Forum » Loža » Potrebnost gotovine
Potrebnost gotovine
Temo vidijo: vsi
jype ::
para!> kaj je torej tisto, zaradi česar je gotovina slaba?
Da jo je blazno komplicirano pošiljat po internetu.
Da jo je blazno komplicirano pošiljat po internetu.
Pyr0Beast ::
>OP je v prvem mestu sicer navedel, da "vsaj za državo" ne vidi slabih strani ukinitve gotovine, ampak mene bolj zanima posledica za posameznika, da bi pa poskušal državi čim bolj olajšati nadzor bi moral biti bedak.
Gotovina je slaba zato ker banke nanjo ne morejo računat provizij in je ne morejo posojati naprej.
Gotovina je slaba zato ker banke nanjo ne morejo računat provizij in je ne morejo posojati naprej.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Furbo ::
Ja kartice se res izkažejo, ko crknejo bankomati, kar se je te dni masovno dogajalo po Angliji in Nemčiji.
Verjetno bo tudi fino, ko bo kak dan zaradi sončnih peg (ali česa že) odpovedal sistem kartičnega plačevanja za kako obdobje.
Kar ukiniti gotovino bi bilo skrajno bedasto.
Verjetno bo tudi fino, ko bo kak dan zaradi sončnih peg (ali česa že) odpovedal sistem kartičnega plačevanja za kako obdobje.
Kar ukiniti gotovino bi bilo skrajno bedasto.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Pyr0Beast ::
Ka pa ko zmanjka štroma in crkne kasa ? :D
Some nanoparticles are more equal than others
Ziga Dolhar ::
>OP je v prvem mestu sicer navedel, da "vsaj za državo" ne vidi slabih strani ukinitve gotovine, ampak mene bolj zanima posledica za posameznika, da bi pa poskušal državi čim bolj olajšati nadzor bi moral biti bedak.
1. Tudi pri gotovinskih transakcijah banka lahko za svoje storitve računa provizijo. In če ni klasične gotovine, jo prej ali slej nadomestijo drugi vrednostni papirji - npr. čeki ali menice.
2. Banke sredstva, ki jih dobijo od svojih komitentov v hrambo - pa naj bodo v obliki gotovine ali elektronskega denarja - lahko (v delu zmanjšanem za obvezno rezervo) posojajo naprej.
https://dolhar.si/
Tilen ::
2. Banke sredstva, ki jih dobijo od svojih komitentov v hrambo - pa naj bodo v obliki gotovine ali elektronskega denarja - lahko (v delu zmanjšanem za obvezno rezervo) posojajo naprej.
Tudi hranilnice?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Poldi112 ::
Bitcoin izpolnjuje vse te kriterije, razen tega da si offline. Kar pa itak nisi že leta.
Večina jih je. Še jaz na vikendu nimam signala. Plus da so tu še tehnične težave, ki ti lahko ponagajajo. Pelješ se 100km do kupca, potem je pa network down. Ne hvala. Po zanesljivosti je ni čez gotovino.
Drugače ne rečem, Bitcoin je čisto luštna stvarca, ampak zakaj bi menjal nekaj, kar deluje, z nečim, kar je skoraj enako dobro?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
PaX_MaN ::
Zheegec ::
politiki ne bodo ukinili gotovine, ker potem težje kokain kupujejo pri dilerju... In potem ima kakšen poznan politik vnetje ušesnega bobniča in zaradi drog nore bolečine ne čuti, potem mora pa na operacijo, ker je že res nujno :)
aaaanyway, tudi sam sem za ukinitev gotovine. Samo, kot rečeno - potem je cel kup kriminalnih dejanj oteženih in politiki ter njihovi kolegi si nočejo zapreti potencialnih poti za goljufije.
aaaanyway, tudi sam sem za ukinitev gotovine. Samo, kot rečeno - potem je cel kup kriminalnih dejanj oteženih in politiki ter njihovi kolegi si nočejo zapreti potencialnih poti za goljufije.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
PaX_MaN ::
Očitno si par let ležal pod skalami, da še nisi slišal za tajkune in njihova "sumljiva nakazila v davčne oaze".
techfreak :) ::
Gotovina nam daje določeno mero anonimnosti, ki jo pri karticah in ostalih elektronskih plačilih izgubimo.
Martin Krpan ::
Saj že tako večino kupujemo s plačilnimi karticami, magno, pri plačilu z gotovino pa anonomnost izgubiš zaradi uporabe spar, merkator, tuš in nešteto drugih kartic "ugodnosti".
Torej rabiš gotovino za nakup v sex shopu in za kazniva dejanja in kriminal (droge... ).
Saj jaz ne trdim, da ima odprava gotovone zame in zate same dobre plati.
Dejstvo pa je, če se država odloči za odpravo gotovine, da bodo prej gledali na korist države kot nas državljanov.
Kot sem že omenil: oteženo utajevanje davkov, ni stroškov s tiskanjem, kovanjem, distribucijo, varovanjem...
Je pa res da bi bilo oteženo podkupovanje politikov, provizije itd.
Torej rabiš gotovino za nakup v sex shopu in za kazniva dejanja in kriminal (droge... ).
Saj jaz ne trdim, da ima odprava gotovone zame in zate same dobre plati.
Dejstvo pa je, če se država odloči za odpravo gotovine, da bodo prej gledali na korist države kot nas državljanov.
Kot sem že omenil: oteženo utajevanje davkov, ni stroškov s tiskanjem, kovanjem, distribucijo, varovanjem...
Je pa res da bi bilo oteženo podkupovanje politikov, provizije itd.
Zgodovina sprememb…
- polepsal: Mavrik ()
IceIceBaby ::
Saj že tako večino kupujemo z plačilnimi karticami , Magno , pri plačilu z gotovino pa anonomnost izgubiš zaradi uporabe Spar , Merkator , Tuš in nešteto drugih kartic "ugodnosti".
Nimam nobene kartice ugodnosti. Nisem neumen, da bom za tistih par % popusta prodal svoje osebne podatke. Z magno tudi ne plačujem, kreditno imam izključno službeno, za službene zadeve.
Dejstvo pa je , če se država odloči za odpravo gotovine , da bodo prej gledali na korist države kot nas državljanov.
Mi državljani smo država. Torej, sami bomo odločili kaj z gotovino.
Kot sem že omenil: oteženo utajevanje davkov , ni stroškov z tiskanjem , kovanjem , distribucijo , varovanjem...
Je pa res da bi bilo oteženo podkupovanje politikov , provizije itd.
Utaja davkov na visokem nivoju ni nič težja. Malo bi zajezili kavice, za katere gostinci ne izdajo računa. Strošek z distribucijo in tiskom je pa zanemarljiv v primerjavi s prednostmi, ki jih gotovina nudi.
Veliki denarji bi se pa še vedno pretakali na TRRje v davčnie oazae. Od davčnih utaj do podkupnin.
Nimam nobene kartice ugodnosti. Nisem neumen, da bom za tistih par % popusta prodal svoje osebne podatke. Z magno tudi ne plačujem, kreditno imam izključno službeno, za službene zadeve.
Ti ne , jaz tudi ne veliko , 80% državljanov pa. Torej bomo demokratično preglasovani.
In potem svizec zavije .....
Ti ne , jaz tudi ne veliko , 80% državljanov pa. Torej bomo demokratično preglasovani.
In potem svizec zavije .....
IceIceBaby ::
Kdo pa se bo?
Če 80% ljudi ne uporablja gotovine in bo ta večina na referendumu odločila, da je ne potrebujemo več, bo to to. Ali mi hočeš povedat, da marsocvi volijo naše poslance?
Če 80% ljudi ne uporablja gotovine in bo ta večina na referendumu odločila, da je ne potrebujemo več, bo to to. Ali mi hočeš povedat, da marsocvi volijo naše poslance?
Če kdo dejansko verjame, da bi opustitev gotovine zmanjšala delo na črno ali prodajo drog, je pa res skrajno naiven.
Potem boš pa ves svoj elektronski denar zaupal komu? Bankam v katere bo začelo vdirati na milijone skrajno motiviranih hekerjev?
Karticam s čipi, katere se kao ne bo dalo pohekati? Kot se ni dalo biometričnih potnih listov, kot se ni dalo volilnih naprav...
Naivno, naivno, naivno..
Ampak kakšen neiznajdljiv državljan, ki ne zna drugega kot hoditi v službico, bo take ideje smatral kot pametne. Ampak samo zato, ker njegova omejena domišljija vidi sistem kot zanesljiv. Pa ni.
Potem boš pa ves svoj elektronski denar zaupal komu? Bankam v katere bo začelo vdirati na milijone skrajno motiviranih hekerjev?
Karticam s čipi, katere se kao ne bo dalo pohekati? Kot se ni dalo biometričnih potnih listov, kot se ni dalo volilnih naprav...
Naivno, naivno, naivno..
Ampak kakšen neiznajdljiv državljan, ki ne zna drugega kot hoditi v službico, bo take ideje smatral kot pametne. Ampak samo zato, ker njegova omejena domišljija vidi sistem kot zanesljiv. Pa ni.
Naj te razsvetlim : 90% denarja je že tam.
A papirja se pa ne da in se ne ponareja?
Naj te razsvetlim : 90% denarja je že tam.
A papirja se pa ne da in se ne ponareja?
Mojega denarja že ni 90% tam. Niti 1%.
Obstajajo testerji za denar.
St235 ::
Mojega denarja že ni 90% tam. Niti 1%.
vdret v banko in ukrast elektronski denar ni nič lažje kot ponaredit papirčke. Enako kot nič težje ugotovit, da je prišlo do vdora v elektronski sistem, kot da je bankovec ponarejen. Bistvena razlika se ptoem pojavi v tem ,da pri elektronskem bančništvu si pred takim posegom zavarovan. Z ponarejenim bankovcem si lahko pa samo rit obrišeš, če ti ga prej ne odvzamejo.
STASI ::
Martin Krpan je izjavil:
Recimo , da nas ali Grke ali kogakoli vržejo ali izstopi(m)jo iz Evro območja.
Kako bomo uvedli novo fizično valuto?
Ne moreš v tednu dni zdizajnirati , natisniti , skovati , distribuirati nov denar.
Starega denarja pa verjetno nimajo vse države nekje spravljenega.
Za novo valuto potrebuješ cca 1 leto, da jo iz nule uvedeš kot zakonito plačilno sredstvo.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"
abcčdefghijklmnoprsštuvzž
para! ::
Rabimo izbiro. Smrdi gotovina? Mamo možnost, da jo nehamo uporabljat. Smrdi elektronski denar? Uporabljamo lahko gotovino.
Ukinitev gotovine bo to izbiro odvzela in če razumem, da si marsikatera država zaradi nadzora to sicer želi, nikoli ne bom razumel kako je lahko posameznik tako neumen, da bi to podpiral.
Ukinitev gotovine bo to izbiro odvzela in če razumem, da si marsikatera država zaradi nadzora to sicer želi, nikoli ne bom razumel kako je lahko posameznik tako neumen, da bi to podpiral.
Death before dishonor!
Furbo> Obstajajo testerji za denar.
Obstajajo tudi pohekani testerji za gotovino.
Aja torej trdiš kaj, da ti je nekdo vdrl v tvoj tester za denar? Krneki.
Tu samo debatiramo o prednosti/slabosti.
Nihče tu ni napisal da 100% podpira odpravo gotovine.
Je pa velika možnost , če se EUR razdeli na severni in južni , da bosta brez gotovine.
Fizična uvedba dveh novih valut bi namreč stala miljarde.
Tu samo debatiramo o prednosti/slabosti.
Nihče tu ni napisal da 100% podpira odpravo gotovine.
Je pa velika možnost , če se EUR razdeli na severni in južni , da bosta brez gotovine.
Fizična uvedba dveh novih valut bi namreč stala miljarde.
Ziga Dolhar je izjavil:
jype opozarja, da je možno ponarediti tudi tester denarja :).
jap, ampak cel pont te misli je bil v tem, da nič ni nemogoče ponaredit. Ampak IMO je za posameznika več problemov, če se znajde z ponarejenim bankovcev za 500€ kot, če nekdo udre v bančni sistem in si prenakaže denar.
Lakotnik29> Ampak IMO je za posameznika več problemov, če se znajde z ponarejenim bankovcev za 500€ kot, če nekdo udre v bančni sistem in si prenakaže denar.
Drži, ker fizične transakcije v splošnem precej težje dokazovati.
Drži, ker fizične transakcije v splošnem precej težje dokazovati.
Ziga Dolhar je izjavil:
jype opozarja, da je možno ponarediti tudi tester denarja :).
Seveda se ga lahko ponaredi. Ampak jaz ko dobim gotovino, jo preverim s svojim avtomatom, ne pa z nekim tujim, ponarejenim, pohekanim... in kaj so fantje v svoji bogati domišljiji še našli.
seveda in boš 24/7 sabo nisil aparat. Zakaj pa tega že sedaj ne počeneš? Pač kot pri vseh debatah na tem forumu. Zbanalizirat zadevo na enega posameznika in sklicevanje na lastno avtoriteto.
dejstvo je da je poslovanje z gotovino in fizične tranzakcije težje sledit in dokazovat. Za posameznika to v večini primerov pomeni, da bo imel več težav z enim ponarejenim bankovcem kot z vdorom v elektronski sistem banke.
dejstvo je da je poslovanje z gotovino in fizične tranzakcije težje sledit in dokazovat. Za posameznika to v večini primerov pomeni, da bo imel več težav z enim ponarejenim bankovcem kot z vdorom v elektronski sistem banke.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
Utk ::
Če na njem teče linux, je ziher unhackable.
Da, za vse to rabim gotovino, pa še za plačevanje dela na črno, imaš kaj proti?
Je pa res da bi bilo oteženo podkupovanje politikov, provizije itd
Da, za vse to rabim gotovino, pa še za plačevanje dela na črno, imaš kaj proti?
Furbo> jo preverim s svojim avtomatom
Ki si ga sam naredil?
Ti pa plačuješ preko spletne banke, ki si jo sam naredil?
Kreditno kartico si tudi sam naredil in terminale v trgovinah si tudi lastnoročno preveril in jim dal jype certifikat?
Bankomatom si tudi lastnoročno preveril programsko opremo kajne, da jih ni slučajno kdo pohekal?
Totalno pretiravate.
Pri gotovini te z malce previdnosti nihče ne more nategniti, ker jo je enostavno preveriti tudi brez strojev.
Pri bankah imaš pa bolj malo vpliva na vso mašinerijo, ki stoji zadaj.
blackbfm ::
Pri gotovini te z malce previdnosti nihče ne more nategniti, ker jo je enostavno preveriti tudi brez strojev.
Lahko te nategne, ker ne moreš bit nonstop previden. Mislim da tist še vedno velja, da je človek najšibkejši člen kar se tiče varnosti.
Pri kešu te bo težko nategnil za več kot par evrov. Če kupuješ cigarete iz prtljažnika nekega šiptarja z bankovcem za 500 evrov, da ti lahko vrne ponarejenih 498, si si pa res sam kriv.
Iz kartice oz. računa ti pa lahko potegne vse kar imaš gor.
Iz kartice oz. računa ti pa lahko potegne vse kar imaš gor.
Lahko te nategne, ker ne moreš bit nonstop previden. Mislim da tist še vedno velja, da je človek najšibkejši člen kar se tiče varnosti.
Seveda. Isto je s karticami.
Furbo> Ti pa plačuješ preko spletne banke, ki si jo sam naredil?
Ne, seveda ne. Jaz tudi nisem tisti, ki pravi, da je gotovina boljša od elektronsko podpisanih transakcij. Jaz samo pravim, da je slabša, ker je možnosti za natege več.
Utk> Iz kartice oz. računa ti pa lahko potegne vse kar imaš gor.
Tudi cash ti komot ves pobere, pa še ornk buško dobiš mimogrede.
Ne, seveda ne. Jaz tudi nisem tisti, ki pravi, da je gotovina boljša od elektronsko podpisanih transakcij. Jaz samo pravim, da je slabša, ker je možnosti za natege več.
Utk> Iz kartice oz. računa ti pa lahko potegne vse kar imaš gor.
Tudi cash ti komot ves pobere, pa še ornk buško dobiš mimogrede.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Ampak naokoli ne hodiš s tremi jurji gotovine. V trgovini, kaj šele na placu, ne plačuješ z bankovcem za 3 jurje. S kartico pa bi moral.
Utk> Ampak naokoli ne hodiš s tremi jurji gotovine. V trgovini, kaj šele na placu, ne plačuješ z bankovcem za 3 jurje. S kartico pa bi moral.
Tudi s kartico, na računu katere so trije jurji gotovine, ti ni treba. Seveda lahko in je udobno, ampak to mora vsak zase presodit, koliko rizično je. Odkar je treba za praktično vse kartice vtipkati PIN, je kartica razmeroma nezaželena pri tatovih, ki se spravljajo na naključne posameznike.
Tudi s kartico, na računu katere so trije jurji gotovine, ti ni treba. Seveda lahko in je udobno, ampak to mora vsak zase presodit, koliko rizično je. Odkar je treba za praktično vse kartice vtipkati PIN, je kartica razmeroma nezaželena pri tatovih, ki se spravljajo na naključne posameznike.
Kartica s pinom je varna dokler je v žepu, in komot imaš na njej 3 jurje denarja ali limita, in večina jih tudi nosi naokoli, če ne s 3, pa z enim, saj je vseeno. Ne bi pa z njo plačal nekemu turku na placu preko nekega prenosnega terminala za katerega ne veš kaj in kako dela, če bi ukinili gotovino, a štekaš ali je to preveč logike zate?
Utk> Ne bi pa z njo plačal nekemu turku na placu preko nekega prenosnega terminala za katerega ne veš kaj in kako dela, če bi ukinili gotovino, a štekaš ali je to preveč logike zate?
To je preveč logike zame, ne štekam kako je turek s pohekanim terminalom bolj verjeten scenarij kot turek, ki ti spizdi tošl.
A ti v spletni banki nimaš "reklamacija" linka za kartične transakcije?
To je preveč logike zame, ne štekam kako je turek s pohekanim terminalom bolj verjeten scenarij kot turek, ki ti spizdi tošl.
A ti v spletni banki nimaš "reklamacija" linka za kartične transakcije?
I give up.
Če nekdo ne loči natega za 2 evra od natega za jurja ali več.
Če se nekomu da zajebavat z banko, pravniki, sodiščem in ostalimi goljufi, namesto da bi plačal s kosom malovrednega papirja in dobil nazaj (morda premalo) par kosov še manj vrednega pleha, potem res ne vem kaj se imam s takim človekom za pogovarjat.
Če nekdo ne loči natega za 2 evra od natega za jurja ali več.
Če se nekomu da zajebavat z banko, pravniki, sodiščem in ostalimi goljufi, namesto da bi plačal s kosom malovrednega papirja in dobil nazaj (morda premalo) par kosov še manj vrednega pleha, potem res ne vem kaj se imam s takim človekom za pogovarjat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Utk, ti predvsem pozabljaš da so elektronske tranzakicije sledljive in jih je možno zavarovat. Tako na primer mi dol visi, če mi poberejo 3k z mastercarda, ker samo pokličem na banko in je to to. Če mi odnesejo 100€ iz denarnice pa je ta denar za vedno izgubljen.
ravno tako imaš lahko kartico z dnevnim limitom xEUR in je to to.
ravno tako imaš lahko kartico z dnevnim limitom xEUR in je to to.
Zgodovina sprememb…
STASI ::
Pa še varnostni SMS lahko vklopiš, da v primeru dviga s tvojo kartico (ukradeno ali pa ki so jo na ATM skopirali) si skoraj takoj obveščen.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"
Utk> Če nekdo ne loči natega za 2 evra od natega za jurja ali več.
Pri karticah:
- Potencialni tat mora imeti poslovni račun za POS pri akreditirani banki, ki mora sodelovati pri zločinu.
- Poznati mora limit kartice, s katere krade, sicer je transakcija zavrnjena.
- Lastnik kartice lahko transakcije za nazaj prekliče, če jih ugotovi v roku, v katerem banka še jamči za zlorabo.
Pri gotovini:
- Lastnik lahko vedno s seboj nosi zelo malo gotovine in se tako zavaruje pred krajo.
- Lastnik zelo direktno nadzira količino, od katere se poslovi.
- Lastnik praviloma prej opazi, da je izgubil fizične predmete, hkrati pa zelo težko doseže, da so ti predmeti vrnjeni, še posebej to velja za gotovino.
Pri karticah:
- Potencialni tat mora imeti poslovni račun za POS pri akreditirani banki, ki mora sodelovati pri zločinu.
- Poznati mora limit kartice, s katere krade, sicer je transakcija zavrnjena.
- Lastnik kartice lahko transakcije za nazaj prekliče, če jih ugotovi v roku, v katerem banka še jamči za zlorabo.
Pri gotovini:
- Lastnik lahko vedno s seboj nosi zelo malo gotovine in se tako zavaruje pred krajo.
- Lastnik zelo direktno nadzira količino, od katere se poslovi.
- Lastnik praviloma prej opazi, da je izgubil fizične predmete, hkrati pa zelo težko doseže, da so ti predmeti vrnjeni, še posebej to velja za gotovino.
Pa bi to še zmeraj veljalo, če bi bila gotovina ukinjena? Kako bi pa potem kupil rabljen mobitel? Po drugi strani, si res želite, da banka kar tako šari po vašem računu? Nekdo se pritoži in dobi denar nazaj, ali vam pa vsaj nakoplje kup problemov. Danes to ni problem, ko s karticami plačujemo kolk tolk resnim podjetjem, kaj če bi morali tako plačevati vsakemu mobi/sladoled/avto dilerju, ki so vsi znani po poštenju?
Utk> Pa bi to še zmeraj veljalo, če bi bila gotovina ukinjena?
Jaz se ne zavzemam za ukinitev gotovine (oziroma elektronskega ekvivalenta gotovine - anonimnega plačilnega sredstva, kjer zgolj plačnik določa parametre transakcije).
Jaz se ne zavzemam za ukinitev gotovine (oziroma elektronskega ekvivalenta gotovine - anonimnega plačilnega sredstva, kjer zgolj plačnik določa parametre transakcije).
S karticami plačujem praktino vse kar je možno, ker razen par € nimam nikoli denarja v žepu.
O čem ti to? z Jypetom sva govorila o zavarovanju, ki ga imaš kot uporabnik kartice ne o tem, da lahko kdorkoli samovoljno preklicuje bančne tranzakcije.
.
Po drugi strani, si res želite, da banka kar tako šari po vašem računu? Nekdo se pritoži in dobi denar nazaj, ali vam pa vsaj nakoplje kup problemov
O čem ti to? z Jypetom sva govorila o zavarovanju, ki ga imaš kot uporabnik kartice ne o tem, da lahko kdorkoli samovoljno preklicuje bančne tranzakcije.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | V ZDA se širijo zahteve po možnosti gotovinskega plačevanja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 21868 (16728) | MrStein |
» | Po največjem izpadu plačilnega sistem Visa se stanje normalizira (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Kriptovalute | 24727 (20781) | Furbo |
» | Bankomati na vsakem koraku? Kako pol cashless? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12540 (10454) | perci |
» | Ukinitev gotovinskega plačevanja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 25877 (22962) | thramos |
» | Umik bankovca za 500€ (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 95980 (79446) | AndrejO |