» »

Kdo vse je leta 1991 dobil delnice?

Kdo vse je leta 1991 dobil delnice?

c0dehunter ::

Zdravo,

včeraj je pogovor med kolegi (vsi letnik 90) nanesel na delnice. Večkrat sem že slišal da naj bi ob osamosvojitvi dobili nekateri (kdo točno, ne vem) nekakpne certifikate, s katerimi so potem dvignili oz. kupili delnice. Prvi kolega je ven dobil takrat 100.000 tolarjev, drugi kolega pa 300.000 tolarjev (Krkine delnice).
Ker me je zanimalo, če sem tudi jaz dobil kaj podobnega, sem o tem povprašal starše, vendar se noben od njiju ne spomne kako je bilo s tem.

Mi lahko kdo pove kako je s tem oz. kam naj se obrnem?
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Limit-sky ::

Po moje je fora v tistem, da se "ne spomnejo"... ;)

Limit-sky je izjavil:

Po moje je fora v tistem, da se "ne spomnejo"... ;)

Hehe, sem jih na podoben način tudi jaz špiknil (starša namreč) :)

SasoS ::

Certifikate smo dobili vsi državljani. Vrednost certifikata je bila odvisna od starosti (ne vem ali je bilo navzdol kaj omejeno?) mislim da od 100.000 - 400.000 SIT. Certifikat naj bi bil nekako tvoj lastniški delež družbenega premoženja (zato so starejši dobili večjo vrednost) in si ga potem moral zamenjati za delnice. Večino so (nas) nategnili, da smo certifikate vložili v PIDe (kateri so se kasneje preoblikovali v sklade), kjer so upravljalci obljubljali da bodo vlagali v cvet slovenskega gospodarstva in s tem plemenitili naš vložek.
Kaj je bila potem točno fora s PIDi ne vem, ampak mislim da je (kot vedno) nekje zmanjakalo denarja, vrednost delnic PIDov je limitirala proti nič, danes imam od tega eno (1) delnico zavarovalnice Triglav. Če si bil bolj kje v kakšni firmi (ala LEK, Petrol...) da si dobil delnice, potem si to lahko prodal z dobičkom, ali pa imaš celo še sedaj (se dobi izpisek iz KDD vsako leto). Če si bil že takrat tajkun in izkoristil naivnost vlagateljev ter jih nategnil po dolgem in počes ... no, potem že veš kje imaš denar :D

z3ro ::

Sam sem dobil delnice Zlate monete...za njih pa sem lansko leto dobil izplačanih 600€. Aja, sem pa 92 letnik.

Torej, če prav razumem, bi v primeru da bi imel kaj delnic, dobil izpisek iz KDDja vsako leto (jaz)?

kihc ::

Ja
x

technolog ::

Jah, moje sožalje. Men so tud starši vse zagonil...

In isto vsakič ko kaj povprašam v tej smeri, nastane taka posebna neprijetna atmosfera :D

fosil ::

Vprašaj jih, kaj so naredili s svojimi.
Zelo verjetno so isto naredili s tvojimi.
Tako je!

guest #44 ::

Jz sem dobu, sam ker moji starši so bili totalni ekonomski analfabeti takrat niso nikamor pametno vložili in sem ob prodaji za nakup novega PCja dobu 30000 SIT. bleh

BlueRunner ::

No... takrat je bilo 99,9999% ljudi finančnih analfabetov. Redko kdo je vedel kaj dejansko stoji za certifikati, kaj so delnice in čemu služijo.

Recimo, če bi večina ljudi takrat obdržala delnice svojih podjetij, bi danes bili oni solastniki teh podjetij, posredno si bi lako celo sami nastavljali in odstavljali direktorje, upokojeni pa bi lahko vlekli dividende kot dodatek k pokojnini, če bi njihovo podjetje še naprej prosperiralo. Dejansko smo takrat imeli redko možnost, da vzpostavimo kapitalizem s prvinami samoupravljanja. Pa izgleda, da je bilo to preveč dobro, da bi bilo res.

Talanje certifikatov je bila ena izmed najboljših idej v Sloveniji. Žal prejemniki niso bili niti pod razno pravilno obveščeni in izobraženi o kapitalizmu.

Kako so PID-i končali, pa tudi vemo...

Zgodovina sprememb…

jalovec09 ::

Sem dobil, kar zadovoljen s tistim denarjem v tistih časih, je bilo skromno a zadovoljivo.

NazgulRR ::

Tudi jaz sem dobil (letnik 89), prodal 1/3 poleti 08 tik preden je recesija udarla in dobil kar lepo število €. Ostalo še imam in čakam na boljše čase..

Steinkauz ::

Jst mam od tega 5 sava delnic.
Na višku je blo to 3000eur, zdej je pa 300
Pa sm hotu prodat pa je mat težila da raj ne :\

Poldi112 ::

>Recimo, če bi večina ljudi takrat obdržala delnice svojih podjetij, bi danes bili oni solastniki teh podjetij, posredno si bi lako celo sami nastavljali in odstavljali direktorje,

Močno dvomim. Sicer se tistih časov bolj megleno spomnim, ampak sem precej ziher, da so imela podjetja omejeno št. delnic na voljo za prodajo in jih ljudstvo tudi slučajno ni moglo kupiti dovolj za nadzor. Plus da so vsaj v parih imeli prednost zaposleni...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

jalovec09 ::

Ja hudimana, koliko ste potem stari nekateri, da sprašujete.
Ste tukaj letniki 92-95.

Vikking ::

BlueRunner je izjavil:

No... takrat je bilo 99,9999% ljudi finančnih analfabetov. Redko kdo je vedel kaj dejansko stoji za certifikati, kaj so delnice in čemu služijo.

Starejših ljudi se prav spomnem, kako so rekli, da jih bodo vrgli vstran ker bodo mogli za ta papir na koncu plačevat.

Veliko ljudi pa je mislilo da ji država zaje... da itak na koncu ne bo nič vredno in so jih za male pare prodajali. Kaj je bilo na koncu vemo, nekaj jih je prav nesramno obogatelo, na račun ljudi ki so mislili da imajo ničvreden papir v rokah. Še sedaj nevem če se ni takrat zanalašč ustvarajala umetna atsmofera da je papir ničvreden.

PaX_MaN ::

Mi smo imeli (ful) Lek(a), nekej Save in za ograbek ... Intesa?
Intes smo prodal ... enkrat že.
Lek smo prodal takrat ko je bilo: "50kSIT je zdle vreden, več nabu a'nkol". Pa je, valjda, bil tut še več. :/
Savo mamo še zmer. Vsak po eno delnico.:))

;-) ::

Vse prodal tam okoli 2008, je pa bilo za en dober komp.

PacificBlue ::

Krka. Kupil avto:)
I’m out.
:3

Karaya 52 ::

Fu**** by PID, ostalo vzel hudič, stečaj. :))

BlueRunner ::

Plus da so vsaj v parih imeli prednost zaposleni...

Da, to je bila osnovna ideja. Iz samoupravnega družbenega modela lastnine, kjer so bili "navadni" lastniki vsi državljani, "prednostni" pa so bili zaposleni v TOZD-ih. Certifikati so to preslikali na lastništvo, kjer je imel zaposleni pri svojem podjetju prednostno pravico menjave za delnice, vsi skupaj pa smo potem tekmovail za vpis na "družbenih" delnicah.

Ah, bilo bi precej drugače danes, če bi ta zgodba dejansko izpolnila svoje zelo visoke in ambiciozne cilje. Ampak izgleda, da so bili le preveč ambiciozni.

Še sedaj nevem če se ni takrat zanalašč ustvarajala umetna atsmofera da je papir ničvreden.

Skoraj zagotovo. Je pa zabavno, ker so certifikati istočasno zamaknili našo domačo "tajkunizacijo" za 15+ let, po drugi strani pa so nekatera podjetja zaradi razdrobljenosti lastništva izčrpali in uničili.

Mahinacije vodstvenega kadra po podjetjih, kjer so zaposlene prepričevali, da jim certifikate odstopijo v zameno v solastništvo v PID-ih, od koder so jih potem za male pare izrinili ven, pa so tudi bile opažene.

Zgodovina sprememb…

T0RN4D0 ::

Uh mel od Jutranjke... Za en poceni bicikel je pa menda blo. $_$
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup delnic NKBM? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17415075 (3399) Malidelničar
»

Delniske opcije, obdavcitev

122997 (2618) user4683
»

Ali lahko podjetje kupi vse delnice svojega podjetja?

206250 (4305) shubell
»

Finančni začetnik (strani: 1 2 3 4 )

17750988 (39658) Gjurisic
»

Sava ali Petrol? (strani: 1 2 3 )

1189876 (6512) Zeberdee

Več podobnih tem