» »

Nakup delnic NKBM?

Nakup delnic NKBM?

«
1
2 3 4

Gjurisic ::

Zakaj bi jih kupil
in zakaj ne?

Vikking ::

Ja kupi, zdaj če misliš da boš vložu 100€ čez 1 leto pa dobil miljone potem se motiš, je varna naložba.
Mene samo moti da tisti ki jo bodo/bomo kupili preplačali skoraj 3x vrednost delnic, se pravi delnice boš kupil skoraj po 3x večji ceni od njene knjigovodske vrednosti.

perci ::

A se ze ve cena delnic? Al od kje ves, da bo cena 3kratnik knjigovodske vrednosti?

leonius ::

za vikkinga
"a low P/B ratio isn't always indicative of an undervalued company. Conversely, companies with a relatively high P/B ratio are not necessarily overvalued."
IMHO

Vikking ::

husler: res je, ampak to velja za hitrorastoča podjetja.

Recimo za hrvaški telekom je bil P/B 2,06

perci: vsepovsod se govori o 2,5 do 2,8 večji vrednosti od knjigovodske, nisem pa nikjer zasledil uradno. Sploh pa ker bo povpraševanje zelo veliko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

STASI ::

Za smrtnike bo na voljo 10-15 % vseh delnic.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

leonius ::

pravim samo, da ne moreš na osnovi enega dejavnike sklepat če je to dober nakup. poleg večih indikatorjev polek p/b, je še milijon drugih okoliščin. osebno mislim da je dober nakup. dolgoročno seveda.
IMHO

Vikking ::

husler: točno, kje pa vidiš samo en dejavnik. Pričakuješ da bodo recimo čez 1 leto dosegle realno vrednost? je NKBM rastoče podjetje, ima namen širitve na tuje trge, vsaka informacija več ti pove nekaj.

Gjurisic ::

Torej kupim?

bluefish ::

v Financah je zapisano, da naj bi bila pričakovana nakupna cena okoli 29 - 35 €.

Gjurisic ::

Ja in kolikšen naj bi bil naval na delnice?

McHusch ::

Sprašuješ stvari, ki ti jih nihče ne zna povedati. Počakaj na prospekt, ko bo mnogo stvari bolj jasnih. Mislim pa, da se hrvaški T-HT ne bo ponovil (v tako veliki meri).

pirat ::

Žal ti nekega pametnega odgovora na vprašanje ali kupiti NKBM ali ne, ne moremo dati.. Zakaj?
NKBM je banka, banke so glede vrednotenj nekoliko specifične. Ob prevzemu banke s strani konkurenčne banke, ko si le-ta kupuje tržni delež, kupuje dovoljenja in licence, kupuje obstoječe stranke, itd... je dejansko res, da se banke vedno prodajajo krepko nad knjigovodsko vrednostjo in da ta večkratnik (imenovan price / book value) torej razmerje med tržno in knjigovodsko ceno delnice doseže tudi 2,5-kratnik ali celo več...

vendar pa:
- NKBM bo ponujen fizičnim osebam v obsegu od 15 - 24% emisije (torej še ni prevzema)...
- pametno je napraviti tudi kakšno primerjavo... Recimo Deutsche bank (ena izmed največjih bank z ratingom AA (mislim, da ima celo višji rating od Slovenije) kotira na Xetri po ceni 83 EUR, knjigovodska vrednost delnice pa je cca. 77 EUR (količnik P/B je torej 1,06... Commerzbank pa pri knjigovodski vrednosti skoraj 24 EUR kotira pri 26 EUR (P/B komaj nekaj nad 1 torej...)

Ali je torej prodaja delnic NKBM portfeljskem vlagateljem po cenah med 2,2-kratnik in 2,8 kratnik tako zelo ugoden nakup, da se splača nekaj ur stati v vrsti, naj presodi vsak sam.

(aja, vem, da tuje banke kotirajo nizko, zaradi krize s subprime bondi... vendar pa, zakaj menite, da ta kriza na Slovenijo ne bo imela vpliv, če ga ima na evropske trge? NKBM je tudi krepko manjša banka od omenjenih dveh, in naj bi bila tako perspektivna za rast. Pa bo res dosegala nadpovprečne rasti na SLO trgu in se širila??? Katere banke pa pri nas pravzaprav dosegajo najhitrejšo rast in 'prevzemajo' tržne deleže drugim bankam?

kakorkoli, vsak je svoje glave mesar, predvsem na dolgi rok... Sam se razpisa za NKBM verjetno ne bom udeležil, sem pa (tudi zaradi tegale topica:-)))) ravnokar online oddal limitirano naročilo za nakup nekaj malega delnic Deutsche bank in Commerzbank..

pa da vidimo, kaj bo ;-)

lp

perci ::

pirat: vse to kar si napisal lahko vpliva, lahko pa sploh ne vpliva na ceno. Ko folk (maso) potegne tkole notri, je nemogoče povedati, kaj se bo dogajalo kasneje na borzi. Ni ziherce. čisto možno je, da bo NKBM kmalu po uvrstitvi na borzo dosegla 30% rast ali pa obratno. Sicer pa ves kako pravijo za psihologijo mnozic in cene delnic - the trend is your friend.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

pirat ::

perci vem.
zato sem pa napisal, da mu nekega pametnega odgovora tukaj ne moremo dati :-)))

Zheegec ::

V Sloveniji vsi mislijo, da bodo delnice šle samo gor, gor in gor...

Saj gredo gor, ampak samo takrat, ko ne gredo dol 8-)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Mobidick ::

The future is digital!

Tegen ::

Tudi sam sem jih želel kupit, samo nekaj malo simboličnega. Mislim pa da ne bo nekih bajnih poslov za posameznike tu, ki bodo kupili manjše količine delnic.

STASI ::

Potem bo pa tako kot je bilo pred kratkim za NLB, če se ne motim, ko sta vse delnice namenjene posameznikom kupili dve osebi.:D
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Vikking ::

Potem bo pa tako kot je bilo pred kratkim za NLB, če se ne motim, ko sta vse delnice namenjene posameznikom kupili dve osebi.:D

Jah če bomo kupili delnico po 15€ pa bo prišla oseba ki ti jo bo odkupila po 30€, hej koga briga kdo, kaj, zakaj, v glavnem da sem zaslužu. Lahko si pa zaveden slovenec pa rečeš NE, da ne dovoliš da si bo banko lastila 1 ali 2 osebe... khm...:\

Gjurisic ::

Kdaj bo prospekt na ogled?

BluPhenix ::

Prospekt je že. STASI, tvoja napoved se ne more zgoditi, ker izgleda imajo "garantirano" št. delnic na vlagatelja, no sej je zanimiv način delitve.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Tilen ::

Prospekt za ponudbo delnic javnosti / Nova KBM Maribor d.d.

Torej nakup bo potekal med 19. in 27. novembrom. Za delnico NKBM pa bi naj odšteli med 20,5 in 27 evrov.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

OldSkul ::

Ob velikem navalu bomo dobili kok 10 delnic? Velika številka>:D

Tr0n ::

Najprej se bo preverilo, koliko je bilo vseh naročil malih vlagateljev. Glede na to se vsakemu od njih dodeli določeno število "zagotovljenih delnic" po naslednjem ključu:

* če bo naročil do vključno 80.000: vsak dobi 30 delnic;
* 80.001 do 160.000: vsak dobi 20 delnic;
* 160.001 do 500.000: vsak dobi 10 delnic;
* nad 500.000: vsak dobi enako veliko zagotovljenih delnic, vendar manj kot 10, število pa še ni vnaprej znano.

perci ::

Ja beri naprej. Kar bo ostalo, se bo delilo pro rata (torej sorazmerno z zneskom, ki si ga vplačal)

Tr0n ::

Družba z največ lastniki je trenutno novomeška Krka, ki ima nekaj manj kot 59 tisoč delničarjev. Če to vzamemo kot zgornjo mejo števila imetnikov NKBM, potem bo vsak vpisnik NKBM dobil minimalno 30 delnic. S tem bo skoraj tretjina delnic razdeljena na podlagi zagotovljene kvote. Pri srednji ceni možnega razpona pa bo povprečen vplačani vložek znašal manj kot 2.300 evrov. V povprečju bo tako vsak izmed vpisnikov dobil manj kot sto delnic. Tudi če boste vplačali maksimalnih 50 tisoč evrov, pa ne smete biti presenečeni, če boste kupili manj kot tisoč delnic.

Vir: http://www.finance.si/196785

Vikking ::

men je tale misel iz financ zelo všeč in sicer pravi:

da jemljemo NKBM kot "speculative buy" oziroma strategijo iskanja večje ovce: primemo se za nos, kupimo - in potem zelo ostro gledamo, kdaj jo bomo pobrisali. Biti dolgoročni vlagatelj pa lahko pomeni večje, ne manjše tveganje.

Tr0n ::

Saj to je pa vsepovsod tak, ali ni? :)

Tilen ::

Je že kdo "nabavil" ? >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Yohan del Sud ::

Mene tudi zanima. Kot izkomolčenega delničarja 15 let ničvrednega sem pa tja preprodajanega v originalu sto jurjef vrednega certifika neke arkade (na koncu aktive invest) >:D, se je v dveh letih zadeva epilogizirala. Dobil sem v tem času toliko ponudb za prodajo, da iz principa nisem hotel prodati te revščine. Še dokapitaliziral sem jo marca, ko je bila šansa. Ampak je šlo dokler je šlo. 1200 ojrov prejšen teden nakazanih na moj račun za 100000 sit vloženih leta 1992 in 180 ojrov dokapitaliziranih pred dobre pol leta za pred še nedavno 200 eur vredno toaletno potrebščino, je epilog. Kot laik imam izkušnjo, bolj te nadlegujejo, več si vreden :D

Resno. Se mi splača kupit 20 ali 30 delnic tu srednje ali dolgoročno? In se zanašati le na spam, da vem koliko so res vredne?
www.strancar.com

LordWorm ::

skoda denarja za tak gemnbling, veliko lepse je spati ce kupis delnico ki ima lep "up" trend.
ni podatka

perci ::

Aja, tko da je? Ja, bejš no. Ne boš verjel, ampak veliko ljudi računa, da bo ravno NKBM taka delnica.

Vikking ::

Kakšno je tveganje? donos? hm... za delnice NKBM ne bi vzel posojila, vzami nekaj denarja ki ga ne boš pogrešal in upaj na lepše čase. Če pa misliš da je zlata jama, zakaj ne bi vzel posojila recimo vsaj takšnega ki ga lahko mesečno odplačuješ. Verjameš toliko sedanji vladi in Bajuku da te ne bo žejnega peljala čez vodo.

Tr0n: že to da ne povejo cene in jo bodo določili glede na povpraševanje je nategancija prve vrste in se razlikuje od ostalih.

perci ::

Tr0n: že to da ne povejo cene in jo bodo določili glede na povpraševanje je nategancija prve vrste in se razlikuje od ostalih.
Nategancija, ki je bila prisotna čez cel proces lastninjenja (certifikati). Tisti, ki ste kupili Krko, Petrol, Union in podobne firme, veste, da je bila tam zgodba podobna.

Vikking ::

Vse razen petrol-a se je takorekoč prodalo in zaradi tega so delnice skočile v nebo, bil je začetek, saj pravjo da so vse slovenske delnice veliko precenjene in se samo čaka padec... sicer že nekaj časa. Pri NKBM bi pa radi dokapitaliziral in ne iščejo strateškega partnerja.

Thomas ::

Hja ... eni govorijo kako ni nič vredno, da bodo lahko več sami nakupili?

Mencingarjov ata so govorl, de niso certifikat nč uredn. So djal, de so mrbit uredn še mn kukr nč.

So pa negov kamerad pobral use poj.

Ja, ja, toko je to!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tilen ::

A lahko kdo prosim malo podrobneje razloži ta sistem "pro rata" ? Je možno recimo dobit zagotovljenih 20 delnic ter z "pro rata" dobit še dodatnih 10 ali kako? Mi ni čisto jasno.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Ziga Dolhar ::

"pro rata" => sorazmerno
https://dolhar.si/

Tilen ::

Torej če vplačate pet ali 50 tisoč evrov, ste med 80 tisoč vpisniki in oba bosta dobila 30 delnic. Tisti, ki je vplačal pet tisoč evrov, bo z ostalimi štiri tisoč in še nekaj evri konkuriral tistim, ki imajo 49 tisoč in še nekaj in tako se bo obema proporcionalno znižal delež, pojasnjuje Andoljšek.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

LordWorm ::

perci veliko ljudi tudi nima pojma kako narediti denar na borzi. se nikoli nisi videl delnice ki je komaj prisla na trg da bi zgrmela dol?

zato pa pravim takemu nakupu gembling. ce pa bo cez nekaj mesecev nkbm ustvarila lep trend mu bom pa z veseljem sledil.
ni podatka

pirat ::

Na LJSE iskati zgolj trend je lahko precej zavajujoče.. trg je za kaj takega preplitek...

Za prvo primerjavo in vtis pa - primerjava par bank, ki kotirajo na borzah (Nemčija, AUT, Madžarska) glede njihovih P/B razmerij (z upoštevanjem cen par dni nazaj) (ker se tudi pri NKBM pač govori zgolj o tem, kolikratnik knjigovodske vrednosti bo dosegla prodajna cena.

Deutsche bank AG Nemčija 1,21

Commerzbank AG Nemčija 1,06

Aareal bank AG Nemčija 0,85

Bayerische Hypovereinsbank AG Nemčija 1,49

Deutsche Postbank AG Nemčija 1,58

Erste bank der Ostereichiche AG Avstrija 2,01

Raiffesien int. bank AG Avstrija 4,09

BKS Bank AG Avstrija 1,15

Bank fur Tirol und VBG… Avstrija 1,06

Oberbank AG Avstrija 1,44

Wiener privatbank AG Avstrija 1,66

NKBM d.d., Maribor ????

FHB Madžarska 3,98

OTP Madžarska 2,98


Če bo cena NKBM dosegla 27 EUR je to skoraj dvakratnik..... Ali je toliko vredna ali ne, si bo pa pač moral odgovoriti vsak sam.... Za perspektivne banke na perspektivnih trgih velja, da lahko dosegajo tudi 3-kratnik ali več, bolj kot poslovanje pa bo odprto vprašanje, ali bi si na SLO bnačni trg preko nakupa deleža v NKBM želela priti še kakšna večja bančna skupina...

LordWorm ::

"Ali je toliko vredna ali ne, si bo pa pač moral odgovoriti vsak sam"

lepo povedano. ce bojo vlagatelji in trejderji cutili da je vredna 40E bo poskocila na 40E...rac iskazi gor alpa dol.
ni podatka

Tilen ::

100.000 vpisov.
650.000.000€ vpisanih.
20 delnic zagotovljenih.
350.000.000€ preplačil.

Če so naše ugotovitve o velikosti vpisanih sredstev točne, potem bo oseba, ki je vplačala maksimalnih 50 tisoč evrov, kupila vsega 388 delnic, več kot 40.300 evrov pa ji bodo vrnili.

Lp.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Gjurisic ::

Torej če sem vplačal 1680 €,
koliko bom dobil?
O donosu, če je toliko pompa okoli NKBM
je rekllam že tu,
zdaj moramo biti vsi veliki optimisti in bo donos enormen?
Jaz menim, da je tako?

McHusch ::

Kaj hudiča si sploh napisal?

Vikking ::

zdaj moramo biti vsi veliki optimisti in bo donos enormen?
Jaz menim, da je tako?


Rečmo da si dobi 20 delnic po 25€

se pravi vrednost delnic ki jih imaš je 500€, sedaj si pa zamisli kakšen donos bi rad imel, oz. s kakšno vrednostjo delnic bi bil zadovoljen da bi jih prodal?

rečmo da si jih pripravljen prodati ko dosežejo 35€ po delnici. to pomeni skupen znesek 700€. Se pravi 200€ dobička. Od tega zneska vzami 20% in prištej še stroške pri prodaji ki znašajo okvirno 60€. Se pravi rečma da imaš čisti profit imaš 100€

Teh 100€ si zaslužil potem ko se je vrednost delnic povečala za 50%, tako da ja si lahko velik optimist če bi rad z majhnim številom delnic veliko zaslužil. Če pa si po sreči lastnik večjega števila delnic, recimo da si angažiral celo žlahto ter vložil maximu in upaš da bo izplen dokaj velik, potem se stroški vsaj malo skrijejo in pri teh 50% donosa prav lepo zaslužiš.

Storkovnjaki pravijo na 10% donosnost na leto za NKBM delnice. Se pravi a boš čakal s 500€ 5 let da boš zaslužil 100€?

Upaj da bo zanimanje za odkup delnic, takrat se zna cena takoj duplirat če se pojavi kakšen strateški vlagatelj.

kihc ::

A slučajno kdo ve, kakšne so bile kaj v preteklosti dividende na delnico?
x

Fizikalko ::

Hmmm...

Nimam se ravno za neizkušenega vlagatelja. tele banke pa nisem nabavljal - sicer trenutno niti slučajno nimam sredstev za takele stvari, pa tudi, če bi jih imel, NE bi vložil.

McHusch ::

Od kje ste vi dobili stroške 60 EUR pri prodaji 600 EUR delnic? [Reklama] mi zaračunavajo 0,7 % provizijo ob internetnem trgovanju. Še nek drobiž sicer pobere Borza, ampak vse skupaj ne prileze niti na 0,8 %.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj storiti z delnicami/obveznicami ob ukinitviregistrskih računov (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6713839 (9678) konspirator
»

Precenjeni Amazon posloval z izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5216665 (13870) Tilen
»

Varčevanje denarja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5313474 (10211) Invictus
»

Sava RE naprodaj

Oddelek: Loža
192941 (1785) Gjurisic

Več podobnih tem