» »

Raspberry Pi

Raspberry Pi

««
26 / 91
»»

blackbird42 ::

A to si naročal preko tegale?
http://si.farnell.com/raspberry-pi
Tud jst sem prvič čakal cca. 14 dni preko tega.

Sedaj sem pa "normalno" naročilo naredil, k sem še nekaj drugih zadev vzel pa je blo tolk hitro (če ima to sploh kaj veze).
Btw. Koda izdelka za RP je 2081185 :)

Zgodovina sprememb…

hojnikb ::

#brezpodpisa

Kron ::

BlaY0 je izjavil:

blackbird42 je izjavil:

V ponedeljek naročil pri Farnell-u, danes (četrtek) dobil...

Zanimivo kakšen sistem imajo to. Jaz sem naročil 23.8. in še nisem dobil. Račun sem dobil pa danes.

Ah, to še ni nič napram RS. Tam se čaka po 15 - 20 tednov.

Torej če prav sklepam, da če dobim na začetku oktobra bo že nova (popravljena) revizija. Right?
=**=C64=**=

BlaY0 ::

blackbird42 je izjavil:

A to si naročal preko tegale?
http://si.farnell.com/raspberry-pi
Tud jst sem prvič čakal cca. 14 dni preko tega.

Sedaj sem pa "normalno" naročilo naredil, k sem še nekaj drugih zadev vzel pa je blo tolk hitro (če ima to sploh kaj veze).
Btw. Koda izdelka za RP je 2081185 :)

V bistvu sem naročil ločeno dva. Enega kot "consumer" in drugega na firmo, kjer si moraš pač skreirati account pri njih in tam skozi potem naročiš (tako kot opisuješ ti). No, za oba sem dobil račun in obvestilo o oddani pošiljki danes praktično istočasno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

DuleKrtola ::

Ow. Kateri MPD web interface (in kateri web server) na PI?

Nekaj novosti kar se tiče kernela
http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewt...

cpufreq driver je zdej prisoten in možnost dostopa do internega temp. senzorja ;)

Zadeva bo zdej bol hladna, še posebno ob navijanju ..

edit:
po novem se zdej tut zadeva avtomatsko odvije, če preseže 85C.. ;)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

hojnikb je izjavil:

Zadeva bo zdej bol hladna, še posebno ob navijanju ..

Kako pa navijaš tukaj? A delaš tuning na hardcoded frekvenčni tabeli za ta proc?

69charger ::

Za navijanje samo spremeniš frekvenco v config tekst fajlu na sd kartici.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

Killermode ::

Ob loadu bo uporabljal uporabniške nastavitve ob idle-u pa original stock nastavitve ali pa nastavitve, ki mu jih boš določil seveda možnost tudi malo zmanjšat frekvence in z tem ohladit Pi :) Končno. Pa še elektrike bo majn porabljal, če je to sploh možno , kot jo je do sedaj.

69charger je izjavil:

Za navijanje samo spremeniš frekvenco v config tekst fajlu na sd kartici.

Predvidevam, da se to nanaša samo na min/max hardkodano frekvenco. Kaj pravi:
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies

Nekaj za boljši overclock:

current_limit_override=0x5A000020

Tole izklop SMPS current limit, ki sicer povzroča reboote pri visokih
overclockih.Sploh če je navitih več komponent.
S tem zdej moj Pi laufa BP na 1ghz z rahlim overvoltom ;)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Tero ::

Komu leži mogoče doma raspberry pi pa bi ga rad prodal?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

@tero

počakaj malo da pride rev2 v dobavo in potem nabavi :)
#brezpodpisa

floyd1 ::

Ali pa na to...
http://cubieboard.org/

trnvpeti ::

tale cubie zgleda zelo ok, veliko bolje kot rpi
ampak,... dobave ni...

in tudi community pomoje ne bo tak od začetka ...
#brezpodpisa

Tero je izjavil:

Komu leži mogoče doma raspberry pi pa bi ga rad prodal?

Jaz sem naročil dva pa ne vem še če bom dejansko oba uporabil oziroma sploh imel cajt za oba. Pričakujem enkrat do konca tedna. Mislim, da bi moral biti že rev 2.

Jp, cubieboard je še v povojih. Community pa itak, to ne nastane čez noč in tu bo pi še nekaj časa v prednosti.
Bi me pa čudilo, če pri Raspberryju ne bi pripravljali kaj podobnega /še močnejšega. Verjetno le informacij (še) ni. Naj bi pa ta Allwinner šel komot na 1,2GHz.

allw naj bi bil na 1.2Ghz? A isto eno jedrn?
bojo se kaj rama dodali?

Jp, enojederni. Tam nekje pri vprašanjih je napisano, da bodo pri njihovi verziji linuxa dodali nastavitve za OC do 1,2GHz, kjer menda dela še povsem stabilno. Za RAM piše 512MB/1GB, karkoli že to pomeni. Verjetno pa 2 verziji?

ja sej to je logicno, ker konkurenca se je pac pojavila

hojnikb je izjavil:

in tudi community pomoje ne bo tak od začetka ...

Verjetno bomo še malo čakali da pride na "prodajne police". Po moje bo imel tudi nekaj poporodnih težav in bo spet bolje čakati na popravke. Po moje se ni dobro zaletavati na vrat na nos.

Drugače je pa na trgu cel kup Android TV "računalnikov" s Cortex A{8,9} procom, TF režo, HDMI outputom, USB OTG portom, 512 MB rama ter par GB internega spomina, cene pa se gibljejo okrog $50 (Hong-Kong), recimo tole. Po moje se iz teh zadevc tudi da narediti marsikaj.

PS: Še vedno mi ni jasno kako to, da Alix-i (AMD Geode) še vedno držijo takšno ceno.

EDIT: 50 EUR ne $.

Zgodovina sprememb…

mora imeti lan(to imajo redki) , preko wifi tezko streamas ipd

Večina teh računalničkov, ki imajo fizični ETH port ima itak interni USB2ETH bridge na SOC-u, tako da ni bistvene razlike, če vzameš en USB ETH dongle za "mašinco", ki nima fizičnega ETH porta. Mal več je navlake, dela pa ravno tako.

hehe tale cubie ma pa prov ušečn layout. Še bolj sexy je pa ta mat black PCB :D
#brezpodpisa

Ni mi tudi jasno zakaj recimo razni SheevaPlug-i držijo ceno nad 100 EUR.

hojnikb je izjavil:

hehe tale cubie ma pa prov ušečn layout. Še bolj sexy je pa ta mat black PCB :D

Včeraj so prototipe Cubieja prodajali tukajle... razgrabljeno v momentu :P

dražji SoC, več rama, dost bolj kompleksn dizajn, ohišje, power apdaptor... se kr nabere.
Čeprav se je dal včas dobit seagate dockstar (sheevaplug z manj rama) v kakih akcijah za manj kot 20$ (v slo se je prodaju za cca 40€ at the time)
#brezpodpisa

jinzo ::

Pa saj teh Allwinner A10 baziranih produktov je celo morje (Mele AXXXX, Mini X, MK802, hackberry, gooseberry, cubieboard) vsi z približno isto ceno in istimi specifikacijami. Ampak tudi istimi težavami - ki pa niso nič kaj dost drugačne od teh ki jih ma RPi - proprietary driverji, podpora je pač taka kot je trenutno (ampak z poplavo teh mašin se dobro piše za tiste ki se ne bojijo malo experimentirati). Vsekakor je tud performance opazno obljši od RPi. Za primerjavo RPi je chipset ki je bil uporabljen v iPhone 3GS, Mali 400 GPU na teh A10 boardih pa se uporablja na dost novejših telefonih (je pa res da sam CPU ni v nobenem brand name telefonu afaik).

Vsekakor živimo v zelo zanimivem času za take male Linux powered napravice :)

jinzo je izjavil:

Pa saj teh Allwinner A10 baziranih produktov je celo morje (Mele AXXXX, Mini X, MK802, hackberry, gooseberry, cubieboard) vsi z približno isto ceno in istimi specifikacijami. Ampak tudi istimi težavami - ki pa niso nič kaj dost drugačne od teh ki jih ma RPi - proprietary driverji, podpora je pač taka kot je trenutno (ampak z poplavo teh mašin se dobro piše za tiste ki se ne bojijo malo experimentirati). Vsekakor je tud performance opazno obljši od RPi. Za primerjavo RPi je chipset ki je bil uporabljen v iPhone 3GS, Mali 400 GPU na teh A10 boardih pa se uporablja na dost novejših telefonih (je pa res da sam CPU ni v nobenem brand name telefonu afaik).

3GS ma čist svoj čipset, defenitivno ni noter videocore4, tako da primerjava ni na mestu.
GPU ma RPi kr zmogljiv, muči ga sam svoh cpu, ki se ga pa ta navit ;)

afaik uporablja galaxy ace rev2 podobn čipset kot rpi (hitrejši cpu vendar enak gpu)
#brezpodpisa

nanoleet ::

Sem malo bral prejšnji dve strani topica in imam vprašanje:

Je RPi s priključenim USB diskom precej prepočasen za fileserver? :|

Pomoje ne če maš disk v ext4 formatiran in malo overclockanga..
#brezpodpisa

nanoleet ::

O kakšnih hitrostih prenosa govorimo potem?

V vsakem primeru boš omejen z hitrostjo lana (100mbit)
#brezpodpisa

hojnikb je izjavil:

jinzo je izjavil:

3GS ma čist svoj čipset, defenitivno ni noter videocore4, tako da primerjava ni na mestu.

afaik uporablja galaxy ace rev2 podobn čipset kot rpi (hitrejši cpu vendar enak gpu)

Seveda govorimo o CPU-ju (ki je _popolnoma_ enak) in videocore IV ti ni glih klasičen GPU (če pogledaš uporabo - ga niso do sedaj niti uporabljali v praktično ničemer kar bi zahtevalo kompleksnejši UI). Pravzaprav RPi glede performanca muči marsikaj (najbolj verjetno shared USB bus ki se ga uporablja za sam USB, Ethernet,...). Ampak pač za tako ceno ni pričakovat nevem česa, pravzaprav so moja pričakovanja presegli.

Ne, Samsung Galaxy Ace 2 po mojih informacijah (http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_... ) uporablja čist drug chipset in tudi GPU. Vsekakor zelo malo modernih consumer gadget devicov bazira svoj sistem okrog armv6 arhitekture (To se lepo vidi v Android ekosistemu kjer takih naprav praktično ne najdeš več - so tud aktivno iz strani Googla odsvetovani).

Ne me narobe razumet, vsekakor ima svojo uporabo RPi - še posebej pri tej ceni in tem communityu (ter navsezadnje tud v razvoju in podpori iz strani samega Broadcoma - predvsem ciljam na licence, pa novo revizijo boarda). Ampak na našo srečo se A10 kot platforma zelo hitro približuje, zmogljiv je bolj, ima več expension portov, skupnost je presenetljivo aktivna in cena prototipa CubieBoard-a (A10 + Mali400, 512MB ram-a, 4GB prostora, Ethernet, microSD, SATA port + en kup drugih možnih portov) dostavljenega v Slovenijo je ~40€ + uvozne dajatve (torej tam nekje pod 50€ če nimaš sreče). Kar je precej dobro za začetek :) Vsekakor, dobri časi za tiste ki se radi igramo z takimi napravicami :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jinzo ()

jinzo je izjavil:

hojnikb je izjavil:

jinzo je izjavil:

Seveda govorimo o CPU-ju (ki je _popolnoma_ enak) in videocore IV ti ni glih klasičen GPU (če pogledaš uporabo - ga niso do sedaj niti uporabljali v praktično ničemer kar bi zahtevalo kompleksnejši UI). Pravzaprav RPi glede performanca muči marsikaj (najbolj verjetno shared USB bus ki se ga uporablja za sam USB, Ethernet,...). Ampak pač za tako ceno ni pričakovat nevem česa, pravzaprav so moja pričakovanja presegli.

Ne, Samsung Galaxy Ace 2 po mojih informacijah (http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_... ) uporablja čist drug chipset in tudi GPU. Vsekakor zelo malo modernih consumer gadget devicov bazira svoj sistem okrog armv6 arhitekture (To se lepo vidi v Android ekosistemu kjer takih naprav praktično ne najdeš več - so tud aktivno iz strani Googla odsvetovani).

Ne me narobe razumet, vsekakor ima svojo uporabo RPi - še posebej pri tej ceni in tem communityu (ter navsezadnje tud v razvoju in podpori iz strani samega Broadcoma - predvsem ciljam na licence, pa novo revizijo boarda). Ampak na našo srečo se A10 kot platforma zelo hitro približuje, zmogljiv je bolj, ima več expension portov, skupnost je presenetljivo aktivna in cena prototipa CubieBoard-a (A10 + Mali400, 512MB ram-a, 4GB prostora, Ethernet, microSD, SATA port + en kup drugih možnih portov) dostavljenega v Slovenijo je ~40€ + uvozne dajatve (torej tam nekje pod 50€ če nimaš sreče). Kar je precej dobro za začetek :) Vsekakor, dobri časi za tiste ki se radi igramo z takimi napravicami :D

Tukaj je govora o Samsung Glaxy Ace in ne samsung galaxy ace 2.
Namreč prvotni ace ima dve reviziji; ena z 800mhz procom in adreno 200 grafiko in novejša (zato sn ga tut označu z rev2) z 832mhz cpujem in videocoreIV grafiko.
Vendar ma pa ta telefon zelo pohablene driverje, zato ta gpu sploh ne pride do izraza.
Anyway, afaik ma 3GS 600Mhz proc noter, kar spet pomen da ni enak (čeprav je pa res da je armv6 arch)

Ja Pi ma svoje limitacije in buge, vendar za ~35$ pač ne morš kej druga pričakovat ;)
#brezpodpisa

Aja, se opravičujem sem razumel kot Ace II. Drugače pa, saj ni tako težko pogledat - pa boš videl da ima 3GS _točno_ ta procesor not.

GPU driverji so tako ali tako problem, pa neglede al je not Mali, SGX ali videocore. Na žalost je to ena velika rak-rana praktično vseh ARM platform, ostalo še nekako reverse engineerajo, saj tudi za Mali se trudijo a dobro vemo kako so ostali reverse-engineered GPU driverji uspešni/dobri.

No če bi ble te zadeve bolj odprte, da bi se dal te GPUje porabit za kake general purpose zadeve, bi blo kr nice. ;)
Ker vsaj rpi-jev CPU je švoh in z odsotnostjo dedicated l2 cache-a in v7 inštrukcij zadevo sam še poslabša.
Čeprav zaenkrat bi blo zelo fajn da bi Pi dobu gpu acc. X.org driver. Tako bi vsaj malo offloadal že tak ubogi procesor..
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Evo, poslali prejšnjo sredo (5.9.), dobil danes. Made in the UK :D

Zgodovina sprememb…

Kron ::

Torej Rev 2.0 ?
=**=C64=**=

Tako pravijo. Bom pa jutri (danes se mi ne da) dejansko sprobal zadevo pa bom videl.

BlaY0 je izjavil:

Evo, poslali prejšnjo sredo (5.9.), dobil danes. Made in the UK :D

Awsome ;)

BlaY0 je izjavil:

Tako pravijo. Bom pa jutri (danes se mi ne da) dejansko sprobal zadevo pa bom videl.

Ja iz Sony-ove fabrike so vse rev2.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

OK.d ::

LPOK.d

Zgodovina sprememb…

• spremenil: OK.d ()

zgleda kul, sam neki uporabno ni tole ..
#brezpodpisa

Je že kdo probal instalirat kak 3g dongle? Jaz se mučim pa mučim pa mi ne rata :(
Imam pa Huwaei E173

Probaj po temu
http://shkspr.mobi/blog/index.php/2012/...
poročaj če dela, ker mam enak modem ;)

Bi sprobu sam, sam nimam dost močnega napajalnika (bypass na pi usb pa mam).
#brezpodpisa

hojnikb je izjavil:

Probaj po temu

Hvala ampak tale link sem že poguglal. Ampak tale skripta sakis3g ni preprosto ne zazna modema :(
Samo napiše failed to connect.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tero ()

d4vid ::

Raspberry sem tudi sam preizkusil in trenutno nimam nič za pripomnit. Počasen je v XBMCju, ampak precej hitrejši kot sem pričakoval za 40€ :)

Aja, ena stvar pa je: šum v zvočnikih... Ga slišite tudi vi, če kaj predvajate, preko analognega izhoda?
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

d4vid je izjavil:

Raspberry sem tudi sam preizkusil in trenutno nimam nič za pripomnit. Počasen je v XBMCju, ampak precej hitrejši kot sem pričakoval za 40€ :)

Aja, ena stvar pa je: šum v zvočnikih... Ga slišite tudi vi, če kaj predvajate, preko analognega izhoda?

afaik so še neki bugi v driverjih + ta dac vgrajen v pi ni nwm kaj, tak da nekega kvalitetnega zvoka prek tega nikol ne bo..

Tero je izjavil:

hojnikb je izjavil:

Probaj po temu

Hvala ampak tale link sem že poguglal. Ampak tale skripta sakis3g ni preprosto ne zazna modema :(
Samo napiše failed to connect.

Maš zadostno napajanje ? Ker ti 3g modemi radi cuknejo dost toka, da sploh delajo.
maš latest kernel in pppd ?
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

edit
probi se še z usb_modeswitch-om poigrat, ker ta modem ma ta debilni sd slot noter in to rado muči linux..
#brezpodpisa
««
26 / 91
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
21938232 (5070) fulgur
»

Raspberry Pi & alternative (strani: 1 2 3 422 23 24 25 )

1205264651 (23867) pierch
»

Orange PI (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29654390 (17698) hojnikb
»

Raspberry Pi za HTPC

Oddelek: Kaj kupiti
486592 (5891) GTX970
»

Prodali že dva milijona Raspberry Pi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
8826010 (20907) hojnikb

Več podobnih tem