» »

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Temo vidijo: vsi
««
38 / 39
»»

libreus ::

Rias Gremory je izjavil:

Tisti, ki redno tečete, kako pogosto tečete? Trenutno tečem vsak drugi dan, trenutno po 5km (če G maps ne laže pri izmeri) v 28m. Kmalu bom poskusil še 10km v 1 uri.
Želja je preteči maraton, zato iščem nasvete za optimalno tekaško rutino.

predvsem glej, da ne bremeniš telesa prehitro in prepogosto, zato priporočam zelo počasen tempo, da si narediš aerobno bazo (preberi si kaj več na to temo: v iskalnik vtipkaj zone 2). srečno!

wcpapir ::

Rias Gremory je izjavil:

Tisti, ki redno tečete, kako pogosto tečete? Trenutno tečem vsak drugi dan, trenutno po 5km (če G maps ne laže pri izmeri) v 28m. Kmalu bom poskusil še 10km v 1 uri.

Razne ure in ostali programčki delajo zelo dobro, npr. Garmin Coach dela odlično in ko izbereš plan ne greši kaj dosti. Če imaš nekaj mesecev do maratona ti zna dobro pomagat. Definitivno ve več kot forumski mojstri in sproti prilagaja trening.

jocoj ::

Rias Gremory je izjavil:

Bolje, kot poslušati kakršnekoli nasvete po forumih, ti priporočam, da si kupiš ali sposodiš Veliko tekaško knjigo. Noter imaš vse nasvete, tudi za začetnike in kako se pripraviti na svoj prvi maraton.

https://www.sanje.si/velika-tekaska-knj...

Rias Gremory ::

@karen
Hvala za spodbudne besede! :)

@libreus
Hvala, bom pogledal.

@wcpapir
Hvala za nasvet. Mogoče v prihodnosti kupim ustrezno uro za Garmin Coach.

@jocoj
Bom pogledal, hvala.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

nokken ::

Rias Gremory je izjavil:

Moj nasvet.... ce sedaj teces vsak drugi dan po 5km, potem pozabi maraton za naslednjih 10 let. Ok ja ce ti je zivljenjska zelja priti naokoli 42km v 5 urah potem se pac prijavi na Ljubljanski maraton 2024 pa gres. Za to ne rabis nekega blaznega treninga. Sam pa se vedno mislim, da ce das gor startno stevilko, potem je to tekma in na tekmo gres tekmovat, ne priti naokoli v 4, 5 ali 7 urah. Za normalno odteci maraton s spodobnim tempom, pa rabis precej vec treninga, tako da je precej brez veze premisljevati o taksnem cilju, medtem ko teces max 5km. Zacni z rednim tekom, pa kaj vec kot 5km, ko bos mislil, da ze kar teces in ce te rekreativna tekmovanja res vlecejo, gres na kaksno tekmo na 5 ali 10km, potem pa pocasi naprej. Ce te bo se vedno imelo in bos odtekel par polmaratonov, pa mogoce zacnes premisljevati o maratonu. Verjemi, da bo precej boljse zate in za tvoj tek iti na tak nacin, kot pa da se odlocis, da bos sel na maraton cez eno leto in se ti bo stvar tako zagravzala da nikoli vec ne bos sel laufat. Sploh ker je tek super sport.
Kar pa se programa treninga tice, pa ce zacenjas iz nule vzames program, ki ti ga naredi sama ura (Polar vem da to ima, zelo verjetno ima tudi Garmin) in zastavis s tem. Ni ravno nek presezek, bo pa precej boljse, kot vecina programov "tekaskih strokovnjakov" in "sportnih strokovnjakov", ki se pred 14 dnevi niso vedeli kaj je tek.

Groot ::

@nokken malo na pamet a? Če sedaj teče že npr. 1 leto vsak drugi dan po 5km, je to super osnova za polmaraton in maraton. Ob taki osnovi se z lahkoto pripraviš za naslednji LJ maraton. Ja ne boš uspel teči 42km pod 3h, ampak si upam trditi da pretekel boš pa zagotovo maraton.

@Groot ne niti malo ne na pamet ;) V zivljenju sem odtekel verjetno par 10.000km, ker je bil tek pac precej pomemben del treninga za (vzdrzljivostni) sport s katerim sem se ukvarjal (na najvisjem nivoju), tako da so mi je vzdrzljivostni sport in trening precej dobro poznan. Verjetno precej boljse ko komurkoli drugemu tu. Tako da ne ni na pamet. Zato pravim, da 5km vsak drugi dan ni nobena niti najmanjsa osnova za maraton. Stvari postanejo precej drugacne po uri in pol ali dveh urah teka, tudi ce gres lepo na easy v Z1 ali Z2. In od tam do 42km je za normalne ljudi vsaj se enkrat toliko.
Definitivno se ne strinjam z enim nasim "tekaskim strokovnjakom", ki je po zadnjem ljubljanskem maratonu svaril rekreativce, naj ne hodijo na tekme, ki so daljse kot njihov obicajen trening, ker bi to potem pomenilo, da maratonci v povprecju naredijo 40km/trening, kar niti pod razno ni res. Ampak definitivno pa s 15km/teden ne mores pricakovati, da bos v enem letu odtekel 42km. Realno morajo povrecni treningi za 3-4h tekmo biti med 15 in 20km/dan, pa fino je ce so se malo strukturirani, kar pomeni tako vzdrzljivost kot hitrost. Ampak to je ze drugo. Vseeno pa se vedno pravim to, kar sem napisal prej.... 5km vsak drugi dan je osnova, da zacnes precej vec teci in prides do maratona cez 10 let, definitivno pa ne cez eno leto.
PS: Predvidevam da si ze odtekel 40km?

Huh koliko enega pretiravanja v enem postu. Ja sem odtekel že marsikaj, ampak ne rabim nabijati zato da izpadem kvazi verodostojen.

Sem šel namenoma pogledati plan treninga v Veliki tekaški knjigi, ker je ravno v omari. 10-tedenski plan za čas pod 5h, torej začetek nečesa kar je praktično 8 mesecev oddaljeno od sedaj, predvideva v prvem tednu 3 teke (torej vsak drugi dan), tempo 7 min/km in dolžine 5-9 km, plus dolgi tek konec tedna cca. 15 km. Vse razen dokgega teka OP lahko uspe doseči v kakšnem mesecu ali dveh stopnjevanja. Dolgi tek pa v 8 mesecih tudi z lahkoto. Tako da ne prosim o tem da se z nekim smiselnim stopnjevanjem ne da priti do stopnje da pretečeš LJ maraton konec leta. Ja ne boš zmagal, ampak za razliko od tebe je za nekatere tekma če preteči stvar, ne pa zmagati.

5h je ce smo posteni malo hitrejsa hoja. Za to sem napisal v prvem postu, da ne rabis nobenega posebnega treninga.

Aha in potem mu bo na 30km šla tetiva ali pa kaj. Nekateri ste pa res za skrajnosti, po eni strani nabijaš o ne vem kakšni pripravi, na drugi strani pa spet da za končat v 5h ne rabiš nobene priprave. Ja ne rabiš takšne priprave kot za čas 3h, ampak daj prosim ne prodajat naokrog ideje da za preteči 42km ne rabiš nobene priprave, ne glede na čas. Zaradi takšnih gostilniških nabijanj potem en kup ljudi pretirava in teče prvič, zadnjič in nikoli več.

Kawhi ::

Ne ti njega učit, on se je ukvarjal z vzdržljivostnim športom na najvišjem nivoju. ;)). To poudari parkrat v prav vsaki temi. ;)

Ja sem se sedaj spomnil da gre za njega. Ssm imel v glavi da je en drug nick

Saj zares mi je precej vseeno. Pac pojdi pa odlaufaju maraton po enem letu priprav (ce tempu 7+min/km pravis tek). Predvidevam da ga se nisi, ne glede na to kako pameten si, ker ce bi ga, bi odgovoril da si ga ne "sem odtekel že marsikaj" ;) To kaj sem pa jaz delal je bilo pa zgolj zaradi tvojega "malo na pamet a ne?". In ko ti potem nekdo pove, da je precej manj na pamet kot tvoja "pamet", ki si jo pobral iz ene same knjige in petih tekov, je pa vse narobe.

To tvoje neprestano nabijanje kako si kao bil vrhunski športnik ("dejstva" na forumu so poceni) ti ornk zbija kredibilnost tvojega pisanja. Jaz ti nič ne verjamem recimo.

Apofis ::

Če človek ni sposoben normalno odlafuat maratona je BV, da se uničuje, da se dokaže nevemkomu. Normalno v smislu s tempom pod 6min/km. Naj gre raje kolesart, je precej manj invazivno na telo. Glede treningov pa ni kej komplicirat. Važno je, da se lafua konsistentno, torej vsaj 5x na teden. Recimo pondelk kaka hitrost oz. stopnjevanja. Torek uizi fartlek. Sreda daljša hitrost, recimo 5-10x 200-1000m. Četrtek iztek ali pavza. Petek kej za moč ali spet par stopnjevanj. Sobota daljše distance ala 4x2k, do 10k km hitreje, km mal počasneje ipd. Nedelja dolgi tek, do 25km, tempo niti ni važn, naboljš počasneje oz. srednje hitro, ker je nasledn dan spet hitrost in jovo na novo. Važno je da si skoz malo utrujen in nobenga od teh treningov ne delaš spočit. Ko se bliža tekmovalna sezona pa zmanjšaš kilometražo, povečaš tempo. Evo pa sm vam spisu trening

Spet en, ki je neka svoja merila postavil. Zakaj tempo nad 6 min/km ne bi bil normalen? Se zavedaš, da na vseh velikih maratonih še polovica finišerjev ne spravi skupaj tak tempo. Maraton ni za vse le tekma z uro. Še zdaleč ne.

Apofis ::

Res je. Zato je brezveze da se 4+ ure cijazijo po asfaltu. Pol raje priporočam kake trail teke, k maš vsaj neki duhovnega, pa si bolj povezan z naravo. Če po pravic povem se mi še mojih 2:45 zdi cijazenje in se izogibam 42kam. No, tud trail tekov ne maram, grem raje v gozd z bajkom.

Kawhi je izjavil:

To tvoje neprestano nabijanje kako si kao bil vrhunski športnik ("dejstva" na forumu so poceni) ti ornk zbija kredibilnost tvojega pisanja. Jaz ti nič ne verjamem recimo.

To je zares tvoj problem ne moj. Verjamem da te moti, da je nekdo v zivljenju vsaj nekaj dosegel, ampak kot sem napisal to je tvoj problem. Normalni ljudje raje verjamejo nekomu, ki ima nekaj izkusenj, kot nekomu brez vsakrsnih izkusenj, ampak na koncu je tvoja odlocitev komu verjames ti. Si se pac tako odlocil. In ce so izkusnje, kot jih ti nikoli ne bos imel zate minus, tudi prav.

jocoj je izjavil:

Spet en, ki je neka svoja merila postavil. Zakaj tempo nad 6 min/km ne bi bil normalen? Se zavedaš, da na vseh velikih maratonih še polovica finišerjev ne spravi skupaj tak tempo. Maraton ni za vse le tekma z uro. Še zdaleč ne.

Ko das gor startno stevilko in gres na tekmo je to tocno to... tekma s casom in z ostalimi nastopajocimi. Ni nobenih bolj globokih stvari in ne vem se kaj vse zraven. Na tekmo se gre tekmovat in zmagat. Ce nekdo na vsak nacin zeli zgolj prelaufati 42km, gre to lahko narediti danes popoldan na polje za hiso. Pa se precej precej lazje in manj mucno bo, kot na tekmi, kjer vecina nima pojma o pacingu in jih po prvih 5km ni vec, ker so zaradi mnozice okoli zaceli 10x prehitro. Ampak ja, tisto ni za na instagram, je boljse da das fotko v cilju uradnega maratona s casom 4h 30min...

Badwolff ::

Men je isto verjetno, da je jocoj kenijc kot to da je nokken bivsi šampion. Internet, lahko natveziš kar češ.

Če tip hoče odlaufat maraton, ga nej, tud če tebe moti njegova hitrost. V enem letu se gotov da natrenirat, če maš neko osnovo in nisi c25k. Hitrost pa, who cares...

nokken je izjavil:

Kawhi je izjavil:

To je zares tvoj problem ne moj. Verjamem da te moti, da je nekdo v zivljenju vsaj nekaj dosegel, ampak kot sem napisal to je tvoj problem. Normalni ljudje raje verjamejo nekomu, ki ima nekaj izkusenj, kot nekomu brez vsakrsnih izkusenj, ampak na koncu je tvoja odlocitev komu verjames ti. Si se pac tako odlocil. In ce so izkusnje, kot jih ti nikoli ne bos imel zate minus, tudi prav.

lej glede na tvoje pisanje sem prepričan da o vrhunskosti tvojega športa lažeš, tako da je tudi vse ostalo potem le nabijanje. Aja, zakaj tako mislim? Ker sem sam bil državni prvak kar nekaj let in tudi v Evropi sem se redno uvrščal vsaj med dvajseterico, LOL

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kawhi ()

Mah meni je bolj verjetno da nokken še ni videl cilja maratona, razen čez ograjo na ulici, kot pa to tvezenje o kvazi profi karieri. Ker tisti ki smo se kdaj res ukvarjali s športom znamo človeka ki se je odločil preteči maraton in mu je to pač nek osebni cilj spoštovati, ne pa se delati norca iz počasnega tempa. Se mi kr smilite nekateri trolčki tule.

Sedaj pa konec te debate z moje strani. Kdor ima res kakšne ambicije mu predlagam da prebere kakšen strokovni članek ali pa knjigo (velika tekaška knjiga bo najboljši začetek), nikakor pa ne poslušati raznih samooklicanih forum šampionov.

nokken je izjavil:

Ko das gor startno stevilko in gres na tekmo je to tocno to... tekma s casom in z ostalimi nastopajocimi. Ni nobenih bolj globokih stvari in ne vem se kaj vse zraven. Na tekmo se gre tekmovat in zmagat.
Tebe so trenerji sigurno tepli, ko si bil mlad. Glej, na stotisoče maratoncev se vsako leto udeležuje tekov iz različnih razlogov. Nekomu je to doživetje teči po specifičnem mestu, drugi se našemi v batmana in gunca afne, spet tretji si mogoče želi preteči vseh šest največjih maratonov...itd Mislim, če bi bilo po tvoje, bi se maratoni tekli na stadionskih krogih, ali 30x do konca ulice in nazaj. Pa malo spoštovanja do vseh, ki odtečejo razdaljo, čeprav v šestih urah. Vsak se bori sam s seboj in vsi so zmagovalci.

Groot je izjavil:

Mah meni je bolj verjetno da nokken še ni videl cilja maratona, razen čez ograjo na ulici, kot pa to tvezenje o kvazi profi karieri.

A ves da imas celo prav. Nikoli nisem sel na maraton kot tekmo, tako da tudi nikoli nisem videl cilja (niti starta) maratona. Sem pa med treningi precejkrat prelaufal teh 42 ali se kaksen km vec, sem ter tja jih celo danes. Po napisanem sodec nekaj, kar ti nikoli nisi, pa zaradi tega nimas nobenih problemov pametovati o tem, kako bi ljudje brez problema v 10 mesecih iz 15km/teden prisli v formo, da pridejo naokoli 42km v enem susu. Kot sem ti napisal prej, daj gor tekaske copate, pa poskusi. Pa ni treba 42km, pojdi, pa odlaufaj 20 ali 25km in bos videl da to ni samo malo vec kot 10 ali 15km, ampak postane precej drugace po kaksnih 90min teka.

jocoj je izjavil:

Tebe so trenerji sigurno tepli, ko si bil mlad.

Ne bos verjel ampak ne niso me. So me pa naucili, da se je treba malo pomatrati za stvar in da danasnje misljenje, ko je treba samo hvaliti in je vse kar nekdo naredi, tudi ce je totalno zanic, samo super oh in sploh, ker smo pac politicno korektni in ne bomo povedali po resnici, da ja slucajno ne bo kdo uzaljen. In potem ploskamo strasnim uspehom, ko nekdo v 6 urah "pretece" maraton. Spostovanje si je potrebno zasluziti... pa ne s 4, 5 ali 6h hojo, ce se ze gremo tekmovanje.

mikhaair ::

Rekreativni tek pač ni tekmovanje.
Je lahko beg, je lahko zdrava odvisnost, je lahko tudi ego building, tudi za eks vrhunske športnike, ki končno dobijo kako medaljo. Če nekdo rabi 6h, je to pač
7km/h. Še vedno je tek.
Tipična slo mentaliteta je tekmovalnost, tekma. Ljudje trenirajo, glumijo bolniško za treninge, če jim ne gre sploh ne gredo na prireditev, se obrnejo na startu če je premočna konkurenca itd.
Brezveze. Greš, migas, klapa, klobasa, piva. In še imaš fajn. Ne pa depra, slaba volja če nisi premagal heroja iz sosednje vasi.

kuglvinkl ::

čaki čaki, jaz ne tečem, da bi šel enrkat na tekmo, pa tudi ne gre za ego building, odvisnost ipd. Pri mojih letih in pri sedenatrnem poklicu je na pol resna rekreacija nuja za zdravo življenje.
Your focus determines your reallity

In moj point vsega tega je, da potem pocnes te stvari tam kjer ti najbolj pase in takrat ko ti najbolj pase ne pa sredi Ljubljane ob tocno dolocenem casu in med 10.000 naguzvanimi ljudmi. Odkar sem nehal tekmovati se nisem dal gor stevilke, ker ja tekma je tekma, jaz sem pa svoje oddirkal. Sedaj grem tect, na kolo ali pa na smuci za moje veselje, ne ker bi moral komu kaj dokazati. In to je precej boljse poceti vse drugje, kot pa na uradni tekmi. Zato sem tudi napisal, ce ima kdo res zivljenski cilj preteci 42km, zato da pac dokaze sam sebi, da lahko pretece 42km, ne da ga bodo morali se dve leti sodelavci poslusati, kako je on prisel naokoli 42km v 5 urah (ce je cilj to, potem je cas za hvaljenje jasen... 2:00:34, ne 4, 5 ali 6h), potem gre to lahko narediti magari danes popoldan na gozdne poti za hiso.

Kaj tebi mar kje, kdaj in kako hitro ljudje tečejo. Vse bolj deluješ kot eden tistih Ljubljančanov, ki bemtijo po vseh forumih in občilih, da ne morejo zjutraj z avtom na kavo, ker je ravno tisto nedeljo v letu zaprte "pol" Ljubljane.

wcpapir ::

nokken je izjavil:

In moj point vsega tega je, da potem pocnes te stvari tam kjer ti najbolj pase in takrat ko ti najbolj pase ne pa sredi Ljubljane ob tocno dolocenem casu in med 10.000 naguzvanimi ljudmi. Odkar sem nehal tekmovati se nisem dal gor stevilke, ker ja tekma je tekma, jaz sem pa svoje oddirkal. Sedaj grem tect, na kolo ali pa na smuci za moje veselje, ne ker bi moral komu kaj dokazati. In to je precej boljse poceti vse drugje, kot pa na uradni tekmi. Zato sem tudi napisal, ce ima kdo res zivljenski cilj preteci 42km, zato da pac dokaze sam sebi, da lahko pretece 42km, ne da ga bodo morali se dve leti sodelavci poslusati, kako je on prisel naokoli 42km v 5 urah (ce je cilj to, potem je cas za hvaljenje jasen... 2:00:34, ne 4, 5 ali 6h), potem gre to lahko narediti magari danes popoldan na gozdne poti za hiso.

V vsaki temi serješ, daj povej s katerim športom si se ukvarjal? Jaz nekako ne vrjamem, da si se sploh.

lolipop2 ::

Še eno vprašanje glede kratkih hlač_

5" ali 7" ? Jaz ugotavljam, da sedaj, ko imam ene 7" je zelo vroče poleti. Ali je 5" res tako kratko? Trenutno sem v iskanju novih hlač... pa iščem res ene zračne - verjetno 5". Je kakšen predlog? So kakšne, da je material tisti liuknjasti? Da so res luftig?

Kolega nabavil Crazy kratke hlače in kljub ceni, ki je bila znižana 60€, izjemno zadovoljen.
Crazy.it

5'

Badwolff je izjavil:

5'

indeed

Egidij88 ::

Je imel že kdo kakšno vnetje narastišča? Zoprna stvar, se kar vleče to. V mojemu primeru je to mišica ki pride iz noge na medenico (gluteus medius), problem je na zgornjemu delu pri medenici.

U jej, nasty se slisi.. Nimam te izkusnje.

Egidij88 je izjavil:

Je imel že kdo kakšno vnetje narastišča? Zoprna stvar, se kar vleče to. V mojemu primeru je to mišica ki pride iz noge na medenico (gluteus medius), problem je na zgornjemu delu pri medenici.

Si že bil pri kakšnem fizioterapevtu?

Han ::

Saniranje vnetja narastišča lahko traja tudi nekaj let.

Šele po 5 letih nisem več čutil bolečin v narastišču ahilove tetive, ki sem ga razvnel pri visoko intenzivni telovadbi v tekaških copatih z nekoliko pretrdo peto.

Egidij88 je izjavil:

Odvisno kako dalec si prisel, preden si se tega zavedal. Ce je predalec, ti zelim veliko srece... pa enega dobrega fizioterapevta. Na zdravnike pozabi, ker jih 99.99% tistih, do katerih bos ti prisel nima pojma o tem, za povrhu se jim pa se jebe za to. Lahko za silo hodis? Fino dober si. Tako da do kaksnega fizia pa bo vec povedal.
Ce se ti je pa ravno dobro zacelo pa enako, cimprej do fizioterapevta pa bo. S tem da bo v tem drugem primeru lahko sla stvar precej hitro mimo. Ampak to ni prehlad, tako da se kar sprijazni z vsaj nekaj tedni.

Han je izjavil:

Saniranje vnetja narastišča lahko traja tudi nekaj let.

Šele po 5 letih nisem več čutil bolečin v narastišču ahilove tetive, ki sem ga razvnel pri visoko intenzivni telovadbi v tekaških copatih z nekoliko pretrdo peto.

Čaki a to je "trn" v peti?

Če ja, sem to imel, ja, zoprna stvar kot hudič. Razlog enak kot pri Hanu.

nokken je izjavil:

Egidij88 je izjavil:

Odvisno kako dalec si prisel, preden si se tega zavedal. Ce je predalec, ti zelim veliko srece... pa enega dobrega fizioterapevta. Na zdravnike pozabi, ker jih 99.99% tistih, do katerih bos ti prisel nima pojma o tem, za povrhu se jim pa se jebe za to. Lahko za silo hodis? Fino dober si. Tako da do kaksnega fizia pa bo vec povedal.
Ce se ti je pa ravno dobro zacelo pa enako, cimprej do fizioterapevta pa bo. S tem da bo v tem drugem primeru lahko sla stvar precej hitro mimo. Ampak to ni prehlad, tako da se kar sprijazni z vsaj nekaj tedni.

Hodim lahko normalno, ce ne tecem. Ce bi sel recimo danes odtect 10km bi me jutri bolelo tudi pri hoji. Se mi je to dogajalo ze decembra, sem naredil pavzo dva tedna, pa je bilo potem po dveh tekih spet isto. U skrbeh sem bil, da je kaj s kolkom narobe, pa sem sel na ultrazvok (samoplacnisko) kjer so mi povedali, da je vneto narastisce pri medenici. S tem izvidom bom sel do dohtarja, pa naj me poslje na fizio.

Ker ne zdrzim pri miru in je bilo lepo vreme, sem pocel druge stvari. Cepil drva in se gonil z gorskim kolesom. :) To je slo dokaj uredu skozi...malo sem cutil.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Egidij88 ()

Narobe si me razumel ;) Tisto s hojo je bilo misljeno, da si za zdravnika dober ce lahko hodis in se ne bo ukvarjal s teboj.
Glede fizioterapije pa enako... pozabi zdravnika in napotnice. S tem bos prisel do fizioterapevta (vecinoma slabega) enkrat konec poletja... bolj verjetno poletja 2026. Poklici nekoga, placaj tistih 100 ali 200eur za par terapij in bo stvar zakljucena... in vse skupaj zacnes lahko danes ali jutri. Kar se mene tice je to na zalost edini nacin, kako resiti taksne stvar pri nas in nasih preobremenjenih zdravniki. Vsaj po moji izkusnjah.

Točno tako. Čimprej k fizioterapevtu z izvidi. Fizio na napotnico je Buh pomagaj. Nimajo niti vseh sodobnih zadev oz. traja da uporabijo. Goriska/Ajdovski konec lahko priporočim, če koga zanima.

Han ::

kuglvinkl je izjavil:

Han je izjavil:

Saniranje vnetja narastišča lahko traja tudi nekaj let. Šele po 5 letih nisem več čutil bolečin v narastišču ahilove tetive, ki sem ga razvnel pri visoko intenzivni telovadbi v tekaških copatih z nekoliko pretrdo peto.

Čaki a to je "trn" v peti? Če ja, sem to imel, ja, zoprna stvar kot hudič. Razlog enak kot pri Hanu.

Pri meni ni šlo za trn v peti (kalcinacijo pete), ampak hudo vnetje narastišča ahilove tetive. Pridelal sem ga na skupinski vadbi BodyAttack, pri dolgotrajnem in intenzivnem izvajanju škarjic (preskokov cik-cak). Če bi takrat imel stare Mizunke (Wave Rider 7), se to ne bi pripetilo, z osmico, ki je imela tršo peto, se je pa narastišče vnelo. Verjetno bi s fizioterapijo hitreje saniral zadevo, tako pa sem sprva hladil z gelom, masiral in tri mesece šepal naokoli. Ko ni več zoprno bolelo, sem začel postopoma normalno hoditi in teči...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

nokken je izjavil:

Narobe si me razumel ;) Tisto s hojo je bilo misljeno, da si za zdravnika dober ce lahko hodis in se ne bo ukvarjal s teboj.
Glede fizioterapije pa enako... pozabi zdravnika in napotnice. S tem bos prisel do fizioterapevta (vecinoma slabega) enkrat konec poletja... bolj verjetno poletja 2026. Poklici nekoga, placaj tistih 100 ali 200eur za par terapij in bo stvar zakljucena... in vse skupaj zacnes lahko danes ali jutri. Kar se mene tice je to na zalost edini nacin, kako resiti taksne stvar pri nas in nasih preobremenjenih zdravniki. Vsaj po moji izkusnjah.

Dvakrat sem šel h kineziologu. Bomo videli, še malo bom te vaje delal in potem po malem začel športati do točke kjer se pojavi bolečina.

Kako pa rešujete težavo z "vročino" v prehodnem obdobju? Jaz imam pozimi pajkice, ki služijo namenu, poleti kratke hlače ki služijo namenu. Sedaj pa je ravno prehodno obdobje in še ni za kratke hlače, pajkice pa so že skoraj prevroče in se mi ja*ca pregrevajo. Obstajajo kake luftig pajkice, vsaj okoli delikatnih predelov? Ali je bolje kar s kratkimi začeti?

Jaz imam tudi za pozimi (tja do -2 ali -3c) "tanko" lycro, ce pa je hladneje pa dam spodaj smucarsko perilo, oz. vzamem ogrevalko, ki jo imam za tek na smuceh, ce grem zares teci. Ce pa je zgolj easy regeneracija pa grem direkt v ogrevalki kot je okoli 0 ali bolj hladno. Za teh 5-10c, pa samo lycra oz. ko prileze tam nekje na 10c 3/4 lycra. Sicer za tvoj problem s "pregrevanjem jajc" 3/4 ne pomaga prav dosti, samo vseeno mislim da ne bi smel ravno nekih strasnih problemov imeti ce imas normalno lycro. Tiste debel zimske, ki so skoraj kot neopren za plavanje pa verjamem da zna biti problematicno ze pri precej nizjih temperaturah, samo tistega nisem jaz osebno nikoli uporabljal.

nokken je izjavil:

Jaz imam tudi za pozimi (tja do -2 ali -3c) "tanko" lycro, ce pa je hladneje pa dam spodaj smucarsko perilo, oz. vzamem ogrevalko, ki jo imam za tek na smuceh, ce grem zares teci. Ce pa je zgolj easy regeneracija pa grem direkt v ogrevalki kot je okoli 0 ali bolj hladno. Za teh 5-10c, pa samo lycra oz. ko prileze tam nekje na 10c 3/4 lycra. Sicer za tvoj problem s "pregrevanjem jajc" 3/4 ne pomaga prav dosti, samo vseeno mislim da ne bi smel ravno nekih strasnih problemov imeti ce imas normalno lycro. Tiste debel zimske, ki so skoraj kot neopren za plavanje pa verjamem da zna biti problematicno ze pri precej nizjih temperaturah, samo tistega nisem jaz osebno nikoli uporabljal.

Nimam tiste neoprenske, imam ene dokaj tanke, ki so zadaj celo bolj propustne. Bo pa treba očitno neke tanke nabavit, da malo popiha skozi v zgornjem delu. Vsaj za to prehodno obdobje. Saj, ko je 15, imam že kratke. Ampak tisto okoli 10 je problematično.

Ja se strinjam... za 15c so ze kratke, za 10 pa vsaj zame se ne. Ampak kot sem napisal, jaz imam vedno samo tanko lycro pa ce je res mrzlo se smucarsko perilo spodaj in to je to. In s taksno bi realno lahko tekel tudi poleti... no saj polovica zensk pocne ravno to :))

nokken je izjavil:

Ja se strinjam... za 15c so ze kratke, za 10 pa vsaj zame se ne. Ampak kot sem napisal, jaz imam vedno samo tanko lycro pa ce je res mrzlo se smucarsko perilo spodaj in to je to. In s taksno bi realno lahko tekel tudi poleti... no saj polovica zensk pocne ravno to :))

Bi mogle bit kake nogavice, da bi jih dal do roba kratkih hlač.. pa potem zgoraj kratke hlače :) Dans sem spet zašvical fuL. Moram nekaj rešiti glede tega

twom ::

Badwolff je izjavil:

Kawhi je izjavil:

Groot je izjavil:

jocoj je izjavil:

...

nokken je izjavil:

kako znate z merjenji svojih e-kurecv vsako temo zasmetit

nekaj krvide gre seveda tudi adminstrarojem ki to merjenje kurchev dovolijo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: twom ()

Glede na to, da sem navrh, je moj najdaljši. I'll take it. :)
««
38 / 39
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje za rekreativne tekače (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
678504 (6681) AnjaNja
»

Najmehkejši tekaški copati (strani: 1 2 )

8317925 (15876) m0LN4r
»

Poškodbe pri teku

275261 (4472) Aquinas
»

Je tek zdrav? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8726911 (24357) ThinkPad
»

tekaški copati - nike+ (strani: 1 2 )