»

Kam z radioaktivno vodo iz Fukušime?

Slo-Tech - V Fukušimi, kjer se je pred slabimi desetimi leti zaradi tsunamija zgodila ena najresnejših jedrskih nesreč v zgodovini, je v približno tisoč rezervoarjih 1,23 milijona kubičnih metrov radioaktivne vode. Poškodovane reaktorje je treba še vedno hladiti, zato se količina uskladiščene odpadne vode vsak dan poveča za 170 kubikov. Upravljavec elektrarne TEPCO večino radioaktivnosti odfiltrira, vsega pa se ne da. Zato ostaja vprašanje, kam z vso to vodo. Kot kaže, jo bodo v tem desetletju začeli izpuščati v Pacifik. Na mizi je bilo še nazdorovano odhlapevanje ali gradnja dodatna dodatnih rezervoarjev. Končne odločitve še niso sprejeli, se pa Japonci nagibajo k izpustu v ocean.

Leta 2011 je Japonsko prizadel hud potres z magnitudo 9,0. Elektrarna v Fukušimi je bila sicer poškodovana, a je tresenje tal prenesla brez posledic za okolje. Reaktorji so se kontrolirano zaustavili. Zaradi poškodb na energetskem sistemu Japonske je elektrarna ostala brez zunanjega napajanja, ki je nujno potrebno...

47 komentarjev

Instagram bo pomagal zatreti prikrito oglaševanje influencerjev

vir: Pixabay

Slo-Tech - Instagram, družbeno omrežje v lasti Facebooka, je pristalo sodelovanje z britanskim regulatorjem za konkurenco in trgovino (Competition and Markets Authority oz. CMA) ter na sprejem določenih ukrepov, ki bi onemogočili prikrito oglaševanje t. i. spletnih vplivnežev. Ti lahko od podjetij dobivajo velike zneske v zameno za promoviranje njihovih izdelkov.

Paket ukrepov naj bi zagotovil, da bodo vse sponzorirane objave tudi ustrezno označene kot take, obenem pa bodo zagnali tudi izobraževalni projekt Medismart, ki bo mlade uporabnike naučil prepoznavati take vrste oglaševanja. Sami vplivneži bodo morali na morebitno poizvedbo potrditi oz. razkriti ali so v zameno za objavo prejeli kakršnokoli gmotno nadomestilo. Instagram se bo pri prepoznavanju takih vsebin poslužil tudi svojih algoritmov in o tem tudi periodično poročal CMA.

Če ste se razveselili, da bo to končno zaustavilo tudi naše afne, je slaba novca ta, da vse zapisano velja le za britanske influencerje ter tiste, ki s svojimi...

13 komentarjev

Iz iskalnih poizvedb je moč sklepati na raka

Slo-Tech - Z iskanjem po internetu s ključnimi besedami za seboj puščamo veliko informacij o stvareh, ki nas zanimajo. Da jih je moč zložiti v osupljive osebne napovedi, ni nobena skrivnost, saj so trgovci že pred leti znali ugotoviti, kdo je noseč. Raziskovalci v Microsoftu pa so pokazali, da je mogoče iz ključnih besed precej zanesljivo sklepati, da ima oseba raka trebušne slinavke, četudi tega sama niti ne ve.

Pred osmimi leti je Google iz iskalnih rezultatov že ugotavljal, kako se po ZDA...

19 komentarjev

Pregled leta 2011

2011 v besedi in sliki.

Slo-Tech - Ob začetku novega leta objavljamo pregled najbolj branih novic.

Začelo se je z Applovim letnim poročilom, v katerem je pisalo, da ste l. 2010 še posebej zavzeto kupovali bele izdelke (podvojeni dobiček 6 miljard dolarjev ob 38,5% bruto marži). Sledi Arabska pomlad - serijo protestov, državljanskih vojn in revolucij širom severa Afrike in Bližnjega vzhoda. Zanimivo vprašanje je bila vloga interneta in socialnih omrežij pri organizaciji demonstracij, kar je številne vlade primoralo k razmisleku o blokadi ključnih storitev....

6 komentarjev

V Fukušimi ignorirali študije o možni višini cunamija

Rezervoarji radioaktivne hladilne vode v Fukušimi

Japan Times - Preliminarni izsledki preiskave jedrske katastrofe v Fukušimi, ki jo je letos marca povzročil potres s sledečim cunamijem, kažejo nadaljnje malomarnosti, ki so bistveno prispevale k resnosti in obsegu katastrofe. Kot piše The Japan Times, je primerjava dogajanja v Fukušimi in relativno neprizadeti bližnji jedrski elektrarni v Tokaiju pokazala, da so bili za hude posledice v veliki meri odgovorni prenizki protipoplavni zidovi, katerih zvišanje je Japonska jedrska agencija predpisala, a ga v Fukušimi niso izvedli.

Že leta 2002 je Agencija izračunala, da mora imeti elektrarna v Tokaiju...

15 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (IV)

BBC

Slo-Tech - Šest dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana.

V zadnjem dnevu je ponovno zagorelo pri četrtem bloku elektrarne, kasneje so poročali, da plameni niso več vidni. Četrti blok je blok, v katerem zaradi eksplozije zevata dve osemmetrski luknji, skozi kateri je zunanjim vplivom izpostavljen bazen z izrabljenim gorivom, ki je bil danes večino dneva precej prazen.

Kot posledica izpostavljenosti gorivnih elementov zraku se je v okolici čez dan nekajkrat močno povečala radioaktivnost, zaradi česar so občasno evakuirali še zadnje delavce iz elektrarne.

MAAE je tekom dneva uradno potrdila poškodbe (delno taljene sredice) reaktorjev v blokih 1, 2 in 3. Do nezanemarljivih temperatur sta se začela segrevati tudi bazena z...

245 komentarjev

Fukušima - jedrski incident, peti dan

Posnetek štirih reaktorjev s torka

Slo-Tech - Pet dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana. Medtem, ko so ob poldne po lokalnem času potrdili, da so reaktorji 1, 2 in 3 v elektrarni Fukušima II ohlajeni in ugasnjeni ter da enoto 4 pripravljajo na popoln izklop, se je drama v centrali Fukušima I nadaljevala. Zapleti pri reševanju problema so botrovali temu, da so francoski strokovnjaki preklasificirali nesrečo na 6. stopnjo (od 7) po INES, kar pomeni drugo najhujšo nesrečo takoj za dogajanjem v Černobilu. Japonci še vedno vztrajajo pri klasifikaciji stopnje 4, medtem ko IAEA še ni podala uradne klasifikacije.

Zgodaj zjutraj so najprej opazili poškodbe na reaktorski zgradbi enote 4, ki bi...

380 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (II)

vir: BBC
BBC - (nadaljevanje Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku)

ponedeljek, 2:10 (CEST, slovenski čas) popotresni sunek magnitude 6,2 strese Tokio z okolico
3:10 za severovzhodno obalo Japonske izdajo opozorilo pred 3-metrskim tsunamijem in evakuirajo nekaj mest
3:18 Japonska TV poroča, da se iz reaktorja št.3. jedrske elektrarne Fukušima 1 vali gost dim
3:20 Gladina morja pri jedrski elektrarni Fukušima upade za 5 metrov, znak prihajajočega tsunamija
3:21 AFP poroča o ekspolziji pri reaktorju št.3
3:24 Kyodo poroča o eksploziji vodika v 3. bloku jedrske elektrarne Fukušima
3:27 TEPCO (Tokyo Electric Company) poroča o dveh eksplozijah v tretjem bloku
3:32 prekličejo nevarnost tsunamija, gladina morja se vrača na normalno raven
...

398 komentarjev

Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku

Shema BWR reaktorja

vir: BBC
BBC - Še ta trenutek se strokovnjaki na japonskem, točneje v jedrskih elektrarnah v mestu Fukušima, na vsak način borijo s tremi vročimi reaktorji, ki jim je po izklopu zaradi potresa in tsunamija odpovedal hladilni sistem.

Jedrsko elektrarno Fukušima I, ki jo je najprej stresel potres stopnje 9,0 po Richterjevi lestvici in zatem še oblil tsunami, sestavlja šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev 440 do 1080 MW električne moči. Pri vrelovodni zasnovi se gre za to, da vroča reaktorska sredica uparja vodo, ki jo obliva, para pa zatem žene turbine in se po kondenzaciji vrne v reaktorsko sredico.

Voda je tako, enako kot pri PWR zasnovi NE Krško, hladilo in moderator. V primeru, da je potrebno tak reaktor zaustaviti, se vstavijo kontrolne palice, ki zaustavijo glavno rekacijo, aktivni...

208 komentarjev