» »

Windows 7 (SSD) in Ubuntu 12.04 (HDD)

Windows 7 (SSD) in Ubuntu 12.04 (HDD)

Gates ::

Lep pozdrav, imam dva diska. Windows 7 imam nameščen na SSD-ju. Vso glasbo, podatke itd. pa imam shranjeno na HDD-ju. Zdaj pa sem na HDD namestil sistem Ubuntu 12.04. Namestil sem ga preko wubi-ja, vendar ob zagonu ne morem izbrati, kaj želim zagnati. A se da to popraviti na kakšen enostaven način? Hvala za odgovor.
  • spremenil: Gates ()

Tilen ::

Jaz imam urejeno tako, da imam Windows in Ubuntu na SSD, GRUB pa na HDD.

Če torej ponovno zaženem PC bo samodejno zagnal Windows, če pa želim v Ubuntu, pa s pritiskom na F8 izberem boot device HDD, pognal se bo GRUB in zagnal se bo Ubuntu iz SSD. Nisem namreč privzeto želel izbirnega okna.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Gates ::

Ubuntu bi rad namestil na HDD, ker je SSD velik samo 60 GB.

Icematxyz ::

Ubuntu na SSD se počuti super tako da škoda, da ni SSD kakšnih 20GB večji. Kakorkoli a imaš na HDD na voljo kakšen razdelek namenjen Ubuntu, oziroma a ni Wubi dodal vnosa v Windows Loader, kjer lahko izbereš zagon OS, ki ga želiš uporabljati?

Morda bi lahko preizkusil tudi odstraniti to Wubi namestitev (dodaj/odstrani programe v Windows OS) in potem bi namestil Ubuntu s pomočjo Wubi kar na SSD in morda bi se tudi z vidika razpoložljivega prostora na SSD v praksi izšlo.

Gates ::

Na SSD-ju imam prosto 12 GB. Na sekundarnem disku lahko naredim particijo namenjeno za Ubuntu. Sem probal namestiti na SSD in HDD, ampak direktno zažene Windowse. Mogoče je problem v BIOS-u, kjer imam nastavljeno AHCI.

Icematxyz ::

Ne Wubi bi načeloma moral vnesti vnos v Windows Loader in potem pri zagonu izbereš zagon Windows OS ali Ubuntu OS, drugače pa tako bolj priporočam klasično namestitev in uporabnik @Tilen ti je podal dober predlog, oziroma eno izmed možnosti, katero imaš, torej pazi na podatke na HDD (varnostna kopija) in izdelaj na HDD razširjen razdelek lahko kar s pomočjo W7 z dvema logičnima pogonoma, katera boš ob namestitvi Ubuntu OS uporabil za / in /swap in sledi tem navodilom:

SSD, ker nanj Ubuntu ne boš nameščal odmisli in Ubuntu namesti na HDD na lasten razdelek in potem Grub namesti v MBR tega podatkovnega nosilca in ne na SSD. To lahko izbereš pod naprednimi nastavitvami ob namestiti Ubuntu OS tam, kjer ročno urejaš razdelke, čisto na dnu je opcija za izbiro, kam se naj namesti Grub in potem pri namestitvi izberi namestitev Grub na HDD (najverjetneje bo šlo za kakšen sdb, če je SSD nastavljen v BIOS, kot zagonska naprava, ampak seveda natančno preveri preden boš izbral, da gre res za HDD in ne SSD ali kaj drugega). Tako boš imel po namestitvi možnost, da ob zagonu računalnika izbereš s kakšno tipko tipa "F8", kot pravi uporabnik @Tilen podatkovni nosilec (SSD ali torej HDD) in če boš izbral SSD bo vse točno tako, kot je sedaj in boš zagnal Win 7 neposredno, če boš pa izbral HDD ali v BIOS za prvo zagonsko napravo nastavil HDD pa boš s pomočjo Grub 2 lahko zaganjal tako Ubuntu OS, kot W7.

Zgodovina sprememb…

Gates ::

Hvala za odgovore. Bom probal to možnost.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1074331045 (1125) BCSman
»

SSD/ Cashe manager

Oddelek: Pomoč in nasveti
12788 (471) ffani
»

Namestitev sistema

Oddelek: Pomoč in nasveti
182645 (2272) BorutK-73
»

Linux + Win7

Oddelek: Operacijski sistemi
131573 (1271) Kiki1984
»

Kako naj namestim Ubuntu?

Oddelek: Operacijski sistemi
202884 (2279) Icematxyz

Več podobnih tem