»

Za letošnje emmyje tretjina nominacij Netflixu, Huluju in Amazonu

Los Angeles Times - Še točno dva meseca nas ločita od podelitve ameriških nagrad za televizijske serije emmy, a nominiranci so znani že sedaj, s tem pa tudi spremembe, ki se dogajajo v svetu digitalnih vsebin. Nekoč so bili časi, ko smo nadaljevanke in nanizanke gledali na televiziji, novejše filme v kinematografih, stare filme pa na televiziji. Potem je prišel internet in nič več ne bo, kot je bilo. Tako je letos kar tretjina nominiranih serij za emmyje plod tehnoloških velikanov in ne klasičnih studiev. Netflix je tako zbral več nominacij kakor ABC, CBS in Fox skupaj.

Če torej pogledamo razčlembo po producentih, je na prvem mestu HBO s 111 nominacijami, sledi pa Netflix z 91. Potem se zvrstijo NBC, FX, ABC, CBS in Fox, lestvico pa zaključujeta Hulu z 18 in Amazon s 16 nominacijami. To pa ni plod...

12 komentarjev

Spotify in Netflix dotolkla piratiziranje na Norveškem, založniška ihta pač ne

TorrentFreak - Sodeč po svežem letnem poročilu analitske hiše Ipsos je piratstvo na Norveškem v strmem upadu. Ocenjena številka nezakonitih prenosov glasbe je v zadnjih štirih letih upadla za več kot štiri petine, za filme in tv vsebine pa za polovico. In zakaj? Anketiranci so kot glavni razlog navedli prav uvedbo zakonitih alternativ.

Spotify, ki je nastal na sosednjem Švedskem, je na Norveškem na voljo ravno od leta 2008, ko je količina spiratizirane glasbe začela padati. Polovica uporabnikov za storitev tudi plačuje (5 oz. 10 € na mesec v lokalni valuti). Pri filmih in tv-jih je bil padec malce počasnejši, začenši šele lani, ko se je v državo

47 komentarjev

Ni miru za jekleno pest (4): FTC dal zeleno luč za zaračunavanja interneta po porabi

Ars Technica - Pred dvema tednoma smo pisali o smeli odločitvi nizozemskega parlamenta, da uzakoni net neutrality in pri tem eksplicitno prepove draženje ali oblikovanje paketov za dostop do interneta na podlagi omejitev prenosa ali posameznih protokolov (ti. tiered service oz. data/bandwidth caps). Nizozemski ISP-ji se tako ne bodo več mogli izgovarjati, da določeni uporabniki porabijo več kot svoj pošten delež mrežne kapacitete in jim presežka tudi ne drago zaračunavati, ampak bodo morali namesto tega ustrezno povečati kapacitete zasedenih delov omrežja.

Na drugi strani oceana se trendi obračajo prav v nasprotno smer. Julius Genachowski, direktor ameriškega regulatorja FCC, je v nagovoru na rednem letnem združenju ameriških kabelskih operaterjev javno izrazil podporo za zaračunavanje širokopasovnega interneta po porabi, česar si prisotni na konferenci še kako želijo. Odmik od sedanjega modela (flat rate, neomejena poraba) na plačilo po porabi jim bo po eni strani omogočila znatno povečanje...

17 komentarjev

Ni miru za jekleno pest (2): Hulu ne brez kabelske naročnine

Podobne štose se je svojčas šla naša Ptička, z vezavo interneta na ADSL naročnino.

vir: The Wall Street Journal
New York Post - Še ena v seriji odločitev, ki ne prinaša nič dobrega za potrošnike, a zelo koristi staremu medijskemu establišmentu: Hulu, uradni hollywoodski ponudnik spletnega streaminga za filme in tv serije namerava v prihodnjem letu preklopiti z brezplačnega modela (+ oglasi seveda) na bonus storitev za obstoječe naročnike kabelske oz. satelitske TV, pri čemer servisa ne bo mogoče uporabiti, če naročnik ne bo dokazal, da je je naročnik ene od slednjih. Cilj prehoda je ohraniti čimveč naročnikov na profitabilnih mesečnih naročninah in ustaviti zdajšnji, že skoraj zaskljbljujoč trend "cord-cuttinga", kjer gospodinjstva na veliko odjavljajo vse telefonske in tv storitve v dobro mobilne telefonije in interneta.

Odločitev za ti....

26 komentarjev

Netflix se opravičuje za podražitve, izposojo DVDjev prenaša na hčerinsko podjetje

Novo ime za Netflixov servis izposoje DVD-jev. Kar malo sliči na Qik (mobile video), ki bi jim znal zaradi tega malo zatežiti

vir: CNet
CNet - Netflixova poletna najava podražitev, predvsem pa črtanje poceni paketa, ki bi vseeno vključeval tako 1 DVD za starejše kot streaming za mlajše, ni šlo ravno najbolje skozi. Naročniki so se začeli pritoževati in najava jih je motila do te mere, da so dejansko preklicali svojo naročnino. Netflix je izgubil kar milijon (4%) naročnikov, ankete so napovedovale da se lahko delež dvigne tudi do 20%, delnica pa jim je v zadnjih dveh mesecih padla za več kot tretjino. Menedžment je bil primoran odreagirati.

Neflixov soustanovitelj in CEO, Reed Hastings, se je včeraj javno opravičil (video spodaj) in razložil, da so si zaradi fokusiranja na posel z izposojo DVD-jev (s tem so...

8 komentarjev

HULU – nadomestek za vašo TV?

Slo-Tech - Nov internetni video portal Hulu bi lahko pretresel spletni trg digitalne video vsebine. Podjetji News Corp. in NBC Universal sta se namreč odločili, da bosta spletnim uporabnikom ponudili novo različico brezplačne storitve videa na zahtevo (serije, filme itd.), ki naj bi po njihovem prepričanju zamenjala vašo televizijo. O 100 milijonov ameriških dolarjev vrednem projektu se je sicer že govorilo kar nekaj časa, predvsem pa je spletna skupnost kritično sprejela ime projekta – HULU.

Storitev je trenutno še v beta fazi (od ponedeljka 29. oktobra) in zaenkrat zgolj gostuje TV oddaje Foxa in NBC; ponudba pa naj bi se v kratkem povečala (seznam trenutnih videov na programu)....

22 komentarjev

Telekom Slovenije po svojem omrežju ponudil kabelsko TV

Telekom Slovenije - Telekom Slovenije po svojem omrežju ponudil novo storitev. Poleg že obstoječih PSTN, ISDN, ADSL... tako ponuja še kabelsko TV. Telekomova 'kabelska' TV se do vas pretaka po optičnih ter koaksialnih vodih. Omogoča vam spremljanje 70-tih kanalov, poleg tega omogoča še spremljanje teleteksta ter poslušanje 24 radijskih frekvenc.

Cena je glede na ostale ponudnike kabelske TV kar povprečna, saj vas bo mesečna naročnina prikrajšala za 3.300,00 SIT za enostanovanjske objekte ali 3.100,00 SIT za večstanovanjske objekte.

Priključnina vas stane od 28.000,00 SIT pa tja do 81.000,00 SIT, odvisno v kakšnem objektu živite, koliko TV prikjučkov boste uporabljali ter če že imate sklenjeno kakšno naročniško razmerje za ADSL ali ISDN pri Telekomu, če, vam nudijo 20 odstotkov popusta pri priključnini.

Vec informacij najdete na njihovi strani.

41 komentarjev