» »

Googlova Motorola znova udarila po Applu

Googlova Motorola znova udarila po Applu

Ars Technica - Motorola je v petek zvečer, prvikrat po spremembi lastništva, vložila novo tožbo zoper Apple. Pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (ITC) so se pritožili, da iPhone, iPad in iPod Touch kršijo sedem njihovih patentov, zato zahtevajo prepoved uvoza teh izdelkov v ZDA. Junija je sodnik Posner proces med Applom in Motorolo zavrgel in podjetji poslal domov s prepovedjo vlaganja novih tožb glede istih patentov, Motorola pa na novo salvo ni čakala dolgo.

Katere patente točno naj bi Apple kršil, ni znano, ker pritožba še ni javna. Neuradno naj bi bila jabolko spora Siri. Nobeden izmed patentov, ki so problematični, ne sodi v kategorijo standardnih patentov, katere morajo lastniki nujno ponuditi ostalim proizvajalcem v licenciranje po sprejemljivih (FRAND) pogojih. Zgodba je seveda znana in že stokrat prežvečena - Motorola trdi, da bi z veseljem sklenila dogovor z Applom, a naj bi ta trmasto zavračal sklenitev kakršnegakoli razumnega dogovora. Pomnimo, da je Motorola aprila letos že dosegla eno zmago proti Applu, ko je upravno sodišče pri ITC razsodilo, da Apple krši enega izmed patentov. Končne odločitve v tem primeru še ni, a za Apple najverjetneje ne bo boleča, saj je zelo verjetno, da Qualcommova licenca pokriva ta patent (ki je mimogrede standardni in mora biti ponujen kot FRAND) in Applove telefoni, saj so v njih ti čipi.

Motorola je zato preventivno začela novo rundo v obračunu, ki se vleče že tretje leto.

Kar je tokrat drugače (in posebej zanimivo), je, da imamo prvič pred očmi neposreden spor med Applom in Googlom. CNet se je še nekaj dni nazaj v zvezi s sojenjem med Applom in Samsungom spraševal, zakaj se Apple preprosto ne loti Googla kot avtorja Androida, ter s tem kopiranjem zaključi enkrat za vedno. Analitiko so mnenja, da je Google zgolj čakal na dokončanje prevzema Motorole Mobility, kar se je s soglasjem Kitajcev zgodilo konec maja, tako da so mu zdaj na voljo vsi patenti iz Motoroline obsežne zbirke. Najbrž več ni naivno reči, da je kalifornijsko sojenje Samsungu zadnji večji spor tega tipa, saj bo Apple za vsako naslednjo pravno salvo dobil nazaj dobil še eno enako, če ne večjo.

20 komentarjev

iceph03n1x ::

Kdaj boste dojeli da delajo to samo zaradi zastonj reklame?

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: andromedar ()

damjanll ::

Zastonj reklame? Te tozbe stanejo podjetja miljone, na obeh straneh...

cekr ::

Kjer se kregata dva, tretji ..... Kdo je v tem primeru tretji, se pa ve.


Se pa strinjam. Največji zmagovalci teh tožb so pohlepne advokatske družbe.
Te tudi podpihujejo tožbe.

Če je cena telefona 600€, je vsaj 100€ za advokate.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

feryz ::

Nobena cena telefona ni 600 €!!!
Resnica je šokantno nižja. Dobro, da folk nima vpogleda.

para! ::

feryz je izjavil:

Nobena cena telefona ni 600 €!!!
Resnica je šokantno nižja. Dobro, da folk nima vpogleda.

V produkcijske stroške izdelave? Imamo vpogled, pred časom so v Economistu (in verjetno tudi drugje) povzeli koliko stanejo posamezne komponente in kdo jih dobavlja.

Edit: šlo je za neko Apple napravo, iPhone ali iPad. Nič strašnega.
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()

Tilen ::

iPhone 4s costs

413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Tilen ()

nekikr ::

feryz je izjavil:

Nobena cena telefona ni 600 €!!!
Resnica je šokantno nižja. Dobro, da folk nima vpogleda.

Veš kaj je šele resnično dobro? Da nimamo vpogleda v produkcijsko ceno kruha, tam nas šele napenjajo. Vsak dan sproti. Za eno koruzno štručko z nekimi semeni dam skoraj evro, surovine pa stanejo manj kot 15c, če jih kupiš v lokalni trgovini, kaj šele, da bi kupoval na veliko.

RejZoR ::

nekikr, tvoj rant ima samo eno luknjo. Kruha ti ne moreš pečt na kitajskem in ga vozit k nam v kontejnerjih na tone. Delovna sila pri nas pa je kakršna je. Da ne omenjamo tega kako se trgovske verige preseravajo in izsiljujejo peke, pol pa na ogromno zbito ceno nabijejo astronomsko maržo.
Applu nihče ne diktira po koliko naj njim prodajo telefone ampak Apple reče tolk je cena, od tega dobijo neki marže in to je to.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

nekikr ::

Pri tebi še mamica kupuje kruh kajne? No, ti bom malo povedal kaj se je zgodilo v velikih trgovinah v zadnjem času, da ne boš tako neuk: velike trgovine imajo svoje "pekarne" in kruh samo še dopečejo v vsaki poslovalnici. Zakaj? Ker imajo potem ves dobiček zase. Torej, kje je razlika, da Mercator kupi kilo moke, nekaj vode in kvasa ter ščepec soli, ter mi potem to računa s faktorjem x20? Delovna sila? Pajade. Kje je ostalih x18?

Tilen ::

Pa si ga doma sam speči. Danes se dejansko že dobi uporabne aparate za peko kruha doma. Je pa res, da ne moreš naenkrat speči 5 štruc in imeti piknika, ker procedura traja precej časa. Pozitivna stran je ta, da veš kaj si dal not.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

nekikr ::

Saj ga spečem, olivno-čebulnega in koruznega, ker je boljši kot tisti iz trgovine. Pa ne z aparatom, ker je ročno narejeni boljši ;)
In zakaj si sam ne narediš telefona? Saj komponente niso skrivne ;)

zeleni ::

Ves kaj si dal notri do te mere, kot ti povejo. Kako pa ves kaj je v moki, razen ce si jo sam mlel. Pa spet. Kaj je pa v psenici, na cem je rastla,.. :)

V glavnem. Cena je taka kakrsno sprejme trg. Ce je trg ne sprejme, se stvar ne bo prodajala. Nekateri ceno res navijejo, pa se vseeno najdejo dovolj kupcev. Razmerja cena/zmogljivost je res slabo, ampak to mnogih itak ne zanima.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zeleni ()

nekikr ::

Prvi stavek nima nobene povezave z debato. Govorimo o pretirani ceni, če sploh je. In očitno ni, kar si napisal v drugem stavku. Tole s kruhom sem uporabil samo za primerjavo, ker vedno slišim kako je ta in ona stvar predraga (vedno kadar je govora o Applu na slo-techu), večina pa očitno ne kupuje sama špecerije v trgovini, ker bi šele potem ugotovila, da nas tam pa tako pošteno nategujejo, da bi morali poklicati policijo. Če je Apple predrag (ali pa Samsung S3, saj je cena ista) in nas s tem nategujejo, potem gre za posilstvo brez lubrikanta, ko kupiš koruzno štručko s semeni ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

LuiIII ::

Cene so take kot so. Potrošnik se sam odloči, da bo kupil določen izdelek. Seveda ga posiljevanje z reklamami in statusni simbol izdelkov "vleče" v nakup, a ko bo kritična mera potrošnikov spoznala, da jim prejšnji model ali pa manj zmogljiv popolnoma zadostuje, se bo nenadoma tudi cena slednjih spustila. Seveda pa je predpogoj zato konkurenca, ki pa jo trenutno izvedeni način patentiranja močno in nesorazmerno preprečuje. Dejansko trenutno sistem patentiranja že močno krni razvoj na področju mobilnih tehnologij.

feryz ::

Nabavna za S3 v Evropi za velike igralce se giblje med 200 in 250 € (več 100k aparatov). Ostalo si izračunajte sami.

Highlag ::

Dobro je bit odvetnik v ameriki...
Never trust a computer you can't throw out a window

francek1 ::

Kam se že bumerang vrne? iPhona ne bodo smeli v ZDA uvažati, he , he...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

klinker ::

Tle bo se huda...kakci eni in drugi...s tem da si je Apple kar malo iskal to.

boolsheat ::

Kdor išče ta najde...

Prospekt ::

LuiIII je izjavil:

Dejansko trenutno sistem patentiranja že močno krni razvoj na področju mobilnih tehnologij.

Dejansko bi lahko patentne tožbe toliko okrnile razvoj, da bi baterije ujele razvoj ter spet držale 5 dni in več. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Prospekt ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple hoče za pet patentov 40 dolarjev na telefon

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
177497 (5029) 1fris
»

ITC: Apple ne krši Samsungovih patentov

Oddelek: Novice / Tožbe
398502 (6965) Icematxyz
»

Apple Samsungu, Motoroli ponudil licenco za svoje patente

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
148568 (7767) madmitch
»

ITC: Preliminarna Motorolina zmaga proti Applu

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
83503 (2938) Deneb
»

HTC pretekli teden kupil patente od Googla, z njimi vložil tožbo zoper Apple (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
6419572 (16805) Tarzan

Več podobnih tem