» »

Kitajske restavracije

Kitajske restavracije

«
1
2 3

Half-Saint ::

V vseh kitajskih restavracijah, ki sem jih do danes obiskal, imajo identične jedilnike in tudi hrana ima isti izgled/okus. Ali kdo ve kje nabavljajo hrano? Občutek imam, da predpripravljeno konzervirano hrano pripeljejo v kontejnerjih, potem pa samo še pogrejejo ter servirajo. Se motim?
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

blue ::

se ne motiš :)
z "mehiško" je podobno

ZaphodBB ::

Pomoje se motiš, ker so sestavine sveže.

Kar se okusa tiče, je to posledica uporabe identičnih lokalnih sestavin in uvoženih začimb.

Izgled pa... Daj povej mi kako hudiča boš na drugačen način zmetal na en krožnik vse sestavine.

@blue: Res? Kaj pa vozijo konzervirano? Svežo zelenjavo? Pečeno raco? Rezance pripravljene in samo še za pogret?

Ne se smešit fantje no.

mirancar ::

imam tudi občutek da je isto kot mcdonalds

1. kr neki od juhe
2. zelenjavni zvitki
3. solata je vedno zelje/kalčki
4. jed z rižem in zelenjavo (raca, piščanec) ali rezanci
5. pohana banana

Goran's Blog ::

Kitajska hrana je dobra sploh pa pripravljena po mongolsko!

Nevihta ::

To kar sem jaz jedel na Kitajskem in tukaj tudi približno ni podobno, tako da dvomim da to v kontejnerjih vozijo.
Nevihta

ahac ::

Dunajski zrezek ima tudi povsod enak okus. Verjetno jih vozijo iz Dunaja...
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

carota ::

ahac je izjavil:

Dunajski zrezek ima tudi povsod enak okus. Verjetno jih vozijo iz Dunaja...

... v konzervah.

Half-Saint ::

Tle nekater še niste vidl instant testenin v plastičnem lončku, ki jih sam poliješ z vročo vodo? Instant dunajca še nism vidu..

Nevihta je izjavil:

To kar sem jaz jedel na Kitajskem in tukaj tudi približno ni podobno, tako da dvomim da to v kontejnerjih vozijo.


Eno je industrijsko predpripravljena hrana, drugo pa sveže pripravljena. In to niti približno ni isto.

Ne vem a majo kitajci neke svete bukve v katerih piše da je treba govedino po mongolsko servirat na točno določenem krožniku in por narezat točno na enake koščke. Pa da morajo imet vse restavracije identičen jedilnik in kupovat omake pr istem prodajalcu. In da so vse ocvrte banane enake, porcije enako velike, in tako naprej.

Tko da ni se treba norca delat, če ne veš za kaj se gre. Tud pleskavica nima pr vsakem šiptarju enak okus in izgled. En nardi večjo, drugi manjšo, tretji bolj slano, četrti pa jo vsakič zažge.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

innerspace ::

carota je izjavil:

ahac je izjavil:

Dunajski zrezek ima tudi povsod enak okus. Verjetno jih vozijo iz Dunaja...

... v konzervah.


Z ladjo:)

Kitajci imajo uvozene nekatere mesanice zacimb, ojacevalce okusa in omake iz Kitajske, drugo(zelenjavo, meso) kupijo pri nas.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

energetik ::

Half-Saint je izjavil:

V vseh kitajskih restavracijah, ki sem jih do danes obiskal, imajo identične jedilnike in tudi hrana ima isti izgled/okus. Ali kdo ve kje nabavljajo hrano? Občutek imam, da predpripravljeno konzervirano hrano pripeljejo v kontejnerjih, potem pa samo še pogrejejo ter servirajo. Se motim?

Ni šanse, da tiste bučke in paprika v mojem čopsuju zdržijo tako sveže več kot pol ure v kontejnerju. Torej ne, ne more biti predpripravljena. Tudi tofu recimo je svež - vem, ker ga velikokrat svežega pripravljam doma, in je identičen.
Sicer pa jim je ceneje naredit sveže, kot pa kupovat že pripravljeno. Čopsuj recimo je narejen v trenutku. Verjetno imajo zelenjavo/meso že malo prej nasekljano, potem se to samo za par minut vrže v vok. Ne vem, kaj bi profitirali s pogrevanjem že narejene hrane, še dražje bi jih prišlo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

ZaphodBB ::

Eno je industrijsko predpripravljena hrana, drugo pa sveže pripravljena. In to niti približno ni isto.

Ne vem a majo kitajci neke svete bukve v katerih piše da je treba govedino po mongolsko servirat na točno določenem krožniku in por narezat točno na enake koščke. Pa da morajo imet vse restavracije identičen jedilnik in kupovat omake pr istem prodajalcu. In da so vse ocvrte banane enake, porcije enako velike, in tako naprej.

Tko da ni se treba norca delat, če ne veš za kaj se gre. Tud pleskavica nima pr vsakem šiptarju enak okus in izgled. En nardi večjo, drugi manjšo, tretji bolj slano, četrti pa jo vsakič zažge.


Prosim, da vsi ki v življenju še niso skuhali drugega kot hrenovko in kakšno zadevo v mikrovalovki držijo gofle, ker pojma nima.

Ko si ravno pri šiptarjih - tisti, ki kupujejo meso pri Marinčku (Napoli recimo) imajo vsi enake slastne čevape in enake pljoskavice.

Kar se pa okusov tiče, zahodnjaška kitajska hrana je drugačna - zato da je bolj po okusu zahodnjakov, ne pa zato ker je masovno pripravljena in v kontejnerjih pripeljana.

#000000 ::

A ni čudež kako v bližini restavracij nekako ni nobene potepuške mačke ali psa ?

energetik ::

Kaj pa je narobe z mačjim ali pasjim mesom?

#000000 ::

Na kitajskem nič oz. skoraj enako nič.

JesusChrist ::

afaik na ptuju in mb perutnina ptuj dovaža piščančjo meso. pol je pa itak pohano + kuhan riž ... kaj je to kaka umetnost?
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

PacificBlue ::

Kitajska hrana mi ni vsec in se strinjam da ima enak okus, pa jo jes v Sanghaju v lj ali pa v Zlati Srni v mb.

Prosim, da vsi ki v življenju še niso skuhali drugega kot hrenovko in kakšno zadevo v mikrovalovki držijo gofle, ker pojma nima.


Uf, kolk michelinovih zvezdic pa imas?

nehite ze s temi egotripi.
I’m out.
:3

ZaphodBB ::


Uf, kolk michelinovih zvezdic pa imas?

nehite ze s temi egotripi.

Dovolj jih imam, da ločim med sveže pripravljeno in postano zelenjavo. Isto velja za meso.

Drugega pa nisem mislil povedat s svojim pozivom.

Bellzmet ::

Ja se motiš. Kitajska hrana je vsaj tako sveža kot v vseh ostalih slovenskih, balkanskih, italijanskih, francoskih,... restavracijah in definitvno ni pripravljena vnaprej.

Mi je pa še vedno nerazumljivo, kako zaplankan je folk, ki misli, da je vsaka "tuja" hrana "zanič", nezdrava, vnaprej pripravljena, itd. Od kitajske hrane vsak dan živi 1,3 miljarde kitajcev...pa se še kar množijo...

lp

#000000 ::

Ja res je, ampak na kitajskem ni nobena žvav varna, celo kača spizdi ko jih zagleda, ker je tik tak na talarju, da ne omenjam raznih desertov v obliki žuželk, živalskih oči, pokvarjenih jajc ipd.

Goran's Blog ::

#000000 je izjavil:

Ja res je, ampak na kitajskem ni nobena žvav varna, celo kača spizdi ko jih zagleda, ker je tik tak na talarju, da ne omenjam raznih desertov v obliki žuželk, živalskih oči, pokvarjenih jajc ipd.

Ja in?:)

#000000 ::

Nič, jej jih če ti paše.

ZaphodBB ::

Da ne omenjam, da Evropejci žrejo žrejo prašiče, konje, pokvarjeno zelje, ribja jajca, plesniv sir in razne druge bolanosti.

Goran's Blog ::

#000000 je izjavil:

Nič, jej jih če ti paše.

Prav;)

Half-Saint ::

Naj ponovim še enkrat, ker očitno noben ni dojel kaj me moti. Najbolj me moti to, da imajo v vseh kitajskih restavracijah IDENTIČEN jedilnik sestavljen iz 120+ jedi. Vse zgleda enako in ima tudi enak okus. A se razumemo? Zato sem pomislil na predpripravljeno hrano. Zakaj bi bilo to dražje od sveže pripravljene? Naročiš pač en kontejner in to potem prodajaš vsem kitajskim restavracijam pri nas. Je bil kdo od "prisotnih" v kakšni kuhinji in na lastne oči videl kaj in kako delajo? Jaz nisem bil zato tudi sprašujem...

Če vzameš 5 različnih kuharjev in vsak naredi isto jed, bo vsaka imela malo drugačen okus, ker sestavine niso nujno identične, vsak naredi nekaj malenkost po svoje na koncu pa to tudi malo po svoje servira. Pustmo banalne jedi a la dunajc, ker tle pač ni nobene znanosti.

@ZaphodBB:
Kaj in koliko česa sm jst skuhal/spekel v življenju ni tema pogovora in je stvar mojega zasebnega življenja. Glede na to, da se ne poznava in nikoli nisi bil pri meni na kosilu, prosim ne sodi o mojih kuharskih sposobnostih, ker za to pač nisi kvalificiran.

Bellzmet je izjavil:

Mi je pa še vedno nerazumljivo, kako zaplankan je folk, ki misli, da je vsaka "tuja" hrana "zanič", nezdrava, vnaprej pripravljena, itd. Od kitajske hrane vsak dan živi 1,3 miljarde kitajcev...pa se še kar množijo...


Mene pa moti folk, ki misli da ve vse o nekom na podlagi ene odprte teme po drugi strani pa mi polagaš v usta besede, ki jih nisem izrekel. Nikjer namreč nisem napisal da je vsaka tuja hrana zanič. To da od X hrane živi N ljudi in se še kar množijo pa ne dokazuje ničesar. Lahko bi žrli tud pomije pa bi se množili.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

nejcek74 ::

podoben problem kot tudi z ostalo hrano v dobršnem delu restavracij:
- uporabljajo podobne (iste) dodatke jedem oziroma ojačevalce okusov

Pithlit ::

energetik je izjavil:

Kaj pa je narobe z mačjim ali pasjim mesom?

Nič.

Drugače pa ja... tiste omake so ponavadi predpripravljene (pa ne v kontejnerjih uvožene). Ampak, recimo temu, dnevno sveže. Torej, naredi se omako zjutraj (takrat ko se nareže zelenjavo pa meso) in porabi čez dan. Tam kjer inšpekcija zataji pa še nalednji dan, in mogoče še dan za tem.

Zelenjava pa meso tudi nista ravno vsak dan sveža. Pripravljena ja... narezana (prdpriprava) pa sta lahko kak dan prej. Kar pa, ob primernem hranjenju (kar zagotavlja HACCP) sploh ni problem. Ni pa to ekskluziva kitajskih restavracij.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

PINki ::

Bellzmet je izjavil:

Ja se motiš. Kitajska hrana je vsaj tako sveža kot v vseh ostalih slovenskih, balkanskih, italijanskih, francoskih,... restavracijah in definitvno ni pripravljena vnaprej.

Mi je pa še vedno nerazumljivo, kako zaplankan je folk, ki misli, da je vsaka "tuja" hrana "zanič", nezdrava, vnaprej pripravljena, itd. Od kitajske hrane vsak dan živi 1,3 miljarde kitajcev...pa se še kar množijo...

lp

Ma daj, zadnjič naročil hrustljavo raco in mi jo tip prinese v 3minutah. Toliko časa še minilo, da bi jo dejansko surovo ocvrli, ampak je bla lepo samo fuknjena v mikrovalovno, saj se je tudi ohladila že po 2eh minutah. Tega nikoli več. Največkrat vzamem kakšne rezance ali pikantnega piščanca. Drugo mi ni všeč, razen za sladico ocvrto sadje ali ličijev kompot.

Phantomeye ::

V bistvu ima avtor teme prav. Letos sem jedel v kar nekaj t.i. samopostrežnih azijskih restavracijah. In sem prišel do iste ugotovitve. Hrana NE nastaja v teh kitajskih restavracijah.
Celo japonska restavracija (running sushi) je imela isto hrano + nekaj dodatnih jedi, pa seveda sushi.

Celo v tajski restavraciji (ki me je do zdaj najbolj navdušila) je bilo med izbiro nekaj zelo znane hrane (prisotne v vseh azijskih.

Ocitno bom moral res it v kakšno kvalitetno azijsko restavracijo, da bom vsaj približno okusil pristno azijsko kulinariko.

Boobiz ::

V zlati ribici v Retečah še nikoli nisem bil razočaran. Hrano čakaš kar nekaj časa tako da dvomim da bi blo vse predpripravljeno. Raca je vedno hrustljava, riž ni izsušen in sparjen zelenjava pa je sočna skoraj bolj kot moja domača.

Ni mi jasno kako se lahko OP pritožuje nad identičnim jedilnikom, če pa ti ponujajo več kot 100 različnih jedi. To da je povsod enak okus je samo en kompliment več, če ti je kitajska hrana všeč ne boš nikoli razočaran, kjerkoli boš jedel, če pa ti ni pa ti tudi nikoli ne bo. A je to tako slabo? Nah, don't think so.
I'm drunk, what's your excuse?

Pithlit ::

Phantomeye je izjavil:

Ocitno bom moral res it v kakšno kvalitetno azijsko restavracijo, da bom vsaj približno okusil pristno azijsko kulinariko.

Niti ne. Lahko greš na kitajsko pa zaviješ v taprvo betulo. Al pa Vetnam, Tajska, Koreja... nima veze.

V evropi pristne azijske hrane ne boš jedel.
Life is as complicated as we make it...

Half-Saint ::

Kaj in koliko česa sm jst skuhal/spekel v življenju ni tema pogovora in je stvar mojega zasebnega življenja. Glede na to, da se ne poznava in nikoli nisi bil pri meni na kosilu, prosim ne sodi o mojih kuharskih sposobnostih, ker za to pač nisi kvalificiran.


Tak mojster, pa ne loči postane in sveže kuhane zelenjave.


Nisem nikol trdil, da sm mojster. Samo povem ti, da pusti moje kuharske sposobnosti pri miru. Jaz ne sodim o tebi zato od tebe pričakujem enako. Hvala.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

Ganon ::

GUANG DONG PRVA me nikoli ni razočarala. Ne vem v katerih si bil ti, ampak v vseh restavracijah, ki sem jih do sedaj obiskal, se mi je zdel okus drugačen.

mihec87 ::

ZaphodBB kje nakupuješ zelenjavo?

ZaphodBB ::

Dobro polovico jo pridelam doma. Drugo pa kakor je - ozimnico direkt pri kmetih, za sproti pa ne rabimo drugega kot kakšen korenček - to pa kjer je štarcuna, šipac, kjerkoli.

BTW. - Letos sem celo zelje kisal doma in je zadeva super ratala :D

Half-Saint ::

Ganon je izjavil:

GUANG DONG PRVA me nikoli ni razočarala. Ne vem v katerih si bil ti, ampak v vseh restavracijah, ki sem jih do sedaj obiskal, se mi je zdel okus drugačen.


Saj hrana ni slaba, vsaj po okusu ne. Bil sem pa v eni restavraciji na Vrhniki, v Ljubljani pa na Šmartinski, na Jamovi zraven vrtca (bivša restavracija Grm), restavracija na Adamič-Lundrovem nabrežju in v samopostrežni restavraciji ob Cesti na Brdo (vsaj mislim da je ulica prava) in še v eni restavraciji v Cerknici.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

Zeberdee ::

Kitajci so v preteklosti in (mogoče tudi sedaj) poizkušali ogromno stvari spravljati iz rodne grude sem. Sedaj, ko smo v EU je to veliko težje. Je pa res, da razmišljajo po kitajsko in imajo ogromne zaloge - zato pa tudi nižje cene pri nakupu. Kolega, ki je opravljal servis raunalnikov je recimo v zalogi odkril neverjetne količine zmrznjenih rac - ki pa so shranjene točno po papirologiji. Jih je bilo pa za x mesecev.

ZaphodBB ::

Saj hrana ni slaba, vsaj po okusu ne. Bil sem pa v eni restavraciji na Vrhniki, v Ljubljani pa na Šmartinski, na Jamovi zraven vrtca (bivša restavracija Grm), restavracija na Adamič-Lundrovem nabrežju in v samopostrežni restavraciji ob Cesti na Brdo (vsaj mislim da je ulica prava) in še v eni restavraciji v Cerknici.


Mogoče pa si pretežno hodil po restavracijah istega klana? Če ješ v isti verigi je zelo možno, da uporabljajo iste recepte oz. celo isto šolo kuhanja.

Kar se uvoza tiče je pa tako, da s hrano s Kitajske je ena jeba uvažat, zato dvomim da razen začimb in določenih omak sploh kaj uvažajo.

energetik ::

Vsi Kitajci na veliko uporabljajo sojino omako, zato se ti zdi mogoče podoben okus. Sicer pa poskusi kdaj še kakšno jed s tofujem ali pa recimo pražen riž z rakci, če hočeš drugačne okuse.

Half-Saint ::

energetik:
A lahko poimensko priporočiš kakšno konkretno jed?

zaphod:
Ne vem, možno je vse :) No, priznam da sem v gostilni Štorklja pri UKC jedel kitajsko hrano in je bila precej drugačna od ostalih omenjenih.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

mihec87 ::

Verjetno dosežeš podoben efekt če po vsej hrani nasipaš vegete,vse ima približno enak okus...Tako pa pri kitajcu isto razne omake ki so si enake/podobne..Pač kako je narezano pa mogoče isto zaradi tega ker bi se naj jedlo z palčkami in ta velikost najbolj ustreza...

Zna pa bit da veliko ljudi nebi jedlo njihove pristne hrane in so pač rahlo prilagojene.

energetik ::

Half-Saint je izjavil:

energetik:
A lahko poimensko priporočiš kakšno konkretno jed?
Saj sem napisal - tofu čopsuj, menihova pojedina, pražen riž z rakci. Ne vem, če je povsod enako ime, je pa verjetno podobno.

ZaphodBB ::

Verjetno dosežeš podoben efekt če po vsej hrani nasipaš vegete,vse ima približno enak okus...Tako pa pri kitajcu isto razne omake ki so si enake/podobne..Pač kako je narezano pa mogoče isto zaradi tega ker bi se naj jedlo z palčkami in ta velikost najbolj ustreza...

Zna pa bit da veliko ljudi nebi jedlo njihove pristne hrane in so pač rahlo prilagojene.


Kitajci so v Sloveniji morda zadnjih 15 let? Po zahodu pa harajo že vsaj 50 let, v tem času so verjetno sprobal svašta in se je nekako ustalil njihov "železni" repertoar. Na tega vplivajo predvsem surovine, ki so na zahodu široko dosegljive (posledično poceni) ter okus zahodnjakov.

Tako si jaz razlagam, zakaj imajo po VSEH zahodnih kitajskih restavracijah isti repertoar.

JesusChrist ::

meni je tudi presedla ta hrana ker je praktično vsepovsod isto. ali pohano ali pa tista sojina omaka z mesom in zraven riž. toliko soli ne pojem v celem tednu kot v enem obroku tam. yak yak.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Zmajc ::

Ko sem bil pred leti na kitajskem nam je bilo rečeno, da je hrana ki se prodaja v kitajskih restavracijah v Evropi in v ZDA prilagojena okusu zadnjakov in ni čisto pristna kitajska hrana.

innerspace ::

JesusChrist je izjavil:

toliko soli ne pojem v celem tednu kot v enem obroku tam.


Res je, ponavadi sem zelo dehidriran po kitajskem obroku.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Phantomeye ::

Pithlit je izjavil:

Phantomeye je izjavil:

Ocitno bom moral res it v kakšno kvalitetno azijsko restavracijo, da bom vsaj približno okusil pristno azijsko kulinariko.

Niti ne. Lahko greš na kitajsko pa zaviješ v taprvo betulo. Al pa Vetnam, Tajska, Koreja... nima veze.

V evropi pristne azijske hrane ne boš jedel.


Zato sem pa napisal približno.

Jaz mislim, da je razlika v hrani, kjer daš za menu 5€ in kjer daš 30€+

Mipe ::

Govedina po mongolsko je kitajska hrana?

To je tako kot da bi Dunajski zrezki bili slovenska hrana...

tony1 ::

Half-Saint je izjavil:

V vseh kitajskih restavracijah, ki sem jih do danes obiskal, imajo identične jedilnike in tudi hrana ima isti izgled/okus. Ali kdo ve kje nabavljajo hrano? Občutek imam, da predpripravljeno konzervirano hrano pripeljejo v kontejnerjih, potem pa samo še pogrejejo ter servirajo. Se motim?


Odgovor je enostaven: ker so vsi iz iste "firme", če veš kaj mislim (Btw., nihče naj se ne slepi, da lahko ena povprečna, a pridna Kitajska družina doma prišpara toliko, da se preseli k nam in kupi eno povprečno slo oštarijo, in začne biznis. 15 let nazaj, pa še toliko manj. Torej je posredi... (odgovorite sami)). Vsi Kitajci iz restavracij pri nas, v Avstriji in na Madžarskem so doma iz enega in istega mesta, zato so si tudi organizacija oštarij, jedilniki, način priprave hrane itn. zelo podobni.

Ampak, kljub vsemu, iz tega ne bi delal zaključkov, da je s hrano kaj narobe. Je čisto povprečno zdrava in sam jo čist rad jem... ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

#000000 ::

To ne vem če so iz istega mesta, vem pa da vsako enkrat mesečno obišče isti BMW z Dunajsko tablico.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kuharija,... oziroma kaj jeste? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13319681 (17385) Unknown_001
»

Nakup voka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12944747 (30849) echo
»

Prvič v kitajsko restavracijo, kaj priporočate ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8323083 (20226) Grumf
»

Vok in stir-fry (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6716736 (14337) Brane22
»

Kebab vs. ostala hitra hrana (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15249022 (44687) PINki

Več podobnih tem