» »

Ubuntu 11.10 nared

Ubuntu 11.10 nared

vir: Ubuntu
Ubuntu - Danes, na petek štirinajsti, je na voljo sveža različica popularne GNU/Linux distribucije Ubuntu 11.10 - Oneiric Ocelot (sanjavi mali leopard). Prenos je brezplačno na voljo na Ubuntovi domači strani.

Posebej revolucionarnih novosti niti ni. Grafični vmesnik Unity, ki je v aprilski izdaji deloval še nekoliko nedokončano in hroščato, je zdaj bistveno bolj dodelan. Opazili boste prenovljen (= uporaben) alt-tab switcher in pa nov iskalni vmesnik (leče, angl. lenses), ki omogoča integracijo iskalnikov v posameznih programih - npr. glasbenem predvajalniku Banshee ali twitter klientu Gwibber - naravnost v glavni sistemski iskalnik. Zdaj boste lahko posebej hitro našli priljubljen komad, datoteko na disku ali na Google docsih, ali sinočnji tweet. Vse skupaj naj bi bilo tudi nekoliko hitrejše, za kar skrbita posodobljeni 3d vmesnik Compiz in pa knjižnica GTK 3.

Še pred Unity-jem se vam bo narisal nov prijavni vmesnik LightDM, ki zamenjuje dosedanji GDM.

Ubuntu font je dobil tudi ozko (condensed) in terminalsko (fixed) različico.

Ubuntu software center, njihova različica trgovine z aplikacijami, je po relativno slabem sprejemu v desetpikaštirki dobila svež izgled. Ikone so večje, dodatni programi pa lepše razporejeni v kategorije. Veliko uporabnikov je aplikacijo spregledalo v dobro sistemskega upravitelja paketov (Synaptic), zato so tega ga preprosto odstranili.

Srček je Linux jedro 3.0, med aplikacijami pa najdemo sveži firefox 7, thunderbird 5 (ki je zdaj tudi privzeti e-poštni odjemalec), posodobljeni twitter klient Gwibber, zdaj integriran v vse pore sistema, in pa Gnome 3.2, če si ga želite.

Ubuntu je s tem sveža, moderna in lična GNU/Linux distribucija, namenjena zlasti za osebno uporabo. Priporočamo. Namestite ga lahko s CD/DVD ploščka, USB palčice, namesto ali ob boku obstoječega operacijskega sistema. Če rabite pomoč, ste danes proti večeru vabljeni v ljubljansko Kiberpipo, kjer bo (po precej letih) potekal tudi čisto pravi Linux install party.

184 komentarjev

«
1
2 3 4

[D]emon ::

Ce naj bi bil Ubuntu v prvi vrsti namenjem novim uporabnikom, je to, da stalno spreminjajo (in odstranjujejo!) programsko opremo v paketu, kvecjemu minus.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

novinec112 ::

Se strinjam. Sam se Unityja verjetno ne bom navadil, ker mi je stari izgled mnogo bolj pregleden. Da ne govorim o starših, ki bi jih kap zadela, če bi se morali znajti v Unityju.

trnvpeti ::

thunderbird 5?

dux ::

2 napaki v novici: Ubuntu je izšel včeraj, četrtek, 13.10. Vsebuje thunderbird 7 in ne 5.

@[D]emon: Za nove uporabnike je popolnoma vseeno kaj je bilo v prejšnji različici, saj je niso uporabljali (v nasprotnem primeru ne bi bili novi uporabniki) ;). Za tiste, ki pa Ubuntu nadgrajujejo vsi njihovi programi ostanejo, le namestijo se novi.

Če že za kateri cikel, bi ravno za ta težko rekel, da je spreminjanje programske opreme minus. Synaptic je samo zmeda za novega uporabnika, zato ga ne bo pogrešal, napredni uporabniki pa si ga bodo že namestili ali pa uporabljajo ukazno vrstico.
Sprememba Evolution > Thunderbird je tudi dobrodošla, saj ima Thunderbird veliko prijaznejši vmesnik (torej + za novega uporabnika).
Novo enostavno orodje za ustvarjanje varnostnih kopij (deja dup) pa tudi ne bi smelo strašiti novih uporabnikov.
Upanje je v nasih odlocitvah

Pithlit ::

dux je izjavil:

Za tiste, ki pa Ubuntu nadgrajujejo vsi njihovi programi ostanejo, le namestijo se novi.

I'll bite... Komu na čast?
Life is as complicated as we make it...

Aston_11 ::

Pri unity že od vsega začetka pogrešam, da bi delal desni miškin gumb - da bi odprl med drugim lastnosti. Čeprav v resnici na ljubo niso neka nuja, bi pa bilo lepo. Da ti kapne, da je potrebno pognati compiz settings, moraš biti že advanced user.
Synaptic se mi je zdel fajn zadeva, programsko središče je bolj za laične uporabnike. Ne odpre npr. google chroma, jaz to rešim z gDebi, pa še potem so neke težave, ker je treba namestiti še ena dva nova paketa, še še sudo apt-get -f install pognati, da vse dela kot mora.
Skratka - še vedno je malo čudno vse skupaj.
Sicer pa v redu zadeva.

Bom tvegal in upgradal preko javnega wifi. Tako kot zadnjič, ko so bile neke datoteke, ki so imele boobs v imenu in jih jasno wifi ni spustil skozi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

Phoebus ::

apt-get install kubuntu-desktop, pa je rešena težava okoli crappy unityja :)

Aston_11 ::

Ni mi jasno, zakaj naj bi bil unity crapy - 11.04 dela korektno, v 11.10 pa so težave z dodajanjem ikon.

BigWhale ::

Phoebus je izjavil:

apt-get install kubuntu-desktop, pa je rešena težava okoli crappy unityja :)


Potem se bolj splaca zaceti kar s kubuntu install CDjem. :)

5er--> ::

Ne odpre npr. google chroma

Za chromium sem 99% da je notri. (ne morem pa sedaj testirat) =)

Aston_11 ::

5er--> je izjavil:

Ne odpre npr. google chroma

Za chromium sem 99% da je notri. (ne morem pa sedaj testirat) =)


Ni isto, tudi če je podobno.

Key Quest ::

Unity je tako dalec najboljsi Linux GUI.

Zvezdica27 ::

lp,

dobro. Zdaj se bom na drugem računalu poigral z ubuntu, kubuntu in xubuntu. In se potem odločil, kateri ostane na vseh 3 po izdaji 12.04.

Hec je, da sem se zdaj kar navadil na unity, v 1 mesecu. Par stvari je motečih, a dejansko zadevica dobr laufa, če imaš zadosti močan hardware (nov).

komi čakam da probam.

zz

Zgodovina sprememb…

dux ::

Pithlit je izjavil:

dux je izjavil:

Za tiste, ki pa Ubuntu nadgrajujejo vsi njihovi programi ostanejo, le namestijo se novi.

I'll bite... Komu na čast?


IMO je veliko lažje (tudi s stališča nadaljne podpore) vsem namestiti iste pakete kot pa preverjati na primer, če že imaš Rhythmbox in ali ti naj potem namesti Banshee ali ne. Tak sistem bi moral biti tudi precej dodelan, da po kakšni pomoti v programu ali ker imaš paket iz PPA ne bi ostal brez programa za odpiranje e-pošte.
Asociacije z datotekami še vedno ostanejo (oziroma lahko izbereš ali jih boš prepisal ob nadgradnji ali ne), tako da bo glasbo še vedno predvajal tvoj prejšnji predvajalnik.

Ko je nadgradnja končana, lahko programe, ki jih ne potrebuješ, po mili volji odstranjuješ. Če jih kdaj potrebuješ nazaj, namestiš paket ubuntu-desktop.
Upanje je v nasih odlocitvah

carota ::

Morda bi v novici veljalo omeniti da so hkrati izšle še različice Xubuntu, Kubuntu in Lubuntu ter komu so namenjene.

Damiani ::

hm, sam sicer uporabljam kubuntu na namiznem, pa ubuntu(gnome) na netbooku. Sam ko sem pogledal Ubuntu tour , me kr mal mika da bi šel na utility.

dacvetux ::

Od bete naprej laufam 11.10 in moram rečt, da je že beta bila dost bolj stabilna kot 11.04 ob izidu :P Prav lepo teče sistem, nekaj hroščev je ampak kolikor sem launchpad spremljal se kar rešujejo.

Performačno imam feeling da je dost bolj "smooth" v dekstop odzivnosti - phoronix pa je itaq že benchmarkal in ni kaj dost razlike gor/dol napram 11.04 - priporočam pa zRam (http://www.webupd8.org/2011/10/increase..., ki izboljša delovanje swapa (saj dela v ramu) :)

Kar se pa tiče programske opreme, izgleda... - ej, pubeci in dekline, to je LINUX - uredi si svoje, pa če želiš totalno špartansko ali MAC BLING STYLE :D Kar ti paše, to si inštaliraj ali modificiraj, rebuildaj - al pa nekega g33ka zagnjavi da ti uredi :P ... To je to...

Tarzan ::

Ob prvem pogledu Unityja sem gledal kot tele, po pol ure sem se za silo že znašel. Zdaj pa celo v Windowsih z mišjo drkljam po levi strani zaslona in iščem meni. Ko se ga navadiš, kar je hitro, je Unity fenomenalna zadeva. Trenuten upgrade mi je malo zjebal obveščanje v opravilni vrstici (Empathy), ampak mislim da bojo v roku par dni poštimali.

lovrenca ::

Osebno mi je bolj všeč novi gnome shell tako, da kdor ga hoče sprobat : sudo apt-get install gnome-shell
edit: nato ob prijavi izbereš GNOME

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lovrenca ()

Knez Fjodor ::

Menda nova različica zaradi kernel težave kuri več baterije. Je kdo že opazil kaj takega?

driver_x ::

Zanimivo se mi je zdelo, ko me je računalnik med namestitvijo fotografiral za prijavno sliko. Nekaj, kar sem prvič videl na Macu.

zee ::

dux je izjavil:

2 napaki v novici: Ubuntu je izšel včeraj, četrtek, 13.10. Vsebuje thunderbird 7 in ne 5.

@[D]emon: Thunderbird je tudi dobrodošla, saj ima Thunderbird veliko prijaznejši vmesnik (torej + za novega uporabnika).


Thunderbird je res bolj prijazen do uporabnika, vendar se mu niti priblizno ne svita, kako dostopati od Exchange streznikov, kar Evolution vsaj pogojno zna.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

bosmla ::

Naj vprasam: Deklica je dobila prenosnik HP 635 E-450 (AMD Dual-Core E-450 1,65 GHz; RAM 4GB) s prednamescenim SUSE Linux Enterprise 11.
Sicer je s tem OS-om zadovoljna vendar bi ji jaz vseeno raje zamenjal za Ubuntu pa me zanima ce je 11.10 ze primeren za AMD Fusion oz. ce se mi sploh splaca zamenjat OS.

dux ::

@Knez Fjodor: To je zelo odvisno od strojne opreme, ki jo imaš.
Upanje je v nasih odlocitvah

technolog ::

@bosmla, vsekakor ji poskusi dati ubuntu! Všeč ji bo!

Prej ji naredi backup /home/ direktorija in enostavno poskusi namestiti. Če kaj ne bo šlo po načrtih, imaš pa še vedno SuSe recovery CD, ki si ga dobil z računalnikom in skopiraš /home/ imenik nazaj.

LorD_DDooM ::

@bosmla: Sam sem bil v podobni situaciji, ko sem pred kratkim sestri dostavil HP 635. Najprej sem ji namestil 11.04 in Unity 2D z odprtokodnimi gonilniki. 11.10 uporabniško izkušnjo le izboljša (najprej me je malo skrbelo glede vmesnika Unity, kako se bo znašla, ampak zadeva je stekla v minuti).
Edino naredi backup /home mape in poigraj se Unity 3D/2D z dodatkom ccsm (lahko pomanjšaš ikone, itd).

driver_x ::

@bosmla: če ti Unity ni neka nujna zadeva, potem raje ostani na Susetu, saj je do uporabnika prijaznejši in enostavnejši za upravljanje (yast), vsaj pri meni pa je tudi stabilnejši.

alessio2 ::

Keri desktop za Ubuntu 11.10 pa je dovolj "light" in hardversko nezahteven za starejši prenosnik, ker stara grafična ne podpira vseh dobrot in se ubogi procesor muči za vsak prikaz okna.
Lubuntu je drugače rešitev, samo sem že Ubuntu naložil, pa bi rad samo desktop zamenjal.

eVro ::

Še vedno mislim, da bi moral biti ime Orgasmic Octopus...

bosmla ::

Aha hvala vsem...
@LorD_DDooM pa zadeva tekoce deluje, za to ATi grafiko pravis bolse odprtokodne? pa se: V skatli baje ni bilo SuSe recovery CD si ga ti dobil?
@sammy73 kaj pa prihodnost? Se ne bo pozneje pritozevala, da ji tega nisem omogocil :P?

JesusChrist ::

No jaz pa mam malo off vprašanje, ki se ne tiče le (x/k)ubuntuja ampak tudi preostalih distribucij: ali obstaja kaka zares dobra alternativa za dreamweaver v linuxu? Sam sem iskal lep čas in nisem našel nič pametnega. In to je ena izmed glavnih stvari zaradi katerih ne presedlam na linux na svojem laptopu, četudi bi zelo rad. Vglavnem mi prestop preprečujejo photoshop, dreamweaver in pa steam. Dual boot-a pa ne maram ker na koncu itak vedno uporabljam (oz vsaj 99% časa) windows :rolleyes: Torej prosim predloge za res dobre alternative in se opravičujem za off.

Drugače pa še me zanima zadeva glede primerjave ubuntu (trenutno pač 11.10) in kde različice fedore... kaj izbrati?
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Nanthiel ::

Stvar sem včeraj sprobal kot Live distribucijo z USB palčke, na netbooku z N280 procesorjem (na roke računam hitreje). In moram rečt, da je zadeva tekla zadovoljivo gladko, kljub vključenim efektom in podobnim stvarem. Zelo je všečno, da veliko prostora pusti za delo, ker se tista vrstica na levi umakne in zato, ker so FEVH meniji skriti v naslovno vrstico. Kako bo stvar ugajala novim uporabnikom ne vem, vsekakor pa je ravno tako lepa (in verjetno praktična) kot kak Apple, z razliko v ceni.

Aja, jaz primerjam hitrost z mojo privzeto distribucijo -- Arch Linux, kjer imam za UI naložen samo Openbox, tako da je zadeva privzeto hitrejša. Poleg tega sem Ubuntu poganjal z USB palče, kar zagotovo vpliva na hitrost!

LorD_DDooM ::

@bosmla: za dotični sistem (E-450) ti lahko povem, da dela brez problemov na odprtokodnih gonilnikih (vsaj 11.04 z jedrom 3.0.0 je). Zaprtokodnih gonilnikov sploh nisem sprobaval in jih tudi ne bi, če ne bo kake hude potrebe. Priporočam pa testiranje Unity 3D/2D (lahko z LiveUSB, oboje funkcionira). Iz prve deluje vse, skype, kamera, suspend/resume, uptime 5h (s fglrx gonilniki bi šlo še več).
V škatli poleg ni bilo nobenega dodatnega medija. Zato pa narediš backup /home mape, ob namestitvi novega sistema narediš dve particiji (/root in /home), ročno določiš točke namestitve in namestiš. Če gre kaj narobe samo ponovno namestiš SUSE na /root, /home mapa in vse nastavitve, maili, slike, ti ostanejo ohranjeni.

šernk ::

ok, moji vtisti so par urni uporabi :)

ne vem a moram vržt moj 5 let star PC (z rahlimi nadgradnjami) v smeti al kaj, skratka spet se je pojavilo precej težav.

težava da v VLC mi je izklapljalo zvok od verzije 10.10 dalje, se je preselila še na totem. super...no vsaj v VLC mi je zgleda uspelo odpravit z nastavitvami za ALSA (prej ni pomagalo).

tako totem kot VLC sta vedno mi zmrznila in sedaj zjutraj še novo presenečenje. no audio inputs detected. saj ne da še ob 3 zjutro ko sem računalnik ugasnil je zvok deloval. deloval je tudi 1 sekundo po loginu pol pa crknu. pomagalo ni nič, tako da trenutno je drugi install čez, po pol ure uporabe, imam precej manj težav, kot da bi šlo prvič nekaj močno narobe.

we will see, imam pa res z vsako verzijo več problemov.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

bosmla ::

@LorD_DDooM hvala

dux ::

@Nanthiel: ne poznam zamenjave za ta 2 programa. Če imaš voljo in čas se wine počasi izboljšuje in zdaj Dreamweaver in Photoshop za silo delujeta (your milage will vary).
Upanje je v nasih odlocitvah

driver_x ::

A je mogoče Launcher pri Unityju premakniti tudi na spodnji rob?

Drugače pa vsaj GUI deluje lepo popeglano in je tudi zelo podoben OSX-u (launcher, skupni meni na vrhu zaslona, pozicija gumbov) kar sploh ni slabo.

Redorange ::

novinec112 je izjavil:

Se strinjam. Sam se Unityja verjetno ne bom navadil, ker mi je stari izgled mnogo bolj pregleden. Da ne govorim o starših, ki bi jih kap zadela, če bi se morali znajti v Unityju.


Veš kaj,
moja mati se ga je prav lepo privadla.

šernk ::

unity je zakon, le privadit se ga moraš. staršem sem pa povedal kje je kaj in to je bilo to.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

******* ::

JesusChrist je izjavil:

No jaz pa mam malo off vprašanje, ki se ne tiče le (x/k)ubuntuja ampak tudi preostalih distribucij: ali obstaja kaka zares dobra alternativa za dreamweaver v linuxu? Sam sem iskal lep čas in nisem našel nič pametnega. In to je ena izmed glavnih stvari zaradi katerih ne presedlam na linux na svojem laptopu, četudi bi zelo rad. Vglavnem mi prestop preprečujejo photoshop, dreamweaver in pa steam. Dual boot-a pa ne maram ker na koncu itak vedno uporabljam (oz vsaj 99% časa) windows :rolleyes: Torej prosim predloge za res dobre alternative in se opravičujem za off.


Preveri te programe. Mogoče ti bo kakšen zadostoval:
NVU, KompoZer, Quanta, MonoDevelop, Geany

Sicer pa je zadnja verzija, ki naj bi dobro delovala z uporabo WINE CS4:
http://appdb.winehq.org/appview.php?app...

Mitja358 ::

Sprobal 11.10 z Gnome 3.2. Zelo razočaran zaenkrat. Pol besedila ne vidim, ker je v hieroglifih! Nekaj ni v redu. Pa tudi orodna vrstica ne deluje kot mora. Odprtih programov skorajda ne vidim, le bled obris ko so minizirani.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mitja358 ()

dacvetux ::

@šernk - javi katero audio kartico imaš (kaj ti izpiše pri ukazu v terminalu: lspci | grep audio)
@Mitja358 - hmmm... zveni po težavah z grafičnimi driverji - kaj ti izpiše pri: lspci | grep video in lsmod | grep drm

Mitja358 ::

dacvetux je izjavil:

@šernk - javi katero audio kartico imaš (kaj ti izpiše pri ukazu v terminalu: lspci | grep audio)
@Mitja358 - hmmm... zveni po težavah z grafičnimi driverji - kaj ti izpiše pri: lspci | grep video in lsmod | grep drm


Možno je, da je težava z gonilniki, ker sta bila na izbiro dva lastniška gonilnika in novejši se ni hotel namestit.

Sedaj pa sem že zbrisal ker mi je pojedel živce!

dacvetux ::

Daj da ugibam - ATI? :D

mikko ::

Obstaja za linux Photoshop, Lightroom, Premiere, Skype...?

Mitja358 ::

dacvetux je izjavil:

Daj da ugibam - ATI? :D


Jp, samo do zdaj je bilo v vseh verzijah OK. Zdaj pa sta dva driverja in ta novejši noče delat. Mogoče je treba dati času čas. :)

šernk ::

@dacvetux, zaenkrat mi dela vse, ful se mi ni dalo ukvarjat kaj je narobe, ker je bilo vse narobe (je pa res da sm neki eksirimentiru pri inšalaciji z enkripcijo in postavitvijo particij).

zdaj sm postavu tako kot mora bit in zaenkrat sem brez težav, tudi kar prej ni delalo trenutno dela :)
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

dary ::

mikko je izjavil:

Obstaja za linux Photoshop, Lightroom, Premiere, Skype...?

Enkrat mi je uspelo namestiti Photoshop CS4 z PlayOnLinux... Kolikor sem probaval je OK delalo.
Skype je na voljo v linux različici na uradni strani skypa, za ostale programe ki si jih navedel pa ne vem ker jih nisem poskusil ;)

opeter ::

Ali lahko "launcher" z leve strani premakneš recimo dol, na sredino?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Debian preklopil z GNOME na XFCE (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10925694 (21814) enadvatri
»

Ubuntu Oneiric Ocelot 11.10 (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Operacijski sistemi
813180772 (146711) Icematxyz
»

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Operacijski sistemi
999133561 (96447) Icematxyz
»

Linux Mint 12 zunaj, ponuja dobro staro gnome izkušnjo

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4914323 (10409) Icematxyz
»

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Operacijski sistemi
981166579 (139226) Icematxyz

Več podobnih tem