» »

Ko je EU v krizi, Kitajska prevzema znanje nemških gradbincev

Ko je EU v krizi, Kitajska prevzema znanje nemških gradbincev

BALAST ::

Concrete pump manufacturer Putzmeister is the first top-tier German company to be acquired by a Chinese company eager to get its hands on Western know-how, but it is unlikely to be the last. The acquisition could be the start of a new strategy as China tries to transform itself into a high-tech economy. And the Germans might even benefit too.


Vir Spiegel

V Nemčiji se kaže nova strategija prenosa nemške tehnologije v kitajska roke.

Nihče ne ve kdaj in koliko znanja bo še šlo v azijo, ampak smer je določena.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

jype ::

I support.

Gladi ::

Well played, well played China.

RejZoR ::

Sej to bi se lahko že vedelo. Firme vse furajo na kitajsko in mislijo, da bo kitajcem to kar v nedogled všeč. Kitajska se vmes razvija in prej ali slej se bo scena krepko spremenila in v rit ugriznila vse, ki so poceni proizvajali izključno na kitajskem in drago prodajali v zadhodnih državah.
Pa tud sicer to ni prva niti zadnja stvar, ki se bo zgodila. Se kdo spomni švedskega Volva? Kupil ga je kitajski Geely...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

flipflop ::

Kupili so avtomobilski del Volva, ne cele firme.

Karaya 52 ::

Bivsi malezijski premier:

Evropa je izgubila precej denarja in zato morate biti revnejši kot ste bili v preteklosti. V Aziji živimo v okviru svojih zmožnosti in, ko smo revni, živimo kot reveži.


Mislim, da ste svoje delavce plačali veliko preveč za veliko premalo dela. Ne morete pričakovati, da boste živeli na tej stopnji ugodja, če pa ne proizvajate ničesar, kar bi se dalo prodati.


Zalostno, resnicno.

kmetek ::

Ko bo Kitajska imela 75% svetovnega trga in več za jajca, bodo lepo vzeli škarje v roke in precvikali ugodne cene. Slabo se nam piše, vse za proklete milione in marže...Vse bi se lepo delalo v EU in ZDA, samo požrešnost bi morala biti manjša.

jype ::

kmetek> Ko bo Kitajska imela 75% svetovnega trga in več za jajca, bodo lepo vzeli škarje v roke in precvikali ugodne cene. Slabo se nam piše, vse za proklete milione in marže...Vse bi se lepo delalo v EU in ZDA, samo požrešnost bi morala biti manjša.

Ne razumem. Kaj bo drugače, ko ne bo več poceni izdelkov s Kitajske?

RejZoR ::

flipflop je izjavil:

Kupili so avtomobilski del Volva, ne cele firme.


Kupili so celotno divizijo osebnih vozil. Komercialna si še vedno lasti Ford. Vseeno to ni zanemarljivo. In verjemi, da se bo trend počasi širil. Čeprav za naše trge ne delajo avtomobilov na kitajskem ampak jih še vedno vkup dajejo v evropi.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Aston_11 ::

Itak, ko bodo kitajci hoteli kupiti kaj pri nas, bomo bebci pa o nacionalnem interesu kričali.

RejZoR ::

Kakšnem nacionalnem interesu neki, sej smo (pardon, so) vse zajebal in zagonil. Sej realno ni kej dost ostalo za razprodajat.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Voluharr ::

Narišimo krog in vanj napišimo EU. Sedaj narišimo puščice toka denarja.

In sedaj mi naj nekdo pove kako naj ne bo EU revna če gre "ves" denar na Kitajsko (izven EU), koliko se ga vrne nazaj?.
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si

donfilipo ::

Ja free market kot del širšega liberalizma, je miljonkrat učinkovitejši za vzpon pridnih, skromnih in vase verujočih, kot denimo v prejšnjem stoletju propagiran komunizem.

Jasno, da se bo eusarija na nek način morala ubraniti, sicer je konec z demokracijo tudi pri nas. Ljudje v demokraciji politikov v bedi ne bodo gledali. Konkurenčni pa nismo. Suženjstvo, v kombinaciji z prastaro kulturo in omiko je praktično nepremagljivo.

In če ima recimo Žižek prav, NIČ ne kaže, da bi si masa Kitajcev res želela kaj na tem spremeniti. Disidente seveda imajo. Ampak kritične mase pa morda ne. Ker Slavoj je popotnik, ki se lahko pogovarja iz oči v oči z ljudmi, ki veliko vedo in mu v zgoščenih oblikah podajajo realna stanja.....no potem pa še malo filozofirajo za publiko:D

Edina sreča je na drugi strani, da bodo ti isti kapitalisti, ne iz ideoloških, ampak trgovskih razlogov, stiskali partijo (ko bo prodaja v eusariji padala ob bedi:), da pospešijo potrošništvo na Kitajskem. In s potrošništvom...

....jah klinc ni nujno. Potrošništvo gre čisto dobro tudi z diktaturo, tanki in nokio s podaljškom na CK;((

Kaj to v bistvu je, pa verjetno že nekako slutite, ne?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

jype ::

Voluhar91> In sedaj mi naj nekdo pove kako naj ne bo EU revna če gre "ves" denar na Kitajsko (izven EU), koliko se ga vrne nazaj?.

Kako gre pa denar na Kitajsko, če Kitajci kupijo Volvo?

Looooooka ::

jype...ker ko mi ne bomo nicesar vec proizvajal bomo mogl poslusat kitajce.Sej ne da so komunisti in da jih za ljudi dejansko briga ampak ja...tocn to bo problem.
Resili se jih ne bomo niti z "zlorabo" Afrike, ker so tud njo kitajci ze celo pokupili.
Na dolgi rok se lepo nategujemo...sej nas ze indonezijci neki krcajo glede financ.

Phil ::

donfilipo je izjavil:


Edina sreča je na drugi strani, da bodo ti isti kapitalisti, ne iz ideoloških, ampak trgovskih razlogov, stiskali partijo (ko bo prodaja v eusariji padala ob bedi:), da pospešijo potrošništvo na Kitajskem. In s potrošništvom...


S potrošništvom kaj? Ne vem od kje ideja da je s potrošništvom samim karkoli narobe.

Narobe je edino ko se uradniki, birokrati, zeleni&co. strgajo s ketne in lokalno okolje naredijo totalno nekonkurenčno za proizvodnjo česarkoli. Tako že v štartu ubijejo vsakršno produkcijo.

Zahodna družba je žal degenerirala, nekaj se tolažimo da znanje še imamo, mogoče danes res še, jutri nas bojo azijci prehiteli še tam.

Tako da če smo pametni se še danes masovno lotimo avtomatizacije, s pomočjo katere se tudi proizvodnja premakne domov. Razne GW-jarje in birokrate pa nazaj na ketno.

Mesar ::

A to, da kitajci vse živo sestavljajo pa pozitivno vpliva na naše življenje? S tem nižajo plačo našim delavcem ali pa jih sploh ne zaposlujejo.
Your turn to burn!

Avenger ::

hmmmmmm..... nekdo pametnejši od mene, bi moral skoraj točno vedet kaj se bo zgodilo.... Kitajska bo postala nova ZDA, ampak trenutno smo v dobi tranzicije, ko je roba s Kitajske strašno poceni in večinoma slabše kvalitete... kaj se bo zgodilo, ko ne bo več strašno poceni, ampak samo poceni, kvaliteta pa bo zelo dobra? Kaj bo, ko bo Kitajski srednji sloj postal močnejši, ko bodo ljudje zahtevali večje plače, ko ne bodo več zadovoljni s šalčko riža na dan? Kam bodo Kitajci prodajali gore svojih izdelkov, ko zahod ne bo imel več denarja?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Phil ::

Avenger je izjavil:

Kaj bo, ko bo Kitajski srednji sloj postal močnejši, ko bodo ljudje zahtevali večje plače, ko ne bodo več zadovoljni s šalčko riža na dan? Kam bodo Kitajci prodajali gore svojih izdelkov, ko zahod ne bo imel več denarja?


Saj ne vem a to sprašuješ zares, ko si pa odgovoril sam sebi. Izdelke bojo izdelovali sami zase.

kmetek ::

Točno to, kar je Phil napisal....v Evropi se dejansko skoraj nič več "ne proizvaja", denar gre pa 75% in več na Kitajsko...pa saj ni čudno, da imajo vsako leto +5% gospodarsko rast.

_IKE_ ::

kmetek je izjavil:

Točno to, kar je Phil napisal....v Evropi se dejansko skoraj nič več "ne proizvaja", denar gre pa 75% in več na Kitajsko...pa saj ni čudno, da imajo vsako leto +5% gospodarsko rast.




Gospodarska rast bo povzročila dvig standarda prebivalstva( ne samo tistih par od partije sedaj posvečenih)

,dvig standarda bo povzročil zvišanje stroškov dela,

dvig stroškov dela bo povzročil umik zahodnih podjetij drugam....

Znana konfekcijska podjetje so se vrnila nazaj domov iz kitajske....Poceni delovna sila ne izenači slabe kvalitete dela in škode zaradi ponarejanja( jutranja in popoldanska smena uradno, zraven pa še nočna na črno ) ....

donfilipo ::

S potrošništvom kaj? Ne vem od kje ideja da je s potrošništvom samim karkoli narobe.


S potrošništvom naj bi prišla nekako tudi komunikacijska revolucija, post-informacijska lahka dostopnost učenosti in posledično demokracija, liberalizacija, kot nekako homo sapiensu najbolj svobodna, a hkrati tekmovalno prilagojena družba. Smo mislili včasih. Ko smo se zaleteli v novi svet liberalizma in kapitalizma.

Zdaj pa ker ti meniš, da je s potrošništvom nekaj narobe, bomo pa seveda tudi to morali pogledati;((

Potrošništvo samo po sebi, je nekako v nasprotju z ekologijo. Danes se nam nikakor ne izide, kako bi zemlja obstala in obenem živela na nivoju potrošništva, kakor ga ima recimo Slovenija, z 8 miljardami prebivalcev.

Nisem še videl dobre, pa čeprav zelene kalkulacije, kako v bistvu naj bi to šlo. Da o drugih ne govorim. Tam se enostavno slepi, nekaj temnih umov pa se zdi, že nekako predvideva nasilje, laž in discipliniranje. To troje eno brez drugega ne gre. In na Kitajskem imajo za to odlične šole. Najboljše. Izgleda.8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

avani ::

ja sej zato pa danes tisto hard core potrošništvo v zahodnem svetu zamira... če je bil pred 20 leti ključen kriterij za nakup izdelka cena+kakovost, je danes vedno bolj pomembna cena+kakovost+etičnost, pa naj si gre za free range jajca ali papir, za katerega ni padlo nobeno amazonsko drevo.

sicer pa ste veliko preveliki fatalisti glede kitajske. nič tragičnega ne bo.

- kot prvo proizvodnja. v evropi tovarne niso izginile, še zmeraj smo tu in še zmeraj proizvajamo. seveda v manjšem obsegu. kot so že omenili, se pa trend obrača in proizvodnja se vrača nazaj link

- seliti proizvodnjo na kitajsko se ni splačalo samo zaradi poceni delovne sile, ampak predvsem zaradi umetno podcenjene njihove valute. to jim zahodnjaki trobimo že dolgo časa in prej ali slej bodo morali popraviti to neravnotežje

- kitajci niso najbolj inovativni. znajo krasno kopirat, kar pa smo že videli v zgodovini. v 60ih in 70ih sta nemčija in japonska zelo strmo rasli in so jima napovedovali, da bosta kmalu prevzeli primat pred zda. pa ga nista. rasli sta samo do ZDA na mesti 2. in 3. svetovnega gospodarstva, nato pa sta se ustavili. Po moje se bo s kitajsko zgodilo isto

- evropa ima eno zelo veliko prednost pred kitajsko - naš življenjski slog. sistem socialnih pravic, ki smo si ga izborili, sistem svobode govora, svobode izražanja, svobode gibanja, sistem, ki te spodbuja, da poleg dela v prostem času tudi živiš in razvijaš svoje talente, da se ukvarjaš s športom, potuješ in se družiš s svojo družino in prijatelji. za marsikoga je ta sistem še zmeraj indija koromandija in več kitajcev ko bo videlo svet, več jih bo zahtevalo tak sistem tudi doma. protesti v tovarnah so se že začeli.

donfilipo ::

proizvodnja se vrača nazaj link


Vsekakor tudi ta pogled velja.

Ni dvoma, da zaenkrat podjetja, ki dajo na kvaliteto veliko in niso cukerpekarji na Kitajskem nimajo raja!
Je pa morda masa cukerpekarske: baci kupi novo, jedi i poseri, proizvodnje v masi večji od kvalitete?

Se bojim da je. No vsekakor pa tudi sam ne vidim velikega strahu za ZDA, Nemčijo in red dobrih. Vidim strah za male lonpucarje, kot smo mi in cela brajda kar daleko naokoli! Mi nismo liga USA! In zlahka igramo vlogo bliskih kitajcev, le malo discipline je treba:))

Kar se preslikave vzpona Nemčije in Japonske na Kitajsko tiče? V principu bi po zofofilski nauki, Kitajci morali obstati v naglem vzponu daleč prej. (diktatura CK in centralno planiranje partije s privilegiji!) Problem pa je njihova enormna masa. Ta predstavlja veliko neznanko! Masa Nemcev in Japoncev je bila premalo. Pa še nič skupnega posebej niso imeli:)

In to zadnje. Ja. To je tisto za kar so verjetno najboljši pripravljeni braniti do bridkega konca. Problem je, če se nemara nam in drugi ligi nekako ne obeta perioda: 'ni vam dano' in 'ne znate'8-)

?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

In tako se naenkrat kakovost+etičnost, kjer za to etičnost, stoji domačijski eusarijski liberalizem, kasneje pa kar socializem:)), nemara znajo biti nek sprejeljiv kompromis za vse.

Le partija mora še sestopiti na Kitajskem? In njen temni negativ v marjani s tihe oblasti?
;((

Zna se zaplesti.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

avani ::

ah, pretiravaš.

donfilipo ::

Res je, to je učeno rečeno cinizem v obliki anti-utopije. Meni ljub žanr. (Kombiniram rad za antitezo, s futurizmom velikih in priznanih...recimo Ray:)

Ampak ta moj cinizem je napovedal paralelno s poročili CIE(neodvisno:) razpad juge, težave naše samostojnosti in razpad EU. Na dva razreda. Uber in unter8-).

Pa se zdaj včasih malo zamislim;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

gruntfürmich ::

jype je izjavil:

Kaj bo drugače, ko ne bo več poceni izdelkov s Kitajske?

bodo pa minimalno dražji izdelki iz EU.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

guest #44 ::

Bomo mogoče kupovali stvari, ki res rabijo in se ne preseravali z neumnostmi?

jype ::

Ja.

Ne vem, čemu se tako sekirate - izdelki se itak vedno prodajajo za najvišjo možno ceno, ki so jo kupci še pripravljeni plačat. Trenutno imajo od poceni kitajskih izdelkov največji profit prodajalci in blagovne znamke, potem se bo pa ta zmanjšal.

jverne> Bomo mogoče kupovali stvari, ki res rabijo in se ne preseravali z neumnostmi?

To je stvar prioritet vsakega posameznika.

Poldi112 ::

gruntfürmich je izjavil:

jype je izjavil:

Kaj bo drugače, ko ne bo več poceni izdelkov s Kitajske?

bodo pa minimalno dražji izdelki iz EU.


Itak. Zato je večina proizvodnje crknila, ane, ker z minimalno višjo ceno ni mogla konkurirati kitajskemu sranju?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

amigo_no1 ::

gruntfürmich je izjavil:

jype je izjavil:

Kaj bo drugače, ko ne bo več poceni izdelkov s Kitajske?

bodo pa minimalno dražji izdelki iz EU.

You wish !
Kdo jih bo pa sposoben sploh izdelati doma, če bomo prej vso tehnologijo prestavili na Kitajsko ? S sekiro in krampom bolj težko izdeluješ stvari, za kateri si prej uporabljal stroje (hehe, še sekiro in kramp bo prvo potrebno izdelati).
Saj niti ne bo več ljudi na trgu, ki bi znali kaj drugega, kot klofati po tipkovnici ?


jverne> Bomo mogoče kupovali stvari, ki res rabijo in se ne preseravali z neumnostmi?

To je stvar prioritet vsakega posameznika.

Pred 20-30 leti se je dalo preživeti (ko niti ni bilo na izbiro "made in china" artiklov), torej se očitno da.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Poldi112 ::

Seveda se je dalo preživeti. Samo poglej standard takrat in danes.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Matako ::

Kitajci zadnja leta pretiravajo z gradbeništvom. To je past, v katero je padla že marsikatera družba v zgodovini (celo daljni). Vsi smo videli pred kratkim, kako se lahko konča v solzah zanašanje na sektor, ki v resnici ne more voditi razvoja družbe, ampak bi mu moral naravno bolj slediti. Ampak skušnjava impresivnih projektov je prevelika ...
Kam z vsem tem?
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

gruntfürmich ::

Poldi112 je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

jype je izjavil:

Kaj bo drugače, ko ne bo več poceni izdelkov s Kitajske?

bodo pa minimalno dražji izdelki iz EU.


Itak. Zato je večina proizvodnje crknila, ane, ker z minimalno višjo ceno ni mogla konkurirati kitajskemu sranju?


proizvodnja ni crknila. se je samo prestavila na kitajsko ali mehiko.
pa se ne bi rabila, ampak kaj ko pohlep nima meja; tako vodstva kot velikih delničarjev...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

Pohlep je tisto, kar pogajna kapitalizem, in sam kot takšen ni napačen. Razen če pogrešaš dobre, stare socialistične čase.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

donfilipo ::

Ta bicikel smo vrteli že parkrat.

Pohlep je napačen. Kot ultimate goal zlasti.

In stoji kot motiv največjim kriminalcem tega sveta! Katerim policioti s 113 niti približno ne pridejo do dna.

Je pa na drugi strani res, da brez pohlepa pa ego ni popoln. Nekaj mu manjka in je, ali bolan...ali nesmiseln.
Zbalansirati je treba zadevo:)

Torej pohlep kot goal za vsako ceno je zločin. Ni pa rečeno da ne gre čisto dobro tudi brez tega. Z enim ali par nadomestki, ki niso tako nevarni in toksični:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Marat ::

Looooooka je izjavil:

jype...ker ko mi ne bomo nicesar vec proizvajal bomo mogl poslusat kitajce.Sej ne da so komunisti in da jih za ljudi dejansko briga ampak ja...tocn to bo problem.
Resili se jih ne bomo niti z "zlorabo" Afrike, ker so tud njo kitajci ze celo pokupili.
Na dolgi rok se lepo nategujemo...sej nas ze indonezijci neki krcajo glede financ.

zakaj pa mi ne bi mogli nič več proizvajati? dokler imamo svobodno podjetniško pobudo, lahko kdor koli ustanovi podjetje in začne proizvajati. Če bodo Kitajci močno podražili svoje izdelke, bo potreba po novi konkurenci še toliko večja.

gruntfürmich ::

Poldi112 je izjavil:

Pohlep je tisto, kar pogajna kapitalizem, in sam kot takšen ni napačen. Razen če pogrešaš dobre, stare socialistične čase.

hja, bi rekel da uspešne firme stavijo na vse kaj drugega prej kot na pohlep...
če začneš vse skupaj gnat na nož, se zna zgoditi da se ti vse duplo kot slabo povrne. en lep, odgovoren, konzervativen odnos ni nič kaj napačen.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

s1m0n ::

Kaj se te pri nas menijo o praznih stanovanjih :) Na Kitajskem pa jih je 64 miljonov :) Neverjetno kakšne številke.

RejZoR ::

Za 32 slovenij hehe
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

donfilipo ::

Če se nisem zahebal, je to tako kot bi v Sloveniji imeli kakih 92000 praznih stanovanj. Tu pa nekaj fali. Ali jazbinškov zakon, ali podoben dekret partije...ali pa se bo razpočil tak balon da.....
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Mesar ::

Sej se bo razpočil balon, potem pa bo jok ker bodo cene smešne.
Your turn to burn!

donfilipo ::

64*10^6 * recimo povprečna cena od oka 1*10^5 = 64*10^11 ali 64/14 * 10^3 = 4500 evričev na kitajca. No ja nekako znajo zmleti, ampak kak dekret bo pa le potreben, ne;((


Pa sem pogledal tudi naše cifre in nismo nič boljši. Dejansko imamo čez 92.000 praznih stanovanjskih enot.
Vzemimo okroglo 1*10^5 povprečna cena 15*10^4 =15*10^9 / 2*10^6 = 15/2 * 10^3 = 7500 evričev na slovenca. S tem da so cifre precej cirka. Ampak po stanovanjih in kupni moči bi kar rekel, da je sranje zelo podobno. In banke pri nas ne odnehajo, privatniki pa tudi ne:) Ima para hađija.

Še zunanji dolgovi. Kitajska 407 * 10^9 / 14 * 10^8 = 407/14 * 10 = 76$ na Kitajca
Slovenija 52 * 10^9 / 2 * 10^6 = 26 * 10^3 = 26000$ na prebivalca8-)

Ne glede da sprva zgleda Kitajska cifra glomazna, smo Slovenci še vedno bolj v riti kot Kitajci.
In to prilično bolj.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

TESKAn ::

Hm, pri kitajcih fališ za ~4x.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

donfilipo ::

TESKAn je izjavil:

Hm, pri kitajcih fališ za ~4x.


Kje. Pokaži. Nisem niti preveč gledal cifre!
P.S. sem koj iz glave skalkuliral, podatki so pa na pamet.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Po Googlu sodelovanje s Huaweijem prekinjajo še druga podjetja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
10925692 (19022) GRT
»

Tudi ARM se odpoveduje sodelovanju s Huaweijem (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Procesorji
19847742 (40490) jype

Kitajske teritorialne zahteve (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
638564 (7406) zee
»

Desetina kitajskih obdelovalnih površin zastrupljena s težkimi kovinami (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12525168 (20894) Iatromantis

Več podobnih tem