» »

Google in Oracle: tehnično nismo najemali blogerjev

Google in Oracle: tehnično nismo najemali blogerjev

vir: Heise
Reuters - V procesu Oracle proti Googlu zaradi domnevnih kršitev avtorskih pravic in patentov Jave v Androidu, ki se je na prvi stopnji končal in prinesel grenko razočaranje za Oracle, se je pretekli teden zgodila zanimiva stranpot. Sodnik William Alsup je od podjetij zahteval, da razkrijeta imena "internetnih avtorjev, novinarjev, komentatorjev ali blogerjev, ki sta jih najeli oziroma jim plačali za objavo komentarjev primera".

Tako Oracle kot Google sta počakala in tik pred iztekom roka sodišču poslala izjavo, da temu kriteriju ne ustreza nihče. Odločitev sodnika je strokovnjake presenetila, saj niti Oracle niti Google nista zahtevala česa takšnega niti ni to v navadi. Nekateri so se celo spraševali, ali je tovrstna odločitev sploh zakonita. Kakorkoli že, Oracle je navedel edinole Floriana Müllerja, ki skrbi za spletno stran FOSSPatents. Müller je že aprila tri dni po začetku sojenja razkril, da ga je Oracle najel kot svetovalca za področje patentov standardnih tehnologiji (FRAND). Na Oraclovi plačilni listi je tudi stanfordski profesor prava Paul Goldstein, ki pa procesa ni javno komentiral. Google je oddal prazen seznam.

Seveda je bil to odličen poligon za medsebojno obtoževanje. Oracle se je takoj oglasil, da ima Google "omrežje ljudi, ki neposredno in posredno vplivajo na širjenje Googlove agende v zvezi z intelektualno lastnino". V izjavi za sodišče so zapisali, da v tem omrežju najdemo odvetnike, lobiste, akademike, blogerje in druge, ki posredno delajo za Google. Google je suho odvrnil, da niso nikomur plačali za pisanje o procesu ali ga kako drugače vzpodbujali ali mu nudili druge ugodnosti. So pa dejali, da je mogoče, da "imajo posamezniki in organizacije s finančnimi povezavami različne poglede na proces". Zato so sodišče zaprosili za natančnejša navodila, da ga ne bi "zasuli z dolgimi seznami posameznikov, ki so o procesu kdaj kaj napisali."

1 komentar

Jst ::

Zakaj pa sodnika to zanima?

Nekaterih stvari nikoli ne bom razumel...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrhovno sodišče ZDA bo razsojalo, ali so API-ji zaščiteni

Oddelek: Novice / Tožbe
93864 (3122) jype
»

Google migrira Android na OpenJDK

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
145872 (3944) Qushaak
»

Oracle izgubil spor z Googlom okoli Jave v Androidu

Oddelek: Novice / Android
4915799 (11990) bojsi
»

Google, takoj povej, koga plačuješ

Oddelek: Novice / Tožbe
83547 (2318) Fritz
»

Oracle toži Google zaradi Jave v Androidu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
6517533 (14526) Cold1

Več podobnih tem