» »

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Temo vidijo: vsi
««
37 / 39
»»

jotunn2 ::

Ja zame je to to... "dolge gate" (Swix, Craft, Odlo ali kaj podobnega) in pajkice cez in to je to. Zares po 20 letih pro sporta danes (vecinoma) ne grem vec ven v dez, ker laufam za veselje, ne ker mi je to sluzba (tega dela sporta (3 ali 4 urni treningi v dezju pri +2c) zares ne pogresam) in se precej redko zgodi, da pri najvecjem nalivu (sploh v teh mesecih ko temperature niso vec prav visoke) dobim tisto neustavljivo zeljo da bi sel tect (na smuci vseeno vecinoma grem tudi v takem). Ampak tako ali tako je najvecji problem stopiti ven na dez. 5min kasneje ko si moker (in vsaj malo ogret) je tako ali tako ze cisto cool. In pri raznih waterproof stvareh si moker ravno toliko kot pri navadnih pajkicah, ker noben goretex ni sposoben spraviti ven toliko tvojega svica, da ne bi bil cisto moker. Potem je pa vsaj zame vseeno ali sem moker od svica ali od dezja, s tem da ce se zacnem pregrevati, kar je pri goretexu (ce ni ravno -10) vedno, se se pocutim slabse, kot pa ce me samo pere dez.

Groot ::

Se strinjam. Sam osebno tečem do nekje -7, tista 2 tedna na leto če je slučajno bolj mraz pa pač ne grem tečt. Oblečen pa sem spodaj vedno zgolj v dolge tekaške hlače (tights) in čez še kratke hlače (zgolj zaradi malce večje zaščite pred mrazom). Osebno bi mi bilo že smučarsko perilo spodaj povsem preveč. Zgoraj pa pri negativnih temperaturah praviloma 3 sloji - aktivna podmajica, majica z dolgimi rokavi in vetrovka. Dodatno za vratom še buff in nekaj na glavi. Ko je pozimi močan dež, ne tečem oziroma grem pač v fitnes ali karkoli drugega. Če pa je zgolj malo pršenja, pa ni ovir. Goretex in podobne stvari pa vsaj za tek tudi pri med odpadejo, ker te potem zgolj skuha in po nepotrebnem izpostavi hladni temperaturi. Vsaj sam menim da je veliko bolje, da te malo zebe in posledično nisi povsem preznojen, kot pa biti zavit v goretex in popolnoma preznojen.

Aja pa pogoj za tole zgoraj je seveda se ustrezno ogreješ še preden stopiš ven. Sem se ogrejem v stanovanju, se nato do konca oblečem in ko pridem ven zgolj naredim nekaj kratkih tekaških vaj in začnem tečt. Problematičen del bo namreč praviloma vedno takrat če/ko se moker zadržuješ zunaj in nisi v gibanju.

scipascapa ::

https://www.intersport.si/moski/oblacil...

ene 30-40€, druge 100+ wtf.

jotunn2 ::

Zares so to precej razlicne hlace, zato tudi taksna razlika v ceni. Tiste najdrazje so ogrevalne hlace za (smucarski) tek, najcenejse pa lycra tekaske hlace. Na sliki ni neke strasne razlike, v zivo bos pa videl da so to povsem druge hlace in tudi namen enih ali drugih je zares drugacen.
No pa ce smo ze pri teh... jaz uporabljam za jesenski/zimski tek nekaj takega kot so te za 37eur. Tiste ogrevalke imam za na smuci ali ce je res hladno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jotunn2 ()

Machete ::

https://www.hervis.si/shop/Obutev/Tekaš...
https://www.hervis.at/shop/Schuhe/Laufs...
www.amazon.de/-/en/ASICS-Gel-Kayano-Tra...

Razen barve je to enak model, je tako? Zakaj se vedno Slovenci tako radi lupimo med sabo?

SLO - 189 eur vs
AT - 145 eur vs
AMAZON - 107 eur
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Cene varirajo po barvah, imaš tudi na Amazonu jih za 200 EUR.

Ja to vem, samo vseeno, avstrijski Hervis ima ENAKE 30% cenejše.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Machete ()

Zato pa sam tekaške superge naročam samo še iz tujine, npr. iz MisterRunning jih dobiš za 104 EUR.

Epski link, hvala.

Rias Gremory ::

Ola,

zadnje čase ko sem tekel me je bolelo v predelu piščali (leva noga). Največ tečem po makedamu.
Kaj je najbolj verjeten vzrok za to?

Tekaški čevlji (skechers za 50€) so stari vsaj 2 leti, a nisem redno tekel. Zadnje leto sicer več, a še vedno ne prav redno.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Lahko je tehnika, lahko so poceni čevlji. Nikoli ne boš vedel, razen, da najprej takoj menjaš superge. Makadam tu nima veze. Seveda je slabo tudi, če greš tečt 2x na mesec in takrat full gas.

tonttu ::

Rias Gremory je izjavil:

Ola,

zadnje čase ko sem tekel me je bolelo v predelu piščali (leva noga). Največ tečem po makedamu.
Kaj je najbolj verjeten vzrok za to?

Tekaški čevlji (skechers za 50EUR) so stari vsaj 2 leti, a nisem redno tekel. Zadnje leto sicer več, a še vedno ne prav redno.

Copati, tehnika, podlaga, povecanje kilometrine itd itd. Drugace pa precej verjetno vneta pokostnica. Precej standardna in redna poskodba pri teku.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tonttu ()

Sc0ut ::

Če je pokostnica prični tečt bolj po prstih. Mene je to rešlo.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

libreus ::

Kako ste "pozdravili" bolečino na zunanji strani kolena?

Tečem že 15 let in letos me je prvič začelo boleti. Začelo pa me je, ko sem delal intervale in sumim, da se nisem dovolj dobro segrel.

Najbrž se ti je vnelo narastišče t.i. IT-banda. Najprej počitek če je bolečina akutna, potem pa raztegovanje in valčkanje (sam sem opazil, da mi je to še najbolj pomagalo). Poleg tega pa vaje za gibljivost v kolkih (zelo zelo zanemarjeno področje) in splošna stabilizacija spodnjega dela trupa.

tonttu ::

Odvisno kako boli, ker to je lahko 1000 razlicnih vzrokov in potem tudi 1000 razlicnih metod. Ce so misice, narastisca in ligamenti, je valjcek definitivno ena boljsih opcij.

libreus ::

Ma ja ... to zdaj traja že od sredine februarja. Sicer sem vmes tekel - enkrat je bolelo manj, enkrat bolj. Verjetno je najbolje, da se oglasim pri kakšen fizioterapevtu? Kakšne so izkušnje?

Jerry000 ::

Mene tudi nekaj zanima. Glede na to da je slaba ponudba Salomon Sense Ride 5 čevljev pri nas moram gledat tujino (preko interneta). Pri nas imajo sicer številko 44. Na nogo mi čisto sede, to pomeni tako kot navadne superge za po mestu. Sklepam da moram kupiti torej 44 2/3 velikost?

Tega ti pa žal ne bo mogel nihče potrditi, ker moraš čevelj poizkusiti in ugotoviti kaj ti paše. Meni osebno je 2/3 premalo in imam tekaške čevlje za 1 1/3 večje kot drugo navadno obutev.

Bolj je bila poanta mojega posta (oziroma vprašanje), da ni dobro da je čevelj tako "ulit" kot navadni supergi za po LJ ampak mora biti pol cifre večji zaradi zaotečenosti noge med tekom. Ampak iz tvojega posta vidim da je tako :) ne vem pa koliko večji morajo biti...kako to meriti. Je mera da spravim prst med peto in čevelj noter ali? Da ne kupim prevelikih

jocoj ::

Cirka za palec prostora mora biti od konca prstov na nogi do konca čevlja. Edino tekmovalne za recimo do 10k razdalja, so lahko bolj ulite. Pa copate vedno v trgovini probaj popoldne ali še bolje zvečer, saj stopalo tekom dneva malo oteče.

Jerry000 je izjavil:

Bolj je bila poanta mojega posta (oziroma vprašanje), da ni dobro da je čevelj tako "ulit" kot navadni supergi za po LJ ampak mora biti pol cifre večji zaradi zaotečenosti noge med tekom. Ampak iz tvojega posta vidim da je tako :) ne vem pa koliko večji morajo biti...kako to meriti. Je mera da spravim prst med peto in čevelj noter ali? Da ne kupim prevelikih

Ko bodo preveliki boš vedel. Bistveno je, da ti peta ne pleše oziroma se ti noga nasploh preveč premika po čevlju. Sicer pa ja neko grobo vodilo, kot je omenil že jocoj, naj bi bilo prostora za približno palec. Zato je najbolje, da se v trgovini usedeš in vzameš eno stopnjo večje od svoje običajne številke (ponavadi je to 2/3 številke, odvisno od proizvajalca) in potem še naslednjo stopnjo (ali po potrebi več) ter primerjaš občutke.

Poleg velikosti upoštevaj še širino. Ker ti nič ne koristijo primerno velike superge, če te bodo ob strani stiskale in obratno.

@Machete @tonttu @Sc0ut
Hvala za odgovore.

Grem po nove čevlje v kratkem. Ali je katera fizična trgovina komplicirala pri menjavi za manjšo/večjo številko?
Koliko odštejete za čevlje v povprečju? Trenutno sem na buđetu pa več kot 80€ ne bi dal.

Badwolff ::

130

Skyman ::

Rias Gremory je izjavil:

@Machete @tonttu @Sc0ut
Hvala za odgovore.

Grem po nove čevlje v kratkem. Ali je katera fizična trgovina komplicirala pri menjavi za manjšo/večjo številko?
Koliko odštejete za čevlje v povprečju? Trenutno sem na buđetu pa več kot 80€ ne bi dal.

Imas hervis/intersport se kaksna vredu stacuna bi se najdla.Probas nato vzames preko neta kaj ces komplicirati jaz in moje muzinke odstejem cca 80-90€ medtem ko hervis/intersport hoceta 150€+€

Evo, naročil Asics gel sonoma 7 za 73€ s poštnino.

Egidij88 ::

Jaz se tole vzel kakšna dva meseca nazaj: https://www.intersport.si/asics-gel-cum...

Včeraj na istrskemu polmaratonu 1:40, čez tri tedne pa v LJ na Wings for Life.

Apofis ::

Rias Gremory je izjavil:

Evo, naročil Asics gel sonoma 7 za 73€ s poštnino.

Zakaj si pa vzel terenske copate?

Ker tečem po terenu.

Apofis ::

Za makedam bi tu vseen bolj prišl allround copati...sam ok, si že nabavu, naj tibdobro služijo

lolipop2 ::

Eno vprašanje za tekače:

kratke hlače

V trgovinah imajo v večini tiste, ki imajo pod hlačami še ene hlače, izgledajo kot "gate". A je to mišljeno, da se nosi brez perila ali se da pod to še aktivno perilo?

nokken ::

Brez.

v bistvu kokr češ

Jaz jih s škarjami ven odrežem.

nokken je izjavil:

Brez.

tudi meni se zdi logično. Ampak potem jih moraš tako ali tako nabavit več parov, če športaš dnevno.

Egidij88 je izjavil:

To imam namen

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lolipop2 ()

@lolipop2
A daš lahko kakšen primer?

kuglvinkl ::

A tecete? Men uspeva 2x tedensko 9km.
Your focus determines your reallity

Rias Gremory je izjavil:

@lolipop2
A daš lahko kakšen primer?

https://www.nike.com/t/stride-mens-dri-...

npr tele... saj so vse na isti način.

nokken ::

lolipop2 je izjavil:

nokken je izjavil:

Brez.

tudi meni se zdi logično. Ampak potem jih moraš tako ali tako nabavit več parov, če športaš dnevno.

Mislim da je to samoumevno. Verjamem da ce bi imela otroke, bi bilo pranja vec in bi mogoce lahko pral dnevno, ampak ker jih nimava pac ne gre, da bi ravno pral dvoje nogavic, dve majici in dvoje tekaske hlace enkrat dnevno. Tako da ja, pri meni je 4/5 omare sportne robe, ostala malenkost pa za "normalno" zivljenje, ceprav bi 99% ljudi kvalificiralo tudi ta preostanek pod sportno robo. Talp da ja, kratkih tekaskih hlac imam ene 5, kolesarskih se dvoje ali troje zraven, o smucarski robi pa raje ne bom :))

kuglvinkl je izjavil:

A tecete? Men uspeva 2x tedensko 9km.

Nekaj malega. Prejsni teden sem imel cca. 30km... poleg 2 dnevov po 4-5h na turnih smuceh in cca. 60km na tekaskih smuceh. Je pa pri meni precej odvisno od casa. Novembra in vcasih oktobra, ko je premrzlo za mtb in se ni snega imam ponavadi okoli 100km/teden, pozimi pa sem precej raje na smuceh, tako da je teka v najboljsem primeru 10 ali 15km/teden. Poleti pa vecinoma pol/pol tek in mtb. V glavnem skozi leto ponavadi priden na cca. 1500km teka.

Egidij88 je izjavil:

Jaz mam gate in mrežo. Nočem bit

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Machete ()

lolipop2 je izjavil:

Eno vprašanje za tekače:

kratke hlače

V trgovinah imajo v večini tiste, ki imajo pod hlačami še ene hlače, izgledajo kot "gate". A je to mišljeno, da se nosi brez perila ali se da pod to še aktivno perilo?

Jaz mam vseeno gate spodaj, sem navajen tako. Sem pa odkril zame (trenutno) najboljše gate. Včasih sem kupoval kar one ta poceni na fractool al kaj je. Pri dolgem teku so me vedno obdrgnili šivi. Sem za foro kupil na MyProteins (ja, vem) športne, ki so iz enega kosa, oziroma, nimajo šiviv in so comfy AF. Tko da so vedno spodaj, tudi če majo že hlače "gate" :)

Han ::

Nike ima navadno dobre in nemoteče gate v DRI-FIT tekaških hlačah, ki bi jih bilo škoda izrezat. Imam nekaj parov, ki so po več kot 10 letih zmerne uporabe in ročnega pranja s Perwollom skoraj kot nove, tudi elastika še ni razpadla.

Nike ne kupim nikoli (več) ničesar. Odpadek.

Machete je izjavil:

Nike ne kupim nikoli (več) ničesar. Odpadek.

A mas preveliko rit?

Vsaj povej a ne, zakaj.

Machete je izjavil:

Egidij88 je izjavil:

Jaz mam gate in mrežo. Nočem bit

Saj imam gate spodaj.

Drugace pa glede teka. Čez leto kombiniram s kolesarjenjem (imam cestaka in mtb). Potem ko je premrzlo za kolo, cca od novembra do marca pa samo tek, pa se to ne grem prav dosti...npr 3x tedensko po 7km. Med tekom me nizka temperatura ne moti, da bi me pac zeblo...bolj mi je bedno dihati hladen zrak. Imam buff, prek ust in nosa ga imam pac recimo polovico ali 3/4 teka. Ni ravno to to...toliko da nekaj delam v teh najbolj bednih treh mesecih.

Tisti, ki redno tečete, kako pogosto tečete? Trenutno tečem vsak drugi dan, trenutno po 5km (če G maps ne laže pri izmeri) v 28m. Kmalu bom poskusil še 10km v 1 uri.
Želja je preteči maraton, zato iščem nasvete za optimalno tekaško rutino.

Karen ::

Ti sam laufaj človek, kolikor te veseli. Tam na 5:30 na km boš ob taki frekvenci teka kondicijsko v ene 3. mesecih tako na 5 kot tudi na 10km. Skratka držimo pesti, vse bo kul.8-).

Men se samo 5km ne da. Tko da 2x na teden po 8-9.

Odvisno od vremena in kolesa.
Če ni dobr za kolo, pa ne grem na smuči, pa ni ful mraz in dež, ene 3x, mogoče 4x na teden. Ponavadi 12 km, cca 1 uto, odvisno od vzponov.

Karen ::

Meni je tudi 5km malce malo. Ampak čez 10 mi pa tudi ne sede več. Tako da imam 2 standardne trase, odvisno od volje in časa, ali 6 ali pa 10. Več pa zelo redko odlaufam v kosu, oz. če se mi res teče raje grem na višji tempo kot pa na daljšo relacijo.
««
37 / 39
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje za rekreativne tekače (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
678504 (6681) AnjaNja
»

Najmehkejši tekaški copati (strani: 1 2 )

8317925 (15876) m0LN4r
»

Poškodbe pri teku

275261 (4472) Aquinas
»

Je tek zdrav? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8726911 (24357) ThinkPad
»

tekaški copati - nike+ (strani: 1 2 )