» »

Vohunjenje po PC ju

Vohunjenje po PC ju

1
2
»

Yugos ::

nabavi poceni kamerco jo inštaliraj in posnami, samo mogoče je zaščiten ker prej moraš lopovu povedat da je tam kamera, ker drugače kao ne velja na sodišču.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Yugos ()

St235 ::

ker kamera ful dobro posname odaljen dostop.

Yugos ::

St235 je izjavil:

ker kamera ful dobro posname odaljen dostop.


daš jo nekam blizu, nabaviš si eno rastlinco za pisarno in noben ne posumi... navadna kamera z http://www.dealextreme.com/

zhorzh ::

Odvisno, kaj imaš v pogodbi napisano.
V splošnem velja, da brskanje po privat stvareh s strani delodajalca ni dovoljeno...RAZEN, če obstaja sum, da z "nalaganjem" privatnih stvari kršiš ali delovna navodila, ali člene pogodbe, ali člene zakona o delovnih razmerjih.

Torej, LAHKO ti brskajo, vendar morajo imeti utemeljen sum neke kršitve.
Zdaj, iz prakse vem, da se da vedno "prilagoditi" ta utemeljen sum tako, da ti lahko pobrskajo cel računalnik. Ti se sicer lahko začneš kregat, vendar razmisli ali se ti splača kockat z zaposlitvijo zaradi "nekaj privat fotk". Enkrat, ko boš v podjetju označen kot "težak" , bodi siguren, da ti bodo bolj natančno gledali pod prste kaj počneš in kako in zelo hitro ti bodo našli razloge za odpoved pogodbe.

Rešitev je, da pač službenega računalnika ne uporabljaš v privatne namene. Pika. Ali pa pač ne sikaš, če ti brskajo po teh privatnih zadevah.

inštaliranje keyloggerja je pa lahko tudi protizakonito oz v nasprotju z določili pogodbe o zaposlitivi, zato tega jest rajš ne bi uporabljal.

imagodei ::

St235 je izjavil:

Posegov v zasebnost ni mogoče opravičiti z pogodbenimi določili. Zasebna mapa je zasebna mapa po kateri nihče nima pravice šarit in lahko naslednjič mirno vprašaš informtika kako ve za igrico na disku in če se zaveda kazensko ogovorsnoti, ki jo takšna poizvedovanje nosi. Ravno tako lahko mirno sporočiš svojim nadrejenim ter podaš prijavo na delovno inšpekcijo.


Hopla, hopla, hopla... 8-O

Same mape na disku nikakor niso nujno in po defaultu zasebne, sploh ne, če je s politiko firme določeno, da se (določen del) samodejno backupira in je s tega razloga treba zagotoviti dostop do mape z drugih računalnikov. Zasebna je sama vsebina datotek - slike, dokumenti, ipd. Ni mi jasno, kako bi EXE datoteka kadarkoli lahko spadala pod poglavje "zasebnosti".

Brskanje po prosto dostopnih mapah na računalniku se mi zdi ravno toliko sporno, kot uporaba računalnika brez poseganja v zasebnost, ali pa brskanje po omari od zaposlenega. Če je neka reč "privatna", naj bo ustrezno zaščitena (predal oz. omara zaklenjena, mapa na disku zaščitena s pravicami za dostop).

Če se ti uporaba računalnika (brez posegov v zasebnost) ne zdi sporna, potem ne vem, v čem bi bila težava, če upravičeno iščem datoteko o cash flowu za leto 2012 na sodelavčevem računalniku, pa mi računalnik pri tem prikaže še datoteko "cash-flow_2012_DOMA.xls".

To ne more biti poseg v zasebnost. Odpiranje te datoteke pa že morda.

Kot informatiika me zanima, kakšne EXE datoteke prenašajo uporabniki na svoja računala brez moje vednosti; ne pomeni pa to, da bom čital njihove morebitne dopise za sodišče, ki so v isti mapi. Nimam ne časa, ne motivacije - če je informatik to našel, je verjetno našel že sam Audit program.
- Hoc est qui sumus -

roba87 ::

Nesmisel je služben računalnik uporabljat za privat zadeve (ne mislim s tem pošiljanja mailov, chatanja po facebook, gledanja youtube...) kot so slike, osebni video posnetki, kakšne torrente itd...

amigo_no1 ::

Frenckie je izjavil:

Joj, so eni naivni in želijo igrati igrice na službenem PC-ju.
Zavedajte se, da bodo imeli delodojalci in njihovi informatiki vse večje ''pravice'' za kontrolo svojih zaposlenih (že zaradi prisotnosti strahu pred odpustitvijo).

Če pa ima gdo že željo, da igra igrice na službenem kompu, pa si naj omisli možnost nadomestnega programa na USB ključku in naj igrico zaganja iz njega. Samo kaj, ko so službeni PC-ji v veliko primerih bolj slabo zmogljivi za kako potratno igrico.

TL:DR zate ?
http://slo-tech.com/forum/t525199/p3617...

Na podlagi tega, da me je hišni informatik opozoril, da imam na c disku shranjeno datoteko, ki je igrica in je nisem zagnal nikoli, samo prenesel sem si jo iz ključka verjetno kakšno leto nazaj. Preprosto povedano nisem niti vedel v kateri mapi je oziroma, da je sploh naložena.



dope1337 je izjavil:

St235 je izjavil:

freesty je izjavil:

Verjetno ze majo tako v pogodbi. Saj ce mas slike od morja, da pokazes sodelavcim pomoje ni nic narobe, ce gre za normalno firmo. Ce pa mas neko bol zasebno stvar si si pa tak sam kriv, da mas to tam..

To, da je to tvoja zasebna mapa je bil ustni dogovor, da ti oni storajo po tej mapi ne mors nic nardit razn ce ti pise v pogodbi tak.


Posegov v zasebnost ni mogoče opravičiti z pogodbenimi določili. Zasebna mapa je zasebna mapa po kateri nihče nima pravice šarit in lahko naslednjič mirno vprašaš informtika kako ve za igrico na disku in če se zaveda kazensko ogovorsnoti, ki jo takšna poizvedovanje nosi. Ravno tako lahko mirno sporočiš svojim nadrejenim ter podaš prijavo na delovno inšpekcijo.


Če v pogodbi piše, da si firma pridržuje pravico do ogleda vseh datotek na njihovih strežnikih, pa je tvoj podpis spodaj, da se strinjaš ... Nimaš kej mijavkat ...

Če v pogodbi piše, da te lahko pred vhodom 2x na leto nenapovedano namažejo s katranom in povaljajo v perju bo potem že držalo 8-O ?
Common sense pa to ?

Zgodovina sprememb…

Ajrina ::

Če si to podpisal, si se verjetno strinjal, ane?
Drugače je taka politika na službenih računalnikih predvsem zaradi varnosti. Drug razlog je pa ta, da uporabniki čim manj smetiju služben pc s svojimi slikami itd. Dostikrat se namreč zgodi, da jim zmanjka prostora na disku. Ko pogledaš kaj jim ga zaseda, je 80% privat stvari. Ne vedno, v večini primerov pa. In kaj naj informatik v takem primeru naredi?
Drugače pa nimamo časa ne želje brskati po takih stvareh (dobro, soizjeme). Imam pametnejše stvari za početi.

St235 ::

Drugače pa nimamo časa ne želje brskati po takih stvareh (dobro, soizjeme).

vsaka od teh izjem je kaznjivo dejanje.

In kaj naj informatik v takem primeru naredi?

opozori uporabnika in skupaj z njim reši zadevo.

Če si to podpisal, si se verjetno strinjal, ane?

na veliko srečo ljudi, samo strinjanje ni dovolj.

TheRiddle ::

Vidim da nekateri še kar ne dojamete. Pri oddaljenem dostopu do datoteke/mape noben keylogger, screenlogger, niti vohunska kamera ne bodo nič pomagali ker tisti ki to pregleduje ni fizično na tistem računalniku - ne vnaša stvari prek tvoje tipkovnice ki jo keylogger beleži, niti se na tvojem monitorju slika ne spremeni, kar pomeni da odpadeta tudi screenlogger in pa kakršnakoli kamera.

Ko delaš z računalnikom ob naključnih intervalih v nadzorni plošči pod skrbniškimi orodji poglej sessions v shared folders, pa če najdeš gor priključenega uporabnika, kakšen printscreen pa shrani.
zakaj bi poenostavil, če lahko zakompliciram :D

St235 ::

odvisno od oddaljenega dostopa. Screenloger v večini primerov čisto lepo deluje, ker velika večina oddaljenih dostop dejansko prevzame nadzor nad miško/tipkovnico in se vse na monitorju lepo vidi.

Če pa je seveda nekdo samo pregledoval datoteke, ki so v vidne na mreži je pa druga zgodba.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Službeni mail, ko odideš (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6923029 (7989) johnnyyy
»

VPN in legalnost le-tega

Oddelek: Pomoč in nasveti
233750 (3030) SeMiNeSanja
»

Pomembna sodna odločitev glede zasebnosti službene e-pošte v ZDA (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5017362 (16173) poweroff
»

Branje mailov

Oddelek: Problemi človeštva
455266 (4291) poweroff

Več podobnih tem