» »

Priklop "USB multipraktika" v mrežo (Wifi / ethernet)

Priklop "USB multipraktika" v mrežo (Wifi / ethernet)

Barbarpapa2 ::

Pozdravljeni

Imam HP-jev "brizgalni multipraktik" Photosmart C4280, ki je preko USB vmesnika (drugih vmesnikov ni) priključen na računalnik. Ker imamo doma še nekaj drugih računalnikov, ki so v mreži in prav tako tiskajo na ta "multipraktik", bi rad dosegel, da bi zadeva bila na mreži dosegljiva vsem računalnikom. Sedaj je za to potrebno vklopiti računalnik, na katerega je stvar priključena preko USB-ja.

Ker je na voljo Wi-fi, bi to bila najbolj zaželena opcija. Zanima me, ali bi tukaj pomagal kak enostaven (poceni) USB/wi-fi adapter (nekaj temu podobnega: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist... , ali pa si moram za to omisliti wifi tiskalniški strežnik (kot je npr. tale: http://www.solo.si/racunalnitvo-10087/m... )?

Druga opcija je uporaba ethernet-a (kabel je na voljo). Za to si bom moral omisliti stikalo (sedanji router ima zasedene vse štiri ethernet porte) in pa nek vmesnik USB/ethernet. Ali bo zadostoval kak poceni vmesnik (kot je nekaj takega: http://www.mulaz.org/blog/2009/12/19/te... ), ali pa bom tudi tukaj potreboval tiskalniški stežnik.

Zanima me tudi, ali bo na en ali drug način "omrežen multipraktik" lahko služil tudi kot skener, ali pa bo postal navaden tiskalnik?

LP

Jože

NeMeTko ::

Problem poceni multipraktikov za domačo rabo je v tem, da nimajo že vgrajenega mrežnega vmesnika in podpore za mrežno rabo.

Seveda se da zadevo vključiti v mrežo, vendar to ne bo šlo zgolj z priključitvijo USB wireless ključka, saj multipraktik za to nima vgrajene podpore. Isto velja za USB/ethernet adapter v tvojem linku.

Tako ostaneta dve opciji: print server ali USB strežnik.

Katerokoli opcijo izbereš ima svoje prednosti in slabosti.

Print server, kot že samo ime pove, ti bo omogočal zgolj printanje, ne boš pa mogel skenirati iz omrežja. Ima pa prednost, da lahko več ljudi sočasno printa, saj print server zahteve shranjuje v čakalno vrsto in jih pošilja tiskalniku eno za drugo.
Pri nakupu print serverja, je potrebno paziti, da podpira tvoj tiskalnik, sicer lahko sledi razočaranje.

USB sharing po drugi strani ima slabost, da je multipraktik v določenem trenutku na voljo enemu uporabniku, drugi morajo čakati, da ga ta uporabnik sprosti. Dobra stran pa je, da omogoča tudi skeniranje.

Vendar realno gledano, je skeniranje preko omrežja dokaj neuporabno, saj moraš na skener polagati dokumente in potrjevati, kdaj naj prične s skeniranjem. Če imaš računalnik na drugem koncu stanovanja, boš moral za vsako stran tekati sem in tja.

Dražje modeli, ki imajo vgrajeno podporo za 'mrežno skeniranje', ponavadi upravljamo neposredno na tiskalniku, ki nam potem skenirane dokumente pošlje na mail, ali pa shrani na lastni disk, s katerega jih potem poberemo preko spletnega vmesnika ali ftp protokola.

5er--> ::

Jaz bi kupil TP-Link TL-WR1043ND, gor naložil TomatoUSB, omogočil USB printer support (par klikov v gui vmesniku) in nato s tem vodičem nastavil še mrežno skeniranje.

 Omogočen USB printer support v TomatoUSB

Omogočen USB printer support v TomatoUSB

NeMeTko ::

Sem že videl uporabnike, ki so to želeli implementirat na Tomatu ali DD-WRT, nato tu iskali pomoč pri izvedbi tega, pa jim na koncu ni nihče znal pomagati.

Dajte se prosim pri vašem svetovanju omejit na rešitve, ki bi jih tudi pomagali namestiti, če uporabnik tega sam ne bo zmogel.

Poleg tega, USB printer support v Tomatu ni bogvedikaj. Za resnejšo podporo printanju potrebuješ sistem, ki ti bo vrnil povratno informacijo 'out of paper' in podobno. Vsak spodoben print server to zmore. Kaj pa Tomato?

Vprašljiva je tudi podpora tiskalnikov - če si svetoval Tomato - si tudi preveril, da ima gonilnik za C4280 ?

Če nekdo ni vešč Linuxa in 'hekanja' po Linuxu, bo bolje zanj, da si kupi namenski print server, ki bo že podpiral vso potrebno funkcionalnost direktno iz škatle.

5er--> ::

Jaz bi kupil.

USB printer support v Tomatu ni bogvedikaj.

Za printer backend teče cups (default strežnik za printanje na Apple igračkah in večini linux distribucij), za scanner backend pa sane.
"Out of paper" in ostale stvari na HP-ju ponavadi delajo preko cupsa.

A si ti prepričan, da ima random printer strežnik podporo za zgoraj našteto?
Itq pa so to ponavadi linux škatlice, na katerih prav tako teče sane.

Jaz bi preizkusi, če tiskalnik deluje "out of the box" na kakšnem Ubuntu 10.04.
Če stvar "just works", potem ne bi smelo bit problemov z vzpostavitvijo tiskanja.

direktno iz škatle

Če imaš srečo.

NeMeTko ::

Sem že zgoraj napisal, da stvar ni primerna za nekoga, ki nima pojma o Linuxu. Če si ti Linux freak, dobro zate in go ahead, pa potem še komu pomagaj rešiti namestitev cups na tomato/dd-wrt.

Ni 14 dni tega, ko je tu nekdo spraševal za pomoč, ker se je zaplezal pri nameščanju, pa ni bilo enega, ki bi mu iz prve roke vedel pomagati.

Žal je tako, da vsi vpijete, kako se nekaj na easy naredi, ko pa je treba pomagati, pa repka med noge in vse tiho.

Če pa kupiš proizvod, ki se prodaja kot 'print server' in ima tvoj tiskalnik na spisku podprtih tiskalnikov, ne sme biti vprašanja ali bo stvar delovala out of the box ali ne. Če ne dela, neseš nazaj, ker ni tisto, kar so ti obljubljali.
Seveda je bistveni poudarek na tem, da mora biti tvoj tiskalnik na seznamu podprtih tiskalnikov. Če si kupil kljub temu, da tvojega tiskalnika na spisku, si sam kriv, ne pa proizvajalec.

5er--> ::

Cups je na TomatoUSB privzeto nameščen. Edino kar moraš narediti je dodati par kljukic v GUI-ju.
Jaz bi, če ne bi bil prepričan, da mi bo stvar delala, kupil router preko ene internetne trgovine, in v primeru nedelovanja stvar vrnil v zakonsko predpisanem roku.
Ni 14 dni tega, ko je tu nekdo spraševal za pomoč

Če je to ta tema... pri Canon tiskalnikih je križ že na desktopu, kaj šele na routerju. (slab, zaprtokodni gonilnik)

NeMeTko ::

Nekaterim je vseeno ljubše, da imajo napravo tako, kot si jo je proizvajalec zamislil (z originalnim firmware), saj potem lahko gnjavijo proizvajalca, če jim kaj ne dela.

Nekateri uporabniki so tudi negotovi gelede vprašanja, kako je z garancijo, če enkrat namestijo Tomato/dd-wrt na nov router.

Drugače pa sem mislil točno tisto temo...

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Kar se tisklaniških strežnikov tiče in "poceni" USB/Ethernet adapterjev tiče, sem se bal, da bo situacija taka, kot jo je opisal NeMeTko. Izvedba, ki jo predlaga 5er-->, mi ne diši najbolj. To pa zato, ker ima router pri meni fiksno predvideno mesto in bi do njega moral "doštukati" USB kabel, ki je že sedaj 3m dolg. Dodati bi moral okoli 1,5m, kar me malo skrbi. Sem malo gledal tudi cene teh USB strežnikov s priklopom na ethernet. Tile z enim USB vtičem so tam okoli +30€. Če k temu dodam še ceno ethernet stikala, ki ga bom tudi potreboval, sem pa že blizu cene novega "multipraktika" z vgrajenim wifi vmesnikom. Trenutno izgleda, da je ravno zamenjava "multipraktika" nekako najenostavnejša in ne toliko dražja rešitev. Isto velja za izvedbo s predlaganim routerjem, tudi ta je cenovno blizu novemu "multipraktiku" z wifi-jem.

Fantje, hvala za razlago in pomoč.

LP

Jože

bili_39a ::

Saj na TP-LINK ni treba dajat drugega firmwara - že original podpira tiskanje na USB. Menda na njihovi strani piše kaj več.

Sam bi sicer raje dal tiskalnik na ethenet kakor na WIFI (sprobal oboje). WIFI sicer dela, vendar je odzivnost in razpoložljivost "malce" slabša.

NeMeTko ::

bili_39a je izjavil:

Sam bi sicer raje dal tiskalnik na ethenet kakor na WIFI (sprobal oboje). WIFI sicer dela, vendar je odzivnost in razpoložljivost "malce" slabša.


S tem bi se tudi jaz strinjal. Saj zgleda fancy, če je wireless, ampak kabel je le kabel.

Za tiskalnik lahko vzameš kakšen 10/100 4-port switch, če je problem v denarju, lahko tudi rabljen od koga, ki je presedljal na gigabit switch, pa zagotovo ne boš obubožal.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DIY Brezžični tiskalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
132946 (2640) SeMiNeSanja
»

Print server

Oddelek: Pomoč in nasveti
171710 (1306) Invictus
»

Kako dati tiskalnik v skupno rabo preko routerja.Router Asus rt n16 + tiskalnik Canon (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11018622 (17194) novuporabnik
»

Printer in virtualizacija?

Oddelek: Operacijski sistemi
191423 (1100) Desty
»

Print - ethernet kabel

Oddelek: Pomoč in nasveti
142798 (2593) SasoS

Več podobnih tem