dela zelo dobro po navodilih, ko mora pa kaj dati sam od sebe pa zmrzne. Mogoce imajo prav. Cakanje, da drzava odpre podjetje, bi to samo potrjevalo. Zdaj moramo poiskati se narod, ki ima pregovorno kratek spomin, ker smo tudi tem malo podobni. Potem ko je samoupravljanje propadlo, ga ne mores dati po dvajsetih letih zopet na mizo. Se mora par generacij, zamenjati da zgodovinska izkusnja zbledi in da nastane prostor za idotizme.

donfilipo ::

Da vidimo najprej kaj šifre pomenijo.

Frankesteina si jasno da kopiral od mene ali Brooksa:)), ampak ne čisto dosledno, ker kot tak tudi nikoli ni mišljen.

Kaj je Frankensteinovski sockapitalizem?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Mufasa ::

Hell freezes over:

http://www.finance.si/grcija_bo_v_najem...

Dejmo mi pa proste roke Triumviratu da v Sloveniji poeksperimentirajo z reformami...otokov pač nimamo, za srebrnino se je izkazalo da je bila posrebrena samo povrhu pa še to šlampasto.

donfilipo ::

Aha no ja kamnenje bo obljudeno in nekaj delovnih mest bo.

Ampak ko to postane praksa in morda dobra praksa je pa vseen klinc, če tako dajo v najem kar vse8-) Kar bi kdo hotel najeti seveda.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Karaya 52 ::

Termin je z nekega soireja, z dosti vina in sira, ko se je vprico zunanjega neprijatelja pljuvalo po tekovinah revolucije. :)) Posreceno, ni? Also. Z razliko od tebe se vedno vidim dosti "samoupravljalskega" nadmudrivanja, v najsirsem moznem pomenu. 25.6.1991 so se menjali simboli, ustava, mindset je ostal isti, se folkora se ni spremenila. Dejansko je kazalo, da je mozno drzavo uspesno voditi z nekaterimi ... imo ocitnimi anarhizmi, ki so frankensteinovski element. Sam imam bolj "modernistcni" pogled, prelom s tradicijo, nov list, ne frankensteinovski revival. Jasno, samo kar se tice gospodarstva, socialnega ing. se ne grem.

Looooooka ::

Mufasa je izjavil:

Hell freezes over:

http://www.finance.si/grcija_bo_v_najem...

Dejmo mi pa proste roke Triumviratu da v Sloveniji poeksperimentirajo z reformami...otokov pač nimamo, za srebrnino se je izkazalo da je bila posrebrena samo povrhu pa še to šlampasto.

Predlagal so jim, da se jih proda.
V najem vzet pri drzavi, ki je tkole nategnila lastne drzavljane...ne hvala.in to za samo 40-50 let. Malce draga nalozba :D

donfilipo ::

Karaya 52 je izjavil:

Also. Z razliko od tebe se vedno vidim dosti "samoupravljalskega" nadmudrivanja, v najsirsem moznem pomenu. 25.6.1991 so se menjali simboli, ustava, mindset je ostal isti, se folkora se ni spremenila. Dejansko je kazalo, da je mozno drzavo uspesno voditi z nekaterimi ... imo ocitnimi anarhizmi, ki so frankensteinovski element. Sam imam bolj "modernistcni" pogled, prelom s tradicijo, nov list, ne frankensteinovski revival. Jasno, samo kar se tice gospodarstva, socialnega ing. se ne grem.


Evi vidiš kako lepo gre velejnski butn:))
NI namreč nobene razlike. Jaz in še maljon drugih vidim zadeve enako.
Le da na ta nov list ne gledamo enako.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Mr.B ::

Looooooka :: včeraj, 20:47:54citiraj
#
Nov eksperiment:
Kaj ce bi vlada poskusila dvignit prihodke s tem, da priskrbi sluzbe, ki celo kaj ustvarjajo.

To ni dolžnost države, razen če misliš Juga v3. Država mora narediti pogoje, TI si pa odgovoren da si najdeš službo ali pa ustvariš delovna mesta. No z izjemo depriviligiranih skupnosti itd, tam pa država poskrbi za vse....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

vir ::

Res je, dražava mora narediti pogoje, da si boš službo lahko našel.
Kot prvo mora počistiti skrite vrečke ki sesajo denar iz države, za kar pa je danes idealen čas. Tajkuni, podkupljivi uradniki....jaz bi uvedel da je kriminal dovoljeno snemat z diktafoni.
Tako se postopki na sodiščih nebi vlekli v nedogled. Tistim ki bi tak kriminal odkrili pa bi nagradil z nekaj tisočaki. Veliko mladih ljudi čaka na službe in hitro bi zavladal red.
Do takrat pa je narod lahko še tako priden, država ne bo zdrava dokler ima okol denarja pijavke.

primar ::

Lp

Sam sem "propadli" podjetnik. Sicer imam toliko samozavesti, da lahko rečem da sem delal odlične visokotehnološke izdelke, ki še zdaj zelo dobro delujejo. Ampak kaj se zgodi - če si majhen (5 zaposlenih) delaš pa miljonske posle, enostavno nimaš časa za biznis, ker si skozi v laboratorijih.
Meni je takrat na misel prišla neke vrste zadruga - in tu vstopi država! Jaz si nisem mogel privoščiti "vročih hostes" na sejmih, nisem mogel cele dneve posedati z potencialnimi partnerji na sestankih, z pravnimi fintami so me vsi povozili, naredil sem kar nekaj finančnih napak, neznanje jezikov itd... Potem pa je tu še dejstvo, da mlada firma kot sem jo imel ni imela finančnega zaledja, torej jaz nisem moral plačati zahtevane več tisoč € vredne bančne garancije, čeprav sem vedel da bi posel brez problema lahko speljal. Kot nova firma tudi kredita ne dobiš - sploh v teh časih. Zaslužek ki je bil pri prvih projektih pa je večinoma šel za opremo....

Torej če bi država ustanovila neko zadrugo, kjer bi zaposlili nezaposljive - ekonomiste, pravnike,pedagoge, fizolofe - celo FVD-jevci bi lahko npr kafe kuhali ;)....No in na razpisih na katerih sem kandidiral in celo bil št 1 v pogajanjih vse dokler nismo prišli do bančnih garancij bi jaz lahko namesto številke 5 zaposlenih vpisal 5000 zaposlenih itd... bi to bila čisto druga pesem.Investitor bi bimel večjo zaupanje če vidi 5000 zaposlenih kot pa 5 manjdeljcov ki jih jutri lahko povozi avto. Jaz bi se strokovno ukvarjal z svojim poslom, ostalo bi pa rihtali tisti ki so se za to šolali. No in taka zadruga bi potem bila firma kot je bil TAM, kjer si lahko naročil vse - od igle do avijona saj bi bile združenih več firm različnih področij.

Mr.B ::

snemat z diktafon
, nima smisla, saj to pri nas ne pali, te osebe so še vedno politično in gospodarsko aktivne. V tujini, ravno zaradi kredibilnosti take osebe naredijo neobstoječe...
Po drugi strani, pa so lepo na 24kur, pokazali kako deluje sistem, vključno s sodišči, in še huje namesto da bi to obsojali, je izgovor nisem seznanjen s specifičnim primerom... Pač svoboda sodišča...

Oboje zgoraj, je povezano s pogoji, za generiranje delovnih mest, ker tole pač razen kuvert ne pomaga. No ampak tudi denarja za kuverte zmanjka kmalu, pa seveda potem tudi na dolgi rok Svobodni sodniki, ne razpravljajo glede na vremensko počutje, pač sarkazem...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

333333 ::

Spiritual

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 333333 ()

PaX_MaN ::

Neenakost?
V sloveniji smo bolj enaki kot v celi EU/drugih državah EU, prav un taglavn model v OECD...

by00 ::

Prej kot kak državi blaginje prijazen eksperiment bomo naleteli na zakasnelo neoliberalno* šok terapijo (sicer ne a la Čile), ki smo se ji s postopnim spreminjanjem družbenoekonomskega sistema izognili v 90. letih.

Mimogrede - vsi tisti, ki trdite, da socializem ni deloval. Neoliberalizem* pa deluje?

Dohodkovna neenakost je v Sloveniji ena najnižjih v OECD, ampak žal mislim, da smo Slovenci preveč ideološko razdeljeni, kar zmanjšuje medsebojno zaupanje in ovira naš napredek.
 Neenakost (manj je manj neenako), OECD

Neenakost (manj je manj neenako), OECD



*Neoliberalizem je sopomenka za ekonomsko paradigmo, ki zagovarja čim manj poseganja države v trge, tudi čim bolj vitko državo s čim manj socialne politike in čim bolj prosto delovanje trgov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: by00 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rezultati finskega eksperimenta z UTD: ljudje srečnejši in bolj zdravi, vpliva na zap (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
23944336 (37197) Mato989
»

11 najbolj koruptivnih držav v razvitem svetu (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6113049 (11054) Bob Rock
»

Amazon se na Otoku ne bo več izmikal davkom

Oddelek: Novice / Ostale najave
128977 (3710) nekikr
»

Črna lista podjetij (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
766444 (5039) BlueRunner
»

Kmetijske subvencije (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
799071 (7429) A. Smith

Več podobnih tem