» »

Ozvočenje za lokal

Ozvočenje za lokal

Lukzii ::

Živjo,

spet se obračam s prošnjo na vas, da mi svetujete kako bi lahko "ozvočil" lokal. Gre namreč za lokal, ki je podnevi navaden kafič, ob petkih in sobotah pa se zgodi kakšen party. Dosedanje ozvočenje ni bilo primerno in smo nekaj kombinirali, sedaj pa bi zadeve uredili kot se spodobi.
V mislih sem imel tole
Aktivni bass BEHRINGER B1800D PRO
4 x JBL sateliti
2 x ojačevalec Behringer A500

"Party površine" je za nekje 40-50m2...nabere se lahko do 150 ljudi (v celem lokalu)

Goran's Blog ::

Hm moralo bi delati uredi...osebno teh jbl nisem še slišal!
Če greš na pasivno mogoče kaj takega http://www.musicstore.com/en_EN/EUR/PA/...
Ojačevalec ne bo primeren rabiš kaj bolj konkretnega recimo : http://www.glasbeni-center.com/?article... če smo že pri behringerju!

kar se ojačevalnika tiče; a ne bo tale malčk prehuda (namreč, pri sedanjem sistemu so nam ravno horni odleteli), JBLi mjo rating 150W (in še to dvomim da kontinuirane moči...).

Ojačevalec more imeti večjo moč kot sam zvočniški sistem! Velikokrat se zgodi, da pri ozvočenju gre komponenta zaradi pomankanja moči. Tisti, ki si ga ti dal na raspolago je bolj sudijski ojačevalec in ni za žure!

uh, sem videl, ja...
kaj pa ta ki si ga ti predlagal - res da ima "2x1200", samo jaz imam 4 satelite; bi bilo primerno da bi po 2 vezal na kanal, ali rabim 2 ojačevalnika, kot prvotno...?

Spajky ::

@ Lukzii: Tvoja ideja bi bila kar dobra, le 4 satelite bi moral vzet npr. močnejše z montažo pod strop v vogale. Pa ojačevalec IN vežeš na signal OUT (NE na "direct OUT" izhod!) iz subwooferja (x-Over nastavljen na cca.100Hz), da gre moč za na satelite že brez subBasov!

Pametno bi ti bilo tudi nabaviti tudi kaki vsaj stereo oktavni/10band EQulizer (bolje kvintni/15band); NE terčni/30band-preveč fino! za ga vezat za izvorom signala/mixerjem npr.pred ozvočenjem in nastavit nek kompromis zvoka pri napol polnem lokalu. Namreč pri prazni sali in nabiti sali s folkom, bo zvok bistveno drugačen!

Ojačevalec bi vzel raje drugega-tegale, ki je sicer bolj švoh, ampak zato za poganjat one 4 satelite brez/s "porezanimi" basi (vsak na svoj kanal!) na stropu bo čisto dovolj!
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Spajky ()

@Spajky: tole z rezanjem pod 100Hz je izvedeno že v aktivnem subu...naprej peljem signal na EQ in potem na tvoj predlog ojačevanika...kaj pa moč, jo bo zadosti (tako pri satelitih kot pri ojačevalniku)?

Ma IMHO zadosti moči bo za 50 kvadratov lokala, če bodo sateliti nad glavami s porezanimi basi za zvok. Za drmanje "črev" pri publiki pa itak oni subbass skrbi!

Signal iz EQ pelješ na Sub in pol iz suba na AMP in dalje na satelite!

Jest bi dodatno/preventivno te pasivne satelite tudi malce modificiral oz. visokotoncem (ki ziher nimajo več kot 25W!) bi notri v kišti v serijo na žice zalotal/dodal po eno avto žarnico 12V/20W za zaščito, če bi kdaj kaj slučajno zaosciliralo na visokih, da se ne skurijo, če kišta nima na notranji kretnici (malo verjetno) za visoke vgrajene varovalke. Pri normalni uporabi žarnica itak ne bi svetila po muziki in bi imela minimalen/zanemarljiv vpliv na zvok.

tale z žarnicami je dobra ja...glede na to, da nismo audiofili, bo razlika res zanemarljiva...
ne razumem pa, zakaj pred subom EQ? Sub je aktiven in ima itak filtre, izhode pa ima dvojne (nefiltriran in filtriran - porezano vse pod 100Hz)...

Ja finta z žarnicami pali, samo se s posegom zgubi garancija tudi če se pri modu nič ne pokvari/zjebe, pa še danes je vse bolj plastično in zalepljeno (made in China cheap shit); mislim da zadnje čase tudi s včasih priznanimi firmami ala JBL ni nič drugače. Poleg tega pa sem zdaj videl, da vsebujejo satelit kište neko interno overload protekcijo za zvočnike, pa kao nebi bilo treba nobene modifikacije delat !

Pred subom/za mixerjem EQ pa zato ker to mora bit tako pač; ni treba da ti na dolgo razlagam. Lahko bi se sicer vezalo EQ tudi za ThruOut in samo za satelite preko AMP-a potem nanje, ma oni ThruOut je bolj za aktivne dodatne satelite direkt priklopit jim neporezan signal.

AMP za satelite boš pač priključil na "rezana" OUTPUT-a na subu. EQ+mixer boš pač imel za šankom/pod pultom skupaj z onim 4ch-ojačevalcem najverjetneje. Pa boš lahko vsak par posebej volume reguliral.

Ps.: vse one moči te dni podane za te kište in pa tudi ojačevaleca treba vzeti z malce "soli" oz. "rezerve", ker so za laika malce zavajajoči podatki. Ma za tvoj primer bo vse OK tako kot sem ti svetoval. Samo glej, da bo ojačevalc mel zadosti placa naokoli za hlajenje in ne preveč praha blizu ...;)

Spajky hvala za razlago, čeprav je bla kratka ;).

Bomo sestavli in poročam kako se bo obneslo.

lp

No spet se javljam (po treznem decembrskem premisleku ;) in smo prišli parim stvared do dna...JBLe mi vsi odsvetujejo, ker naj bi bili čunga-lunga roba (beri kitajsko sr...e). Tako da sem sestavil novo konfiguracijo, mi pa prosim svetujte...buđet tam do 1200 EUR. Površina "dancefloora" 40-50m3, nagnete se lahko do 100 ljudi (ali več), višina stropov 3,2m.
Zvočniki
Amp
Sub

hvala za mnenja in lp

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lukzii ()

JBL kar jaz vem delajo v Mehiki nekaj pa tudi v ZDA odvisno od modela drgači je pa tudi vse drugo večinoma Kitajsko.
Drgači če si že na peavey prešaltal mogoče kaj takega:

http://www.musicstore.com/en_EN/EUR/PA/...

al

http://www.musicstore.com/en_EN/EUR/PA/...

@mckmck
hvala za nasvet; opažam pa, da mi večina svetuje aktivni sistem...vprašanje ki se mi pojavlja je, ali bo dovolj srednjih in visokih s takšnim sistemom, kot si dal link? Kako se bo zadeva obnesla v primerih, ko rabimo samo "ambientalno" ozvočneje?

lp

Mislim, da bi bilo zadosti visokih in srednjih tonov in tudi za "ambient" naredit mislim, da ne bi bilo problema. Priporočam ti da jih dobiš kje v sloveniji in greš poslušat v kakšno trgovino.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdelava zvočnikov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
10014089 (2226) gorilla
»

Kateri zvočniki?

Oddelek: Kaj kupiti
113315 (3028) klinker
»

Domača izdelava zvočnika :-> (strani: 1 2 3 4 )

17237505 (20964) čuhalev
»

Vezava zvočnikov

131212 (1089) djensi
»

Aktivni zvocniki (strani: 1 2 )

547401 (6028) Zvezdica27

Več podobnih tem