» »

Podatki iz iskanj po Googlu razkrivajo ekonomsko moč države

Podatki iz iskanj po Googlu razkrivajo ekonomsko moč države

vir: Nature
Nature - Naraščajoče količine zbranih podatkov o ljudeh, za kar so v največji meri zaslužni internet in socialna omrežja, omogočajo izvedbo najrazličnejših raziskav in analiz, ki so jih v preteklosti lahko v omejenem obsegu izvajali le na podatkih, zbranih iz knjig in revij. Nadvse uporabna storitev je Google Trends, ki beleži iskalne termine. V preteklosti smo videli, da lahko z analizo iskanja podatkov o gripi zelo natančno napovemo, kdaj bo gripa najbolj razsajala. Sedaj so raziskovalci iz Bostona, Zürica in Londona raziskali, kako je naravnanost neke nacije v prihodnost ali preteklosti korelirana z njenim bogastvom.

Avtorji raziskave so za leta 2008, 2009 in 2010 na podlagi podatkov iz Google Trends ugotavljali, kako pogosto so ljudje iskali podatke o prihajajočem letu (2009, 2010, 2011) oziroma preteklem letu. Pri tem so se omejili na 45 držav. Definirali so tako imenovani indeks naravnanosti v prihodnost (future orientation index) in ugotovili, da je ta znatno koreliran (Pearsonov koeficient 0,78) z bruto domačim proizvodom na prebivalca v tej državi. Tako so Nemci in Britanci zelo naravnani v prihodnost in imajo hkrati visok BDP, Rusi pa precej manj. Mogoči razlagi sta dve. Bodisi gre za kulturne razlike v dojemanju prihodnosti in preteklosti, zaradi katerih so bolj v prihodnost usmerjene nacije ekonomsko uspešnejše, bodisi gre zgolj za razlike v informacijah, ki so zaradi različnega ekonomskega položaja držav na spletu sploh dosegljive in jih prebivalci tam zato tudi iščejo.

Zanimivo je primerjati rezultate te raziskave z nedavno metaraziskavo z Yala, v kateri so se podobno ukvarjali z dojemanjem prihodnosti in uspehom v sedanjosti. Takrat so primerjali ekonomsko moč držav glede na njihov jezik. Ugotovili so, da v državah, kjer jezik strogo razmejuje prihodnost od sedanjosti, ljudje živijo manj pripravljeni na prihodnost, kot tam, kjer se za prihodnje dogodke sme uporabljati jezikovne strukture v sedanjiku. Zdi se torej, da so v povprečju na dolgi rok uspešnejši tisti, ki prihodnost bolj načrtujejo.

7 komentarjev

nekikr ::

Zdi se torej, da so v povprečju na dolgi rok uspešnejši tisti, ki prihodnost bolj načrtujejo.

Šokantno :)

para! ::

Ja, tale raziskava si pa zasluži Captain Obvious nagrado :)
Death before dishonor!

Jst ::

Po naslovu sem mislil, da je šlo za približno takšno raziskavo: Gledali so, katere izdelke ljudje iščejo in posledično kupijo preko spleta, primerjano z različnimi državami.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

ahac ::

Me zanima katero letnico Slovenci najbolj iščemo. 1944?
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

LuiIII ::

1984?

g. Oden ::

LuiIII je izjavil:

1984?



Olimpijske igre v Los Angelesu?

madmitch ::

S toliko podatki lahko statistično dokažeš tudi to, da nam glave iz riti rastejo in da noge smrdijo bolj levičarjem kot desničarjem.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Iskanje po Googlu razkriva prihodnje gibanje cen delnic

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84365 (3000) McHusch
»

Z analizo dogajanja na Wikipediji do napovedi o uspešnosti filmov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
125401 (4368) Phantomeye
»

Jezik vpliva na varčevanje, ukvarjanje s športom, kajenje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4313240 (10836) Okapi
»

Terminator: The Sarah Connor Chronicles (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Sedem umetnosti
26729525 (17790) kitara8
»

Pogled v prihodnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
797131 (5204) _marko

Več podobnih tem