» »

Ni miru za jekleno pest (2): Hulu ne brez kabelske naročnine

Ni miru za jekleno pest (2): Hulu ne brez kabelske naročnine

Podobne štose se je svojčas šla naša Ptička, z vezavo interneta na ADSL naročnino.

vir: The Wall Street Journal
New York Post - Še ena v seriji odločitev, ki ne prinaša nič dobrega za potrošnike, a zelo koristi staremu medijskemu establišmentu: Hulu, uradni hollywoodski ponudnik spletnega streaminga za filme in tv serije namerava v prihodnjem letu preklopiti z brezplačnega modela (+ oglasi seveda) na bonus storitev za obstoječe naročnike kabelske oz. satelitske TV, pri čemer servisa ne bo mogoče uporabiti, če naročnik ne bo dokazal, da je je naročnik ene od slednjih. Cilj prehoda je ohraniti čimveč naročnikov na profitabilnih mesečnih naročninah in ustaviti zdajšnji, že skoraj zaskljbljujoč trend "cord-cuttinga", kjer gospodinjstva na veliko odjavljajo vse telefonske in tv storitve v dobro mobilne telefonije in interneta.

Odločitev za ti. "authentication model" ni presenetljiva glede na lastniško strukturo Hula. Največja lastnika, vsak s tretjino, sta NBCUniversal in Fox Entertainment Group. NBC je od leta 2009 v polovični lasti Comcasta, največjega ponudnika kabelske v ZDA. Fox je po drugi strani v rokah Murdochove News Corp, ene največjih kabelskih in satelitskih konglomeratov na svetu, znane (med drugim) po (najbrž) še ne zaključeni seriji škandalov z hekanjem telefonov za namen ustvarjanja zgodb in sabotiranjem konkurenčnih satelitskih ponudnikov z krekanjem in vzpodbujanjem piratiziranja za njihove pay tv kartice (o tem enkrat v bližnji prihodnosti sledi ločen prispevek). Tretji lastnik je Disney-ABC, ki ima tudi svojo kabelsko. Četrti, nestrateški investitor Providence Equity Partners pa naj ne bi bil pretirano navdušen nad zadnjo potezo, in zdaj po petih letih izstopa iz podjema.

Ob tako velikih investicijah v kabelsko seveda ni vprašanja, da si lastniki ne želijo kanibalizirati obstoječih servisov, pač ne glede na to, kaj pravijo potrošniki (ameriški seveda, v Sloveniji niti pod razno deluje brez izdatne akrobatike). Ti so Hulu vzljubili in se prijavljajo v milijonih, oglasnih prihodkov pa je bilo samo lani za 420 milijonov, ne glede na to, da se serije in filmi tam pojavljajo z zamikom in da po določenem času tudi izginejo s servisa (Hollywood pač preizkuša različne modele). To bi moral biti jasen signal, da je trg pripravljen za internetni TV, vendar kot rečeno, bi to s sabo pomenilo tudi znatno manj kabelskih in satelitskih naročnin. Cene le teh v ZDA so $20-30 mesec (osnovni paket z javnimi kanali in edini, katerega cene so v nekaterih zveznih državah regulirane), 40-60 (srednji paket s športnimi kanali) in 80-120 (premium paket z bombončki tipa HBO ali SHO), prvih 12 mesecev je seveda za kako tretjino cenejših. Dodatne opreme je kot pri avtu, npr. +$15 za HD sprejemnik z vgrajenim DVR, dodatne kanale, idr. Naročnina na Neflix je bisveno nižja, tudi po lanskem povišanju za 60% na voljo od 8 dolarjev naprej, kar bo najbrž treba podvojiti, da bo stream hkrati na voljo tudi mulariji. Ob takih razlikah je odpoved kabelske zelo realna možnost, a ker so lastniki tv in filmskih studijev tudi lastniki kabelskih firm, se bodo proti temu borili približno tako zagteto kot se trenutno proti p2p.

Vprašanje je, kako dolgo bo Netflix to še zdržal. Nobena skrivnost namreč ni, da so bili primorani cene dvigniti zaradi zahtev studijev po znatnem zvišanju licenčnin (in podaljšanju časa odloga od izida filma v kinu oz. na dvd-ju). Podobno ga precej tenko piska Spotify na glasbenem tržišču. Medijski konglomerati pač ščitijo svoje obstoječe distribucijske kanale, kjer imajo domala monopol in zaradi tega zajetne marže (skoraj) jabolčnega reda.

26 komentarjev

RejZoR ::

Še en dokaz da filmarji enostavno niso v stiku z realnostjo. Spet z glavo tiščijo v pesek in silijo v zastarele poslovne modele. Pol pa spet kot vedno jokajo kako jim je hudo. Ja jebemo, če morajo vsi ves čas inovirat, da se lahko obdržijo na trgu, zakaj pa oni silijo v 50 let stare načine poslovanja in se še kar naprej pritožujejo.
Mislim, predstavljajte sili, da bi Mercator dandanes vztrajal pri načinu poslovanja izpred 50 let? Al pa praktično katerakoli druga firma. Enostavno ne bi šlo in če se ne bi prilagodil bi šli prej ali slej v stečaj al pa bi jih nekdo kupil za drobiž. Sam ti bedasti filmarji so neka posebna izjema (oz to hočejo bit).
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

ozbolt ::

Digitalcek bo obozeval to :). Je pac treba poskrbet za avtorje, ni druge.

Leto nazaj sem slisal, da se Netflix pripravlja snemati svoje filme in serije. Je ze kaj iz tega? Upajmo, da bo uspesen, namrec take direktne konkurence pa Murdock in podobni niso vajeni.

gruntfürmich ::

kakih 5$ bi bil vsak pripravljen plačat. ampak ne, ker so pohlepni to nabijejo v kabelsko na 50$. potem pa jamrajo.
kam gre ta svet...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Gavran ::

Čas je da protimonopolna zakonodaja poseže tudi na področje ponudbe medijskih vsebin. Eno bi morala biti produkcija, distribucija pa popolnoma ločena in preko več kanalov.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

BALAST ::

ne jokat o američanih, ko pa ima tam navadna čistilka 50k $ neto letnega zaslužka, policist 80k $ in medicinska sestra 90k $...
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

LuGi ::

BALAST je izjavil:

ne jokat o američanih, ko pa ima tam navadna čistilka 50k $ neto letnega zaslužka, policist 80k $ in medicinska sestra 90k $...


Sure :))

http://www.usatoday.com/news/nation/201...

Law enforcement in the United States @ Wikipedia

Višje kot pri nas ampak ne taksne ogromne zneske kot jih ti navajas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuGi ()

CyberPunk ::

Fino, vse to bo slo po "naravni" poti samoukinitve. Kvalitetnih novih vsebin skorajda ni vec (samo se reciklaze ali sequeli ze stokrat prezvecenih zadev, pa razne serije z eno nestabilno kamero, da bi se z mobilnikom clovek posnel boljse), folk ima vedno manj denarja, tako da se bo trend upadanja narocnin v vsakem primeru nadaljeval. Kako se ze "strokovno" rece... da so se ustrelili v nogo (oz. to pocnejo toliko casa, dokler ne bodo vec imeli noge)? >:D

PaX_MaN ::

Ustrelil v nogo?
Abejž, bejž, a ni tko da "majo vsak let več prihodkov/dobička"?
Kar oni rabjo, je konkurenca.

Ampak če folk noče (ustanovit konkurence, kenslat naročnine, nehat konzumirat njihove izdelke, itd, itn), pač noče.
Move along, nothing to see here.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

kuglvinkl ::

Mandi, thnx za članek o cutting the cord. Very well said.

In še en odličen prispevek.

:)

Spc ::

In potem se čudijo zakaj ludje "piratizirajo".
 

Okapi ::

Nekaterim pač ni jasno, da produkcija stane in nekdo mora plačati vse te drage serije. Ali pa mogoče mislite, da Game of Thrones snemajo za drobiž?;((

Zastonjkarstvo se bo nekaterim še hudo zataknilo v grlu.>:D

O.

T-h-o-r ::

kako točno je netflix zastonjkarstvo?
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

MrStein ::

zajetne marže (skoraj) jabolčnega reda.

A Asus, Acer, HTC, itd... pa imajo manjše marže? Link?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Okapi ::

kako točno je netflix zastonjkarstvo?
Kje točno kdo netflix omenja?

Zastonjskastvo je prepričanje, da morajo biti stvari na netu brezplačne. Jebiga, ne gre povsod tako kot pri Wikipediji ali Gmailu. In potem se bo pač treba odločit, ali bi radi imel Game of Thrones, ali cenene webizode.

Nasrkali pa bodo na koncu tisti, ki bi radi imeli kakovost, in bi bili pripravljeni zanjo tudi plačati, ampak jih bo premalo in kakovosti preprosto ne bo na voljo (ker bi bila ob tako majhni bazi potencialnih kupcev predraga tudi za največje fane).

To se dogaja celo v "realnem sektorju", kjer ceneni Kitajci izrinjajo kakovostne izdelke, ki se jim prodaja manjša in zato postajajo predragi za večino tistih, ki bi bili sicer pripravljeni plačati nekaj več. En tak lep primer so recimo Pioneerjevi plazemski televizorji. Bili so res kar dragi, ampak danes jih ne more kupit nihče, niti tisti, ki bi bili pripravljeni zanje plačati nekaj več.

O.

T-h-o-r ::

saj niso brezplačne, če nekdo kasira milijone, ker mi servira reklame :D


ja, na netflix tudi pristiskajo, zato sem ga omenil


p.s. game of thrones je kupček drekca
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

34054 ::

Okapi je izjavil:

kako točno je netflix zastonjkarstvo?
Kje točno kdo netflix omenja?

Zastonjskastvo je prepričanje, da morajo biti stvari na netu brezplačne. Jebiga, ne gre povsod tako kot pri Wikipediji ali Gmailu. In potem se bo pač treba odločit, ali bi radi imel Game of Thrones, ali cenene webizode.
O.


Kje točno kdo zastonjkarstvo omenja?

Trenutni model je zastarel in neučinkovit, - pojavil se je novi, boljši. Dejstvo je da tonejo v blatu, a oni hočejo ustreliti konja jih nekoliko vleče več (to je internet). Verjetno mora biti res boleče, ker jim internet predstavlja tako rešitev kot konkurenco.

Zakaj konkurenco? Ker mnogi že konsumiramo pretežno vsebine ki nam jih ne forsirajo velike medijske hiše. Potem pa je tukaj še dejstvo da so zaradi tehnologije določene branže v celoti postale nepotrebne, v mislih imam predvsem založništvo v takšni obliki kot ga poznamo danes. Pa seveda to o čemer že govori novica.

Nekoč, če sem hotel izdati knjigo, ali prodajati svoje glasbene stvaritve, sem se moral obrniti na založbo, danes je zaradi interneta vse tako zelo preprosti. Celo če hočem izdati knjigo v tiskani obliki, lahko na netu izbrskam kak servis ki mi bo to omogočil. Vidiš, ti monstrumi so postali tako zelo nepomembni, če niso totalno zabiti se zavedajo kako zelo kritična je situacija.

Internet končno daje priložnost malim in neznanim avtorjem, da so vsaj v neki meri videni in da vsaj nekaj zaslužijo. Daje priložnost srednje uveljavljenim avtorjem da se iz tega kar počno živijo, brez da bi za to rabili prodati svojo dušo neki založbi. In jemlje sredstva in možnost velikim zastarelim pošastim da bi še naprej svoje iztrebke prodajale kot suho zlato.

CyberPunk ::

...sicer pa tale vezana trgovina rahlo spominja na pogojevanje dostopa do ADSL z narocilom ISDN s strani Telekoma (ce se kdo tega se spomni... ;) ) ali pa na pogojevanje kabelskih operaterjev, da moras imeti TV narocen, ce hoces preko njih imeti internet. :D

Okapi ::

Celo če hočem izdati knjigo v tiskani obliki, lahko na netu izbrskam kak servis ki mi bo to omogočil.
Ja, knjigo lahko izda vsakdo. Poskusi knjigo prodati, potem pa poročaj, kako ti je to šlo od rok brez založbe.

O.

34054 ::

Če jo kdaj napišem bom poročal. Domnevam da če bo dobra in kvalitetna jo bom prodal. :)

VelikiTun ::

34054 je izjavil:

Če jo kdaj napišem bom poročal. Domnevam da če bo dobra in kvalitetna jo bom prodal. :)
Ni nujno. Tako kot pri mnogih drugih avtorskih vsebinah lahko traja kar nekaj časa, da so kvalitetne vsebine opažene ob poplavi mnogo bolj učinkovito reklamiranega dreka.

digitalcek ::

CyberPunk je izjavil:

Fino, vse to bo slo po "naravni" poti samoukinitve. Kvalitetnih novih vsebin skorajda ni vec (samo se reciklaze ali sequeli ze stokrat prezvecenih zadev, pa razne serije z eno nestabilno kamero, da bi se z mobilnikom clovek posnel boljse), folk ima vedno manj denarja, tako da se bo trend upadanja narocnin v vsakem primeru nadaljeval.


Popolnoma drži, kar si napisal.
Ampak do tega je pripeljala HIPERPRODUKCIJA. Kot kolateralna škoda spleta. In kot odgovor nekaterih na jokcanje drugih, naj hudiča že uporabijo nove poslovne modele.

Pod nov poslovni model namreč spada:
- da ti produkcijo delajo recimo Indijci (seveda tisti, ki to znajo, ampak takih je nekaj sto tisoč), ki so pripravljeni delati 12 ali 14 ur dnevno za recimo mesečno plačo 180 dolarjev
- da računaš za ogled nekega contenta (ni važno kakšnega) le 0.10 ali največ 0.20 centa
- da "mečeš ven" tako hitro in v tako ogromnih količinah, da peče glava

Ker edino na opisane načine lahko (mogoče?) preživiš.
Torej, pozabite na kvaliteto šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih let. Nikoli več! V nobenem segmentu kulture! Ni šans.
Kajti ko enkrat ljudje ozavestijo, da naj bi bilo (skoraj) vse skoraj zastonj, potem boš le vsakemu tisočemu nekaj prodal za 10 dolarjev/content, pa naj bo glasbeni album, holl. film, ali kaj tretjega.

In pod nov poslovni model seveda spada tudi to, da danes po zaslugi spleta skoraj VSI nekaj producirajo, ustvarjajo, ponujajo, sporočajo, težijo, utrujajo. Utrujajo predvsem z NEkvaliteto. Ki jo potem ne morejo prodati niti za 0.10 centa.

In še boljši poslovni model bi bil brez dvoma, da bi ponujali dela po 0,01 centa. No, to tudi bodo in to kmalu...
Kakšna pa bo kvaliteta takrat (če je že danes pogosto dvomljiva, včasih celo katastrofalna), pa upam, da vam je jasno?

Kako že pravi tisti znani pregovor? Za malo denarja - malo muzike!!!

donfilipo ::

Nekaj precej trdih ovir za globalni free culture market je pa le.

Gledal sem nekaj indijskih filmov.
Ne gledam več. Ko vidim pisavo mi gre na kozlanje:) Ni šans. Celo najdražje njihove produkcije. Isto velja za Kitajski in celo za popolnoma zahoden in s pravim umetniškim standardom in hvalo sendvič in šampanjac kritikov...to je japonski film. Tam, če poznavalec vseh članov ansambla The Ruckenschtoser, ki zašpilajo en komad v filmu, Sexy Japan reče da gre za art, potem tudi art je8-) A na blagajni pa vseeno ne. Celo pri porničih. Nekako bi človek pričakoval, da univerzalni prevajalec hormonov pa ja ne more delati problemov porn industriji.
Jah klinc. Indijski sexy filmi so prejkone smešni in celo Japonci, ki so do obisti spoznali atomski kapitalizem, radi fokus dogajanja zameglijo. In s tem jasno butnejo z glavo tako debelo v zid, da odmeva od vseh gora na svetu:)) Samo za primero.

Prenos sporočila, in izvabiti katarzo, bolj je kompleksno in prilagojeno lokalni kulturi, ne gre tako enostavno in univerzalno v vseh jezikih in kulturah za nizke pare.

Čeprav nekaj pa je res. Če otroci dobijo nekaj zastonj, tega ne znajo ceniti, razne če jih tako naučijo starši, ki jim včasih za kazen tudi kaj odrečejo:)

Tako ko je vse na netu zastonj, se ne ceni. Ali se ceni precej drugače, kot se se drage plošče The Beatles, ki so jih digitalčkovi kolegi švercali iz tujine in so kupci z lasmi malo čez ušesa, v napeti preži čakali kdaj pridejo, v grmovjih pa je skrivaj opazovala zvezna carina, z nasmeškom, saj so imeli zahtevnejšo nalogo. Recimo spraviti kamion šita direkt po balkanski poti v Nemčijo in Anglijo;((

No ti časi so definitivno mimo. Ampak morda pa otroci vseeno po nekaterih kriterijih najdejo kaj je kvalitetno in vredno njihove dragocene urice...kaj da ekstazo in katarzo...kaj pa je bull?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Hulu je rabil kar nekaj časa, da je pridobil ime po celem svetu. In to z legalnim modelom.

Konkuriral mu je recimo zelo ostro in gusarsko megavideo, za katerega je bilo pa vsem jasno, da ga bo poštena plovba enkrat strpala v arest, lojerji pa branili na vse mogoče kriplje:) Pomeni bil je no future model. In jih je še 20-30, ki jih čaka podobna usoda.

Potem bojo vsi Huluji in Netflixi dobivali na ceni in valuti:) in tak poslovni model, bo šele lahko začel dobivati na prodornosti toliko kot dejansko rabi.

Veliko je namreč vseeno ljudi, ki nekako skakanje meglene slike, ob predenju nekega neandrtalca, kateremu na sliki cam-a vidimo samo afro frizuro...ni za primerjat z obiskom kvalitetnega kina, pa čeprav ta zadnji ni zastonj, oni prvi pa je.

Ko se te gusarske debele motnje odpravijo...pa nemara ta nov model pomeni resen izziv tako za TV kot kino.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

Skratka nekaj časa sem mislil: katastofa. Zastonjski model podre vso kapitalistično filozofijo. Gledalci nimajo več osnovnega merila za kvaliteto.

Pa klinac. Merilo publike ostane. Zelo limitiran čas, ki se tudi pred monitorjem v hipu prebrne v stara leta in kaj pomaga, če ste videli vse hit hollywood produkcije in glavne igrice?

Lepotice, ki so lepše a manj popularne od recimo nine in sanje, pa se gledajo žalostne v ogledalo, ker jim nekako tipkanje po netu, popolnoma onemogoči razvoj naravnih orožij in orodij in njih dejstvovanje.

No nekaj butastih poizkusov nadomestila je. Blind video date...ali kako že gre. Ampak to ni to. Prej kot sanja v modrčku s kitaro in balado, se prikaže kak nervozen buzi s korenjakom v roki, ki vas zmerja8-)

Torej real life ostane real life! Neprecenljiv!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

kitaj ::

digitalcek je izjavil:

Ker edino na opisane načine lahko (mogoče?) preživiš.

Mogoče, če si obtičal v tebi ljubih desetletjih.
Tisti, ki živijo v sedanjosti, pa imajo zdaj veliko več možnosti.
Na letošnjem Sundance festivalu so na primer 17 filmov (10%) financirali posamezniki preko Kickstarterja. Prav tisti, ki naj bi bojda bili za film pripravljeni plačati največ 0.2€
At Sundance, Kickstarter Resembled a Movie Studio, but Without the Egos

Gandalfar ::

No, zdaj je pa treba videt, ce bo dostopnost teh filmov kaj vecja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pop TV in Kanal A plačljiva? (strani: 1 2 3 469 70 71 72 )

Oddelek: Omrežja in internet
3594564258 (16554) BorutK-73
»

Peticija za umik Pop tv-A kanal iz ponudbe ponudnikov. (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15440080 (33725) next3steps
»

Spletna videoteka iTIVI v stečaju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
8619000 (14934) OldSkul
»

HULU – nadomestek za vašo TV?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
223575 (3575) HunterMan
»

Ukinitev tujih programov med prenosom SP 2006 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20420533 (15272) lufthammer

Več podobnih tem