Forum » Strojna oprema » Raspberry Pi
Raspberry Pi

elan1 ::
Na te zadeve se bolj malo razumem zato bi prosil za vašo pomoč, ker vem da ste tu strokovnjaki, ki mi lahko pomagate. Zanima me če je možno, da mi bo openelec na raspberry pi predvajal SIOL IPTV preko trunk porta na modemu (tv+internet). Sedaj imam nastavljen port na modemu na video in mi kanale predvaja, vendar moram za internetno povezavo pretikati kable. Prosim za nasvet (lahko tudi na PM).
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!

SiByte ::
Intel i7 6950X @ 4,2GHz | ASUS STRIX X99 | ASUS STRIX GTX 1080 Ti 11GB @ SLI
4x8GB Corsair DDR4 @ 3000MHz | 1.2TB SSD Intel 750 @ PCI-e | 6TB WD Red

Zakaj pa ne?
Lažja varjanta pa je wifi.

Lažja varjanta pa je wifi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SiByte ()

Killermode ::
Zato ker en port lahko predvaja samo internet ali pa samo IPTV
Kable je vedn treba pretikat al pa če enostavno v modemu spremeniš port iz videa na internet.
Kable je vedn treba pretikat al pa če enostavno v modemu spremeniš port iz videa na internet.

Pri trunk povezavi ne, jaz imam na PC-ju en kabel in oboje dela. Pojavita se dve virtualni mrežni ena dela normalno tista za TV pa na VLAN-u 3999.

Sinope od SiOL-a, ki ima USB in optični priključek, mislim da je zadnja različica.

Na modemu imam dva porta za tv in oba nastavljena na trunk ker imam dva STB siolboxa, ki bi naj bila nastavljena na trunk (na STB se prenaša video + EPG po internetu). Eno od teh linij bi si delila STB in Rpi - seveda je lahko vklopljen samo eden od njiju. Pri zgornjem linku do navodil mi ni povsem jasno vpisovanje komand za Linux, če lahko to počnem preko PC win7 in kako, sem pač začetnik. Če ne bo šlo bom še pač naprej improviziral. Drugače sem z Rpi zelo zadovoljen, dela tudi preko daljinca tv itd... Zanima me tudi če lahko na USB priklopim zunanji disk 500 GB. Hvala za vaše odgovore.

echoman ::
Ukazi v vodiču so popolnoma osnovni, več o njih si lahko prebereš tako, da posamezen ukaz (brez argumentov) prilepiš v nek iskalnik ter dopišeš npr. "linux command" -> "linux command ifconfig". Vsi ukazi razen pri prvi točki so namenjeni RPi, na Win7 se odpre le PuTTY, kamor ukaze vpisuješ in browser, kjer nastaviš kanale.
Na RPi lahko priklopiš zunanji disk, vendar v kolikor nima dodatnega napajanja, potrebuješ še USB hub.
Na RPi lahko priklopiš zunanji disk, vendar v kolikor nima dodatnega napajanja, potrebuješ še USB hub.

Hvala vam vsem za pomoč. Bom nekako poskušal nastaviti kot ste mi svetovali. Zanima me še, če bi kaj pomagalo pri nastavitvah za gledanje preko Trunk porta na modemu, če bi na raspberry pi dodal usb mrežno kartico.

J.McLane ::
Kje ste kupili RPi? Jaz sem naročil pri Farnell, pa je 13 dni naročilo bilo v statusu "prejeto" zdaj je pa "preklicano". Oddal sem novo naročilo in po enem dnevu še vedno status "prejeto", se bojim da se bo zgodba ponovila.
Sem jim že pisal pa se ne odzivajo, je kdo imel podobne probleme?

echoman ::
Nevem če se sploh še splača naročevat RPi iz tujine, glede na to da imamo doma na voljo kup trgovcev, ki ga ponujajo po povsem dostopni ceni. To odpravi tudi težavo s čakanjem, pa še status naročila lahko preveriš v trenutku.

kiFni ::
Kje ste kupili RPi? Jaz sem naročil pri Farnell, pa je 13 dni naročilo bilo v statusu "prejeto" zdaj je pa "preklicano". Oddal sem novo naročilo in po enem dnevu še vedno status "prejeto", se bojim da se bo zgodba ponovila.
IC elektronika, pa dobiš v nekaj dneh. Majo itak vse od Farnella. Zmeniš se lahko po tel kaj hočeš in naročijo če nimajo na zalogi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kiFni ()

Yacked2 ::
Jaz sem naročil preko http://slo-pi.com/
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

Če si iz okolice MB ti je najceneje če skočiš v Nanoelektroniko LINK

trnvpeti ::
http://www.galagomarket.com/
seveda je se zanimiv premislek, ali rabis tocno rpi
bbb, cubieboard2,...
seveda je se zanimiv premislek, ali rabis tocno rpi
bbb, cubieboard2,...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: trnvpeti ()

Reaper ::
Rs components, cca 36€ rpi model b s priloženo 8GB kartico. Poštnina zastonj. Plačati moraš pa v funtih ali dolarjih, odvisno od trenutnega tečaja. Če plačaš v € je cena 39€ pa še malo.

BladE_ ::
Naložen imam Openelec in imam problem z WLAN ključkom... Rešitve sicer so ampak bi rabil nek "prevod" kako vse to vnesti v RPI...
Klik , klik, klik , klik
Kateri od teh načinov bi bil najenostavnejši, kako začnem?
Klik , klik, klik , klik
Kateri od teh načinov bi bil najenostavnejši, kako začnem?
Akcija - Reakcija

Assass1n ::
Ne vem kaj rabiš, jaz sem ga samo vštekal ter nastavil wifi v settings, pa je delal brez vsakega igračkanja.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

taz ::
Naloži/updejtej na zadnjo verzijo Openeleca, če še nimaš, pa bi moralo delati. Že ob prvem zagonu ti odpre nastavitve oz wifi povezave, kjer se lahko že povežeš.

lopov ::
Kateri caldav/carddav server na rpi-b?
Najpogostejši zadetki so Baikal, ownCloud in Radicale. Morda kakšno mnenje za/proti?
Thx,
b.
Najpogostejši zadetki so Baikal, ownCloud in Radicale. Morda kakšno mnenje za/proti?
Thx,
b.

Naložena je zadnja verzija Openelec in zadeve ne prepozna, nikjer nimam možnosti za nastavitev WiFi, preko lan kabla dela vse BP. Gre pa za nek "Ralink" ključek in nisem edini, ki mu ne dela, se pa da naložiti nek driver ampak ni mi jasno kako in kje začeti...
Akcija - Reakcija

Ralink wifi adapterji imajo težave in prihaja do padanja povezave. Wifi nastavitve imaš pa če greš na glavnem zaslonu na system in imaš spodaj podmeni OpenElec, to odpreš in so notri nastavitve za Wifi kjer se povežeš na omrežje.
Kot sem omenil, ralink čipovje ni najboljše, ker povezava pada naključno, potem sem kupil na mimovrste TP-Link 150 Mbps ključek z zunanjo anteno in deluje super.
Kot sem omenil, ralink čipovje ni najboljše, ker povezava pada naključno, potem sem kupil na mimovrste TP-Link 150 Mbps ključek z zunanjo anteno in deluje super.

Ključek se napaja preko powered usb hub-a (5V, 2A), Pi pa je ena izmed prvih serij model B z 256 MB RAM-a.

Ključka mi ne zazna v nastavitvah Openelec, zazna samo lan povezavo... WiFi ključek je povezan direktno na RPi(model B, 256MB) in nič drugega zraven, uporabljam 1,5A napajalnik.
Če ima še kdo kakšno idejo bi bil hvaležen drugače bom še sam malo raziskoval oziroma kupil drug ključek...
Če ima še kdo kakšno idejo bi bil hvaležen drugače bom še sam malo raziskoval oziroma kupil drug ključek...
Akcija - Reakcija

iloveboobz ::
Ključka mi ne zazna v nastavitvah Openelec, zazna samo lan povezavo... WiFi ključek je povezan direktno na RPi(model B, 256MB) in nič drugega zraven, uporabljam 1,5A napajalnik.
there is your problem. Bo treba kupit powerred hub ali naredit PiPass (razn če nimaš varovalk zram usb vhodov).

Bom testiral še z hubom, ki ima napajalnik ampak močno dvomim, da bo to rešilo težavo...
Akcija - Reakcija

Hayabusa ::
Že 100x povedano, wifi potrebuje zase med 500 in 700 mA toka.
Usb hub s svojim napajanjem (2A) je rešitev.
Usb hub s svojim napajanjem (2A) je rešitev.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hayabusa ()

Assass1n ::
Jbmti a zato se men skos resetira pa zmrzuje, pa sm mislil da ne bo treba kupit še ene dodatne škatle. Na kaj je treba bit pa pozorn pri nabavi huba?
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

Rias Gremory ::
Da ima lastno napajanje, torej kakšna 2A (poglej koliko spusti čez 1 port, nekateri majo lahko to omejeno).
Torej kaj takega: http://www.mimovrste.com/artikel/199000... ampak poišči kaj bolj ugodnega.
also this: RPi Powered USB Hubs
Torej kaj takega: http://www.mimovrste.com/artikel/199000... ampak poišči kaj bolj ugodnega.
also this: RPi Powered USB Hubs
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

iloveboobz ::
ali pa kupiš spodoben napajalnik za Pi in narediš PiPass; potem lahko maš high drain naprave direkt v Piju.

Zlikovec ::
Jaz imam napajalnik 1.2 A in Edimax mini WiFi dongle iz enaa za 8 eur direktno na USB vratih in mi deluje kot je treba ... na USB imam tudi IRToy napravico in ni problemov...
Fora je da imaš ustrezen Wifi ki ne kuri preveč ... Mislim da sem nekje nekoč zasledil en seznam Wifi donglov s katerimi ne potrebuješ zunanjega napajanja ..
Fora je da imaš ustrezen Wifi ki ne kuri preveč ... Mislim da sem nekje nekoč zasledil en seznam Wifi donglov s katerimi ne potrebuješ zunanjega napajanja ..
Ducati Monster, Ducati 750 SS FF, Yamaha XJ6,
Honda Hornet 600, Yamaha Fazer 800, R NineT
Honda Hornet 600, Yamaha Fazer 800, R NineT

Trenutno ima težavo s wifi ključkom in ne z napajanjem. Sem imel lep čas 1A napajalnik, pa wifi ključek in tipkovnico priklopljeno, pa je delovalo brez težav. Ko sem nabavil še 7portni USB hub, poleg katerega je bil zgolj 1A napajalnik, sem ga pozabil priključit v razdelilec, pa se je PI ravno tako bootal samo z 1A in to OC na 1GHz, gor pa priključen wifi ključek, tipkovnica, in 2 usb-ja. Ja vem da ni pametno tega počet. Sem pa na dx.com nabavil 5V 3.8A napajalnik, tako da sedaj ni straha, da bi mu zmanjkovalo toka. Napajam pa sedaj usb hub in rPI(preko GPIO pinov) s tem napajalnikom.

Ali je že kdo uspešno probal uporabiti GPIO kabel, daljši od 30cm?
http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewt...

Če želite imeti IPTV in internet hkrati prek SIOL-a na Raspberry Pi (Openelec) sledite tem vodiču.
1) Port na routerju nastavite na TRUNK
2) Potem rabite IP od STB-ja in ga povečate za 1...IP dobimo tako, da na daljincu pritisnemo MENU+rumena+modra tipka (npr. 10.10.10.10 -> 10.10.10.11)
3) Preko SSH protokola (Putty) se povežete na RPi (user:root, pass:openelec) in vpišete nasledne ukaze
cd /storage/.configtouch autostart.shchmod 0777 autostart.shvi autostart.sh4) Potem vstavite v autostart.sh naslednjo kodo in shranite (:wq)
xxx.xxx.xxx.xxx -> SIOL STB ip +1
yyy.yyy.yyy.yyy-> Gateway (ponavadi 192.168.1.1)
usleep 1000000
vconfig add eth0 3999
ifconfig eth0.3999 xxx.xxx.xxx.xxx up
route add -net 224.0.0.0 netmask 240.0.0.0 dev eth0.3999
(
usleep 65000000
route add default gw yyy.yyy.yyy.yyy eth0
)&
Voila, sedaj vam bo ob zagonu samodejno nastavil vlan in nemoteno uporabo
iptv-ja in interneta!
Prosim za pomoč. Z računalnikom na katerem imam windowse se preko putty povežem na rpi(openelec) in se prijavim.
Potem vpisujem ukaze kot je navedeno npr.cd /storage/.config in pritisnem enter (ali je to pravilno?). Ko pridem do ukaza vi autostart.sh in pritisnem enter ne morem več vpisovati dalje.
Naj mi prosim nekdo malo podrobneje razloži kako naj vpišem te ukaze, ker o Linuxu ne vem nič, čeprav mi je jasno da gre za osnove in da več ne gnjavim. Lahko tudi na mail. Za vsak odgovor se že vnaprej zahvaljujem.

vi autostart.sh in pritisnem enter ne morem več vpisovati dalje.
"vi" je urejevalnik za največje mazohiste, uporabi raje alternativo z imenom nano ali ne.
http://packages.debian.org/wheezy/nano
http://packages.debian.org/wheezy/ne

Hayabusa hvala ti vsaj za odgovor, če se nihče drug ne oglasi. Mislil sem, da je zadeva bolj enostavna. Mogoče bom kdaj stvar obvladal do takrat pa......
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!

Iz katere podstrani so ta navodila ?
//se prestaviš v: /storage/.config
//ustvariš "autostart.sh", http://www.linfo.org/touch.html , lahko bi vpisal tudi: echo 1 > /storage/.config/autostart.sh
in ti takoj ustvarilo dotični fajl na tem mestu z vsebino "1"
oz če bi OP vodiča uporabljal nano, bi vpisal v terminal: [1] nano /storage/.config/autostart.sh
vpisal potrebno kodo in shranil spremembe, [2] chmod +x /storage/.config/autostart.sh , [3] ./storage/.config/autostart.sh (pognal fajl).
//nastaviš permisions (dovoljenja) na 777, kar pomeni da imajo vsi dovoljenje za read/write/execute http://ss64.com/bash/chmod.html
dovolj bi bilo da daj fajlu execute dovoljenje: chmod +x autostart.sh
požene text editor
cd /storage/.config
//se prestaviš v: /storage/.config
touch autostart.sh
//ustvariš "autostart.sh", http://www.linfo.org/touch.html , lahko bi vpisal tudi: echo 1 > /storage/.config/autostart.sh
in ti takoj ustvarilo dotični fajl na tem mestu z vsebino "1"
oz če bi OP vodiča uporabljal nano, bi vpisal v terminal: [1] nano /storage/.config/autostart.sh
vpisal potrebno kodo in shranil spremembe, [2] chmod +x /storage/.config/autostart.sh , [3] ./storage/.config/autostart.sh (pognal fajl).
chmod 0777 autostart.sh
//nastaviš permisions (dovoljenja) na 777, kar pomeni da imajo vsi dovoljenje za read/write/execute http://ss64.com/bash/chmod.html
dovolj bi bilo da daj fajlu execute dovoljenje: chmod +x autostart.sh
vi autostart.sh
požene text editor
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hayabusa ()

misek ::
Namesto editorja se lahko kreira datoteka z vsebino takole:
cat >my_file << EOF vrstica 1 vrstica 2 vrstica 3 EOF
Zgodovina sprememb…
- spremenil: misek ()

TESKAn ::
Ko pridem do ukaza vi autostart.sh in pritisnem enter ne morem več vpisovati dalje.
Naj mi prosim nekdo malo podrobneje razloži kako naj vpišem te ukaze, ker o Linuxu ne vem nič, čeprav mi je jasno da gre za osnove in da več ne gnjavim. Lahko tudi na mail. Za vsak odgovor se že vnaprej zahvaljujem.
V VIju moraš, če hočeš dodajat tekst, pritisnit 'i'. Se pravi:
- vi autostart.sh
- s smernimi tipkami greš tja, kjer želiš spremembe
- brišeš s tipko del
- pisat začneš tako, da pritisneš tipko 'i'
- ko si vpisal, kar si hotel, pritisneš escape
- vpišeš ':wq' (skupaj z dvopičjem) da zapišeš spremembe in zapreš VI
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

luuxiii ::
zdravo....mam eno težavo..
na piju sm meu transmission pa CUPS da sm lahka printu
prejle sm spet nucu neki naprintat, pa ni šlo. se probam povezat na web GUI( port 631)
pa ni šlo, probam še z telefona..tut ne, probam transmission... tut ne
štekam monitor pa ostalo gor na Pi-ja...odprem cups.d.config... pa je vse tak k more bit... odprem
midori browser se probam povezat gor prek 127.0.0.1:631 , 9091... vse dela
torej mam dostop sam z PI-ja
sem že probu z restarti servicov, pa update-i pa vsega boga....pa ne
a ve gdo ka bi lahka blo...???
na piju sm meu transmission pa CUPS da sm lahka printu
prejle sm spet nucu neki naprintat, pa ni šlo. se probam povezat na web GUI( port 631)
pa ni šlo, probam še z telefona..tut ne, probam transmission... tut ne
štekam monitor pa ostalo gor na Pi-ja...odprem cups.d.config... pa je vse tak k more bit... odprem
midori browser se probam povezat gor prek 127.0.0.1:631 , 9091... vse dela
torej mam dostop sam z PI-ja
sem že probu z restarti servicov, pa update-i pa vsega boga....pa ne
a ve gdo ka bi lahka blo...???

_pobesneli_ ::
A si poskusil z resetom tvoje ostale mrežne opreme? Router bi lahko znal kaj nagajat.
Gregor

d4vid ::
Poženi ifconfig pa poglej če ma IP...
Potem reboot-aj zadevo...
Potem reboot-aj zadevo...
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Strojna oprema | 43045 (9883) | fulgur |
» | Raspberry Pi & alternative (strani: 1 2 3 4 … 22 23 24 25 )Oddelek: Strojna oprema | 276567 (35783) | pierch |
» | Orange PI (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Strojna oprema | 57874 (21182) | iloveboobz |
» | Raspberry Pi za HTPCOddelek: Kaj kupiti | 6954 (6253) | GTX970 |
» | Prodali že dva milijona Raspberry Pi (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Procesorji | 28039 (22936) | iloveboobz |