» »

Windows 8 prinaša nov poenoten pristop k tiskanju

Windows 8 prinaša nov poenoten pristop k tiskanju

Microsoftov laboratorij za preverjanje združljivosti tiskalnikov.

vir: MSDN Blogs
MSDN Blogs - Microsoft je na svojem blogu razkril, da bodo v Windows 8 spremenili pristop k tiskanju, s čimer bodo skušali rešiti večne težave z iskanjem gonilnikov za tiskalnike. Doslej je veljalo, da za vsak tiskalnik za vsako verzijo operacijskega sistema obstoji svoj gonilnik (najde se sicer nekaj univerzalnih gonilnikov), v Windows 8 pa bo tega konec. Microsoft si prizadeva, da bi z enim gonilnikom lahko podprli vrsto različnih fizičnih tiskalnikov.

Nova tiskalniška arhitektura v Windows 8 se imenuje v4, kar pomeni četrta verzija. Tretjo verzijo smo uporabljali od Windows 2000 do Windows 7, prvi dve pa še v starejših verzijah Windows. Glavna novost je uvedba tako imenovanih razrednih gonilnikov (print class driver framework), ki bo omogoča namestitev in konfiguracijo tiskalnika, ne da bi iskali natančno določen gonilnik zanj. Eden izmed pomembnejših razlogov za spremembo filozofije je ARM-verzija Windows in uporabniški vmesnik Metro. Doslej je bila konfiguracija tiskalnika zakopana v gonilnike in v vsakih izvedena nekoliko po svoje, v4 pa to prenaša na operacijski sistem in poenoti nastavitve. Ne glede na vrsto tiskalnika bo okno za konfiguracijo podobno, saj ga bo izrisal Windows, pri čemer bo seveda upošteval nastavitve proizvajalca (primer je spodaj).

Druge pozitivne posledice bodo vitkejši gonilniki, manjše število gonilnikov in sprememba v načinu pretvarjanja dokumenta v tiskalniško obliko (rendering). Če bo tiskalnik javil, da razume klasični tiskalniški format XPS, se Windows ne bo trudil z iskanjem gonilnika, ampak bo tiskanje mogoče tudi z generičnim gonilnikom. Če bo našel specifičnega, ga bo seveda namestil. Poskrbljeno je tudi za združljivost nazaj, saj Windows 8 podpira tudi v3, tako da bodo vsi gonilniki iz Windows 7 delovali tudi pod novo različico.

9 komentarjev

bf4ed ::

Te tiskalnike imajo na 120portnem usb hubu? :-)

s1m0n ::

Lahko so srečni, da ne testirajo matričnih :)

WhiteAngel ::

Aleluja. Končno tako, kot imajo normalni OS-i rešeno. Zdaj pa še nagradno vprašanje: zakaj ne CUPS, ampak spet ena svoja topla voda?

darkolord ::

CUPS je bil po eni strani bolj podoben temu kar je bilo prej (v3).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

nejcek74 ::

Hm, me prav zanima kako bo to delovalo v resnici: HPjev univerzalni printer driver je v kombinaciji z Visto spremenil moj printer v 1.000 evrov vreden ciklostil (al kaj so ze bile une naprave za kopiranje vcasih). Po drugi strani pa tudi upam, da bo okolje dovolj prirejeno za enostavno uporabo razlicnih tiskalnikov, kar mi recim pri OSX nikakor ni vsec.

Looooooka ::

This just in.
Najvecji problem tle so proizvajalci printerjev, ker probavajo na tak nacin obdrzati kupce(kartuse so lep posel).
En lep dokaz so recimo POS printerji.
Microsoft je ze ULALALALA let nazaj, dal ven POS printing for windows(neki tazga no...) in to verzijo 1.0 in verzijo 1.1.
Not mas res podporo za skoraj vse(vkljucno printanje razlicnih bar kod).Seveda tega nikjer niso forsirali in je blo podpore za to "sranje" skoraj nic.
Pa se tisti, ki so spisali driver so ga spisali na pol...tko, da polovica funkcij sploh ne dela.
Je pa lep dokaz, da bi pri nekaterih zadeval morali zahtevat monopolisticen pristop in fino mahnit po prstih vsakega proizvajalca, ki se mu ne da napisat gonilnikov po specifikacijah.
Jst bi sel tok dalec, da bi cisto poenotil kakrsnokoli okno, za printanje in ob tistemu znaku "designed for Windows" proizvajalcem nalozil, da se obvezejo, da bodo vsaj 4-7 let(kolikor traja lifetime verzije Windowsev, ki ga zelijo podpreti in dobiti ta logo) posodobili gonilnike tako, da bo pac podpiral vse, kar se bo Microsoft odlocil.
To pomeni, da ce mas POS printer in je v specifikacijah podpora za printanje bar kod...pac ne bos dobil logota, dokler ti to ne bo delalo.
Danes mamo namesto tega 200 mb velke gonilnike s skoraj 3d vmesniki, ki na koncu bolj ne delajo kot delajo. Ce bi bli gonilnike za graficne tko problematicne bi pomojeem vsi ze zdavnaj presaltali nazaj na papir(ceprav sta NVIDIA in ATI s tistimi butastimi 3d vmesniki ze hodila po tem ledu).

WhiteAngel ::

darkolord je izjavil:

CUPS je bil po eni strani bolj podoben temu kar je bilo prej (v3).


Niti ne. CUPS je točno to, kar potrebujejo. Naložiš eno datoteko PPD z gonilnikom tiskalnika in stvar deluje. To je reda nekaj 100 KB. CUPS iz gonilnika razbere, kaj podpira in potem aplikaciji sporoči vse te funkcionalnosti, da se npr. integrirajo v običajna pogovorna okna za tiskanje. Poleg tega omogoča tudi deljenje tiskalnika preko protokola IPP za operacijske sisteme, ki nimajo/nočejo Sambe. CUPS privzeto uporabljata MacOS X ter večina distribucij Linux.

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

Danes mamo namesto tega 200 mb velke gonilnike s skoraj 3d vmesniki, ki na koncu bolj ne delajo kot delajo.

Točno to. Za dva različna HP printerja so bili driverji veliki preko 200mb, na koncu pa skener vseeno ni delal kot bi moral :S

s1m0n ::

Ja za HP bo to držalo! Kje pa ga ne kiksa ? :)
Jaz z mojimi gonilniki za Epson nisem imel problemov tudi priloženi programi so dobrodošli. Je pa ta vmesnik za nastavitve malo tak tak, te hitro zmede kje, kak, kako.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[WINDOWS 8] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1490421036 (4675) jedateruk
»

tiskalnik in firmware

Oddelek: Strojna oprema
111001 (734) Zoraldinho
»

UEFI ali Legacy (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6310163 (8700) solatko
»

Windows 8 je tu (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
27063122 (47055) HupChup
»

Ubuntu - za, proti

Oddelek: Operacijski sistemi
355819 (5030) Zero0ne

Več podobnih tem