» »

Kako naj namestim Ubuntu?

Kako naj namestim Ubuntu?

DeeCoy ::

LP, eno kratko vprašanje.
Kako naj namestim Ubuntu vzporedno z windowsom? Se pravi, da ob bootu izberem kaj želim zagnati. Potrebujem novo particijo? Lahko vidim in urejam podatke na vseh diskih iz obeh OS?

IceCold ::

Da, rabiš novo particijo link

Iz Ubuntuja lahko vidiš in urejaš podatke na vseh diskih, obratno iz windowsov ne gre.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: IceCold ()

DeeCoy ::

Lahko nekako inštaliram tudi iz windowsov? Tako sem razumel v enem postu.. In je potem v windows mapi al neki takiga..

bluefish ::

Da, Wubi varianta, vendar jo odsvetujem, ker gre v primeru težav lahko kaj hitro Win boot sektor. Sicer easy rešljivo, pa vseeno.

Če pa bi se rad le poigral oz. pokukal v linux svet, pa namesti VirtualBox ali kaj podobnega in lahko poskušaš znotraj Win.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

DeeCoy ::

Ok, se prav, v diskmgmtju zmanjšam D particijo, naredim novo in na njo inštaliram ubuntu?

bluefish ::

Nekako tako. Pred manjšanjem defragmentiraj disk (start > run > cmd > defrag c: -w -v) in po možnosti naredi backup podatkov, če so kaki.

DeeCoy ::

Ok, hvala, bom naredil backup ker ne žeil izgube podatkov ;) V kateri datotečni sistem je treba formatirat novo particijo, pa kolko naj bi bila približno velika?

bluefish ::

Nove particije ni potrebno formatirati, ker bo vse to opravil Ubuntu med namestitvijo. Velikost pa je odvisna od želja. Meni osebno za igračkanje zadošča 8GB, vendar je zaradi swap fajla (zasede vsaj toliko kot imaš RAM-a) dobro kaj več - 12GB bi bilo najbrž dovolj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

DeeCoy ::

Ja, jaz bi imel za igračkanje, da malo preizkusim novega (ubuntu) :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DeeCoy ()

DeeCoy ::

No, zej sem v inštalaciji. Naj izberem opcijo: Namesti ubuntu poleg windows 7 ali naj izberem nekaj drugega.
Če izberem nekaj drugega, v kateri sistem formatiram particijo, pa katero točko priklopa izberem?

DeusVult ::

No, zej sem v inštalaciji. Naj izberem opcijo: Namesti ubuntu poleg windows 7 ali naj izberem nekaj drugega.


To, ali pa greš v napredne opcije in sam formatiraš particijo, ki si jo prej ustvaril. Priklopna točka (mount point) je / .
http://www.rtvslo.si/blog/deusvult
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."

DeeCoy ::

Kam pa boot record, a tm ko je že win 7? Delafut mi ponudi cel disk

energetik ::

Lej če se hočeš samo malo igračkat je najboljša rešitev namestitev v Windows preko Wubi. Sem že 3x inštaliral/odinštaliral na WinXP, Visti in 7ki, pa ni bilo nikoli težav. Ti ni treba nobenih particij spreminjat, vse maš praktično v 1 fajlu.

DeeCoy ::

Poglej zgornje komentarje

lampa ::

Da ne odpiram nove teme bom kar tu vprašal kako namestiti ubuntu poleg win7.Namreč probal sem wubi,inštalira ubuntu,naredi boot meni. Ko zaženem ubuntu ,pride do desktopa brez kakršne koli ikone in javlja nekaj v stilu: priklopna točka ni določena pa še nekaj da se da to popraviti. Od tu naprej ne moreš narediti nič razen reseta z gumbom.
Poskusil sem normalno inštalirati ubuntu poleg win7, vendar se tu ustavi pri razdelitvi particij.Sicer zazna win7, mi pa da na razpolago samo cel disk brez brez možnosti particioniranja.Tako da ubuntu inštalira, zbriše pa winse.Jaz pa hočem dual boot.
Torej vsak sistem zase dela normalno skupaj pa nikak.Kaj je krivo ne vem,bi pa bil vesel rešitve.
Probal sem več cd-jev,32 in 64 bitne distribucije ubuntu in xbuntu in je vedno isto.
Aja še sistem. Plošča asus fm1 podnožje,proc AMD A8-3850,8 gb rama,disk en star 320 gb sata wd brez slabih sektorjev.

LP
lampa

Icematxyz ::

Kako misliš, da ti ne ponudi opcije za ročno urejanje razdelkov?

 Something else

Something else



Vir slike

Ne moreš izbrati druge možnosti Something else? Če ti jo ponudi in imaš tukaj kakšne težave potem si kar v Windows 7 pripravi razdelek in ga potem tukaj le izberi!

Zgodovina sprememb…

opeter ::

Še enostavnejša rešitev je, da uporabiš VirtualBox in sistem naložiš v tega. Seveda pa tu ne boš mogel koristit vseh bonbončkov, predvsem grafične kartice.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

lampa ::

Sem v widowsih pustil 30 gb prostora (alocated place),vendar mi ga ubuntu ne prepozna,ponudi mi samo cel disk.Opcije avtomatskega particioniranja ni, ročno pa ne znam razdeliti diska .Tako sem si zbrisal cele winse,sicer ni problem .to itak samo probujem razne kombinacije.
Eno mašino že imam z dual boot,samo je vsaki sistem na svojem disku in dela kot mora.
Virtualno pa mi ne diši preveč,sem pokušal samo ni to to,

Icematxyz ::

ročno pa ne znam razdeliti diska


Za ročno pripravo želenih razdelkov zaženi LiveCD in pritisni kombinacijo tipk ALT + F2 in vpiši GParted. Razdelek za Windows OS znaš narediti? Torej osnoven razdelek na začetku podatkovnega nosilca želene velikosti, enako potem narediš tudi za Ubuntu OS. Dovolj bi bil že eden razdelek /, ampak v praski prav prideta dva, oziroma trije. Če bodo trije, ustvari vse tri na razširjenem (extended partition) razdelku. Ko si s tem končal torej namestiš najprej Windows OS potem pa še Ubuntu OS in ob namestitvi pod "Something else" z miško poišči razdelke, ki si si jih predhodno pripravil in nastavi tako, kot kažejo sledeče slike:

 /

/



Če ne boš imel ločenega /home naj bo ta razdelek velik toliko, kot pač hočeš imeti na voljo prostora za Ubuntu, drugače pa je v večini primerov dovolj kakšnih 15GB-20GB, če imaš ločen /home.

 Swap

Swap



Ta razdelek naj bo enak količini sistemskega pomnilnika.

 /home

/home



Za ločen /home izberi poljubno velikost! Tukaj se bodo nahajali tvoji podatki in nastavitve programov in tako naprej, če bi recimo prišlo do kakšne težave z Ubuntu OS bi imel nekoliko več manevrskega prostora pri reševanju situacije. Če pa imaš pomembne podatke shranjene na kakšnem zunanjem podatkovnem nosilcu in če želiš Ubuntu nameščati vsako različico znova in ne nadgrajevati potem ločen /home ni tako pomemben. To se pač odloči sam, kakor pač komu odgovarja! Na koncu tega okna (Something else) bo še nastavitev, kam se naj namesti Grub 2 (first stage). Tukaj izberi želeno (zagonsko) podatkovno napravo, najverjetneje bo to sda in ne po pomoti izbrati razdelka, na primer razdelka sda2, ki si ga morda uporabil za /. V grobem je to to in ko boš nekajkrat dal ta postopek skozi boš videl, da ni tako težko!

Zgodovina sprememb…

lampa ::

Ročna razdelitev ni šla,gparted mi ni hotel narediti paricij.Tudi formatirati mi ni dal.Sem pa zamenjal disk in probal z wubijem in je vse začelo delati,tako da mislim da je tu bil problem.Bom danes poskusil še normalno namestitev pa da vidim kako bo.Nov disk sem priklopil na drug sata port in mogoče je to vzrok da zdaj dela vse.Je pa na starem disku normalno delal win7,ubuntu tudi,če je bil gor samo en sistem.Oba skupaj pa nikakor.

LP
Lampa

Icematxyz ::

Uspešna Wubi namestitev in težava, ki jo imaš v GParted sta dve različni zadevi. Treba bo najti vzrok, zakaj ne moreš v GParted urejati razdelkov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 7 (SSD) in Ubuntu 12.04 (HDD)

Oddelek: Operacijski sistemi
6858 (737) Gates
»

Linux + Win7

Oddelek: Operacijski sistemi
131511 (1209) Kiki1984
»

Tripple boot

Oddelek: Operacijski sistemi
61122 (959) Icematxyz
»

Ubuntu in Win7 Dual Boot

Oddelek: Operacijski sistemi
272039 (1674) Icematxyz
»

ubuntu 10.10 formatiranje

Oddelek: Pomoč in nasveti
161704 (1410) jamabama007

Več podobnih tem