» »

Ubuntu za naslednje leto napoveduje 5% delež na novo prodanih računalnikih

1
2
3

Bistri007 ::

Poldi112 je izjavil:

V bistvu je, zgolj Linux se nanaša na kernel, tisti GNU, ki si ga tako lepo nalepil zraven, se pa nanaša na userland.

Je tukaj razloženo - http://www.gnu.org/gnu/linux-and-gnu.ht...
Saj zato pravim, da je meni zelo uporaben GNU/Windows ;)
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

BigWhale ::

panteist je izjavil:

No, ko si že tako pikolovski, tudi GNU/Linux ni operacijski sistem, ampak se na kernel nanaša. Za OS je potrebno še malo več.


Ubuntu je operacijski sistem. GNU/Linux je pa GNU in Linux.

BigWhale ::

Bistri007 je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

V bistvu je, zgolj Linux se nanaša na kernel, tisti GNU, ki si ga tako lepo nalepil zraven, se pa nanaša na userland.

Je tukaj razloženo - http://www.gnu.org/gnu/linux-and-gnu.ht...
Saj zato pravim, da je meni zelo uporaben GNU/Windows ;)


Narobe je razlozeno. GNU je v vecini primerov le en del operacijskega sistema, tako kot je tudi jedro samo en del. Prav tako je tudi Xorg samo en del. Xorg ni GNU. Unity tudi ni GNU, ceprav je izdan pod GPL licenco (Xorg, se to ni).

Nobene Linux distribucije ne bi bilo brez GNUja in tudi sam GNU dandanes ne bi bil tako popularen, ce ne bi bilo Linux. Poleg GNUja je pa zraven se en kup ene druge navlake za katero velja isto.

jype ::

RoSeR> Recimo, če linux sistem dobi orodja kot so Allplan, Cinema 4D, 3DMax

Več kot 95% vseh prihodkov video produkcijskih studijev pride od reči, narisanih na Linuxu.

Če profesionalnih rešitev ne poznaš to nikakor ne pomeni, da ne obstajajo (recimo Autodesk Smoke @ Wikipedia , ki je standard na tem področju).

BaToCarx ::

@jype http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/pc...

Jim pa zelim 5%, seveda bi se raje imel winbunosx sistem all in one. Da se lahko fura vse. Mokre sanje.

@Icematxyz

Super rigging na tisti animaciji, damn Blender roxa!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

VelikiTun ::

morbo je izjavil:

RoSeR je izjavil:

če linux sistem dobi orodja kot so Allplan, Cinema 4D, 3DMax, ipd., potem se lahko menimo, da je tudi na tem OS-u, za to področje dela, možno izvajati resno delo.


Maya, Houdini, Blender, Nuke, 3D Coat, 3Delight...

Naštel se samo tisto CG programje (razen Blenderja je vse lastniško in "pro") ki sem ga preizkusil ali ga uporabljam na Linuxu, sicer ga je seveda še več. Problem je v nekaterih firmah ki snobovsko ignorirajo platformo in v splošni ignoranci mase ki misli da na Linuxu ne moreš "resno delat".
Problem pri tovrstnih specializiranih programih je, da je prehod na drug operacijski sistem (pa naj bo to Win > Linux, Linux > Win) nesmiseln.
Potrebno se je navaditi na nov vmesnik, spoznati orodja, najti nove vtičnike ter dodatke,... Mimogrede gre mimo pol leta.

JesusChrist ::

Zakaj pa prehod? Nekdo pač že od začetka razvoja tam. Jao zdaj pa že trosite neumnosti. Tako kot že nekdo od začetka uporablja win in tista orodja, nekdo od začetka uporablja linux in orodja, ki laufajo na njem. Aneda?

Prehod sam pa ni nesmiseln (če si ga že omenil), če so osebe odprte za novosti in so se pripravljene prilagoditi. Itak ni lahko ničesar zamenjati če si na nekaj navajen. Ampak ti dokaj hitro pride v kri.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Zgodovina sprememb…

VelikiTun ::

To sem omenil, ker nekateri na veliko opletajo, kako je prehod enostaven in vreden tistih nekaj € prihranka za licenco ali nekaj tretjega (spet, gre v obe smeri).

morbo ::

JesusChrist je izjavil:

Zakaj pa prehod? Nekdo pač že od začetka razvoja tam.

Tako je.

Prehod sigurno ni enostaven in je na firmi / ustvarjalcu da se odloči ali se mu splača. Vse kar jaz pravim glede programja je da obstajajo alternative, le če želiš (oz. se ti splača).

Osebno nisem na Linuxu zato ker bi s tem ogromno prišparal, ampak ker menim da je Win za gejmerje, stare mamice s hoduljo in tiste reveže z vendor-lock-in pištolo pritisnjeno ob čelo. Na Linuxu pa imam svobodo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: morbo ()

RoSeR ::

jype je izjavil:

RoSeR> Recimo, če linux sistem dobi orodja kot so Allplan, Cinema 4D, 3DMax

Več kot 95% vseh prihodkov video produkcijskih studijev pride od reči, narisanih na Linuxu.

Če profesionalnih rešitev ne poznaš to nikakor ne pomeni, da ne obstajajo (recimo Autodesk Smoke @ Wikipedia , ki je standard na tem področju).

Daj, preden mi repliciras, si poglej kaj je program Allplan. Jaz ne govorim o nobeni video produkciji. In, recimo, noben pameten vec ne rise nacrtov v autocadu ali podobnem 2d, kvazi 3d programu, ampak v zato specializiranih programih. Ostali omenjeni programi pa so samo nadgradnja pri celotnem delu, izdelkih....in se je nekaj podobnih delovnih panong, kjer so za uspesno trzno delo potrebni specificni porgrami.

34054 ::

Tudi spletni razvoj je eno področje (če je to resno delo) za katero je GNU/Linux (po mojem mnenju in izkušnjah) boljši od Oken.

Druga bolj splošna zadeva pa je upravljanje z oprtimi aplikacijami in pa zaganjanje in nameščanje novih. Na omenjenih področjih se mi zdi Windows daleč, daleč za GNU/Linuxom. Trenutno uporabljam GNOME3, ki je naravnost fantastičen. Tudi Unity ni slab, sploh so mi všeč meniji zunaj aplikacij (Global Menu) in pa HUD. Slednji je tako fenomenalna zadeva da bi najraje šel nazaj na Unity. :)
Sicer pa vsakemu svoje. Windows uporabniki bodo kmalu doživeli en šok (tisti ki bodo nadgradili na Windows 8), mogoče bo kdo izmed njih poskusil alternative o katerih sploh ni vedel da obstajajo. :)

Maystr ::

Prvo kot prvo jast sem kupil prenosnika na katerem je bil Linux (suse) in ga zbrisal ter naložil Windows. Tolk glede tega da folk kupi comp z Windowsom in naloži Linux. V obratni smeri se to dogaja še več. Tok da distih pet procentov je malo nerealnih. Je pa res da je konkurenca zmeraj dobra.

Druga stvar sam sem inžinir in poznam še nakaj inžinirjev ki delajo/delam na Windowsih in so/sm zadovoljen. Je pač stabilen sistem s katerim se ne rabiš pretirano ukvarjat.

Glede resnih aplikacij je pa tako. Aplikacije ala 3ds max, Maya, Photoshop itd. ne bošlo nobeno podjetje prepisovat oziroma prirejat, ker se jim preprosto ne izplača za tako majhno število uporabnikov. Razvoj aplikacij pač ni poceni špas.

driver_x ::

Za delo ki ga opravljam sam, obstajajo vsa orodja za Windows, Linux in OSX. Mi pa Linux (kot OS) nudi največ manj pomembnih orodij (precej se jih uporablja iz ukazne vrstice), s katerimi si lahko precej olajšam in avtomatiziram razna podporna opravila. Poleg tega je Linux tudi najenostavnejši za vzdrževanje (prehodi na nove verzije, nameščanje softvera, ...). Tako da zame ostaja prva izbira Linux, tesno pa mu sledi OSX. Linux bi imel, tudi če bi ga moral plačati - pred leti sem to tudi delal.

sese12 ::

Mislim, da je bilo eno let ali nekaj več nazaj prerekanje glede linuxa da zaseda 1% ali 1,5% pri operacijskih sistemih. Sedaj je govora že o 5% in to za Ubuntu. Sam Ubuntu uporabljam že tretje leto in ne rabim nič drugega, pa čeprav marsikatermu znancu moram "pošlihtat njegov PC in namesti na novo OS". Ampak je že tako, da se nekateri držijo WIN kot "pijanec ograje"

Pa še to bi dodal. Delam v javni upravi, kjer smo še vedno na WIN XP z internet explorerjem 6.0 in mislim, da o tem sploh več ni kaj razpravljati. Pa še kljub temu država plačuje licence. Vse kaj pa rabimo pri delu oz. vsaj 90% zaposlenih pa rabi le urejevalnik besedil sedaj WORD in program za elektrornsko pošto (pri nas Lotus).

VelikiTun ::

5% med prednaloženimi sistemi. Koliko bo dejansko uporabljanih je pa druga zgodba.

panteist ::

Maystr je izjavil:

Je pač stabilen sistem s katerim se ne rabiš pretirano ukvarjat.

Fail. Za vsak najmanjši updejt je potrebno restartat računalnik, če prej iztakneš USB ali izbrišeš fajl kot pa zapreš datoteko ti kr teži, defragmentacija je nujno potrebna za normalno delovanje, pomanjkanje software managerjev pomeni brskanje po stotinah straneh za uporabnimi programi, itd.

VelikiTun ::

panteist je izjavil:

Fail. Za vsak najmanjši updejt je potrebno restartat računalnik,

če prej iztakneš USB ali izbrišeš fajl kot pa zapreš datoteko ti kr teži,

defragmentacija je nujno potrebna za normalno delovanje,

pomanjkanje software managerjev pomeni brskanje po stotinah straneh za uporabnimi programi, itd.
Po namestitvi popravkov ni nujno, da ponovno zaganjaš računalnik. Lahko mirne volje pustiš zadevo pri miru. Slabost je le, da zamik opozorila o ponovnem zagonu traja samo 4 ure, potem pa jovo na novo.
In tudi Ubuntu za določene popravke zahteva restart.

Kaj je narobe s tem, da te opozori o iztaknjenem ključku, če je datoteka nekje še odprta?

Defragmentacija je avtomatska in dela lepo v ozadju.

Windows je pač zaprt sistem in ni razloga, da bi MS vgrajeval orodja za iskanje programov - že s tistim oknom za izbiro brskalnika je bil cel halo.
Bo pa v W8 ta reč delno realizirana za Metro.

Zgodovina sprememb…

panteist ::

Ja za nekatere updejte ti windows sam da, da imaš 15min časa za shranitev vsega, potem se restarta. In je problem, če se ti po 6ih dneh od skupno 14ih restarta računalnik ob treh zjutraj, ko še izvajaš določene izračune. Na linuxu je restart potreben večinoma le za izredno pomembne updejte, ki so zelo redki.

Vsaj mene je med delom motilo. Če imaš opravka z množico fajlov, ki jih premikaš, mape preimenuješ, brišeš in med tem imaš odprt fajl - to na Win ne gre, linux nima problema s tem in imaš lahko vse normalno odprto.

Seveda ni potrebno vgrajevati orodja za iskanje programov...je pa res, da ko ga enkrat preizkusiš in uporabljaš, se težko ločiš od njega.

VelikiTun ::

O katerem Win govorimo? Pri W7 se mi to še ni zgodilo, pa imam nameščene vse popravke, ki jih je ponudilo od izida dalje.

panteist ::

Win 7 v primeru prvega odstavka.

Maystr ::

Panteist ti očitno ne poznaš pomena besede stabilen.

Glede tega kar si napisal. Sam sem uporabljal nekaj časa ubuntu in sem moral prav tako po nalaganju porapvkov ponovno zagnat sistem...razen če je šlo za popravke programov...tega tudi pri windowsih ne rabiš. Aja pa pri windowsih so poravki vsak drugi torek v mesecu...takrat pač posodobiš sistem in imaš pol mir.

To da ti teži (usb, brisanje) je samo za tvoje dobro. Prav tako je logično, da ne moreš neki zbrisat kar uporabljaš.

Pri linuxu je kul da imaš vse programe izbrane na kupu in je nalaganje le teh enostavno. Ampak ko pa nekega programa ni v zbirki pol pa se značnejo muke. Od kompjlanja do nevem česa še vse. Trikrat next kliknt je veliko bolj enostavno. Drugače imaš pa na stotine strani ki ti ponujajo zbirko windows programov, vsaj tistih ki so free.

Icematxyz ::

Od kompjlanja do nevem česa še vse.


To verjetno počne 1% Linux uporabnikov na namizju. Se pravi s tem ne mislim na vse Linux uporabnike na namizju. :D

Zgodovina sprememb…

Bistri007 ::

panteist je izjavil:

Ja za nekatere updejte ti windows sam da, da imaš 15min časa za shranitev vsega, potem se restarta. In je problem, če se ti po 6ih dneh od skupno 14ih restarta računalnik ob treh zjutraj, ko še izvajaš določene izračune. Na linuxu je restart potreben večinoma le za izredno pomembne updejte, ki so zelo redki.

Če nočeš, da ti avtomatično namesti popravke, pač tako nastaviš. Tvoj odgovor ni kredibilen, če ne veš take osnovne stvari.


BigWhale je izjavil:

Bistri007 je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

V bistvu je, zgolj Linux se nanaša na kernel, tisti GNU, ki si ga tako lepo nalepil zraven, se pa nanaša na userland.

Je tukaj razloženo - http://www.gnu.org/gnu/linux-and-gnu.ht...
Saj zato pravim, da je meni zelo uporaben GNU/Windows ;)


Narobe je razlozeno. GNU je v vecini primerov le en del operacijskega sistema, tako kot je tudi jedro samo en del. Prav tako je tudi Xorg samo en del. Xorg ni GNU. Unity tudi ni GNU, ceprav je izdan pod GPL licenco (Xorg, se to ni).

Nobene Linux distribucije ne bi bilo brez GNUja in tudi sam GNU dandanes ne bi bil tako popularen, ce ne bi bilo Linux. Poleg GNUja je pa zraven se en kup ene druge navlake za katero velja isto.

Stallmanovi torej narobe razlagajo?

Q: Are there complete Linux systems without GNU?
A: There are complete systems that contain Linux and not GNU; Android is an example. But it is a mistake to call them “Linux” systems.

Android is very different from the GNU/Linux system—because it contains very little of the GNU system, only Linux. Overall, it's a different system. If you call the whole system “Linux”, you will find it necessary to say things like, “Android contains Linux, but it isn't Linux, because it doesn't have the usual Linux [sic] libraries and utilities [meaning the GNU system].” Android contains just as much of Linux as GNU/Linux does. What it doesn't have is the GNU system. Instead it has a lot of Google software.

http://www.gnu.org/gnu/gnu-linux-faq.ht...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

VelikiTun je izjavil:

Potrebno se je navaditi na nov vmesnik, spoznati orodja, najti nove vtičnike ter dodatke,... Mimogrede gre mimo pol leta.

Traparija. Vmesniki so po navadi pri istem programu na različnih OS-ih ISTI, okolja vseh OS-ov so zelo podobna. Edino to je razlika, da je Linux precej bolj stabilen, sklalabilen in performanse so boljše.
sudo poweroff

driver_x ::

poweroff je izjavil:

Edino to je razlika, da je Linux precej bolj stabilen, sklalabilen in performanse so boljše.


Kakšnih pomembnih razlik v stabilnosti ni več, če smo čisto pošteni. Delam v okolju, kjer uporablajmo vse tri platforme, pa s stabilnostjo nikjer več ni težav. Glede performans pa je precej različno od primera do primera uporbe. Tako da v splošnem nekaj trditi ni čisto na mestu. Na Linuxu pa me moti še slaba podpora ukazom TRIM in poravnavanju particij s fizičnimi sektorji diska SSD, kar je potrebno postoriti ročno. OSX in Win bojda to storita samodejno.
Po moje ima Linux precej prednosti pri naprednejših uporabnikih, ki so sposobni tudi sami spreminjati nastavitve in uporabljati orodja, za katere povprečni uporabniki niti ne vedo.

trnvpeti ::

poweroff je izjavil:

VelikiTun je izjavil:

Potrebno se je navaditi na nov vmesnik, spoznati orodja, najti nove vtičnike ter dodatke,... Mimogrede gre mimo pol leta.

Traparija. Vmesniki so po navadi pri istem programu na različnih OS-ih ISTI, okolja vseh OS-ov so zelo podobna. Edino to je razlika, da je Linux precej bolj stabilen, sklalabilen in performanse so boljše.


Traparija.
Skype na ubuntu , debian , mac ali pa win.
Razlika v stabilnosti.
Gimp(2.8) na lin ali win, razlika.
Update ubuntu ali pa debian(arch,..) recimo, razlika.

poweroff ::

driver_x je izjavil:

Kakšnih pomembnih razlik v stabilnosti ni več, če smo čisto pošteni. Delam v okolju, kjer uporablajmo vse tri platforme, pa s stabilnostjo nikjer več ni težav.

No, to imaš prav. Vsaj delno.

Je pa res, kot trdi trnvpeti, da so posamezne aplikacije različno stabilne v različnih OS-ih. LibreOffice mi recimo dela več preglavic v WinXp kot v Ubuntu. Verjetno je pa kje tudi obratno.

driver_x je izjavil:

Glede performans pa je precej različno od primera do primera uporbe. Tako da v splošnem nekaj trditi ni čisto na mestu.

Razlike nastopji predvsem ko rabiš velik storage in hitre prenose podatkov iz/na disk. Zato niso tako nenavadne rešitve, ko se za data server uporablja Linux ali celo kakšen Solaris, aplikacija pa nato teče v Win (ker je Win-only) in dostopa do podatkov preko omrežja...

Skratka, video, geodetski posnetki,... to so vse zadeve, kjer so performanse zelo pomembne zaradi velike količine podatkov. In tukaj se praviloma (ne pa vedno) Linux bolje odreže.

Da ne govorimo o bazah...
sudo poweroff

VelikiTun ::

poweroff je izjavil:

VelikiTun je izjavil:

Potrebno se je navaditi na nov vmesnik, spoznati orodja, najti nove vtičnike ter dodatke,... Mimogrede gre mimo pol leta.

Traparija. Vmesniki so po navadi pri istem programu na različnih OS-ih ISTI, okolja vseh OS-ov so zelo podobna. Edino to je razlika, da je Linux precej bolj stabilen, sklalabilen in performanse so boljše.
Govorim o programih, ne sistemu.

driver_x ::

Za programe je tudi pravilno, da so na različnih platformah različni, saj le tako lahko izkoristijo prednosti posamezne platforme. Že MS Office in Adobejevi izdelki za Windows se razlikujejo od tistih za OSX, vendar razlike niso takšne, da nekdo, ki program uporablja na eni platformi, tega ne bi znal na drugi.

VelikiTun ::

Poglej malce nazaj v temi. Pisal sem o popolni zamenjavi določenega programa, kjer se ne spremeni le sistemu prilagojen vmesnik ampak velik del logike uporabe.

driver_x ::

Že. Ampak kaj imo to veze z zadnjo izdajo Ubuntuja?

VelikiTun ::

Ne vem. Samo odziv na nek drug komentar.

SkipEU ::

jype je izjavil:

RoSeR> Recimo, če linux sistem dobi orodja kot so Allplan, Cinema 4D, 3DMax

Več kot 95% vseh prihodkov video produkcijskih studijev pride od reči, narisanih na Linuxu.


Link do podatkov? Ali so izmišljeni kot pri nesrečah v Sloveniji?

garamond ::

Dejstvo je, da programi za 3D produkcijo velikokrat tečejo na vseh treh operacijskih sistemih in v tem vidiku OS sploh ni pomemben. Industrijska standarda za filme in igre sta Maya in 3DMax. Maya dela povsod, 3DMax pa je nekakšna izjema in podpira samo Windowse.

Blender pa dela celo na nekih obskurnih sistemih. Hmmm ... če se komu slučajno zdi Photoshop zahteven, naj preizkusi Blender :D

BigWhale ::

Bistri007 je izjavil:


Stallmanovi torej narobe razlagajo?

Q: Are there complete Linux systems without GNU?
A: There are complete systems that contain Linux and not GNU; Android is an example. But it is a mistake to call them “Linux” systems.

Android is very different from the GNU/Linux system—because it contains very little of the GNU system, only Linux. Overall, it's a different system. If you call the whole system “Linux”, you will find it necessary to say things like, “Android contains Linux, but it isn't Linux, because it doesn't have the usual Linux [sic] libraries and utilities [meaning the GNU system].” Android contains just as much of Linux as GNU/Linux does. What it doesn't have is the GNU system. Instead it has a lot of Google software.

http://www.gnu.org/gnu/gnu-linux-faq.ht...


S tole razlago ni prav nic narobe. Hocem samo povedati, da operacijski sistem ni Linux, ne GNU/Linux ampak Ubuntu. Ubuntu je vec kot samo GNU in Linux.

VelikiTun ::

Blender je itak zgodba zase.
V primerjavi s prvimi verzijami je današnji uporabniški vmesnik kar jasen za delo, prej pa je bilo potrebno že za najbolj enostavna opravila poznati kup bližnjic na tipkovnici, ker so bile v menijih skrite ali pa neobstoječe.

Bistri007 ::

BigWhale je izjavil:

S tole razlago ni prav nic narobe. Hocem samo povedati, da operacijski sistem ni Linux, ne GNU/Linux ampak Ubuntu. Ubuntu je vec kot samo GNU in Linux.

OK. Jaz sem hotel predvsem izpostaviti, da veliko tistih, ki govori o prednostih "Linuxa" misli na GNU in KDE, ki ju imaš lahko tudi na Windows (Cygwin in http://windows.kde.org/ ).

jype je izjavil:

Več kot 95% vseh prihodkov video produkcijskih studijev pride od reči, narisanih na Linuxu.

A tu misliš na render farme? Tu sicer verjamem, da ima Linux prednost (nimam podatkov), ampak predvsem zaradi licenčnin. Drugače pa obstaja tudi Windows HPC: http://www.microsoft.com/hpc/en/us/solu...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Poldi112 ::

Nekaj časa je sicer že minilo, a ko sem nazadnje gledal kde na win je bila stvar brutalno neuporabna.

Drugače pa sam smatram za največjo prednost Linux-a oz. distribucij, da se ne bo kdo vtaknil v detajle, repozitorij. Centraliziran instalacijski in update sistem, o katerem na win lahko samo sanjaš (in gledaš morje balončkov, ki te za vsako aplikacijo posebej težijo, da instaliraj novo verzijo).

Bash in Kde sta pa jasno tudi precej pomembna.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MrStein ::

RedZo je izjavil:

v svetu racznalnistva obstajata dve vrsti ljudi: infomratiki in inzenirji. informatiki mesajo zrak, kupujejo licencne programe in narocajo zunanje storitve. inzenirji delajo. se nisem srecal inzenirja, ki bi uporabljal windowse...

V svoji sobi, ali se celo v sosednjo pisarno pogledal?

Mislim če kaj je v tej debati, potem so to nebuloze, spemanje in trolanje.
Windows je večinski OS za PC-je. Soočite se z realnostjo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

panteist je izjavil:

Maystr je izjavil:

Je pač stabilen sistem s katerim se ne rabiš pretirano ukvarjat.

Fail. Za vsak najmanjši updejt je potrebno restartat računalnik, če prej iztakneš USB ali izbrišeš fajl kot pa zapreš datoteko ti kr teži, defragmentacija je nujno potrebna za normalno delovanje, pomanjkanje software managerjev pomeni brskanje po stotinah straneh za uporabnimi programi, itd.

Welcome to the troll zone... A moderatorji so že obupali?

(za vsak update ni treba restartat, razen core, za katere se restarta tudi linux; za odstranjen USB nič ne teži, itd...)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

jype ::

SkipEU> Link do podatkov? Ali so izmišljeni kot pri nesrečah v Sloveniji?

Tudi tisti niso bili izmišljeni, zgolj malce starejši, hvala lepa.

MrStein ::

Če ni linka, potem ni neke razlike.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Utk ::

jype je taka avtoriteta, da ne rabi nobenih linkov podajat. Jih ni še nikoli.
Kako strašno fajn in super je linux, gnu, kde in ubuntu pa lahko pogledamo v sosednjo temo o ubuntu, kjer najbolj enostavno vprašanje zahteva odgovore s kilometrskimi configi, ki jih treba kopirat bogve kam, po možnosti pa še kaj spreminjat v njih, seveda po sistemu poskusov in napak.

poweroff ::

MrStein je izjavil:

Windows je večinski OS za PC-je. Soočite se z realnostjo.

Ubuntu bo imel pa 5% naslednje leto. Soočite se z realnostjo. :))

Utk je izjavil:

jype je taka avtoriteta, da ne rabi nobenih linkov podajat. Jih ni še nikoli.
Kako strašno fajn in super je linux, gnu, kde in ubuntu pa lahko pogledamo v sosednjo temo o ubuntu, kjer najbolj enostavno vprašanje zahteva odgovore s kilometrskimi configi, ki jih treba kopirat bogve kam, po možnosti pa še kaj spreminjat v njih, seveda po sistemu poskusov in napak.

Tudi ti si avtoriteta in ti ni treba podajati linkov na odgovore s kilometrskimi configi. ;)
sudo poweroff

jest10 ::

poweroff je izjavil:

MrStein je izjavil:

Windows je večinski OS za PC-je. Soočite se z realnostjo.

Ubuntu bo imel pa 5% naslednje leto. Soočite se z realnostjo. :))


Tako, kdo bo naslednje leto pa čist zares leto linuxa

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

Poldi112 ::

BigWhale je izjavil:


S tole razlago ni prav nic narobe. Hocem samo povedati, da operacijski sistem ni Linux, ne GNU/Linux ampak Ubuntu. Ubuntu je vec kot samo GNU in Linux.


V bistvu GNU/Linux je OS. Ubuntu je pa več kot OS. Oz. je tu meja malo zabrisana. Unity bi še spustil pod OS, GIMP-a recimo pa ne.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Utk ::

poweroff je izjavil:


Tudi ti si avtoriteta in ti ni treba podajati linkov na odgovore s kilometrskimi configi. ;)

Takoj ko bodo vsi pred mano linkali dokaze za svoje nebuloze, bom tudi jaz za svoje :) Sej pri taki novici drugega niti ni za pričakovat. Nihče ne bo bolj srečen od mene, ko bo Ubuntu (ali katera druga varianta) na namizju res delal, ampak to čakam že vsaj 10 let, in vsako leto je samo slabše. Ne vem pa kaj majo s tem routerji in televizije. Les je tudi fajn material za marsikaj, ampak za to še ne boš šel delat peči iz njega.

pingo76 ::

Eh, itak da jih bo nemalo poseglo po ubuntuju le zgolj neplačilu licenčnega windows OS-a. Pol pa travnikarijo gor kot ponavadi... Sprijaznimo se, da veliko (zlasti prenosnikov) in ostale PC krame ki pridejo prednaloženi z linuxom ali celo freeDOS-om le tega nikoli niti ne povohajo...
Če ima nekdo (fizična oseba večinoma) budget 500€ za laptop obstaja visoka možnost da tisthih 100€+ ki odpade na os v tem znesku ne bo, saj potemtakem dobi kanto od laptopa namesto nekaj spodobnega. Sicer logika je zgrešena saj bi se morali zavedati, da je to kraja ipd ampak kdor je odraščal v času ko se je presnemavalo C64 igrice z "dvokasetarjem" mu je neplačilo za software nekaj povsem normalnega oz. niti ne pomisli da bi lahko bilo sporno oz da ne rečem da se jim gladko j... za avtorske pravice intelektualno lastnino itd.

Ubuntu 5%? In potem je svizec zavijal čokolado...

dux ::

5% se mi zdi optimistična ocena, vendar dosegljiva. Verjetno bo večina uporabnikov namestila piratske Windows, vendar se najdejo tudi taki, ki jih ne bodo, ker:

a) tega ne znajo
b) Ubuntu zadošča njihovim potrebam (večina domačih uporabnikov, ki rabi glasbo in fb).

Lahko povem en primer, ki je bil na ubuntu.si.

Starejši gospod (73 let) si je kupil netbook, ker je šel na operacijo kolka, se zato ni mogel kaj dosti premikat in mu je bilo dolgčas. Na netbooku je bil prednameščen Ubuntu.
Po nekajdnevni uporabi ga je zanimalo:

> kako namestiti Skype (takrat je bilo treba še omogočiti partner repository)
> kako spremeniti glasnost (ravno med prehodom iz PulseAudio na ALSA, treba je bilo namestiti Alsamixer, ni več težava)
> kako imeti v slovenščino preveden Firefox ( na prednameščenem Ubuntuju ni bil preveden, treba je bilo sneti jezikovni paket s spleta).

Ko je rešil težave je bil njegov komentar:

Nasplošno mi je Linux zelo všeč sem ga že večim pokazal, ker semi zdi zelo enostaven , ker je vglavnem vse lepo prevedeno v slovenščino in enostavno. Probal bom še naložit na druge računalnike, ki jih imamo v hiši.

Čez 3 mesece je vprašal še kako namestiti gonilnike za določen model tiskalnika, ter kako ustvariti zagonski CD iz datoteke .iso (kot kaže se je lotil nameščanja še drugod). Ko smo razrešili tudi to, se ni več oglasil, kar najverjetneje pomeni, da ni imel drugih težav.

Seveda to ne pomeni, da bodo vsi uporabniki imeli takšno izkušnjo, vendar pa bo zelo verjetno, vsaj ko govorimo o podpori strojni opremi, Ubuntu na računalnikih, kjer je prednameščen, deloval solidno.

Tudi če Ubuntu obdrži samo 20% uporabnikov, je to še vedno ogromen skok.
Ubutnu ima dober potencial za rast, če v prihodnje ne bodo več rinili (še) nestabilnih paketov v stabilno različico. Tako kot se je to zgodilo na priemr s PulseAudio in Unity (z 11.04 je imelo ogromno ljudi težave).

Bojim se, da bo 13.04 (ali pa 13.10) uporabljal Wayland pri čemur binarni gonilniki (in morda še kaj drugega) še ne bodo delovali in bo zato vse polomljeno.
Upanje je v nasih odlocitvah

BigWhale ::

Ne samo desktop, Ubuntu prevladuje tudi na Cloud instancah;

http://www.theregister.co.uk/2012/05/11...
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Walmart toži Teslo zaradi požarov na solarnih panelih

Oddelek: Novice / Tožbe
4310638 (7468) Utk
»

Stallman in Bacon se dajeta okoli Ubuntove iskalne leče

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
4517183 (15066) 34054
»

Ubuntu za naslednje leto napoveduje 5% delež na novo prodanih računalnikih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
11227268 (23685) Daedalus
»

Heker Albert Gonzalez kriv

Oddelek: Novice / Varnost
216121 (3544) Eupatrides
»

dejmo tole razčistit ! Pentium ni = Celeron !

Oddelek: Strojna oprema
241643 (960) KTr1sk

Več podobnih tem