» »

Kamera ali DSLR?

Kamera ali DSLR?

Blazod ::

Pozdravljeni, v namenu imam začeti snemati, kratke filmčke, pa me zanima kaj bolj priporočate, da se sama zadeve snema s kamero ali z dslr-jem? Katere naprave priporočate? Želim, da je HD video (720p).

Hvala za pomoč in lep pozdrav,

PA SREČNO NOVO LETO 2012! ;)

kuglvinkl ::

A nismo mel teme z enakim naslovom pred parimi dnevi?

Rippy ::

Skoraj definitivno dslr. Načeloma lahko snemajo pri zelo visokem ISO (torej v primeru slabe svetlobe).

Recimo, kot zanimivost; zadnji del šeste sezone House md je bil sneman v celoti z Canon eos 5 mk2

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Rippy ()

Zvezdica27 ::

lp,

dslr je precej nepraktičen - za domačo uporabo. Če misliš na otroške zadeve, familija itd, potem vsekakor kamero. Če misliš kaj bolj tko, projektki itd - še vedno kamera (kvalitetnejša). Če mislš ful profi in imaš čas in voljo, DSLR, v tem primeru pa se stegni vsaj do canon 7d (%DmkII), ne osnovnih 500-550-600D ali 60D.

Sam sem precej za službo čaral ker smo letos nekaj snemali in ... z DSLR je bil kar križ - so pa lepši posnetki. Kamera bi bila enostavnejša, tudi že sama kompresira in osnovno obdela video.

In ravno dejatvo da se ob slabi svetlobi predlaga DSLR je zavajajoče, kamere se v teh primerih obnesejo odlično, ker že tovarne vklučijo avtomatske mehanizme in ne rabiš skrbeti.

Še bolj enostavno: ker to sprašuješ, vsekakor kamero!

zz

jype ::

Zvezdica27> Še bolj enostavno: ker to sprašuješ, vsekakor kamero!

Se strinjam.

Če bi rad z DSLR delal video, potem hočeš vsaj

floyd1 ::

Problem pri HD kameri je, da je "umetniško" igranje (npr z DOF) z njo zelo težko ali (včasih) nemogoče. Vsaj, če je govora o teh kamerah za ca. 1000 EUR. Če gre za umetniške filmčke bi znal biti DSLR v nekaterih primerih boljša izbira, je pa točno tako, kot je napisal Zvezdica27.
Sicer se kot dobri video fotoaparati (niso pa to klasični DSLR) smatrajo tudi Sony A55/A65/A77, pa npr. Panasonic GH1, vsekakor 7D ni edina opcija.
Tisti "House" pa je bil Z DSLR posnet le za reklamo.

zagi123 ::

Vsekakor kamero. DSLR so precej bogi za video, uporabni edino za no/low budget zadeve. Kak Panavision Genesis, Arri Alexa ali pa že Sony F35 odpihneta DSLRje.
So pa slednji 4k, sam itak mal rezerve ne škodi, a ne.

M-XXXX ::

Tisti "House" pa je bil Z DSLR posnet le za reklamo.


According to a tweet by director Greg Yaitanes, the production crew shot this year’s season finale using the HD video recording feature of a Canon 5D Mark II DSLR still camera.

In replies to fans’ questions on Twitter (via PetaPixel), Yaitanes says that the $2500 Cannon camera was perfect for the finale’s many “tight” scenes. During filming, the production crew didn’t use any stabilization features or tools beyond a small tripod, and used only a couple lenses aside from the standard Canon lenses

LuiIII ::

Sam imam Sony NEX-5N in menim, da se da kar lepo snemati družinske zadeve. Pa še fin slowmotion se da posneti (1080p/50 oz. 60Hz). Seveda pa je vse skupaj daleč od namenskih mehkih video objektivov (mehka zoom in zaslonka).

Rippy ::

Pokaži mi kamero v cenovnem rangu pod 5000€, katera lahko posname perfektni video s svetlobo od lune ali le eno svečo v sobi. Nekateri DSLR-ji zmorejo izjemno čisto sliko pri 15000-35000 ISO in počasi prihajajo z 100000+ ISO (sicer ni preveč uporabno).

Rippy ::

http://www.zacuto.com/shootout

Ah to sem iskal :). Začnite z Webisode 1: It's All About Latitude. Če vas približno zanima zmogljivosti DSLR je zadeva izjemna predstavitev/review.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Rippy ()

mikko ::

na dSlr ni autofocusa...
Nekdo je zgoraj odsvetoval Canon 60D, pa verjetno z njim ni nikoli delal...
60D je super, ga imam sam. Super je, ker ima vrtljiv LCD, kar pride tako pri videu, kot pri fotografiji zelo prav! (za razliko od 7D).

Ampak, kot so ti dejali že pred mano, dSlr je super za art, moraš si vzeti čas in veliko potrpežljivosti...
Za kar tako malo je pa bolj primerna kamera oz. kakšen kompakt (sam sem presenečen nad Sony HX5, priporočam).
Moj naslednji nakup je pa goPro :)

Tim55 ::

moje izkušnje:

zadnjih 10 let si doma lastimo panasonic-ovo dv kamero (vmes smo zamenjali za novejši model) v rangu 500-600€
sedaj se odločam še za nakup nikona d5100 oziroma canona v tem cenovnem rangu, nikona sem v trgovini tudi testiral

kar se tiče snemanja videa sem bil razočaran-zoomiranje je zelo slišno, pri avtofocusu se nikon preveč "zaganja". panasonic ima večjo globinsko ostrino ter bolj nežne prehode avtofocusa iz ene točke snemanja na drugo...da ne govorim kako lepo kamera sede v roko (zelo praktično, če snemaš na terenu)...

zagi123 ::

Kva ti bo zoom in autofocus pri videu, lol.

Tim55 ::

am..ja kaj pa ti snemas da ne rabis zooma? A fokusiras pa manually?

Robert ::

Tim55 je izjavil:

moje izkušnje:

zadnjih 10 let si doma lastimo panasonic-ovo dv kamero (vmes smo zamenjali za novejši model) v rangu 500-600€
sedaj se odločam še za nakup nikona d5100 oziroma canona v tem cenovnem rangu, nikona sem v trgovini tudi testiral

kar se tiče snemanja videa sem bil razočaran-zoomiranje je zelo slišno, pri avtofocusu se nikon preveč "zaganja". panasonic ima večjo globinsko ostrino ter bolj nežne prehode avtofocusa iz ene točke snemanja na drugo...da ne govorim kako lepo kamera sede v roko (zelo praktično, če snemaš na terenu)...


Po napisanih testih Nikon D5100 ni najbolj primeren za video, boljši je Canon 600D, ki ima sedaj v akcijah ugodno ceno. Sicer pa pri meni velja za slike fotoaparat za snemanje pa video kamera.

tx-z ::

Prednosti DSLR:
*velik senzor - veliko lepša, bolša slika, lahko maš večji ISO, ,...
*zamenljivi objektivi - torej, maš dobre leče in zard tega spet lepša slika...

Slabosti DSLR:
*slabo avtomatično ostrenje pri snemanju (če sploh)
*slab image stabilisation (odvisen od leče, ta pa tut ne bo tok dobr kakor pr kameri), tko da je fajn da maš stojala
*velik, težji, manj praktičen
*drago (objektivi dragi)
*notranji mikrofon najbrž ni neki najbl primeren za vse, rabš dodatnga zunanjega

Prednosti kamere:
*majhna, priročna
*dobro avtomatično ostrenje
*na isti kameri maš tako velik zoom (10x pri boljših->25x pri malo slabših) kot wide

Slabosti kamere:
*majhen senzor -> slabša slika kot DSLR
*za zunanji mikrofon,..mora imeti vhod(cenejše nimajo)

To je tko na hitr. Lahko kdo še kej dopolne. Če boš mel dost časa za snemat je DSLR primerna odločitev. Prav tako je kamera dovolj dobra odločitev tudi če boš imel dost časa, ampak je hkrati dobra tudi kadar ga nimaš.

Načeloma vse nove kamere (3leta stare in novejše) in dslrji snemajo vsaj na 720p, v večini tudi 1080p.

In ja, kšne videospote al pa nanizamke so že posnel z DSLRJI in je najbrž tut bolš kakor s kamerami. Ampak to je studio. Poglej si recimo, kako so hobbita snemal. (http://www.red.com/ in ) ..Torej vse je odvisn od tega kok si prpravln porabt časa za snemanje in kok maš denarja. :)

Moj predlog je edino da če kupuješ kamero, ne kupovat najcenejše (tiste, ki imajo samo 1-1.5megapixel senzor, ampak tiste ki imajo 3 ali več...) To ni tisto k na kameri piše 10Megapixel slikanje, ampak ko greš v specifikacije gledat velikost senzorja pa kok pixlov ma. Med tistimi z 1.5 in 3 je občutna razlika.
tx-z

Tim55 ::

@robert: no saj, jaz samo pravim da me je konkreten model razocaral...drugace pa se tudi jaz drzim nacela, da se s kamero snema, s fotoparatom pa fotografira.

krebs11 ::

Jaz imam že več kot 2 leti kamero Sony cx105 HD, pa kar veliko snemam z njo, tako da če misliš snemat je boljša kamera, pa tudi slikaš lahk z njo, nekatere že imajo 7MP, boljše 12MP, moja ima 4MP pa so že kar dobre slike, video je v HD super, seveda če maš LCD TV, pol zelo paziš razliko,jaz večina snemam kar na roki, redko kdaj s stojalom, se navadiš, da imaš kokr tolk pri miru roko, drugače pa za to skrbi stabilizator, malo boljše imajo zelo dobrega, drugače pa, če bi jaz še enkrat kupoval kamero bi kupil isto Sony, samo kakšen boljši model z 12MP:
http://www.sony.si/product/cam-high-def... ali pa
http://www.sony.si/product/cam-high-def...
Pred to kamero pa sem imel mini-DV kamero
LP

tx-z ::

Nej te ne zavedejo megapixli s kerimi lah slikaš. Za to si kup fotkiča. V resnici lahko slika samo s toliko kokr ma velikost senzorja. Do 500€ majo ponavad 1.5MP, do 800€ ponavad 3MP, nad 1000€ 3 ali 6 MP. Vse ostalo je samo interpoliran na večjo resolucijo, in ne pridobiš nč :) Itak pa s kamero bl redko slikaš...
tx-z

Zvezdica27 ::

mislm... kere buče. Vidi se, da noben še ni resno snemal z DSLR. Verjemite, da za 99% potreb je obična sony kamera čez glavo. DOF in ostalo je v 99% nepomembno. Velikost senzorja je pri videu popolnoma nepomembna v 99,5% primerov. Za art in namenske shote ne rečem, sam... če bi tip to delal profi, bi DSLR že imel.

Kar se tiče pa megapikslov, pa vsem dajem v razmislek, da je 1920 x 1080 "samo" 2 MP. Več kamera ne rabi (za 1080p, za 720p še manj, itak noben ne bo opazil razlike), ostlao je marketinški nateg v zadnjico. Tudi za sliko več skor nima haska (če nisi profi in delaš povečave), res pa je da so slike s kamero slabše (tu pa veličina senzorja šteje).

Prišpraraj denar, kupi kamero. Rabljeno, jaz ne bi Sony (zaklepajo funkcije na Sony produkte).

Mimogrede, če pa jo kdo prodaja, rabljeno, pa naj mi le pošlje ZS, eno bom kupil v kratekm.

zz

telexdell ::

Sploh ne vemo, kje in kakšne kratke filmčke bo snemal avtor tem, pa toliko nasvetov. Razlika je, če snemaš kratke filmčke v studiu ali na terenu. Razlika je ali snemaš kratke filmčke za amatersko ali profesionalno rabo. Razlika je ali snemaš kratke filmčke za družinsko ali komercialno rabo.
V studiu si lahko omisliš težjo opremo, na terenu pač lažjo . Če snemaš filmčke za komercialno rabo (reklame, poroke, praznovanja...) ni problem prenos težje opreme, če jo le za družinske namene zna poleg otroka v eni roki, pa njegovega bicikla v drugi to večkrat predstavljati problem.
Sam sem mnenja da za družinsko rabo in potovanja pride v poštev izključno kombinirana naprava. Ali fotoaparat z možnostjo zajema kvalitetnega videa (nepomembno ali kompakt ali DSLR) ali kamera z možnostjo zajema fotografij v taki resoluciji, da je možna kvalitetna izdelava fotografij z nekaj izreza (tam 4-5 M). Poznam namreč kar nekaj ljudi, kateri so si kupili spodobno kamero in spodoben fotoaparat potem pa nosijo s sabo le en artikel, na drugem pa se nabira prah.

PS- sam si lastim Pentax K-X DSLR kamero z možnostjo zajema videa 720p in mi povsem zadošča za izdelavo družinskega arhiva dogodkov.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fotoaparat vs. kamera?

Oddelek: Zvok in slika
276125 (5508) schurda

kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
20425808 (22650) bluefish
»

DSLR ali kamera

Oddelek: Kaj kupiti
353590 (2760) LordTado
»

dslr in zajem videa

Oddelek: Zvok in slika
222415 (2008) M-XXXX
»

Canon predstavil nov DSLR-fotoaparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
549112 (7142) MrStein

Več podobnih tem