» »

kraje v podjetju

kraje v podjetju

DeeJay ::

Pozdravljeni!

Imamo en problem.
S kolegom smo septembra 2010 odprli skupno podjetje d.o.o.. Lastništvo je porazdeljeno 50% on kot fizična oseba in 50% dobro stoječa IT firma, katerega sem lastnik jaz še z dvemi prijatelji.
Podjetje je registrirano za gostinjske dejavnosti in imamo v najemu lokal. Od kolega smo odkupli 50% delež, ker je bilo iz preteklih papirjev razvidno, da naj bi lokalu šlo zelo dobro, mi pa smo želeli investirati še nekam drugam izven naše primarne dejavnosti.
Naloge smo na začetku razporedili tako, da on skrbi za organizacijo dogodkov, kelnarje in nabavo, mi pa skrbimo za vse papirje (račune, dobavnice, računovodstvo, plače, ...).

Samo podjetje je sedaj padlo v dolgove, zaradi kraje denarja in negospodarnim ravnanjem kolega.
Problem je bil, ker je prva pol leta za inventuro in polog denarja skrbel on, ker živi blizu lokala. Ker nam je ratalo vse skupaj malo sumljivo, da padamo v dolgove kljub dobremu delovanju in dodajanju naknadnih posojil, smo to prevzeli mi in smo opazili velike nepravilnosti. Od tega, da je bilo en kup pijače dane zastonj, do kraje menjalnin, kraje denarja iz dnevnih izkupičkov. Zaradi slepega zaupanja kolegu, naše naivnosti in prevelike poštenosti ter neznanja na področju gostinjstva, se je v tem obdobju nabralo za cca 30.000€ manjka, kar je bil največji vzrok, da smo padli v dolgove.

Odkar smo ves dostop do denarja in štetje inventure 2x tedensko prevzeli mi, dela lokal plus, vendar je preveč dolgov za nazaj, ki nas zelo bremenijo in bodo slej kot prej šli v izvršbo.
Cela situacija pa načenja tudi delovanje primarnega podjetja, saj se slaba volja in nezadvoljstvo počasi kaže tudi na tem delu.

Ker je vsa situacija 100% krivda kolega, bi sedaj radi, da tudi on nosi posledice. Vendar ker on sam denarja nima več, mi pa tudi nočemo vlagati več notri, me zanima, če kdo ve kaj lahko naredimo. Radi bi zadevo zaključili s čim manjšimi stroški in brez da bi ogrozili naše primarno podjetje.

Hvala za odgovore

-M

Ziga Dolhar ::

... sprehod na lokalno policijsko postajo ali državno tožilstvo? (Priglasitev premoženjskopravnega zahtevka v kazenskem postopku je zelo luštna zadeva, sploh če se sodišče odloči za izrek pogojne kazni, ki ga veže na povračilo premoženjske škode :P.)

(Ali pa polurni svetovalni razgovor z odvetnikom. Hudirja, praviš da gre za 30k EUR!)
https://dolhar.si/

Isotropic ::

wtf je pa naredil s tem kesom, ce se eno leto ni od zacetka delovanja lokala??? ce pravi, da nima kesa, se ne pomeni, da je to res.
drgac pa, ce gre lokalu dobro, ni nujno, da se ga zapre...

Zgodovina sprememb…

BALAST ::

To je pa veliko denarja za pol leta obratovanja. Tudi če si prepričan da skrbnik in 50% lastnik izigral samo tebe?
saj se slaba volja in nezadvoljstvo počasi kaže tudi na tem delu.

Torej ti kot 50% lastnik lokala kažeš nezadovoljstvo v tvojem prvem podjetju? Nekaj mi govori da škripa še kaj drugega...

St235 ::

Glede na to da nekateri ne razumejo, da je prvo podjetje in ne pisec posta 50% lastnik se bo vsa stvar kmalu sprevrgla v trolanje.

Tako, da preden se to zgodi upoštevaj nasvet, ki ga je napisal Žiga. V taki situaciji pomaga edino posvet z odvetnikom in posledično prijava pristojnim institucijam. Brez sodišča seveda ne bo šlo.

Če vaš znanec nima premoženja in rednega dohodka bo sama izvršba velik problem. Dvomim, da je tako neumen, da je nakraden denar polaga na tekoči račun. Glede na to, da ne gre spet za tako veliko vsoto (30k za 3-4 investitorje ni nemogoč znesek) bi bilo za razmislit, ali je mogoče boljša opcija, da se nezaželjenega partnerja poskuša znebit. Recimo njegov delež lokala za dolg ali kaj podobnega, da se izognete dolgim sodnim stroškom. Seveda je to odvisno tudi od tega, koliko je ta človek dejansko vložil sredstev v lokal.

Dejstvo je, da če ni, še vojska ne more vzet in če je on sfučkal/skril denar potem mu tudi sodišče tega ne bo moglo iztirjat. Tudi, če recimo ima reden dohodek več kot 200-300 mesečno iz tega naslova ne boste dobili. Kar pomeni, da tudi v tem primeru dolga ne bo odplačal več kot deset let.

Moj nasvet - pogoltnit 30k, znebit se nezaželjenega partnerja in postavit lokal na noge.

Na ta način bo lokal nemoteno deloval, če gre za koliko toliko profitabilen posel bi se vam to moralo vrniti v 1-2 letih.

Druga opcija pri d.o.o. pa je stečaj in ukinit podjetje in se naučit dragoceno lekcijo za prihodnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Tody ::

Ja the easy way je da "prijatelju" rečeš da prepiše svojo polovico no tebe (firmo). Če ti vest neda ga potem še prijaviš policiji :)

Če lokal nosi in je prognoza da bo nosil še naprej, potem je treba izračunat ali se boste izkopali iz stroškov ali ne. V nasportnem pač preprosto zaprete lokal in to firmo.

Zeberdee ::

To je velik problem v barih in gostilnah. Glede na to, da imate 30.000 € minusa v nekaj mesecih, zadeva niti pod razno ni majhna in za take lokale se najame vodje personela ali direktorje, ki so plačani minimalno, hkrati pa po procentih prometa, ki ga ustvarjajo.

Sploh za lokale se zdi, da lastniki vedno menijo, da so gostinci. Nekateri so, nekateri niso, je pa zelo zanimivo, da pri lokalu ne "veste" prve zakonitosti - kakršnekoli izvržbe so pri lokalih dokaj slabega haska, ker gostilna še vedno ustvarja gotovinski denarni tok. Dobro, problem je, ker gre za d.o.o. z večimi partnerji, ampak če ste pošteni, lahko teh 30 jurjev pokrijete brez problema v letu ali dveh. Sploh pa, noben lastnik lokala razen na Krvavcu ne more srat pred sezono.

Glede na velikost minusa tudi lokal verjetno ni najmanjši in v raznih firmah, kjer se vidijo take pizdarije se uvajajo dnevne, v hotelih večjih firm pa celo inventure po vsaki izmeni, procesi se sicer podvojijo, stroški se tudi povečajo, a hkrati je procent "izgubljenega" materiala dokaj nizek.

Nekje, kjer sem se učil, so recimo manjko (ki je bil na letni stopnji okoli 50.000 €) znižali za 80% samo s spremembo procesov.

DeeJay ::

Mogoče sem malo narobe napisal o 30.000€. To ni minus, ki ga imamo, ampak manjko, ki je bil v tem času ustvarjen. To ni denar v kešu, ampak v večini manjko v pijači po prodajnih cenah.
Tega je bilo od 3500€ - 4000€/mesec se pravi okol 1000€ - 1500€ po nabavni ceni. To so bile "reprezentance", ki niso bile nikjer zapisane, in ker je inventuro delal on, mi niso vedeli, dokler jih nismo prevzeli v svoje roke. Tega denarja noben ni vzel v žep, ampak so ga dobesedno popili na naš račun.

Poleg teh "reprezentanc" pa je v povprečju dnevno "zmanjkalo" po 30-40€, za katere noben ni vedel kam so šli. Vsi kelnerji zagotavljajo, da so oddajali točno, zadnji ki je imel kuverte je bil pa on. Vendar to dokazovati in kazati s prstom je nemogoče brez trdnih dokazov. Pravtako za "reprezentance" on spet v večini obtožuje njih, čeprav kelnarji govorijo, da je bil on non stop tam s skupinicami kolegov, ki so pili brez plačila.

Kot sem pa že prej napisal, je pa problem ta, da smo mi prišli na njegov teren. Kelnarji so bli očitno navajeni takega poslovanja že od prej in nam zato tudi niso nič rekli.

Problem lokala je, da dela dobro samo, če se organizirajo dogodki... koncerti, standup eventi, predstave, .... Organizacijo eventov pa on res obvlada, saj ima na tono poznanstev in dobi res ugodne cene. Tega pa mi sami nismo zmožni.

Dejanski dolg, ki ga ima podjetje je okoli 15.000€

Glede prijav policiji in v podobne zadeve se nebi spuščali. Mi bi radi enostavno na najboljši možen način šli radi ven iz te zgodbe, požrli vložen denar po reku "Vsaka šola nekaj stane" in raje čas in denar vlagali kam drugam. Seveda, če je le možno, da on nosi dolg za nazaj. In to me zanima, če je kaka varjanta, da mi izstopimo iz podjetja, on pa naj se ukvarja naprej z njim kokr hoče.

@BALAST: mogoče si me malo narobe razumel. On nima z našim primarnim podjetjem nič. Nezadovoljstvo se pa pač kaže zaradi naše očitno slabe investicije in ker se počutimo "nategnjene".

St235 ::

Kolikor je meni znano kot solastniki d.o.o. odgovrajate za zadevo v velikosti vložka v podjetje. Torej vas dejanski dolgovi firme in poslovanje nepsoredno nič ne bremeni. Torej, če se umaknete iz posla je vaš minus enak vloženim sredstvom.

Nekaj pri tej zgodbi ne razumem - tip je izkoristil priliko in se okoristil na račun naivnih investitorjev. Ta del mi je jasen. ampak kakšen je vaš odnos sedaj? A nima nič proti, da mu striktno gledate pod prste in kontrolirate finance? Mogoče gre pač za nekoga, ki dela po principu ako prođe prođe in nima nič proti delat po pravilih, če mora. V takem primeru je dovolj, da kontrolirate delo in boste prinesli noter minus.

Seveda imate pravico svoj delež prodati pri čemer ima on predkupno pravico oziroma mora izdati soglasje. Če predkupne pravice ne uveljavi ob enem pa ne dovoli prodati deleža trtji osebi imate pravico iz podjetja iztopiti. Pri čemer vam je dolžan vašo vrednost podjetja izplačati v trh letih. Če podjetje v tem času propade tega izplačila seveda ne boste videli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

St235 ::

Podrobnosti o pravicah in iztopu iz podjetja bi morale biti definirane v družbeni pogodbi, ki ste jo sklenili ob ustanovitvi d.o.o.

tukaj najdeš precej informacij o tem:
http://mladipodjetnik.si/podjetniski-ko...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

DeeJay ::

@Lakotnik29: točno tako kot si napisal.... čist nič nima proti zdej (kar je zanimivo, če on ni kao nič kriv), ko smo uvedli res restriktivne pogoje. Sef za dnevne izkupičke, keterega kodo mamo samo mi, omarice za menjalnine, keterega ključe imajo samo kelnarji in mi. Ukinitev vseh možnih oblik reprezentanc, kelnarji blokirajo (tipkajo v blagajno) vse kar gre ven, mi 2x tedensko delamo inventure, ...
Situacija se je res obrnila na boljš, sam je pa problem, ker nam to vzema preveliko časa in energije. Da ne omenjam nešteto telefonskih klicev od dobaviteljev in kelnarjev zaradi zaostalih plačil.
Poleg tega pa, nemogoče zaupat naprej takmu človeku.... kaj bo ob dopustih, ko nas ne bo, ...

#000000 ::

To je tipično za lokale kjer je lastnik nekdo drug dejansko pa z njim upravlja nekdo tretji. Kar se tiče reprezentance je tko, ponavadi razni muzičarji ne plačajo nič, ponavad ima taka slupina še dva-tri ki nosijo in postavljajo opremo + kakšen kolega uleti. Vsi ti ljudje so navajeni da pijače ne plačajo. Zračunaj kolko ste imeli takih ekip od odprtja pa ti bo jasno kam je šla pijača. Za 4000 evrov reprezentance mesečno niti ni tolk če je velik prireditev, pa seveda če ima on svoje goste ki tja pridejo zarad njega, je tud na njemu red da vsako peto plača "ON" To je enako s kelnarcam ki seboj pripeljejo po 15-20 svojih gostov.

Zeberdee ::

No, potem smo že malo bolj na pravi poti. Torej, za cirka jurja evrov na mesec minusa v nakupni ceni pijač, torej je glede na zaskrbljenost ta lokal dokaj majhen (glede na to, da toliko zapije v enem večeru ena družba 20-30 ljudi) :).

Druga zadeva je, da v lokalu zgleda organizirate evente. Ker ta tip pripelje po vezah ljudi notri, je dokaj možna varianta, da jim zraven da še kak gramček, flašo penine in jacka po dogodku. Čisto tako, vsi, ki smo se kadarkoli ukvarjali s takimi stvarmi vemo, da nihče nikamor ne gre, bolj poceni, kot bi šel h konkurenci. Taki kolegi ne obstajajo. Cene za te ljudi so skorajda vedno enake, razlika pa je, kako se to plača. En izmed znanih italijanskih DJev, ki je nekaj let nazaj kolovratil po Sloveniji je recimo želel le eno zadevo v hotelski sobi in eno zadevo v "backstagu" ter 500 €. Svašta pička rodi, tako pač je, že samo od vstopnin so si organizatorji meli roke.

#000000: S tvojim postom se ne bi mogel bolj nestrinjati. Prvič, ta tip je 50% lastnik. Drugič, po mojih izkušnjah, je dober gostinec pač dober gostinec. Ali je lastnik ali najeta delavna sila, je čisto vseeno, dokler imaš, če si najeta delavna sila razčiščeno, kako in kaj, lastnik, ki pa nima pojma o gostinstvu pa se ne vmešava v delo lokala. Delavna sila, pa naj gre za direktorja, vodjo personela ali pa navadnega natakarja ali barmana, bo vedno hotela nekaj vzeti, razen, če ne bo v tem delu videla velike konkurenčne prednosti pred drugimi šihti - takih lokalov (barov, nc, ali karkoli drugega) pa v Sloveniji ni več kot 20, lastniki pa ponavadi tudi, tako kot je že napisano, ker nimajo pojma (ker niso rojeni gostinci), kljub profitom, ki jih lokal dela, tega strankam, kelnarjem in vodjem nočejo vračati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zeberdee ()

St235 ::

Če njegov sistem dolgoročno vodi zadevo v minus, potem ga je treba spremenit. Če se vam ne da ukvarjat z nadzorom in podobnimi neumnostmi potem pač prodajte delež nekomu, ki se da in se umaknite iz posla.

To je pač tip človeka, ki dela po principu ako prođe prođe. Vsak dan 30€ iz blagajne je 1000 na mesec, neobdavčeno. Se spomnim natakarja, ki nas je hotel upalit za takratnih 5k tolarjev na enem žuru. In mu moj frend reče, če si ni malo zmotil. Pa ga tip pogleda izpod čela in mu zabije: nič se nisem zmotil, ako prođe prođe.

#000000 ::

To da se ugotovi kdo v vašem primeru NAJVEČ krade ni težko, pred ali po vsaki smeni narest TG inventuro, pač plačaš ljudi ki se profesionalno bavijo s tem in so nepristranski. Pridejo oni in en od lastnikov, se zaključi blagajna in pobere denarnice, kelnarjem rečeš naj pokasirajo kar še imajo in počakaš, taka inventura ne traja dlje od 40 minut če je team upeljan. Takoj se bo vidlo kaj manjka in česa je preveč + kolk ti je kakšen kelnar ukradu, če ima kelnar viška denarja pol je šele hudič, ker to si je naštimal za ukrast ampak še ni uspel ker ga je TG inventura presenetla.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

fosil ::

Verjetno bi bila najbolj elegantna rešitev da najdete nekega kupca za svoj delež.
Zna pa bit to precej težko in če boste hoteli kaj iztržit, bo verjetno treba firmo prej spravit na zeleno vejo.
Tako je!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študentje in njihove napitnine v gostinstvu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10515219 (11607) tryhard
»

rabljen računalnik - uporaba v gostilni (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
11219573 (16348) 111111111111
»

Poslovna idejca-mnenje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19427395 (20558) Utk
»

Kadilci VS Nekadilci, round 2. (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25112689 (10840) Mercenary

Več podobnih tem