» »

Pregled leta 2011

Pregled leta 2011

2011 v besedi in sliki.

Slo-Tech - Ob začetku novega leta objavljamo pregled najbolj branih novic.

Začelo se je z Applovim letnim poročilom, v katerem je pisalo, da ste l. 2010 še posebej zavzeto kupovali bele izdelke (podvojeni dobiček 6 miljard dolarjev ob 38,5% bruto marži). Sledi Arabska pomlad - serijo protestov, državljanskih vojn in revolucij širom severa Afrike in Bližnjega vzhoda. Zanimivo vprašanje je bila vloga interneta in socialnih omrežij pri organizaciji demonstracij, kar je številne vlade primoralo k razmisleku o blokadi ključnih storitev. Egipčanska vlada je šla celo tako daleč, da so odklopili vse internetne povezave s tujino. Revolucija se je seveda nadaljevala, o uspehu pa je za zdaj še rano soditi.

Februarja je skoraj 1000 komentarjev doživela novica o razsvetljenju slovenske vlade glede povsem realne možnosti prehoda na odprtokodni operacijski sistem in pisarno, vse v kratkem obdobju treh let. Smelo razmišljanje, ki pa ni vodilo do pravih sprememb. Pogodba z Microsoftom se podaljšuje, cena pa kljub zdaj že dokazanemu obstoju konkurence ne toliko nižja.

Marec se je začel s predstavitvijo iPada 2 - tanjšega, boljšega, belo pobarvanega in ovitega s prijetnim ovitkom. Veselje sicer ni dolgo trajalo, saj je le dobri teden dni zatem svet presunila novica o izjemno hudem potresu na severovzhodni obali Japonske, ki je povzročil močan tsunami, zdesetkal številna obalna mesta in poplavil jedrsko elektrarno št. 1 v Fukušimi. Voda je prestopila protipoplavne zidove in zalila dizelske generatorje, potem pa še uničila električne vode. Nuklearka je ostala brez elektrike za poganjanje hladilnih sistemov. Rezervne baterije so lahko zdržale le tako dolgo in reaktorji 1, 2 in 3 so se začeli pregrevati. Oblasti bi jih na tej točki morale takoj zaliti z morsko vodo, a to bi pomenilo dokončno smrt za nuklearko in izjemno ekonomsko škodo, zato je prevladala odločitev, da reaktor lahko obvladajo in ugasnejo. Napredek, tj. težave pri tem, je pozorno spremljal ves svet, z veliko pripombami glede točnosti in ažurnosti vladnih poročil. Sčasoma so jim stvari ušle z vajeti in je prišlo do več eksplozij vodika, taljenja sredice v reaktorjih 1, 2 in 3, ter izpustov radioaktivne vode in pare v zrak oz. Tihi ocean. Nesreča je skočila z 4. na 7. stopnjo na mednarodni lestvici in velja za drugo najhujšo po Černobilu. Ravno ta mesec so reaktorje dokončno zaustavili in začenjajo delo na sanaciji.

Pomlad se nadaljuje z objavo Rebeccinega hita Friday in zadnje izdaje Firefox 4 z normalnim razvojnim ciklom in pripadajočimi release party-ji. Šalo še ne na stran se je začel prvi april s skrajno neslano šalo o Kitajskih trdih diskih, ki so kot 500GB velike modele prodajali poceni 128MB usb ključek v ohišju od diska, z utežmi in čipom, ki je s prepisovanjem podatkov simuliral bistveno večjo kapaciteto. Na malce bolj resni fronti smo žal morali zapisati o zaključku projekta SETI, ker je pač zmanjkalo sredstev. Mesec je potem zaokrožila redna izdaja Ubuntu 11.04 "stajliš samorog", ki je debitirala nov uporabniški vmesnik Unity.

Maja nas je prijetno presenetil Telekom z najavo posodobitev svoje omrežja, ki so za znatni delež uporabnikov SiOL-a brezplačno in brez dodatnih pogojev trajno povečale hitrost dostopa do interneta. To sicer ni veliko pomagalo uporabnikom Sony Playstationa, čigar spletno omrežje je bilo zaradi vdora hekerjev nedosegljivo ves mesec (in brez vprašanj dobi nagrado polomije leta).

Junija je Ministrstvo za pravosodje je v paket protitajkunsko-pedofilske-teroristične zakonodaje uštulilo bistvene spremembe kazenske zakonodaje. Na kratko: policija si je želela pooblastilo za zahtevanje prometnih in lokacijskih podatkov za celotno bazno postajo, tujina svojo željo po kazenskem pregonu zaradi uporabe piratske programske opreme, obdolženci pa možnost pogajanja o krivdi v zameno za izgubo bogatega paketa obstoječih postopkovnih pravic. Za nameček je izšel še Firefox 5.

Julija se je klepet začasno preselil na Google+, s čimer je Google nakazal, da nad družbenimi omrežji ne mislijo dvigniti rok (Wave pa to). Žal so se uporabniki po hitrem postopku pobrali nazaj na Facebook, ki je letos po številu uporabnikov nekoliko padel, zato pa so neizmerno povečali količino zbranih in oglasi-bilnih podatkov, s projekti kot je Timeline (vpiši vse od rojstva naprej) ali Open Graph API-jem, ki uporabnike z freebiji motivira k opravljanju vse svoje spletne aktivnosti kar v Facebookovem okvirju, in tu mislimo vse od poslušanja glasbe (Spotify), gledanja videov (Netflix), igranja iger (*Ville) in branja časopisov. Teh podatkov je bilo toliko (> 1200 listov na povprečno osebo), da so na zahteve za izročitev kopije uporabnikom začeli pošiljati le določene kategorije. Regulatorji so jih sicer glede nespoštovanja zasebnosti precej tepli, v smislu, da ne smejo več retroaktivno slabšati stopnje varovanje določenih objav in da bi bilo dobro uporabnika o tem kaj vprašati. Podjetje se ne pusti motiti, kot tudi ne uporabniki - navsezadnje - če si želite nekaj ohraniti zasebno, potem tega pač ne dajte na Facebook. Kaj, vaši frendi so to dali gor namesto vas in vas potem še potaggali? Jeba...

Avgust? Komisija za preprečevanje korupcije je, ob podpori informacijske pooblaščenke in drugih upravnih organov, objavila razčlenjene podatke o javni porabi. Javnosti je s tem jasno postalo vidno, kdo pije, kar država in lokalna samouprava plačata. A ti podatki so šele začetek - odlično izhodišče, če hočete - za nadaljnje raziskovalno novinarstvo. Tukaj se mediji žal niso preveč izkazali. Bojda se ne splača novinarja 6 mesecev plačevat za nekaj, kar morda ne bo obrodilo sadov in ne more dobiti Viktorja, tudi če jih.

Septembra je švicarski CERN objavil, da so nevtrinom izmerili hitrost, hitrejšo od svetlobne, sicer le malenkostno, a vseeno. Fizikalni svet zdaj raziskuje, kako je to lahko možno (če je sploh), iskanje Higgsovega bozona pa se nadaljuje. Energijsko območje, kjer bi lahko bil, so močno zoožali in v njem že izvedli eksperimente. Analiza resnično obsežnega nabora podatkov naj bi bila zaključena v letu 2012.

6. oktober nas je vse presunila novica o smrti Steva Jobsa, po večletnem boju z rakom trebušne slinavke. Steve je bil med soustanovitelji Appla, zaslužen za njegove začetne uspehe, izgnan iz podjetja, povabljen nazaj ko je bilo vse več ali manj pod vodo, in potem zaslužen za revitalizacijo blagovne znamke z izdelki, ki so dandanes povsod med nami. Obdal se je s nadvse sposobnimi ljudmi in na novo definiral način predstavljanja izdelkov - na zaprtih konferencah pred fanboyi, izbranimi novinarji, z rabo samih superlativov in selektivnim primerjalnim oglaševanjem, po predhodnem prikazovanju opreme s puščanjem v lokalih. Steve bo globoko pogrešan, zagotovo pa ne bo njegov bebast odnos do konkurence, ki jo namesto s tekmovanjem želi pokopati s tožbami.

Zaključujemo. Novembra so na IT najbolj vplivale katastrofalne poplave na Tajskem, ki so za več tednov zaustavile proizvodnjo trdih diskov vseh vodilnih proizvajalcev. Rezultat je pomanjkanje, višanje cen in rezanje garancij, same dobre stvari. December? #volitve, #trenirka, #virant, širjenje policijskih pooblastil povzročajoča novela ZEKom-1 in take ali drugačne povolilne špekulacije.

Seznam je bil pripravljen s kombiniranjem najbolj branih in najbolj komentiranih novic.

6 komentarjev

Migelo ::

Hvala lepa za ta lepo napisan, polinkan in urejen članek. Najboljši pregled leta kar sem ga kdaj videl!

Loocas ::

Hm.... ampak bi bilo treba omeniti vsaj še fijasko s H67 in P67 platami zaradi defektnega SATA2 krmilnika.

KaRkY ::

Lepo bi bilo tudi omeniti smrt Dennis Ritchie-ja ki je pomagal izumiti C. Žal so vsi takrat skakali okoli smrti Steva, medtem ko so pozabili na Dennisa.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

WhiteAngel ::

Zelo lep pregled. Bravo!

avani ::

super pregled, bravo!

T-Majo ::

Čestitke avtorju.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potres na japonskem (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
432182750 (147362) Mipe
»

Japonska po dobrem mesecu ponovno z jedrsko energijo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3514806 (12618) AtaStrudl
»

Fukušima - jedrski incident, peti dan (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
380110974 (93833) Keyser Soze
»

Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
20877877 (64482) Pyr0Beast

Več podobnih tem