» »

Podpiranje slovenskih proizvodov

Podpiranje slovenskih proizvodov

«
1
2

dark_coffee ::

Zanima me, ali kaj gledate na to oz. ali raje kupujete slovenske proizvode in tako podpirate naše gospodarstvo? Ali vam je vseeno? K tej temi me je zbodel en današnji članek o propadu slovenskih firm, ki so včasih izdelovale kvalitetne in dobre zadeve, vendar se jim ni obneslo, da bi obstale na tržišču.

Sej razumen, da je pač gospodarska kriza itd., ampak naša industrijska, prehrambena in konfekcijska industrija je že od prej globoko v dreku, nam pa po trgovinah ponujajo samo eno uvoženo robo. Prav razkuri me dejstvo, da je zdej že skor vsaka cunja, ki jo kupiš; made in China. Dobesedno sovražim kupvat stvari od teh Kitajcev, ki bohve kašne strupe in svinjarijo uporabljajo.

Moje mnenje je, da bi slovnske firme mogoče morale delat manj kvalitetne stvari, vendar pa zato cenejše.

mtosev ::

Mi je čisto vseeno. Kupujem tisto kar mi je všeč:D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Boeing ::

če je kvaliteta vsaj nekje tam-tam, če je le možno kupujem slovensko. jebatga, malo pa sem patriot.

Oz. kupim slovensko neglede na kvaliteto, če ima izdelek sentimentalno vrednost (spomini iz otroštva, recimo). Ampak tega je dandanes že bore malo.

Sicer pa kupujem večino preko ebaya, kar pomeni uk/usa/hk. Jebatga, za robo ki je v vsakem primeru made in china/taiwan/vietnam, ne mislim plačati n-krat več samo zato, da se vmes pase še nebroj dilerjev.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

mikena ::

dark_coffee je izjavil:

Moje mnenje je, da bi slovnske firme mogoče morale delat manj kvalitetne stvari, vendar pa zato cenejše.

Računica se ne izide. Sicer nisem neki ekonomist, pa vseeno... Slovenske firme ne morejo konkurirat v poceni, ker se take zadeve izdelujejo na Kitajskem, kjer ljudje delajo za manjše pare. Mi lahko ciljamo na kvaliteto in prepoznavnost znamke, zaradi česar lahko postavimo višje cene. Cene pa morajo biti toliko visoke, če želimo imeti proizvodnjo doma (tudi draga delovna sila), sicer jo lahko selimo 'na Kitajsko' ali pa zapremo podjetje.

Jaz nisem pretirano zaveden kar se tega tiče - pač da bi podpiral izključno naše proizvode ... Hrano kupujem pač tisto, ki mi je dobra, pa če je to Gorenjka čokolada ali Lindt. Ne gledam, da bi kupoval samo slovenske ali samo tuje proizvode.
Glede oblek pa slovenskih izdelkov skorajda ne kupujem. Mura je predraga in ni moj stil (mogoče čez nekaj let). Tudi obutve slovenske ne kupujem.

Samo pri hrani včasih pogledam, če je slovenska. Recimo pri sadju in zelenjavi pogledam na poreklo in dam prednost kar je našega - sezonskega. Gospodinjska čistila so predraga... ne vem, kdo sploh kupuje Luna milo, ki stane preko 3,00 €, če ga v Hoferju dobiš za 80 centov?!

Na dopust pa tudi ne hodim po Sloveniji, ker se mi ne zdi, da bi lahko vsako leto dopustoval pri nas. Vedno me odvleče kam v tujino, saj sem tudi na splošno mnenja, da je fino, da človek vidi še kaj izven meja svoje lastne državice in spozna tuje kulture. Četudi to pomeni, da delaš škodo slovenskemu turizmu.

djordjevic ::

Nimam nekih splošnih afinitet. Kupujem, kar je dobro, kar je cenovno p/p. Čisto odvisno, kako mi je. Dopustujem tudi, kje se mi zljubi. Letos bom sicer povsem naključno šel v Rimske toplice. So seriously lepo porihtali stvar in je treba sprobat.
No grave is deep enough to keep us in chains.

mojsterleo ::

ah ja miti o famozni kvaliteti slovenske robe. prvo kot prvo veliko slovenske robe sploh ni vec slovenske, pa tudi kvaliteta je bolj slaba,ce malo pogledas neodvisne teste izdelkov raznih revij (vip,monitor). zanimivo je da po kvaliteti izstopajo ravno lidl/hofer stvari ... vse od hrane pa do tehnike. osebno kupujem tisto kar je dobro, in malo gledam tudi na ceno. slovenska roba? pff okej seveda je je kar nekaj,saj je tudi v hoferju kar veliko slovenske robe,samo zapakirano v njihov brand.

bauci ::

Kaj je slovenski proizvod?
Proizvod, ki ga naredi firma v Sloveniji, lastnik firme je pa tujec?
Proizvod, ki je "narejen" v Sloveniji, vsebina je pa uvožena iz tujine (npr. alpsko mleko, mleko je pa uvoz iz Poljske)? In tako naprej ...
Sem za to da se kupuje domače izdelke čeprav so dražji. Na teh izdelkih imajo plače naši delavci, davke dobi naša država. Če bomo kupovali samo uvoženo robo bo počasi zmanjkalo ljudi, ki bodo v SLO delali in zaslužili svojo plačo, s tem plačali davke in tako naprej.

Utk ::

Znamke se ne gradi tako, da postaviš popolnoma noro ceno, kot si predstavljajo naši "menedžerji". Ker boš prej propadel kot ti bo to uspelo. Najprej poceni in kvalitetno, če boš dost dolgo preživel, boš pa prodajal drago in kvalitetno.
Gorenje praktično izginja iz raznih katalogov GA in podobnih...škoda, ampak kaj moreš, če je vsak Bosch in Electrolux bistveno cenejši. Da je Gorenja tak strašen premium pa tudi menda nihče ne verjame. No, menda vejo kaj delajo, jaz bom pa vseeno kupil Bosch, sploh če je 30% cenejši in po vseh testih boljši. Gorenja pa tudi ne bom šel v Avstrijo iskat, da ga bom dobil ceneje. Če oni tako odirajo Slovence, zakaj se bi jaz sekiral?

mojsterleo ::

bauci je izjavil:


Sem za to da se kupuje domače izdelke čeprav so dražji. Na teh izdelkih imajo plače naši delavci, davke dobi naša država. Če bomo kupovali samo uvoženo robo bo počasi zmanjkalo ljudi, ki bodo v SLO delali in zaslužili svojo plačo, s tem plačali davke in tako naprej.
ne vem ce te zastopim. ko omenjas da raje kupis slovenski izdelek,tudi ce je drazji.
hoferjev jogurt,polnjen v sloveniji stane recimo 30 centov.
enak jogurt je v merkatorju 50 centov.
zakaj bi placeval drazje za isto sranje? cena nekaterih slovenskih izdelkov v nekaterih trgovinah.mi bo vecna uganka.

djordjevic ::

Jaz isto počnem z mlekom. Kupim ga raje v hoferju, kjer je notri menda dejansko slovensko mleko, in me stane dobrih 60 centov na liter, namesto da bi kupoval super duper alpsko za 80 centov, ki je iz italijanskega mleka.
No grave is deep enough to keep us in chains.

WarpedGone ::

Izvorni greh vse tele zgodbe je preveč subvencioniran tovorni prevoz. Naj bo v ceni italijanskega mleka **polna** cena prevoza tistih cistern iz italije sem in naj konkurira mleku iz sosednje vasi. Cena enostavno ne more bit enaka, razen da italijanski kmet dela tolk ceneje. Kar pač ne.

Stvari se bodo začele popravlat, ko prevozniki ne bodo dobili več povrnjene trošarine za nafto, cestnine jih bodo pa na tono osnega pritiska koštale enako kot mene v avtomobilu.
Zbogom in hvala za vse ribe

mikena ::

Uff ugotovil sem, da imam vseeno par slovenskih stalnic: recimo skuta in mleko iz Ljubljanskih mlekarn, Etine kumarice, Radenska, pa bivši Tamar - zdaj je pa mislim, da samo 'MU' namaz.

Ampak včasih so kakšne cene prav smešne v primerjavi s tujimi proizvajalci. Sploh če gledam stanovanjsko opremo. Jaz kar lepo Ikei vse nabavim.

In ne bom kupoval slovenskih proizvodov, samo da bo denar krožil v naši državi.

mojsterleo ::

da ne omenjam delamarisove ribe. le kako za vraga so lakho v hoferju 1,09 eur, vsepovsod drugje pa vec kot 1,50 eur?? pa to je ja rop pri belem dnevu... in neki pavliha me je enkrat celo prepriceval,da so hoferjeve delamarisove ribe neko ceneno ponarejeno sranje, in da so prave samo v merkatorju,ker imajo slovensko embalazo. nisem mogel verjeti da so eni ljudje tako neumni...

dark_coffee ::

Ma jaz vas ne razumem, da dajete tolikšno prednost tujim izdelkom.
Jaz podpiram večinoma Slovenske izdelke. Poleg vsega jim tudi najbolj zaupam. Nekako se bolje počutim, če kupim nekaj domačega kot tujega. In mislim, da so naši izdelki kar kvalitetni.

Hrano, če se le da kupim Slovensko (mi je tudi boljša in večje zaupanje imam vanjo, pa še dodatno to pomeni skrb za okolje). Pohištvo kupim Slovensko, prav tako razne gospodinjske aparate. Kar se da kupiti našega kupim naše, če se pa ne da dobiti pa kupim tuje, oz. če je ponudba preveč slaba, ali jo sploh ni.

Pri hrani pa predvsem gledam na meso, da je naše, da me slučajno ne bi kakšne nore krave ali podobni strupi presenetili. Ne vem, naše meso mi je najbolj sigurno.

Čokolešnik so mi žal ukinili (Droga-Kolinska je prodala blagovno znamko), sokove pijem izključno Fructalove...

Pri vsem tem pa ne bi rekel, da zafuram več denarja, kot ostali, ki kupujete tuje izdelke. Jaz recimo nikoli ne kupim cukra sumljivega porekla samo zato, ker je najcenejši... ok, če ima gor napisano od kod izvira, pa če so vsi ostali cukri tudi istega izvora, pol ja, ampak ne bom pa kupoval Kitajske ali pa Romunske hrane samo zato, ker je cenejša od naše... bohve kaj vse not zmečejo in zakaj je tako poceni... še zmeraj najbolj zaupam naši slovenski hrani.

mojsterleo ::

mikena je izjavil:

Uff ugotovil sem, da imam vseeno par slovenskih stalnic: recimo skuta in mleko iz Ljubljanskih mlekarn, Etine kumarice, Radenska, pa bivši Tamar - zdaj je pa mislim, da samo 'MU' namaz.

radenska je slab primer ker je pac izvirska voda. kumarice probaj kdaj od lidla, in ni se mi treba zahvaljevati potem ko jih bos probal. namazi pa - no ja osebno jih ne maram ampak grem stavit da v lidlu ali hoferju dobis vsaj enako dobre ce ne boljse,za pol toliko denarja.
rekel bi da je edin res vrhunski slovenski prehrambeni izdelek argeta pasteta. kaj takega pa ne znajo res nikjer replicirat. vsi majo neke pastete ampak vse so bolj zanic kot ne.

mojsterleo ::

dark_coffee je izjavil:

.. bohve kaj vse not zmečejo in zakaj je tako poceni... še zmeraj najbolj zaupam naši slovenski hrani.

ej fant ti si pa resen okol tega. daj vzami si dve uri cajta pa pojdi v bliznjo knjiznico pobrskat po par vip revijah,in te bo streslo koliko so slovenski izdelki zanic. mislim da je nekaj starejsih testov objavljenih tudi na www.zps.si.

dark_coffee ::

Ok, sej ne rečem, da je Slovenska roba neoporečna. Vseeno se vseeno opazi razlika pri kvaliteti... npr. sadje rabi manj transportne poti, če je Slovensko, kot pa tuje in temu primerno tuje rabi še večjo zaščito in življenjsko dobo.

mojsterleo ::

sadje in zelenjava sta vezana na sezono. v sezoni je na policah v glavnem roba iz slovenije ali bliznjih drzav,tako da tu problema ravno ne vidim. razen ce bi rad pozimi jedel paradajz...
tropsko sadje je pa itak 100% iz uvoza.

krneki0001 ::

Kateri pa so sloenski proizvodi? A imamo še kakšno tovarno, da bi kaj svojega delali? Ali delamo kaj po licenci, torej ni naše, če pa je že naše se pa industrija seli na jug.
Še kokto, barcaffe in čokolešnik so prodali tujcem, gorenje se je preselilo v srbijo, renault (bivši IMV) že dolgo ne dela več slovenskih izdelkov, še Krka ne dela slovenskih izdelkov, ampak generične (torej kopije tujih izdelkov). Sedaj bi pa radi prodali še fruktal in na koncu nam ne bo ostalo nič.

Kruh je tudi iz moke iz tujine, domačo tovarno sladkorja so zaprli zaradi kvot, pa sedaj tujega uvažamo, mleko imamo madžarsko,...

Uglavnem tiste 3 izdelke, ki so še naši in so na policah se pa ne splača kupovat, ker dobiš bolj kvalitetne od tujih proizvajalcev, pa še dvakrat cenejši so. Zato osebno raje hodim kupovat v avstrijo in italijo. Tam dobim tiste tri slovenske izdelke v njihovih trgovinah za nižjo ceno kot pri nas v naših trgovinah. tukaj kupujem samo še kruh, pečen v naših pekarnah s tuje moke.

RejZoR ::

Domača proizvodnja ni več kar je mogoče bila oz večina ljudi zmotno misli, da podpira slovensko proizvodnjo, v resnici pa podpirajo druge.
Lep primer so Gorenjevi izdelki. Firma je že res naša in kljub vsemu gre prihodek od nakupa take naprave v žep domače firme. Ampak ker ravno delam na tem področju sem skorajda šokiran, da je praktično vse narejeno v PRC, torej Kitajska. To velja za vse male gospodinjske aparate. Bela tehnika pa je ogromno narejena v španiji (npr pomivalni stroji). Človek se vpraša kaj zaboga sploh še proizvajajo konkretno pri nas v Velenju?

Spet po drugi strani imaš nemškega Bosch katerega vsi mali gospodinski aparati prodani pri nas so narejeni v Sloveniji. Enako velja za Nizozemski Philips. Ogromen delež aparatov nosi napis Made in Slovenia.

Malo brejn futra...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Avenger ::

Ogromno je tudi izdelkov, ki so made in China as ordered by people from Slovenia, pa niti ne piše gor kje so jih izdelali. Zato pa tone gospodarstvo. Jaz sicer raje kupujem domače proizvode, ampak ne po primerjalno oderuških cenah, kupujem tudi na DXu, kjer recimo P7 svetilka stane enih 20 EUR, v Elektronabavi pa je v vitrini P7 od nevem koga že, osrama mogoče, pa stane 80 EUR - ok, ni zdej to Slovensko ampak podobna stvar. Aja, pa probajte v kakšni trgovini dobit česen, ki NI iz Kitajske in veliko sreče!
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

mojsterleo ::

v velenju delajo samo se izdelke dodane vrednosti, torej ekskluzuivne ki so povecini za izvoz. ostalo naj bi preselili v srbijo (ce se niso). dejansko bo gorenje kmalu slovensko samo se po imenu in mogoce naslovu pisarne... enako se je recimo zgodilo z mehanotehniko izola. da ne bo kak lokalpatriot slucajno mislil da te igrace se vedno delajo pri nas. dejansko je v izoli samo se nabiralnik za posto ostal.

mojsterleo ::

Avenger je izjavil:

. Aja, pa probajte v kakšni trgovini dobit česen, ki NI iz Kitajske in veliko sreče!

po pravici povedano s tem nimam problema. kitajci proizvedejo ogromno cesna ,in tudi kvaliteta je pomojem kar solidna.bi bilo sicer lepo ce bi bilo vec slovenskega, ampak ocitno si ga lahko samo na vrtu zasadis ker ga v trgovinah ni.

Brane2 ::

Z Gorenjem je sploh hec. Sem hotu hladilnik, kis em ga videl na nemškem trgu.

Pokličem Gorenje in vprašam, če to lahko naročim pri njih. Ni teorije.

Najprej niso hoteli priznati, da imajo v ponudbi bistven del izven slovenskega websitea, potem pa sem ta del lahko naročil samo direktno od štacun, ki to ponujajo ( Nemčija itd.)

Takrat recimo za domači trg niso imeli praktično ničesar v A+ razredu, na nemškem so pa bili praktično samo ti A+ modeli.

mojsterleo je izjavil:

Avenger je izjavil:

. Aja, pa probajte v kakšni trgovini dobit česen, ki NI iz Kitajske in veliko sreče!

po pravici povedano s tem nimam problema. kitajci proizvedejo ogromno cesna ,in tudi kvaliteta je pomojem kar solidna.bi bilo sicer lepo ce bi bilo vec slovenskega, ampak ocitno si ga lahko samo na vrtu zasadis ker ga v trgovinah ni.



Ja, Kitajska čebula zgleda vsaj meni bistveno bolje od domače, pa cenejša je ponavadi. Pri česnu pa izbire sploh ni...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Looooooka ::

Slovenska zelenjava:
-prvorazredni nateg:na trznici kupujejo iz trgovin in prodajajo na svoji stojnici(zravn svoje "bio" zelenjave). Gobe recimo... Poznam gospo, ki jih prodaja se smeje, ker na stojnici nasproti nje zjutraj kupi njene gobe potem jih prepakira v svoje skatle(visja cena, manj gob) in jih prodaja kot "bio".
-v to, da jih 90% tko al tko skropi svojo zelenjavo se sploh ne bom spuscal ampak kar je v glavnem najvecja sramota je pa to, da se je dolocene kmete vsa ta leta subvencioniralo in jim placevalo za vsako pizdarijo(vsako leto so jim volkovi in medvedi in bogve kere zivali pozrle n-zivine... In v vseh teh letih si niso znali omisliti ne ograj ne pastirjev pa ceprav zivijo od tega).
-slovensko mleko. Ekstremni nateg slovenskih mlekarjev(nategnjeni so mlekarji). Ce kupujem(cenejse) italjansko ali avstrijsko mleko... V bistvu kupujem slovenskega, ker pametni kmeti svoje mleko prodajajo v tujino, ker jih dejansko mlekarne bolj placujejo.
-slovenske obleke... Lepo prosim. Ze uvozene obleke mi ni jasno po kateri logiki jih uvazajo k nam. Takoj ko stopim cez mejo gledam kvaliteto(res, da znajo bit cene visje ampak izbira je neprimerno vecja kot pri nas). Osebno bi 90% vseh butikov in stacun v ljubljani(ne vem kako je v drugih mestih) zaprl. Sramota je, da smo baje med bolj razvitimi drzavami prodajajo nam pa cunje, ki jih brez problema najdem v drzavah, ki jih se v eu ne bi spustili. S to razliko, da pri njih magicno najdes tudi firme, ki jih moras drugace iskati v zda, londonu in parizu. Halo?!?!?
-potem pa na 3 leta ciljajo na nek nacionalni interes. Komu hudica je blo pa v teh firmah v interesu, da v 10ih letih niso znal sledit najvec 1 korakom zamude ostalemu svetu. Ce se ze gremo kapitalizem potem naj take firme lepo propadejo. Jih bo ze kdo zamenjal.

Seveda so tud izjeme. Ce ze najdes kaj domacega, kar pac ni drek in te glih ne bo pokopalo ce placas mal vec potem kupis slovensko. Se vse vrne... Slej k prej. Plus ce poznas kksnega kmeta, ki je blizu jah kupis od njega. Zakaj bi placeval vmesni verigi nategovalnih prodajalcev, ki nabijajo marze do te mere, da je jasno zakaj morajo vse prespricati... Da lahko sploh sledijo poceni konkurenci iz tujine.
Ceprav se tud tle zna clovek fino nategnit. Nasa velecenjena perutnina na primer je bla se par let nazaj ziva katastrofa. Piscanci so meli vsi cudenj vonj. Si kupil tistga bio purana iz madzarske si se samo cudil, kako si sploh lahko kupoval slovensko meso. Hvala bogu so ko smo prisli v eu popadali na vseh testih in je zdaj baje celo bolje(ceprav si se zmer ne bi upal staviti na slovenskega purana v tekmi s kksnim madzarskim... ).

Podpiranje dreka, pa ce je domace al pa tuje, vodi v se vec dreka in gnoja. Slabo ponudbo je treba kaznovat z obiskom konkurence, pa tud ce je iz izraela. To je edini nacin, da se dvigne kvaliteta.

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

Pyr0Beast ::

Zadeve iz ETA-e so spodobne za moje pojme (če najdeš tiste, v katere se dejansko da nekaj začimb in ne samo aroma, trdilci in podobne zadeve ala. Mercator)

Valfrutta je tudi ok (ima pa fižol _WTF_ dodan cuker)




Sicer hrvati niso nič na bojšem. Tisti smoki v rdečem pakiranju ?Stark? so slaba dva meseca nazaj izgubili vse arašide. Gor piše cirka 21%, pa to nekako ni res, ker se že po barvi vidi da je sam krompir (tudi posuto ni nič kakor je bilo včasih)

Gorenje šrot
Sava šrot
Sami so si krivi
Sedaj pa naj tele šalabajzerje podpiramo ?


Lek kaput
Danfos kaput
Tujina izčrpava naša podjetja.

Potem pa vidiš
Tisti hokus sojini polpeti na hrvaškem cenejši kot v SI
TEM Čatež vtičnice v bosni cenejše

HVALA LEPA
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

gruntfürmich ::

kolikor se da, kupim slovenski proizvod. se pa zavedam, da je dosti izdelkov le naročenih v tujini, recimo gorenjevi lcd-ji, sesalci itd...
kar pa se tiče mleka ki ga omenjate, pa je resnica ta, da kdor je blizu ita/aut in je VELIK kmet, torej po par 1000L mleka /dan, ta bo lahko prodajal mleko ven. drugi pa bodo kar lepo ga prodajali kaki osrednji mlekarni.
in pa glede pohištva LOL, če kdo reče da raje gre v ikeo potem sem za takega človeka 100% prepričan, da ne ve kaj je to kvaliteta in gleda samo na izgled ter zanič funkcionalnost. ker tudi v ikei je draga roba in kvalitetna, da bi bo pa nekdo trdil da bo najcenejša ikeina roba kvalitetna pa se lahko samo nasmejim...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Matako ::

Ne pozabimo še Alpine in Planike - 2 je itak ostala samo blagovna znamka (tovarna je šla v stečaj?) ampak kakorkoli - to je zadnje čase res sranje od športne obutve. Slabo-priljepljen-podplat tip. Saj vem, da niti ne delajo več v Sloveniji.. samo še vedno bi lahko bilo bolje.


Samo če bo kaj dobrega spet.. bom kupil. Isto pri ostalih stvareh, v povprečju kupim kar dosti (bolj ali manj) slovenskih izdelkov, tudi hrane.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

USS Liberty ::

jaz sem kupil polzela športne nogavice in je kvaliteta 200% boljša od vseh nike, head, reebok nogavic skupaj... ni mi žal malo več plačati za kvaliteto..
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

djordjevic ::

dark_coffee je izjavil:

Pri vsem tem pa ne bi rekel, da zafuram več denarja, kot ostali, ki kupujete tuje izdelke.

Kalkulator v roke, pa boš videl. Zlasti če največ kupuješ pri najboljšem sosedu. Boš prav presenečen. ;)
No grave is deep enough to keep us in chains.

Buggy ::

Alpina ima za moje pojme zelo kvalitetno obutev, tako sezonsko kot sportno-pohodno

MajorM ::

Problem je ker so plače 2 - 3x prenizke. Tako pač gledamo na vsak €.

djordjevic ::

Ja, pa ljudje se odirajo. Zadnjič nisem vedel, ali naj se smejim ali naj zadevo zabrišem kaki trgovki v fris. V DM in Mullerju kupujem zobno pasto Sensodyne. V prvem ima redno ceno 4 evre in nekaj centov, ob znižanju pa od 2,70-3,30, v Mullerju pa takisto okoli 3,40. In grem v Mercator po neko drugo reč, pa se za hec ustavim pri zobnih pastah. Kaj vidim? Sensodyne z nalepko trajno znižano. Cena? Sitnica. 5,99. Pa da ne bo pomote - nista tozadevno Tuš in Spar nič boljša, recimo. V slednjem ti te zobne paste celo skrijejo v tiste plastične anti-theft embalaže. Kot da gre za kak dragi gadget. Džizs fakin krajst.
No grave is deep enough to keep us in chains.

bluefish ::

Še večji hec je, če pogledaš izvor posameznega izdelka v Mercatorju in podobnih štacunah, ter Mullerju. Glede na cene bi pričakoval ravno obratno situacijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

djordjevic ::

Ma, ponekod ljudi na suho nategujejo, pa se sploh ne zavedajo. Dokler ne greš listat katalogov in malo primerjat, lahko mečeš denar dobesedno skozi okno. Aja, pa ko smo pri slovenskih proizvodih. Ko se mi zalušta sok, jasno kupim Fructalovo breskev. Najboljši sok na svetu, pika. Brez debate. Potem pa imaš eno Palomo, ki ti ponuja troslojni WC-papir, ki je tako tanek kot marsikateri eno- ali dvoslojni. In potem naj to kupujem, da bom kao podpiral naše? Za praktično isto ceno kot kako Zewo? Ne hecajte se, no. Pri čemer je največji hec to, da je vsaj za moj okus najboljši papir tisti Hoferjev rožnati štirislojni - 10 komadov 2,69.
No grave is deep enough to keep us in chains.

T-h-o-r ::

precej podpiram


predvsem pri mesu največ gledam, da je slovensko
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

jype ::

T-h-o-r ::

stainless steel cockware set
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

tehnofan ::

Najprej primerjam kvaliteto slovenskega in tujega poizvoda, če je tam tam, se raje odločim za slovenskega.
http://www.tehnofan.si/
http://www.filter-za-vodo.si/

energetik ::

Sadje in zelenjavo vzamem če se le da sezonsko, slovensko. Mesa in mleka itak ne kupujem, ostalo pa glede na kvaliteto, ne glede na poreklo. OK, ETA ma dobro robo, čeprav drago, navadni jogurt tudi kupim od LM, ker je eden redkih, ki so v 1L embalaži.
Siri in namazi so pa super v Hoferju, sicer avstrijski, ampak poceni in kvalitetni.

mojsterleo ::

djordjevic je izjavil:

Ja, pa ljudje se odirajo. Zadnjič nisem vedel, ali naj se smejim ali naj zadevo zabrišem kaki trgovki v fris. V DM in Mullerju kupujem zobno pasto Sensodyne. V prvem ima redno ceno 4 evre in nekaj centov, ob znižanju pa od 2,70-3,30, v Mullerju pa takisto okoli 3,40. In grem v Mercator po neko drugo reč, pa se za hec ustavim pri zobnih pastah. Kaj vidim? Sensodyne z nalepko trajno znižano. Cena? Sitnica. 5,99. Pa da ne bo pomote - nista tozadevno Tuš in Spar nič boljša, recimo. V slednjem ti te zobne paste celo skrijejo v tiste plastične anti-theft embalaže. Kot da gre za kak dragi gadget. Džizs fakin krajst.
da ne omenjam dejstva,da v mullerju dobis nemski sensodyne direkt iz nemcije. ja gospodje take cene so severno od nas.
veliko folka pravi da je lidl/hofer roba zanic,ker je poceni. noben se pa tolk ne pozanima da bi ugotovil,da so to NORMALNE cene,oz.take bi mogle bit. sam ker je pri nas dolgo bil trg tako monopoliziran,da tujci niso mogli vstopiti,imamo sedaj cene ki so do 50% visje kot.severno od nas,s tem da imajo tam 3x visje place. bojim se predvsem da se dogaja sedaj to,kar sem pred casom napovedoval. da bodo namrec tudi v hoferju in lidlu zaceli dvigovati cene na 'slovenski' nivo. opazam namrec val podrazitev tudi pri njih.
pa kaj za vraga se dogaja s cukrom? se par mesecev nazaj je bil 0,75, sedaj pa ga pod 1,05 ne dobis nikjer vec. 30% podrazitev kar iz vsega lepega. sej ga ne porabim veliko, ampak ta drzava postaja svinjsko draga.

Ko se mi zalušta sok, jasno kupim Fructalovo breskev. Najboljši sok
na svetu, pika. Brez debate. Potem pa
imaš eno Palomo, ki ti ponuja troslojni
WC-papir, ki je tako tanek kot
marsikateri eno- ali dvoslojni. In potem
naj to kupujem, da bom kao podpiral naše? Za praktično isto ceno kot kako
Zewo? Ne hecajte se, no. Pri čemer je
največji hec to, da je vsaj za moj okus
najboljši papir tisti Hoferjev rožnati
štirislojni - 10 komadov 2,69.
po testih sodec je najboljsi hoferjev 100% sadni sok iz tetrapaka (ce se ne motim so.testirali hruskovega ampak imajo tudi druge). wc papir ki ka omenjas je res kvaliteten,ampak skoraj enako dober je 3slojni pa se vec ga je. :)

Gladi ::

MojsterLeo, očitno živiš v za svetom. Sladkor se draži zaradi pomanjkanja le njega na svetovni ravni. Paradoks, glede na to da se je obrat v Ormožu iz EU sredstev zaprl glih zaradi obratnega problema.

Edit:Kokr je meni znano se je tudi Gorenjka že obrnla na državo, če ji ona lahko poskrbi večjo količino sladkorja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gladi ()

Matako ::

mojsterleo je izjavil:

sej ga ne porabim veliko, ampak ta drzava postaja svinjsko draga.


Ja saj to je tudi en angleški par stokal zadnjič na TV (Tednik mogoče?) - imata hišo nekje na Goričkem. Dejansko slovensko trgovsko podjetje težje cenovno konkurira tujim, ker ima ogromno dajatev in stroškov - in potem je tu še mentaliteta, ki smo se jo vsi nalezli 20+ let nazaj da je trgovina "lahek denar" in trgovci pričakujejo velike zaslužke, čeprav jih v tej industriji večinoma ni (saj v splošnih trgovinah). Gradbinski sindrom.
/\/\.K.

Avenger ::

Poznam enega iz Goriških Brd.. je bil slučajno na ljubljanski tržnici in je pri nektarinah pisalo "Goriška Brda" pa je prodajalca vprašal od katerega pridelovalca jih ima in mu je povedal ime - pa je potem meni rekel, a veš, ta nima doma niti enega drevesa.... Tko da, zelo verjetno je to, če piše ali pa če pravijo da je domače od tam pa tam, pomeni največ, da je trgovec tam doma...
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

djordjevic ::

Jap, sladkor se draži zaradi razmer na svetovnem trgu. Tu začuda naši trgovci niso glavni krivec. :D
No grave is deep enough to keep us in chains.

Tear_DR0P ::

načeloma kupujem tisto, kar mi je bolj všeč. Pri oblačilih težko najdeš slovenska, obutev skoraj striktno Peko in Alpina, ker mi je obutev všeč (vizualno, kakovost izdelave, trpežnost, lahkost), razen športnih copat (i'm a brand whore). hrano kupujem strogo sezonsko (unprocessed foods), in pa takšno ki pride na kg ceneje. konzervirano pa ETA kar obvlada. ogromen dodatek k prehrani so seveda še sorodniki z vrtovi in njivami.
je pa res vprašanje kaj je "slovensko". sestavine iz drugod in pri nas skupaj sestavljeno, naše sestavine sestavljene v tujini? al da je slovenska blagovna znamka, lastnik firme??
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Fizikalko ::

Načeloma kupujem striktno po načelu najboljšega price/performance razmerja.

Po tem načelu so "slo" proizvodi skoraj praviloma zelo ubogi...

Med boljšimi:
- Bohinjsko mleko
- Kefir: http://www.mlekarna-krepko.si/kefir-kre...
- siri (npr. Nanoški)
- meso, ribe (Fonda brancin)
- teran
- ŽITO (muesli, žitne ploščice in hrski)


Med slabšimi:
- Paloma (WTF?!? se je zgodilo s to firmo, da dela tak skret?)
- ETA (kvaliteta pada in pada, dobra je še rdeča pesa in pa kumarice, potem se pa kar konča)
- LJ mlekarne
- sokovi (nimajo za burek proti Hoferjevemu sveže stisnjenemu pomarančnemu soku)
- Alpina, Peko, Planika... skret totalen.
- >Gorenje (imam hladilnik, ki po par letih razpada, vrata povešena, ne testni več,...)

Zgodovina sprememb…

RockyS ::

Pogovarjat se o slovenskih firmah je bedarija, ker 3/4 zadev štancajo v tujini, v sloveniji imajo samo še nabiralnike.

Kaj je z gorenjem? Prejšni mesec smo kupili novo zmrzovalno skrinjo, cca 500€ v sloveniji, v avstriji (graz), 399€, brez da bi bila v akciji, pa še brezplačno dostavo bi dobili, samo ko smo povedali od kod smo si je prodajalec premislil ;)

Sem delal prek študenta v trgovini, razstavil sem Gorenje hladilnik, cena mislim da 350€, vsi ostali v tem rangu (razred,prostornina,mere itd.. ) za 70€ dražji, vprašam šefa če je napaka v ceni in mi zatrdi da je pravilna, zato ker so nabavli hladilnike izdelane/namenjene izvozu. Lepa igra.
Gorenje LCD je sama žalost, zakaj bi hotel kaj takega kupit? Je sploh kaj slovenskega tam not? Mogoče kak vijak, ki so ga kinezi pozabili privit...

V našem kraju imamo vse trgovine, spar,tuš,lidl,hofer,klasek in mercator, mercator obstaja samo še zaradi bližine doma upokojencev, drugače bi že propadel. Enostavno so ljudje ugotovili da Lidl in hofer vseeno nista neka diskonta z robo sumljivega porekla, me je pa strah tiste napovedi da bosta tudi slednja dvignila cene na slovensko raven.

Mogoče kdo ve, kaj se je zgodilo s tistim predlogom vlade da bi zakonsko opredelili marže trgovcev?

Imam pa to srečo, da imamo okrog hiše sadno drevje in vrt, tako sami vlagamo kumare,peso,kompote itd. Odvisno od letine pa tud kak kozarec marmelade.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RockyS ()

kalko ::

Slovenski izdelek? BMK. Glavna kriterija sta cena in kakovost in mi je prav vseeno, ali piše gor Made in Slovenia, Slovakia ali PRC. iPhone je narejen na Kitajskem, pa še nisem slišal, da bi kdo rekel, da je zato šrot.

IMO je marketing, ki igra na nacionalna čustva, precej lame.

Bananovec ::

gruntfürmich je izjavil:

kolikor se da, kupim slovenski proizvod. se pa zavedam, da je dosti izdelkov le naročenih v tujini, recimo gorenjevi lcd-ji, sesalci itd...
kar pa se tiče mleka ki ga omenjate, pa je resnica ta, da kdor je blizu ita/aut in je VELIK kmet, torej po par 1000L mleka /dan, ta bo lahko prodajal mleko ven. drugi pa bodo kar lepo ga prodajali kaki osrednji mlekarni.
in pa glede pohištva LOL, če kdo reče da raje gre v ikeo potem sem za takega človeka 100% prepričan, da ne ve kaj je to kvaliteta in gleda samo na izgled ter zanič funkcionalnost. ker tudi v ikei je draga roba in kvalitetna, da bi bo pa nekdo trdil da bo najcenejša ikeina roba kvalitetna pa se lahko samo nasmejim...

Naši so iz štajerske prodajali žito v Italijo. Da ne rečem, da trgovci to žito kasneje odkupijo nazaj.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prodaja Merkatorja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
29553389 (32648) LeQuack
»

Prodaja Mercatorja (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9124120 (20768) jusv
»

Uvožena hrana po trgovinah (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28463328 (57402) ...:TOMI:...
»

Slovenski jogurt v Hoferju cenejši kot v Mercatorju (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28256060 (40828) cholt45

Več podobnih tem