» »

Potrebnost gotovine

Potrebnost gotovine

Temo vidijo: vsi
«
1
2 3

Martin Krpan ::

Prosim za vaše mnenje o potrebnosti gotovine.
Vse več poslujemo brezgotovinsko preko kartic , Klika , Monete.
Vsi poslovni subjekti že praktično imajo terminale za brezgotovinsko poslovanje , zapletalo bi se le še med fizičnimi osebami.
Pri ukinitvi gotovine bo prihranili pri tiskanju , kovanju , distribuciji , varovanju , štetju denarja.
Zelo bi se otežilo tudi utajevanje davkov , plačevanje na roko pri delu na črno.

Skratka vsaj za državo sami plusi

M-XXXX ::

Vsaj sedaj nujno potrebna in brez nje se nebi dalo... V tem trenutku enostavno nemogoče...

Recimo , da nas ali Grke ali kogakoli vržejo ali izstopi(m)jo iz Evro območja.
Kako bomo uvedli novo fizično valuto?
Ne moreš v tednu dni zdizajnirati , natisniti , skovati , distribuirati nov denar.
Starega denarja pa verjetno nimajo vse države nekje spravljenega.

Janac ::

in zakaj bi sploh rabili kartice? kaj nam ponujajo poleg gotovine?

blackbfm ::

Zelo bi se otežilo tudi utajevanje davkov , plačevanje na roko pri delu na črno.

ravno to so razlogi da se gotovina ne ukine:)

Mesar ::

Martin Krpan je izjavil:

Recimo , da nas ali Grke ali kogakoli vržejo ali izstopi(m)jo iz Evro območja.
Kako bomo uvedli novo fizično valuto?
Ne moreš v tednu dni zdizajnirati , natisniti , skovati , distribuirati nov denar.
Starega denarja pa verjetno nimajo vse države nekje spravljenega.

Gotovina je potrebna, tu ni kaj govorit... razlogov je še pa še.

Kar se tiče denarja zdizajnirat in pripravit... menjava valute se ne zgodi čez noč in se lakho zadeve vnaprej pripravijo. Kaj bo na bankovcih pa vsej meni čisto dol visi, lahko so celi beli pa samo številke gor zarad mene...

blackbfm je izjavil:

ravno to so razlogi da se gotovina ne ukine:)

Res? Pol boš svojemu 8 let staremu sinu dal MasterCard pa pin da si gre po sladoled?
Your turn to burn!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mesar ()

jan_g ::

Meni je gotovina v redu, ker lahko z njo kupujem anonimno. Kartice, moneta, spletno nakupovanje ... to se vse nekje beleži in to za dolga časovna obdobja.

Plačevanje.
Saj ni denar samemu sebi namen.
Mislim da imamo vsaj v Evropi dovolj razvito tehnologijo , da je gotovina skoraj nepotrebna in zastarela.
Če greš pa v Zanzibar pa vzameš potovalne čeke (če še obstajajo).

Res? Pol boš svojemu 8 let staremu sinu dal MasterCard pa pin da si gre po sladoled?

Dej ti drugič bolje preberi, preden odgovarjaš.

Mesar ::

Kartice pa prinašajo tudi slabosti, ne samo prednosti... ampak vidim, da vsi tukaj to pozabljate.

Kar se utaje tiče pa je to še najmanjši problem... pa ni potrebno letat s kufri gotovine okoli

Ne bučk prodajat pa bodimo realni...

aja... pardon...
Your turn to burn!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mesar ()

Mislim da imamo vsaj v Evropi dovolj razvito tehnologijo , da je gotovina skoraj nepotrebna in zastarela.

Saj ni potrebna, samo pozabljaš na sivi in črni trg ki nikakor nista zanemarljiva.

Ukinitev gotovine je nerealna blodnja.

Letalec ::

Če ste kdaj kupovali že kakšno večjo stvar, mogoče veste da imajo prodajalci zelo radi gotovino. Nanjo dajo celo popust. Zakaj? Zato ker jim od vsake kartične transakcije banka pobere 5%. Glede na to da smo nas je tu veliko z IT-foha, vemo da je to bedarija. Transakcija je praktično zastonj, ampak če se jo da zaračunati, se jo. In banke to delajo. "Because fuck you, that's why!". Tako naprimer pri nakupu prenosnika lepo greš mimo banke, dvigneš 1000€ GOTOVINE in ti dajo 50€ popusta.

Če se gotovina ukine, nam banke lahko nabijejo tudi 20% na transakcijo. Mislite da ni možno? Še pomnite, ko ste lahko gotovino dvignili na kateremkoli bankomatu ZASTONJ? Sedaj vam to zaračunajo skoraj 0.5€, in glede tega ne morete storiti ničesar.

Janac ::

kakor vem se avte in take reci vec ne kupuje na gotovino in tudi popusta ne dajejo...

korenje3 ::

gotovina vedno prav pride... tako da imam vedno nekaj drobiža v denarinci. sam ne več kot 500€ in ne manj kot 200. horseburgerja namreč ne moreš kupit s kartico se mi zdi :p
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

bauci ::

Ni čisto res, da vsi željo gotovino. Kupoval sem stvar vredno 650€ in sem vprašal trgovca kartica ali gotovina. Odgovor je bil kartica, ker je to za firmo cenejše kot gotovina. Firma mora namreč za polog gotovine na banko prav tako plačati provizijo kot za kartično plačevanje.

metalc ::

Pri Švedih se očitno res premika proti brezgotovinskemu sistemu.

Meizu ::

Janac je izjavil:

in zakaj bi sploh rabili kartice? kaj nam ponujajo poleg gotovine?

Nekateri raje nosimo v denarnici le gotovino (razen če greš na daljše potovanje), saj v primeru ukradene denarnice riskiraš le gotovino v denarnici in ne celega bančnega računa.

bluefish ::

Meizu je izjavil:

Nekateri raje nosimo v denarnici le gotovino (razen če greš na daljše potovanje), saj v primeru ukradene denarnice riskiraš le gotovino v denarnici in ne celega bančnega računa.
A imaš PIN napisan na kartici ter kreditno prenašaš naokoli?

Gotovina tudi še vedno ohranja delovna mesta. Če bi ukinili gotovino, ne bi rabili več prodajalcev, ampak bi bile dovolj že mašine za plačevanje s kartico, menjalnice bi izgubile pomen itd.

Meizu je izjavil:

Gotovina tudi še vedno ohranja delovna mesta. Če bi ukinili gotovino, ne bi rabili več prodajalcev, ampak bi bile dovolj že mašine za plačevanje s kartico, menjalnice bi izgubile pomen itd.
Pravzaprav v večjih centrih ter trgovinah prodajalce že zamenjujejo avtomat blagajne. Gotovina gor ali dol.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

bluefish je izjavil:

Meizu je izjavil:

Žeparju ni treba dosti migat. Če plačuješ v trgovini z bančno kartico, lahko čisto simpl prebere tvoj pin, ki ga vtipkaš, ostane mu le še to, da ti iz žepa zmakne denarnico. Kar ni tako težko dejansko, čeprav se sliši zajebano. Taktik imaš ogromno.

bluefish je izjavil:

Meizu je izjavil:

Pravzaprav v večjih centrih ter trgovinah prodajalce že zamenjujejo avtomat blagajne. Gotovina gor ali dol.

Ja, ampak le za tiste, ki pridemo z le enem sendvičem in pol litra soka na blagajno in bi drugače morali čakat celo večnost pred 20imi kupci v vrsti, vsak s polno naloženim nakupovalnim vozičkom.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Meizu ()

Mislim da v italiji, ko sem kupil iphone, nisem rabil nobenega pina. Pri kolegu še osebne niso zahteval. So me pa klicali iz banke 10 minut kasneje če sem res jaz opravil nakup, kar je malo bv (no 1200 bi spušil :) v primeru zlorabe), ampak ok.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: blackbfm ()

mirancar ::

mene pa zanima kaj točno preprečuje banki oziroma tistim, ki so nad njimi, da si enostavno ne izmislijo denar, glede na to, da fizično večina denarja baje itak ne obstaja

npr:
1. banka da posojilo neki firmi 50.000€
2. ta firma pol propade in tega ne vrne
3. banka jebe sistem in napiše da so vrnli, v svoje računalnike pač vpiše da so dobl transakcijo 50.000€ (od koga sploh je programska oprema bank?)
4. država ima z tem 50.000€ več umetno narjenga denarja
5. ???
6. profit!

Meizu je izjavil:

Ja, ampak le za tiste, ki pridemo z le enem sendvičem in pol litra soka na blagajno in bi drugače morali čakat celo večnost pred 20imi kupci v vrsti, vsak s polno naloženim nakupovalnim vozičkom.
Hja, za take situacije je še vedno oprta kaka blagajna.
Ravno danes bil v lokalnem Sparu - odprta ena navadna blagajna, štiri avtomatske.

IceIceBaby ::

Na teh samopostrežnih blagajnah lahko prav tako plačaš z gotovino. Tudi vsi ostali avtomati sprejemajo gotovino, tako, da to ni problem.

Zakaj je gotovina kul:

- Ker nočem, da se moja plačila beležijo in hranijo v nekem sistemu. Banke so sicer precej zanesljive, dokler ne "izgubijo" kakšnih podatkov.

- Ker nočem, da je v poslu med mano in npr. trgovcem še banka, ki vleče svoje trgovce, postavlja svoja pravila itd.

- Ker želim imeti čim manj denarja na banki, ki lahko vsak hip propade in ji za vodenje TRR celo plačujem.

- Ker z gotovino lahko plačam povsod, s kartico pa ne. Če mi nekje bogu za hrbtom poči guma bom zastonj ponujal kartico kmetu, da me pošlepa do servisa, če mu stisnem 50, 100 eur bo pa z veseljem pomagal.

Še kaj bi se našlo. Sicer imam kartico tudi vedno sabo, ampak z njo plačujem večinoma manjše zneske. V lokalih, v Sparu in podobno. Malo večje nakupe pa praktično vedno opravim z gotovino. Tudi nov avto sem že kupil na keš, ne vem, zakaj ne.

mirancar je izjavil:

mene pa zanima kaj točno preprečuje banki oziroma tistim, ki so nad njimi, da si enostavno ne izmislijo denar, glede na to, da fizično večina denarja baje itak ne obstaja

npr:
3. banka jebe sistem in napiše da so vrnli, v svoje računalnike pač vpiše da so dobl transakcijo 50.000€ (od koga sploh je programska oprema bank?)
5. ???
6. profit!

Če gre verjeti zeitgeistu (vsaj) ameriške banke na podoben način to tudi delajo...

Oberyn ::

Nikar ne pozabi, da je tako imenovano "delo na črno" edina možnost preživetja za takole od oka kakšno polovico človeštva. Bolj kot kapitalizem zavija prozi suženjstvu (in zavija, zavija), bolj je tako imenovano delo na črno pomembna postavka v življenju ljudi.
Ukini gotovino in se bo v hipu pojavil vzporedni finančni sistem - gotovinski, se razume.

jernejl ::

Prednost gotovine sem izkusil tedaj, ko so ljudje v trgovini pred blagajnami puščali polne nakupovalne vozičke, ker sistem plačevanja s karticami ni deloval. Tudi na bencinski črpalki sem enkrat želel plačati s kreditno kartico, pa ni šlo. Ko sem iz žepa potegnil bankovce, pa sem lahko plačal brez težav.

mirancar je izjavil:

npr:
5. ???
6. profit!

Predstavljaj si scenarij, ko bi vsakemu državljanu na račun dali navideznih 1.000.000 € in jim ustrezno povišali limit na kreditni kartici.
Kaj bi se zgodilo? Bi res lahko vsi srečno živeli do konca svojih dni, brez da bi komu še kdaj bilo treba iti v službo?

bluefish je izjavil:

Meizu je izjavil:

Hja, za take situacije je še vedno oprta kaka blagajna.
Ravno danes bil v lokalnem Sparu - odprta ena navadna blagajna, štiri avtomatske.

Ja, potem pa prideš v Leclerc v LJ, kjer je 50 blagajn, praktično vedno pa jih je odprtih kakih 5, seveda so vse zabasane do amena. :/

Zabasane blagajne nimajo nobene veze z načinom plačila. Na vseh blagajnah lahko plačaš z gotovino in s kartico. Če je trgovina nabita imaš lahko zlato palico v žepu, pa ne boš nič prej na vrsti.

Yohan del Sud ::

@icebaby - Verjemi, mi, da odkar ni več vezan na neposredno na žlahtnokovinske rezerve, je velika večina "denarja" fiktivnega, špekulativnega in je njegova vrednost dejansko takšna, kolikor raja verjame vanj. Ampak to kar si opisal je na prenizkem nivoji, da bi se lahko v praksi izvajalo. Menda so kakšni predpisi proti temu. Na državni in mednarodni ravni pa take in hujše mahinacije (v n+ točkah) se izvajajo. Eni najhujših smo ravno priča v Evropi. Nobenemu nič jasno, ampak neki ne štima.
www.strancar.com

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

>Žeparju ni treba dosti migat. Če plačuješ v trgovini z bančno kartico, lahko čisto simpl prebere tvoj pin, ki ga vtipkaš, ostane mu le še to, da ti iz žepa zmakne denarnico. Kar ni tako težko dejansko, čeprav se sliši zajebano. Taktik imaš ogromno.

Na bankomatu ga pa posname kamera, win
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

mirancar je izjavil:

pade in tega ne vrne

V bistvu je ves denar umetno narejen, odkar se je ločil od kakršnekoli fizične osnove.

Point je samo v tem, da ga nekdo lahko umetno ustvarja, nekdo drug pa ne sme.

Kako denar nastane, smo že govorili v eni temi. Natisnejo ga pač ne, samo okoli 5% denarja je pokritega z bankovci (enkrat omenil nek ekonomist v Mladini, se mi zdi da Mencinger). Se pravi, da ga res nekdo nekje vnese v neko evidenco (računalniško, jasno) in to je to.

Yohan del Sud, nisem jaz predlagal, da vsakemu damo milijon na račun. Sicer pa dejansko nekaj podobnega delajo na ravni držav, zelo poenostavljeno.

francek1 ::

Ne uporabljam kartic. Nobenega ne briga, kje trošim svoj denar.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

IceIceBaby je izjavil:

Zabasane blagajne nimajo nobene veze z načinom plačila. Na vseh blagajnah lahko plačaš z gotovino in s kartico. Če je trgovina nabita imaš lahko zlato palico v žepu, pa ne boš nič prej na vrsti.

Saj se z bluefishom sploh ne pogovarjava o načinu plačila. Debata je tekla o nečem drugem - sicer offtopic.

Na bankomatu ga pa posname kamera, win

Pa to so tiste bolj kompleksne. Drugače pa te kamera ne bo posnela, če boš le videl pin, ki ga je uporabnik odtipkal.

Obstajajo tudi nekakšni vstavki, ki ga tat lahko zatakne v režo za vstavitev kartice na bankomatu, ki ubistvu povzroči to, da v avtomat lahko vstavi kartico, izvlečt jo pa ne more. Če že na začetku ne gre za tem in prične vtikpovati pin, ga lahko tat za to osebo prebere, ko pa oseba odide, da bi sporočila napako na avtomatu samo izvleče tisto plastično zadevo, ki jo je vstavu noter. Pa ima bančno kartico in pin. Preden bo banka preklicala bančno kartico, bo tat lahko potegnu že dosti denarja.

Edit: Pa teh fintic kraje kartic s pini vred imaš miljon. Youtube je poln tega, na discoveryju obstaja tudi odaja "The real hustle", ki je namenjena prav prikazu teh raznih lopovskih fint.

Tule je še ena. Lahko rečete, da ste uber previdni pri vsemu, ampak tega pa verjamem, da takšne finte ne boste uvideli.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Meizu ()

francek1 je izjavil:

Ne uporabljam kartic. Nobenega ne briga, kje trošim svoj denar.

Jaz sem šel še korak naprej. Ukinil sem bančni račun, ene 5 ali 6 let nazaj. Plačo sem dobival v gotovini, s tem ni nič narobe. Do decebra lani, ko so to prepovedali. Prašiči. Odvisnost od bank bi morali zmanjševati, ne še povečati. No, od takrat mi firma več ne more dati plače, računa pa nočem odpreti. Tako da zdaj že 7 mesecev živim od zalog in študiram, kaj bi. Bančnega računa ne želim imeti in to je svinjarija, kar mi delajo.

mirancar ::

jernejl je izjavil:

Predstavljaj si scenarij, ko bi vsakemu državljanu na račun dali navideznih 1.000.000 € in jim ustrezno povišali limit na kreditni kartici.
Kaj bi se zgodilo? Bi res lahko vsi srečno živeli do konca svojih dni, brez da bi komu še kdaj bilo treba iti v službo?

zadeva bi v takem primeru seveda propadla, ampak kaj pa če se to dela malo bolj spretno, prikrito?

malo se je za zamislit, zakaj kitajci delajo ko konji, pa so reveži, rusi, z vsem svojim naravnim bogastvom, isto bolj bogo, potem imaš pa ene države, recimo na severni evropi so zanimive (finska, švedska, norveška), tam si predstavljam da zamrzuje ko nevem kaj, ampak denarja imajo 3x več kot pri nas, pa kak luxembourg se najde..., za grčijo se vsaj ve, da je neskončno denarja "dolžna", amerika isto denarja ko solate

isto nevem zakaj smo mi kao v neki krizi, itak smo mejhni, a ne more nlb, kbm, malo editirat stvari, tok da začne vse naprej laufat ?

Gladi ::

Lahko, če se politika umakne iz bank ter če se načara 4/5 miljarde evrov za dokapitalizacijo bank. Realnost je pa taka, ali se bomo zadolžili z toliko in toliko dnarja in rešili banke, ali pa zaporsili pomoč. Baje pa bi bila pomoč boljša zadeva.

Kitajci pa niti niso taki reveži kot nekateri mislte, delavka ima z nadurami cca 300$ plače.

para! ::

Gotovina je anonimna, to je glavna prednost. Ni potrebe, da bi kdorkoli imel celo zgodovino mojih nakupov in potrošnje shranjeno.

lp
Death before dishonor!

jype ::

para!> Gotovina je anonimna, to je glavna prednost.

Tudi elektronska oblika denarja je (lahko) anonimna.

Kreditne in plačilne kartice danes to žal niso. Razen, če niso moje, tu pa se pojavijo drugi problemi.

lp
Death before dishonor!

Bananovec ::

mirancar je izjavil:

jernejl je izjavil:

zadeva bi v takem primeru seveda propadla, ampak kaj pa če se to dela malo bolj spretno, prikrito?

malo se je za zamislit, zakaj kitajci delajo ko konji, pa so reveži, rusi, z vsem svojim naravnim bogastvom, isto bolj bogo, potem imaš pa ene države, recimo na severni evropi so zanimive (finska, švedska, norveška), tam si predstavljam da zamrzuje ko nevem kaj, ampak denarja imajo 3x več kot pri nas, pa kak luxembourg se najde..., za grčijo se vsaj ve, da je neskončno denarja "dolžna", amerika isto denarja ko solate

isto nevem zakaj smo mi kao v neki krizi, itak smo mejhni, a ne more nlb, kbm, malo editirat stvari, tok da začne vse naprej laufat ?

Če hočeš ustvariti krizo, je to dober način. Če še maš kako gromozansko kazen po vojni, je to tudi dober način, da jo odplačaš (Velika Nemčija after WWI).

Edi.t:
Tudi keš se da izslediti.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

jype je izjavil:

para!> Gotovina je anonimna, to je glavna prednost.

V praksi ni. Plus da je anonimnost zgolj ena od prednosti. Po mojem niti ne glavna. Glavna je po mojem zanesljivost - ni občutljiva na odlet prenosnih poti, terminalov, serverjev v proc. centrih,... Gotovine ti ne bodo zavrnili, ker terminal ne more vzpostaviti povezave. Plačaš lahko rabljeno robo od enega z Bolhe ali Salomonca, ki verjento tudi nima terminala (ne, prenos med računi ni enako udoben, sploh če si na lokaciji, kjer si pred nakupom osebno ogledaš izdelek). Potem lahko jo nosiš s seboj točno toliko, kot je potrebuješ in občutno znižaš možnost kraje/zlorabe. Z njo lahko kupuješ ilegalne stvari. Ulične stave so tudi precej bolj enostavne z gotovino. Z njo lahko poziraš (debela denarnica oz. šop v roki ni isto kot kartica). Država ti je ne more zaseči drugače kot fizično, če ugotovijo, da si neprijatelj. ...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Pri ukinitvi gotovine bi sigurno potrebovali še kak trenutno neobstoječ način plačevanja , posebej med fizičnimi osebami.
Tudi kartice na katerih ne bi imel vsega denarja , ampak bi si iz glavnega računa pred odhodom v trgovino nakazal npr. 100€.
Za otroke kartice kjer bi starši lahko omejili porabo podobno kot za mobilni telefon.
Pa tudi kartice z PIN so že zastarele.
Boljša bi bila moneta z čitalcem prstnih odtisov ali zenice na telefonu.

Pa še država bi zaradi preprečitve izplačil na roko in sive ekonomije pobrala toliko več davkov , da vsi današnji varčevalni ukrepi sploh ne bi bili več potrebni.

jype ::

Poldi112> Gotovine ti ne bodo zavrnili, ker terminal ne more vzpostaviti povezave. Plačaš lahko rabljeno robo od enega z Bolhe ali Salomonca, ki verjento tudi nima terminala (ne, prenos med računi ni enako udoben, sploh če si na lokaciji, kjer si pred nakupom osebno ogledaš izdelek). Potem lahko jo nosiš s seboj točno toliko, kot je potrebuješ in občutno znižaš možnost kraje/zlorabe. Z njo lahko kupuješ ilegalne stvari. Ulične stave so tudi precej bolj enostavne z gotovino. Z njo lahko poziraš (debela denarnica oz. šop v roki ni isto kot kartica). Država ti je ne more zaseči drugače kot fizično, če ugotovijo, da si neprijatelj. ...

Bitcoin izpolnjuje vse te kriterije, razen tega da si offline. Kar pa itak nisi že leta.

Tilen ::

- Ker želim imeti čim manj denarja na banki, ki lahko vsak hip propade in ji za vodenje TRR celo plačujem.

V primeru stečaja npr. NKBM posle prevzame banka prevzemnica. Denar komitentov ne gre v stečajno maso banke. Tako slabega sistema pa res nimamo no.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

tx-z ::

Predlagam da sam še gotovino uporabljaš...Banke itak služjo na tvoj račun, tko da se splača čimprej use vn pobrat in to je to:)
tx-z

MajorM ::

Res da sem preletel odgovore ampak zanimivo, da nihče ne opaža da je posameznik pri poslovanju z gotovino precej bolj previden kot pa pri zapravljanju s karticami?!?

Bančne kartice in zapufanost Američanov je tako menda poznan pojav?

Pri ukinitvi gotovine bi sigurno potrebovali še kak trenutno neobstoječ način plačevanja , posebej med fizičnimi osebami.

Torej ti bi ukinil gotovino, hkrati pa uvedel nek drug način plačevanja, ki ima prednosti gotovine?

V čem je sploh problem gotovine? Nadzora nad denarjem nočemo, kaj je torej tisto, zaradi česar je gotovina slaba?

OP je v prvem mestu sicer navedel, da "vsaj za državo" ne vidi slabih strani ukinitve gotovine, ampak mene bolj zanima posledica za posameznika, da bi pa poskušal državi čim bolj olajšati nadzor bi moral biti bedak.

To je klasična zabloda. Če ukineš avtomobile, ne bo mrtvih kot posledic prometnih nesreč, če ukineš nože, ne bo mrtvih zaradi vbodnih ran, če ukineš gotovino ne bo plačevanja na roko,...

Sej, tvojih somišljenikov je veliko, najbolj glasni bi uvedli popoln nadzor nad inernetom, ker potem ne bi bilo več toliko piratstva!!111

lp
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: para! ()
«
1
2 3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V ZDA se širijo zahteve po možnosti gotovinskega plačevanja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
10721667 (16527) MrStein
»

Po največjem izpadu plačilnega sistem Visa se stanje normalizira (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
8224517 (20571) Furbo
»

Bankomati na vsakem koraku? Kako pol cashless? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5312462 (10376) perci
»

Ukinitev gotovinskega plačevanja (strani: 1 2 3 )

10525741 (22826) thramos
»

Umik bankovca za 500€ (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

39895488 (78954) AndrejO

Več podobnih tem