» »

Vlada 2012 -

Vlada 2012 -

Temo vidijo: vsi
««
169 / 264
»»

dstr17_ ::

To, da se je pred letom in pol ustavno sodišče odločilo drugače kot sedaj, si jaz znam razlagati samo na en način: stanje v državi se je od takrat drastično poslabšalo.

PaX_MaN ::

Matek je izjavil:

Ravno ta morebitnost me straši, a ni rahlo arbitrarna? Sodišče je posredno dalo oceno, da bo zakonodaja dejansko učinkovita, njena zavrnitev pa posledično slaba. A referendum o pokojninski reformi tozadevno ni bil sporen? Al je pred letom dni samo pač bilo manj krizno stanje?

To. Je bil, sam Križanič z razliko od Šušteršiča ne zna dobr FUD pisat.:))

dstr17_ je izjavil:

To, da se je pred letom in pol ustavno sodišče odločilo drugače kot sedaj, si jaz znam razlagati samo na en način: stanje v državi se je od takrat drastično poslabšalo.

Mhm, "vsak mesec mamo manj primankljaja kot ga je mel prej Pohar!" zgleda ne zaleže ... še "world peace: achievement unlocked" ne vem če bi bil dost.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PaX_MaN ()

donfilipo ::

Keyser Soze je izjavil:

No, praviš, da bi se sistem sesul. A se ti zdi da si edini, ki tako razmišlja? Se pa visoko ceniš! >:D

To da se policaji motite maksimalno je znano. Psihiater pravi namreč ravno naprotno;((

Vseeno, če je javna tajna, da narod ne zna in ne more o vsem odločati, in da skozi sito ljudstva pridejo reči, ki se potem presejejo na več nivojih so dobre in slabe strani parlarmentarne demokracije. Do neposredne par reči manjka.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Matek ::

Meni se je pa vedno zdelo da ljudstvo nekako ne zna in ne more o vsem odločati. Kaj če bi se križanres recimo spomnil, da se potrdi zakon o minimalni neto plači 1000€ in minimalni pokojnini človeka dostojnih 550€.
Pomemben detajl tule je, da se z referendumom lahko zgolj zavrne sprejet zakon, ne pa tudi sprejme zavrnjenega. Če bi bilo tako, bi si lahko sami napisali zakon, ga dali z dovolj podpisi v obravnavo in po (pri nas defaultni) zavrnitvi v DZ še sprejeli na referendumu.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Res je. Primer je pretiran namerno. Je pa dovolj realnih primerov kjer je efekt težave neposredne demokracije lepo viden že zdaj, ko je nimamo, niti načelno ne, čeravno je ta kot živo srebro, se hitro zna vštuliti8-)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: donfilipo ()

Karaya 52 ::

Je povsem jasno, zakaj drzavljani ne morejo odlocati o VSEM. Ustava mora varovati dolocene individualne pravice, ki se ne smejo dati na glasovanje. Ne gre za "vecina proti manjsini", to je bullshit postkolektivisticnih druzb. Individualne pravice morajo biti v ustavi dobro definirane pa zmeda odpade.

Zakaj o proracunu ni dobro glasovati je pa bolj tehnicne narave. Ampak drzavljani, o VSEM itak ne smejo odlocati.

Mimogrede, Kangler je bil izvoljen neposredno.

Mufasa ::

Noro. Morda zna biti pa to res najproduktivnejsa vlada v 20 letih >:D
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Matako ::

Ne štekam: če ima Jajo v žepu Ustavno sodišče, zakaj se je Miličnik trudil s krajo podpisov?
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matako ()

Ma kaki jajota bodo zaprli in to bo sprejeto celo v ustavo:))

Miličniki pa na vsakem vogalu hočejo podpise;((

Fritz ::

Keyser Soze je izjavil:

Je pa IMO vladavina ljudstva absolutna. Naj si bo še tako v nasprotju z vsemi konvencijami, načeli, moralo, standardi, ipd., oni so edini, ki v SVOJI državi lahko sodijo kako in kaj.

Pojem Ustavna demokracija, ki med ostalim velja tudi za R. Slovenijo, temu nasprotuje in prav je tako. Vladavina ljudstva ni absolutna, sicer bi manjšine lahko mimogrede zvlekli na grmado. Tudi pri bolj neposredni ali čisti neposredni demokraciji bodo morali obstajati kontrolni mehanizmi, ki bodo onemogočali protiustavno ravnanje, Ustavno sodišče pa je le zadnja stopnja tega.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

amigo_no1 ::

Matako je izjavil:

Ne štekam: če ima Jajo v žepu Ustavno sodišče, zakaj se je Miličnik trudil s krajo podpisov?

Ziher je ziher.

Daedalus ::

Dobra ustava pa bi morala delovati v vseh kontektstih, ne pa da faila ob prvi gospodarski krizi.

Dobra Ustava predvsem postavi dobra izhodišča in je kratka pa jasna. Ne pa skoraj biblija, kot je naša.

Je povsem jasno, zakaj drzavljani ne morejo odlocati o VSEM. Ustava mora varovati dolocene individualne pravice, ki se ne smejo dati na glasovanje. Ne gre za "vecina proti manjsini", to je bullshit postkolektivisticnih druzb. Individualne pravice morajo biti v ustavi dobro definirane pa zmeda odpade.

Za kaj takega je pri nas krepko prepozno. Smo imeli par referendumov, ki so odločali o zadevah, ki bi naj bile stvar posameznikov. Manjko ustrezne pravne prakse in postkolektistična bullshit družba, pa si hitro tam. Da ne bo pomote - ne oporekam, zgolj komentiram.

Ravno ta morebitnost me straši, a ni rahlo arbitrarna?

Itak da je. Pa ne rahlo, zelo arbitrarna je. Zato sem pa dal morebitnih vmes, ker se gre zgolj za špekulacijo. Samo tako pač US odloča, ko si ne upajo direktno nekaj potrditi/ovreči.

Nekaj za miselno vajo - kaj pa, če bo zaradi uveljavitve recimo zakona o slabi banki, prišlo do neustavnih posledic? Takrat bojo pa mogli požret ene par krepkih na svoj račun. AFAIK bi se moglo US odločiti na podlagi konkretnega problema, ne pa špekulirati ob gledanju v kristalno kuglo. Tako odločanje pa je pravno zelo spolzko. Na posledice se lahko sklicuješ samo, če direktno iz zakonodaje/pobude izhaja nastanek take situacije. Ker v tem primeru imaš opravka z neustavnim zakonom/pobudo... drugače pa samo špekuliraš.

Upam, da vleti kak pravnik in tale moja razmišljanja razsuje.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Dobra Ustava predvsem postavi dobra izhodišča in je kratka pa jasna

Pokaži eno dobro?!

In ja tistih par referendumov okoli človekovih pravic, bo treba nekako anulirati in popraviti, tokrat tako, da se vaja ne ponovi. Ko čas dozori seveda.

dstr17_ ::

2. člen ustave je dobro izhodišče: Slovenija je pravna in socialna država.

Slabo.

Ni ne pravna ne socialna per ekscelelce:))

Ampak da to piše pa ni napak, Se vidi težnja. Kot v ameriški una 200 let, do resnične ukinitve črnega suženjstva in limita proti neskončno, do dokončne prave ukinitve:))

Zgodovina sprememb…

Pokaži eno dobro?!

Sem kr fan Ustave ZDA.
[J.P.Sartre]

Ustava USA ima celo drugo filozofijo prava, kot kontinentalni model IMO.

Za nas je nemogoča. Zastarel jezik, filozofija, ki teži k nečemu za nas samoumevnemu in še bi našli. Je pa res, da je ubesedena filozofija davnega liberalizma, Johna Locka in spopada s fevdalizmom in sužnjelastništvom. Vsaj teoretično.

Ampak sorry, od takrat je minilo 250 let razvoja. In to se vidi na naši pregledni in moderni ustavi.

Če prebereš našo ustavo v življenju ene 3x do 10x, ti je veliko reči jasnejših. Jezik je dokaj jasen, moderen.

Pravo potem, ki na temu bazira je pa huda jeba, ampak tako je povsod.

In ja Daedalus.

Glaven point ameriške ustave je, da ne pozna ne kolektivne skrbi eksplicitno, ne sociale! To je naflikano v cirilici naknadno:))

Po tvojem pisanju do sedaj nisem opazil da bi bil antisoci. Ali ti je je všeč kaj drugega?

Zgodovina sprememb…

NissanGTR ::

Moram reči, da sem zelo presenečen, da je US prepovedalo kar oba referenduma. Sem mislil, da bodo udarili nekakšno "salomonsko" odločitev in bodo referendum o holdingu dopustili o slabi banki pa prepovedali.

Odločitev US pa že pozitivno vpliva na naše obveznice...

Mislim, da je po tej odločitvi US skoraj jasno, da bo Slovenija razŠtrukljena tudi kar se se tiče referenduma o proračunu, ki je res Štrukljeva totalna norost in ima namen dodatno ekonomsko destabilizirati državo, jo pahniti v še večjo krizo, nato pa z uličnim nasiljem pripeljati stranko PS in Jankovića na oblast.

Zgodovina sprememb…

Ustava USA ima celo drugo filozofijo prava, kot kontinentalni model IMO.

Ja, boljšo filozofijo prava od kontinentalne.

Za nas je nemogoča. Zastarel jezik, filozofija, ki teži k nečemu za nas samoumevnemu in še bi našli. Je pa res, da je ubesedena filozofija davnega liberalizma, Johna Locka in spopada s fevdalizmom in sužnjelastništvom. Vsaj teoretično.

Jezik se da pofixat. Samoumevnosti niso nikol... samoumevne. To, da pa temelji na liberalizmu, je pa en gromozanski plus. Liberalizma na žalost v teh krajih nikol nismo poznali. Posledice so očitne.

Ampak sorry, od takrat je minilo 250 let razvoja. In to se vidi na naši pregledni in moderni ustavi.

Ki je obenem predolga in se preveč spušča v tehnikalije. Ne rabimo Biblije, če je pa en kratek in jasen spis več kot dovolj.

Glaven point ameriške ustave je, da ne pozna ne kolektivne skrbi eksplicitno, ne sociale! To je naflikano v cirilici naknadno

Je kr jasno, da originalna ustava ne pokriva marsičesa. Zato pa so amadmaji poleg. Ki so sestavni del Ustave, to moraš jemati kot celoto.

Po tvojem pisanju do sedaj nisem opazil da bi bil antisoci. Ali ti je je všeč kaj drugega?

Nisem antisoci. Mam pa rad pragmatične pristope in jasno opredeljena izhodišča. Na tem pol lahko gradiš, pa ni važno, če je to mini web projekt za popoldan, al pa država. Kako bi rekel - preferiram razpravo preko enosmerne komunikacije. Problem naše zakonodaje je velikokrat v tem, ker poskuša biti vseobsežna, pol pa faila v sebi povzročenih nasprotjih. Raje pisat jasno in kratko, pa se pol case by case odločat, kaj je ok in kaj ni, ob upoštevanju obstoječe prakse. Evolucija vs. inteligentni dizajn, če češ.

Vse skupaj je pod IMHO, da se razumemo.

Mislim, da je po tej odločitvi US skoraj jasno, da bo Slovenija razŠtrukljena tudi kar se se tiče referenduma o proračunu, ki je res Štrukljeva totalna norost in ima namen dodatno ekonomsko destabilizirati državo, jo pahniti v še večjo krizo, nato pa z uličnim nasiljem pripeljati stranko PS in Jankovića na oblast.

Sej zdaj se lahko pomiriš, veš?
[J.P.Sartre]

Bistvu ameriske ustave (in kar je dela superiorno) je v nizu definicij osebnih svoboscin. Dovolj dobro definirane osebne svoboscine so glavna rec. Nad vsem. Iz tega vse izhaja.

IgorGrozni ::

Daedalus je izjavil:

Dobra ustava pa bi morala delovati v vseh kontektstih, ne pa da faila ob prvi gospodarski krizi.

Dobra Ustava predvsem postavi dobra izhodišča in je kratka pa jasna. Ne pa skoraj biblija, kot je naša.

Za kaj takega je pri nas krepko prepozno. Smo imeli par referendumov, ki so odločali o zadevah, ki bi naj bile stvar posameznikov. Manjko ustrezne pravne prakse in postkolektistična bullshit družba, pa si hitro tam. Da ne bo pomote - ne oporekam, zgolj komentiram.

Ravno ta morebitnost me straši, a ni rahlo arbitrarna?

Itak da je. Pa ne rahlo, zelo arbitrarna je. Zato sem pa dal morebitnih vmes, ker se gre zgolj za špekulacijo. Samo tako pač US odloča, ko si ne upajo direktno nekaj potrditi/ovreči.

Nekaj za miselno vajo - kaj pa, če bo zaradi uveljavitve recimo zakona o slabi banki, prišlo do neustavnih posledic? Takrat bojo pa mogli požret ene par krepkih na svoj račun. AFAIK bi se moglo US odločiti na podlagi konkretnega problema, ne pa špekulirati ob gledanju v kristalno kuglo. Tako odločanje pa je pravno zelo spolzko. Na posledice se lahko sklicuješ samo, če direktno iz zakonodaje/pobude izhaja nastanek take situacije. Ker v tem primeru imaš opravka z neustavnim zakonom/pobudo... drugače pa samo špekuliraš.

Upam, da vleti kak pravnik in tale moja razmišljanja razsuje.

Tale možnost, da bi lahko prišlo do neustavnih posledic, t.j. onemogočanje gosp.razvoja in človekovih pravic, če se izkažeta zakona za neuspešna (ali pač vlada neuspešno uveljavi oba) je tisto, zaradi česar je mogoče reči, da je US presodilo predvsem o ekonomskih posledicah referendumov in ne o ustavno pravnih razmerjih med državo in ljudstvom. Če bi v obrazložitvi obdržali le mednarodne obveznosti in evropski pravni red ter morebiti še reklo kakšno o blokadi/operativnosti države bi bilo ok.

Da pa presojajo nekaj, kar niso niti strokovno usposobljeni, niti poklicani, pa je neumnost. Samoponižanje. Ponižanje funcije. Zadrega. Rušenje ustavnega reda.
Ker se lahko in če se bo izkazalo, da sta nas oba zakona potopila še globje, bi si bilo dobro zapomniti te sodnike, saj so sodniki US hote prevzeli odgovornost za uspeh, vzporedno z vlado, da sta ta dva zakona boljša od vseh ostalih možnosti.

Zapomniti zato, ker bo takrat nujno in potrebno izvesti eno ˝izganjanje Kanglerja˝ iz US, saj je to najvišji branik pred zlorabo oblasti, branik z ustavo določenega političnega, demokratičnega ustroja te države.

Lp.Igor

....OK.OK. Pa predsednik Pahor je tudi ˝branik˝....haha...hehe...hihihi...aaakhmm ...

Zgodovina sprememb…

Ja, boljšo filozofijo prava od kontinentalne.

Hm drugačno res. Boljšo...za neimperialne dežele...ne vem gledam, ampak par MB:))

Jezik se da pofixat. Samoumevnosti niso nikol... samoumevne. To, da pa temelji na liberalizmu, je pa en gromozanski plus. Liberalizma na žalost v teh krajih nikol nismo poznali. Posledice so očitne.

Ja jezik bom moral pogruntat sam, da je razlika med ustavo in John Waynom mojo rano šolo angleščine8-) Liberalizem v naših krajih so poznali, obnesel se je bolj slabo, ker je bil zatrt od rima, ...ampak danes smo ga pa res prisiljeni ponovno spoznavati. Pa mislim da gre to čisto lepo tudi preko uvodnih členov naše ustave. Ajde bom za hec še enkrat bral ameriško.

Ki je obenem predolga in se preveč spušča v tehnikalije. Ne rabimo Biblije, če je pa en kratek in jasen spis več kot dovolj.

Ma ni ravno biblija. Je pa res da tudi ni listek na drevesu, ali 2 pergamenta:)) To da je biblija, je nezaveden efekt, posledica Šturma, ki jo je pozlačeno s tresočo roko odprl na TV (debela zaradi tiska za čorave totalno in papirja:), ko so se začeli nemiri;((

Je kr jasno, da originalna ustava ne pokriva marsičesa. Zato pa so amadmaji poleg. Ki so sestavni del Ustave, to moraš jemati kot celoto.

Koncept osnove na katero potem flikaš amandmane pa meni ni všeč, ker je kot kozmetika Madone. Zgleda super, operacija uspela, potem ji pa jošk preč pade8-)

Ampak jasno tudi to je samo osebni okus. Mi je kar jasno da američani ne bodo menjali koncepta zaradi nas, ne vidim pa nobene potrebe, da bi ga mi vračali za 200 let nazaj zaradi njih! Vse svoboščine imaš tudi v naši ustavi, Poleg dodane sociale, ki pa se bode potem s temelji liberalizma! V osnovni kodi. Potem preko zavrzlam o upravičenosti davka na splošno...pa spet ne! Tudi pri njih.

Zgodovina sprememb…

Dodane sociale. :) Donfilipo pravi, da je ustava kul, ker so notri fliknali njemu ljubo sveto kravo. Ko bi moral drugi clen definirati pa bi zgaznil na Golico. :)

Mr.B ::

V Glavnem US in Sodstvo naj bi bilo ločeno od... Predvsem pa ločeno od nojev......

No je pa Stanovanjski sklad kupoval standardna stanovanja po 1500€ na m2 izven Ljubljane se ve...
Dlje ko boste plačevali influencerjem za čustveno stanje,
slabše bo za ukjince in posledično tudi Evropo.
Vseeno je včasih potrebno pogledati stanje na terena.

Dodane sociale. Donfilipo pravi, da je ustava kul, ker so notri fliknali njemu ljubo sveto kravo. Ko bi moral drugi clen definirati pa bi zgaznil na Golico.

Ja vem da ne znaš brati. Zato pa te tudi nočem razumeti8-)

Jest na golico ti pa marš u pizdo:)) Če misliš podjebavati, ali pa povej določeno!

V jedru nekako grobo povzemam mišljenje pravnih strokovnjakov izpred toliko let nazaj, da takrat še ni bilo jasno, ali si jo bo Bučar lahko bral v arestu, ali se jo bomo poskušali držati:). Od takrat sem jo ene 3x bral. In kar je pomembneje, bral sem tudi druge.

Je že res, da je morda materin jezik spregledana prednost, ampak vseeno rahlo dvomim. Angleško se je v 15 letih interneta pri meni kar dobro utrdilo. Tako da se z mnenjem takratnih strokovnjakov strinjam.

In še vedno trdim, da za vsemi temi zavrzlamami okoli naše ustave in lepote ameriške, stoji ravno drugi člen naše, ki moti! Pa je drugi in kratek. Poznam dobro osebno pederčine:), ki so to trobili 25 let nazaj in sem rabil kar dolgo, da sem jih razkrinkal!:))

Koncept osnove na katero potem flikaš amandmane pa meni ni všeč, ker je kot kozmetika Madone. Zgleda super, operacija uspela, potem ji pa jošk preč pade

Amadmaji so nuja, v taki ali onaki obliki. Ustava pač ni nujno ustrezna čez kako desetletje al dve. Po tej analogiji, je naši jošk preč padel kr kmal po tem, ko so jo sestavili.
[J.P.Sartre]

Kje?

In ja jo bodo pa spremenili in bodo otroci brali čistopis!

Tresoča roka gor ali dol!

Kje?

Takole iz glave, je bilo potrebno za članstvo v EU in NATO fixat Ustavo. Pa to ni bilo edino fixanje v teh dveh desetletjih. Očitno se dobro spomnim.

Pa še celoten backlog sprememb Ustave. Očitno joške rade odpadajo:))
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Daedalus ()

Odlično se spomniš. In zdaj grem gledat, ali je čistopis ali bom zmeden s preusmeritvami v neke amandamane in želje poslušalcev!

Iz tega se da lepo narediti čistopis po moje. Na gumb.

Pomeni imamo svobodo (citiram na pamet:) država ne sme ovirati svobode, potem pa u božju mater kompliciran welfare in davki na to preko x amandmanov.

Zgodovina sprememb…

donfilipo je izjavil:

Dodane sociale. Donfilipo pravi, da je ustava kul, ker so notri fliknali njemu ljubo sveto kravo. Ko bi moral drugi clen definirati pa bi zgaznil na Golico.

Ja vem da ne znaš brati. Zato pa te tudi nočem razumeti8-)

Jest na golico ti pa marš u pizdo:)) Če misliš podjebavati, ali pa povej določeno!

Vcasih te moram prekiniti preden odjadras v wtf vode. :) Moderne ustave, modern jezik, pa beseda "socialna" nekje "pod mus" vtaknjena.

Sem ti povedal, da vem kaj tebe in nekoga ki ga poznam 40 let moti v jedru!

In zdaj povej kaj še poleg tega, pa me preseneti!

Matako ::

Karaya 52 je izjavil:

Vcasih te moram prekiniti preden odjadras v wtf vode. :) Moderne ustave, modern jezik, pa beseda "socialna" nekje "pod mus" vtaknjena.

Moram se postaviti v bran Donu. Dafuq vložki so po mojem posledica sodelovanja v 91-94 (Kunstelj) temi. Neke vrste Zona somraka, kjer je nenavadno.. navadno.

Ok to in mogoče psihotropne snovi. :))
/\/\.K.

In na koncu ko prišteješ vse amandmane constitution imaš pa RES nepregledno reč.

Slovenska ustava je miniaturica (lahko v zlatu:) v primeri s tem.

Ok to in mogoče psihotropne snovi.

Ja to je. Sej veš tvoja žena in kurir. Navalila kupi, kupi poceni, pa ne moreš rečt ne:))

Zgodovina sprememb…

Rabim en sklop ameriške ustave, skupaj z amandmani, ki da odločilno prednost, pred našo, da bomo najprej pogledali, ali je pregleden v njihovi zbrki8-), to da pa je nemara dober, je pa sekundarnega značaja pa vendar, ...ajde i to8-)

Ajde pomagajte.

Dedalus?

Slovenska ustava. 5 člen. Država na svojem ozemlju varuje človekove pravice in temeljne svoboščine......

Liberalizem per example, s tem da je treba človekove pravice definirane najti drugje. Ok.

Ampak kje je to v transcriptu ameriške ustave.
http://www.archives.gov/exhibits/charte...

Torej tisti core na 2 pregamentih, ki definira precej zastarelo ogrodje funkcioniranja ameriške federacije. In celo nek common welfare JE, kar je spet problem zase:).

Amandmani pa so potem v 16kg knjig. Mase. In tam se šele pove...ma čuda8-)

Zgodovina sprememb…

Keyser Soze ::

Fritz je izjavil:

Pojem Ustavna demokracija, ki med ostalim velja tudi za R. Slovenijo, temu nasprotuje in prav je tako. Vladavina ljudstva ni absolutna, sicer bi manjšine lahko mimogrede zvlekli na grmado. Tudi pri bolj neposredni ali čisti neposredni demokraciji bodo morali obstajati kontrolni mehanizmi, ki bodo onemogočali protiustavno ravnanje, Ustavno sodišče pa je le zadnja stopnja tega.

In kdo si ti, da boš rekel, da tega državljani ne smejo storiti? Kdo je tista oseba, ki bo državljanom rekla da nečesa v svoji državi pa ne smejo in jim potegnila črto, tam kjer njej ustreza?

Jih ne zvlečejo na grmado, jih pa kje zvlečejo na električni stol, kje jih obesijo, drugje ustrelijo, v večini držav pa vtaknejo v čuzo.
Kakšne pa zvlečejo v življenje nedostojno človeka, pa ni s tem kršena nobena ustavna pravica. Ker smo tako pač zastavili ustavo.

Včasih so mi tele pravne blodnje naravnost zabavne. Kako se zgubijo v vsej svoji želji po softiciranosti. Saj, slovenski pravni red zelo velikokrat lepo izkaže to stanje.

IgorGrozni je izjavil:

Da pa presojajo nekaj, kar niso niti strokovno usposobljeni, niti poklicani, pa je neumnost. Samoponižanje. Ponižanje funcije. Zadrega. Rušenje ustavnega reda.
Ker se lahko in če se bo izkazalo, da sta nas oba zakona potopila še globje, bi si bilo dobro zapomniti te sodnike, saj so sodniki US hote prevzeli odgovornost za uspeh, vzporedno z vlado, da sta ta dva zakona boljša od vseh ostalih možnosti.

Tole, tole.

Hvala kurcu je vsaj ena sudija obdržala trezen um in podala ločeno odklonilno mnenje, ki je vrgel malce luči na to zgrešeno odločitev. Nekako kot tista o Titovi cesti. Al kako so jo že hoteli poimenovat?
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

donfilipo je izjavil:

To da se policaji motite maksimalno je znano.

Jeba je, če se tega mnenja oklepaš in se mi ne motimo. Pol se ti motiš tolk, da ti ni nič več nič jasno.>:D
OM, F, G!

In kdo si ti, da boš rekel, da tega državljani ne smejo storiti? Kdo je tista oseba, ki bo državljanom rekla da nečesa v svoji državi pa ne smejo in jim potegnila črto, tam kjer njej ustreza?

Včasih so imeli za to boga.

Danes je za to ustava in njej podrejeni zakoni, odloki, uredbe, uzance in nazadnje včasih fajmošter!:) ?

Zakone sprejema parlament. Dobre in slabe.

Je pa res problem, kdo dejansko odloča, ali so zakoni dobri. Parlament ali ljudstvo na koncu preko oblike neposrednega odločanja. To je res.

Včasih so korekcije mimo volje peščice morda pravilne.

Jeba je, če se tega mnenja oklepaš in se mi ne motimo. Pol se ti motiš tolk, da ti ni nič več nič jasno.

Svojo moč ste vedno dokazovali samo podlo s silo8-) Nikoli na sodišču. Samo tokrat ste jo pa malo dobili v pouk:))

Ma nima veze biti napadalen in oseben sem sporočal. OK?

Ker je takole. Je res da jaz nima dokončanega vrtca, ti maš pa pravni faks in mislim da celo magisterij.

Ampak o zadevi so odločale eminence dohtarji, z mašnico. Prava.

In zdaj pač ugibamo zakaj lahko tako!

Ali jih je treba kar postrelit?:))

Zgodovina sprememb…

donfilipo je izjavil:

Danes je za to ustava in njej podrejeni zakoni, odloki, uredbe, uzance in nazadnje včasih fajmošter!:) ?

Če bi bila od boga dana, še ne bi nič rekel. Ampak je od nas spisana - recimo.

Žalostno je, da folk čedalje bolj stavi vse na fajmoštre in eminence dohtarje. Za prve še nekako razumem zakaj, za druge mi pa ni jasno od kje takšno slepo zaupanje (zdaj še to ne veš, al so od koga kaj prepisali oz. pozabili vstavit citate v dizertaciji).

Bi bilo izredno lepo če bi z doktoratom prišla še nezmotljivost.
OM, F, G!

Če vzpostaviš avtoriteto jo z znanjem in ne norčevanjem in napadanjem. Malohzl recimo je verjetno super pravnik, pa se dela norca. Kaj češ da mu pokneš nazaj še bolj upokano? Lahko bi lepo povedal kje so catchi in potem...hja potem pa nastane drug problem:)).

Predstavljam, želim si, da bi se znanje in avtoriteta nekako testirala tudi na sodstvu. Pa vem, da se ne najbolje8-)

Ampak če rezumiramo. Ustavno sodišče ne sme zavrniti volje ljudstva?

In tudi poizkusa izraziti voljo ne?

Zgodovina sprememb…

Massacra ::

donfilipo -> Ampak o zadevi so odločale eminence dohtarji, z mašnico. Prava.

Kaj so Ustavni sodniki, je nepomembno. Odločati morajo po točno določenih pravilih, in nikakor drugače. Svojih odločitev ne smejo sprejemati recimo zaradi pritiska politike, prav tako ne neke grožnje ali pritiska kogarkoli drugega (recimo: zaradi pritiska tujih finančnih inštitucij na državo, ali recimo organov in inštitucij EU...).

Današnja odločitev je pač bila taka, da lahko za njo povemo, da so prestpolili "rubikon"!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Massacra ()

True Odločati morajo po točno določenih pravilih, in nikakor drugače.

Jaz kot 'ror', sem opazil, da to v veliko deželah dostikrat NE!

Eno razlago o nujnih luknjah v simboliki pisane besede, ki je nepopolna, sem tudi že podal. Witgenstein revisited:))

Te luknje znajo biti heba. Velika! Usodna morda včasih.

Ampak ker sem ror, pa ti povej kateri členi po tvojem kažejo na to, da se je ustavno sodišče odločilo narobe. Pa da vidimo. Sodili tako ne bomo:))

Zgodovina sprememb…

Massacra ::

Zdaj je pa itak vse na Janši in njegovi vladi. Če se recimo z vzpostavitvijo slabe banke ne razčistijo (za nazaj) vse anomalije, ki so privedle do skoraj "razpada" slovenskih državnih bank, ne bo narejenega nič.

S prodajo bo pa itak križ... Koalicijska pogodba in podobne reči 8-O
(po mojem skromnem mnenju, bi bila prodaja, sedaj, ko bo šlo samo na bolje - a ne da bo šlo na bolje? - popolen fail).

donfilipo -> Ampak ker sem ror, pa ti povej kateri členi po tvojem kažejo na to, da se je ustavno sodišče odločilo narobe. Pa da vidimo. Sodili tako ne bomo.

O tem je bilo tukaj in tudi drugod že veliko napisanega, pa si poglej sam! (kakršni koli argumenti, ki bi ti jih jaz tukaj navajal, bi podaljšali agonijo te razprave v nedogled).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Massacra ()

Ja res je pa še OT je.

@ Keyser Soze
Lej, Ustava ni nekaj kar vsake kvatre greš zlahka spreminjati temveč je temeljna družbena pogodba te države. Ravno zaradi tega daje neko stabilnost in zakonodajalcu in tudi državljanom onemogoča protiustavno delovanje. Prav tako tudi onemogoča izvršilni oblasti, da bi nad državljane, recimo, spustila vojsko. To je bistvo ustavne demokracije. Če je pa z Ustavo kaj narobe, potem se le-ta spremeni na ustaljeni način.

Bistveno večji problem je Ustavno sodišče oz. njegovi sodniki in sodnice. Če ti, tako kot danes, bistveno odstopijo od svoje dosedanje prakse pa za to ne navedejo res močnih argumentov ali spremenjenih okoliščin, potem se postavi pod vprašaj njihova pripadnost (ali delajo v interesu države/državljanov ali v interesu nekih klik, izvršilne veje oblasti...).
A. Einstein

Omemba socialne države v Ustavi ni nič slabega, čeprav je delno pogojena z našo preteklostjo. Smo pač bolj socialno usmerjeni, tako kot je večina evropskih držav, vsaj v primerjavi z ZDA. To, da je država socialna pa pomeni tudi, da državljanom zagotavlja enakost pred zakonom in enako možnost dostopa do sodišča, kar v tržnem gospodarstvu ni vedno samoumevno. Za gonjenje pravde po sodiščih je treba imeti kar nekaj denarja in zaradi tega so tisti bolj premožni vsekakor privilegirani - tudi v Sloveniji in navkljub omembi socialne države v Ustavi.

Pri presoji Ustavnega sodišča imajo socialne pravice nižjo raven zaščite od temeljni človekovih pravic in svoboščin, saj so v dobršnji meri odvisne od ekonomskega položaja države, glede tega pa Ustavno sodišče ni poklicano zakonodajalcu in predvsem izvršilni veji oblasti govoriti, kako naj delajo, saj je to njihovo področje 'dela in ekspertize'. Ustavno sodišče bdi nad ustavnostjo pravnih aktov in postopkov.

Zdaj je fajn debatirati, ko se ravno to učim za izpit 8-)
A. Einstein

@Fritz
Vseeno, US je trenutno IMO brez prave varovalke pri svojih odločitvah. Kar IMO ni OK.

Kot sem rekel, US izvajanje neposredne demokracije IMO ne bi smel preprečevat v nobenem primeru. Ustavo imamo kot nek krovni akt, ampak nikoli ni bila niti nikoli ne bi smela biti absolutistična oz. nekomu dajati absolutne moči. US jo trenutno ima.

Kaj lahko storiš v danem primeru, če bi se izkazalo, da je ravnanje sodnikov bilo nepravilno? V doglednem času, z minimalnimi posledicami. Če sta zakona slaba, čeprav je US odločilo, da bi zakasnitev njune uveljavitve bila za SLO naravnost katastrofalna, je lahko posledica za SLO usodna. Sankcija bo pa kaj? Ja, za državljane bo. Za ustavne sodnike ne. Državljanom je bila odvzeta pravica neposrednega odločanja, s strani ljudi, ki jih ščiti imuniteta.

Sistem je slab v tem pogledu.

@donfilipo
Sodniki so dejansko ocenili zakona kot dobra... In skozi to prizmo nato sodili o ustavnih posledicah. Ne vem no. Edina odločitev, ki ima IMO trenutno neustavne posledice je odločitev US.
OM, F, G!

E vidiš Fritz in ti povesta iskreno in ne zajebavata.

Pa povem še jaz iskreno. Berem odločitev /http://odlocitve.us-rs.si/usrs/us-odl.n... in ni nič jasno.

Ampak isto je bilo z Žižkom. Pa drugič pa tretjič, pa brskaš pa gledaš pa potem nenadoma luč8-)

Zgodovina sprememb…

BALAST ::

S to odločitvijo so si ustavni sodniki rešili božičnico, ostali državljani pa si raje berite ustavo, da vas ne bo presenetila nova položnica za naivnost.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."
««
169 / 264
»»