» »

Resnica o človeško-živalskih hibridih

Resnica o človeško-živalskih hibridih

Upodobitev Patricie Piccinini nima veze z resničnostjo.

Kloniranje ovce Dolly

Hibridni zarodki

Slo-Tech - Leta 2008 so v Veliki Britaniji dvema raziskovalnima skupinama dovolili izvajati raziskave, v katerih uporabljajo hibridne človeško-živalske zarodke. Univerza v Newcastlu in King's College v Londonu sta bili dovolj ugledni in z visokimi moralnimi standardi, da jima je HFEA (Human Fertilisation and Embryology Authority) izdala licenci po zakonu. Kasneje jo je dobila še Univerza Warwick. Daily Mail je ta teden objavil, da so do danes v Veliki Britaniji pripravili že več kot 150 hibridnih zarodkov, kar je po svetu sprožilo žolčne razprave o etičnosti takega početja, tudi v naših medijih.

Večina ljudi, ki sodelujejo v teh polemikah, tudi v občilih, si hibridne človeško-živalske zarodke predstavlja povsem napačno. Prepričani so, da bi ti zarodki zrasli v nekaj podobnega predstavitvi avstralske umetnice Patricie Piccinini. Resnica je povsem drugačna.


Najprej poglejmo, kaj je to vrsta ali species. Rigorozna definicija vrste je sicer nekoliko izmuzljiva, a v biologiji za zdaj velja, da so organizmi iste vrste dovolj sorodni, da se lahko med seboj parijo in imajo plodne potomce. Zato smo belci in črnci ali pa različne pasme psov iste vrste, medtem ko sta osel in konj različni vrsti, ker sta njuna potomca mula (osel in kobila) oziroma mezeg (žrebec in oslica) neplodna. Definicija je sicer nekoliko pomanjkljiva, ker smo videli že tudi plodne mule in ker obstojijo kontinui vrst - vsi sosednji člani imajo med seboj plodne potomce, medtem ko tisti na robu kontinua pa ne.

Naravno križanje med vrstami je torej sila malo verjetno, zato se javnost boji genske manipulacije organizmov, ki jim v laboratoriju seveda lahko vstavimo poljubno DNK in poljubne gene. Manj znano dejstvo je, da taki organizmi v večini primerov niso sposobni življenja. Krompirju res lahko vstavimo gen za produkcijo encima za odpornost proti škropivu ali bakteriji genski zapis za produkcijo inzulina, a od ustvarjanja modrih oči, svetlih las, povečane pljučne kapacitete, trdnejših kosti ali pa zgolj preprečevanja dednih bolezni (recimo Huntingtonove, za katero vzrok poznamo, tj. prevelika ponovitev zapisa CAG za glutamin na genu HTT) smo še daleč.

Znanstveniki v Veliki Britaniji so zgolj nekoliko predelali metodo kloniranja. Pri kloniranju iz oplojenega jajčeca odstranimo vso DNK (naravno je tam polovica DNK od samca in polovica od samice) in vanjo vbrizgamo DNK organizma, ki ga želimo klonirati. Tako pripravljeno jajčece se normalno razvija. Bitje, ki se razvije, je popolna genetska kopija darovalca DNK. Eden izmed problemov je biološka starost, saj se pri podvojevanju DNK v celični delitvi mitozi telomere (to so konci DNK) ne morejo v celoti podvojiti, zato so vsakokrat krajši. To je zelo verjeten razlog staranja, zaradi česar kloni običajno živijo manj časa.


Razvpiti človeško-živalski hibridi so ustvarjeni podobno. Ni res, da so živalsko celico oplodili s človeško spermo, kakor beremo v medijih, saj bi to pomenilo, da je 50 odstotkov DNK živalskega in 50 odstotkov DNK človeškega. Tak organizem ne more obstajati. Znanstveniki so izolirali oplojeno živalsko jajčece, ji odstranili vso DNK (kakor pri kloniranju) in namesto njega vbrizgali človeško DNK. Rezultat je celica, ki ima človeško DNK in živalske sestavne dele (mitohondriji, celična membrana, endoplazmatski retikulum, Golgijev aparat ...). Taka celica se razdeli nekako do trikrat, nato pa zarodek odmre, ker DNK v jedru ni združljiv z živalskim okoljem. Zlovešče in bombastične izjave, da vsebuje taka celica 99,9 odstotkov človeške in 0,1 odstotka živalske DNK, so posledica preprostega dejstva, da ni vsa DNK zbrana v jedru. Majhen del DNK je tudi v kloroplastih (le v rastlinah) in mitohondrijih. Slednji so celične elektrarne, kjer poteka glavna stopnja oksidacije hrane za pridobivanje energije v obliki sinteze adenozin trifosfata (ATP). Ker so evolucijsko verjetno nastali z vključitvijo parazitov v celico, imajo lastno DNK, ki pa je je premalo za samostojno delovanje in v bistvu kodira le nekaj encimov za stopnje v pridobivanju energije, ki so v živalskem svetu praktično enotne v vseh vrstah. Ta DNK je seveda ostala od živalske celice, od tod zloglasno razmerje 99/1.

Na vprašanje, ali so tovrstne raziskave dopustne, etične in zakonite, biokemiki ne moremo odgovoriti. Povemo lahko le, da se iz teh zarodkov živa bitja ne morejo razviti. Mimogrede, tudi približno polovica naravno oplojenih jajčec pri ljudeh odmre, ker se ne utegnejo ugnezditi v maternico pravočasno. Ženska tega sploh ne opazi niti ji ne očitamo splava, umora ali česa hujšega. Življenjska doba (merjeno v delitvah) hibridnih zarodkov ni nič daljša. Če se bodo te raziskave izvajale, so uporabne za študij nekaterih bolezni, zarodnih matičnih celic in podobno. Če se bo družba odločila, da so prepovedane, pa bomo odgovore poiskali drugače.

56 komentarjev

«
1
2

Nejk0 ::

Povemo lahko le, da se iz teh zarodkov živa bitja ne morejo razviti.


Hm, kakšna je sploh "biokemijska" definicija živega bitja?
--
A life without music is a life in error.

c0dehunter ::

Korektno pojasnjena situacija, končno. Ni čudno, da je pri marsikateri delikatni zadevi toliko nasprotovanja, če pa mainstream mediji ključnih stvari ne povedo, ampak samo tiste komercialno zanimive, posute z par kvazi dejstvi.
Sicer pa takšne raziskave podpiram, naloga človeštva je med drugim tudi izpopolnjevanje samih sebe.
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Pyr0Beast ::

Zanimivo, Odgovorilo na marsikatero moje vprašanje.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Volk| ::

Znanost bo mariskaj razjasnila. Pred nekaj časa sem bral o incestu, da je to bolj posledica družbe, ki to ne sprejema, z znanstvenega stališča pa pravzaprav ni nič narobe. Škoda, da ne vem kje sem to bral, bi prilepil link. Zelo dober članek, ki pojasni, da so marsikatere zablode samo v človeški glavi, ki pa nimajo znanstvene podlage.
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

Jupito ::

Super članek.

Na žalost je tako, da je večina "zaskrbljene publike" na nivoju, ki so ga včeraj demonstrirali pri Odmevih - nekakšne teorije zarot in ideje o oploditvi živali s človeško spermo. :P
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Migelo ::

Res hvala za ta članek. Da prideš na trdna tla, ne pa tisto bluzenje medijev.

rezator ::

In AIDS se pred letom 1980 ni razširil z opic na ljudi, so sexsat začeli v 80 letih z opicami?
Some people feel the rain. Others just get wet.

Zgodovina sprememb…

  • odbrisalo: gzibret ()

PaX_MaN ::

Počakte da izvohajo da je nekih velik procentov človeškega genoma dejansko ... ribjega. :))

Thomas ::

Večina človeškega genoma je ribjega. Še smo ribe, so to speak.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Invictus ::

Različne živačske vrste se ne morejo mešati med sabo, ker imajo različno število kromosomov.

Za to da se nekaj oplodi po naravni poti, in da se celo kaj razvije iz tega, potrebujemo enako število kromosomov.

LP I.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Thomas ::

Ne, to ni res.

Sicer tako učijo v šoli, vendar NI res.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Wrop ::

Predpostavljam, da je bil na začetku v celicah samo en kromosom. Kako nastane nov?

Thomas ::

Saj zato. Zato je ta "kromosomska bariera" - crap.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Konji pa osli, recimo. Imajo različno število kromosomov, pa imajo potomce, ki so včasih celo plodni. Tole "število kromosomov" je ena taka šolska urbana legenda.

Kar se tiče križanca med šimpanzom in človekom, jaz ne bi padel s stola, če bi komu uspelo.

Seveda tile omenjeni, tega ne delajo, ampak kdo drug morda.

Če bi prišli do hibrida med človekom in slonom, pa bi padel s stola. Vendar bi se hitro pobral in pisal naprej na Slotech.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Blisk ::

ejstvo je, da se nekateri igrajo boga. In potem ko jih bog udari nazaj je jok in stok. Veliko filmov iz leta 1900 pa še nekaj so danes resnica. Veliko stvari, ki so bile včasih znanstvena fantastika, so danes realnost.

Isto je pri vseh teh zadeva, je samo vprašanje časa, kdaj bodo naredili človeka, ki bo imel hitrost geparda..... pa upam, da jih bo prvi fasal tist, ki bo to pogruntal....

mtosev ::

Žival te lahko ubije. Enako kot so psi ubili Baričeviča. Norec en:))
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

opeter ::

Thomas je izjavil:

Konji pa osli, recimo. Imajo različno število kromosomov, pa imajo potomce, ki so včasih celo plodni. Tole "število kromosomov" je ena taka šolska urbana legenda.


Ali pa tiger + lev = liger.
http://www.zurnal24.si/mesanca-leva-in-...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Thomas ::

Humanzee @ Wikipedia

Ja. Tako da jaz mislim, da to ni tako zelo neverjetno, da kaj takega komu rata. Če bi se ljudje in šimpanzi tako radi naskakovali, kot se velike mačke ali pa konji in osli ... bi morda kaj bilo.

Potem bo Rosvita naredila harakiri v Odmevih.

Tudi jaz raje vidim, da teh hibridov (človek-šimpanz) ne bi bilo, vendar niso izključeni. IMO ne. Ni pa to najhuje, kar se lahko pripeti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

pietro ::

Nekaj casa nazaj smo debatiral o tem, da je informacija na DNA vse, kaj je potrebno za "simulacijo" clovekovega delovanja. Proteini in organeli pa so samo algoritem, ki to prevajajo. No, tukaj se lepo vidi, da taka sprememba algoritma pomeni propad (seveda vse spremembe ne vodijo v to smer, velika vecina pa). Priznam pa, da sem izjemno presenecen, da se take hibridne celice delijo se celo do trikrat preden odmrejo. Sklepam, da tudi zaradi tega, ker je del cloveskega "algoritma" ostal vezan na DNA.

Btw, je kdo zasledil, katera zival je donirala jajcece?

T-h-o-r ::

Thomas je izjavil:

Humanzee @ Wikipedia

Ja. Tako da jaz mislim, da to ni tako zelo neverjetno, da kaj takega komu rata. Če bi se ljudje in šimpanzi tako radi naskakovali, kot se velike mačke ali pa konji in osli ... bi morda kaj bilo.

Potem bo Rosvita naredila harakiri v Odmevih.

Tudi jaz raje vidim, da teh hibridov (človek-šimpanz) ne bi bilo, vendar niso izključeni. IMO ne. Ni pa to najhuje, kar se lahko pripeti.

najhuje kar se lahko pripeti je, da ti hibridi naredijo revolucijo planet of the hunkeys
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

MrStein ::

Rise of the Planet of the Apes
Naslednji teden v kinu.
;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mare_ ::

Kaj pa je prednost teh hibridnih zarodkov pred človeškimi, kar se tiče raziskav?
(sklepam, da so vsaj za določene raziskave bolj primerni, glede na to, da so jih šli delat)

MrStein ::

Verjetno to, da so človeški zarodki prepovedani. Ugibam.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

pietro ::

Ja, cloveski so prepovedani in zelo dragi. Bodo pa s tem brute-force pristopom ugotovili bolj malo.

ufek ::

Ženska tega sploh ne opazi niti ji ne očitamo splava, umora ali česa hujšega.

Čist tako za info, kaj pa je še hujšega kot umor? :))

jest10 ::

tako je nastal aids - črnci so seksali z opicami


Kakšne bolezni lahko sploh "fašeš", če seksaš z živaljo? Zaradi umazanije kakšno glivico ali pa kaj zaradi fekalij?

Ko tole malo mutira, dobiš iz tega HIV

Zgodovina sprememb…

  • odbrisalo: gzibret ()

SkipEU ::

Volk| je izjavil:

Zelo dober članek, ki pojasni, da so marsikatere zablode samo v človeški glavi, ki pa nimajo znanstvene podlage.


Zaradi takih zablod, še danes ljudi mečemo v zapore in finančno kaznujemo, pa naj si gre za goloto, umetno oplojevanje, nadomestno materinstvo itd. Stvari, ki nikomur ne povzročajo nobene škode.

jest10 ::

rezator je izjavil:

In AIDS se pred letom 1980 ni razširil z opic na ljudi, so sexsat začeli v 80 letih z opicami?

Wiki pravi
Using HIV-1 sequences preserved in human biological samples along with estimates of viral mutation rates, scientists calculate that the jump from chimpanzee to human probably happened during the late 19th or early 20th century, a time of rapid urbanisation and colonisation in equatorial Africa. Exactly when the zoonosis occurred is not known. Some molecular datation studies suggest that HIV-1 group M had its most recent common ancestor (MRCA) (that is, started to spread in the human population) in the early 20th century, probably between 1915 and 1941.[12][13][14] A study published in 2008, analyzing viral sequences recovered from a recently-discovered biopsy made in Kinshasa, in 1960, along with previously-known sequences, suggested a common ancestor between 1873 and 1933 (with central estimates varying between 1902 and 1921).[15][16]

mare_ ::

pietro je izjavil:

Ja, cloveski so prepovedani in zelo dragi. Bodo pa s tem brute-force pristopom ugotovili bolj malo.

V Angliji? A niso dovoljeni ravno s tem zakonom, s katerim so tudi ti hibridni?
Ok, ja, denar I get :)

Slo-One ::

ufek je izjavil:

Ženska tega sploh ne opazi niti ji ne očitamo splava, umora ali česa hujšega.

Čist tako za info, kaj pa je še hujšega kot umor? :))


Genocid.


_______________________

Sicer pa največji napredek še vedno čakamo v človeški miselnosti, za tem bo pa eksplozija znanja mogoča...

ufek ::

Slo-One je izjavil:

Genocid.

Aja, pa res. :)

MrStein ::

Genocid.

(da je bolj očitno) ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Tear_DR0P ::

če bi bilo razmnoževanje samo od kromosomov (pozabimo na spolovila:D) bi se lahko človek plodil s kar nekaj živalmi, tudi s črno podgano (Rattus rattus) in nekaj ostalimi vrstami glodalcev, v spominu pa imam da bi naj še neka vrsta morskih psov delila celično podobnost z nami.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Arto ::

jest10 je izjavil:

rezator je izjavil:

In AIDS se pred letom 1980 ni razširil z opic na ljudi, so sexsat začeli v 80 letih z opicami?

Wiki pravi
Using HIV-1 sequences preserved in human biological samples along with estimates of viral mutation rates, scientists calculate that the jump from chimpanzee to human probably happened during the late 19th or early 20th century, a time of rapid urbanisation and colonisation in equatorial Africa. Exactly when the zoonosis occurred is not known. Some molecular datation studies suggest that HIV-1 group M had its most recent common ancestor (MRCA) (that is, started to spread in the human population) in the early 20th century, probably between 1915 and 1941.[12][13][14] A study published in 2008, analyzing viral sequences recovered from a recently-discovered biopsy made in Kinshasa, in 1960, along with previously-known sequences, suggested a common ancestor between 1873 and 1933 (with central estimates varying between 1902 and 1921).[15][16]


Ste že slišali morda, da se HIV prenaša tudi s krvjo? Se vam ne zdi malo bolj verjetno, da so ljudje jedli šimpanzje meso in se je zadeva prenesla na ta način?

zee ::

Nemogoce razen ce so uzivali surovo opicje meso.

Pri prionskih proteinih je seveda stvar bistveno drugacna.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Buggy ::

da se je hilda izrodila je ratala obojetroje

Markoff ::

ufek je izjavil:

Ženska tega sploh ne opazi niti ji ne očitamo splava, umora ali česa hujšega.

Čist tako za info, kaj pa je še hujšega kot umor? :))

Kršenje avtorskih pravic. Glej članek Kako so lovili Swartza po MIT-ovem kampusu. Breiviku se je terorizem bolj izplačal (vojna proti nebelcem) kot pa Swartzu (deljenje znanja, nastalega z davkoplačevalskim denarjem, s splošno javnostjo).

"There's something wrong with the world today, I don't know what it is. There's something wrong with our eyes." --- Steven Tyler

PS: S-T, kaj je narobe z vašimi tagi??? "Vnešeni HTML ni pravilno zaključen (najkasneje pred označenim mestom manjka". WTF? Saj sem koristil S-T vgrajeno funkcionalnost vstavitve linka!
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

uio ::

Men je čist vseeno dokler en ne nategne komarja. ;)
Kaki bi bli ti haha na pol vampirji. Samice bi 'mal' krvi spile ene 5 l haha.

Drugače pa tele debate joj, sej niste čist resni. En vam je hotel dejstva predstavit vi pa kar naprej lajnate svoje.

Jupito ::

uio je izjavil:

Men je čist vseeno dokler en ne nategne komarja.
Drugače pa tele debate joj, sej niste čist resni. En vam je hotel dejstva predstavit vi pa kar naprej lajnate svoje.


Samo počakej, da skrižajo človeka in kravo, potem boš srečal na ulici žensko s štirimi penisi, pa boš drugače govoril! :))

/sarkazem
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

WamPIRe- ::

Markoff je izjavil:

ufek je izjavil:

Ženska tega sploh ne opazi niti ji ne očitamo splava, umora ali česa hujšega.

Čist tako za info, kaj pa je še hujšega kot umor? :))

Kršenje avtorskih pravic. Glej članek Kako so lovili Swartza po MIT-ovem kampusu. Breiviku se je terorizem bolj izplačal (vojna proti nebelcem) kot pa Swartzu (deljenje znanja, nastalega z davkoplačevalskim denarjem, s splošno javnostjo).


Haha xD
Fajn si me nasmejal! Sicer pa.. žalostno, toda resnično.

Jupito je izjavil:

uio je izjavil:

Men je čist vseeno dokler en ne nategne komarja.
Drugače pa tele debate joj, sej niste čist resni. En vam je hotel dejstva predstavit vi pa kar naprej lajnate svoje.


Samo počakej, da skrižajo človeka in kravo, potem boš srečal na ulici žensko s štirimi penisi, pa boš drugače govoril! :))

/sarkazem


Krave nimajo penisov. Kvačjemu bi dobil žensko s štirimi prsmi Oo
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: WamPIRe- ()

murmur ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murmur ()

MrStein ::

Markoff je izjavil:


PS: S-T, kaj je narobe z vašimi tagi??? "Vnešeni HTML ni pravilno zaključen (najkasneje pred označenim mestom manjka". WTF? Saj sem koristil S-T vgrajeno funkcionalnost vstavitve linka!

Za link to prvo začetni tag vnese, potem ko napišeš ime linka, pa moraš še enkrat kliknit gumb, da zaključni tag vpiše. (tačas je gumb vdrt)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Bellatrix ::

http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnolo...


Če se že tako bojimo teh zarodkov naj se potrudijo in grejo na Luno al pa Mars, tam ustanovijo neko oporišče in razvijajo vse kar hočejo popolnoma v miru, brez strahu, da bi se nam kaj zgodilo.

Jst te raziskave podpiram. Moralno in etično se mi to sploh ne zdi sporno, ravno nasprotno. Te hibride bi lahko izkoristili za delavce. Pogoj je seveda da bi bili "omejeni", torej bi jih naučili samo tisto, kar bi bilo potrebno da bi opravljali svoje delo.

Evo, pa imamo biološke robote, mehanski so za na odpad.
People are quick to judge and slow to correct themselves.

Zgodovina sprememb…

T-h-o-r ::

i don't think manufacturing living beings is a smart thing
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Bellatrix ::

Jst pa mislim, da je. Ne spoznam se dovolj na biologijo in delovanje človeškega telesa, vendar bi jim morali enostavno omejiti možganske funkcije, do te stopnje, da bi bili sposobni sporazumevanja in opravljanja dela za katero so zadolženi. Ker nebi vedeli ničesar drugega od tega, kar oni počnejo, strah pred tem da bi se uprli nebi bil potreben, saj na to nebi niti pomislili. Poleg tega njihovega dela ne smemo pojmovati kot mučenje.

Konec problemov.
People are quick to judge and slow to correct themselves.

BaToCarx ::

Bellatrix enako se je reklo z industrijsko revolucijo... roboti bodo delali namesto nas ne? Ker kar ti opisuješ je pač biološki robot, raje imam prave robote..

Bellatrix ::

BaToCarx je izjavil:

Bellatrix enako se je reklo z industrijsko revolucijo... roboti bodo delali namesto nas ne? Ker kar ti opisuješ je pač biološki robot, raje imam prave robote..


Torej bi raje vidu da ti pri mizi streže kup pločevine kot pa "človek" ?
People are quick to judge and slow to correct themselves.

BaToCarx ::

Ja če imam samo to izbiro. Raje pa pravi človek kot pa "človek" .

Bellatrix ::

Pravi človek, pameten toliko kot ti, ti predstavlja grožnjo. Človek kateremu omejiš možganske funkcije pa te grožnje ne predstavlja in tudi ne kratiš njegovih pravic. To se mi sploh ne zdi moralno sporno.
Problem je v tem, da smo ljudje preveč v stilu srednjeveške cerkve. Edino mi smo, smo v centru, smo najboljši, nikjer ni drugega.

Na svetu je samo ena vrsta višje razvitih živali, to smo mi, ljudje. Ker gre napredek gor, bi morali počasi sprejeti, da se bo pojavila še ena vrsta, veliko razvitejša od ostalih živali, še vedno pa nekaj stopenj pod človekom, in ki bo služila človeku. To bodo kvalificirani delavci, katerim ne bo potrebno plačevati, saj ne bodo zahtevali plačila...

Takoj ko nekdo začne vpletati moralno spornost, mi gre na bruhanje.

Skoraj isto kot, da bi se ubadali s tem ali je bilo moralno sporno, da so vole uporabljali za delo na poljih.
People are quick to judge and slow to correct themselves.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na Kitajskem raziskujejo človeško-opičje hibride

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4912135 (10277) grandioso74
»

Nov uspešen test genskega inženiringa za odpravo dednih bolezni

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
205519 (4424) vostok_1
»

Dobili smo otroka treh bioloških staršev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6723947 (17227) tikitoki
»

Japonski znanstvenik želi oživiti izumrlega dlakastega mamuta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7321047 (15600) BigWhale

Več podobnih tem