» »

led žarnice

led žarnice

Temo vidijo: vsi
««
9 / 16
»»

Okapi ::

Pod predpostavko, da so podatki sploh točni. A so res? Kitajci lumne, vate in še kaj navajajo precej približno, da ne rečem domišljijsko, dvomim, da Kelvini pa so res taki, kot piše na škatli. Jih je kdo kdaj meril?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

fujtajksel ::

Dejte bit pametni no. Bi bile ene ob drugih, te namesto pogosto crkujočih 50W GU10 halogenk. In če ti ženska reče da jo moti jo pač moti ;) Ta moteče so bile ene iz Špara, nazivno okrog 3000K ampak dejansko dve druga ob drugi opazno različni med sabo.
Čist resno se priporočam za link, če je kdo kje videl. CRI>85 najbrž tudi priporočljiv, tiste zraven ki imajo žegen so tovrstne Ikeine. Sem že tudi probal ene Osram GU10 LED, dobil pravo barvo ampak preozek snop, res samo tistih 35 stopinj in čisto nič več (za razliko od halogenk).

Zgodovina sprememb…

telexdell ::

Enkrat rizkiraj strošek in zamenjaj vse žarnice istočasno. Izberi vse enake žarnice ali 3000 ali 3500 K. Če zamenjavo izvedeš, ko bo ženska npr. pri kolegici na kavi najverjetneje niti opazila ne bo razlike.
Če pa menjaš žarnico za žarnico in vsakič daš noter drugi tip pa lahko nastane prav moteča kombinacija Lm, K in CRI.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

energetik ::

Sicer pa ne vem, zakaj bi bila moteča kombinacija različnih K. Jaz imam v viseči svetilki namenoma mešanice CFL od 2700K do 6500K. Meni zgleda zanimivo, poleg tega da kombinacija vseh prav prijetno osvetlitev.

Ne vem zakaj mi tako vztrajno predpisujete 3000K in več. Tud men je zvečer doma bolj všeč rumenkasta svetloba, čeprav vem, da dobiš iz vata elektrike kakšen lumen manj, zato se v žensko presojo tokrat ne mislim vtikat. A je Ikea pokupila celo svetovno preizvodnjo 2700K ledic al kaj??? V glavnem, se priporočam če ima kdo uporaben link za to kar sem spraševal, če mi pa še en začne ponujat višje kelvine pri priči špecam adminu ;)

Lonsarg ::

V bistvu je za dnevne prostore, sploh delovni prostor bela svetloba boljša, v spalnico pa rumena. (bela svetloba simulira sonce našemu telesu, rumena mnogo manj!)

BTW, ker nas mnogo več gleda v ekran kot po sobi sem šel korak dlje in ob večernih urah postane moj ekran precej bolj rumen(desktop in tablet), kar spodbuja naravni ritem in stvar dejansko deluje, lažje zaspim.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Tudi jaz po 20h prižgem samo 1 malo ledico v dnevni in s F.Lux totalno zatemnim in porumenim ekran. Odlično za oči in počutje zvečer.

energetik je izjavil:

Recimo:
http://www.internetnatrgovina.com/led-z...

GU10 s kotom 60 stopinj (halogenke dajo kar nekaj svetlobe v širši kot od deklariranih 35 stopinj, ledice pa tam ne osvetlijo skoraj nič) in po možnosti nekaj več lumni bi bile načeloma tudi zanimive. Sem že pred časom našel ene Soraa ki bi znale ustrezat po specih, precej drage, ampak na koncu ni bilo nikjer za naročit samo 2 kom.
Zdej pa sem mislil če bi defenestriral cela reflektorčka in vse skup zamenjal s tankima nadomestkoma plafonjeric, bi znalo izgledat boljše. Za trak zaenkrat še nisem...

Lonsarg ::

Ti reflektorčki so za tako luč kot imam jaz, ki ima 5 žarnic. Za samo par, pa se nabavi takole reč, sveti v vse smeri:
http://www.ebay.com/itm/LED-Corn-Light-...

Oziroma v primeru ene same z E27 navojem sem kupil pa tole:
http://www.ebay.com/itm/E27-10W-11W-15W...
15W verzija sveti res ornh, torej 100W+ ekvivalenta, prodajajo pa vse do 40W verzije:)

fujtajksel je izjavil:

Ne vem zakaj mi tako vztrajno predpisujete 3000K in več. Tud men je zvečer doma bolj všeč rumenkasta svetloba, čeprav vem, da dobiš iz vata elektrike kakšen lumen manj, zato se v žensko presojo tokrat ne mislim vtikat. A je Ikea pokupila celo svetovno preizvodnjo 2700K ledic al kaj??? V glavnem, se priporočam če ima kdo uporaben link za to kar sem spraševal, če mi pa še en začne ponujat višje kelvine pri priči špecam adminu ;)

Očitno je zate edina rešitev nek dober merilnik (po možnosti pa kalibrator) in žarnica z rdečo modro in zeleno diodo. Potem pa si nastaviš natančno 2699,999999999 K bo tvoja ženka srečna:):) Pa na copate ne pozabi!

PS- predlagal sem manj kot 2700!

kuglvinkl ::

Zamenjat moram svetilke na dveh namiznih lučkah (one just doesn't cut it), z LED svetilkami. Rabim okrog 100W po prejšnji nomenklaturi, kolkr štekam moram gledat okrog 10-12W, 2700K, pri modri ne morem delat. Se pravi, odkorakam v Bauhaus, pogledam po specsih in vzamem,al se to kupuje kje drugje?
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Če imaš neusmerjene bučke, raje glej za 15W+.
V Merkurju imaš še kar ugodne ledice na E27 navoju, mislim da firma Emos. Če se ne motim je 20W glih 20€ ali neki tazga.

Ha, neusmerjene, si ne predstavljam delat po spotlightom... 20e za žarnico? Huh :)

Malo manj: :)
http://www.emos-si.si/zbozi/1525263200-...

Če ne pa pojdi po spralno CFL, 23W za cca. 8EUR. Boš enako zadovoljen.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Zdej mam CFl,pa sem se jih naveličal, recimo.

matobeli ::

Mam emos (12w ali pa 15w), svetjo dobr. Ena od 6 je pa crknila po kakšnem letu, najprej ena ledica, ki sem jo prevezal, potem pa cela žarnica. Pomojem zarad toplote ker ni bila navpično in še v precej zaprti luči. Tople imajo kar lepo svetlobo (ne ravno 2700, ki je že skoraj rumena) ampak za odtenek svetlejšo od halogenke. Vseeno lepa bivalna svetloba pa sem kar alergičen na "modre". Flickeringa pa tudi nisem opazil. Nisem pa meril, ampak ponavadi že s prostim očesom opazim nepravilnosti. Tudi brenčijn ne kot ena "Firi 20w" ki jo imam. 20w že kar dan naredi in bi rekel da je bolj v klasi 120w navadne.

Super info. Kot pravim, za namizni svetilki bi menjal, pa ene dve-tri, ki so še z nitko, za ostale so CFL, bom počakal, da odletijo.

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

Imam pa "led premium 12w ww", ki pa jih ni več na strani. Če bi mi bila všeč dl-daylight je 4.69eur whooping cena 8-)
Jaz sem dal takrat cca 12eur8-O

Dzuro10 ::

Rabil bi led žarnico, e27, normalne velikosti (lahk malenkost večja kot je obična žarnica), vendar 30W+. Čim močneje tem boljše. Vsaj 2500 lumnov (pravih, ker kitajci imajo očitno drugačne lumne :)))
Kje to dobit?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Dzuro10 ()

jest10 ::

Pozabi

Dzuro10 ::

Nekaj takega, samo manjšega :)
http://www.v-tac.co.uk/index.php/led-bu...

Manjšega ne boš dobil niti pod razno. Lohk dobiš pa tanjše, ploskovno. Seveda ne na E27.

gexi45 ::

Kje se, da dobiti pocen žarnice E27 ?

taz ::

gexi45 je izjavil:

Kje se, da dobiti pocen žarnice E27 ?

ebay, ampak ti priporočam odštet kakšen € več in kupit nekaj kvalitetnejšega, VTAC je super za ceno. Mogoče ikea.

sajmonmofo ::

Zgodovina sprememb…

Imam doma sijalke iz Ebay_a, Alibabe, Obi_ja, Bau_kajže... pa razen nabavne cene ni razlike. Vse svetijo in vsaka lahko crkne ( v 2...3. letih mi ni še nobena).
Torej ali kupiš doma ali na tujem... Zgrešil ne boš.

šernk ::

jst sem že ene 4 različne testiral iz kitajske za e27 navoj, pa razen "corn" nič ne sveti dovolj...corna pa ne moreš dat ravno v kuhinjo :)

nabavil 5x3W in 3x3W v tej hruškasti obliki, 3x3W je na ravni sveče, 5x3W je pa nekje na ravni 40W navadne žarnice. te iz merkurja od osrama pa vsaj dosegajo nekaj svetlobe. je pa res da stane 30eur...
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Kolk močno bi potreboval za delovno luč? med 100-120W po starih vatlih? Zdej imam sicer varčne (4 leta IIRC), ne bodo pa večne.

FX6300B ::

sej a teb Wati kej pomenjo tukej koker jaz vem moraš gledati tudi svetilnost sepravi lumne
May the force be with you!

Včasih si imel watte. Vem, al rabm 60 al 100W žarnico. A štekaš? Razumem celzije ne pa fahrenheite.

šernk ::

FX6300B je izjavil:

sej a teb Wati kej pomenjo tukej koker jaz vem moraš gledati tudi svetilnost sepravi lumne

imam 4x3W reflektorčke iz hoferja (komplet nova luč) in svetijo tam nekje kot 100W žarnica.

od 5x3W s kitajske sem pričakoval vsaj nekje kot 60-70W iz navadne žarnice (zato sem nabavil 15W, tista z 9W je bila namenjena pa menjavi ene 40W žarnice). nepisano pravilo za svetilnost ali lumne al kaj jaz vem je pač nekje: navadna žarnica 100W = LED 10W -20%= cca 8W.

vsi vemo o čem govorim razen tebe pač. pojdi prodajat žarnice kmetu v lumnih pa bo on tebi z motorko razlagal koliko je hitrost v teku na 100m pa verjemi, da ti ne bo povedal rezultata v sekundah.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

AvtoR ::

nepisano pravilo za svetilnost ali lumne al kaj jaz vem je pač nekje: navadna žarnica 100W = LED 10W -20%= cca 8w

Tole je pa precej optimistično. Jaz bi tako od oka rekel 20w led je cca 100w klasika. Če sploh!

AvtoR je izjavil:

nepisano pravilo za svetilnost ali lumne al kaj jaz vem je pač nekje: navadna žarnica 100W = LED 10W -20%= cca 8w

Tole je pa precej optimistično. Jaz bi tako od oka rekel 20w led je cca 100w klasika. Če sploh!

Iz mojih izkušenj je nekje faktor x6 oz pri boljših x7. Se pravi 17W Led je nekje med 90-105W žarnice z žarilno nitko.

taz je izjavil:

AvtoR je izjavil:

Iz mojih izkušenj je nekje faktor x6 oz pri boljših x7. Se pravi 17W Led je nekje med 90-105W žarnice z žarilno nitko.

Popravek, 15W in ne 17W, tiskarski škrat :)

ok, se pravi od 15W pa gor.

kuglvinkl je izjavil:

ok, se pravi od 15W pa gor.

Omenjal si da bi uporabil kot delovno luč. V kakšno svetilko pa bi bilo montirano? Namizna, viseča, stropna,..?

šernk je izjavil:

...
vsi vemo o čem govorim razen tebe pač. pojdi prodajat žarnice kmetu v lumnih pa bo on tebi z motorko razlagal koliko je hitrost v teku na 100m pa verjemi, da ti ne bo povedal rezultata v sekundah.

Če si ti navajen, da hodiš od točke A do B tam tri ure mi se pa pripeljemo z avtom potem pa še kar uporabljaj ure za merjenje razdalje. Ostali merimo razdaljo v metrih in svetilnost v lumnih.

PS imeti kmete za neumne in zaostale je pa najmanj kmetavzarsko.

taz, namizna svetilka. kot 150 c je ok.

FX6300B ::

šernk je izjavil:

FX6300B je izjavil:

imam 4x3W reflektorčke iz hoferja (komplet nova luč) in svetijo tam nekje kot 100W žarnica.

od 5x3W s kitajske sem pričakoval vsaj nekje kot 60-70W iz navadne žarnice (zato sem nabavil 15W, tista z 9W je bila namenjena pa menjavi ene 40W žarnice). nepisano pravilo za svetilnost ali lumne al kaj jaz vem je pač nekje: navadna žarnica 100W = LED 10W -20%= cca 8W.

dj no . Watti ti ne pomenjo čisto nič razen primerjava watt/lumen veš tisto tvoje nepisano pravilo nima veze z lumnom tisto si primerjal porabo navadne žarnice z ledico lumen pa je enota svetilnosti sepravi imaš na žarnici napisano poleg wattov tudi lumne npr 800Lumnov. in to ti pove kako močno sveti
May the force be with you!

jest10 ::

In poleg lm je pomemben tudi kot svetenja.

kupi si tipkovnico, ki ji dela tipka za vejico.

glede lumnov in wattov, saj ni tako tezko razumet? Pa dvomim, da se na splosno sploh ve, kaj je dobra osvetlitev. vazno, da imas 3x5w ledice, pa ce vidis do cevljev ali pa ne. Tako se zdi.

cekr ::

Da se ne boste preveč kregali. Za izračune se uporabljajo v elektrotehniki tri zadeve:
svetlobni tok, svetlost in svetilnost. Kje boš dobil vse te 3 podatke, ja pa že druga pesem.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

kuglvinkl je izjavil:

kupi si tipkovnico, ki ji dela tipka za vejico.

glede lumnov in wattov, saj ni tako tezko razumet? Pa dvomim, da se na splosno sploh ve, kaj je dobra osvetlitev. vazno, da imas 3x5w ledice, pa ce vidis do cevljev ali pa ne. Tako se zdi.
Včasih se je dal govorit samo o vatih, ker so imele praktično vse žarnice na nitko za običajno uporabo približno enako lumnov/W.
Sedaj pa so razlike v učinkovitostih tudi pri isti sorti žarnic tako velike, da je govorit o vatih nesmiselno, ker pri istih vatih lahko dobiš povsem različne osvetlitve. Je kar prav da se vsi navadimo na lumne. 100W navadna žarnica ima 1350 lumnov. Ponavadi za enako svetlost rabiš vsaj 20W CFL ali LED. Razen če rabiš usmerjeno svetlobo, potem so lahko LED švohnej, ker gre vsa svetloba v pravo smer.

Zgodovina sprememb…

no vidiš, takšen info sem potreboval. Seveda se bomo moral navadit, vendar doma nimam še nobene, tako da ne znam primerjat.

tega, da so lahko švohnej, če je kot manjši, nisem razumel. Se pravi, pri tistih 100W torej nisem izkoristil vsega in je svetilo potem s koliko lumni?

kuglvinkl je izjavil:

... Se pravi, pri tistih 100W torej nisem izkoristil vsega in je svetilo potem s koliko lumni?

Tako tistih 100W kot sedanjih 15W si izkoristil do konca in si v obeh primerih dobil tam 1300lm. Pri ne usmerjeni žarnici ti npr. 150lm gre proti stropu, 500lm na stene in 650lm na mizo. Če torej uporabiš usmerjeno svetilko, katera ti bo osvetljevanja zgolj mizo imaš dovolj 700lm ali 60W navadna Oz. 7W ledika.

BlackHole ::

Mimogrede, če svetloba sveti na strop oziroma stene, se svetloba od tam tudi odbija. Ni tako, da bi se svetloba, ki gre v strop, izgubila, kot sem že videl nekoga tukaj zagovarjat. Je pa seveda pomemembno kakšne barve so stene in kako gladka je površina. Večina pa itak imamo bele strope.
Pri LED svetilih pa je tako, da ena dajejo 60 lm/W, druga (novejša) pa tudi 150 lm/W ali več. To pomeni, da lahko od dveh 10W led sijalk ena sveti tudi 3x močneje kot druga. Lumni bi torej morali biti tisti podatek, ki nam pove, kolk svetlobe dobimo in ne vati.
LP Marko

Zgodovina sprememb…

mirator ::

Popolnoma pravilno in jasno.
Problem je železna srajca. Ljudje so še vedno navajeni na na watte navadnih žarnic z žarilno nitko, tako kot se je dolgo govorilo oziroma, primerjalo svetilnost klasičnih žarnic s svečami.
Da lahko ovrednotimo osvetljenost, ki jo merimo v luxih (lx) moramo lumne vseh svetlobnih teles v prostoru sešteti in deliti s površino prostora, seveda z upoštevanjem izkoristkov posamezne sijalke, svetilke in prostora.

BlackHole ::

Kako pa je s priključno napetostjo? V Sloveniji je 230V. A če kupujemo žarnice in luči iz tujine, tam med podatki piše recimo VOLTAGE: 220V. Je to kompatibilno z napetostjo pri nas?
LP Marko

Invictus ::

Ja, je.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x
««
9 / 16
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LED žarnice, domača uporaba (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
27466300 (10542) dela
»

LED žarnice

Oddelek: Loža
265505 (4570) Šimpanz
»

Led žarnice 230V, vaše izkušnje

235680 (4699) mrTwelveTrees
»

Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
594128553 (97477) BigWhale
»

LED žarnice & ebay (strani: 1 2 )

5016966 (15461) energetik

Več podobnih tem